Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

obshta snimka na nagradenite 5 11 2019С най-високата награда на Министерството на културата – „Златен век“ – огърлие и грамота за изключителен принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, беше отличен проф. Мирослав Попсавов – дългогодишен диригент на църковния хор при катедралния митрополитски храм „Св. Неделя“.

Награждаването се състоя в галерия „Средец“ на Министерството на културата на 5 ноември, в присъствието на десетки общественици. Над 40 дейци и институции получиха наградата „Златен век“, почетния знак „Печат на цар Симеон Велики“ и грамоти за приноса си към развитието и популяризирането на българската култура.

Отличията на културните дейци и общественици бяха връчени във връзка с Деня на Народните будители.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

c 1526891237Близо 100 известни православни богослови и учени от 13 страни в различни континенти подписаха открито писмо до Св. Синод на Сръбската православна църква в подкрепа на двама преподаватели от Богословския факултет на Белградския университет, за които сръбският синод настоява да бъдат отстранени от факултета. Това са Западноамериканският епископ д-р Максим от СПЦ (и по съвместителство професор в белградския БФ) и д-р Марко Вилотич, преподавател по История на религиите. Заради отказа на декана, Браничевски епископ проф. д-р Игнатий (Мидич) да изпълни „заповедта“ в края на октомври синодът „оттегли благословията си“ от него и призова Академичния съвет да го отстрани от заеманата длъжност. Съгласно договорени отношения между Св. Синод на СПЦ и Белградския университет църковното ръководство има правото да изразява мнение за персоналните назначения на декана (винаги клирик на СПЦ) и на преподавателите.

Скандалната ситуация предизвика бурни дискусии и протест в църковните среди в Сърбия, тъй като по единодушно свидетелство зад решението на синода стои Бачкият еп. Ириней (Булович), говорител на Св. Синод на СПЦ и дългогодишен професор в Богословския факултет до пенсионирането му през 2015 г.

4.8125 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (64 Votes)

photo 2019 11 07 18 05 49На 30 октомври генералният консул на Китай в Истанбул Цуй Въй проведе своята първа официална среща с Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей. Срещата е била по инициатива на китайския генерален консул. Това е първо посещение на китайски дипломат в седалището на Вселенската патриаршия.

В официалното съобщение се казва, че китайският генерален консул е разказал на патриарха за религиозната ситуация в Китай и за усилията на Китайската народна република да хармонизира религиозните отношения. От своя страна патр. Вартоломей е заявил, че високо цени защитата на свободата на вероизповедание на гражданите от страна на Китай, като го е запознал с дейността на митрополията на Хонг Конг към Вселенската патриаршия. Генералният консул е поканил патр. Вартоломей да осъществи първо официално посещение в Китай, на което патриархът е отговорил положително.

4.1333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.13 (45 Votes)

4 360x189Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) може да посети през декември Плевен, за да вземе участие в конференция на тема „Православие, духовност, свобода“, съобщи за българските медии Румен Петков, който е на посещение в руската столица по повод изложбата „Паметта на поколенията: Великата отечествена война в изобразителното изкуство“, открита от руския президент Владимир Путин.

Българският политик се е срещнал и с председателя на Отдела за външно-църковни връзки в Москва. На срещата е присъствал и представителят на Московския патриарх у нас архим. Васиан (Змеев). Тримата са обсъдили скорошното участие на руския митрополит в конференция във Велико Търново, както и „отзвука от посещението на митр. Иларион в Плевен след конференцията“ (виж новината в Двери тук). Румен Петков е предал на митр. Иларион покана за участие в организирана от него конференция „Православие, духовност, свобода“ в Плевен през първата половина на декември. От изявлението на Румен Петков не става ясно дали митр. Иларион е заявил, че ще участва лично или ще прати друг „високопоставен митрополит на Руската църква“. За агенция „Фокус“ Р. Петков заяви:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

thumbwmС еднодневна научна конференция на 8 ноември, Архангеловден, в град Гоце Делчев ще бъде отбелязана 125-годишнината от учредяването на Неврокопска митрополия (1894-2019 г.) на тогавашната Българска екзархия, сега Българска православна църква – Българска патриаршия. Конференцията се организира от Неврокопска митрополия съвместно с Югозападния университет „Йеромонах Неофит Рилски“ в Благоевград и Македонския научен институт в София.

След празничната св. Литургия в храм „Св. архангел Михаил“ в града конференцията ще започне своята работа в сградата на митрополията. Встъпителен доклад с исторически обзор за живота на епархията ще изнесе Неврокопският митр. Серафим. Ще последват доклади за историята на епархията под юрисдикцията на Вселенска патриаршия, както и за дейността ѝ в рамките на Българската църква, за строителството на храмове, за видни духовници, дали своя принос за духовния напредък на Църквата и Отечеството.

