Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

42321С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на  16 декември, неделя, от 18 ч. в старинен храм „Св. Софѝя“ в столицата ще се проведе Предрождественски концерт с църковни песнопения на женски хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева. Музикалната проява, която се организира от Софийска митрополия, е посветена на 25-ата годишнина на хора.

Входът е свободен.

Програма на концерта:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

2c2fНа 8 декември се навършват 40 дена от кончината на брата на Бачковската св. обител архим. Павел (Желязко Тенев). По този повод в храма на Бачковския манастир от 11 ч. в събота ще бъде отслужена панихида. Архим. Павел като мирянин беше десетилетия наред учител и възпитател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш и после в София, а няколко години след пенсионирането си стана монах в Бачковския манастир. От младини обичащ църковното пеене – хорово и източно, той беше широко известен не само с преподаването на Св. Писание на Стария Завет в семинарията, но и с ръководенето на църковни хорове в Стара Загора, Крумовград, София.

Привърженик на апостол Павловия принцип „предпочитам да кажа пет думи на език разбран“, о. Павел предпочиташе да изпълнява много от църковните песнопения на съвременен български език, дори когато се налагаше на самата певница да прави превода на стихирите, тропарите или славите.

Неговите ученици от семинарията и хористите му са запазили най-добри спомени от своя сърцат, талантлив, честен и всеотдаен учител и диригент Желязко-Павел Тенев. Затова нека всички кажем за него: Боже, прости волните и неволни прегрешения на Твоя раб Павел архимандрит и го упокой от трудовете му във вечните Си жилища! Амин.

Повече за жизнения път на о. Павел (Тенев) – тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

22На 5 декември в Русенската художествена галерия беше открита изложбата „Изкуство и традиция“, представяща творчеството на румънските художници Щефания Накю, Флорентина Опайна и Дияна Юлияна Барбу.

В откриването на експозицията взеха участие Русенският митр. Наум, инж. Иринел Роман, кмет на Община Кирнодж, Румъния, г-н Аурелиан Котобан, директор на пощенската служба в Кирнодж, г-жа Щефания Накю – иконограф, свещ. Фанел Бурулян от Кирнодж, ик. Михаил Михайлов от с. Шуменци, г-жа Елена Великова, директор на художествената галерия в Русе, и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

PlakatЗа 15-та поредна година църковното настоятелство на храм „Св. Атанасий“ във Варна организира „Рождественски четения“ и концерт по повод предстоящия празник Рождество Христово.

Изготвена е следната програма:

9 декември (неделя) от 11 ч. беседа на тема: „Може ли да се живее по християнски?“ – лектор: прот. Ясен Шинев.

16 декември (неделя) от 11 ч. беседа на тема: „Кой се роди във Витлеем?“ – лектор: ставроф. ик. Дончо Александров.

21 декември (петък) от 18 ч. беседа на тема: „Коледа без грим“ – лектор: доц. д-р Ивайло Найденов от Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“.

23 декември (неделя) от 11 ч. беседа на тема: „Христологията на св. Игнатий Богоносец“ – лектор: доц. ик. Теодор Стойчев.

Всички беседи ще се проведат в храм „Св.Атанасий“.

4.5368421052632 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (95 Votes)

DSC 4698Видинският митр. Даниил оглави тържествата и заупокойните богослужения в дунавския град, свързани със 130-та годишнина от кончината на Българския екзарх Антим I. На 1 и 2 декември във Видин се състояха чествания, посветени на личността и делото на изтъкнатия духовник. В тях взеха участие синодните митрополити Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим, Врачански Григорий, епископите Адрианополски Евлогий, игумен на Рилската св. обител, Велички Сионий, игумен на Троянската св. обител, архим. Самуил, игумен на Бачковската св. обител, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Васиан, представител на Московския патриарх у нас, дякони, духовници от Видин и страната. Песнопенията бяха изпълнени от хор „Св. Наум Охридски“ с диригент Андрей Касабов.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.