Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

4444444Днес в цялата страна в православните храмове със св. Литургия беше почетен денят на св. Георги Победоносец. По повод празника и Деня на храбростта и Българската армия беше отслужен молебен и бяха осветени армейските знамена.

В София пред Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ритуалът бе извършен от Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод. Молитвено участие взе и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

388766Папа Франциск посети мигрантския център в столичния квартал „Враждебна“ рано тази сутрин. Посещението на центъра беше една от важните спирки при неговата визита у нас като жест на подкрепа към хората, които са принудени да търсят нов живот за себе си и своите семейства далече от родината си, а също и да окуражи тези, които помагат на мигрантите в тяхната интеграция. Папата се срещна с около 50 души, сред които семейства с деца, предимно от Сирия и Ирак. Децата поздравиха госта с песен и му подариха свои рисунки. В обръщението си към присъстващите папата отбеляза, че съзнава тежестта и трудностите на бежанския живот, „белязан от болката от напускането на родината и опитите да се преместите в една друга родина“. „Но винаги има надежда. Днес светът на мигрантите и бежнаците е един кръст, един кръст на хуманността, кръстът на много страдащи хора“, каза папа Франциск.

4.7462686567164 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (67 Votes)

844В словото си на срещата в Синодната палата с Негово Светейшество Българския патриарх Нефит и Св. Синод на БПЦ предстоятелят на Римокатолическата църква папа Франциск акцентира не върху разделението между християните, а върху това, което ги сближава – мъченическото изповядване на вярата при богоборчески режими, действената грижа за бедните и разпространението на Евангелското благовестие през 21 век. В словото на папата тези обединителни теми са наречени „икуменизъм на кръвта“, „икуменизъм на бедните“ и „икуменизъм на мисията“.1

В обръщението си към висшия клир на БПЦ папа Франциск излага една своя теза, споделяна и друг път – че християните, макар и разделени от конфликти и доктринални различия, са обединени от кръвта на мъчениците, преследвани заради вярата си в Христос. Техните мъчители посягат на живота им заради това, че са християни и не се интересуват от тяхната деноминационна принадлежност. Това папата нарича икуменизъм на кръвта. В словото си той даде пример и с  християните в България, които „понесоха страдания заради Иисусовото име, особено по време на гоненията от миналия век!“. „Вярвам, че тези свидетели на Пасхата, братя и сестри от различни деноминации, обединени на Небето от божествената любов, сега гледат на нас като на семена, посадени в земята, за да дадат плод“.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

thБългарският патриарх Неофит се обърна с приветствие към Римския папа Франциск, с когото се срещна в Синодната палата днес. В посланието на Българския патриарх се слага акцент върху историческите връзки между България и Римския престол през вековете, върху общите моменти на свидетелство на християнската вяра. Деликатно се споменават и събитията, станали повод за спорове и противоречия. Българският патриарх Неофит благодари за радушния прием във Ватикана, който всяка година папата дава за българската делегация в Рим по повод честванията на 24 май и възможността българските православни духовници да служат на гроба на св. Константин-Кирил Философ. Специално внимание в обръщението се отделя на ролята на Римския папа в отстояването на християнските ценности в Европа и в защита на преследваните християни по света. „По тези въпроси мненията ни съвпадат“, заявява предстоятелят на Българската църква.

Ето и текста на цялото послание:

Христос Воскресе!

Ваше Светейшество!

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

1_1.jpgМиналия месец е образувана прокурорска проверка по сигнал за фалшифициран документ, свързан с кредита от 395 хиляди от КТБ за Гигинския манастир, съобщава bTV (вижте тук). Договорът за ремонт на манастира по европроект за 792 000 лева е сключен с Фонд „Земеделие“ през март 2013 г. от стария игумен архим. Евгений. Банката КТБ осигурява банковата гаранция от 395 000 лв. През 2014 г., за да се довършат ремонтно-възстановителните дейности, манастирът решава да сключи договор за банков кредит отново с КТБ. Сумата, която сключват, е 395 000 лв. Този кредит е следвало да бъде върнат с плащането на втория транш на Държавен фонд, обясни адвокат Владислав Емирски.

Парите от фонда вместо в КТБ попадат в друга банка, защото манастирът е сключил анекс към договора с друга банкова сметка. bTV разполага с молбата и анекса към договора с Фонд „Земеделие“. „Никанор е писал молба от мое име и ме е подписал, и е теглил тези пари, без да има такова право“, заяви бившият игумен на Гигинския манастир архим. Евгений.

Пред bTV архим. Никанор заяви, че парите са взети като кредит от КТБ без обезпечение, а строителите, като ги получили, обявили несъстоятелност, без да построят нищо. „Като цяло нямаме морален проблем, защото тези пари ги няма тук, в този манастир“, каза игуменът на Гигинския манастир о. Никанор (на снимката от Дарик).

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.