Мобилно меню

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

viber image 2020 10 25 10 27 39След дълго боледуване на 24 октомври почина Рали Христов, дългогодишен домакин на Софийска митрополия и на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, клиросен певец в митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски“.

Рали Стоянов Христов е роден на 21.3.1940 г. в с. Светлина, обл. Бургас. Следвайки примера на своя брат Вълко Христакиев, Рали завършва Софийската духовната семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш, а след това и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.

Надарен от Бога с приятен глас, той през годините е клирен певец, диригент на църковен хор, хорист в Хор „Кавал“, член на Камерен ансамбъл „Йоан Кукузел Ангелогласният“, а същевременно и служител на Софийска митрополия, като винаги съвестно изпълнява различните си послушания. Рали Христов през целия си живот беше отдаден на работата си и на църковните дела.

Опелото ще се състои на 26 октомври, понеделник – Димитровден, от 11:30 ч. в столичния храм „Св. Седмочисленици“.

Бог да го прости!

4.6744186046512 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (43 Votes)

28яков 864x400 cДнес в синодния параклис в София се състоя каноническият избор за нов Доростолски митрополит. Във вота взеха участие всички синодни архиереи на БПЦ с изключение с митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който заради епидемичната обстановка не може да присъства.

Митрополитите гласуваха за един от двамата кандидати: Велички епископ Сионий и Константийски епископ Яков.

След явното гласуване стана ясно, че са подадени 13 бюлетини: 11 за епископ Яков, една за епископ Сионий (подадена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан) и една празна (от Русенския митрополит Наум).

4.5402298850575 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (87 Votes)

kiprou xristostomosКипърският архиеп. Хризостом заяви след края на службата, на която спомена за първи път Киевския митрополит Епифаний, че това негово решение е в полза на Православието и на Кипърската църква. Може да е срещу някои конкретни лица, но това, което за него има най-голямо значение, е Православието. Днес, каза той, „споменах новия предстоятел, г-н Епифаний. Още от миналата година уведомихме Вселенския патриарх, че ще спазваме неутралност и ще послужим на Православието, общувайки с предстоятелите на поместните автокефални църкви. Заедно с Албанския архиепископ посетихме Вселенския патриарх, извън катедрата му, и поискахме разрешението му да посетя предстоятелите и да им споделя възгледите си“.

Архиеп. Хризостом отбеляза също, че е започнал своята посредническа обиколка, но здравословните му проблеми не са позволили тя да продължи пълноценно.

Кипърският архиепископ заяви, че членовете на Св. Синод не са знаели за днешното му решение. „Един от тях даже напусна службата“, отбеляза архиеп. Хризостом, визирайки Лимасолския митрополит Атанасий и му благодари за тактичността и търпението да изчака края на богослужението и да излезе малко преди това.

Накрая архиепископът изрази убеждението си, че дори не всички синодни членове да са съгласни, Св. Синод ще подкрепи писмото му до Вселенския патриарх, защото това е от полза на цялата Църква и „дълбоко в себе си всички предстоятели знаят това“.

Източник: „Прото тема“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

home lnthH7 r9AvDL j0Врачанската митрополия е под карантина заради инфектиран с COVID-19 служител, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С коронавирусната инфекция е протосингелът на митрополията, който е с установен положителен тест на 18 октомври. Неговите синове са ученици в Софийската духовна семинария, която доскоро също беше под карантина заради заболяване на няколко преподаватели и ученици.

Няма информация дали Врачанският митр. Григорий също е поставен под карантина от РЗИ. Днес и утре митрополитите се събират в София за избора на новия Доростолски митрополит. Те ще избират между Константийския епископ Яков и Велички епископ Сионий.

Междувременно на официалния сайт на Българската патриаршия тази информация беше изцяло отхвърлена. В съобщението се казва:

„Във връзка с подвеждащи публикации, че Врачанска св. митрополия е поставена под карантина заради заразил се с COVID-19 служител на митрополията, заявяваме: Врачанска св. митрополия не е поставяна под карантина, а ставр. ик. Николай Костадинов, секретар на св. Митрополия, няма положителен PCR тест и не е инфектиран с COVID-19. Призоваваме в подобни случаи да се търси официална и проверена информация“.

Източник: Clinica.bg

4.7473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (95 Votes)

Omega TV Ltreaming 2 24 08 03 49.jpxeirotogПредстоятелят на Кипърската църква архиепископ Хризостом спомена за първи път при богослужение Киевския митрополит Епифаний, предстоятел на автокефалната Православна църква на Украйна. Това стана днес по време на хиротонията на новия епископ на Арсиное Панкратий в манастира „Св. Богородица Хрисориатиса“, съобщава „Ромфея“. Този акт на практика означава признаване на автокефалната Украинска църква от страна на Кипърската архиепископия. Досега три църкви влязоха в канонично общение с новопризнатата автокефална църква в Украйна: Вселенската патриаршия, която я прие в канонично общение и след това ѝ даде томос за независимост, Александрийската патриаршия и Гръцката православна църква.

