Мобилно меню

4.6712328767123 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (73 Votes)

2020 05 07 1204На Гергьовден монахиня Херувима от Самоковската обител „Покров Богородичен“ навърши 100 години. Целия си живот тя прекарва в светата обител. Доведена е в манастира от Костенец едва петгодишна и е оставена там под грижите на леля си, която тогава е игуменка на Самоковския манастир, известен в ония години като „Метоха“. Сестра Херувима приема монашество, когато е на 26 години.

На 6 май в чест на 100-годишнината на монахинята в манастира пристигнаха гости от Софийска митрополия, начело с Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Той, заедно с още шестима клирици, отслужи благодарствен молебен в килията на сестра Херувима, която от години е на легло и не може да става. Въпреки санитарните изисквания, както кметът на Самоков Владимир Георгиев, така и други гости присъстваха на богослужението в килията на монахинята, която посрещна гостите си на легло.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

648 oДнес от усложнения от коронавирус е починал игумен Тихон (Барсуков), на 66 г., главен лекар на Троицко-Сергиевата лавра и на Московската духовна академия. За това съобщава сайтът на св. обител, както и сайтът на Московска патриаршия. „Смъртоносният мор на 2020 г. не подмина отец Тихон. Той беше призован да даде отговор пред Господ в деня на великомъченик Георги Победоносец, 6 май“, се казва в съобщението на лаврата.

При въвеждането на ограничителните здравни мерки от Московския патриарх Кирил братята на лаврата организираха общо събрание, на което решиха да не променят начина на живот и богослужение в манастира. Тогава главният лекар на лаврата иг. Тихон (Барсуков) е разяснил на монасите какво представлява заболяването, като според него то не е толкова опасно, че да се наложи въвеждането на ограничения във функционирането на лаврата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

2020 05 05 0902Арестувани са двама заподозрени за кражбата в катедралния храм „Св. Димитър Солунски“ във Видин, извършена през Светлата седмица, съобщава пресцентърът на Главна прокуратура. Тогава от църквата бяха откраднати кутии с дарения, в които сумата е възлизала на 2 693 лв. и напрестолен кръст от олтара на храма.

На 25 април е започнало разследване по досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Видин. В хода му са повдигнати обвинения на Бисер А. Б. и Бисер Ц. Р.

Нападателите са срязали халката на катинар на входната врата на църквата и са разбили катинарите на кутиите за дарения. При извършените от полицията обиски, претърсвания и изземвания на адреси на двамата обвиняеми са намерени металният напрестолен кръст, мобилни телефони и пари.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

rilski manastir otvatreИгуменът на Рилската св. обител Адрианополски еп. Евлогий обяви пред БНР, че за настоящата година манастирът не е получил нито лев от полагащата се държавна субсидия в размер на 597 хиляди лева. Парите трябва да бъдат отпуснати от Св. Синод от общата субсидия за БПЦ за тази година – 26 милиона лева. До миналата година трите ставропигиални манастира в България – Бачковският, Троянският и Рилският – получаваха подкрепа непосредствено от държавата, без средствата да минават през Св. Синод.

Според Закона за Вероизповеданията, чл. 28 (9), „предоставянето на държавната субсидия за текущи разходи се извършва от Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет чрез трансфери на бюджетни средства по специални целеви сметки за текущи разходи на централните ръководства на вероизповеданията на четири части: до 30 април, 30 юни, 30 септември и 20 декември“.

Началникът на отдела за връзки с обществеността прот. Николай Георгиев заяви, че размерът на субсидията за тази година – 26 милиона лева – няма да стигне дори за заплатите на свещениците, които според Закона за Вероизповеданията трябва да се приравняват към средните стойности на заплащането  при учителите.

4.709375 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (640 Votes)

andrey kuraev bigС указ на Руския патриарх Кирил протодякон Андрей Кураев се поставя под запрещение за свещенослужение (аргос), докато за това се произнесе епархийският църковен съд. Основание за това е „публичното оскърбление на паметта“ на починалия от коронавирус предстоятел на Елоховската катедрала в Москва протойерей Александър Агейкин. Публичното оскърбление е предизвикало „възмущението на архиереи, клирици и миряни на Руската православна църква“. За решението са допринесли и „предишни Ваши деяния, за които постъпваха жалби до мене“, пише в указа си патриархът.

