Мобилно меню

4.5128205128205 1 1 1 1 1 Rating 4.51 (39 Votes)

3bfda444c1f691c044b61bdfccc661f7Ловчанският митрополит Гавриил награди министър-председателя Бойко Борисов с орден „Св. Новоселски мъченици“. Отличието беше връчено на премиера заради финансовата помощ на правителството за построяването на новия катедрален храм „Св. Кирил и Методий“ в Ловеч. Ордена си г-н Борисов получи в същия храм. Решението за наградата е на Епархийския съвет на Ловчанска митрополия от 16 март т. г., но се връчва едва сега. То е свързано и с благодарността на владиката към премиера заради решението му да не бъдат затваряни православните храмове на Великден тази година.

„Ние с политика не се занимаваме, но когато трябва да оценим помощта, сме длъжни да благодарим“, каза митр. Гавриил. Министър-председателят благодари за оказаната чест и похвали работата по строежа и изписването на катедралния храм в Ловеч. Освен със средства от правителството, храмът беше издигнат и обзаведен и с дарения от Русия.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

2020 09 28 1106На 26 септември в катедралния храм „Св. ап. Петър и Павел“ в Силистра беше отбелязан четиридесетият ден от кончината на приснопаметния Доростолски митрополит Амвросий.

Заупокойна св. Литургия беше отслужена от наместника на овдовелия Доростолски епархийски престол Западно- и Средноевропейски митр. Антоний, в съслужение с Русенски митр. Наум, Тулчански еп. Висарион (Румънска патриаршия) и духовници от Доростолска, Софийска, Варненска и Великопреславска епархия, и от Румънската православна църква.

След това беше извършена и панихида, в която взе участие и архиепископът на Томи Теодосий (Румънска патриаршия).

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

906327.regionalТри поредни дни Халкидическият полуостров, където е разположена монашеската република на Света гора, беше разтърсван от три силни земетресения и множество междинни по-слаби трусове.

Първото земетресение със сила 4.4 по Рихтер разтърси Атон в събота вечерта.

Второто земетресение, със сила 5.2 по Рихтер, беше регистрирано в ранните часове на неделя. Камера в централния храм Протатос в Карея засне момента на земетресението по време на бдението за празника на Честнѝя Кръст.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

14376869Една от главните теми, които ще обсъжда Св. Синод на заседанието си в края на този месец, ще бъде за свещеника, който обгрижва духовно българите в Истанбул. Предложеният от БПЦ клирик, който да замести завърналия се в родината досегашен свещеник – ик. Ангел Велков, не беше приет от Вселенска патриаршия. Вместо йером. Панкратий от Старозагорска епархия патр. Вартоломей е назначил архим. Харалампий (Ничев), който е българин, но преди години премина на служение към Вселенска патриаршия. Както вече Двери писа (тук), за пръв път от сто и шестдесет години насам българите в Истанбул имат за свещеник клирик на Константинополската Вселенска патриаршия. Досегашната практика беше Св. Синод на БПЦ да изпраща там свещеници от България, които бяха приемани от патриаршията, в чиято юрисдикция те служат. Преди два месеца обаче патр. Вартоломей подписа заповедта за назначаването на о. Харалампий, а Св. Синод на БПЦ не е изпратил официално писмо за мнението си. На предишното си заседание архиереите не са постигнали единодушие как да реагират на назначението на архим. Харалампий и лансирането му от Вселенска патриаршия за свещеник на българите в Истанбул.

4.4509803921569 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (51 Votes)

mishustin thumb large 681x426Руският премиер Михаил Мишустин е на неофициално дву- или тридневно посещение на Света гора, съобщават руските и гръцките медии. Мишустин е кацнал вчера на летището в Солун и оттам е заминал на Атон. Няма официално медийно отразяване на визитата му. Информацията за броя на придружаващите го лица е противоречива. Те със сигурност надхвърлят значително ограничението от до десет души посетители, което прие Свещеният Кинотис преди няколко дни.

Избраният ден за визитата е свързан с паметта на св. Силуан Атонски, която се отбелязва тържествено в руския атонски манастир „Св. Пантелеймон“ на 24 септември. Мишустин е нощувал в руския манастир, макар според „Етнос“ да е била планирана нощувка в манастира „Филотей“. Очаква се руският министър-председател да се срещне с ръководството на Света гора в Карея, както и да посети няколко манастира, чиито имена не се назовават нито в руските, нито в гръцките медии.

