Мобилно меню

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

0 36999 46a65c3e XLВ последната седмица бяха отправени обръщения, послания, изявления и пастирски насоки както от синодите на православните църкви, така и от отделни архиереи. Римокатолическият архиепископ на Москва Павел Пецци в обръщението към пасомите си дава разбираемо пастирско обяснение на случващото се, като посочва начини критичната ситуация да бъде приета по християнски за духовното израстване на вярващите:

„Коронавирусът не е проклятие и не е наказание от Бога. Чрез тези болезнени обстоятелства обаче Бог ни показва, че не само не сме всемогъщи, а напротив – ние сме крехки и уязвими същества. Въпреки постиженията си науката не може да реши проблема със страданието, смъртта и злото. Бог ни показва, че се нуждаем един от друг, че трябва да се грижим за нашите братя и сестри, че трябва да се научим да живеем, като приемаме Самия Бог в нашия живот. В тази перспектива Великият пост може да стане благоприятно време да променим своя начин на живот и отново да изградим близки отношения в семейството, специално между родители и деца.

4.8971962616822 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (107 Votes)

maxresdefaultВъв връзка с вирусната пандемия, бързо завладяла почти цял свят, Св. Синод предложи текстове на молитви и прошения по време на св. Литургия, които да бъдат добавяни от извършващия я свещенослужител. Тези молитви са включени в свещеническата книга Служебник – в изданията му на църковнославянски, както и на български език (в раздела „Молитви и прошения за различни потреби“, подраздел „Във време на мор – епидемия, заразителна и смъртоносна болест“). Те бяха публикувани вчера и в синодния сайт на църковнославянски език, но за съжаление там са преписани с редица грешки. Затова Двери публикува текста на тези молитви в нов превод на български език, за да могат свободно да ги използват свещенослужителите, а и богомолците да ги разбират. Естествено, тези молитви могат да се казват и от всеки вярващ в неговото лично молитвено правило.

НА СВ. ПРОСКОМИДИЯ:

Господи, Иисусе Христе, Боже наш, приеми тази жертва за прошка на греховете на нас, грешните и недостойни Твои раби, които с беззаконията си прогневихме Твоята благост и оскърбихме Твоето добросърдечие, и не осъждай нас, Твоите раби, но отклони страшния Си гняв, който справедливо е насочен срещу нас, отмени пагубното Си наказание и спри Своя страшен меч, който невидимо и неочаквано ни посича, пощади бедните и нещастни Твои раби, и не затваряй в смърт душите на нас, които в покаяние със съкрушено сърце и със сълзи падаме пред Тебе, милосърдния и снизходителен наш Бог, Който ни води към добра промяна.

НА ВЕЛИКАТА ЕКТЕНИЯ:

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

2020 03 14 1747Кардинал Анджело де Донатис, викарий на папа Франциск за Римския диоцез, промени разпоредбите, издадени вчера вечерта, които постановиха затварянето на всички църкви в епархията, в съответствие с мерките, наложени от италианското правителство за справяне с коронавирусната епидемия.

Според декрета на Римския викарий храмовете, които не са енорийски църкви, остават затворени, докато енориите се отварят отново. Неенорийските църкви са катедралите и храмовете с особен статут. Римският викарий припомня, че „крайната отговорност за влизане в местата за поклонение е възложена на свещениците и на всички верни, за да не се излага населението на опасност от заразяване и в същото време да се избегне знакът на физическата забрана чрез ограничаване на достъпа и чрез затварянето на мястото за поклонение, което би могло да създаде дезориентация и по-голямо чувство на несигурност“.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (27 Votes)

 MG 7241Негово Светейшество Българският патриарх Неофит е изпратил до синодните митрополити препоръки за богослужението в състояние на пандемия и опасност от заразяване с коронавирус – COVID-19. Препоръките на Негово Светейшество не са взети с решение на синода, а само са съгласувани по телефона с митрополитите. Но те показват отеческа загриженост за избягване на предпоставки за заразяване на вярващите и превантивното осигуряване на възможно най-безопасно състояние на храмовете.

