Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (40 Votes)

20161217 AVFBGHHJIVP 1481987052 e1501755623658Рано сутринта на Велика събота българска църковна делегация, водена от Старозагорски митр. Киприан, заминава за Йерусалим, откъдето ще донесе благодатния огън за вярващите в БПЦ. Духовниците ще пътуват с правителствения самолет, предоставен им както вече години наред срещу заплащане за случая.

Заедно с българската църковна делегация до Йерусалим и обратно ще пътува и епископ на Македонската православна църква, който ще отнесе благодатния огън на вярващите в Северна Македония. Това се случва за първи път. През миналата година представителите на Македонската църква дойдоха на летище София, за да получат донесения от Йерусалим огън. Тогава имаше изрично условие македонските клирици да не носят богослужебни одежди, за да няма съмнение за евентуално съвместно служение между йерарсите на двете на църкви.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

60771094На 25 април (Велики четвъртък) от 17 до 19 ч. в залата на неделното училище при храм „Св. Атанасий“ във Варна ще бъде организирана „Великденска работилница“. В нея деца от школите по изкуства и неделното училище при храма ще боядисват яйца и изработват великденски картички. Те ще бъдат раздадени на нуждаещите се и социално слабите хора, за които от години се грижи енорията. Инициативата е на църковното настоятелство. Тя има за цел да приобщи повече деца към честването на празника Възкресение Христово и да насърчи трудолюбието и милосърдието при малчуганите.

Ще бъдат подсигурени яйца, бои и материали за детската работилница. Събитието е отворено за всички деца от града.

За повече информация: храм „Св. Атанасий“, Варна, ул. „Граф Игнатиев“ 19, тел. 052 639 716

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

2019 04 23 1239Започна седмицата, в която почитаме спасителните Христови страдания. От „страст“, старинната дума за страдание, тази седмица е наречена Страстна седмица. Но народът ни на места я нарича Велика седмица, другаде дори „молбената неделя“, като неделя синекдохично се употребява вместо седмица, а от усилените молитви в тези дни, когато вярващите ходят и сутрин, и вечер на богослуженията, е произлязло и названието ѝ „молбена“.

Поредицата от специални богослужения започва от вечерта на Неделя Вайя – Цветница. Заради многото именници в този ден посещението в тази вечер е по-слабо, но така или иначе с късното вечерно богослужение започваме онази подготовка за почитане на Христовите страдания, която ще стигне своя връх на Велики петък. Вечерните богослужения в неделя, понеделник и вторник вечер по вид са утринна. Ще рече, късно вечерта се отслужва утринната за следващия ден, изтеглена в предната вечер, което може да се каже, че е обичайно за великопостния богослужебен ред. Съответно в понеделник, вторник и сряда Църквата е отредила да си припомняме знакови събития или притчи на Господ Иисус Христос, насочени към необходимостта от покаяние, духовна трезвост и будност, и... покаяние. Църквата никога не престава да говори и да насърчава към покаяние. И това прави не по нечие хрумване, а защото с историческия призив „Покайте се, защото се приближи царството небесно!“ започва последователно проповедта на Христовия Предтеча св. Йоан и на Самия Господ Иисус Христос.

Взимайки повод от евангелското четиво за Велики понеделник, църковният поет е написал забележителната песен, известна с началните ѝ думи на църковнославянски „Се Жених грядет...“:

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (19 Votes)

2019 04 23 1158Близо 10 свещеници от столицата ще поемат пасхалните богослужения в селските храмове, където няма духовници от години. Целта е в повече населени места в епархията храмовете да са отворени и да съберат вярващите за богослужение. Това разказа в интервю за Двери Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит (тук). Ръководството на епархията полага усилия да осигури богослужения по празниците в повече села и градове, където има хроничен недостиг на свещеници.

Еп. Поликарп също ще оглави богослужения през Страстната и Светлата седмица не само в София, но и в други градове на обширната Софийска епархия. Така вярващите в Кюстендил (на 29 април от  9:30 ч. в храм „Успение Богородично“) и в Дупница (30 април от 9:30 ч. в храм „Св. Георги“) ще могат в празничните пасхални дни да вземат участие в архиерейска св. Литургия.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще участва в богослуженията в столицата през Страстната седмица и на Възкресение Христово.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

2019 04 22 1044Излезе от печат новата образователна картичка на Центъра за образователни инициативи „Двери“, посветена на празника Възкресение Христово. В центъра на повествованието, разказващо за евангелското събитие на Христовото Възкресение, е пасхалният поздрав „Радвайте се!“, който първи чуват жените-мироносици. Децата разбират, че Христос е Господар на живота и е по-силен от смъртта и злото. Неговото Възкресение донася радост и светлина в света.

Освен сглобяването на Великденска картичка, за учениците са подготвени още две задачи върху текстове на празнични песнопения.

Великденската образователна картичка излиза в тираж 13 000 бр. и ще достигне до ученици и техните семейства в цялата страна и в чужбина. Изданието се финансира от епархиите Софийска, Варненска и Великопреславска, Русенска, Неврокопска, Старозагорска, както и от частни дарители.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.