Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

IMG 5112Дългогодишният секретар на Софийска митрополия и утвърден църковен певец, преподавател и диригент Андрей Иванов Касабов защити вчера в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ докторат на тема „Музикалното творчество на йеромонах Неофит Рилски – лични творби“. На защитата присъства и Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който познава Андрей Касабов от детските му години и е следил пътя на неговото развитие като певец и богослов. Освен Негово Светейшество, който е запознат в дълбочина с теорията и практиката на църковното пеене, на защитата в аулата на Богословския факултет присъстваха и други известни познавачи на църковната музика като доц. Димитър Димитров, диригент на хора на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, който, като член на научното жури, прочете свое становище за научната работа на А. Касабов, прот. Кирил Попов и други.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

2334149232 1cfb30cd15Катедра „Практическо богословие“ към Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, магистърска програма „Църковно социално дело“ и Източно-църковният институт в гр. Регенсбург, Германия, организират международен теоретико-практически семинар на тема: „Християнското милосърдие и църковно-социалната дейност днес – предизвикателства и перспективи“. Събитието се осъществява в рамките на научен проект „Свидетелство, служение и богослужение на Църквата“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“.

Семинарът ще се проведе в Богословския факултет на 3 и 4 юни от 10 ч. в зала 8 на третия етаж. Ще бъдат изнесени следните доклади: проф. дпн Албена Чавдарова – „Църковно-социалната дейност (исторически аспекти)“, проф. д-р Дитмар Шон – „Църковно-социалната дейност днес – предизвикателства и перспективи“, доц. д-р Иво Янев – „Пастирското служение при палиативната грижа“, д-р Кристоф Зайдел – „Душегрижието в болниците – същност на душегрижието в болниците и хосписите; клинично образование по душегрижие“, д-р Сабине Холцшу – „Придружителят при травми“, Конрад Кет – „Доброволците и тяхната подкрепа в работата с хора с увреждания“, докт. Александър Христов – „Църковно-социални дейности по българските земи през Х-XI в.“.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (112 Votes)

6756342081 e500ded593 bНа знаковия празник, посветен на християнската просвета на роден език – 24 май, през 2005 г. заработи сайтът Двери на Православието. Създаден от млад екип под мотото „Нашата вяра – ела и виж“, Двери си поставя за цел да стане източник на християнска просвета в едно ново пространство – на интернет. За тези 14 години екипът ни премина през различни предизвикателства, но винаги се е стремял да дава честна и обективна информация. И днес усилията ни са насочени да ориентираме читателите в динамиката на църковните отношения и събития у нас и в чужбина, да насърчаваме критичното мислене и разсъдителност, особено във времето на фалшивите новини, които не пощадиха и Църквата.

Зад гърба ни са години, изпълнени с отстояване на свободата на словото, с утвърждаване на диалога като възможност за откриване на истината и на търпимостта към чуждото мнение, на откровен разговор за това, което не ни достига във вярата и в живота ни на православни християни.

Двери се оказа предизвикателство за почитателите на онази църковна журналистика, която си поставя за цел да гали слуха, която избягва всякакви проблемни точки, която създава паралелна безпроблемна реалност, но от която няма никаква полза, защото тя е само виртуална.

През изминалите 14 години екипът на Двери отстоява виждането, че само ясното и честно поставяне на въпросите, които тревожат църковно общество, ще доведат до намирането на решения, ще възпитат будна църковна общност, която без страх ще търси Божията правда, а не правдата на този или онзи. Такива промени в нагласите и мисленето на нашето църковно общество вече започват да се забелязват, но е ясно, че процесът ще бъде продължителен. Той изисква не само търпение, а и съзнание за това, че за търсенето и отстояването на истината в света са нужни постоянни усилия и трудове. Но имаме уверението на Иисус Христос: „В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света“.

Ние вярваме в това. Вярвайте и вие!

Честит празник!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

60996848 309938449899046 676312003131736064 n

В дните между църковното и светско честване на паметта и делото на св. братя Кирил и Методий ученици от страната и чужбина, които участват в проекта „Празник в класната стая“, проведоха заключителното си занимание, посветено на създателите на нашата азбука и нейното значение за днешните българи.

Учениците разсъждаваха за ролята на езика и писмеността за формирането на национална и личностна идентичност.

В края на урока те направиха поздравителни картички за 24 май, в които описваха защо се гордеят с нашата азбука.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (8 Votes)

88895543334На 26 май светата Църква чества паметта на св. Георги Софийски Най-нови. По този повод в събота, 25 май, от 18 ч. в посветения на новомъченика параклис в двора на Медицинска академия (Александровска болница) в София, близо до мястото, където е пострадал за вярата през 1534 г. новомъченикът, ще започне богослужебното честване с възкресно-празнична вечерна. След края му ще тръгне молитвено шествие по булевардите на столицата до старинния храм-ротонда „Св. Георги“, където е и гробът на светеца. В храма ще завърши вечерното богослужение.

Маршрутът, по който ще се движи литията е следният: от храм „Св. Георги Софийски Най-нови“ (в двора на Александровска болница) по бул. „Пенчо Славейков“, бул. „Витоша“, ул. „Съборна“ до ротондата „Св. вмчк Георги“.

На другия ден, Неделя на самарянката, в ротондата от 9 ч. ще бъде отслужена св. Литургия от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Църковното настоятелство на ротондата „Св. Георги“ кани всички православни християни да почетат паметта на Христовия мъченик Георги.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.