Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (33 Votes)

thumb4 3 1На 25 септември във Варна завърши Седмицата на православната книга, която се проведе за 21-а поредна година. Гост на форума беше Черногорският митр. д-р Амфилохий (Радович), който в деня на откриването изнесе беседа за възпитанието на младите хора днес. Известният сръбски богослов обърна внимание на младата възраст, в която Христос извършва Своето изкупително дело: „Неслучайно Христос е бил на 33 години, когато пострадва и възкръсва за нас. Бидейки Богочовек, Той увековечава младостта. Затова не ние, старците, сме мяра за живота, а младостта, младите хора са истинската мяра за живота“. (Повече за откриването през първия ден на Седмицата – тук.)

Основен акцент във втория ден на форума беше дискусията между доц. Свилен Тутеков и доц. Мариян Стоядинов от Великотърновския православен богословски факултет, озаглавена „Нови опасности за духовните, моралните и социалните устои на семейството и възпитанието на децата“. Тя мина под знака на писмото на тримата преподаватели-богослови от Велико Търново, което Св. Синод реши да публикува (тук).

thumb4 4Доц. Стоядинов призна, че това решение на синода е било изненада за тях, тяхното писмо не е било във вид на завършено становище по определен проблем, а е имало за цел да предложи на архиереите да инициират сериозен църковен разговор за проблемите на българското семейство и децата.

„Ние искахме да подчертаем, че Църквата трябва да участва в този диалог ангажирано и адекватно. Най-малкото с грижа за децата, за които толкова много говорим понякога. Но идеята не е да ги защитим от някаква конкретна концепция или идеология, а да бъдат защитени с една грижа, която само Църквата може да даде. Много хора мислят, че Църквата е институция, която трябва да заяви една концепция срещу друга концепция, срещу една стратегия – друга стратегия. Но този разговор не бива да се води само на институционално равнище. Искаме той да слезе на земята – там, където се разпределят ресурси. Искаме там, където има време за тайнства, треби и всичко останало, да има време и за някой, който да се занимава с децата и той да бъде ангажиран с това поприще професионално. Искаме да се заделят фондове или средства и да има хора в Църквата, които да подпомагат тази грижа. Защото, ако искаме да сме защитени от нещо, което идва отвън като вирус, ние трябва да мислим не за антибиотика, а за имунната система“, подчерта той.

Доц. Свилен Тутеков отбеляза, че всяка идеология носи в себе си желанието за социално иженерство, да форматира обществото по модела, който тя залага. В основата на съвременната сексуална революция стои идолът на различността, заяви той. Според тази нова деструктивна идеология човекът е абсолютно свободен да се освободи от всичко, включително и от собствената си природа, от собственото си тяло и пол, абсолютно свободен от дара на творението, който е получил с раждането си на този свят.

През този втори ден софийският свещеник Владимир Дойчев представи своите две книги Писмо до близък и Среща с живота, посветени на неговия личен пастирски опит от общуването с хората.

Анула Христова от Синодално издателство представи своя превод на „Житие на св. Богородица“ от преп. Максим Изповедник – най-пълното житие в църковната литература, обхванало църковното предание за личността на Божията майка.

Представени бяха и две нови издания на издателство „Омофор“: Царството вътре в нас от митр. Калистос (Уеър) и Кръстен съм, но дали съм обърнат към Бога от Сурожки митр. Антоний. Отново доц. Стоядинов говори за онова, което свързва тези двама големи свидетели на православието в съвременния западен свят – акцентът и в двете книги е върху човека.

thumb4 3В третия ден на Седмицата в Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил“ беше представен сборникът, посветен на историята и съвремието на Варненска и Великопреславска епархия от гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев, гл. ас. Александър Минчев, проф. Иван Русев и Борислав Аврамов. Това беше един увлекателен разказ за първите семена на християнството, посети по тези земи от св. ап. Андрей и неговите ученици, за плодовете на християнската проповед през следващите векове, стигайки чак до Възраждането. Проф. Иван Русев сподели своята идея да се създаде с общи усилия една история на Варненската и Великопреславска епархия, която би била ценен принос в християнската история на страната ни.

Новите издания на фондация „Наследство на Зографската св. обител“ бяха представени от Венцислав Каравълчев. Той запозна присъстващите с приносния Гръцко-църковнославянски речник, съставен от проф. Иван Христов – едно безценно помагало не само за специалистите-преводачи, но и за занимаващите се с православното богослужение. Отново за нуждите на богослужението е и третото допълнено издание на Псалтикийна литургия. За аудиторията най-голям интерес предизвикаха двата поредни тома със словата на преп. Паисий Светогорец – т. 3 и 4, посветени на духовната борба и на семейния живот.

Д-р Каравълчев представи и новите издания на преподаватели от Богословския факултет в София: Речник на езика на патриарх Евтимий (от А до И) и Речник на езика на Йоан Екзарх от проф. Иван Христов, Врачански митрополит Паисий и Врачанска епархия (1930-1974) от доц. Дилян Николчев, Екзегетиката на св. Кирил Александрийски от гл. ас. д-р Росен Русев и др.

