Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (32 Votes)

detail20190519 VAR 7006 обрЗа четвърта година в храма „Христос Спасител“ в Москва беше отслужена „детска“ св. Литургия, възглавена от Московския и на цяла Русия патр. Кирил. Да присъстват на богослужението бяха поканени деца от неделните училища в столицата и други райони, както и деца от многодетни семейства. 17 детски хора (общо 450 деца) от различни градове пяха на богослужението, като за тази цел те се подготвят цяла година, като изпращат записи на своите изпълнения в патриаршията – само най-добрите получават покана за участие в патриаршеската служба.

В словото си към децата патр. Кирил отбеляза: „Това, навярно, е една от най-радостните божествени служби, които се извършват под купола на храма „Христос Спасител“, защото на тази служба се събират деца, които се обучават в нашите неделни църковни училища – тези, които изучават „Основи на православната култура“, тези, които растат в благодатната атмосфера на църковния живот. Колко е радостно за нас, хората от старото поколение, да ви гледаме, мили деца, защото във вас виждаме бъдещето – и бъдещето на църквата, и бъдещето на страната“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

20190519 lhxh xenia 01По традиция в края на май в Гърция приключват своята дейност катехизаторските школи и неделните училища. Срещата на учениците за края на църковната образователна година във Волос беше посветена на убитите на 12 май деца в сирийския град Скалбия. В новината от местната митрополия на Димитриада се казва следното:

„Празникът беше посветен на петте деца – нови мъченици на Православната църква в Сирия, които бяха жестоко убити от фанатизирани джихадисти преди дни по време на техните енорийски занимания в храма „Св. апостоли Петър и Павел“ в Скалбия, северната част на епархия Хама, в централна Сирия, докато са играели на двора. Тези нови мъченици бяха добавени в сонма на хилядите новомъченици на вярата, които пострадаха в Близкия Изток през последните години в областите, където действаха и все още действат фанатизирани ислямисти“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

medium220 0Манастирът „Св. Пантелеймон“, известен като руския манастир на Света гора, е затворен за поклонници поради прекъснато електрическо захранване, съобщава гръцкият сайт Вима тис Ортодоксиас. Причината е пожар в събота срещу неделя, избухнал в помещението с генератора, който е напълно изгорял. За щастие пожарът не се е разпространил в манастира и няма пострадали хора, но щетите са сериозни.

Както е известно, в Света гора няма електрическо захранване от електропреносната мрежа на Гърция, а манастирите през последните десетилетия се снабдиха с електрогенератори, задвижвани с дизелото гориво.

През 2011 г. голям пожар в обновеното източно крило на манастира унищожи покрива, архондарика и други помещения на площ 250 кв. м. Същото крило след голям пожар десетилетия наред стоеше без покрив и неизползваемо. Манастирът беше основно обновен за честванията през 2016 г. по повод честванията на „1000 години руско присъствие на Света гора“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

66669Съвременните ученици се различават много от тези преди 10 или 20 години, а затова и педагогическият подход към тях следва да е различен, модерен, съобразен с новите реалности. Това важи и за учителите по Религия, които също трябва да прилагат новите постижения в областта на педагогиката в своята работа, ако искат да достагнат до умовете и сърцата на учениците си. Около тази теза, изказана от Ваня Станчева, главен експерт в РУО- София-град, и от йером. Мелетий, зам.-ректор на Софийската духовна семинария, се обединиха участниците в годишната среща и работен семинар на учителите по Религия и преподавателите в прицърковните школи, на тема „Да учим като Христос“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

phoca thumb l dsc 0095С водосвет, отслужен от Пловдивския митр. Николай, беше открит нов кабинет по Религия в училище „Св. Константин-Кирил Философ“. Пловдивското училище отбеляза 1150 години от успението на патрона си с освещаването на новия кабинет и открит урок, на който освен владиката присъстваха началникът на РУО – Пловдив Иванка Киркова, директори на училища и учители от града. Митрополитът беше посрещнат от децата още в двора и влезе в сградата през шпалир от ученици.

„Ние сме единственото училище в Пловдив, в което има 10 групи по Религия. В първи и втори клас те са по една, а оттам до 6 клас са по две групи“, обясни директорката на училището Елена Костадинова.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

PatrijarhАрхиерейският събор на Сръбската православна църква, който заседава през тези дни в Белград, включи в дневния си ред въпроса за Македонската църква. Вчера сръбските архиереи решиха диалогът с нея за намиране на решение за нейния статут да бъде възобновен. Конкретна информация за началото на преговорите и за състава на преговарящите засега няма.

