Мобилно меню

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (20 Votes)

p1130573Българската полиция е избрала деня на св. архангел Михаил и небесните безплътни сили за свой професионален празник, който честват заедно с Православната църква.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по инициативата на Министерството на вътрешните работи на Р България на този ден беше отслужен водосвет, молитва за благословение и поръсване на знамената на полицията в двора на Главната дирекция „Национална полиция“ в столицата. Ритуалът беше извършен от ставр. ик. Ангел Ангелов, председател на църковното настоятелство на старинен храм „Св. Софѝя“, свещ. Симеон Змейков от храм „Рождество Христово“ и доц. д-р дякон Иван Иванов от Богословския факултет на СУ.

4.8409090909091 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (88 Votes)

logosm 154 grid1366x660През месеците август и септември 2018 г. стартираха два нови проекта за насърчаване на религиозния туризъм в селските и обезлюдяващи се райони в Северна България. Първият проект – „Настаняване на поклонници и развитие на местата за поклоннически туризъм в селските райони“ (PANHERA), е насочен към развитие на поклонническия туризъм в България, Испания, Италия, Норвегия, Турция и Румъния. Той е финансиран от програма „Еразъм+“ на Европейската комисия. В България ПАНХЕРА се изпълнява от Фондация за регионално развитие в партньорство с неправителствени организации и поклоннически центрове от Италия, Румъния, Испания и Норвегия, община Испарта (Турция) и Център за диалог между наука и религия към университета в Крайова, Румъния.

Проектът ще продължи 24 месеца, а основната му цел е да се подобрят уменията и познанията за управление на хората, които са ангажирани с поклоннически туризъм и които работят в поклоннически центрове, хотели, хостели и други места за настаняване. ПАНХЕРА ще предостави на заети в този бранш от по-слабо развити региони, през които минават поклоннически маршрути, включване в обучение, водено от ментори, формални и неформални обучители, специалисти в областта на поклонническия туризъм. Девет участници от всяка организация-партньор в проекта ще участват в курсове за придобиване на лидерски умения, дигитална култура и други нужни познания, които ще могат от своя страна да преподадат и на други наученото в рамките на курса. Като добър ефект от дейностите се очаква стимулиране на отварянето на нови места за прием на поклонници.

В хода на проекта ще има инициативи за обмен на опит, които ще се проведат в Испания, Норвегия и България.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

11.08 arh michael istanbul 14vНа 8 ноември честваме св. архангел Михаил и събора на небесните безплътни сили. Празникът е известен още като Архангеловден и е посветен на ангелските чинове и тяхното участие в живота на хората.

Кондак, гл. 2

Архистратизи Божии, служители на божествената слава, началници на ангелите и наставници на човеците,
полезното за нас изпросете, като безплътни архистратизи.

Тропар, гл. 4

Архистратизи на небесните войнства, ние, недостойните, ви молим винаги с вашите молитви да ни оградите под крилата на вашата невеществена слава, като пазите нас, покланящите се и старателно призоваващи: избавете ни от беди като чиноначалници на небесните сили.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (20 Votes)

DSC 1671На 8 ноември се навършват 70 години от убийството на Неврокопския митр. Борис. По този повод Неврокопски митр. Серафим отслужи днес панихида в параклиса на Богословския факултет в София, а след това се проведе дискусия за живота и делото на митр. Борис и подготовката за неговата канонизация.

На срещата бяха прожектирани два кратки документални филма за неговия живот и разкази за убийството му. Кръглата маса беше открита от декана на Богословския факултет проф. А. Омарчевски. Доц. П. Павлов говори за мъченичеството през епохата на комунизма, а присъстващите зададоха много въпроси, свързани с подготовката за канонизация на архиерея.

Неврокопският митр. Серафим, който ръководи комисията, определена от Св. Синод за проучване на делото му, съобщи, че вече са събрани голямо количество документи, но тяхното задълбочено проучване все още не е завършило. Предстои комисията да изготви своя доклад до Св. Синод на БПЦ.

4.7090909090909 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (110 Votes)

2608213619 b990d27ef1 bКакво по-навременно в междуправославните отношения през тези дни и седмици от темата за автокефалията и единството на Православната църква! Затова не е случайно, че в четвъртък и петък, 8 и 9 ноември 2018 г., около четиридесет православни богослови и философи от различни страни ще се съберат в София да поговорят по въпросите за автокефалията и единството в живота на Православната църква като тяло Христово. Това ще бъде всъщност втората среща на някогашните стипендианти в Източноцърковния институт в Регенсбург, ФРГ, които преди няколко години решиха да се срещат периодично и да обсъждат важни за живота на св. православие въпроси. Организатори са някогашни български стипендианти на института заедно с Центъра за проучване на Източните църкви „Св. Николай“, както и с докторанти от програмата „De civitate hominis. Богословие в пост-икуменическата епоха“ на Богословския факултет на Фрибургския университет в Швейцария.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.