Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

31869758527 ffc98b3551 o e1548142749798Днес внезапно почина митрополитът на Лангада Йоан (Тасяс), който е бил диагностициран с COVID-19, съобщава Orthodoxia info.

Митрополитът е починал в ковид-клиниката на болницата „Папагеоргиу“ в Солун, където е бил хоспитализиран в петък, 13 ноември, се казва в официалното съобщение на лечебното заведение. Той е развил остри симптоми и е починал в 6:36 ч. в неделя сутринта.

От близкото му обкръжение съобщават, че той е възнамерявал в неделя да отслужи молебен за преодоляване на коронавирусната епидемия, от която неговата епархия е силно пострадала.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (20 Votes)

14.11.2020.3В навечерието на рождественския пост православните българи в Лайпциг, Германия, имаха щастието молитвено да участват в първата св. Литургия, отслужена на български език от ставроф. ик. Юлиян Ангелов. Той е предстоятел на катедралния храм на БПЦ в Берлин и след основаването на няколко български православни църковни общини в Германия поема, в тези трудни времена на карантина и ограничения, нелеката задача да обгрижва духовно и сънародниците ни в Лайпциг и околността.

Българската общност в Лайпциг се събра за първи път за участие в св. Литургия на роден език на 14 ноември. По Божия милост това стана с любезното съдействие на о. Йоан от Румънската православна църковна община, която ще предоставя на българите и занапред своя новопостроен храм.

След пристигането си от Берлин о. Юлиян даде възможност на всички желаещи да се изповядат. Постепенно в храма се събраха боголюбиви сънародници, които взеха молитвено участие в светата Литургия и мнозина се съединиха с Господа, като приеха Тялото и Кръвта Христови, за да получат сила и насърчение по пътя на започващия в неделя пост.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (27 Votes)

9В навечерието на Рождественския пост Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се обърна с пастирско слово към клира и паството на Софийска епархия, което публикуваме:

„В напрежението на днешния ден, в трудностите и ограниченията на пандемичната обстановка, ние, православните християни, навлизаме в онова друго време, когато се подготвяме да изживеем отново дивната радост на Рождественската нощ. Постът е пред нас и ние потъваме в тайната на благочестието, когато „Словото стана плът“ (Иоан 1:14). Истинското Богоявление, изявено в пълнота, по словата на св. Василий Велики, е тайната на Боговъплъщението. Бог дойде сред нас, като прие човешката природа, за да ни откупи от силата на смъртта и ни открие вечния живот. В тази най-удивителна в човешката история нощ Младенецът Христос прегърна падналото човечество и прие човешката наша природа, за да я освети и да ни направи синове Божии. Спасителният Божи план започва своето действие, за да завърши в зарите на Христовото възкресение. „С нас е Бог“ (Мат. 1:23) и светът е друг, животът има нов устрем, с който се преодоляват трудностите на човешкото битие.

Братя и сестри,

Дните са трудни. Живеем във време на изпитание, когато трябва да покажем силата на вярата си, скромността и дисциплината си, като се съобразим с всички препоръки, които изискват от нас здравните власти. Нека не униваме, страх да не задушава съвремието ни, а точно обратното, радостта на раждащия Се Христос да ни окриля и да ни дава духовна сила, за да преминем поста и достигнем до Празничната нощ. В трудностите ние християните разкриваме своята мощ. Любовта, състраданието и помощта са връзките на Христовото общество и в тези дни сме длъжни постоянно да разкриваме един на друг тези добродетели. Да не забравяме словата на нашия Спасител: „В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света“ (Иоан 16:33), и с тази Божия повеля спокойно да преминем през постния период. Нека се молим искрено за благополучието на нашия народ и цялото човечество. Нека постоянната молитва стори чудеса и в утрешния ден да бъдем по-здрави, както духовно така и физически.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (90 Votes)

1003532Обични в Господа отци, монаси, монахини, братя и сестри от Варненска и Великопреславска епархия,

Днес светата Църква отбелязва паметта на св. Йоан Златоуст – любим светец, за когото си спомняме всеки ден, когато отслужваме съставената от него св. Литургия.

Спомняме си и за монашеските дни, прекарани в манастира с ясното съзнание, че в манастир човек отива, за да се спасява, а не за да загуби спасението, да се труди, а не да бездейства. Времето в светата обител се прекарва в труд, молитва и четене на душеполезни книги. Манастирският живот и черните одежди означават смирение и покаяние. Ние сами сме си избрали този път. В манастира всеки монах си има килия. Когато живееш в килия, трябва да сменяш нещата, които вършиш, за да може с по-голяма охота да пристъпваш към всяко от тях, т. е. да се молиш, четеш, работиш. За нас, митрополията е също манастир, в който си имаме килия. Колко е утешително да останеш в килията си сам, с Бог! Всъщност килията е мълчаливият свидетел на нашия живот. В бъдещия век може да бъде и наш съдник за това, което сме сторили или не сме сторили.

