Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

kiril 5ssНа 14 февруари, четвъртък, се изпълват 1150 г. от успението на св. Константин-Кирил Славянобългарски. Във Варна тази бележита годишнина ще бъде отбелязана с отслужване на св. Литургия в митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“, а от 10:30 ч. ще бъде отслужен тържествен благодарствен молебен по повод годишнината. Молебенът ще оглави Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в съслужение със синодни митрополити и гости от други поместни православни църкви.

Предния ден, на 13 февруари, се изпълват и 50 години от рождението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан. По този повод от 9:30 ч. в митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ във Варна ще бъде отслужена съборна св. Литургия. В нея ще вземат участие патр. Неофит, синодни митрополити и гости от други поместни православни църкви.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

DetskaKnijaПритчи за деца е заглавието на новата детска книжка, която издава Варненска и Великопреславска митрополия. Тя съдържа 13 притчи за деца от преп. Макарий Велики, преп. Амвросий Оптински и преп. Паисий Светогорец. Прекрасните примери, които са отпечатани в изданието, са завладяващи за детската душа. Целта им е да насочат детския ум към Бога, към молитвата и към извършването на добри дела.

Преводът от руски език и оформлението на книжката са дело на екипа на детското списание Камбанка. Рисунките са на десетима ученици от първи до четвърти клас, които се обучават в школата по рисуване на художничката и презвитера Тереза Зиковска. Предговорът на книжката е от Варненския и Великопреславски митр. Йоан. Той завършва с думите: „С чувство на удовлетворение и духовна радост благославяме издаването на тази книга и благопожелаваме на нашите мили деца, по-малки ученици, а защо не и на по-големите, искрено възприемане на светата православна вяра, трудолюбие и надежда, че Бог е винаги до нас. Приятно четене!“.

Изданието се разпространява безплатно.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

883105Св. Синод изрази свое становище относно проекта за Националната стратегия за детето за следващите десет години. Проектът беше публикуван за обществено обсъждане през януари с едномесечен срок за изразяване на становища и коментари по него. В портала за обществено обсъждане бяха изказани стотици мнения, забележки и коментари, включително и от протестантски деноминации у нас. Фокус на дискусиите е предложението за „Въвеждане на забрана за телесното наказание над деца и ефективна работеща система за наблюдение и изпълнение на тази забрана“, в което някои виждат опасност от репресивна намеса на държавата в семейството и принудително отнемане на деца.

Авторите на Националната стратегия за детето пишат, че проектът е разработен в съответствие с целите и основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето, а именно: недопускане на дискриминация; най-добрите интереси на детето; право на живот, оцеляване и развитие и право на детето да бъде чуто и неговото мнение да бъде взето предвид. Визията на новия стратегически документ е: „Всяко дете в България, на всеки етап от детството си, живее и развива своя потенциал в интегрирана здравословна, сигурна и насърчаваща развитието му среда, която гарантира неговите права и благосъстояние при осигурена подкрепа на родителите и на професионалистите, които полагат грижа за децата“.

По отношение на най-емоционалната тема от дискусиите за „допустимостта на шамара“, в становището на Св. Синод се казва:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

bdВчера в Софийска митрополия се състоя третото заседание на Междуведомствената комисия за ремонтно-реставрационните дейности по Патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски“, съобщиха от Св. Синод на БПЦ.

Комисията беше създадена през 2016 г. по инициатива на Св. Синод на БПЦ-БП и по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, за да извърши всички необходими подготвителни действия и да предложи нужните решения за стартиране на ремонтно-реставрационни работи по катедралата. Неин председател е Ловчанският митр. Гавриил, а членове са представители на БПЦ-БП, на Министерство на културата, на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на Министерство на финансите, на Дирекция „Вероизповедания“ на МС и на Столична община.

По предложение на комисията и благодарение на отпуснати от правителството средства в края на 2017 г. беше възложено изготвянето на „Техническа експертиза за оценка на състоянието на патриаршеския храм-паметник“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

4.9183673469388 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (49 Votes)

14db732b0a97b814b8cc2d5c3030706fНа 9 февруари, събота, Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ще оглави заупокойната св. Литургия по повод една година от кончината на дядо Добри. Богослужението ще се състои в храм „Св. Кирил и Методий“ в с. Байлово и ще започне в 9:30 ч. В него ще вземат участие и свещеници от епархията.

Същия следобед еп. Поликарп ще посети с. Богданлия и от 16 ч. ще отслужи вечерня в местния храм, посветен на  св. Харалампий.

Дядо Добри (Добре Добрев) почина на 13 февруари 2018 г. на 103 години. По негово искане той беше погребан в двора на църквата „Св. Кирил и Методий“ в Байлово.

Още по темата:

На 103 години почина дядо Добри

Патриарх Неофит: Вярваме, че Христос ще приеме дядо Добри като истински безсребърник

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.