Мобилно меню

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (40 Votes)

DSCF26031Директори на училища и учители от българските училища в чужбина се събраха на 25 и 26 юли на семинар, организиран от Центъра за образователни инициативи „Двери“, в Бачковския манастир. На него педагозите бяха запознати с модела за християнска просвета на ученици от началния етап, разработен от екипа на „Двери“, както и с конкретни проекти и помагала за работа с деца. Проявата се организира по инициатива и с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, а обучението се проведе от д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева.

DSCF2309В срещата взеха участие 26 директори и учители от Англия, Австрия, Германия, Италия, Северна Ирландия, Русия, Украйна, Дубай, САЩ. Техните училища са членове на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), която е съорганизатор на събитието в Бачковския манастир. Това е третата проява, която „Двери“ и АБУЧ организират с благословението и съдействието на митр. Антоний. Предишните бяха в Троянския и Рилския манастир. Участниците споделят, че за тях тези семинари са интересни и полезни не само в професионален план, но и в контекста на личностното им развитите. Атмосферата на манастира, богослужението, общуването допринасят за по-доброто разбиране на християнските послания и осмислянето на факта, че православието е не само учение, но и начин на живот и мироглед.

В хода на работата на семинара учителите от чужбина за пореден път посочиха необходимостта от християнско ограмотяване на българските ученици, които растат и се възпитават далече от Родината. Училищата в чужбина насочват своите усилия към ограмотяване на българските ученици в родното четмо и писмо и чрез изучаване на нашата история, литература и традиции, за да запазят така връзката на децата с нашето Отечество. В хода на работата си обаче учителите установяват, че връзката с Родината се поддържа и от християнските празници, традиции, добродетели, които са част от националната и личностна идентичност на българите. Така педагозите започват да търсят начини да обогатят своята просветна дейност и в тази насока. По време на семинара участниците посочиха, че за тях са много полезни готовите уроци и учебни материали, които от няколко години им предоставя Центърът за образователни инициативи „Двери“, защото работата на учителите в неделните училища в чужбина е напрегната и изисква много усилия.

IMG 4915За успешното провеждане на семинара допринесе високата степен на мотивация на учителите, както и установяването на общ дух на съпричастност, вдъхновение за работа и планиране на нови съвместни проекти.

Изключително голяма роля за успешното провеждане на семинара имаше домакинът на проявата – Велички еп. Сионий, игумен на Бачковския манастир, които осигури изключителни условия за работата на учителите. Игуменът посрещна и приветства участниците в семинара, като им пожела сили и вдъхновение за тяхната просветителска дейност сред българите в чужбина. Той подари на учителите за благословение икони от манастира.

В двата дни на семинара участниците се радваха на щедростта и доброто отношение на игумена към тях. Учителите имаха възможност да участват в богослужението в реставрирания манастирски храм, да разгледат манастира и костницата, да опитат от произведенията на манастирското стопанство.

В края на проявата д-р Ирина Владикова, председател на УС на АБУЧ, от името на присъствалите подчерта, че тези семинари, организирани в българските манастири, не само дават нови знания и идеи на учителите, но и зареждат участниците с духовна енергия и желание да продължават нелеката си работа за българска просвета сред децата на емигрантите с надеждата, че така поддържат жива връзката с Родината.

Снимки: Владислав Господинов, Двери

Еп. Сионий разглежда подаръка от „Двери“:

DSCF1951

 DSCF2339DSCF2339

DSCF2339DSCF2339DSCF2339

В края на деня в манастирската трапезария:

IMG 4936

Посещение в костницата на Бачковския манастир:

IMG 4936


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4qyh 

Разпространяване на статията: