Мобилно меню

4.5764705882353 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (85 Votes)

IMG 3580Днес във Варна на св. Литургия по повод 50-та годишнина на Варненския и Великопреславски митр. Йоан в празничното богослужение взеха участие архиереи от пет поместни православни църкви – Московска патриаршия, Сръбската, Румънската, Гръцката, Полската православна църква и домакините от БПЦ. За честванията във Варна пристигнаха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и синодните митрополити: Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Западно- и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Видински Даниил, както и епископите Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, и Велички Сионий, игумен на Троянския манастир, а също и архим. Пахомий, ректор на Софийската семинария, архим. Самуил, игумен на Бачковския манастир, и др.

3.6481481481481 1 1 1 1 1 Rating 3.65 (54 Votes)

gavriil 800x445Становището на Св. Синод по повод Националната стратегия за детето 2019-2030, което предизвика противоречиви реакции в българското общество, снощи беше свалено от сайта на Българската патриаршия. Малко по-късно Русенският митр. Наум съобщи на страницата на епархията си, че въпросният текст не е обсъждан и приет от Св. Синод. Днес пък Ловчанският митр. Гавриил публикува на сайта на Патриаршията обяснение за произхода на становището. От него става ясно, че митр. Гавриил е инициирал създаването на текст, в който да се даде мнението на Св. Синод по националната стратегия за детето. Той е бил мотивиран от желанието на много хора Църквата да се изкаже „по този животрептящ въпрос, касаещ бъдещето на децата на България“. Написването на текста било възложено от него на Десислава Панайотова, която му представила своя проект за становище. От обясненията на митрополита се разбира, че се е наложило редакциите да се правят при изтичащ краен срок. Затова той не е видял окончателния вариант, който е бил изпратен на другите митрополити и в Министерски съвет. Било решено „Проекто-становището да се пусне в сайта на МС, за да спазим срока 8.02., а после то трябва да се доусъвършенства“.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (54 Votes)

kipriyan videoСтарозагорският митр. Киприан разпространи изявление, в което заявява, че негово интервю за руска телевизия е било фалшифицирано, като му е приписано становище, което не е изразявал. В качеството си на председател на синодната комисия по украинския църковен въпрос, митр. Киприан не би се позволил да изказва лично становище по този проблем различно от това на Св. Синод на БПЦ, а освен това БПЦ не е излязла със своя официална позиция. В интервюто Старозагорският митрополит изразява надежда, че разколът в Украйна ще бъде преодолян по каноничен път, а християните ще се обединят. В превода на руски език обаче са добавени изказвания, целящи да покажат, че българският представител изразява еднозначна подкрепа за позицията на Московска патриаршия в спора.

В този си вид интервюто е огласено като новина и от гръцкия сайт Ромфеа, който популяризира в Гърция руските тези в спора с Вселенска патриаршия. В изявлението на Старозагорска митрополия, изпратено до сайта faktor, той заявява, че не е „взимал страна“ в спора, а още по-малко е изразявал лично мнение, различно от позицията на Св. Синод на БПЦ към момента. „От видеоматериала се вижда, че има несъответствие в казаното от митр. Киприан и превода, който е написан, и последващия превод от преводача на делегацията“.

4.5384615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (39 Votes)

980x551 1541395072Вчера Становището за проекта за Национална стратегия за детето, публикувано на официалната страница на Св. Синод, беше свалено. Както съобщи първа БНТ, то не е било разглеждано и одобрено от Св. Синод на БПЦ, но е инициатива на „Културно-просветния отдел“ на Св. Синод, ръководен от Ловчанския митр. Гавриил. Малко по-късно Русенският митр. Наум разпространи изявление, от което става ясно, че документът е написан от една от служителките в отдела. И по-конкретно в съобщението се казва:

„Във връзка с разпространеното „Становище на Св. Синод“ относно проекта за Националната стратегия за детето за следващите десет години, сме длъжни да заявим, че подобен документ не е бил официално обсъждан в заседание на Св. Синод на БПЦ-БП. Текстовете на „Становището“, обвързващи БПЦ-БП като институция, са лично творение-проект на г-жа Десислава Панайотова, сътрудник в Отдел „Културно-просветен“ при Синодалната канцелария, но това в никакъв случай не означава, че Св. Синод ще ги приеме безпрекословно и недвусмислено.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

adМинистърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира във Велико Търново предложението на Св. Синод предметът Религия да влезе като задължителен в учебната програма. Според него все още е рано Религията да стане задължителен предмет в училищата.

Той обясни, че през миналата година бяха утвърдени три образователни програми, с които ще се изучава ислям, православно християнство и история на религиите и училищата избират по коя от тях да работят в часовете по свободно избираема подготовка, като предстои да бъдат подготвени и учебници. Министърът заяви, че ако има достатъчно голям интерес към СИП Религия при новите условия на подкрепа от страна на държавата, то едва тогава може да се говори за въвеждането на задължителен предмет:

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.