Златина Каравълчева представи новите две издания на издателска къща „Двери“. Първата е Благовестие и православие през 21 век от младия гръцки богослов д-р Димитрис Керамидас, съвместно издание с Русенска митрополия. Тук тя припомни думите на Албанския архиеп. Анастасий (Янулатос), цитирани и в представяната книга, че „Православна църква без мисия е изгубила своята християнска идентичност“. Другата книга Иконите говорят е издадена на основата на едноименния сборник с 21 икони от Рилския манастир, който „Двери“ издаде преди няколко години за нуждите на учителите по Религия. Новото издание е вече в книжно тяло, с допълнено тълкувание на изображенията, които неусетно въвеждат читателите в православната догматика чрез „богословието на цветовете“.

Пламен Сивов от издателство „Офомор“ представи книгата на римокатолическата авторка Габриеле Куби Глобалната сексуална революция – унищожаване на свободата в името на свободата. Той разказа, че издателството се е спряло на това заглавие след дебата за Истанбулската конвенция и становището на Св. Синод по тази тема с желанието да подпомогне този разговор.

thumb4 1 1Проф. Георги Каприев представи книгата Св. Марк Ефески и Флорентийската уния от архим. Амвросий (Погодин), издание на Варненска св. митрополия и фондация „Двери“. Той нарече книгата образцово научно издание, което може да се превърне в еталон за църковното книгоиздаване у нас. След интересния разказ за появата на книгата, замислена от архим. Амвросий като негова дипломна работа в Париж, проф. Каприев обърна вниманието на читателите към отворения към диалог дух на преп. Марк, както се разкрива самият той в своите текстове и в участието си във Флорентийския събор. Изповедникът на православието е бил открит, добронамерен, не се е страхувал от диалога с неправославните. В думите на светеца по време на събора, подчерта проф. Каприев, „личи откритост, която на днешен и не само на днешен език се нарича толерантност. В днешно време значението на тази дума се бърка. „Толерантен“, „толерирам“ съвсем не означава, че прегръщам и целувам някого. Глаголът „tollere“ не означава нищо друго освен „търпя“, „понасям“. Когато е издаден едиктът за толерантност, той е издаден като едикт за поносимост към християнството, т. е. търпим ви и няма да ви гоним като държавни престъпници. И св. Марк Ефески тръгва за Флоренция с такава нагласа, с толерантност – не за единение на всяка цена (по-нататък виждаме, че тъкмо той е, който възпрепятства тази уния), но с отворени обятия и с желание за дебат. Защото събор без дебат вече е имало по онова време. През 1274 г. на Лионския събор трима души просто подписват един документ и го носят на византийския император Михаил VΙΙΙ. Там дебат не е имало нито за секунда... И когато на края на събора се стига до подписването на унията, голяма част от православната делегация избягва предварително в Константинопол, за да не подпише. Единствено св. Марк Ефески остава, отива лично и заявява, че няма да я подпише“. В завършващите си думи проф. Каприев каза, че тази книга „в наши дни може да се окаже един ефективен учебник за грамотно православие, към което ние всички се стремим“.

thumb4 1 2Седмицата на православната книга завърши с документалния филм Тихият ангел, посветен на живота и благотворителността на дядо Добри от с. Байлово, съвместна продукция на България, Германия и САЩ. Режисьор е  Неди Джон Крос. След филма о. Василий Шаган сподели своите мисли с хората в залата: „Такива ярки примери впечатляват всички, в това число и младите хора, които жадуват за истината, за правдата. В ежедневието си ние трудно забелязваме истинските неща, не можем да се решим да изоставим нещо заради Бога. И не се радваме на живота, може би защото търсим нещо друго от него... Но и в този филм прозвуча една мисъл: че човек трябва да има някаква мисия в живота, с която да живее, която да осмисля живота му и да му дава вдъхновение, мисия, за която да полага всички усилия, независимо от възрастта си. Чудесен пример за това е героят във филма – един човек на 100 години, който живее с мисия, а не е унил и роптаещ, който живее с дълбок смисъл и е намерил в това своето призвание“.

В заключителното си слово Варненският и Великопреславски митр. Йоан благодари на всички участници, както и на хората от Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил“, които от години съдействат за провеждането на този форум. Той припомни, че през следващата година се отбелязват две важни годишнини, свързани с бележити архиереи на Варненската епархия – 120 години от рождението на митр. Йосиф Варненски и 180 години от рождението на митр. Симеон Варненски. По този повод митрополията подготвя ново издание на трудовете на двамата видни архиереи: преводите от гръцки език на митр. Симеон на съчиненията на св. Климент Римски и трудовете на митр. Йосиф – неговите духовни размисли за Бога и човека, както и сборник с негови статии, публикувани в сп. Духовна култура. С Божията помощ те ще бъдат представени на Седмицата на православната книга през следващата 2020 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhacf 

Разпространяване на статията: