Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

DSC 5874Днес в Народното събрание за втора поредна година беше открита благотворителна изложба на детски рисунки, средствата от която ще бъдат дарени за закупуването на медицинска апаратура. Кампанията „Деца рисуват за деца“ се организира от Културно-просветния отдел на Св. Синод. Тя дава възможност да бъдат закупени творбите-лауреати на синодния конкурс „Възкресение Христово“, а събраните средства ще се дарят на Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

При откриването на изложбата Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание, заяви, че трябва да се подкрепят усилията на малките, които чрез изкуството дават своята лепта в подкрепа на болните и страдащите. Ловчанският митр. Гавриил призова присъстващите народни представители да се включат в кампанията, като засвидетелстват своята съпричастност към болните деца. Митрополитът сравни благотворителната акция с един малък дар към идващото Рождество на Спасителя, по подобие на даровете на тримата влъхви: „Днес ние искаме също да Му поднесем нещо малко, а именно – дара на милосърдието. Благодарение на това, което правим с огромната помощ на Народното събрание и на г-н Красимир Велчев, се стараем да научим децата на милосърдие, любов към другите деца, които са също като тях, но безпомощни, а пък на болните деца да вдъхнем вярата, че не са сами и има други, които мислят за тях, които се трудят и се молят за тяхното оздравяване“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

SAM 7134Днес, на 19 декември, с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит в обновената зала на Софийска св. митрополия ще се проведе Рождественски концерт. Децата, които изучават Православие в столичните училища, ще изнесат своя празнична програма. Софийска митрополия кани всички желаещи да се потопят в рождественската радост на тези дни и да подкрепят трудовете на учениците и техните учители. Концертът ще започне в 18 ч.

В дните, предшестващи празника Рождество Христово, Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети училищата за деца с нарушено зрение и с увреден слух, детското отделение в „Пирогов“ и ИСУЛ и детски заведения. Децата получиха множество подаръци, събрани от техни връстници от неделните училища в столицата в рамките на кампанията „От деца за деца – 2018“. Кампанията се организира за първа година от отделите „Милосърдие и благотворителност“ и „Духовно-просветен“ към Софийска митрополия, а идеята за нея се роди през изминалата година в енорията на столичния храм „Рождество Христово“.

4.6627906976744 1 1 1 1 1 Rating 4.66 (86 Votes)

PC120469Днес приключиха заседанията от зимната сесия на Св. Синод на БПЦ. Тя продължи по-малко от една работна седмица. Засега няма информация за решенията, приети от митрополитите през тези дни. Единственият публикуван документ е Позицията на Св. Синод за трансплантацията на органи при наличието на мозъчна смърт (тук). Архиереите са обсъждали визитата на папата през май следващата година, както и други текущи въпроси, но за това няма официална информация.

Св. Синод ще се събере отново на 21 януари, когато ще се почете именният ден на Негово Светейшество патриарх Неофит, след което ще бъдат отделени до три дни за заседания. Тогава се очаква владиците да приемат бюджета на Св. Синод и неговите поделения. Това не беше направено сега, защото все още не са приети промените в Закона за вероизповеданията, а част от тях засягат финансирането на БПЦ.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (80 Votes)

obmen na organi za transpalntaciya v es pravnata stranaВ третия ден от заседанията на зимната сесия на Св. Синод архиереите приеха Позиция по Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, която беше публикувана на официалната интернет-страница на Българска патриаршия. От текста не става ясно защо точно в този момент синодните митрополити дават своето становище по въпроса. Той обаче е свързан със среща между Негово Светейшество патриарх Неофит и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, провела се в края на м. октомври. Тогава министърът е отправил молба към Негово Светейшество Българската църква да насърчи и подкрепи донорството на органи при настъпила мозъчна смърт, за да могат хората, които чакат за трансплантация, да получат шанс да живеят. По време на срещата г-н Ананиев е отбелязал, че у нас много трудно се намират донори. За да получат чакащите за трансплантация шанс да продължат да живеят, е необходима обществена съпричастност, да се работи за преодоляване на предубежденията и преосмисляне на донорството като начин да се помогне на ближния. Затова Министерството на здравеопазването е потърсило подкрепата и на Българската православна църква, която да призове миряните да бъдат съпричастни с чакащите за трансплантация и техните семейства.

Патр. Неофит е поел ангажимент БПЦ да подкрепи това искане на здравното министерство и да излезе с позиция за донорството като висша проява на любов и съпричастност към ближния, която да бъде приета на зимната сесия на Св. Синод. За срещата между патр. Неофит и м-р Ананиев виж – тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

20171114133857 17896От 17 декември в столичния храм „Св. Кирил и Методий“ ще заработи социална кухня, която ще раздава топъл обяд на бедни хора в делничните дни на седмицата. Инициативата е на омбудсмана Мая Манолова и ще се провежда под нейния патронаж и финансова подкрепа. Начинанието е част от кампанията „Не хаби – дари“, която стартира през декември 2016 г. и има за цел борбата с глада чрез използването на оставащата излишна храна, както и на храни с лош търговски вид и изтичащ срок на годност.

И тазгодишното издание на „Не хаби – дари“ по традиция се провежда с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Софийска митрополия се e ангажирала да осигури уютно място – столичния храм „Св. Кирил и Методий“, където бедните хора да получават безвъзмездно топъл обяд. Храната ще се раздава от понеделник до петък от  12 до 14 ч. Предвижда се в менюто да има супа, хляб, кисело мляко или плод.

Храмът „Св. Кирил и Методий“ набира доброволци, които да помагат в раздаването на храната. Желаещите да помогнат да се свържат с Петър Вълчовски на тел. 0886 282 299, който е координатор на доброволците от страна на храм „Св. Кирил и Методий“.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.