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (20 Votes)

74354469 967191593643234 7672604876941033472 nЗа трета поредна година в Неврокопска митрополия се организира есенен музикален фестивал на тема „С музика и вяра в сърцето“. Той се провежда от 29 октомври до 9 ноември в различни населени места на епархията. Организатори на фестивала са Неврокопска митрополия и община Гоце Делчев. Заключителният концерт на музикалния форум ще бъде на народен хор и оркестър към Музикалното училище в Серес, Гърция. Той ще се проведе на 9 ноември (събота) от 17 ч. в Дома на културата в Сандански.

Музикалното училище в Серес започва своята дейност като клон на училището в Палини, Атика, през 1994 г. Обособява се като самостоятелно средно училище през 1999 г. Освен теория на класическата и народната музика неговите възпитаници задължително изучават пиано и тамбура, класически и фолклорни инструменти. Наред с хоровата и оркестровата подготовка получават знания и за източно-църковната музика. Диригент на хора е Хрѝстос Караманис.

Входът за концерта е свободен.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

FVgcXljgБългарската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия има две български православни църкви в гр. Индианаполис, столицата на щата Индиана в САЩ. Едната е „Св. архидякон Стефан“ с енорийски свещеник о. Димитър Ангелов, на 16-та улица, а другата е „Всех скорбящих радост“, точно на три мили от нея в центъра на града с двама свещеници и един протодякон.

Тъкмо в нея на 3 ноември имахме благодатните преживявания, които ще се помнят дълго време.

В навечерието на празника цялата енория посрещна по обичая епархийския си владика – митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който възглави четиричасовото всенощно бдение с петохлебие и дългоочаквана беседа за Божията майка като Радост на всички скърбящи. Храмът е голям и въпреки това беше препълнен.

Характерното за тази църква е, че всички енориаши, гости и приятели, които се черкуват, с благоговение се прекланят и целуват частичката от св. мощи на св. Йоан (Максимович), Шанхайски и Санфранциски епископ, която се съхранява там, и участват активно в богослужението.

А тези, които не могат или още не са готови да пеят поне в единия от двата хора, се редуват в четенето на псалмите, паримиите и каноните на английски и църковнославянски език.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

74620927 2480080662108402 2411201945713770496 nЗа втора учебна година ученици от страната и чужбина се запознават с християнските празници и добродетели благодарение на проекта „Празник в класната стая“ на Центъра за образователни инициативи „Двери“.

Първият урок от цикъла от седем теми е посветен на Народите будители. Децата вече направиха своите първи будителски книжки, разбраха какво отличава будителите и получиха вдъхновение как и те да станат такива.

Учителите, които работят с учебните пособия, споделят, че откриват в уроците на проекта нова информация, както и нови гледни точки към познати празници и теми. „Лесно е да бъдеш будител с учебните помагала на Двери“, ни пише една преподавателка.

4.6727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (55 Votes)

2019 11 02 2109Поклонническата служба на Московска патриаршия публикува списък с шест гръцки епархии, които за руските поклонници са „нежелателни за посещаване“. Шесте епархии, първата от които е Атинската, са посочени заедно с ръководещите ги митрополити. Решението е наказателен отговор на т. нар. мирно писмо на Атинския архиепископ Йероним от 21 октомври т. г. до Киевския митрополит Епифаний, предстоятел на автокефалната Православна църква в Украйна, в което той го уведомява, че е включен в диптисите на Гръцката църква. Това предизвика остра реакция, засега неофициална, в руските църковни среди. Св. Синод на РПЦ още не се е произнесъл как ще реагира на признанието от страна на Гръцката църква – първоначалните намерения да се прекрати евхаристийното общение с някои гръцки митрополии, а с други не, е богословски неоправдано и това вероятно е причината досега да няма официална руска реакция.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

affiche 2019 Българската православна църковна община „Св. патриарх Евтимий Търновски“ в Париж организира за десета поредна година изложба на съвременни православни икони под надслов „Иконата, традиция и съвремие“. Експозицията е съвместно дело с Българския културен институт и е под патронажа на Ангел Чолаков, посланик на Република България във Франция и Монако, има и благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Това събитие ознаменува десет години плодотворно сътрудничество с единствената катедра „Църковни изкуства“ в България към Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“, с която по различен начин са свързани имената на участниците.

