Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

POKANA 1„Път към Бога – Възрожденският Самоков – град на ковачи, зографи и печатари“ е съвместна изложба на Историческия музей – Самоков, Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ и Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“. Изложбата ще бъде открита на 22 май от 14 ч. Тя проследява създаването на една от най-значимите школи в културата ни – Самоковската художествена школа, както и развитието на иконописното изкуство от представителите на няколко известни самоковски рода. Експозицията отдава почит и към още една известна самоковска фамилия – Карастоянови, дала прочути печатари, графици, щампари и фотографи.

В изложбата са включени икони и инструменти, принадлежали на някои от основоположниците на Самоковската художествена школа. Подредени са и т. нар. ерминии, в които зографите си водят бележки за технологията: как се подготвят боите и други материали за рисуване, как се рисуват букви, винетки, как се нанасят светлосенки и т. н. Във витрините могат да се видят самоковски ръкописи, книги от печатицата на Никола Карастоянов и от книжната сбирка на Доспейския род.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

SVSvKiM medalionНа 15 май (сряда) от 13 ч. в зала 8 на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ ще се проведе академичен семинар на тема „Свидетелство, служение и богослужение в мисионерското дело и прославата на св. братя Кирил и Методий (по случай 1150 години от Успението на св. Константин-Кирил Философ)“.

Събитието се организира от участниците в проекта „Свидетелство, служение и богослужение на Църквата“ на катедра „Практическо богословие“ към Богословския факултет и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Поканени са всички с интереси в областта на практическото богословие.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

2019 05 13 1010С благословението на Врачанския митр. Григорий в епархията се обявява конкурс за литература и изобразително изкуство на тема: „Св. Софроний Врачански – ярък духовен пример от миналото към настоящето и бъдещето“.

Конкурсът е посветен на 280-та годишнина от рождението на небесния покровител на Врачанската епархия, 225-та годишнина от ръкоположението му за епископ и 55-та годишнина от канонизацията му за светец, които се изпълват през настоящата година.

Организатори са: Врачанска митрополия, Областна администрация – Враца и Регионалното управление на образованието – Враца. В него могат да участват деца и ученици от Врачанската епархия на възраст от 5 до 19 години.

Целта на конкурса е чрез припомняне делата на една от личностите, които възраждат и укрепват България, като държава на духа, вниманието на децата да се насочи към истинските духовни ценности и непреходни християнски добродетели, които ще ги облагородят, извисят и утвърдят в любовта към Бога и ближния.

Участниците могат да творят в следните раздели:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

IMGP0620 600x467След св. Литургия в празнуващия столичен храм „Св. Кирил и Методий“ (до Женския пазар) в деня на общата памет на св. Братя в събота, 11 май, от 11:30 ч. ще се проведе и празничен концерт. Той е посветен на Деня на св. братя Кирил и Методий и на 1150-годишнината от Успението на св. Кирил Славянобългарски.

Проявата се организира от Софийска митрополия, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

В концерта с православни песнопения ще вземат участие: смесен камерен хор „Петър Динев“ при храм „Св. Кирил и Методий“, с диригент Боряна Найденова, и женски хор „Христина Морфова“, при Народно читалище „Д-р Петър Берон – 1926 г.“,  с диригент Таня Никлева-Владева.

Встъпителното слово ще е на ик. Кирил Попов, който ще е и водещ на концерта.

Входът е свободен!

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (45 Votes)

78498CF1 C6F6 48EB 8AD3 F766FFAAE420 960x640Старозагорският митрополит Киприан, в качеството си на говорител на Св. Синод на БПЦ, също излезе с изявление за посещението на папа Франциск в нашата страна. Текстът беше публикуван на страницата на Старозагорска епархия.

Митрополитът дава оценка на папската визита в Синодната палата „като пряк участник и свидетел на случилото се“. Той подчертава, че „посрещането на папа Франциск в Св. Синод на БПЦ, макар и определено като „протоколно“, беше изпълнено с дух на разбирателство, толерантност и диалогичност“.

„Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, с присъщия си такт и добронамереност, изказа своите, а и на членовете на Св. Синод, добри чувства към главата на Римокатолическата църква и водената от него делегация. Твърдо мога да заявя, че това наше позитивно посрещане беше ясно видяно и оценено. Ние приехме св. отец като глава на суверенна Ватикана. По този начин Св. Синод на БПЦ-БП, воглаве с Българския патриарх Неофит изрази своето уважение и застана твърдо зад министър-председателя на България, г-н Бойко Борисов, който преди една година покани папа Франциск на официално посещение в България“, се казва в текста на Старозагорския митрополит.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.