Мобилно меню

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (45 Votes)

208 nНа 15 март 2019 г. в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше защитена поредната, трета за последните 18 месеца, дисертация в областта на църковната музика. След щатните преподаватели д-р Стоян Малинов (октомври 2017 г.) и д-р Любомир Игнатов (април 2018 г.) вече и хонорованият асистент по църковна музика Калин Евдокимов Кирилов днес защити своя дисертационен труд на тема „Вокални принципи при изпълнение и интерпретация на църковни песнопения“. Подобно на другите случаи с получаване на докторска степен, един вече изграден и доказал се специалист в областта на църковната музика получи заслужено признание за знанията и уменията си.

Както отбелязва авторът на това научно изследване, „в последните години много силно се чувства нуждата от добре подготвени във вокално отношение църковни певци. Голяма част от тези, които пеят в храмовете, нямат гласова школовка и съответно имат проблеми с художественото изпълнение на църковните песнопения. Професионализмът на един църковен певец се изразява в добро познаване анатомията на гласовия апарат и основните вокални принципи, както и във владеене на изразните средства и похвати при художествената интерпретация. От своя страна гласовата школовка изисква специализирана литература и вокални педагози, които да обучават църковните певци“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (36 Votes)

991 ratio mitropolit ioan georgi andreev violeta iotova17 500 лв. за изследвания на детския диабет и инсулинова помпа за 9-годишно момче дари Варненският и Великопреславски митр. Йоан. Парите са събрани за няколко часа на рождения му ден вместо подаръци. Ръководителят на клиниката по педиатрия в болницата „Св. Марина“ проф. Виолета Йотова каза, че с тях за 2 г. ще могат да бъдат изследвани 80 деца за диабетни антитела за тип 1. А майката Георги – Биляна Иванова, едва намери думи от вълнение, за да благодари за жеста.

„Юбилеят ми бе личен повод, но удобен момент да призова милосърдието на гостите и да направя дарителска кампания. Знам какво е диабет и колко е тежко на родителите на болни деца да се справят. Изисква особени грижи за малките. Наш дълг като човеци е каквото можем, да сторим. Трябва да използваме подобни поводи, за да помагаме на тези, които имат нужда. Който с колкото може. Това е човешки дълг“, каза д. Йоан и пожела на момчето здраве и да носи името си с гордост.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (36 Votes)

Sv. KiprianСтарозагорският митр. Киприан регистрира фондация в обществена полза с името „Св. Киприан Цамблак Чудотоворец“. Целта ѝ е да подпомага развитието на културно-историческото наследство на Стара Загора, да подкрепя ученици с изявени творчески способности, както и деца в неравностойно положение.

Сред целите на фондацията са: устойчиво развитие на политики по опазването на културното наследство, гарантиране на равен достъп на гражданите до културни ценности, превръщането на културното наследство в съществен фактор за социално икономическо развитие на гр. Стара Загора; осигуряване на финансови или материални средства за подпомагане на деца в неравностойно положение; подпомагане на развитието на талантливи ученици; реализиране на образователни програми за децата и др.

Фондацията ще набира средствата за своите цели чрез доброволни вноски от членовете си, чрез дарения от физически или юридически лица, с помощ от държавата, обществени организации, приходи от участия в национални и международни проекти и програми.

Митр. Киприан, който през 2016 г. оглави Старозагорска епархия, е споделял в интервюта, че познава живота на децата в неравностойно положение. Самият той е оставен от родителите си в социален дом, а по-късно е отгледан от приемно семейство. Благодарение на грижите на приемната си майка е развил творческите си заложби и е получил добро образование.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

DSC 0132 1600x1200 На 16 март, първата събота на Великия пост – Тодоровден, по традиция в синодния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ ще бъде отслужена св. Литургия.

Богослужението е отворено за всички, които искат да вземат молитвено участие в него.

Начало на утринната: 8 ч.

Начало на св. Литургия: 9 ч.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

53611073 1804042746363930 6377504952515821568 nНа 23 март в 9 ч. в русенския катедрален храм „Света Троица“ ще бъде посрещната ризата от мощите на преп. Димитър Басарбовски. Тя се подменя всяка година в навечерието на празника на св. Димитър и сега е дарена на родната за светеца Русенска епархия от Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил.

След това в храма ще бъде отслужена Златоустова света литургия, която ще оглави Русенският митр. Наум. В богослужението ще вземат участие архиереи на БПЦ и свещенослужители от епархията. На този ден владиката ще отбележи изпълването на 5 години от каноничния му избор за Русенски митрополит.

На 25 март, Благовещение, ризата на преп. Димитър Басарбовски ще бъде тържествено пренесена в Басарбовския скален манастир преди началото на празничната света литургия, която ще отслужи Тивериополски еп. Тихон.

Ръководството на Русенска митрополия приканва благочестивите християни да вземат молитвено участие в богослуженията.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.