Мобилно меню

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

arhimandrit sofroniyВселенска патриаршия причисли днес към лика на светците архим. Софроний (Сахаров), светогорски подвижник и основател на манастира „Св. Йоан Предтеча“ в Есекс, Великобритания. Канонизацията на стареца Софроний се очакваше, тъй като по време на посещението си в Света гора преди месец патр. Вартоломей обяви, че предстои официалното включване на известния руски богослов и духовник в агиология на Патриаршията. Днес беше официално обявена и канонизацията на архим. Йероним Симонопетрит (повече за него виж тук).

В съобщението на Патриаршията се казва: „Днес, 27 ноември, Св. Синод изслуша доклада на Каноничната комисия и вписа в агиология на Православната църква известния със светия си живот йеромонах Йероним Симонопетрит, игумен на светия царски, патриаршески и ставропигиен манастир „Симонопетра“ на Света гора, а впоследствие иконом и духовник на метоха „Възнесение Господне“ във Виронас, Атика, както и архимандрит Софроний (Сахаров), игумен, основател и ктитор на патриаршеския и ставропигиен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в Есекс, Англия“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

94AB7840 505D 4AA6 9DA4 86FA7DFAFB53На вчерашно заседание на гръцкия парламент се е провалил опитът на предишните управляващи (и сега опозиция) от партия „СИРИЗА“ за промяна на конституционния текст, който постановява господстващото положение на православието в страната. По-конкретно, в чл. 3 на конституцията от 1975 г., приета след падането на диктаторския режим на военните, се казва: „Преобладаваща религия в Гърция е религията на Източната православна Христова църква“. В проекта на „СИРИЗА“ се е предлагало да се обяви религиозната неутралност на държавата, но при гласуването предложените текстове за религиозна неутралност са получили подкрепа само от малък брой депупати – на част от опозицията. Според изказването на министър-председателя и председател на управляващата патрия „Нова демокрация“ Киряк Мицотакис, по закон нов опит за промяна на конституцията може да се направи едва след 10 години.

Опитът за ревизия започна от предишната лява администрация на „СИРИЗА“ през 2018 г. и включваше също предложение за отделяне на гръцката държава от църквата – ход, който беше отхвърлен от „Нова демокрация“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Vernissage5На 21 ноември, празника Въведение Богородично и Ден на християнското семейство и православната младеж, в Париж беше открита десетата поредна годишна иконографска изложба, представена в Българския културен институт: „Иконата, традиция и съвремие“. Проявата беше открита от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

В изложбата взеха участие 14 творци, които разкриха непреходната стойност на иконата като жива връзка на съвремието ни с вечността – поотделно и заедно с общи творчески проекти. Експозицията е свидетелство за богатството на православната традиция, изразявана в различните художествени техники: от иконата до стенописа, от резбата до съвременните графики, посветени на безплътните ангелски чинове. Сред светите образи откриваме и такива на близки до съвремието ни новоканонизирани светци, пострадали от гибелните диктатури на 20-и век: „хирургът в расо“ св. Лука Кримски и майка Мария (Скобцова).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

53d636c2e5a4fe5ae5614c7c58e9da6cТази сутрин, на 26 ноември, след продължително боледуване е починал ставрофорният иконом Мина Иванов Минчев, председател на църковното настоятелство на митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в столицата, съобщават от Софийска митрополия.

О. Мина е роден на 17.10.1955 г. в София като първо дете на семейството Иван и Лиляна Минчеви. Има по-малък брат, Симеон, който беше дълги години свещеник в руската църква „Св. Николай Чудотворец“ в София, а сега служи в софийската църква „Св. Георги“. Техният баща о. Иван Минчев, вече покойник, беше също свещеник в столичната катедрала, а след това години наред служи в българската църква „Св. Кирил и Методий“ в Торонто, Канада (1986-1999 г.).

Начално образование Минчо придобива в 54-о ОУ в София и продължава обучението си в петгодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско. Висше образование получава в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София. Със съпругата си, презвитера Антоанета Димитрова Минчева, имат две деца – Лилия и Димитър.

4.9014084507042 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (71 Votes)

ANASTASIOSВ навечерието на Рождество Христово Албанският архиеп. Анастасий отправи призив за възстановяване на общението между православните църкви, повод за чието нарушаване стана украинският църковен въпрос. Този призив архиепископът отправи три дни, след като Йерусалимският патриарх Теофил призова от Москва за среща на предстоятелите на православните църкви в столицата на Йордания, Аман. Архиеп. Анастасий смята, че инициативата за такава среща по силата на каноните принадлежи на Вселенска патриаршия, но всички православни църкви са длъжни да съдействат за възобновяването на диалога и общението. В своя „призив-молба за помирение“ той пише:

„Много неща бяха изписани и казани за украинския църковен въпрос. Най-важното и необходимо обаче е да се подчертае дългът за единство на православието. Св. Йоан Златоуст изразява светоотеческия духовен опит и църковно предание, като казва: „Името на Църквата не е разделение, а единство и съгласие. Църквата съществува не за да бъдем разделени, а единени“. А на друго място: „Нищо не разгневява Бога така, както разделянето на Църквата“. Следователно всяко действие трябва да има предвид тази основна истина: единството на Църквата е преди и над всичко друго.

