Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

2018 12 21 1905Днес, 21 декември, е починал ик. Борис Георгиев Хаджистоянов, свещеник при столичния храм „Рождество Богородично“, кв. „Красно село“, доскорошен дългогодишен предстоятел на същия храм. Опелото му ще бъде извършено от Белоградчишки еп. Поликарп на 23 декември, неделя пред Рождество Христово, от 12:30 ч.  в  храм „Рождество Богородично“.

Ик. Борис Стоянов е роден на 12 август 1936 г. в гр. Търговище. Основно образование получава в родния си град. Продължава образованието си в интернираната на гара Черепиш, Врачанско, Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, която завършва в 1955 г. Придобива висше образование в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ през 1962 г.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (60 Votes)

2018 12 21 1553В последния си работен ден за тази година народните представители приеха на второ четене промените в Закона за вероизповедания, с които се уреждат условията за регистриране и финансово подпомаганена вероизповеданията в България.

Предвижда се държавна субсидия да получават вероизповеданията, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната на база на резултатите от самоопределението от последното преброяване, и тя ще е в размер на 10 лв на самоопределило се лице, но не повече от 15 млн за вероизповедание.

Внесените в средата на годината предложения за промени в Закона за вероизповеданията предизвикаха недоволството на БПЦ, която изпрати през юни в Народното събрание свое подробно становище по спорните текстове. Ръководството на Църквата получи уверението на депутатите, че окончателният текст ще бъде приет само след като се получи съгласието на архиереите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

40 nВ дните преди Рождество Христово столичният храм „Рождество Христово“ за поредна година се включи в инициативата „Ангелска елха“ – идеята на организаторите е да се съберат подаръци за децата на лишените от свобода. Ето какво пишат те във facebook страницата на събитието:

„Целта ни е да зарадваме децата на временно лишените от свобода с подаръци за Рождество Христово. Те ще ги получат от името на родителя, който е изявил желание, но няма възможност да излезе на пазар. Можете да участвате като:

1) оставите подарък, хартия за опаковане и панделки в храма до 22.12.2018 г. (нужни са около 250 подаръка) и

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Boyana church 3В навечерието на Рождество Христово в Боянската църква, известна като един от изцяло запазените паметници на източноевропейското средновековно изкуство, бяха направени подобрения в интериора. Те са част от първия етап от заплануваните подобрения и включват подмяна на осветлението в трите части на църквата. Сега уникалните стенописи от 1259 г. могат да се видят до най-малкия детайл, се казва в съобщение от Националния исторически музей (НИМ).

В средновековната част на храма, който догодина ще отбележи четири десетилетия от включването си в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, бяха изградени специални прозрачни ограничителни стени, които ще предпазват изящните фрески.

Паркът в двора на Боянската църква беше прочистен от строителни и други отпадъци, останали от предишни реставрационни и консервационни дейности, и бяха разкрити нови археологически материали, свързани с историята на мястото.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

korica 1Fb 2018В дните преди празника Рождество Христово излязоха от печат новите броеве на списанията Камбанка и Амвон, издания на варненския храм „Св. Атанасий“.

В детско списание Камбанка са публикувани разкази и приказки, посветени и вдъхновени от празника Рождество Христово. Представено е житието на св. Йоан Дамаскин в картинки, разказ за иконата на св. Богородица – Троеручица, както и евангелското повествование за излекуването от Христос на 10-те прокажени.

Към малките читатели са отправени предизвикателства: сами да приготвят шоколадови бисквитени квадратчета, да изработят снежен човек от памук, чрез лабиринт да намерят пътя на монаха, пренесъл копието на иконата „Св. Богородица – Троеручица“ от Света гора – Атон до Троянския манастир. От рубриката „Знаете ли, че?“ любознателните деца ще разберат повече за даровете на влъхвите, а в „Светли имена“ ще се запознаят с живота и делото на Стилиян Чилингиров. В рубриката „Децата питат“ ще получат отговор на въпроса: какво означава Евангелие? На страниците на списанието могат и да научат текста на тропара на Рождество Христово. В изданието ги очаква още оцветяване на картинки, решаване на кръстословица, интересни мисловни задачи, откриване на разлики и занимателни игри.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.