Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

06.29 sv peter and paulДнес започна постът, предшестващ празника на св. апостоли Петър и Павел, който се чества на 29 юни. Продължителността на този пост зависи от подвижните празници – Възкресение Христово и Петдесетница. Тази година той ще е само пет дни.

Петровият пост ни подготвя за празника на светите първовърховни апостоли, самоотвержено посветили своето служение на изграждането на Христовата църква.

4.8481012658228 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (79 Votes)

2019 06 24 0921На 22 юни 2019 г. в нюйоркската катедрала „Света Троица“ на Гръцката православна архиепископия в Америка стана въдворяването на новия архиепископ Елпидофор, избран и изпратен от Вселенската патриаршия в Истанбул.

В тържествената церемония по повод на този свещен и исторически момент взеха участие всички митрополити на Гръцката православна архиепископия в Америка, много свещенослужители, църковнослужители, монаси от Света гора Атон и от манастирите на архиепископията, архонти, професори, студенти, дипломати и политици от Гърция, Кипър, както и много приятели на новия архиепископ от цял свят.

Молитвено участие в интронизацията взехме и всички канонични епископи от събранието на православните архиереи в САЩ, без представителите на Московската патриаршия.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

Plovdiv University RectorateУникална по своята тематика научна конференция се проведе от 20 до 22 юни 2019 г. в Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски“. За пръв път у нас учени от областта на една от природните науки, физиката, се събраха заедно с богослови да обсъдят допирните точки и разликите между двете науки, често сочени като най-несъвместимите. В нея взеха участие учени физици, астрономи и богослови от различни университети у нас и в чужбина (Германия, Швейцария, Канада).

Международната конференция беше за тема „Физика и богословие – вчера и днес“. Инициирана от български физици-християни, тя имаше за цел да даде поле за среща на представители от двете области на човешката духовна дейност, за да споделят научния си опит и познания, да обсъдят ролята, която играят естествените науки и физиката в частност в развитието на идеите и концепциите в богословието и философията.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

9cЗнакова визита осъществява митр. Тихон, предстоятел на Православната църква в Америка (Orthodox Church in America – ОСА), който днес започва съвместно двудневно поклонническо пътуване с Вселенския патриарх Вартоломей в Кападокия. В лаконичното съобщение за програмата на Вселенския патриарх за месеца се казва: „На 22 юни, сутринта в събота, Негово Всесветейшество патриарх Вартоломей, придружаван от Високопреосвещения митрополит Тихон, предстоятел на Православната църква в Америка (ПЦА), и клирици на Патриаршията, отпътуваха със самолет за Кесария за годишното поклонение на патриарха в Кападокия“. Очаква се утре двамата да служат заедно.

Православната църква в Америка като бивша част от Руската православна църква – Московска патриаршия е обособена през 1970 г. в самостойна църква с предоставена от РПЦ-МП автокефалия, която обаче признават само някои православни църкви от Източна Европа. Дотогава тя е била „Северноамериканска митрополия“ на Руската църква, но нейните епископи от 1947 г. са били под запрещение от страна на РПЦ. През 1970 г. Московска патриаршия поема нов курс спрямо „Северноамериканската митрополия“, вдига запрещението на епископата ѝ и ѝ дава автокефалия. Този статут е признат тогава от БПЦ, Грузинската, Полската и Чехословашката (сега наричана „на Чешките земи и Словакия“) църква. Константинопол и останалите стари патриаршии не признават този статут, смятайки, че томосът за автокефалия може да се издава само от Вселенската патриаршия. Формално досега Православната църква в Америка се приема от тях за канонична територия на Руската църква и не се споменава в диптисите на предстоятелите на автокефалните църкви. Въпреки че нейният автокефален статут не е официално признат от всички поместни православни църкви, Православната църква в Америка е в евхаристийно общение с всички тях.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

IMGP2353 560x315На 1 юли Рилската св. обител отбелязва Връщането на мощите на св. Йоан Рилски от старата столица Търново в манастира. През тази година се навършват 550 години от това паметно събитие, разказано ни от книжовника Владислав Граматик, което става бележито събитие след възстановяването на духовния живот в най-големия от българските манастири в средата на 15 век.

По този повод Поклонническият център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска митрополия организира в този празничен ден пътуване-поклонение до Рилския манастир.

Поклонението е еднодневно, без преспиване. Поклонниците ще тръгнат сутринта на 1 юли в 7 ч. от площад „Св. Александър Невски“ и ще се върнат в София вечерта в 18:30 ч. Цената на пътуването е 24 лв.

За повече информация вижте тук.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (12 Votes)

LНа 25 юни, вторник, в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ ще се проведе Ден на отворените врати за магистърските програми, предлагани във факултета.

