Мобилно меню

3.2 1 1 1 1 1 Rating 3.20 (45 Votes)

IMG 6919

Десетата година от провеждането на поклонническия път „Рилският Чудотворец“ беше белязана от големия брой деца и младежи, които взеха участие в него. Някои от младежите, които сега сами се включиха в поклонението, в първите години на инициативата са преминали разстоянието от София до Рилския манастир заедно със своите родители. Днес, вече пораснали, те сами тръгват през трите планини към манастира на св. Йоан.

За децата пешеходният преход не е проблем, те са в първите редици на поклонниците, участват в богослуженията и носенето на кръста и иконите. Те са първите, които влизат в Рилския манастир в навечерието на празника Преображение Господне. Подмладяването на участниците в похода обнадеждава организаторите, че инициативата ще продължи и в бъдеще.

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (40 Votes)

IMG 0197На 5 и 6 август православните в Калабрия и поклонници от Православния изток за поредна година празнуваха заедно празника Преображение Господне.

С благословението на Негово Преосвещенство еп. Силуан, отговорен за православния диоцез на Румънската православна църква в Италия, в навечерието на празника в монашеската долина „Стиларо“ в пещерната катедрала „Св. Мария Египетска“ (известна като пещерата на Монте Стела), бяха отслужени всенощно бдение и Златоустова света литургия.

Богослужението оглави архим. Юстин, игумен на древния манастир „Сан Джовани Терестис“ в Бивонджи-Стило, в съслужение с клирици от Румънска, Българска и Руска православна църква. В богослужението участваха монаси, монахини и поклонници, дошли специално за големия Господски празник.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

4555В навечерието на празника Преображение Господне участниците в поклонническия път „Рилският Чудотворец“ достигнаха манастира на св. Йоан. Над 150 човека взеха участие в десетата година от поклонническия преход от София до Рилския манастир. Участниците преминаха през три планини – Витоша, Верила и Рила - в памет на пренасянето на мощите на св. Йоан от Търново до Рилския манастир.

В тазгодишния преход се включиха както поклонници от миналите години, така и много нови хора. Протосингелът на Софийска епархия архим. Василий, както и столични свещеници извървяха пътя от столицата до свeтата обител, подкрепяйки участниците и извършвайки богослуженията по пътя. Всяка вечер към групата на поклонниците се присъединяваше и о. Ангел Ангелов, дългогодишен участник в поклонническия път. Той се включваше в духовните разговори край лагерния огън.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

vatopaidi4321Институтът „Св. Максим Грек“ с подкрепата на Ватопедския манастир открива стипендиантска програма по богословие за чуждестранни студенти „Евгений Вулгарис“. Евгений Вулгарис (1716-1806 г.) е основател на светогорската школа „Атониада“ – богослов, философ, учен, поет и всеправославен учител.

Програмата „Евгений Вулгарис“ е предназначена за православни богослови (на възраст до 37 г.), които трябва да са с докторска степен или да са докторанти. Продължителността на обучението е 1 година (1 октомври – 30 септември). То ще се провежда на гръцки език.

Необходими условия за кандидатстване: Кандидатите богослови трябва да имат добри познания по старогръцки, новогръцки и английски език; високо равнище на богословски знания и академични качества; достатъчни познания по „Microsoft Office“.

Обучението ще се провежда във Ватопедския манастир на Света гора, което предполага, че участие могат да вземат само богослови-мъже заради режима на недостъпност за жени на Атон. Там стипендиантите ще трябва да бъдат три пъти по два месеца в рамките на годината (октомври-ноември, февруари-март, май-юни).

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

hgoymenos essej 1 770x570Известният православен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в област Есекс, Англия, има нов игумен. Това е братът на обителта йером. Петър (Вризас), който наследява игуменството от архим. Кирил, оттеглил се поради напреднала възраст. Новият игумен е роден в Гърция и е 42-годишен. Постъпва в обителта през 2002 г. и е духовен син на познатия и у нас о. Захариас (Захару).

Обителта „Св. Йоан Предтеча“ е основана през 1958 г. от стареца Софроний (Сахаров), който преди това е бил монах в Света гора и във Франция. Манастирът е смесен, като в него има братство и сестринство, които живеят отделно, но се молят заедно и споделят обща трапеза. Особеност на богослужебния устав на манастира е ежедневното казване на Иисусовата молитва в съборния храм, което заменя вечерната. Старецът Софроний ръководи духовно манастира до 1993 г., когато се престави в Господа. Манастирът е ставропигиален, под юрисдикцията на Вселенска патриаршия.

