Мобилно меню

1.8 1 1 1 1 1 Rating 1.80 (75 Votes)

1Почетен плакет на Министерството на образованието и науката получи Богословският факултет на Софийския университет. Това стана на 24 ноември, на тържество в аулата на учебното заведение, в навечерието на празника на св. Климент Охридски. Плакетът бе даден по повод 95-годишнината на факултета и бе връчен на сегашния му декан проф. Александър Омарчевски. На тържеството по случай патронния празник на Богословския факултет и 130-та годишнина на Софийския университет присъстваха Старозагорският митр. Киприан, Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, преподаватели, студенти, гости.

Със слово към присъстващите се обърна проф. Омарчевски, който направи преглед на историята на Богословския факултет на СУ и набеляза основните постижения от настоящето му. Деканът очерта перспективите, които се разкриват пред факултета и неговите кадри: „Верен на своите изначални принципи, той ще продължи да разработва православната богословска наука и да подготвя достойни кадри за духовното и религиозно-нравственото обучение и възпитание на нашия народ“.

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

c7cb5292c22aae813928b114a695fc536aac614fac005db61f8f3578b128e406

Учители в началния етап по Религия и в неделните училища вече работят по проекта „Празник в класната стая“ на Центъра за образователни инициативи „Двери“. Два празника – Денят на народните будители и Въведение Богородично, бяха отбелязани от учениците с пособията на проекта. Децата научават за празниците и добродетелите, които те носят, чрез задачи, работа в екип и изработване на различни образователни продукти. Вече са създадени първите „Будителски книжки“ на учениците, както и проекти за училище на бъдещето, така както си го представят съвременните деца.

За Въведение Богородично семействата на учениците получиха поздравителни картички за Деня на християнското семейство, в които са отбелязани петте добродетели, които правят семейството задружно и щастливо.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

plakat 2Църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий“ с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан организира тържествен концерт в чест на 180-годишнината на храма и 15 години от създаване на църковния хор. Той ще се проведе на 24 ноември от 17 ч. в концертната зала на Градската художествена галерия. В него освен църковния хор ще вземат участие детски хор „Ангели“, Народен хор при НУИ „Добри Христов“ с диригент доц. Йорданка Неделчева и солисти: Петя Панева, Данчо Радулов, Христина Каталиева, Камен Атанасов и Темелко Милев.

Концертът е със специалното участие на Калуди Калудов, Анна Дитри, Станислава Марчева и Борис Луков (от тримата тенори). Църковният хор ще излезе на сцената под диригентството на Евгения Григорова и Розина Цонева, а солисти ще са: Жасмина Богословова, Светлана Рафаелян, Ралица Хаджийска, Елена Милчева, Боряна Борисова и Любомир Григоров. На рояла ще бъдат Жанета Бенун – Николаева, Марияна Григорова, Гергана Тончева и Катерина Генчева. В програмата са включени: църковни песнопения, обработки на народни песни, арии и дуети от световната и българската класика.

Входът е свободен.

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

DSC 0063В навечерието на Въведение Богородично, Ден на християнското семейство и православната младеж, в Духовния център „Св. архангел Михаил“ във Варна се проведе семинар, посветен на празника, в който взеха участие начални учители, преподаватели по Религия и учители в прицърковните школи от града. Проявата се организира с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан от Варненска и Великопреславска митрополия, Духовния център и Регионалното управление на образованието – Варна.

Екипът на Центъра за образователни инициативи „Двери“ в лицето на д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева представиха пред педагозите новото учебно помагало Празник в класната стая. Светлината на добродетелите. Те разказаха за основната идея и концепция на целия проект, за методиката на преподаване, разработена в пособието и представиха урока за Въведение Богородично и образователната картичка към него.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

afish 1На 21 ноември в столичната зала „България“ от 18 ч. ще започне празничната вечер, посветена на Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и православната младеж. Проявата се организира от Софийска митрополия и Софийската филхармония с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Входът е свободен.

Празничната вечер ще започне с посрещане на Негово Светейшество патр. Неофит с песнопенията: „Отче наш“ – източен напев, гл. 5 и Тропар на празника Въведение Богородично – източен напев, гл. 4. Изпълнява: Софийският свещенически хор с диригент ик. Кирил Попов. Следва встъпително слово от свещ. Захарий Димитров и концерт от хорови изпълнения по следната програма:

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.