Сред предлаганите програми за магистри (специалисти-богослови и неспециалисти) са „Религия и образование“, „Християнско поклонничество“, „Църковно социално дело“, „Църковен мениджмънт“, „Съвременни аспекти на богословието“, „Литургия и музика“, „Ръководене на църковен хор“, „Църковно изкуство в България (оценяване, опазване, презентиране)“, „Църква и медии“, „Извори и традиции на богословието“ и „Вяра и живот“.

Всички интересуващи се ще могат да се запознаят на място с предлаганите програми, изучаваните по тях предмети и практическото им приложение, както и с условията за прием.

Начало на представянето е в 13 ч. в аудитория № 8.

Адрес на Богословския факултет на СУ: площад „Св. Неделя“ 19.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

thumb4 10Седмицата на православната книга във Варна е авторитетен православен богословски форум, който се провежда вече 20 години. Той осигурява възможност за срещи и общуване с писатели, преводачи и книгоиздатели, духовници, идващи от целия православен свят. Те споделят с публиката радостта и успехите, трудностите и изпитанията в своя благословен от Бога труд.

В началото на третото десетилетие на форума организаторите на Седмицата на православната книга търсят мнението на църковната и културна общност у нас, за да се ориентират в предпочитнията на публиката и да определят бъдещата посока на развитие. Попълвайки тази анкета до 30 юни, вие ще помогнете на организаторите да получат обратна връзка и да разработят насоките за следващите издания на форума.

Анкета е изготвена и се провежда с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

patriarxio georgiasГрузинската патриаршия излезе днес с изявление относно вчерашните протести пред грузинския парламент (виж тук) и ескалацията на насилие през нощта.

„Събитията, случили се през нощта пред Парламента, ни разтревожиха. Хиляди млади хора, които обичат страната си, излязоха на улицата, за да защитят достойнството на своята родина. Случилото се в Парламента предизвика справедливия протест на народа, тъй като всички се тревожат за окупираните наши територии. За съжаление протестите пред сградата на парламента приеха крайни форми“, се казва в становището.

Патриаршията призовава властите да действат въздържано и да търсят причината за случилото се, а журналистите да оценяват събитията безпристрастно заради запазването на мира. Накрая, Грузинската патриаршия отправя призив към народа да прояви внимание и да моли Бога да даде на всички сили, за да бъде преодоляно това изпитание.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

 107480551 054775511 1Скандал преустанови годишната среща на Интерпарламентарната асамблея за православие, която тази година се провежда в Грузия. В организацията участват депутати от 25 страни, които, според документите, си поставят за цел да „защитават интересите на православието в обществото“.

Вчера срещата на организацията в Тбилиси завърши преди да е започнала, предизвиквайки неочаквано остра реакция сред грузинците. Причината беше поведението на председателя на Интерпарламентарната асамблея Сергей Гаврилов, член на Руската дума от парламентарната група на Комунистическата партия. В грузинския парламент той седна на мястото на председателя на парламента, с което предизвика протеста на грузинските депутати от опозицията. Един от депутатите го заля с вода и призова да слезе от председателското място, а останалите блокираха подиума.

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

kp 587x294На 20 юни бившият Киевски митрополит Филарет (Денисенко) проведе обявения от него събор, на който той заяви, че възстановява т. нар. Киевска патриаршия и се отказва от Томоса за автокефалия, предоставен от Вселенската патриаршия, тъй като той не дава достатъчно висок статут на Украинската църква и я поставя в зависимо положение. В решението се казва, че с това си действие той не излиза в разкол, защото той е „стволът“ на Украинската църква „по определение“, а всички останали са клони.

На събора, свикан от митр. Филарет, присъства само един митрополит – Белгородски Йоасаф (представител на т. нар. екзархат на Киевската патриаршия в Русия) и неговият викарий еп. Петър, десет свещеници, както и енориаши на храма, където се проведе съборът. На практика нито един епископ от Православната църква в Украйна не участва във филаретовия събор.

Бунтът на 92-годишният основател на схизматичната Киевска патриаршия беше очакван, но досега амбициите му да „умре като патриарх“ бяха удържани от другите архиереи на Православната църква в Украйна и най-вече от представителите на Вселенската патриаршия в Украйна. Константинополската патриаршия не допусна начело на автокефалната Украинска църква да застане Филарет (Денисенко) не само поради неговата напреднала възраст, но най-вече заради разколническия му и некомуникативен начин на мислене. В новосъздадената автокефална Православна църква в Украйна той получи формалната титла „почетен патриарх“, която трябваше да удовлетвори амбициите му, както и управлението на Киевската епархия. През последния месец обаче поради неадекватни решения за низвержения и др. той постепенно беше лишен от реалното управление на централната епархия.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

evgenyНа 18 юни 2019 г. се проведе Общо събрание на Православния богословски факултет за избор на ново ръководство. Единодушно за втори мандат беше подкрепен досегашният декан – доц. Евгений Николов, ръководител на катедрата по „Църковни изкуства“. За председател на Общото събрание беше избран проф. архим. Авксентий (Делипапазов), а негов заместник през новия мандат ще бъде доц. д-р Красимир Русев.

