Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

1100 3402f524 08be 47b3 9dd6 28356e00a334В почти всички градове в Гърция бяха отслужени празнични литургии за Богоявление, на които можеха да присъстват миряни въпреки забраната на правителството за това.

До конфликта между Църквата и правителството се стигна, след като седмица преди Богоявление беше издадена изненадваща забрана за отваряне на храмовете за миряните на Богоявление. Служби с присъствието на вярващи за Рождество Христово и Богоявление бяха част от договореното между Църквата и правителството в навечерието на Рождественските празници. Новото решение на правителството предизвика остра реакция в църковните среди, а Атинският архиепископ Йероним издаде окръжно до всички епархии да бъдат отслужени богоявленски литургии, но в по-ранен час и при спазване на мерките срещу заразяване. Св. Синод подаде жалба срещу прекалено строгите ограничения на правителството по отношение на Църквата.

4.2134831460674 1 1 1 1 1 Rating 4.21 (89 Votes)

256171.pВ рождественското си интервю за държавния телевизионен канал „Россия-1“ Московският патр. Кирил заяви, че превръщането на „Св. Софѝя“ в джамия е Божие наказание за Константинополския патр. Вартоломей заради „подкрепата му за украинския разкол“. Според него Бог е постъпил така, защото киевската църква „Св. Софѝя“ е преминала в ръцете на разколниците и заради този „велик грях“ емблематичният храм „Св. Софѝя“ в Истанбул става джамия.

„Несъмнено, всичко случило се в Константинопол, в Истанбул, свидетелства за Божие наказание. Патр. Вартоломей въведе разколниците в киевската светиня, в киевската „Св. Софѝя“, и загуби Константинополската „Св. Софѝя“ – тя стана джамия… Мисля, че по-очевидни последици, станали по Божие повеление, е трудно да си представим и последиците дойдоха незабавно, защото и този грях беше „твърде голям“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

2021 01 06 18 22 30С архиерейска св. Литургия беше отбелязан днес празникът Богоявление в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Богослужението, в което взе молитвено участие Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, беше оглавено от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. В ъслужение с него бяха епископите Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и архимандритите Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, и храмовото духовенство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2021 01 04 18 24 15С напълно обновен уебсайт започва новата 2021 година варненският храм „Св. Атанасий“. Онлайн страницата запазва стария си, добре познат адрес www.sv-atanasii-varna.org, но е с изцяло нов дизайн и подредба.

В уебсайта ще могат да се следят най-новите събития и инициативи в храма, информация за милосърдната дейност и поклонническите пътувания на енорията.

Всяка неделна проповед, изнесена в църквата „Св. Атанасий“ е достъпна за изслушване и онлайн. А на сайта се публикуват множество авторски и преводни четива на духовни теми в секциите „Благовестие“ и „Пастирско слово“.

Има и важна информация за християнския живот, като например значението и същността на св. Тайнства на Църквата, жития на светците и молитви за различни празници и поводи.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

depositphotos 25164083 stock photo 2020 representation passing yearsПо установена вече традиция Двери се допитва до своите читатели кое е най-важното събитие в живота на БПЦ през изминалата година. 2020-та беше необичайна и лишена от динамиката на предишните години, но все пак връщането към изминалите месеци показва, че събития не са липсвали. Това са тези, които изведохме като главни:

1. Смъртта на Доростолския митрополит Амвросий от COVID-19.

2. Въдворяването на новия Доростолски митр. Яков от петима архиереи.

3. Отворените православни храмове по време на пандемията.

4. Създаването на синодни учебници по Религия.

5. Кръводарителската акция на столични свещеници в помощ на болните от коронавирус.

6. Откриването на първия църковен рехабилитационен център за деца в Елин Пелин.

7. Свалянето от ефир на предаването „Вяра и общество“ и неговия водещ Горан Благоев.

8. Пренасянето на мощите на св. Климент Римски и св. Потит в църквата „Св. Софѝя“.

9. Честването на 150 години от основаването на Българската екзархия.

10. Пълната дигитализация на „Църковен вестник“.

Можете да гласувате за повече от едно събитие.

Ако смятате, че важно църковно събитие не е отразено в анкетата, можете да ни пишете на адреса на редакцията: redaktori@dveribg.net.

В анкетата можете да гласувате тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

ISSUE 75 13Поздравяваме всички читатели на Двери на православието с новата 2021-ва година и се надяваме тя да е мирна и богата на Божии благодеяния. Нека бъдем по-всеотдайни в търсенето на Божията воля, по-искрени в братолюбието и по-смели в отстояването на истината. Дано милостивият Бог даде на всички, които Го търсят, стремеж към истинската мъдрост, която устоява на всички житейски бури!

Премъдростта е светла и не повяхва, и които я обичат, лесно я виждат, които я търсят, намират я; тя дори преваря ония, които искат да я познаят.

Който я търси от ранно утро, няма да се умори, защото ще я намери да седи пред вратата му.

