Мобилно меню

1.975 1 1 1 1 1 Rating 1.98 (40 Votes)

2019 07 28 1732На 1 август с благословението на Софийска митрополия за 10-а поредна година ще се проведе пешеходният преход „Рилският Чудотворец“ от София до Рилския манастир. Той се организира от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и негови водачи са доц. д-р Павел Павлов и ставроф. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия.

Точно на десетата годишнина на похода се честват и 550 г. от връщането на мощите на светеца в Рилската св. обител, което събитие възпоменава поклонническият път. Участниците ще преминат през три планини – Витоша, Верила и Рила, в молитвено шествие и богослужения, в атмосфера на приятелски разговори и духовни беседи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

Ε4Йерусалимският Св. Синод отмени низвержението на бившия Йерусалимски патриарх Ириней, като го възстанови в архиерейски сан с титлата „бивш Патриарх на Йерусалим“. В решението се казва, че „тъй като свещените канони са установени от божествените отци „за изцеляване на страстите и лечение на душите“, а следователно и за пресичане на всяко страстно и користно действие срещу единството на църковното тяло, Св. Синод на Йерусалимската патриаршия... преди 14 години с голяма скръб прие решение за низвержението на Йерусалимския патриарх Йриней, присъединявайки го към монашеския чин. Въпреки това Св. Синод никога не е преставал с голямо търпение да показва жив интерес за нашия низвергнат брат и да се моли непрестанно за него. Тъй като здравословното състояние на нашия брат в Христа днес се влоши, Св. Синод... реши единодушно да отмени наложеното на нашия брат Ириней низвержение, като умолява Господа на всяка власт и сила да изпрати върху него и върху всички нас благодатта на Светия и Живоносен Гроб Господен... Горното решение ще бъде обявено на бившия патриарх Ириней, лекуващ се в тези дни с грижата на патриаршията във Френската болница в Йерусалим, а неговото възстановяване ще продължи в манастира на авва Герасим Йордански“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

5760837Сретенската семинария, създадена от митр. Тихон (Шевкунов) в Сретенския манастир в центъра на руската столица, няма да бъде преместена извън Москва. Това стана ясно от изказването на Московския патриарх Кирил след вълна от протести срещу решението на Св. Синод от 9 юли т. г. да премести Московската духовна академия (която е разположена в Сергиев Посад, Московска област) в сградата на Сретенската семинария.

Припомняме, че според решението на синода ректорът на МДА стана временен ректор на Сретенската семинария, който трябваше да осъществи „оптимизирането“ на учебния процес в двете висши учебни заведения. Според идеята студентите на Сретенската семинария трябваше да се преместят в Сергиев Посад, а студентите-магистри и докторантите от Московската духовна академия трябваше да се настанят в сградата на Сретенската семинария. Като мотив беше изтъкната необходимостта от по-добро обучение на кадрите на МДА, която поради своята отдалеченост от Москва не може да привлича професори и специалисти преподаватели.

1.8510638297872 1 1 1 1 1 Rating 1.85 (47 Votes)

Vladiski mostПоклонническият пешеходен преход от Велико Търново до Рилския манастир, който започна на 1 юли, утре ще достигне София. Очаква се поклонниците да пристигнат в столицата към 17:30 ч. и да бъдат посрещнати пред ротондата „Св. Георги“. На 25-ия ден от прехода участниците в него ще тръгнат рано сутринта от Курилския манастир. Към 10 ч. ще са в манастира „Св. Мина“. Пътят им ще премине през двата храма в кв. „Орландовци“ и ще завърши пред ротондата в центъра на София.

Целият преход от Велико Търново до Рилския манастир беши разделен на пет етапа, като с пристигането в София завършва четвъртият. Последният етап е от столицата до Рилската св. обител, който трябва да приключи на 31 юли.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

BCCAA6B2 9862 4E40 B300 3E00A6261B4D 1170x878По инициатива на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и с негово благословение в Бачковския манастир ще се проведе практически семинар за директори и учители от българските училища в чужбина.

Семинарът на тема „Християнски празници и добродетели в училище“ се организира от Центъра за образователни инициативи „Двери“.

Участниците ще бъдат запознати с мотивите за необходимостта българските ученици да получават знания за християнството и неговите добродетели, ще научат за християнския възглед за образованието и пресечните точки с изискванията пред образованието през 21 в.; ще се обсъжда връзката на християнските празници и добродетели с националната идентичност през 21 в.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (39 Votes)

2019 07 24 1001Има нещо символично за нас, православните българи, организирани в една епархия в Америка и Канада. То е, че и ние като американците и канадците сме пръснати от единия океан на изток до другия на запад, говорим техния език, споделяме техния живот, култура, храна, радости, тревоги, християнски ценности и съвместно с тях отбелязваме важните събития в живота. За наша утеха Църквата е центърът на най-важните моменти, което ни кара заедно с тях да пригласяме обичаните от тях думи на националните им химни, че Америка е „земя на свободни и дом на смели“, а Канада – „дом и родна земя“, за които и ние с нашите епархиоти „стоим на пост за нея“.