В коментар на гръцкия сайт Orthodoxia.info се отбелязва, че в кипърските църковни среди са очаквали споменаването на митр. Епифаний в диптисите да стане през следващия месец, когато архиеп. Хризостом ще отслужи тържествена св. Литургия за именния си ден. С днешното си решение архиеп. Хризостом е изненадал всички. Първата реакция е била по време на самата хиротония, когато Лимасолският митр. Атанасий, изненадан от споменаването на Киевския митр. Епифаний в диптиха, е напуснал службата. Очаква се негативна реакция и от митрополите на Кикос и Тамасос. В руските църковни сайтове вече писаха, че тези несъгласни митрополити „ще откажат да служат с архиеп. Хризостом, докато не промени позицията си“.

След признаването на Украинската автокефална църква Московска патриаршия прекъсна общение с Вселенска патриаршия в цялата ѝ юрисдикция и забрани на руснаците да се черкуват в нейни храмове по света. Изключение беше направено само за светогорския манастир „Св. Пантелеймон“. След решението на Александрийската патриаршия и Гръцката църква Московска патриаршия предприе друга тактика: на вътрешно разделение на поместните църкви, съставяйки полуофициални списъци на проруски йерарси, непризнаващи решението на своите поместни църкви, и други, с които руски клирици не могат да съслужат.

Днешното решение на Кипърския архиепископ е голям удар за московската църковна дипломация, която има изключително силни позиции в Кипър с много голяма и влиятелна руска диаспора.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

banerНа 23 октомври от 18:30 ч. на живо ще бъде излъчена беседа на тема „Социалната изолация – въпроси и отговори“. Тя ще се проведе в Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил“ във Варна и ще бъде излъчвана в реално време на страницата на центъра във Фейсбук.

Беседата е по програмата „Подкрепа на семейството“. В нея ще се включат доц. Бойчо Бойчев, философ, Милена Петрова, психолог, и презвитера Ивелина Стоева, учител. Водещ ще бъде ик. Василий Шаган, ръководител на Духовно-просветния център.

Организаторите напомнят, че за да бъде дискусията пълноценна, ще очакват Вашите въпроси. Включете се!

4.5918367346939 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (49 Votes)

2020 10 22 2054Излезе от печат книгата Образци на пастирско служение в Русия 18-20 в. на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф (Босаков). Книгата представя ярки личности от църковната история на Русия – митрополити, епископи, свещеници, известни със своя свят живот, плодотворна дейност и огромно влияние върху вярващите хора. Авторът се е постарал да акцентира върху особеностите на тяхната пастирска дейност, като е потърсил общите черти на всеки добър пастир и е посочил характерните особености на отделните духовници, описани в книгата. Ако за едни грижата за душите на пасомите преминава през книжовното богословско творчество, през наставления, писма и проповеди, то за други това е личната среща и беседа, постоянната молитва и ежедневно богослужение.

Изследването на митр. Йосиф обхваща пастирското дело на руски духовници, които са живели в три столетия, но тяхното служение, посветено на спасението на човешките души и насочването им към Царството Божие, не зависи от времето.

4.8153846153846 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (65 Votes)

122352013 3066341470134045 3047931429859762822 nНа 21 октомври Русенският митрополит Наум посрещна в митрополитския дом в престолния град монсеньор Страхил Каваленов, апостолически администратор на римокатолическата Никополска епархия в България. Монс. Каваленов беше досегашен генерален викарий на същата епархия, чието седалище е гр. Русе. През октомври папа Франциск го назначи за временно управляващ на овакантената митрополия, след кончината на Никополския епископ Петко Христов през септември т. г. До изборите на нов епископ монс. Страхил Каваленов ще се грижи за римокатолическото паство в цяла Северна България.

По традиция римокатолическите клирици поддържат много добри отношения с православните йерарси в Русе. Така и по време на срещата с митр. Наум се е провел сърдечен разговор между двамата, а „монс. Каваленов отправи братски благопожелания към владиката по повод чествания му на 19 октомври рожден ден, поднасяйки му дар за спомен“, съобщава Русенска митрополия на своята фейсбук страница.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

2020 10 22 0844Преди дни на книжния пазар у нас излезе книгата Християнското кино. Топики на сакралното в кинематографията с автор д-р Слава Янакиева, отпечатана от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“.

Според доц. Правда Кирова изданието е първи опит у нас „за систематизиране на историята и теорията на религиозната кинематография. За първи път у нас е направен задълбочен анализ на важни авторски филми през призмата на религиозния им смисъл, христологични и есхатологични мотиви“.