4.8965517241379 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (29 Votes)

Сръбските медии346527.p съобщават, че е приключила основната работа по мозайките в най-големия православен храм в Сърбия и на Балканския полуостров – „Св. Сава“ в Белград. Остава до края на октомври да се довършат някои дребни детайли по тях, както и да приключи работата по интериора на църквата. За това разказва Ремесиански епископ Стефан, викарий на Сръбския патриарх и председател на храма пред „Политика“. Владиката обяснява, че заради пандемията от коронавируса работата по църквата е спряла напълно, но сега е възстановена и върви с бързи темпове. Близо двеста работници едновременно се трудят в храма по полагането на подовата настилка, централния полиелей, очаква се да пристигне и уникалната бронзова входна врата с изписана молитва на двадесет и четири езика. Епископ Стефан обяснява, че всичко трябва да е напълно готово за планираното посещение на високопоставена руска делегация, която ще бъде водена от президента Владимир Путин. То ще е по повод големите чествания на осемстотин години от автокефалията на Сръбската православна църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

MONI agiou paulou aВ продължение на два дни медицински екип изследва в монашеския здравен център в Карея, Света гора, контактни лица на заразените с коронавирус монаси, за които беше съобщено през изминалата седмица. Направени са близо двеста теста на монаси, миряни и ученици в училището Атониада, като всички те са отрицателни. Най-много са тестуваните в скита „Св. Димитър“ (т. нар. румънски скит „Лакоскит“, към манастира „Св. Павел“), където имаше подозрения за огнище на болестта. Екипът днес е напуснал Света гора, но въведените ограничителни мерки (виж тук) остават валидни.

От десетимата заболели монаси четирима са приети за лечение в Солун.

На снимката: манастирът „Св. Павел“

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

paraklitou1 3Днес, 24 септември 2020 г., почина архим. Тимотей (Сакас), проигумен на св. обител „Параклит“ („Свети Дух – Утешител“) край Оропос, Северна Атика, съобщават гръцките медии.

Старецът Тимотей е роден през 1933 г. в руския град Воронеж от гръцки родители от понтийски произход (т. е. от земите на днешна Северна Турция). Петнадесетгодишен през 1948 г. той идва със семейството си в Гърция и след завършване на богословско образование и монашески постриг през 1966 г. е назначен за ефимерий на църквата „Света Троица“ в центъра на Атина, където се събираше рускоезичната общност. Архим. Тимотей говореше отлично руски език, служеше на църковнославянски и гръцки. На този пост той остана цели четиридесет години, като междувремено създаде и манастира „Параклит“, където се събра братство и през 1980 г. той беше избран за игумен, продължавайки да бъде председател на руската църква в гръцката столица (в юрисдикцията на Атинския архиепископ).

4.4893617021277 1 1 1 1 1 Rating 4.49 (47 Votes)

imagesНа 25 септември Общинският съвет в Свищов ще удостои Великотърновския митрополит Григорий със званието „почетен гражданин“ на града. Предложението, гласувано от Общинския съвет с деветнадесет гласа „за“ и четирима въздържали се, е направено от Свищовското архиерейско наместничество. На тържествената церемония владиката ще получи удостоверение с решението на Общински съвет – Свищов за присъждане на званието, почетния плакет и почетната значка на Община Свищов. Удостоеният със званието „почетен гражданин на Свищов“ се вписва в почетната книга на града.

Седемдесетата годишнина на митр. Григорий е поводът той да бъде предложен за отличието. В мотивите за удостояването му с почетното звание са „мъдрото управление на Великотърновския митрополит Григорий, близостта му до миряните и привързаността му към община Свищов, вече над четвърт век – от избора му през 1994 г. и към настоящия момент“. В предложението на свищовското архиерейско наместничество подробно е описана полезната за духовната околия дейност на владиката: „Неговата дейност има съществен принос за духовния живот на жителите на община Свищов и за духовното и културното развитие на Свищов чрез отстояване, поддържане и разпространение на православната вяра между паството; увещаване и насърчаване на клира и християните да бъдат благочестиви, милостиви и благотворителни към всеки нуждаещ се; настояване и даване на благословение за въздигане или поправяне на църкви, параклиси и манастири; освещаване на църкви и манастири; настояване църквите и манастирите да бъдат снабдени с църковни одежди, богослужебни книги, икони в православен стил и други принадлежности, потребни за богослужението и др.“.

4.8450704225352 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (71 Votes)

epistasia eksofulloРъководството на Света гора прие нови ограничителни мерки за посещение на атонските манастири след регистрирането на заразени с коронавирус монаси от манастирите „Св. Павел“ и „Хилендар“. Разрешава се достъпът на десетима поклонници в манастир, в това число и идващите по работа. Забранява се придвижването на поклонници от манастир в манастир, като те трябва да пребивават единствено в манастира, за който са получили разрешение за вход и пребиваване, на гръцки „диамонитирио“.

Това е ново засилване на мерките, след като през юли Свещеният Кинотис разреши посещението на до двадесет посетители в манастир, както и свободно придвижване между обителите.

Днес в Карея пристигна лекарски екип, както и епидемиологът проф. Сотирис Цьодрас, ръководител на експертната група в Гърция за борба с инфекцията. В медицинския център в Карея се извършва тестуване на монаси и миряни, пребиваващи в манастирите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

TASS 37837683Руският премиер Михаил Мишустин възнамерява да осъществи двудневно посещение на Света гора, което е с неофициален характер, обяви ТАСС. Той ще посети Карея вероятно на 24 и 25 септември и ще се срещне с ръководството на монашеската република, след което ще отиде в манастира „Св. Пантелеймон“, наричан „руски манастир“ заради преобладаващите там монаси с руски и украински произход.