Запрещението на протод. Андрей предизвика реакции в интернет. Сергей Чапнин коментира в профила си във фейсбук: „Тъй като патриархът никъде не се появява, възниква подозрението, че някой си разчиства сметките с о. Андрей от името на патриарха. От каноническа гледна точка запрещението е много голямо наказание. Адекватното решение щеше да бъде да започне разследване, да се проведе следствие, да извикат о. Андрей на съд и църковният съд трябваше да вземе решение.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

2020 04 29 1315Днес на редовния брифинг на Националния оперативен щаб беше поставен въпросът дали се предвижда масово тестване на свещениците за коронавирус, подобно на други професии от предната линия. Журналистката уточни, че вече има двама свещеници, за които се знае, че са преболедували вируса – единият е от столицата, а другият – от провинцията. Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, каза, че не е постъпвало искане от Св. Синод за подобно изследване. Той самият посочи, че не вижда необходимост от масово тестване на свещениците, тъй като след договорката на Оперативния щаб със Св. Синод и призивите към вярващите да не отиват в храмовете, не е имало струпване на хора в църквите по празниците и не се е получила „рискова атмосфера“. Според доц. Кунчев свещениците не са рискова група, но ако „те пожелаят, ще организираме“. За него работата на касиерките в магазините е по-опасна, отколкото на свещенослужителите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

2020 04 28 1950Бившата игуменка на Самоковския манастир сестра Пелагия, която беше отстранена от поста без посочени мотиви, е била изгонена от св. обител. На 7 април ѝ е била връчена заповед с подписа на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, с която ѝ се забранява да пребивава в Самоковския манастир „Покров Богородичен“. Наредено ѝ е да отиде в „частния си дом извън гр. Самоков“ и там да чака до второ нареждане къде да отиде „да изпълнява монашеските си обети“. Със същата заповед ѝ се спира месечното възнаграждение от 400 лв. Като мотив за изгонването на сестра Пелагия е посочено „непослушание към епархийското ръководство, злепоставяне на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит пред трети лица в социалните мрежи, неподходящо за монашестващо лице поведение“.

Оказва се, че както повечето монахини, така и сестра Пелагия не притежава частен дом, поради което е била приютена от дъщеря си, докато от Софийска епархия решат „къде да изпълнява монашеските си обети“. Това положение обаче може да продължи години. Въпросните 400 лв. на месец са единственият доход на монахинята, от който тя е лишена, без да се помисли как ще преживява. В същото време всички клирици (мъже – епископи и йеромонаси), които в момента се намират под някакъв вид запрещение (в изчакване на църковен съд) не са лишени от заплати. Някои от тях вече десетки години ежемесечно получават много повече от 400 лв., докато търпеливо чакат църковният съд да се произнесе по делата им.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

iero ekklisias adeioНа 22 април Атинският архиепископ Йероним е изпратил писмо до министър-председателя К. Мицотакис, в което изразява безпокойството на епископата от липсата на каквито и да е стъпки за отваряне на храмовете. Навпактският митр. Йеротей (Влахос), който е говорител на Св. Синод по време на пандемията, заяви за телевизия СКАЙ, че архиепископът е изпратил това писмо от името на целия Св. Синод. В писмото се предлагат шест мерки, които да позволят на вярващите на посещават църквите, но в същото време да не се струпват хора, за да не се разпространява заразата. Предлага се в църквите да има само толкова вярващи, които да могат да стоят на разстояние два метра един от друг. Всички останали ще бъдат извън храма и ще слушат богослужението по високоговорителите. Ще се осигури редовно проветряване на въздуха. На входовете и изходите ще има антисептици, които трябва да се ползват задължително.

Митр. Йеротей каза, че християните се вълнуват, защото през последните дни се говори много за облекчаване на мерките на карантината: обсъжда се отваряне на училищата, фризьорските салони и супермаркетите, но не се говори за храмовете. Това създава у мнозина чувството за дискриминация на Църквата.