Повод за изразяването на цялата тази символика даде най-новата ни Българска източноправославна църква „Св. Димитър“ в Брамптън, близо до Торонто. Тя е едва на 13 години, но показа смелост, сили и готовност да бъде достоен домакин не само на 44-тия събор на епархията, на 14-ата конференция на попадиите и дякониците в диоцеза ни, но и център на обширната ни по територия наша епархия в САЩ, Канада и Австралия от 18 до 21 юли 2019 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

48182752196 d916cb5e67 bС благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит всеки четвъртък от 17 ч. в столичния храм „Св. Петка“ в кв. „Орландовци“ се отслужва вечерна служба с акатист на св. Богородица Скоропослушница.

Богослужението се извършва пред копието на чудотворната иконата на Божията майка, изписано в манастира „Дохиар“ на Света гора.

Свещеното изображение беше изработено и донесено специално за храма „Св. Петка” от христолюбиви дарители от кв. „Орландовци“ и гр. Банкя. В продължение на един месец иконата е престояла до оригинала в светогорския манастир.

Църковното настоятелство приканва християните да взимат молитвено участие в богослуженията и да отправят молитви към св. Богородица.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

150869 54749886aa52e54749886aa565В Московска епархия беше отменена задължителната катехизация преди приемане на св. Кръщение поради намаляване на броя на извършените кръщенета. Това решение е взето на Епархийския съвет на Москва и е изпратено за изпълнение до московските храмове. В решението се казва да се промени режимът на катехизация от „строго задължителен“ на „пожелателен с прилагане на личен, неформален подход във всеки конкретен случай“.

Свещениците и катехизаторите трябва предварително да установят в разговор с желаещите да се кръстят „степента на тяхното положително настроение към вярата и Църквата“. При наличието на такова положително отношение подготвителните беседи трябва да се провеждат с тях по стария режим. Ако се установи обаче „отрицателно отношение към огласителните беседи или има други обстоятелства като: голяма известност, изключителна заетост, военна служба, напреднала възраст, кратък престой на кръстниците и др. – то тогава огласителни беседи могат да не се провеждат, но свещеникът трябва да проведе личен разговор с желаещия Кръщение и да му предаде знания за вярата и Църквата в обема, който той е способен да приеме“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

1528265 mitsotakis ierwnymos 1На 16 юли новият гръцки премиер Кириакос Мицотакис (лидер на спечелилата изборите „Нова демокрация“) се срещна с Атинския архиепископ Йероним. Двамата се договориха за незабавно възобновяване на смесената комисия за диалог между държавата и Църквата по въпроса за новите учебни програми по предмета Религия, както и за недвижимото църковно имущество.

Гръцкият премиер заяви, че предвижда много добро сътрудничество с Атинския архиепископ. „Много са проблемите, които трябва да решим – винаги с добра вяра, с добро разположение и с уважение към конституционните разпореби на чл. 3 и 13, които, както вече Ви уверих, няма да бъдат променяни“. Той увери архиеп. Йероним, че гарантира изцяло установените права на свещенослужителите на заплата, социално осигуряване и пенсиониране.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

photo 2019 07 17 12 06 32На 16 юли американският президент Доналд Тръмп прие в Овалния кабинет новия гръцки архиепископ на Америка (Вселенска патриаршия) Елпидофор. На срещата присъстваха вицепрезидентът Майкъл Пенс, министърът на здравеопазването и социалните служби на САЩ Алекс Азар (православен по вероизповедание) и главният архиерейски наместник на архиепископията протопрезвитер Александрос Карлуцос.

Архиеп. Елпидофор беше във Вашингтон, за да участва в срещата за религиозните свободи, организирана от Държавния департамент на САЩ, с участието на външни министри и религиозни лидери от целия свят.

Архиеп. Елпидофор изрази своята радост от възможността да се запознае с американския президент, министри и членове на Конгреса. Той заяви: „Установих, че президентът е искрен, прям и общителен човек, какъвто го виждаме и по телевизията. Разговаря с мене много сърдечно и разговорът ни ме зарадва“. Архиепископът заяви също, че президентът Тръмп е готов „да подкрепя християните в целия свят, да бъде защитник на малцинствата и на преследваните християни. Както и да подкрепя несъмнено нашата Вселенска патриаршия и църква-майка във всичките ѝ усилия и трудове“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

a8hna seismo 3Силно земетресение разтърси днес следобед гръцката столица. Земетресението със сила 5.1 по Рихтер е с епицентър областта между Мандра и Магула, близо до Атина. Жертви няма, но централни сгради са пострадали, между които и сградата на гръцкия парламент. Паднаха кръстовете на два централни атински храма.