Църковните събития от изминалата година създадоха нова реалност, в която очевидно се намесиха геополитически интереси и цели. Тази нова ситуация не може да бъде пренебрегвана. Предоставянето на автокефалия на Църквата в Украйна не донесе желаното единство на православните, нито мир, както се случи при предишни предоставяния на автокефалия.

1.7866666666667 1 1 1 1 1 Rating 1.79 (75 Votes)

DSC 7346На 23 ноември с благословението на Аморийския епископ Никифор, игумен на ставропигиалния манастир „Влатадон“ (на Вселенска патриаршия) в Солун, Гърция, в старинния храм „Св. Николай Сирак“ беше отслужена св. Литургия на български език от свещ. Орлин Янчев. Песнопенията по време на богослужението бяха изпълнени от Милен Бакалов и Петър Айлъков. „Символът на вярата“ и „Отче наш“ бяха прочетени от Владимир Писанчев, генерален консул на България в Солун. Молитвено участие в св. Литургия е взел целият дипломатически корпус на Генералното консулство с техните близки, както и много българи, живеещи в града.

4.7922077922078 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (154 Votes)

YbxsEVUMiqM1thU1I7YgАтинският архиепископ Йероним изрази резервите си към предложението на Йерусалимския патриарх Теофил да се проведе среща на православните предстоятели в столицата на Йордания Аман. За изданието Orthodoxia.info той коментира: „Не мога да отговаря еднозначно, защото не съм запознат с критериите за тази среща и кой ги определя. Не знаем дали тази инициатива на Йерусалимския патриарх е известна на Вселенския патриарх. Не може всеки да свиква всеправославен събор. Това е привилегия на Вселенската патриаршия. Ако Вселенският патриарх ни покани, няма да кажем „не“, ако ни покани който и да е друг отговорен в някоя църква, аз ще откажа“.

Припомняме, че вчера патр. Теофил ΙΙΙ отправи от Москва покана към предстоятелите на поместните православни църкви да се срещнат в Аман, за да обсъдят възникналата заради украинския църковен въпрос криза в междуправославните отношения. Това стана по време на церемония по връчването му на наградата „Алексий II“ от Международния фонд „Единство на православните народи“.

4.52 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (75 Votes)

2IMG 2989Руският президент Владимир Путин прие в Кремъл Йерусалимския патриарх Теофил и Московския патриарх Кирил. Йерусалимският патриарх е в Москва, за да му бъде връчена наградата „Патриарх Алексий II“, която му се дава от Международния фонд "Единство на православните народи" заради „защита на единството на Православната църква“. Патр. Теофил увери руския президент, че Йерусалимската църква винаги е помагала на руския народ и Руската православна църква. „При нас се намира светият Гроб, който е осветен с Христовата кръв, а тази светиня е гаранция за нашето православно единство. Искам да Ви уверя, че светата Йерусалимска църква, която е майка на всички църкви, се моли и на светия Гроб Господен, и на Голгота, правейки всичко, за да се възцарят любовта и правдата на нашия Господ и Спасител Иисус Христос“.

На 21 ноември патр. Теофил участва в св. Литургия, отслужена от Московския патриарх Кирил, който не спомена поименно всички патриарси, както изисква диптихът, а безличното „и всички православни патриарси“.

4.8987341772152 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (79 Votes)

1 Zograf ConferenceНа 19 и 20 ноември 2019 г., в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе международната научна конференция „Зографската обител сред атонската монашеска общност: исторически път и място за служение на словото“. Както вече писахме (тук), организатори на научното събитие бяха Зографската св. обител чрез своята фондация „Наследство на Зографската света обител“ и Софийският университет. След конференцията „Зографската библиотека и архив: Изследователски подходи при дигитализацията, описанието и изданието на изворите“, проведена през 2017 г. (тук), това е втората международна научна конференция, организирана в рамките на многогодишен проект за партньорство между двете институции с цел проучване на Зографското книжовно наследство, чието начало беше поставено през 2014 г.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

ИК 07 126 Св Иван Рилски 40x28На 7 декември, събота, от 10 ч. в салона на Софийска митрополия (ул. „Цар Калоян“ № 7) ще се проведе състезание по Религия за ученици от Софийска епархия. Инициативата е посветена на 550-годишнината от връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската св. обител.

В състезанието могат да участват ученици от 1 до 4 клас, които изучават Религия – Християнство-Православие. Всяко училище може да се представи с един отбор от общо до 17 ученика. Във всеки кръг участват ученици съответно от 1, 2, 3 и 4 клас, както следва: по трима ученици от 1 и от 2 клас, по петима от 3 и по шестима ученици от 4 клас.

Състезанието ще се проведе в четири кръга:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

safe imageСтудентският театър „Алма Алтер“ към СУ „Св. Климент Охридски“ получи книгата Иконите разказват за незрящи. Това стана след премиерата на постановката „Последна радост“ по Йордан Йовков, в която участват и незрящите актьори Андриян Асенов и Моника Методиева.

Книгата съдържа 12 икони с описание от Рилската св. обител, а изданието на „Двери“ излиза с благословението на Св. Синод на Българската православна църква. То беше представено официално миналата седмица в залата на Софийска митрополия – тук.

За младите хора от „Алма Алтер“ това беше първи досег със света на православната икона и те не скриха своята изненада и вълнение. Вдъхновени, те решиха да организират посещение на Рилския манастир, който някои от тях не са посещавали никога досега.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

IMG 5530По установена вече традиция в духовните околии на Софийска епархия в навечерието на празника Въведение Богородично, който у нас се чества като Ден на християнското семейство и младеж, се провеждат детски и ученически концерти.

Инициативата за организирането им е на Софийска митрополия и те се провеждат с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. В организирането на концертите важна роля имат учителите по Религия и тези от църковните училища, както и местните свещеници. Музикалните прояви се съпътстват от изложби на детски рисунки, драматизации и други прояви на детско творчество.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

IMG 5565

Днес Националната брайлова библиотека, която се помещава в Националното читалище на слепите „Луи Брайл“ в София, получи безвъзмездно екземпляри от издадената наскоро книга Иконите разказват за незрящи. Изданието, дело на екипа на Центъра за образователни инициативи „Двери“, беше отпечатано с благословението на Св. Синод на БПЦ и съдействието на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. То съдържа описание на 12 икони от Рилския манастир, представящи основните християнски празници от църковния календар от Въведение Богородично до Петдесетница. Текстовете разказват за евангелските събития, залегнали в основата на празниците, за символиката на иконата, за значението на цветовете и жестовете.

4.6962025316456 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (79 Votes)

1811ilia2Публикувано в медиите писмо от Учебната комисия към Московска патриаршия до ректорите на висшите духовни учебни заведения в Русия предизвика ново напрежение в отношенията между Московската и Грузинската патриаршии. В писмото се казва, че по решение на Московския патриарх Кирил всички зрелостници, които имат свещен сан, могат да бъдат разпределени в руските военни бази извън Русия като капелани. В замяна след края на „командировката“ младите клирици ще бъдат зачислени на щат в Московска или Санкт-Петербургска епархия. 

Споменати са следните руски военни бази зад граница: „в Абхазия, Южна Осетия, Киргизия и в гарнизоните от Арктическия регион“. Писмото е подписано от прот. Максим Козлов, председател на Учебната комисия към МП.

По този повод на 17 ноември на официалния сайт на Грузинската патриаршия беше публикувано обръщение на патр. Илия ΙΙ до патр. Кирил, в което се казва: „Крайно негативно впечатление създаде информацията, че Вие желаете да изпратите зрелостници на духовните школи в помощ на военните командири в руските военни части, намиращи се в Абхазия, в района на Цхинвали, Киргистан и Арктика. Руската църква винаги е признавала и признава юрисдикцията на Грузинската църква както в Абхазия, така и в областта на Цхинвали, затова за нас са неразбираеми такива изявления, които поставят всички ни в тежко положение“. В заключение Грузинският патриарх изразява надежда, че патр. Кирил „по възможност ще предприеме мерки за нормализиране на отношенията между нашите държави, народи и църкви“.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

dreamstime xl 45918113Румънската православна църква призова родителите-християни да бъдат отговорни към здравето на своите и другите деца и да спазват имунизационния календар в страната. Тя призова и лекарите да подхождат сериозно към опасенията на родителите от страничните ефекти на ваксинирането, да разговарят с тях и да гарантират надеждността на използваните в страната ваксини. В разпространеното становище на Комисията по етика и право към Румънската патриаршия се казва:

„Откриването на ваксините като метод на профилактика и лечение е било много важна стъпка, извършена от съвременната медицина. Много сериозни заболявания са били изкоренени, милиони животи – спасени, а качеството на човешкия живот значително се подобри.

Ваксините имат особено голямо значение за профилактиката на болести и епидемии, които могат да застрашат живота на широки слоеве от населението, като по този начин допринесат за защитата на свещения дар на човешкия живот. Във връзка с това родителите носят отговорност за предотвратяването на болестите при децата и спасяването на техния живот, а ваксинирането на децата играе важна роля в защитата на техния живот и здраве.