Православната обител в Есекс е известно място за поклонение на православните християни от Изток и Запад заради личността на основателя ѝ архим. Софроний. Духовник, богослов и исихаст, той е сред най-ярките свидетели на православието през изминалия 20 век.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

Сръбска патриаршияСръбското правителство отпусна през тази седмица 30 милиона динара (254 хиляди евро) на Белградската митрополия за организиране на честванията по случай 8 века автокефална Сръбска църква. Още 500 хиляди евро са отпуснати за реконструкцията на Жичкия манастир, който е основан през 13 в. и е седалище на първия сръбски архиепископ св. Сава.

От началото на тази година Сръбската църква е получила най-малко 11 милиона евро освен предвидените бюджетни средства, които за изминалата година възлизат на 2.3 милиона евро, пише сръбското издание Инсайдер.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

16През следващите седмици официална делегация на Вселенската патриаршия, водена от Пергамския митрополит Йоан (Зизиулас), ще посети Белград. Това съобщи светското сръбско издание Данас, но информацията беше потвърдена и от говорителя на Сръбската патриаршия Бачки еп. Ириней (Булович). В интервю за вестника той заяви: „Неофициалната новина, която визирате, е, че в обозримо бъдеще Негово Светейшество патриарх Ириней и Св. Синод на Сръбската патриаршия ще бъдат посетени от високопоставена делегация на Константинополската патриаршия, водена от Пергамския митр. Йоан (Зизиулас)“.

На въпроса, каква е целта на посещението, еп. Ириней отговори: „Каква е причината за това посещение и какви ще бъдат обсъжданите теми аз не знам, защото никой не ни е казал. Вашето предположение, че ще се обсъждат проблемите на Църквата в Украйна и Северна Македония, не е нелогично, но не е проверено. Аз лично не мога да ви кажа нищо, защото не съм пророк. Времето ще покаже и обществеността ще бъде уведомена“.

На архивната снимка отляво надясно: Пергамски митр. Йоан, Браничевски еп. Игнатий и бившият Захумско-Херцеговински еп. Атанасий (Йевтич, сега на покой).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

oikoymenikos koinotita 1От 19 до 22 октомври Вселенският Константинополски патриарх Вартоломей ще посети Света гора в качеството си на неин епископ. В тази връзка на 3 август светогорска делегация посети патриаршията във Фенер, за да уточни програмата на посещението. В делегацията влизаха йером. Никодим от манастира Великата лавра, йером. Никодим от „Св. Павел“ и йером. Сисой от манастира „Ксенофонт“.

От канцеларията на Вселенска патриаршия съобщиха, че на 19 октомври патр. Вартоломей ще пристигне в манастира „Ксенофонт“, където ще бъде посрещнат от протепистата на Света гора и игумените и представителите на 20-те светогорски манастира.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

400През последната седмица в руската столица се провеждат поредица протести срещу ограничаването на правото на независими кандидати да участват в изборите за градския парламент. Протестите не са разрешени от властта и са съпроводени с арести и полицейско насилие над демонстрантите. Досега са арестувани над 1000 души, предимно млади хора. На 28 юли около 100 младежи, гонени от полицията, намират убежище в централния столичен храм „Св. Козма и Дамян“. Дежурният свещеник в храма, йером. Йоан (Гуята), е приел младежите, оказал е първа помощ на ранените и е отслужил заедно с тях молебен за мир. Тази реакция привлече интереса на всички руски медии към него. О. Йоан коментира събитията така:

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

IMG 7186 300x225На 4 август Старозагорският митр. Киприан отслужи св. Литургия в църквата „Св. Йоан Рилски Чудотворец“, по-известна като „Потопената църква“ в язовир „Жребчево“.  Храмът стана известен от множество фотографии, направени през лятото, когато нивото на водоема спада и църквата се показва над водата. Тя е съградена през 1891 г. в с. Запалня върху останки на храм от 4 в. Селото спира да съществува през 1965 г. заради строежа на язовир „Жребчево“. Водоемът се намира между Нова Загора и Сливен. Последната служба в цървата е на 28 април 1963 г., когато се венчава синът на поп Драган Стойков, Стойко Стойков, който присъства на днешното неделно богослужение и не скри вълнението си, че храмът оживява след 56 години.

Стотици богомолци се стекоха на богослужението, оглавено от митр. Киприан, в което взеха участие свещеници от епархията. В словото си към присъстващите владиката отбеляза, че днес дължим огромна благодарност и поклон пред паметта на всички хора, които са изградили този храм и са го изпълвали с живот чрез молитвите си.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

fillКоптската църква осъществи редица промени за приема и функционирането на своите манастири след убийството на известния игумен на манастира „Св. Макарий“ в Нитрийската пустиня еп. Епифаний.

