Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

2019 06 04 0934На 3 юни с празничен водосвет беше поставено началото на лагерното лято в Кремиковския манастир „Св. Георги“. Богослужението оглави Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, а в съслужение с него бяха иконом Серафим Янев, изпълняващ длъжността игумен на Кремиковския манастир, иконом Василий Топузлиев и свещ. Георги Младенов.

Православните лагери в Кремиковския манастир се провеждат с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Първата лагерна смяна тази година започва с най-малките – деца от 5 до 7 години. След тях в лагерния живот ще се включат и учениците. Тази година темата на православните лагери е „Притчите Христови“.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

 MG 7246

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит направи обръщение по повод Международния ден на детето. В него патриархът поздравява децата и ги съветва да вървят по пътя на вярата.

Публикуваме пълния текст:

Скъпи деца, Христос воскресе!

В този празничен за вас ден, когато се отбелязва Международния ден на детето, отправяме своя патриаршески и архипастирски благослов, като се молим още по-усърдно на Всеподателя Бог за всички вас.

В дни като днешния трябва да насочваме поглед и внимание към онази истина, казана ни от Спасителя, че трябва да бъдем като деца, за да влезем в Царството Небесно. Придобивайте мъдрост и разум и не забравяйте вярата си в Бога. Не стъпвайте в пътеките на нечестивите и не ходете по пътя на лошите (Притч. 4:14). Отхвърлете от себе си лъжата, отдалечете лукавството от ума си. Очите ви да гледат в правилната посока, към небесния Йерусалим. Не се отклонявайте нито наляво, нито надясно, а вървете по царския път, по пътя на вярата и богоносните отци. Слушайте вашите родители и наставници, изпълнявайте съвестно наредбите и заръките, които те ви дават.

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

grabНа 6 юни, Възнесение Господне, от 12:30 ч. Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ще направи водосвет и първа копка за изграждане на храм в столичния кв. „Изток“. Храмът ще се строи в градинката зад КАТ и ще носи името на „Св. Пимен Зографски“. Събитието се организира от църковното настоятелство на новостроящия се храм и ръководството на общинската администрация на район „Изгрев“. Те канят жителите на квартала да вземат участие в начинанието. Това ще бъде първият енорийски храм на територията на този столичен район.

Същия ден сутринта еп. Поликарп ще оглави св. Литургия за храмовия празник на църквата „Възнесение Господне“ в съседния ж. к. „Яворов“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Sofronii VrachanskiНа 31 май от 16 ч. в Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ във Варна се открива изложбата „Българската писменост: Житие и слово на св. Софроний Врачански“. Поводът е 280-та годишнина от рождението на св. Софроний Врачански, която честваме през 2019 г. Експозицията проследява основните моменти от житието и книжовното дело на светителя. Включени са тематични пана, карти, старопечатни книги, портрети и факсимилни издания на основните произведения на св. Софроний.

Чрез изложбата духовно-просветният център има за цел да се съхрани паметта за този велик българин, направил всичко възможно, за да имаме вяра, език и писменост през един от най-трудните периоди от българската история.

Изложбата „Българската писменост: Житие и слово на св. Софроний Врачански“ се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан, с подкрепата на Дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна, със съдействието на Регионален исторически музей – Варна и на Градска художествена галерия – Пловдив.

Изложбата е насочена към ученици, граждани и гости на гр. Варна и ще продължи до 30 ноември 2019 г.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

2019 05 30 1443На 28 май в НДК се състоя представяне на биографичната книга Да живееш с вяра на протодякон Иван Петков. Изданието разказва за живота на българската община в Истанбул, откъдето произхожда авторът. Представянето на книгата беше съчетано с честването на 60-годишнината на протодякон Иван Петков и с благотворителна акция за събиране на средства за довършване на столичния храм „Св. Стефан“. Парите от продажбата на изданието, както и дарените на празничната вечер средства ще бъдат предоставени за църквата в Южния парк, която се строи повече от 15 години.

На събитието присъства Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, както и митрополитите Западно- и Средноевропейски Антоний и Русенски Наум, епископите Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Тивериополски Тихон, Велички Сионий, игумен на Бачковския и на Троянския манастир, Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Висилий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, деканът на Богословския факултет проф. Александър Омарчевски, преподаватели, много столични свещеници, общественици, роднини, приятели и близки на юбиляра.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.