Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

trapezaС началото на Рождественския пост беше подновена и рубриката „Постник“ на Двери. От три години тя предлага идеи за постни гозби по време на четирите постни периода в годината. Целта е да ви предлагаме лесни и бързи постни рецепти, подходящи за работещи и заети хора. Те са изпитани от техните автори и включват голямо разнообразие – предложения за салати, основни ястия, десерти, питки, баници, паста и пр. 

Целта на „Постника“ е да допринесе за разнообразното меню по време на постния период, да дава идеи, които да улесняват постещите и да окуражава тези, които биха се отказали заради липсата на подходяща храна.

За трите години на своето съществуване „Постникът“ е събрал стотици рецепти на обикновени „домашни“ готвачи, които обаче подхождат към постната храна с любов и радост, защото постът е време, в което се завръщаме към Бога. Време, когато проповядваме на нашите близки чрез храната, приготвена с любов заради тях и Бога.

Вие също можете да споделите вашите идеи за постни рецепти, като ги изпращате със снимка на редакционната ни поща: redaktori@dveribg.net.

Желаем на всички читатели леки и спасителни Рождественски пости!

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (80 Votes)

2018 09 18 1419Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан организира на 20 ноември обучителен семинар за начални учители (1-4 клас), преподаватели по религия и учители в неделните училища, посветен на Деня на християнското семейство – Въведение Богородично и отбелязването му в училище.

Учителите ще бъдат запознати със значението на празника от богословска, психологическа и педагогическа гледна точка.

По време на семинара ще бъде представен проектът „Празник в класната стая“ (за 3-4 клас) на Центъра за образователни инициативи „Двери“. Проектът представя модел за християнско ограмотяване на ученици в началния етап и предлага варианти за обогатяване на училищната празничност. Учебните пособия на „Празник в класната стая“ включват помагало за учителя и папка със седем образователни карти за учениците.

2.5238095238095 1 1 1 1 1 Rating 2.52 (21 Votes)

5353На 20 ноември в зала „Европа“ на КНСБ (пл. „Македония“ 1) ще се проведе симпозиум, посветен на „Обучението по Религия от 1 до 12 клас в контекста на новите учебни програми на МОН“. Организатори са Богословският факултет към СУ, Център за изследване на катехизическото и религиозно обучение, фондация „Дарби“ и Софийска св. митрополия.

В симпозиума ще се включат експерти и представители на МОН, директори и учители от цялата страна. Целта на семинара е да се разяснят новите учебни програми на МОН за преподаването на СИП и ЗИП Религия, както и възможностите за получаване на допълнителна квалификация за учители по предмета Религия. Ще бъдат разяснени и процедурите за избор на авторски колективи за написването на учебници и учебни пособия по предмета.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

2018 11 17 2005И тази година стана възможно реализирането на Рождественската творческа работилничка за деца в Златоград. Тя се случва благодарение на добрата воля за съвместна работа на директорките и на доброволци от детските градини „Снежанка“ и „Радост“, от една страна, и на църквата в Златоград, от друга. Заниманията включват изработка на: витлеемски звезди на пръчици, украса за елхата от макаронени изделия, рисунки на ангели и ажурни елхички.

Обединените усилия на деца и учители спомагат за осмислянето на празника, за да бъде честването му в радост и пълнота. Малките сръчковци под зоркото наблюдение и дозата фантазия на педагозите оцветяват шаблони, изрязват, лепят, прегъват и накрая аражнират кът с готовите рисунки и украшения за елхата. На този важен християнски празник, който разделя календара на човешката история, е удовлетворяващо да говорим на малчуганите за ценностите в подарения ни единствен живот. По този начин от ранна възраст ги имунизираме срещу фалшивото, учим ги да разграничават добро от зло и най-вече доколкото е по силите им да разберат дълбокия смисъл на събитието. Удивително е чистото трептене на непокварените от греха души по време на творческия процес.

Децата са щастливи, което е естествено състояние за тях, развиват творческото си мислене, въображение и изразяват своята истинска същност без думи и предварително заучени отговори. Творческата работилничка за пореден път предлага едно вълнуващо пътешествие в древната страна Палестина в далечната епоха отпреди повече от 2000 години. В същото време празникът и неговото послание за мир на земята и добротворство между хората винаги е актуален и поучителен за децата.

4.5428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (35 Votes)

78998В библиотеката на Богословския факултет на Софийския университет е открита изложба „In Memoriam“ на избрани книги и публикации на двама големи лиургисти на нашето време – архим. проф. Робърт Тафт (1932-2018) и прот. проф. Благой Чифлянов (1923-2018), дългогодишни преподаватели и изследователи на източната православна литургическа традиция.

Изданията са от фонда на Богословската библиотека и от личната библиотека на доц. д-р дякон Иван Иванов, преподавател по Литургика и ръководител на Магистърска програма „Литургия и музика“, който е инициатор и организатор на изложбата. Тя е във връзка със скорошната кончината на двамата литургисти – тук и тук – и във връзка и с 95-годишнината от основаването на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Съчиненията ще са изложени в библиотеката на Богословския факултет от 15 до 25 ноеври, когато е кулминацията на честванията, свързани с 130-годишнината на Софийския университет и 95-годишнината на Богословския факултет.

Съдържание на изложбата:

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.