След този случай Коптската църква прие 12 мерки, между които временна забрана за приемането на нови послушници. Приеха се по-строги правила за достъпа на поклонниците в манастирите. На монасите се забранява също така да приемат лични дарения, да напускат манастира без разрешение на игумена и да ползват социалните мрежи. През изминалата година специална комисия посети всички манастири, за да провери монашеския живот от духовна, административна и финансова гледна точка. Друга мярка е забраната за ръкополагане на монаси за свещеници, която е въведена за срок от три години.

2.1866666666667 1 1 1 1 1 Rating 2.19 (75 Votes)

5551232

На 1 август за десета поредна година от София потегли поклонническият път „Рилският Чудотворец“. Той възпоменава пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, станало преди 550 години. Поклонниците ще извървят пътя от София до най-голямата св. обител у нас, преминавайки през три планини – Витоша, Верила и Рила. Те ще пристигнат там за празника Преображение Господне, който се чества на 6 август.

По традиция походът започна със св. Литургия в столичния храм „Св. Софѝя“, която оглави ставроф. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и редовен участник в поклонническия път през всичките десет години.

След това участниците в похода се отправиха с лития към ротондата „Св. Георги“, а оттам тръгнаха към хижа „Кумата“ на планината Витоша. В близкия параклис „Св. Йоан Рилски“ беше отслужена вечерня с Богородичен канон, както ще е всяка вечер през тази седмица. Всеки ден ще се чете и акатист на преп. Йоан Рилски.

4.5411764705882 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (85 Votes)

originalНа 27 и 28 юли в Киев се проведоха две шествия (кръстен ход) по случай Деня на кръщението на Киевска Рус. В първия ден се проведе шествието на Украинската православна църква (Московска патриаршия), водено от Киевския митрополит Онуфрий, а на следващия ден беше шествието на автокефалната Православна църква на Украйна, водено от Киевския митрополит Епифаний. Украинските медии отбелязват като водеща новина за събитието отсъствието на представители на държавната власт, което се случва за пръв път в новата история на страната. Новият президент Володомир Зелински даде да се разбере, че е безразличен към християнството, а в интервю заяви, че в неговия дом „разговорите за религия са забранени, тъй като те разделят семейството и обществото“. Според наблюдателите тази позиция на Зелински ще се отрази на общата държавна политика към вероизповеданията в страната.

За читателите на Двери предлагаме откъс от коментар на украинското издание Деловая столица, който от своята позиция представя водещите акценти в честванията през тази година.

„Всичко премина за общо удивление тихо. Дори кръстният ход на УПЦ-МП – както обикновено пъстър, събран от всички краища на страната и както обикновено съпроводен от суматоха (не поради многото хора, а понеже никой не се грижи за организацията) – изглеждаше напълно умиротворен. В предишните години, след идването на власт на митрополит Онуфрий и началото на руско-украинския конфликт, УПЦ-МП се представяше в амплоа на „обсадената крепост“, а нейните шествия преминаваха в напрегната атмосфера – те винаги нещо демонстрираха, бяха адресирани до някакъв невидим опонент, носеха някакво предизвикателно послание. Особено силно се усещаше това през изминалата – томосна – година, когато напрежението между московската църква и киевската власт достигна апогея си.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

DSCF26031Директори на училища и учители от българските училища в чужбина се събраха на 25 и 26 юли на семинар, организиран от Центъра за образователни инициативи „Двери“, в Бачковския манастир. На него педагозите бяха запознати с модела за християнска просвета на ученици от началния етап, разработен от екипа на „Двери“, както и с конкретни проекти и помагала за работа с деца. Проявата се организира по инициатива и с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, а обучението се проведе от д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Metr Nikolaos of FthiotidosВ събота, 27 юли, почина от сърдечен удар митрополитът на гръцкия град Ламия – Николай (Протопапас), който носеше титлата на областта Фтиотида. Предния ден той е служил св. Литургия за празника на св. преподобномъченица Параскева. Митр. Николай си отиде от този свят на 71 години след много дейна и плодотворна работа като епархийски архиерей в продължение на 23 г., а преди това – на отговорни постове в своята църква.

Блаженопочиналият архиерей е роден през 1948 г. на о-в Тинос. Завършил е с отличие прочутата Ризариева духовна семинария в Атина и Богословския факултет на Атинския Каподистриев университет. Участвал от младежките си години в просветната и катехизаторска работа на Гръцката православна църква, той на 25-годишна възраст е ръкоположен за йеродякон и е назначен за архидякон и епархийски проповедник на Халкидската митрополия (на о-в Евбея). През 1975 г. е ръкоположен за йеромонах и е назначен за учител в Духовната семинария на родния му остров Тинос, същевременно служи и като проповедник в известния храм „Св. Богородица – Благовестница (Евангелистрия)“.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.