4.5443037974684 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (79 Votes)

ail.cropped.750.422На 20 октомври в късния следобед в Рим започна Междурелигиозният форум за братство и мир. Първоначално събитието се проведе в базиликата „Санта Мария ин Аракоели“, която е била център за молитва по време на чумата през Средновековието. Там и досега се пази чудотворната икона на св. Богородица, помогнала за избавлението на римляните от заразата в миналото. Темата на форума е: „Никой не се спасява сам – мир и братство“. Той се организира от общността на св. Егидий („Sant Egidio“) в Рим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

GennadiosНа 16 октомври във Венеция почина митрополитът за Италия и Малта и екзарх за Европа към Вселенската патриаршия Генадий (Зервос). Митр. Генадий заема митрополитската катедра от 1996 г., но служи като епископ в Италия няколко десетилетия.

Той работеше неуморно за спасението на душите на милиони православни християни в Италия и Малта както от диоцеза на Вселенската патриаршия, така и от другите сестри православни църкви.

На 20 октомври в параклиса „Сан Лазаро дей Мендиканти“ в градската болница „Сан Джовани е Паоло“ във Венеция се състоя поклонение пред покойния митрополит. По-късно тялото му беше пренесено в православната катедрала „Сан Джорджо дей Гречи“ („Св. Георги“ на гърците), където се проведе заупокойно бдение.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (12 Votes)

unnamedЧерногорският митр. Амфилохий, който се лекува в болницата в Подгорица с ковид-пневмония, днес е дал отрицателен тест за наличие на коронавирус. От лечебното заведение съобщиха, че днес му е направена ехография на сърцето, която показва неувреден сърдечен мускул. „Обнадеждаващо е, че и другите жизненоважни показатели остават стабилни. Наблюдаваме постоянно бавно подобрение. Със сигурност процесът на възстановяване на митр. Амфилохий все още продължава. Необходимо е да се отстранят последствията, причинени от коронавируса, преди всичко пневмонията, която от няколко дни отслабва“.

82-годишният митрополит беше хоспитализиран в ковид-отделението на Клиничния център „Черна гора“ в Подгорица на 6 октомври след положителен тест за коронавирус и двустранна пневмония.

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (12 Votes)

square 320 0e65a90a0f4ad2a7041dc5536e3bb748На 21 октомври на 69-годишна възраст почина известният руски свещеник протойерей Димитрий Смирнов. В продължение на близо двадесет години той заема водещи постове в администрацията на Московска патриаршия, като дълго време беше председател на Комисията за взаимодействие с въоръжените сили и правоохранителните органи и председател на няколко московски храма.

Прот. Димитрий Смирнов беше сред най-цитираните духовници в руската светска и църковна преса, като изказванията му предизвикваха много често бурни и противоречиви реакции. Сред тях бяха идеи като съставянето на черен списък с враговете на православните ценности, освещаване на ядреното оръжие като гарант на мира, въвеждане на учебен предмет „Смисъл на живота“ и др. Патриаршията многократно се разграничаваше от неговите идеи, определяйки ги като „лично мнение“ на колоритния свещеник.

Доскоро той беше председател на патриаршеския съвет по въпросите на семейството, защитата на майчинството и детството, но през август т. г. се оттегли по здравословни причини. През май о. Димитрий се разболя от коронавирус и прекара тежка форма на болестта, след което не успя да се възстанови напълно.

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (45 Votes)

NAT 5845На днешния ден, 19 октомври, известен още като Отчовден или Денят на Отеца, Православната ни църква празнува паметта на преп. Йоан Рилски Чудотворец и по-точно пренасяне на честнѝте му мощи от Рилската пустиня в гр. Средец.

В житието на Рилския светец, съставено от св. Евтимий, патриарх Търновски, четем следното: „Като мина известно време, от гроба на светеца започна да излиза неописуемо благоухание. Пък и сам се яви на учениците си насън и заповяда да пренесат мощите му в град Средец (дн. София). Тогава отвориха ковчега и видяха тялото му цяло. Незасегнато от никакво тление, то изпущаше хубаво благоухание и насърчаваше всички към божествена ревност. Като извършиха обикновеното богослужение, с почести пренесоха честнѝте му мощи в славния град Средец и ги положиха в църквата „Свети евангелист Лука“, както се предполага в 980 г.“.[1]

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

50493246998 0eb806705c wПараклис, посветен на иконата „Св. Богородица Вратарница“, на българо-гръцката граница (при Маказа) беше осветен днес от митрополита на Марония и Комотини (Гюмюрджина) Пантелеймон. Параклисът е изграден със средства на митрополията и дарения на вярващи от епархията. Игуменът на атонския Иверски манастир архим. Натанаил донесе в граничния параклис икона „Св. Богородица Вратарница“, препис на чудотворната икона, която е най-голямата светиня на Иверската св. обител.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]