Към настоящия момент в гръцките църкви и манастири се служи, но миряните не могат да присъстват. Първоначално мярката беше по-строга и предвиждаше пълно затваряне на храмовете, но след протести на митрополитите мярката беше смекчена до сегашния си вид.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

RIAN 6099415.HR.ru1000 d 850Московският и на цяла Русия патриарх Кирил издаде указ с разпореждане, отправено към игумените и предстоятелите на храмове в Московска епархия, за тяхната лична отговорност за спазването на мерките на карантината. Предвижда се църковен съд за клирици, които поради незачитане на мерките за безопасност са допуснали както заразяване на други хора с коронавирус, така и смърт по причина на това заразяване.

До указа се стигна, след като Троицко-Сергиевата лавра отказа да изпълнява наредбите на Московския патриарх, въпреки че по устав той е неин свещеноархимандрит (т. е. игумен). В резултат голяма част от братството и над петдесет семинаристи се разболяха през Страстната седмица. Много енорийски храмове също не спазват разпоредбите, като ръководствата им смятат, че опасността се надценява, а върховното църковно ръководство е направило компромис със светските власти. В бившия катедрален храм на Москва, Елоховския, от коронавирус в рамките на два дни починаха неговият предстоятел прот. Александър Агейкин и протодякон Евгений Трофимов. Десетки са заболелите свещеници в столицата. Ръководството на Московска епархия обяви, че от 29 април „до второ нареждане“ в църквите ще се служи „при затворени врати“, т. е. без участието на миряни. Предишната мярка беше обявена до 28 април.

4.9784946236559 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (186 Votes)

2895c7126e3c608177d1177d71130322През изминалата седмица в руските медии бяха показани мозайки от почти готовия Главен храм на въоръжените сили на Руската федерация в парк „Патриот“, който трябваше да бъде открит на 9 май по повод 75-годишнината от победата над нацистка Германия.

Публикуваните мозайки предизвикаха вълна от критики заради редица спорни изображения, между които мозайката „Безкръвното присъединяване на Крим“ под покрова на св. Богородица, но най-вече заради портрета на Сталин, изобразен на мозайката „Парад на победата 1945“.

Според предстоятеля на храма Клински епископ Стефан и авторите на идейния проект не е възможно да се изобрази парадът на победата без Сталин.

4.4526315789474 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (95 Votes)

Коронавирус вирус зараза болест лаборатория тест АП 1Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний бил дал предложение да се проведе тестуване на свещениците за COVID-19, тъй като те са едни от служителите на първа линия, редом с лекарите, медицинските сестри и полицаите. При положение, че църквите у нас са отворени и всеки може да ги посещава и да участва в богослуженията, е важно да се предотвратят евентуални заразявания. Владиката е отправил това предложение до своите събратя митрополити, но още се очаква тяхното мнение. Вероятно всеки митрополит ще трябва индивидуално да вземе такова решение, воден от своето разбиране за приоритетите в пастирския му дълг.

Преди Възкресение Христово от Националния оперативен щаб са дали възможност на синодните архиереи да си направят тестове за коронавирус, но те са отказали. Тогава част от владиците застъпваха мнението, че в църквата не може да се заразиш с COVID-19. Опитът на поместните православни църкви от последните два месеца обаче показа, че това не е точно така.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

IMG 20200424 WA0022На Светли петък, когато богослужебната възхвала през цялата Светла седмица е посветена на славното Христово Възкресение, Православната църква вплита в химнографското си творчество спомена за възстановяването на Богородичния храм „Живоприемни източник“ в Цариград, както и за многобройните чудеса, извършени от Пресвета Богородица при извора в манастирския комплекс „Балъкли“. С подобаваща тържественост на този ден по традиция се почита и свещеният образ на св. Богородица – Осеновица, който се съхранява в Рилската св. обител.

IMG 20200424 WA0050Св. Литургия в съборния манастирски храм отслужи игуменът на обителта Адрианополски еп. Евлогий в съслужение с игумена на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ йером. Йоан, както и с братя от двете обители. След отпуста с лития беше изнесена Рилската чудотворна икона „Св. Богородица – Осеновица“ в открития притвор на храма и положена на специално вградения в зида проскинитарий. Пред нейния образ беше отслужен водосвет, а свещенослужителите и монасите горещо измолиха ходатайството ѝ пред Възкръсналия неин Син да прояви милостта Си в настоящите дни на тревога, болка, болест и безнадеждност към всички чада на Православната ни църква.