Тези преговори трябваше да бъдат възобновени след 12-годишно прекъсване през 2015 г. (виж тук) след освобождаването от затвора на архиеп. Йоан (Вранишковски), който носи титула „Охридски архиепископ и Скопски митрополит“ към СПЦ. Това беше условието, което Сръбската църква постави за възобновяване на преговорите. Досега СПЦ настояваше тези преговори да стъпят на т. нар. „Нишко споразумение“ между двете църкви, което признава единствено автономен статут на Македонската църква в рамките на Сръбската патриаршия. Такова решение за Македонската църква обаче е неприемливо и тя настоява да има автокефален статут, за да е независима от Сръбската църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

IMG 3914

Комисията за организиране и провеждане на Националното състезание „Бог е любов“ за учебната 2018-2019 г. на своя среща в Софийската митрополия определи победителите в националния кръг. В конкурса тази година взеха участие ученици от 20 области на страната, които представиха произведения на тема „Бог е любов“ в три категории: стихотворение, разказ и есе, рисунка, приложно изкуство. Националната комисия разгледа творбите, класирани на първо място в регионалните кръгове, от които бяха избрани тазгодишните лауреати на състезанието.

Със заповед на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в състава на комисията влизат: проф. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет на СУ и председател, и членове: д-р Росица Георгиева от РУО – Русе, ст. екс. Ваня Станчева от РУО – София-град, д-р Полина Спирова от фондация „Двери“, Ангел Младенов от Софийска митрополия, гл. ас. д-р Весела Шушлина от СУ „Св. Кл. Охридски“, гл. екс. д-р Жасмина Донкова от дирекция „Вероизповедания“ на МС и художниците Георги Пасев и Милен Бонев.

4.5428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (35 Votes)

v ekaterinburge zaderzhali 26 uchastnikov protestov protiv hrama v skvere 292733 На 13 май в руския град Екатеринбург трябваше да започне строителството на храм „Св. Екатерина“, разрушен през 1930 г., който да бъде завършен за празника на града през 2023 г. Тогава градът ще отбележи 300 години от създаването си. Жители на града обаче не позволиха строителните работи да започнат и събориха поставените заграждения. Вече няколко дни протестите не стихват. Ситуацията ескалира с намесата на членовете на Академията за бойни спортове в града, чийто собственик е един от меценатите на храма. Полицията тогава наблюдава сблъсъците, без да се намеси. На следващия ден полицията започна да арестува протестиращи, като всеки ден има няколко десетки арестувани.

Храмът трябва да се издигне в историческия център на града, където в момента са разположени различни музеи. Той е любимо място за разходка на гражданите. Протестиращите, предимно млади хора, казват, че в града има много квартали без църкви, където те са много по-нужни отколкото в центъра. Освен това в непосредствена близост до разрушения храм има изградена красива малка църква, също посветена на св. вкмчца Екатерина.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

POKANA 1„Път към Бога – Възрожденският Самоков – град на ковачи, зографи и печатари“ е съвместна изложба на Историческия музей – Самоков, Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ и Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“. Изложбата ще бъде открита на 22 май от 14 ч. Тя проследява създаването на една от най-значимите школи в културата ни – Самоковската художествена школа, както и развитието на иконописното изкуство от представителите на няколко известни самоковски рода. Експозицията отдава почит и към още една известна самоковска фамилия – Карастоянови, дала прочути печатари, графици, щампари и фотографи.

В изложбата са включени икони и инструменти, принадлежали на някои от основоположниците на Самоковската художествена школа. Подредени са и т. нар. ерминии, в които зографите си водят бележки за технологията: как се подготвят боите и други материали за рисуване, как се рисуват букви, винетки, как се нанасят светлосенки и т. н. Във витрините могат да се видят самоковски ръкописи, книги от печатицата на Никола Карастоянов и от книжната сбирка на Доспейския род.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

60085990 886937264989494 616432002882600960 n

На 12 май тържествено беше отбелязан храмовият празник на българския храм „Св. Кирил и Методий“ в Будапеща, Унгария. В навечерието на празника бяха отслужени вечерня и утринна, оглавена от архим. Атанасий (Султанов), протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия и председател на будапещенския храм.

Тази година по покана на Западно- и Средноевропейския митр. Антоний в тържествата участваха гости от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ – ректорът архим. Пахомий, зам.-ректорът йером. Мелетий и група семинаристи от 9, 10 и 11 кл.