Да се мисли за нея вече е съвършенство на разума, и който стои буден заради нея, скоро ще се освободи от грижи, защото тя сама обикаля и търси достойните за нея и благосклонно им се явява на пътищата, и при всяка мисъл се среща с тях.

Нейно начало е най-искреното желание да се учиш, а грижата да се учиш е любов; любовта пък е да пазиш законите ѝ; а да пазиш законите е залог за безсмъртие, а безсмъртието приближава към Бога; затова стремеж към премъдрост възвежда до царство.

(Прем. Сол. 6:12-20)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

Cover Vasil Kolev New BookПриносът на писатели и поети в оклеветяването на поп Кръстю (София: „Чернат – Васил Колев“ ЕТ, 2020 г.) е още една книга, посветена на известния българския свещеник Кръстю Тотев Никифоров от гр. Ловеч, останал в историята ни несправедливо оклеветен като „предател“ на йеродякон Игнатий (Васил Левски), но и категорично реабилитиран в ново време. Новото издание е посветено на образа на свещеника, който е бил създаден в българската литература през вековете. Съставител на книгата е Васил Колев, един от най-дейните ратници, ангажирани с реабилитирането на о. Кръстю. Книгата, която е отпечатана с подкрепата на фондация „Граждани срещу насилието“ и Културно общество „Поп Кръстю“, съдържа пълна и подробна биография на свещеника от историка Светлана Колева, очерци, посветени на него от Димитър Панчовски (син на ставроф. ик. Петър Панчовски и племенник на проф. Иван Панчовски, бел. ред.), Цвета Трифонова и съставителя Васил Колев, коментари и бележки от известните писатели и общественици Марко Ганчев и Георги Мишев и Приложение, а основното и съдържание е разделено в няколко групи текстове:

„Създатели на клеветата“;
„Писатели – политици клеветят поп Кръстю“;
„Освобождението – създатели на фалшиви документи“;
„Писатели, обслужващи властта в оклеветяването на поп Кръстю до 1944 г.“;
„Комунистическата диктатура и поп Кръстю. Писатели и поети в оклеветяването на поп Кръстю до 10 ноември 1989 г.“;
„Писатели и поети в оклеветяването на поп Кръстю след падането на комунистическата диктатура“.

Книгата е изключително ценна с това, че събира на едно място всичко, което през годините е било написано у нас в полза на клеветата и мита за „предателя“ поп Кръстю, и в този смисъл е приносна за нашата историография и полезна за всеки, интересуващ се от тази тема.

4.5373134328358 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (67 Votes)

137Епархийският съд на Москва лиши от сан известния руски мисионер протодякон Андрей Кураев, смятайки го за виновен в „клевета срещу Църквата“. Говорителят на патриаршията Владимир Легойда уточни, че става дума за публикация в личния блог на дякон Андрей Кураев в „Живой журнал“ от 21 април, в което той се изказал неуважително към починалия в този ден от COVID-19 прот. Александър Агейкин.

Църковният съд се състоя в отсъствието на дякон Андрей Кураев, който не се яви на призовките, тъй като настояваше да се запознае с конкретните обвинения срещу него, за да може да се защити въз основа на църковното предание и канони. Единственото конкретно обвинение срещу него е постът по повод починалия духовник и неназовани „други оплаквания“, пристигали до патр. Кирил срещу него.

Решението трябва да бъде утвърдено от патр. Кирил.

По-рано протодякон Андрей Кураев беше поставен под запрещение, т. е. с временна забрана да служи, и той се подчини на това решение.

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (30 Votes)

2020 12 29 1931Напълно обновено е монашеското братство на Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“, известен с името „Седемте престола“ заради седемте св. престола в манастирския храм. След като в рамките на тази година починаха игуменът архим. Антим (през м. май) и другият населник на св. обител – архим Неофит (през м. декември), за нов ръководител на манастира беше назначен йеромонах Севастиан. Допреди няколко години той беше свещеник в Неврокопска епархия, но премина в Софийска и прие монашество.

На 28 декември с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше извършено двойно монашеско пострижение в св. обител. По време на вечернята Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, пострига за монаси двамата послушници – Илия Великов и Георги Самаров. Под мантия те бяха водени от духовния си наставник йером. Севастиан. На новопостриганите бяха дадени монашеските имена Гавриил и Натанаил. Те са духовни чеда на игумена йером. Севастиан и идват с него от гр. Гоце Делчев, а ще продължат служението си в манастира „Седемте престола“.

Еп. Поликарп им пожела да се подвизават достойно и да възрастват във вярата.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

kastorias e1526126575922Тази сутрин дойде още една скръбна вест: в ранните часове се упокои Костурският митрополит Серафим (Папакоста, седалище в град Касторя, Северна Гърция). След триседмична борба с коварния вирус в солунска военна болница си отиде един от признато най-добрите архиереи на Православната църква в южната ни съседка. Църковни и граждански сайтове се изпълниха с най-сърдечни съболезнователни думи за архиерея, който се упокои на 61-годишна възраст след 24 години служение в планинската епархия, населена с българоезично население.