Юбилейната изложба ще представи икони, стенописи и миниатюрна резба, рисунки, пластични композиции с християнска тематика и резби на преподаватели по църковни изкуства и на техни възпитаници от България и Румъния, както и част от наградените творби на провеждащото се в момента Шесто международно биенале на църковните изкуства във Велико Търново.

Откриването ще се състои на 21 ноември, празника Въведение Богородично, който БПЦ чества и като Ден на християнското семейство и православната младеж. То ще започне в 18:00 ч. в Българския културен институт (28, „rue de la Boétie“, 75008 Paris). В откриването ще вземе участие и хорът на Българската църковна община във френската столица. Събитието ще започне с две научни презентации: на доц. д-р Миглена Прашкова и доц. д-р. Михай Коман от Румъния.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

04 n„Три държави, един помен“ – се казва материалът, публикуван в гръцкото издание Orthodoxia.info и посветен на убитите в Чикаго преди две седмици българи. Заупокойната служба беше организирана от енорийското свещенство в атинския храм „Св. Марина“ в кв. „Илиуполи“, където са познавали нашите сънародници Цветанка и Ивайло като добри християни. Панихидата е и израз на съпричастност и подкрепа от страна на енорията към майката на убитата Цветанка, която от години живее в Гърция и помага в храма.

На заупокойната служба присъства и външният министър на Гърция Николаос Дендя́с, както и заместник-кметът на Илиуполи Иоанис Павлос. Св. Литургия беше отслужена от предстоятеля на храма архим. Серафим (Димитриу). Той благодари на външния министър, който се е отзовал на поканата на храмовото духовенство да почете паметта на убитите българи, чийто житейски път е бил свързан и с Гърция.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

IMG 5448В Деня на народните будители представители на Центъра за образователни инициативи „Двери“ се срещнаха с учители, преминали следдипломна квалификация в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева представиха пред педагозите учебните пособия за ученици от 1 до 4 клас, разработени от екипа на центъра. Беше изяснена концепцията на помагалата, предназначени основно за началните учители, начинът на работа с тях, възможностите, които предоставят за по-успешна работа с учениците.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

7b77ff08af2d8de31caef3f0a610ed81 6B521BFA 3398 4B68 B6C3 4A8E0E706928Днес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе участие в честванията по повод Деня на народните будители, организирани от президента Румен Радев. Предстоятелят на БПЦ отправи обръщение по повод празника, в което посочва ролята на народните будители за съхраняването и пребъдването на православния български дух и на българската култура в цялото ѝ многообразие.

В обръщението на патриарха се казва: „И тази година в първия ден на ноември страната ни тържествено отбелязва паметта на народните будители – на всички тези, благодарение на които българският народ е успял да съхрани през столетията всички свои духовни и културни достижения, независимо от превратностите в своята история. В този празничен ден Православната ни църква също се присъединява към радостта от тържеството на българския дух, благославяйки всички усърдни работници на полето на науката и културата, на книжовността и образованието – нашите съвременни будители, които са гарантите за преуспяването ни и занапред, за пребъдването на българската „Държава на духа“, според известното определение на големия руски учен и приятел на България академик Дмитрий Лихачов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

DSC 0244Днес в Букурещ от Св. Синод на Румънската православна църква беше съобщено, че мощехранителницата с частицата от св. мощи на новопрогласения светител, епископа на Измаил Дионисий (Ерхан), дарени на патр. Даниил при обявяването на архиерея за светец, ще бъдат предадени на Южнобесарабския епископ към Бесарабската митрополия на Румънската православна църква. Мощите беше донесла игуменията на манастира „Суручени“, разположен на 10 км западно от Кишинев, молдовската столица. Нейният манастир е в юрисдикцията на Молдовската православна църква, която пък е част от Руската православна църква – Московска патриаршия. В манастирския храм преди известно време са открили светите мощи и по повод канонизацията на еп. Дионисий от Архиерейския събор на Румънската православна църква игуменията с благословението на главата на Молдовската православна църква донесла като дар частица от тези мощи.

4.8507462686567 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (67 Votes)

73139393 3426284147390366 8777906361150210048 nНа 23 октомври в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ се проведе публична защита на докторската дисертация на докторанта Никола Владиков на тема „Отношенията Църква – общество в богословското творчество на проф. протопрезвитер Стефан Цанков и проф. Ганчо Пашев“.

Научен ръководител на дисертанта беше доц. д-р Свилен Тутеков. Рецензенти бяха проф. д-р Димитър Попмаринов Киров (председател на научното жури) и проф. д. ф. н. Нина Димитрова. В научното жури участваха и доц. д. б. н. Дилян Николчев и доц. д-р Димо Пенков.