В екипа на доц. Евгений Николов през новия мандат ще бъдат: доц. д-р Свилен Тутеков – зам. декан по научно-изследователската и художествено-творческата дейност, и доц. д-р Магдалена Легкоступ – зам. декан по учебната дейност и акредитацията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

286104.pСв. Синод на Вселенска патриаршия включи в агиология на Патриаршията св. Лука Симферополски Чудотворец. В официалното съобщение се казва, че Св. Синод е пристъпил към това след отправена молба от митрополита на Киев и цяла Украйна Епифаний.

Архиепископ Лука, наричан също Кримски, беше канонизиран от Украинската църква като местнопочитан светец през ноември 1995 г., а през 2000 г. беше включен в празничния календар на Московска патриаршия. През 2002 г. гръцки клирици подаряват сребърната рака, където сега се покоят неговите св. мощи.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (21 Votes)

IMG 4332На 18 и 19 юни в Рилския манастир се проведе научна конференция, посветена на 550-годишнината от връщането на мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец от Търново в основаната от него обител. Организатори са Рилската св. обител и Богословският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Проявата се организира с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който изпрати приветствие до организаторите и участниците в конференцията.

Форумът беше открит от Адрианополски еп. Евлогий, игумен на Рилската св. обител, който приветства участниците. Игуменът направи встъпление в темата, като подчерта важността на честваното събитие – връщането на мощите на Рилския светец в неговата обител засилва сред българите почитта към светеца и той постепенно започва да се чества като общобългарски небесен покровител, а Рилският манастир става място за съхраняване на християнската вяра и българската памет през годините на робството. Това важно събитие всяка година на 1 юли се чества с тържествено богослужение, отбеляза игуменът.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

65050684 10214662460940570 5299517845401501696 nЗападно- и Средноевропейският митрополит Антоний на 13 юни изнесе беседа пред ученици от ЧСОУ „Свети Георги“ в София. Той говори за християнските ценности и добродетели, за празниците на Българската православна църква, както и какво е да си християнин в съвременния свят. Митрополит Антоний коментира и употребата на съвременните технологии в живота на хората, но обърна внимание върху умереността в тяхната употреба.

Владиката обясни на децата с какво се занимава един митрополит и разказа за своето служение в Западно- и Средноевропейска епархия. Той посочи, че неговата митрополия е малко по-различна от другите епархии и обхваща грижата за българите в над 15 държави на европейския континент.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (40 Votes)

Манастирът Райхенау и неговото значение за православните християни

българските клирициОт няколко години БПЦО „Св. Кирил и Методий“ в гр. Щутгарт утвърждава традицията за събиране на православните християни на о-в Райхенау в Бодензее, разположен между Германия, Австрия и Швейцария. Там тя празнува патронния си празник, като и отдава почит на мощите на св. ап. Вартоломей и на св. ев. Марк, както и на частиците от св. Кръст, съхранявани в местния манастир, който е основан в 724 г. от св. Пирмин и през Средновековието е бил един от най-важните центрове на християнството, а понастоящем е паметник на културата на ЮНЕСКО.

Повод за избора на това място е, че в манастира е съществувала още от 9 в. литургична традиция на възпоменаване на солунските братя заедно с част от техните ученици, чиито имена ние намираме записани на видно място в кодекс от 9 в., изпълнявал функциите на поменик на манастира (Liber memorialis). Фактът, че името на св. Кирил е записано сред имената на починалите (Nomina defunctorum fratrum insulanensium), а на брат му сред тези на живите (Nomina vivorum fratrum insulanensium), указва, че престоят на св. Методий в Райхенау е бил осъществен след 869 г. (повече подробности могат да се прочетат в статията – тук).

От година на година се стичат все повече участници в това празненство, главно българи, живеещи в Южна Германия и в немскоезичната част на Швейцария. Но тази година беше дошла и група поклонници от Хамбург, начело с о. Кръстин Апостолов – свещеникът на тамошната църковна община, носеща също името на солунските братя, която наскоро се сдоби със свой храм в Хамбург, осветен на 11 май.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.