Завършил Ризариевата духовна семинария в Атина и Атинския богословски факултет, той млад става дякон, после и йеромонах и служи в столична енория, като изпълнява различни служби в синодната канцелария. Развива успешна енорийска работа с младежи, много от които стават негови духовни чеда и клирици, някои от тях – и архиереи. Хората се стичат при архим. Серафим за изповед и духовни наставления. Като митрополит той набляга на духовния живот в епархията, служи изключително често и посещава в студ и пек най-отдалечените села. Особено големи грижи митр. Серафим полага за социалната дейност в епархията си, като поддържа кухня за бедни, митрополията раздава на нуждаещите се дрехи и храни, осигурява стипендии за бедни младежи, за да могат да завършат образование.

4.9795918367347 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (49 Votes)

131369151 1024363451397123 5185747495752645885 nПрез 2021 г. се навършват 185 години от съграждането на най-стария действащ православен храм в Каварна – „Св. вмчк Георги“. Досточтимата годишнина се отбелязва и с превърналите се вече в традиция художествени календари – стенен и джобен формат.

Юбилейното издание на календара е единадесето поред и е част от по-голяма и, вярваме, богоугодна инициатива, чиято основна цел е популяризиране на емблематичния за града храм. Идеята за това принадлежи на каварналията Атанас Димитров – АтаДим, който от години реализира значителен по мащаб проект за съхранение и възраждане на родовата памет за емблематичното за няколко епохи духовно и културно средище.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (45 Votes)

Hieromonk Panaret GrigoriatisСред силната шумотевица от началото на ваксинирането в нашите страни днес почти не се забеляза тихото отхождане от нас на двама добри монаси в съседна Гърция.

Единият е йеромонах Панарет от манастира „Св. Григорий“ на Атон, духовен син на известния богослов, подвижник и игумен на този манастир архим. Георгий (Капсанис). Чистият и примерен подвижнически живот на о. Панарет го беше направил търсен духовник за много монаси и миряни. Затова днес един клирик заяви: „Още един светец се прибави днес към сонма на светогорските старци“. Колкото и да е емоционална тази заява, тя отразява високото качество на духовника, който нито със сана си, нито с поста си, нито със себичен шум около личността си е привличал вниманието на църковните хора. Но Онзи, Който изпитва сърца и утроби, го е намерил за добър и достоен да го приеме в обятията Си.

Йером. Панарет се е лекувал безуспешно от COVID-19 в интензивното отделение на солунската болница АХЕПА, където е починал.

Другият духовник е архимандрит Августин (Миру), епархийски проповедник на митрополията на Сервия и Кожани в Северна Гърция. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2020 12 27 1626В дните около Рождество Христово в Софийска епархия бяха постригани четири нови монахини в два девически манастира. На 21 декември с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше извършено монашеско пострижение на три сестри в Лозенския манастир „Св. Спас“. По молба на монахиня Теодора, игумения на св. обител, в монашество бяха постригани три послушнички на св. обител – Михаела, Надка и Магдалена. В монашеството им бяха дадени имената Анастасия, Анисия и Агатия.

Чинът на монашеското пострижение бе извършен от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, по време на вечерната богослужба в манастирския храм.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

2020 12 25 12 09 36

След празничната св. Литургия в румънския храм „Света Троица“ в София, отслужена от ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската православна църква у нас, и доц. дякон д-р Иван Иванов от Богословския факултет на СУ, в църквата пристигна дядо Коледа. Появата му предизвика бурна радост сред децата, дошли на Рожедственското богослужение. Те получиха подаръци от добрия старец, оборудван тази година и с шлем, за да спази всички противоепидемични мерки.

Традицията в столичния румънски храм на Рождество Христово да идва дядо Коледа е установена от 1995 г., когато там започва своята църковна мисия ик. Нелуц Опря. Пастирската инициатива на свещеника има и социални измерения. На Рожедство Христово всички, които са в храма и участват в празничната Литургия, независимо дали са редовни енориаши или не, получават подаръци.

4.7878787878788 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (132 Votes)

dc2b676fea4dae2d1cf48f5eda242e69 1536x863Днес в България започна ваксинацията срещу COVID-19. Първите имунизирани в София бяха знакови личности, които с поведението си дават пример за ползата от прилагането на ваксините. Веднага след министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов срещу коронавирус беше ваксиниран представител на Българската православна църква – Тивериополски еп. Тихон. Така 75-годишният духовник е първият клирик на БПЦ, ваксиниран срещу смъртоносния вирус. Еп. Тихон е завършил средно медицинско училище в Германия и е работил като фелдшер в болница в Щутгарт. Днес той е викарий на Българския патриарх Неофит и с ваксинирането си показва, че имунизацията срещу COVID-19 се одобрява и от Църквата и се препоръчва като единствен засега вариант за справяне с пандемията.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]