Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

afish 1На 21 ноември от 18 ч. в зала „България“ ще се проведе традиционната празнична вечер, посветена на Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и православната младеж. Проявата се организира от Софийска митрополия и Софийската филхармония, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Празничната вечер ще започне със слово на свещ. Захарий Димитров и ще продължи с хоров концерт на изявени музикални формации. В програмата са включени: Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, Смесен хор на БНР, Хор на софийските момчета, ансамбъл „Драгостин фолк национал“, Софийски свещенически хор, Певческа група на Софийската духовна семинария.

Входът за концерта е свободен!

4.8714285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (70 Votes)

2018 11 15 0955Фундаменталният труд на архиеп. Йоан (Шаховски) Философия на православното пастирство вече е достъпна в книжарници в София и Варна. Книгата, която е съвместно издание на Софийска митрополия и фондация „Двери“, беше отпечатана в началото на септември. Целта на изданието, което първоначално излезе на български език в проекта „Живо Предание“, е да се раздава на настоящите и бъдещи пастири на Софийска епархия като ръководство в тяхното служение. 10% от тиража на книгата обаче ще бъде достъпен в няколко книжарници в София и Варна. От днес Философия на православното пастирство (с твърди корици) се продава на цена от 15 лв. в „Български книжици“ и книжарницата на храм „Св. Седмочисленици“ в София. Във Варна изданието може да се намери в книжарница „Благослов“ в храм „Св. архангел Михаил“.

Книгата на архиеп. Йоан (Шаховски) е предназначена преди всичко за църковните пастири, тъй като именно към своите събратя по служение авторът насочва своето слово. В същото време обаче тя е много ценна за всеки православен християнин, който може да открие в нея отговори на много вълнуващи го въпроси, като например за християнското отношение към властта, към бедността и богатството, към материализма, към неправославните и атеистите и др.

Книгата е ценна най-вече с това, че говори на обикновен, прост език, който прилича на eвангелския. Неслучайно в нея изобилстват цитатите от Св. Писание. Тя е чужда на всяка схоластика, написана е поетично и вдъхновено. Личи си колко много бъдещият архиепископ е обичал Христос и колко се е повлиял от духа на св. Евангелие – той е откровен, точен в думите си, огнен в словото си, нелицемерен, чужд на всяко фарисейство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

плакатНа 8 ноември 2018 г. се навършха 70 години от мъченическата смърт и 130 години от рождението на Неврокопския митр. Борис.

В почит към неговите заслуги, висока духовност и мъченически подвиг и с благословението на Неврокопския митр. Серафим се организира тържествено двудневно възпоминание на 16 и 17 ноември в Благоевград. Инициатори на честването са Неврокопска митрополия, Община Благоевград, Югозападният университет „Неофит Рилски“ и Македонският научен институт. Възпомението включва редица прояви, отворени за цялата общественост.

На 16 ноември от 10:30 ч. в Общинската зала „22-ри септември“ ще се проведе тържествена научна сесия, на която ще бъдат представени доклади, посветени на делото и личността на митр. Борис Неврокопски. Участие ще вземат представители на Българската православна църква и академичната общност, както и видни общественици и хора, чиито спомени са запечатали митр. Борис.

Честването ще продължи на 17 ноември от 9 ч. с архиерейска св. Литургия в храм „Св. Въведение Богородично“ (кв. „Вароша“), след която ще бъде отслужена панихида на гроба на митр. Борис.

Неврокопска митрополия кани своите клирици, миряни и приятели да почетат с присъствието си паметта на митр. Борис Неврокопски.

Програма на честванията:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

easterВъв връзка с наближаването на един от най-големите християнски празници, когато почитаме раждането на нашия Господ Иисус Христос, галерия „Арт Муза“ и сдружение „Милостив“ със съдействието на Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, обявяват конкурс за детска рисунка на тема „Рождество Христово“.

Изисквания за рисунките
Размерът на рисунките и материалите за изпълнение са по избор на участниците като всеки от тях може да изпрати до две рисунки.

Кой може да участва?
Конкурсът е предназначен за деца от 3 до 19 години, като е разделен на четири възрастови групи:
1. От 4 до 6 години.
2. От I до IV клас.
3. От V до VII клас.
4. От VIII до XII клас.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

2018 11 09 2050От 15 до 17 ноември в залата на Общинския съвет в Пловдив (ул. „Авксентий Велешки“ 20) ще се проведе Международна научна конференция на тема „Религия и образование. История, традиции и съвременни тенденции“.

Конференцията е организирана от катедрата по Теология към Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ в сътрудничество с Общински съвет – Пловдив и се провежда под егидата на Министерството на образованието и науката.      

Конференцията ще събере заедно представители на академичните среди (теолози, педагози, философи) с духовници и с експерти в областта на образованието от национални и регионални институции, както и с учители, преподаващи религия, млади учени и докторанти.

В конференцията ще има участници от България, Русия, Украйна, Полша, САЩ, Сърбия. Българските участници са представители на девет висши училища и на БАН. В научната програма на конференцията ще участват както международно признати и утвърдени изследователи, така и такива, които правят първите си стъпки в науката.

Основна тема на конференцията е начинът, по който предметът Религия може да бъде интегриран в съвременното българско образование (както в началното и средното училище, така и в университетите).

Проследяването на историческите образци от по-далечното и по-близкото минало ще спомогне за осмислянето на ролята и мястото на религията в образованието и възпитанието на съвременните млади хора.

Темата на научния форум е особено актуална в контекста на кризата на моралните ценности и загубата на ориентири в поведението на днешното ни общество.

Програма на форума:

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.