Обикновено на този тържествен ден в манастира се събират християни от цялата страна, но заради извънредното положение и наложените ограничения от властите в днешния празник освен рило-манастирското братство участие взеха малцина от служителите при обителта.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

bophotos 121804 2В църковното общество в Русия се поставя въпросът за предоставянето на редовна публична информация за заразените клирици и храмовете, в които служат, както и за манастирите, където има болни от коронавирус. Целта на информирането е да се предпазят вярващите от заразяване. Според други обаче подобна информация не е от обществена значимост, тъй като разпоредбите на Църквата са за провеждане на служби без богомолци.

На 24 април група руски интелектуалци-християни отправи открито писмо до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, в което обръща внимание, че разпоредбите на патриарха за ограничаване на заразата в храмовете не се спазват, а дори има духовници, които призовават към бойкот на препоръчаните мерки. Авторите на писмото смятат за правилно специалната Работна група към Московска патриаршия да продължи да предоставя достъпна информация за заболелите и инфектирани клирици и монаси, за да се предпазят членовете на енориите, поклонниците и техните семейства. Тази дейност на Работната комисия беше преустановена през Страстната седмица. Нейният председател митр. Дионисий (Парубай), управляващ делата на Московска патриаршия, съобщи преди няколко дни, че се е заразил и ще продължи да ръководи комисията дистанционно. Още един неин член, прот. Николай Балашов, зам.-председател на Отдела за външноцърковни отношения, също съобщи вчера, че се е заразил, както и всички клирици от неговия храм.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

734Ректорът на Московската духовна академия, която се намира в Троицко-Сергиевата лавра, Звенигородският епископ Питирим (Творогов) се излекува от коронавирусната инфекция и след няколко дни ще бъде изписан. Той беше сред първите заболели в Троицко-Сергиевата лавра, които бяха хоспитализирани. Макар че лаврата беше поставена под карантина още в началото на април, а неин свещеноархимандрит е самият Московски патриарх Кирил, ограниченията за струпване на хора не се спазваха и множество богомолци продължаваха да се събират в манастирския храм, пренебрегвайки предупрежденията на лекарите. Нещо повече, на свое събрание в края на март монасите обявиха, че „няма да променят нито една традиция“ и няма да спазват предписанията на патр. Кирил за дезинфекция на лъжичката след употреба, „кръстът ще бъде целуван, както и ръката на свещеника за благословение“.

След Великден поради заразяването на повечето от братята и на някои от семинаристите лаврата беше окончателно затворена за миряни. В настоящия момент в хотелската част на манастира са настанени лекари-инфекционисти, които се грижат за петдесет и четирима болни. В лаврата се шият маски и се приготвят дезинфектанти. Повечето от монасите карат болестта леко, но има и такива в по-тежко състояние, които са хоспитализирани.

Намирайки се още в болницата, еп. Питирим се обърна чрез своята фейсбук-страница към всички онези, които обвиняват братството в страхливост и отказ от изпълняване на задълженията си, както и към онези, които твърдят, че „в храма не можеш да се заразиш“. Той самият стана обект на нападки, когато обявяви, че се е разболял именно в храма. Ето и думите на епископа.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

IMG 5761 707x640За празника Възкресение Христово Старозагорска епархия пусна за печат две списания: „Божествени искрици“ – за деца, и „Нашата вяра“ – за възрастни.

Редакционният екип на сп. „Божествени искрици“ (в състав о. Йордан Карагеоргиев, Кина Златева, Полина Попова, Илиана Димова и Зорница Иванова) е събрал в близо петдесет страници интересни четива за деца и юноши. 53-ият брой започва с рубриката „Литературна съкровищница“ и приказката за бедния рибар. Ик. Цветан Иванов разяснява на читателите осмата Божия заповед – „Не кради“. Интерес предизвикват и рубриките „Евангелски разкази“, „Небесна стълбица“, „Кръстословица“, „Познаваме ли светците?“, „Знаете ли, че…“, „Пътешествие по светите места“, „Наш гост е…“ и „Чудотворните икони на Божията майка“. По традиция броят завършва с творческа работилница и цветна страничка.