Мобилно меню

4.748743718593 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (199 Votes)

nafpaktouЗададох си въпроса защо крайнодесните организации са срещу защитните мерки и ваксинацията в Гърция и най-вече в Европа, каква е връзката между тази идеология и антиваксърството и защо хората, които са последователи на тази идеология, са срещу ваксините.

Първоначално мислих, че използват този проблем като повод да реагират срещу правителството, което иска да ваксинира хората, или срещу големите компании, както и да разширят своите редици чрез привличане на хора, които протестират срещу мерките. Но след разговор със свой приятел, който изложи много сериозни аргументи, разбрах, че проблемът е по-дълбок, т. е. има по-дълбоки корени и изобщо не е прост и безобиден.

Ницше приписва на „свръхчовека“ четири качества. Първото е нуждата да бъде убит Бог, второто е никой да не съчувства на ближния, третото е неконтролируем стремеж към власт и четвъртото е, че всичко е позволено. За свръхчовека няма нито добро, нито зло, което и повлиява на възгледите на Хитлер за арийската раса и че всичко, което е слабо и болно, трябва да изчезне.

Тези теории оправдават социалния дарвинизъм и евгениката. Както е известно, понятието евгеника е въведено през 1883 г. от Френсис Галтън, братовчед на Дарвин. Според тази теория човешкият род се нуждае и от вид изкуствен подбор, освен естествения. По този начин трябва да се контролира и избягва възпроизвеждането на слаби и болни същества, и да оцеляват само онези хора, които са силни и здрави. Този начин на мислене се разпростира и в отношението към абортите, както и към евтаназията. Според тези нацистки и расистки теории възрастните хора, каквито са пенсионерите, но и болните, са безполезни за обществото и са тежест за обществената система, затова трябва да изчезнат.

От тази гледна точка ваксините са неблагоприятни за обществото, защото оцеляват за дълги години хора с хронични болести, което натоварва държавата, осигурителните фондове и здравната система. Поради тази причина някои идеолози на антиваксърството настояват обществото да се освободи от слабите си елементи. Може би и „груповият имунитет“ се вписва в това мислене, т. е. да премине вирусът навсякъде и за заличи болните животни, като останат само здравите и силните.

Срещу това расистко и фашистко мислене реагира цивилизованата държава, която защитава всички свои граждани и особено телесно слабите, дори това да има голяма икономическа цена, защото такъв е смисълът на културата. Културата и демократизмът на една страна се проявяват преди всичко в това, че държавата показва алтруизъм и хуманност към слабите хора.

Разбира се, не всички протестиращи срещу ваксините имат такива възгледи, тъй като има и други социални течения, но този кратък коментар е за връзката именно между крайнодесните формации и антиваксърството, тъй като те са особено гласовити.

Тук изобщо не говоря за християните антиваксъри, които са движени от други причини и които смесват вярата с науката и стигат до погрешни изводи, отклоняващи се от православното богословие и сближаващи ги със схоластическото и протестантското богословие. Нито пък включих в тази категория онези фанатични християни, които ме ругаят в своя характерен и обичаен стил.

Но говоря за расизма или национализма, който особено се отличава в тези дни на социални вълнения. Национализмът е такава теория, която „се основава на възгледа за биологичното неравенство между хората и проповядва, че историята на обществото и на човешката култура се подчинява на вечни и непроменими закони“. Неговите привърженици искат да докажат, че „светът винаги е различавал висши и нисши племена, т. е. такива, които никога не са успели да развият култура и те са осъдени на робство, както и по-висши, които създават и потребяват култура, и затова имат право да използват по-нисшите“ (А. Диамантидис).

През 1888 г. Елена Блаватска написа двутомна книга, озаглавена Космогенеза и антропогенеза, в която развива теорията за „коренните раси“, които са стадии на човешкото развитие и според която човечеството се разделя на седем раси, които се разделят на седем подраси, а всяка от тях на седем култури. Пет от тях са съществували или съществуват. Шестата ще бъде създадена чрез евгеника и подбрано възпроизвеждане, а седмата раса се очаква да бъде „свръхчовека“ или „новия човек“. Тези теории са фундамент на много националистични възгледи, повлияли през 19 в. върху много тайни организации като розенкройцерите, илюминатите, ордена на златната зора и др. […]

В същото време, макар че в концентрационните лагери са извършвали медицински проучвания върху затворниците като опитни животни в полза на германските войници, нацистите са унищожавали поляци, украинци, белоруси, големи части от европейска Русия до Кавказ, лишавайки ги от ваксини. Според речите на Хитлер, към местните жители на завоюваните страни не е трябвало да се показва „никаква милост“. „Няма да им се осигурява здравна помощ и образование. Не само няма да се ваксинират и няма да се прилагат профилактични мерки, но и ще ги убеждават да не се ваксинират, понеже ваксините са опасни за здравето им. Според тези възгледи по този начин руското общество ще западне  и накрая ще изчезне заедно с другите славянски общества в Беларус, Украйна и Полша. След сто години славянското население на Източна Европа ще е изчезнало и на негово място ще се настанят „милиони немски селяни“, които ще живеят на земите им“.

Всички тези неща показват действителна връзка между национализма и отношението към ваксините, затова и антидесните движения днес участват в протестите срещу ваксинирането, като за съжаление им подражават и различни протестантски групи, влияейки и върху други.

Източник: „Еклисиастики паремваси“

Превод: Златина Иванова


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8h3yx 

Разпространяване на статията: