Мобилно меню

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

080x675Здравословното състояние на Черногорско-Приморския митрополит Амфилохий (Радович) от Сръбската православна църква е стабилно, съобщиха от клиничния център „Черна гора“ в Подгорица, където митрополитът постъпи с коронавирусна инфекция на 6 октомври. „Неговото общо състояние е добро, без повишена температура, с висок процент на кислородна сатурация (кислородно насищане кръвта, бел. ред.). Това са параметри, които говорят за нормален ход на възстановяване“, се казва в съобщението.

В началото на месеца митр. Амфилохий постъпи в болницата в Цетине с висока температура и кашлица, но е отказал да му бъде направен тест за коронавирус, тъй като смятал, че „няма нужда от това“. Поставена му е диагноза бронхит и е настанен за лечение. Впоследствие състоянието му се влошава и лекарите правят PSR тест, който установява коронавирусна инфекция. Пациентът веднага е преместен в ковид-отделението в Подгорица. Междувременно санитарните власти инициираха проверка дали са спазени всички процедури за безопасност от страна на лекарите, които не са извършили тестуване на пациент със симтоми на коронавирусна инфекция.

4.2692307692308 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (78 Votes)

121237556 159535709140984 753272017970934 n 2През профила си във фейсбук водещият на предаването „Вяра и общество“ Горан Благоев се сбогува със зрителите на предаването си, което след два месеца щеше да навърши петнадесет години.

„През всичките тези, почти петнадесет години, ние бяхме заедно – екипът и зрителите на „Вяра и общество“. За тези почти петнадесет години началният час на предаването беше сменян седем пъти, но Вие винаги ни откривахте и ни следвахте – като истинско семейство. Предлагахте теми, адмирирахте ни, радвахте се, недоволствахте със и без основание (хейтърите подминавам с мълчание), вълнувахте се. В едно семейство има и спорове, но има най-вече обич. В историята на БНТ няма друго предаване, което така енергично да е защитавано от своите зрители – като истинско семейство, което се грижи за всеки свой член. Благодаря Ви за това!“ – написа Горан Благоев във фейсбук.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

IMG 7106В още един столичен храм започна да функционира енорийски център за обучение на деца и възрастни. На 4 октомври беше официалното откриване, а на 6 октомври и освещаването на енорийския център към храм „Рождество Богородично“ в столичния кв. „Лагера“ (сп. „Нишава“ на бул. „Цар Борис Трети“). Зад начинанието стоят усилията на младите свещеници към църквата – прот. Илиян Алексиев (председател на храма), енорийските свещеници Тома Попов и Константин Тренев.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (24 Votes)

ER1 6832 43Московският и на цяла Русия патриарх Кирил съобщи, че е поставен под четиринадесетдневна карантина и затова няма да може да вземе участие в предстоящите чествания в Троицко-Сергиевата лавра. „Причина за това са моите скорошни контакти с човек, у когото беше установена коронавирусна инфекция. Времето, необходимо според медицинските изисквания за моето лично карантиниране, все още не е изтекло“, уточни патриархът.

Говорителят на Московска патриаршия Владимир Легойда коментира, че патриархът е здрав, чувства се добре и продължава да работи в дистанционен режим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

b82Една паралелка в Софийската духовна семинария е поставена под карантина за две седмици, след като вчера беше установена положителна проба за коронавирус на един от учениците. Това съобщи за bTV дякон Слави Спасов, секретар на Семинарията. Ученикът е бил безсимптомен. Според изискванията на РЗИ тази паралелка се поставя под карантина. Останалите ученици преминаха в понеделник към дистанционна форма на обучение, след като един от преподавателите беше хоспитализиран с коронавирус. След проведена дезинфекция на цялата училищна сграда учениците имат готовност да се върнат в класните стаи от понеделник. Условие за това е да няма установени други заболели сред тях.

Според дякон Слави Спасов предстои днес да бъде тестван за коронавирус целият педагогически персонал, според препоръката на РЗИ. За учениците РЗИ е препоръчала, по възможност, също да се направят тестове. Няма яснота кой ще поема разхода за тестуването на преподавателите и евентуално за учениците – РЗИ, учебното заведение или всеки трябва да го плати сам.

В момента децата са разпуснати по домовете си, много от тях са в провинцията. Немалка част от учащите се са от социално слаби семейства и за тях този разход е невъзможен. Известно е, че много често младите хора са заразени, без да проявяват симптоми или имат леки оплаквания, но могат да пренасят вируса. В затворени колективи от пансионен тип инфекцията се разпространява значително по-лесно.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

euffuee37pfgs0bnh345Московската духовна академия премина на дистанционно обучение до подобряване на епидемиологичната ситуация, съобщи академията. Преминаването на такъв режим се налага заради заболяване от коронавирус сред учащите. Здравите студенти са изпратени по домовете си, а на болните се оказва медицинска помощ. В академията има командирован лекарски екип, а помощ оказва и Троицко-Сергиевата лавра. В официалното съобщение се казва, че повечето студенти карат инфекцията леко. Не се уточнява колко са болните.

В началото на септември Московската духовна академия беше поставена под карантина заради заболяването с COVID-19 на новия ректор Звенигородски епископ Теодорит (Тихонов). В средата на септември карантината беше отменена. Тогава беше съобщено, че други болни преподаватели или студенти не са установени.

Към дистанционна форма на обучение преминаха Сретенската и Оренбургската семинария, както и Духовната академия в Санкт Петербург.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

fillandias fanari 1Патр. Вартоломей извика тримата епископи на Финландската автономна православна църква, „за да разкажат на Св. Синод за църковната ситуация във Финландия“. На събора от 5 до 7 октомври са обсъдени проблемите в тази църква и по-конкретно конфликтът между епископите.

Финландската автономна църква (КП) има три епархии с 24 енории и близо шестдесет хиляди вярващи. Тя има статут на държавно изповедание (заедно с Евангелско-лутеранската църква). Ръководи се от архиепископа на Хелзинки Лъв.

Архиеп. Лъв е критикуван, че не свиква епископски събори, което той трябва да върши на всеки две години и нарушава трудовото законодателство, като в резултат от това срещу митрополията са налице множество съдебни искове. Като архиепископ получава заплата за 170 работни часа месечно, но според критиките той отделял почти цялото си време на „Обществото на карелския език“, а не на епархийските дела. Митрополитът на Карелия Арсений го обвинява в „етнически расизъм“ и освен това поставя въпроса за пенсионирането му по възраст. 

4.5365853658537 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (41 Votes)

810x0Водещият на предаването „Вяра и общество“ по БНТ Горан Благоев съобщи, че е уведомен устно, че неговото предаване вече няма да се излъчва. В часовото време в събота на негово място е включено ново предаване с името „Религията днес“ с нов водещ, чието име още не е съобщено.

Именно за този сценарий съобщи Горан Благоев в началото на летния сезон, когато традиционните за летните месеци повторения на най-интересните предавания бяха спрени. Скандал провокира случайно изявление на Ловчанския митр. Гавриил, който съобщи за необявена дотогава среща на генералния директор на БНТ с членове на Св. Синод, посветена на бъдещето на предаването. Заради негативната обществена реакция и след изслушване на ген. директор пред СЕМ повторенията бяха възобновени, а новият есенен сезон стартира с включено в програмната схема на телевизията предаване „Вяра и общество“.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

37513993051 f7b3f60afe bПоради ограниченията, наложени от властите в САЩ заради пандемиято от COVID-19, Десетата годишна среща на Събранието на православните канонични епископи в тази страна ще се проведе по интернет, стана ясно от канцеларията на българската православна митрополия за САЩ, Канада и Австралия, оглавявана от митр. Йосиф (Босаков). Срещата е насрочена за 6 и 7 октомври 2020 г. и ще се осъществи чрез програмата Zoom Video Conferencing между 14 и 17 ч. на 6 и на 7 октомври.

След решение на Четвъртото всеправославно предсъборно съвещание от 2009 г. по цял свят в страните извън каноничните територии на поместните православни църкви бяха създадени общо тринадесет такива събрания на православните епископи, имащи отговорност за съответната страна или групи страни, ако православната диаспора е по-малобройна. Епископските събрания винаги се председателстват от старшия по диптисите (т. е. от епископа, бил той по сан митрополит или архиепископ, на Вселенска патриаршия) и имат за задача да съгласуват действията на различните юрисдикции в области от взаимен интерес и отговорност. В САЩ каноничните православни епископи от различните юрисдикции наброяват няколко десетки.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2020 10 05 10 47 19На 4 октомври с водосвет, отслужен от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, беше открита напълно обновената сграда към Кремиковския манастир „Св. Георги“, предназначена за културно-просветни дейности. Официалното откриване на постройката съвпадна с празника на големия храм на св. обител – Покров на св. Богородица, който беше честван няколко дни по-късно в неделния ден.

Рано сутринта в храма на манастира беше отслужена св. Литургия от еп. Поликарп в съслужение с архим. Евтимий, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ик. Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир, прот. Костадин Тренев, свещ. Георги Младенов от храм „Успение Богородично“ в с. Горна Малина и др.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

Icones Insoft R1706 01 600x458 1200x661От понеделник Софийската духовна семинария минава на дистанционно обучение. Това става ясно от официалната страница на духовното училище (тук).

Преминаването на дистанционно обучение се налага заради болен преподавател в семинарията, който е диагностициран с коронавирус и се намира в болница „Пирогов“. Според лекари състоянието му днес е било по-добро.

Духовното училище ще е под карантина за две седмици. Утре ще бъдат взети мерки за дезинфекция на помещенията. Очаква се утре от столичното РЗИ да организират тестване на контактните лица.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

IMG 2542 1280x640На 3 октомври в Стара Загора се проведе Първа национална среща на православни младежи под надслов „Заедно в Христа“. Тя беше организирана от Младежкия православен център „Св. Благовещение“ към Старозагорска митрополия със съдействието и благословението на Старозагорския митрополит Киприан, съобщава сайтът на епархията. Форумът беше открит с молебен в храм „Св. Козма Зографски“ в Старозагорски минерални бани. В срещата участваха клирици от епархията, както и йером. Стефан (Тричков) от Троянския манастир и архим. Андроник (Христофор), наместник на Светопокровския Балтско-Теодосиевски манастир в гр. Балта, Украйна.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Screenshot 2020В деня на Покров Богородичен тържествено беше открита новата академична година в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Богослужението в академичния параклис беше водено от Варненския и Великопреславски митр. Йоан, който е определен от Св. Синод за духовен наставник на факултета. В поздравителното си слово митрополитът се обърна към преподавателите и студентите, припомняйки, че и той самият е бил студент в този факултет и с благодарност помни всичко добро, което е научил:

„Благодаря на Бога, че някога насочи нашите стъпки да минем през нашата Алма матер. Молитвено и с благодарност помним и нашите преподаватели, някои от които вече не са сред нас, но са живи в Бога“. Той изрази надежда, че всички новоприети студенти са направили съзнателен избор, а не са попаднали във факултета случайно, а ако има такива, то след първата учебна година нека останат само тези, които осъзнато са решили да се посветят на Бога и богословската мисъл. Към бъдещите пастири сред студентите митрополитът се обърна с думите: „В служението на пастира има три основни неща: молитвата на първо място, дълбока православна вяра и правилно извършване на светите тайнства, и третото е проповедта като неотменна част от богослужението, тъй като човекът е богоòбразно същество и затова богослужението е сърцевината на всички догматични, православни истини. Днес, в едно общество, в което почти не се вярва на думите, за да бъде проповедта успешна, тя трябва да е плод на дълбоката вяра на човека“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

392 oНа 3 октомври ще бъде открита новата учебна година в енорийския център на столичния храм „Рождество Христово“. В 11 ч., след св. Литургия, ще бъде отслужен водосвет, а след него веднага започват занятията на новата школа по иконопис.

През тази година ще се провеждат следните курсове:

- Просветни беседи за възрастни, водени от д-р Златина Каравълчева, историк-византолог, с участието и на храмовото духовенство. Участниците ще се запознаят с мястото на посланията на апостолите в Новия Завет, тяхната роля за изграждането на живота на ранната християнска Църква. Основно внимание ще се отдели на апостолските четива от неделните дни. Първата среща ще е на 10 октомври от 16:00 ч.

- Неделно училище за деца, водено от Велина Тонева, дипломиран богослов. В заниманията се включват и Тодор Петров, който отговаря за спорта и игрите на децата, Диана Хаджиангелова, която запознава малките християни с църковната музика, и д-р Надежда Панайотова, която ги учи на актьорско майсторство. Първите занимания ще са на 11 октомври и ще се провеждат всяка неделя след възкресната св. Литургия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

120530931 10224475851103362 4369440087566338709 oОт 14 октомври започва курс по източноцърковно пеене за начинаещи в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с преподавател Никола Антонов.

Заниманията ще се провеждат всяка сряда от 18:30 ч. в Аудитория 8 на третия етаж.

Целта на курса е да даде добра теоретична и практическа основа за желаещите да изучават едногласната източноцърковна (византийска) музика, самата музика да достигне до повече хора и да се събуди интерес към нея не само сред специалистите богослови.

Курсът е безплатен и отворен за всички интересуващи се (без значение дали са студенти в Богословския факултет или не).

Записването става онлайн чрез изпращане на email до следния адрес: byzworkshop@gmail.com.

Предвид антиепидемичните мерки на заниманията ще се допускат само предварително записали се курсисти.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]