За всеки човек домът е място на сигурност и спокойствие, а също така може да бъде крепост и прибежище, място за живеене и труд. В духовен смисъл за нас, християните, домът е „килията“ на домашната църква.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

430Зеленоградският епископ Сава (Тутунов), управляващ делата на Московска патриаршия, заяви, че от октомври до днес почти всеки ден умират свещенослужители на РПЦ от COVID-19. В своя канал в „Телеграм“ той публикува списък с имената на починалите, от който се вижда, че през м. август са починали шестима руски свещеници, през септември – един, а през октомври – 22. През ноември починалите са седем.

„Да, ние сме на фронта. Да, ще изпълняваме своята служба, докато можем“, написа еп. Сава.

По-рано Руската православна църква помоли свещениците да бъдат допускани в болниците, където се лекуват болни с коронавирус, включително и в най-голямата ковид-болница в „Комунарка“, за изповед и причастие на болните. Орехово-Зуевският епископ Пантелеймон заяви, че РПЦ вече има подготвени свещеници, които могат да посещават болните, спазвайки всички мерки за безопасност: „Ние можем да помогнем на болните да преодолеят тази страшна болест. Аз самият искам да посетя „Комунарка“ и другите болници с ковид-отделения. Още повече, че аз преболедувах тази болест и имам антитела. Мисля, че у нас задължително трябва да се въведе институтът на болничния капелан. В други държави той е част от лекарския екип. Така е в Англия, съществува и в Америка, и в други развити страни“.

Източник: Правмир

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

kruv fill 600x540Свещеници от Софийска епархия ще дарят кръв и плазма на 21 ноември, празника Въведение Богородично, който е и Ден на християнското семейство и младеж, за да прояват съпричастност към усилията на лекарите. За инициативата съобщи еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в интервюто си за Двери преди няколко дни.

Организатори са Софийска митрополия и Военно-медицинска академия, чиито лекари помагат много на заболелите от коронавирус клирици и техните семейства в столицата. Идеята е на лекари-християни в една от софийските енории.

Преболедувалите COVID-19 свещеници и техните съпруги ще дарят плазма, за да помогнат на нуждаещи се хора, които карат тежко инфекцията, а другите ще дарят кръв. В условията на пандемията кръводаряването в страната е намаляло и големи болници вече ползват своя резерв. Помощта на духовниците ще бъде голяма подкрепа и послание за съпричастност към труда на медиците и страданието на тежко болни пациенти.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (27 Votes)

anastasios15Гръцки военен самолет беше изпратен в албанската столица Тирана, за да преведе за лечение в Атина Албанския архиепископ Анастасий (Янулатос), който е диагностициран с COVID-19. Той е бил тестван с леки симптоми в Тирана, като тестът му е бил положителен. Предвид възрастта му и хроничните му заболявания е решено той да бъде преместен в ковид-отделението на болницата „Евангелизмос“ в Атина.

Официалното съобщение на Албанската архиепископия гласи: „След скорошно установяване на симптоми на коронавирус беше преценено за необходимо архиепископът на Тирана, Драч и цяла Албания Анастасий да отиде в Атина (в болница „Евангелизмос“), за да получи съответната медицинска помощ“.

При пристигането си в Атина архиеп. Анастасий каза: "Да участваш в общата болка е Божи дар. Не се тревожете, ще се справим. Живеем ли, умираме ли, Господни сме. Това е голяма утеха за нас, християните".

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

poster page 0003На 8 ноември в Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил“ във Варна беше открита изложбата „Пътят към Екзархията“. Тя е посветена на навършващите се през 2020 г. сто и петдесет години от учредяването на Българската екзархия.

Експозицията включва копия на портрети, документи и фотографии, свързани с българската църковна борба, както и книги и учебници от учебното дело през Възраждането, допринесли за формирането на българския книжовен език.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Номер едноНа 8 ноември 2020 г. храм „Св. Архангели“ в Чирпан отбеляза двоен празник: сто и шестдесетия си рожден ден и празника Събор на св. архистратиг Михаил и всички ангелски сили (Архангеловден). Поради карантина на Старозагорската митрополия светата литургия беше отслужена без присъствието на митр. Киприан от чирпанските свещеници иконом Иван Иванов, архиерейски наместник и предстоятел на храма, о. Георги, о. Христо и о. Силвестър заедно с дяконите Божил и Тихон.

4.8983050847458 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (59 Votes)

755864620704459Все по-голям е броят на заразените с коронавирус православни клирици и свещенослужители, но информацията за това е оскъдна. Единствено Старозагорският митрополит Киприан обяви, че е заразен и в резултат цялата митрополия беше поставена под карантина, а контактните лица – карантинирани. В началото на седмицата Белоградчишкият епископ Поликарп съобщи за шестима болни свещеници в Софийска епархия, в това число и игумен на манастир, но техният брой се увеличава. В социалните мрежи християните отправят призиви за молитва за техни боледуващи пастири, като от тези апели става ясно, че боледуващи православни свещеници има в почти всички български епархии. За разлика от другите поместни църкви обаче тези храмове и манастири не се поставят под карантина за предпазване на миряните.

