Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)

66669Съвременните ученици се различават много от тези преди 10 или 20 години, а затова и педагогическият подход към тях следва да е различен, модерен, съобразен с новите реалности. Това важи и за учителите по Религия, които също трябва да прилагат новите постижения в областта на педагогиката в своята работа, ако искат да достагнат до умовете и сърцата на учениците си. Около тази теза, изказана от Ваня Станчева, главен експерт в РУО- София-град, и от йером. Мелетий, зам.-ректор на Софийската духовна семинария, се обединиха участниците в годишната среща и работен семинар на учителите по Религия и преподавателите в прицърковните школи, на тема „Да учим като Христос“.

Организатори на събитието бяха Софийска митрополия, Духовно-просветният отдел на епархията и Центърът за образователни инициативи „Двери“.

IMG 3979Годишната среща и работният семинар, които се проведоха по инициатива на Софийска митрополия и с благословението на Негово Светейшество патр. Неофит, бяха открити от Белоградчишки еп. Поликрап, викарий на Софийския митрополит. В словото си към присъстващите епископ Поликарп подчерта, че срещата е замислена като възможност за общуване между учителите, за сплотяването им и за по-тясна връзка между епархийското ръководство и работещите на нивата на религиозната просвета. Той увери присъстващите, че „митрополията мисли за всеки един от учителите“ и е в готовност да им окаже съдействие с каквото е необходимо. Стана ясно, че епархията търси варианти да подпомага финансово учители по Религия и от църковни училища, които се намират в по-бедните райони, както и за други дейности, с които да се подкрепят педагозите в нелеката им работа.

Епископ Поликарп разказа накратко и за работата на Духовно-просветния отдел на митрополията, в чийто задължения влиза и съдействието на вероучителите. Сред дейностите на отдела владиката отличи осигуряването на безплатни учебни пособия за учителите и учениците от София и областта, създаването на условия за повишаване на квалификацията им, подкрепата за организиране на летни лагери, насърчаването на храмове и манастири да развиват църковно-просветна дейност и др. В края на словото си еп. Поликарп пожела на всички участници успешна и плодотворна работа.

IMG 3980Експертът от РУО-София-град Ваня Станчева в изказването си отбеляза, че работа на учителите става все по-трудна, защото децата се променят и поставят педагозите пред нови предизвикателства. Г-жа Станчева подчерта, че през последните 30 г. са настъпили промени в преподаването на Религия и сега на дневен ред се поставят нови въпроси. Днес много от директорите на училища са добронамерени към предмета, но пък няма подготвени учители, които да поемат групите по Религия. Според нея богословите нямат необходимите практически умения за работа в училище.

Другият важен въпрос, който Ваня Станчева отбеляза е, че следва да се прави разлика в подхода и учебното съдържание при преподаване на предмета Религия в училище и на вероучение в прицърковните школи. Третият важен въпрос, който стои пред нас, заяви експертката от РУО-София-град, е да работим за това да бъдат убедени родителите в необходимостта от Религията за техните деца.

IMG 3982Представителят на Богословския факултет на СУ, доц. Андриан Александров, в словото си към присъстващите специално отбеляза, че според него факултетът давал достатъчно добра подготовка на студентите, но други два проблема пречат за успешната реализация на предмета Религия – няма традиции, тъй като това е нова дисциплина за съвременното българско училище, и предметът не е задължителен. Той напомни, че България е единствената православна страна, която не е въвела задължително провеждане на занимания по Религия в държавните училища.

IMG 3983Зам.-ректорът на Софийската духовна семинария, йером. Мелетий, в обръщението си към участниците в срещата също подчерта, че подготовката на учителите трябва да е съобразена със съвременните деца, с личността на ученика. Той за пореден път напомни, че семинарията има ценен опит от това как се преподават духовни дисциплини на съвременни младежи и този опит може да е полезен за студенти и учители. От своя опит като учител той посъветва присъстващите, че е необходимо смиряване на собствените ни амбиции и съобразяване с потребностите на учениците. Той отбеляза, че често църковните хора „стоим на дистанция от реалността“ и отказваме да се съобразим с фактическото положение.

Освен посочването на проблемните зони в преподаването на Религия в училище и на вероучение в прицърковните школи, присъстващите взеха участие и в работен семинар, в който влязоха в ролята на изследователи на метода, по който учи Иисус Христос. Основната цел беше да се проследи в евангески разказ (Лука 13:10-17) какъв е педагогическият подход на Христос към слушателите, как Той построява „урока“, който им предлага, какви „техники“ прилага, за да достигнат до тях Неговите послания.

Участници в семинара бяха учители по Религия и преподаватели от прицърковните училища, студенти от Богословския факултет на СУ, представител на Софийската духовна семинария, гимназисти от столични училища. Замисълът на организаторите е повече млади хора да бъдат приобщени към каузата на религиозното образование.

8889В работната част на семинара, разработена и проведена от д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева от Центъра за образователни инициативи „Двери“, демонстрационен клас, съставен от учители по СИП-Религия, катехизатори, студенти по богословие, ученици и родители, работи върху евангелския откъс за прегърбената жена, излекувана от Христос през съботния ден. Така в работата бяха включени представители на всички групи, ангажирани с преподаването на Религия – настоящи и бъдещи учители, ученици и родители. Тяхната задача беше да открият как Христос се разкрива като Учител в представения евангелски откъс. Какви са методите, които Той използва, за да достигне Неговото учение до събралите се в синагогата хора? През какви етапи преминава „учебният процес“, така че никой да не остане безразличен, но всеки да се изправи пред проблема, който Христос им поставя: какъв е смисълът на закона, как неговото изпълнение може да бъде угодно на Бога и кога той води до втвърдяване на човешкото сърце, до жестокосърдечие.

99889Един от важните изводи, направен от участниците, беше, че Учителят Христос уважава свободната воля на Своите ученици и слушатели, при никакви обстоятелства не прилага познавателно насилие над тях и оставя всеки човек свободно, когато се чувства готов, да приеме или да отхвърли Неговото слово.

Участниците на практика се запознаха с модел за преподаване на евангелски текстове на ученици от различни възрасти, бяха им представени педагогически техники, подходящи за часовете по Религия и в катехизическите курсове.

0007В третата част от семинара участниците споделиха своя опит – проблеми и намерени решения, в следните три области: с какви стереотипи и предубеждения към предмета Религия са се сблъсквали и какви решения са намерили; ролята на открития урок за представянето на предмета Религия пред родителите и училищната общност; мостове към общността – творчески дейности, свързани с преподаването на Религия, които ангажират цялото училище и родителите.

Тук учителите не само споделиха своя досегашен опит, но и творчески погледнаха на перспективите, които се очертават в бъдеще и възможностите, които могат да бъдат използвани. В рамките на този формат педагозите откриха в общуването помежду си вдъхновение за работа и сътрудничества, които да им помогнат да преодолеят някои от пречките и трудностите, на които не са намирали решение.

Снимки: Бисерка Михайлова

Работа по групи:

888809998

998777

IMG 3988

998777

00070007


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4kd6 

Разпространяване на статията: