Мобилно меню

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

IMG 0657На 10 февруари столичната църква „Покров Богородичен“ отбелязва деня на св. Харалампий, като храмов празник, тъй като северният престол на храма е посветен на светеца. Затова паметта на св. Харалампий се отбелязва винаги с особена тържественост  от храмовото духовенство.

В навечерието на празника, на 9 февруари, ще бъде отслужена вечерня, а на 10 февруари – св. Литургия. След това ще бъде извършено традиционното освещаване на мед и ще се отслужи маслосвет. На празничното богослужение са поканени енориашите и всички православни християни, които искат да влязат в радостта на празнуващата църква.

В храм „Покров Богородичен“ се съхраняват мощи на св. Харалампий и в празничния ден те ще бъдат изнесени за поклонение от вярващите.

Ръководството на храма е осигурило домашен мед и тези, които нямат, могат да си закупят от канаскията в дните до празника.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

SvAtanasii eventС изложба на живописни платна на художничката Тереза Зиковска ще завършат честванията на 180-годишнината на храм „Св. Атанасий” в морската столица. Тя ще се открие на 8 февруари от 18 ч. в арт галерия „Тереза Зиковска” на ул. „Воден” № 25 във Варна.

Подготвена специално за бележитата годишнина, експозицията е под наслов: „Домът ми дом за молитва ще се нарече…”. Изложбата  е вдъхновена от храма като място за молитва и богослужение. Картините на Тереза Зиковска представят някои от емблематичните варненски храмове: катедралата „Успение Богородично”, „Св. Атанасий”, „Св. Николай”, старинния храм „Успение Богородично”, „Св. Петка”, а също някои от известните манастири - Рилския, Клисурския, Соколския, Зографския на Света гора, Киево-Печерската лавра, манастира на св. Сава Освещени в Юдейската пустиня, Гетсиманската градина, храма на гроба Господен в Йерусалим и др.

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)

Hierom GervasyОт Великотърновска митрополия съобщиха, че в ранните часове в понеделник, 4 февруари 2019 г., на 54-годишна възраст се е упокоил йером. Гервасий, който беше единствен монах в Плаковския манастир „Св. прор. Илия“, Великотърновско. Според свещеници от В. Търново о. Гервасий още през януари т. г. е имал сериозни смущения на сърдечната дейност, а сега вече е получил масивен инфаркт. Бил е закаран в болница, но лекарите в областния град не са могли да го спасят.

Йером. Гервасий е роден на 21 февруари 1963 г. в с. Широки дол, общ. Самоков. Бил е женен и има двама сина. След развод е потърсил друг начин на живот и е бил постриган в монашество от разколнически клирик. След това обаче е пожелал да се завърне в каноничната Църква и е бил приет от Великотърновския митр. Григорий в историческата обител край с. Плаково. Той след това го е ръкоположил за йеродякон на Сиропустна неделя, 17 март 2013 г., и за йеромонах на Кръстопоклонна неделя, 7 април с. г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

dobarsko 696x465Уникалният храм в Добърско официално става собственост на БПЦ. След съдебен спор с държавата, продължил над 10 години, църквата „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в с. Добърско, Разложко, вече официално е собственост на Българската православна църква. Решението на Върховния касационен съд е излязло през декември 2018 г. и то е окончателно.

От десетилетия църквата беше взета от държавата, а през последните 15-ина години се стопанисваше от Националния исторически музей като негов филиал.

Храмът обаче е построен в началото на 17 век с дарения и доброволен труд на добърчани и те грижовно са го поддържали повече от три столетия и половина, докато е „национализиран“. Поради неголемите си размери църквата е отесняла на замогналите се в средата на 19 в. жители на Добърско и те си построяват до старата нова, по-голяма църква, посветена на Сретение Господне, където и досега Неврокопският архиерей по традиция служи всяка година.

4.8979591836735 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (49 Votes)

IMG 3496Учители от София, Благоевград и други градове на страната участваха в семинар, на който бяха запознати с метода на библиодрамата и възможностите ѝ за приложение при преподаването на предмета Религия. Проявата се състоя в Кремиковския манастир, където любезен домакин беше о. Серафим. Лектор на семинара беше прот. Андрей Лоргус от Москва, директор на Института по християнска психология. Той запозна участниците с принципите на библиодрамата като метод за изучаване на библейските герои и събития, за задълбочаване в библейския текст и възможностите, които той дава за вникване в смисъла на свещените книги. По време на демонстрациите учителите разиграха някои от библейските сюжети и коментираха техниките за работа с текста и за кои възрастови групи те са подходящи.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.