Единият е известният храм „Св. Ирина“ в историческия център на града, чийто мраморен кръст на купола е паднал (на втората снимка). Църквата „Св. Ирина“ е една от най-известните в гръцката столица. Построена е след освобождението на страната с материали от стари разрушени храмове, както и с камъни от Акропола. Осветена е през 1850 г. През 19 век там се помещава митрополията и в храма се провеждат редица исторически събития, между които встъпването в длъжност на пълнолетния цар на Гърция Отон през 1834 г., опелото на Т. Колокотронис през 1843 г., молебенът за приемането на гръцката конституция, както и за обявяването на автокефалията на Гръцката църква през 1850 г.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

content 001 skit valaa8На своето последно заседание на 9 юли т. г. Св. Синод на Московската патриаршия прие неочаквано решение, а именно „да реорганизира“ Сретенската духовна семинария и Московската духовна академия. Ректорът на Московската духовна академия Верейски епископ Амвросий беше назначен за и. д. ректор на Сретенската семинария. Студентите бакалаври от Сретенското училище ще бъдат преместени в Сергиев Посад (Московска област), където от своето основаване през 19 век досега се помещаваше Московската духовна академия, а студентите магистри и докторантите от Московската духовна академия ще бъдат преместени в базата на Сретенската богословска школа в Москва.

Според мнозина запознати с църковните проблеми в Москва решението на практика означава ликвидиране на Сретенската семинария, която беше основана точно преди 20 години от митр. Тихон (Шевкунов) като школа за висше богословско образование, разположена на територията на Сретенския манастир в руската столица. През тези години школата се разрасна, стана най-авторитетното висше богословско учебно заведение в страната (след Духовната академия в Санкт-Петербург), а ректорът еп. Тихон (Шевкунов) привлече много спонсори, които реновираха и модернизираха нейната база. Преди две години тя получи и държавна акредитация за обучение на бакалаври и магистри-теолози. Нейните випускници се смятат за „кадри на митр. Тихон (Шевкунов)“, когото руските медии сочат като кандидат за патриаршеския престол в РПЦ.

2.3716814159292 1 1 1 1 1 Rating 2.37 (113 Votes)

smisalat presentation Деветата книга на писателя-богослов Мартин Ралчевски, който от години живее в Обединеното кралство, вече е на българския книжен пазар. Подобно на много от разказите от последния му сборник, „Душа“, и романът „Смисълът в живота“ е базиран на действителни събития. Сюжетът интерпретира през погледа на автора редица важни теми за съвременните православни християни като любовта, вярата, дълга, способността да устоиш на житейските изпитания и силата да продължиш по пътя на спасението, дори и след загубата на най-близките.

Проследявайки живота на главния герой на романа – Николай, Ралчевски размишлява и за прегрешението и покаянието, и за силата на молитвата и надеждата, търсеща чудото на изцелението. Авторът не подминава и болезнения за църковния ни живот проблем с оскъдния брой на монасите у нас и контраста на този труден, но благословен път с изкушенията на удобството, което консуматорското общество, в което живеем, ни предлага.

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (45 Votes)

ннннннНа 14 юли Врачанският митр. Григорий кръсти 15 деца от врачанското село Бреница. За това съобщава във фейсбук страницата си кметът на общ. Кнежа Илийчо Лачовски. Той е един от кръстниците на децата, приели православната вяра по време на тайнството в храма „Възнесение Господне“, с. Бреница. Другият кръстник на децата е Петър Гърневски, кмет на селото и член на църковното настоятелство на църквата в него.

„За поредна година Община Кнежа съвместно с Врачанска митрополия и храм „Възнесение Господне“ в с. Бреница организираме масово кръщение на деца от селото, – разказва кметът на Кнежа. – Радвам се, че за трети пореден път успяваме да осъществим тази инициатива и да постигнем целта си, а именно – приобщаването на младото поколение към православието. Честито на всички новопокръстени малчугани! Бъдете здрави и благословени!“.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

relig 1121Грузинската патриаршия заяви, че изявлението на президента на Русия Владимир Путин, че Абхазия и Южна Осетия „не са били част от Грузия“, представлява изопачаване на историческите факти. Църквата е готова да подкрепи провеждането на поредица конференции и научни прояви, посветени на този въпрос, за да не се допускат подобни манипулации.

„Изявлението на президента на Руската федерация В. Путин от 9 юли за скорошната история на Абхазия и т. нар. Южна Осетия е интерпретация, която предизвика крайно негативна реакция в нашия народ. Подобно изопачаване на историческите факти допринася за разпалване на съществуващия конфликт“, се казва в изявлението на Грузинската патриаршия от 15 юли.

Позицията на Путин е „предизвикателство към грузинската държава, грузинските учени и всеки от нас“, се казва още в изявлението.

„Смятаме, че споменатото изявление трябва да стане своеобразно предизвикателство за грузинската държава, наука и всеки от нас – ние трябва бързо да реагираме. Нужно е да се проведат необходимите научни изследвания и материали, посветени на историята на страната и отделните ѝ периоди, които да се изложат на популярен език, а след това те трябва да се преведат на английски, руски и други чужди езици. Всеки може да вземе участие в този процес. Между всички ангажирани трябва да се проведат дискусии по тези проблеми. Патриаршията в Грузия е готова да подкрепи всестранно организирането на конференции и срещи за обсъждане на историческите въпроси“, се казва в изявлението.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.