Мерките, които патриархът предлага на митрополитите на БПЦ „за сведение и съобразяване“, са следните:

1. Всички храмове на територията на Вашата епархия да бъдат отворени и в тях да се извършват определените за светата Четиридесетница богослужения и молитвени последования;

2. Богослуженията да не прекъсват, както и всеки преминал надлежна подготовка желаещ да пристъпи към Свето Причастие с Тялото и Кръвта Христови, да не му бъдат отказвани под предлог от страх от заразяване с коронавирус. Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно здраве;

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

SYNODOS 678x381Атинският архиеп. Йероним свиква в понеделник извънредно заседание на Св. Синод на Гръцката църква по повод развитието на епидемията с коронавируса в страната, където вече има близо двеста диагностицирани болни, голяма част от които в района на Патра. Там беше и първата жертва на болестта, 66-годишен пенсионер, заразил се заедно с група гръцки поклонници в Йерусалим. Св. Синод вече преустанови дейността на катехизаторските школи и детските занятия, като с нов режим функционират само благотворителните учреждения.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

4ш43ш34Днес ръководството на Поклонническия център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска епархия излезе с изявление по повод усложнената епидемиологична обстановка у нас и по света. Затварянето на границите и налагането на карантина на цели градове и държави наложи промени в организацията и провеждането на поклонническите маршрути. По този повод ръководителят на центъра прот. Стилиян Табаков отбелязва в изявлението си, че „наша отговорност са животът и здравето на участващите в нашите събития“. О. Стилиян уверява потребителите, че се отнасят с голяма любов и внимание „към всеки един, обърнал се към нас. Виждайки случващото се в България и чужбина, с голямо внимание и тревога следим обстановката, провокирана от COVID 19“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

89782589 2371022033188363 3277222177568456704 oГоляма част от енорийските центрове в столицата временно ще прекратят дейностите си, свързани със събиране на много хора на закрито. Няма да се провеждат образователни инициативи за деца и възрастни. Мерките се прилагат като принос за отговорно поведение към ближния в период на разпространяваща се вирусна инфекция.

Енорийският център при храм „Покров Богородичен“ преустановява провеждането на църковно-просветните курсове, както и неделните събирания след св. Литургия, но ще продължи според силите си да подпомага особено уязвимите наши братя и сестри в Христос.

Енорийският център към столичния храм „Рождество Христово“ също преустанови работата на неделното училище и другите детски инициативи, беседите за възрастни и школите си.

Енорийските центрове ще уведомяват своевременно за подновяването на дейността си.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (80 Votes)

Naum Rusenski 11 croppedДнес Русенският митрополит Наум разпространи обръщение към клира и миряните в неговата епархия, в което ги призовава в дните на Великия пост да проявят християнска отговорност и грижа за своите ближни. Само така можем да посрещнем изпитанието на новото вирусно заболяване, отнело живота на немалко хора.

Ето и текста на изявлението:

Възлюбени в Господа братя и сестри,

От началото на настоящата 2020 г., както и в дните на светата Четиридесетница, когато ние, православните християни, чрез смирение, пост и молитва си спомняме за земните страдания на Спасителя Христос, човечеството беше изправено пред изпитанието да посрещне непознато до днес вирусно заболяване, отнело живота на множество хора без значение на тяхната националност и вероизповедание.

С чувство на архипастирска загриженост, неотменна вяра в Бога и личен дълг се обръщаме към богохранимото ни паство с призив:

1. Всеки християнин да прояви лична отговорност и при най-малки симптоми на неразположение и болестно състояние да не излиза от своя дом, като потърси веднага консултация с личния си лекар, а наред с това (ако желае) да сподели духовните си потребности със своя енорийски свещеник по телефона.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

kiprian kabinet 1021x640Днес Старозагорска митрополия излезе със съобщение, че въпреки епидемиологичната обстановка в страната няма да се отменят предвидените по програма великопостни богослужения. Всички храмове в епархията ще бъдат отворени и ще се извършат определените за св. Четиридесетница служби и молитвени последования.

Старозагорският митрополит Киприан също публикува днес свое обръщение, в което подчертава важността на поста в Православната църква за духовното израстване на вярващите. Митрополитът отбелязва също така, че Църквата ежедневно, сутрин и вечер, се моли за спасението на всички души и за хората, които с вяра, благоговение и страх Божи влизат в св. храмове. „Енорийските свещеници заедно с молещите се в енорийските храмове са като едно духовно сърце, което страда за болките на своите братя и сестри, за страданията на народа ни, за сбъдването на личните и обществени въжделения“.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (27 Votes)

logo newvisionДнес ръководството на Софийска митрополия публикува разпореждане за избягване на предпоставки за заразяване от коронавирус в храмовете на епархията. В документа, подписан от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, се нарежда всички храмове на Софийска епархия да бъдат отворени и в тях да се извършват определените богослужения за времето на Великия пост.

В разпореждането се настоява да се отслужват предвидените богослужения и да се причастяват желаещите да приемат св. Дарове. Посочва се да не бъде отказвано св. Причастие под предлог от страх от заразяване с коронавирус. „Светите тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве“.