Това е първото посещение на висш държавен чиновник на Света гора след прекъсването на евхаристийното общение между Константинопол и Москва през 2018 г., отбелязва РИА Новости. Според агенцията има вероятност Света гора да бъде поставена под карантина и така да бъде осуетено посещението на Мишустин. Основание за това руската медия вижда в обявените осем случая на заболели с коронавирус монаси от манастира „Св. Павел“, който вече е затворен за поклонници. Освен тях гръцките медии съобщиха за още двама болни монаси в „Хилендар“ и един в скита „Св. Димитър“.

През 2018 г. Московският патриарх забрани на руски християни да посещават Света гора и да участват в богослужения в атонските манастири. По-късно изключение се направи само за „Св. Пантелеймон“, макар той също да е под юрисдикцията на Вселенския патриарх, който според църковните канони е „епископ на Света гора“.

4.9736842105263 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (114 Votes)

2В годината 2020-та, когато отбелязваме 740-годишнината от рождението на великия Божи угодник, знаменит песнотворец, реформатор на източното църковно пеене и ангелогласен певец преп. Йоан Кукузел, дойде блага вест. Българският състав, който носи неговото име, прославеният Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“ с диригент Кристиан Попов и артистичен директор протопсалт Георги Миков получи поредно голямо признание – първа награда в категория „Професионални хорове“ на Международния фестивал-конкурс за православна църковна музика в гр. Хайнувка, Източна Полша. А на ръководителя на хора, младия музикант Кристиан Попов, беше дадена награда за диригентско майсторство.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

001Детското списание „Камбанка“ продължава да поднася интересни и поучителни четива за малки и големи и през новата учебна година. В този брой децата ще се запознаят с обширното житие на св. ап. Андрей, както и с един почти наш съвременник – грузинския светец Гавриил Ургебадзе.

Рубриката „Църковни празници“ разказва за празника Рождество на Пресвета Богородица. Историите от Патерика ни срещат със св. Антоний Велики. Има прекрасни разказчета и притчи, които са поучителни за малки и по-големи деца. Особено трогателен е разказът за състрадателното сърце на „Малката Васула“.

Молитвата към Светата Троица, която е основополагаща за християните, е обяснена от о. Дончо. Той разказва също за мястото и значението на хоругвите в църковното богослужение. Библейски разказ ни връща към ветхозаветните времена и ни среща с мъдрия цар Соломон. Рубриката „Малки готвачи“ този път предлага доста сериозна рецепта.

Детското списание „Камбанка“ се издава с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан от енорията при храм „Св. Атанасий“, гр. Варна. Разпространява се безплатно.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

kyprou me alexandreias 01Двама кипърски митрополити – Китийски (седалище в Ларнака) Нектарий и Тамасоски Исайя – се изолираха доброволно „под карантина“, след като двама служители на митрополията в Китион бяха диагностицирани с коронавирус. Тестовете на митр. Нектарий са отрицателни, но въпреки това той се е изолирал доброволно за период от четиринадесет дни. Същото е направил и митрополитът на Тамасос Исайя, който няколко дни преди това бил общувал с митр. Нектарий.

„Доброволната карантина“ на двамата митрополити доведе до промяна в програмата на Александрийския патриарх Теодор, който е на едноседмично официално посещение в Кипър. Макар че програмата му не беше обявена официално, кипърски медии съобщават, че той трябваше да посети двете митрополии и да присъства на 17 септември на празнично богослужение в епархията на Тамасос, където да отслужи вечерна. Карантината на митр. Исая доведе до промяна в тези планове.

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

196С голяма радост християните в Поморие посрещнаха в най-стария поморийски храм „Преображение Господне“ икона на св. Яков Изповедник, епископ Анхиалски, чието име доскоро беше непознато на църковната общност у нас. Големият аскет, останал във византийските извори и като св. Яков Велики, е живял през иконоборческия период и за близо две десетилетия е оглавявал епископската катедра в Анхиало като сподвижник на св. патр. Тарасий.

Тематичната вечер, посветена на големия светец, събра в църквата „Преображение Господне“ множество поморийци, но също и християни от Бургас, Ахелой и други близки градове, пожелали да научат нещо повече за живота на този светител.

Д-р Венцислав Каравълчев от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ разказа за своето проучване върху живота на св. Яков. Самостоятелно житие на светеца не е достигнало до нас, а сведенията за него черпим от житието на неговия ученик св. Антоний Нови. Св. Яков е бил духовен старец на св. Антоний, въвел го в молитвения живот в исихия (духовен покой). Тук откриваме и първото сведение за светеца като епископ на Анхиало: „Там той (Антоний) намерил живеещия наблизо отшелник св. Яков, бивш епископ на Анхиало в дните на светейшия Константинополски патриарх Тарасий. Той го научил на правилото за пълен покой и уединение, като получил от този светец най-голямо умиротворение, [а в негово лице придобил] опитен лекар за душевните страдания“.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]