По неофициална информация има и други заразени митрополити и епископи, както и болни служители на митрополиите. В Софийската духовна семинария огнището на коронавирус продължава да е активно, а за Пловдивската няма никаква информация.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

tosko kazakinТази сутрин в София е починал старофорен иконом Тоско Казакин, дългогодишен свещеник в митрополитската столична катедрала „Св. Неделя“. По информация от дъщеря му Катерина свещеникът е починал в дома си от белодробна емболия.

О. Тоско (Христоско) Петров Казакин е роден през 1943 г. в Батак. През 1963 г. завършва Софийската духовна семинария, а през 1969 г. – Духовната академия в столицата. През 1982 г. е първият енорийски свещеник, когото Св. Синод на БПЦ изпраща в Лондон. След завръщането си в България до края на живота си служи в митрополитския храм „Св. Неделя“. О. Тоско е и един от изпълнителите в известния хор „Св. Йоан Кукузел Ангелогласният“.

Със съпругата му презвитера Стефка имат две дъщери – Катерина и Петя, които са завършили богословие и сега живеят в Англия.

Опелото на о. Тоско ще бъде утре, вторник, от 10:30 ч. в софийската митрополитска катедрала „Св. Неделя“. Погребението ще бъде в родния му град Батак, където в 14 ч. ще се направи трисагий в църквата „Успение Богородично“ и след това тялото на покойния свещеник ще бъде положено в градското гробище, където се покоят останките на баща му Петър и майка му Катерина.

Бог да го прости!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Police700Френската полиция е арестувала четиридесетгодишен грузинец за стрелбата на 31 октомври срещу православния свещеник в Лион, съобщи в-к „Le Parisien“, цитиран от „Интерфакс“. Според изданието заподозреният е задържан в петък в апартамент, където живеел със своята приятелка – рускиня. Задържаният е признал за извършеното, обяснявайки го с ревност и желание да отмъсти на съперника си. Той е посочил на полицията къде е изхвърлил оръжието, с което е стрелял, като следствието проверява думите му.

Все още няма официално потвърждение от френските власти за разкриването на случая. Това е поредният задържан от полицията заради стрелбата в Лион. По-рано тази седмица беше арестуван бивш православен монах, който е имал личен конфликт със свещеника и с когото е водил съдебни дела, но той беше освободен.

Простреляният свещеник с гръцки произход е в стабилно състояние и е излязъл от кома. Според френското издание той лично е насочил разследващите към арестувания.

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (47 Votes)

Защита На 3 ноември в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе публична защита на докторската дисертацията на Силва Маринова на тема: „Христовите притчи в монументалната живопис на Българското възраждане (херменевтика и иконография)“. Научното жури беше в състав: проф. дбн Емил Трайчев Стоянов (председател), доц. д-р Иван Рашков (научен ръководител на докторанта), проф. д-р Елена Генова, доц. д-р Миглена Прашкова и доц. д-р Ростислава Тодорова. Членовете на журито гласуваха единодушно за присъждане на образователната и научна степен „доктор“  на Силва Маринова.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (15 Votes)

КиприанСтарозагорският митрополит Киприан е с положителен тест за коронавирус, съобщи сайтът на Старозагорска митрополия (тук). Той е в добро здравословно състояние и е на домашно лечение под лекарско наблюдение. Контактните му лица са поставени под карантина, според изискванията на РЗИ. В митрополитския дом и в административната сграда на Старозагорска митрополия е извършена дезинфекция на помещенията. Служителите преминават на дистанционен режим на работа в следващите десет дни, се казва още в съобщението.

На 25 октомври в синодния параклис митр. Киприан, заедно с всички архиереи от Св. Синод на БПЦ, участваха в избора на новия Доростолски митрополит Яков. В навечерието на избора медии, които се позоваваха на РЗИ-Враца, съобщиха за карантиниране на Врачанска митрополия заради заболелия протосингел, но официалният църковен сайт на БПЦ определи информацията като невярна.

По-късно, на 30 октомври, митр. Киприан участва в интронизацията на митр. Яков в Силистра, заедно с Пловдивския митр. Николай, Западно- и Средноевропейския Антоний, Русенския Наум и Врачанския Григорий.

Желаем на митр. Киприан бързо възстановяване!

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

123605395 1302805810060186 2373733384259012458 n„И тихо се разтвори Любовта“ е новият филм на режисьорката Надя Христова, който тя описва като „разтърсващ филм за брака и провалените бракове“. Премиерата на лентата ще е на международния фестивал на документалното кино „SOFIA BITING DOCS“ в Дома на кинoто в София на 18 ноември.

Това е четвъртият филм на Надя Христова, в центъра на който са личността и разсъжденията на проф. Калин Янакиев. Този път темата е за брака и търсенето на причините за безпрецедентния брой провалили се брачни съюзи.

„Въпросът е наистина драматичен и за мое учудване е подминаван от медийните хора с глас“, разказва Надя Христова, която е автор на вече известната поредица документални филми с професора по философия от Софийския университет.

Интересен факт е, че новият филм е реализиран дистанционно, като почти всички участници са се снимали сами. Една от причините за това авангардно решение е отдалечеността на екипа и героите във филма. Надя живее от години в Англия, колегите ѝ са в София, а участниците са край Черно море, на Арабския полуостров и около Дунава…

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]