Болните, които не могат да посещават храма, при желание за св. Причастие да бъдат причастявани със сухо св. Причастие, като се вземат съответните мерки от свещенослужителите за това.

4.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (39 Votes)

156725 140296852785585 1832340849 nНа 15 март, неделя, във всички храмове на Габровска духовна околия към ектениите на св. Литургия ще има и допълнителни моления за избавяне от болести и Божия милост към града и неговите жители, съобщава сайтът desant.net. Архиерейското наместничество на Габрово е изпратило призив и указания до свещенослужителите. В него се казва още: „Светът е изправен пред голямо предизвикателство, но и преди е имало тежки случаи и Господ ни е помагал. В тези тревожни за обществото ни дни ние трябва да се обединим в молитвата си, а не да се страхуваме.

Всяка трудност, дори и болест, трябва да стане причина за сближаване между хората и да дадем израз на добрата страна на човешките взаимоотношения, която да се прояви като смелост, спокойствие и подкрепа.

Нека всички усилим своите молитви към Победителя на тлението и смъртта, нашия Господ Иисус Христос, така че Той да запази здраво и невредимо Своето наследство“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

unnameМисионерско-просветната организация на Гръцката църква „Апостолики дякония“ („Апостолско служение“) отмени временно своите редовни образователни и катехизаторски програми, свързани със събирането на много хора в затворени помещения. Решението е във връзка с мерките, вземани от държавните органи за ограничаване на случаите на коронавирус в страната.

До Пасха се преустановява работата на училището за катехизатори и школата за обучение на катехизатори, училището за жестомимичен език, както се отлага и плануваният в този период мисионерски семинар. Организацията преустановява и курсовете по гръцки език, провеждани под нейна егида в университета в Рим. Отменят се и поклонническите пътувания на катехизаторските школи до манастирите в Ахайя. Освен това пренася посрещането на частица от мощите на св. Николай Мирликийски, планувано за 10 май, за 22 ноември 2020 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

89572638 659390578224367 2016418761002713088 nНа Православна неделя, когато блаженопочиналият Неврокопски митрополит Натанаил (1952-2013 г.) е бил постриган за монах и в който ден той отбелязваше паметта на небесния си закрилник – св. апостол Натанаил-Вартоломей, в гр. Гоце Делчев тържествено беше открит негов бюст-паметник.

Митр. Натанаил беше избран за епархийски архиерей през април 1994 г. и след утвърждаването на избора от Св. Синод встъпи в длъжност, като върна митрополитското седалище в неговото историческо място – гр. Неврокоп, преименуван през 1951 г. на големия борец за свободата на югозападните български земи Гоце Делчев. В 20-годишното си служение в трудните времена на разкола в цялата Българска православна църква и особено в Неврокопския диоцез митр. Натанаил се показа на висотата на своя архипастирски дълг и успя да развие епархията като образец в много отношения: създаване на кадри, подобряване на богослужебната дисциплина и на пастирската работа, просвета за младежи и за възрастни, издаване на книги, работа с младежта – включително и с многосменни летни лагери, грижа за бедните, строителство и ремонт на много десетки храмове и не на последно място: издигане на авторитета на Църквата в обществото. Затова при откриването на паметника днес кметът на града Вл. Москов отбеляза:

4.7874015748031 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (127 Votes)

kiprouКипърският архиеп. Хризостом е на официално посещение в Константинополската патриаршия в отговор на покана на Вселенския патриарх Вартоломей да служат заедно през първата неделя на Великия пост, Неделя на Православието. Акцент в словата и на двамата предстоятели беше православното единство и проблемите, които изпитва в настоящия момент Православната църква.

В своя отговор на приветствието на патр. Вартоломей Кипърският архиеп. Хризостом заяви:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

sinСлед увеличаването на случаите на заразени с коронавирус поклонници по Светите земи, манастирът „Св. Екатерина“ на Синай разпространи обръщение, в което заявява, че историческият манастир не е източник на заразата. Повод за изявлението са откритите двадесет и един заразени в група от петдесет гръцки поклонници, върнали се от поклонение в Светите земи. В съобщението на братството се казва:

„Синайският манастир „Св. Екатерина“, след скорошната проява на зараза с коронавируса COVID-19 при гръцки поклонници в Светите земи, получи множество тревожни запитвания относно здравето на отците на синайското братство и положението в региона на св. обител.

Както е известно, група гръцки поклонници от югозападна Гърция, сред които наскоро бяха открити заболели от коронавирус, посетиха Синай в Египет и след това продължиха поклонението си в Светите земи, т. е. в Израел и Палестинската територия. Въз основа на наличните данни заразяването не се е случило в манастира, синайската пустиня или Египет.