Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

featured bulgaria 31 alexander nevski churchНегово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави празничния молебен по случай Деня на българската просвета и култура на 24 май в храм-паметника „Св. Александър Невски“. Богослужението ще започне в 10 ч. и в него ще вземат участие още Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и храмовото духовенство на катедралата.

След това богомолците, водени от духовенството, ще се отправят в молитвено шествие към паметника на св. братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където ще вземат участие в общонародното честване на празника, започващо в 11 ч. Друго шествие, на младежи от столични училища, включително и Софийската духовна семинария, ще премине през центъра на града от Президентството до Националната библиотека. Тяхното шествие тръгва в 10 ч.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (12 Votes)

e9c6b613fe9d5148b381d5d6c323188cДнес българска делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, заминава за Рим, където по традиция 24 май ще бъде честван на знакови места, свързани с делото на св. Братя.

В състава на делегацията влиза и Западно- и Средноевропейски митр. Антоний, който на 24 май ще отслужи традиционния молебен на гроба на св. Константин-Кирил Философ в римската базилика „Сан Клементе“. На молебена освен българската делегация ще присъстват и представители на Република Северна Македония. След това ще бъде посетена и църквата „Санта Мария Маджоре“, където преведените от св. Братя книги са получили признание от Римския папа и духовенство.

По-късно митр. Антоний ще посрещне г-жа Караянчева и придружаващите я лица в храма „Св. Павел“, предоставен на българската църковна община от Ватикана. Там ще бъде извършено кратко богослужение и членовете на делегацията ще бъдат запознати със служението и дейностите на общината в полза на българите, живеещи в Рим и околностите му.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

66669Съвременните ученици се различават много от тези преди 10 или 20 години, а затова и педагогическият подход към тях следва да е различен, модерен, съобразен с новите реалности. Това важи и за учителите по Религия, които също трябва да прилагат новите постижения в областта на педагогиката в своята работа, ако искат да достагнат до умовете и сърцата на учениците си. Около тази теза, изказана от Ваня Станчева, главен експерт в РУО- София-град, и от йером. Мелетий, зам.-ректор на Софийската духовна семинария, се обединиха участниците в годишната среща и работен семинар на учителите по Религия и преподавателите в прицърковните школи, на тема „Да учим като Христос“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

phoca thumb l dsc 0095С водосвет, отслужен от Пловдивския митр. Николай, беше открит нов кабинет по Религия в училище „Св. Константин-Кирил Философ“. Пловдивското училище отбеляза 1150 години от успението на патрона си с освещаването на новия кабинет и открит урок, на който освен владиката присъстваха началникът на РУО – Пловдив Иванка Киркова, директори на училища и учители от града. Митрополитът беше посрещнат от децата още в двора и влезе в сградата през шпалир от ученици.

„Ние сме единственото училище в Пловдив, в което има 10 групи по Религия. В първи и втори клас те са по една, а оттам до 6 клас са по две групи“, обясни директорката на училището Елена Костадинова.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

IMG 3914

Комисията за организиране и провеждане на Националното състезание „Бог е любов“ за учебната 2018-2019 г. на своя среща в Софийската митрополия определи победителите в националния кръг. В конкурса тази година взеха участие ученици от 20 области на страната, които представиха произведения на тема „Бог е любов“ в три категории: стихотворение, разказ и есе, рисунка, приложно изкуство. Националната комисия разгледа творбите, класирани на първо място в регионалните кръгове, от които бяха избрани тазгодишните лауреати на състезанието.

Със заповед на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в състава на комисията влизат: проф. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет на СУ и председател, и членове: д-р Росица Георгиева от РУО – Русе, ст. екс. Ваня Станчева от РУО – София-град, д-р Полина Спирова от фондация „Двери“, Ангел Младенов от Софийска митрополия, гл. ас. д-р Весела Шушлина от СУ „Св. Кл. Охридски“, гл. екс. д-р Жасмина Донкова от дирекция „Вероизповедания“ на МС и художниците Георги Пасев и Милен Бонев.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.