Празничната св. Литургия в неделния ден беше оглавена от митр. Антоний. В съслужение с него бяха архим. Атанасий, архим. Пахомий, ставр. ик. Танчо п. Ганчев, енорийски свещеник в българската църква в Будапеща, както и свещеници от Сръбската и Руската църква в унгарската столица. На певницата пя хорът на Софийската семинарията под ръководството на йером. Мелетий. В края на службата беше извършен водосвет, а след него се направи и празнична лития.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

kiprou prokathimenoiКипърският архиеп. Хризостом съобщи официално, че в близките дни ще посети Сърбия, България и Атина, където ще се срещне с предстоятелите на поместните църкви в съответните страни, за да обсъди кризата в междуправославните отношения, възникнала след даването на автокефалия на Православната църква в Украйна. Повод за излизането на официално съобщение е не самата визита, която е част от посредническата мисия на предстоятеля на Кипърската църква, а тиражирана в кипърски медии информация, че Вселенският патр. Вартоломей е забранил на архиеп. Хризостом в разговорите му с отделните предстоятели да бъде включен Албанският архиеп. Анастасий.

Предстоятелят на Кипърската архиепископия заявява, че тази новина не отговаря на истината и че той постоянно информира Албанския архиепископ за всички проведени досега срещи, както и за тези, които предстоят. Той припомня, че изпълнява посредническата си мисия, която е негова инициатива, с пълната подкрепа на Вселенската патриаршия. В заключение той призовава всички да не пречат с подобна дезинформация на усилията на първойерарсите да доведат до края своето дело, което, с Божията помощ, ще допринесе за добър резултат и благото на цялото православие.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

sunedrio fakenews2 4В Солун се провежда семинар „Fake news и Църквата“, посветен на феномена на фалшивите новини и разрушителната им роля в обществото, в това число и църковното. Семинарът се провежда под егидата на гръцкия президент П. Павлопулос и Вселенския патр. Вартоломей. В своето видео послание към участниците патриархът отбеляза:

„В един свят, в който по принцип господства неистината, това се отразява и на разпространяваната информация. С много тъга установяваме, че и в църковната журналистика се създават и разпространяват фалшиви новини, чиито автори са движени от користни цели, икономически интереси, които нямат за цел разпространението на Евангелието и спасението на хората. Това по един трагичен начин се прояви и по отношение на украинския църковен проблем, за който съзнателно в електронните медии се разпространява много лъжлива информация, изопачени исторически събития и изопачени истини, а реалните събития се коментираха превратно. Fake news са вече пандемия, те са болест на съвременното общество и църква. Те нанасят голяма вреда на културата и в резултат на чувството за общност и доверието между хората.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

43175735380 bb1ee34d34 kПо инициатива на Софийска митрополия на 18 май от 10 ч. до 14 ч. ще се проведе годишна среща и работен семинар на учители по Религия и от прицърковните школи на тема: „Да учим като Христос“. Събитието ще се проведе в салона на Софийска митрополия на ул. „Цар Калоян“ № 7. Организатори са Софийска митрополия и Центърът за образователни инициативи „Двери“.

Поканени са не само учители, но и студенти, семинаристи и ученици, които се интересуват от въпросите на религиозното образование у нас и искат да вложат време и усилия в тази област.

Проявата се организира в дните между 11 май и 24 май, когато честваме паметта на св. братя Кирил и Методий и тяхното дело за християнска просвета сред славянските народи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

59852738 2746261602111953 8250631209248358400 nВ деня на своите покровители равноапостолните братя св. Кирил и Методий българската енория в Хамбург, Германия, чества освещаването на своя нов храм – църквата „Възкресение Христово“ в сърцето на града.

С пасхално молитвено шествие около новия Божи дом, последвано от пострижение на нов иподякон, Западно- и Средноевропейски митр. Антоний въведе богомолците в тържествената св. Литургия. В нея съслужиха свещеници от другите поместни православни църкви в северногерманския град, отци от останалите български църковни общини в Германия, сред които о. Юлиян Ангелов и о. Любомир Леонтинов от българския катедрален храм в Берлин, които подкрепят хамбургската община от самото ѝ начало, както и монаси от единствения немски православен манастир в Буххаген, намиращ се в Долна Саксония.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (54 Votes)

 MG 3074Понеже 37 години съм на служение в страни, където важи римската препоръка: „Когато си в Рим, прави каквото римляните правят!“, а пък аз отстоявам православния начин на живот в съгласие със съборното учение на св. Православна църква, затова мисля, че не е късно от името на клира и миряните на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия да дам отзив за папската визита в България, направена по покана на правителството.

С две думи: видяхме и чухме как папата изпълни програмата си спокойно изцяло в духа на трите направления на споделения от него икуменизъм: на кръвта, на бедните и на мисията.

Също с голям интерес внимателно проследихме поведението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП, как без страх от никого авторитетно свършиха добре работата си и точно изпълниха предварителното обещание по предложената от нунция програма относно папското желание като гост на правителството в България да посети и Върховното управление на БПЦ-БП.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.