Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

60Зам.-председателят на Отдела за външно-църковни връзки на Московска патриаршия прот. Николай Балашов коментира вечерта на 12 октомври решението на Йерархията на Гръцката църква да признае автокефалията на Православната църква на Украйна. Той заяви, че „въпреки обоснованите предложения на редица митрополити да се въздържат към момента от приемането на решение, Архиерейският събор на Гръцката църква прие решение в полза на признаването на ПЦУ, при това странно изразявайки надежда, че украинската „автокефалия“ може да укрепи отношенията между автокефалните църкви на Велика Русия и Украйна. Оценката на последиците от това решение за отношенията между РПЦ-МП и Гръцката архиепископия ще бъде дадена от Св. Синод на Московска патриаршия“, заяви прот. Николай Балашов, цитиран от „РИА Новости“.

117Киевският митр. Епифаний, предстоятел на автокефалната Православна църква на Украйна, благодари на Гръцката църква за решението. Той заяви: „Благодаря на моя брат в Христа, председателя на Свещения Синод на Гръцката църква, Негово Блаженство Атинския и на цяла Гърция архиепископ Йероним, и на всички йерарси, които днес по време на заседанието на Свещения Синод на Йерархията подкрепиха позицията и последваха каноническите и исторически решения на Вселенската патриаршия, откривайки пътя към пълноценните взаимоотношения между нашите две поместни автокефални църкви на всички равнища. Гърция и Украйна, нашите два народа, са свързани със светли страници на история, приятелство и сътрудничество. Възстановяването на пълното евхаристийно единство и официални връзки между поместните църкви на Гърция и Украйна е още една страница, която ще остане завинаги в нашата история и в нашите сърца! Вярвам, че в близкото бъдеще ще имам радостта на посетя Атина и да предам моите лични чувства на любов и уважение към Негово Блаженство архиепископ Йероним, братята йерарси и пълнотата на Гръцката църква“.

В телефонен разговор Вселенският патриарх Вартоломей е благодарил на архиеп. Йероним за позицията на събора на гръцката Йерархия и лично на него за признаването на Православната църква на Украйна.

4.6521739130435 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (46 Votes)

iera sinodos 1 770x439 cНа 12 октомври се проведе извънредно заседание на гръцката Йерархия – висшия управленски орган на Гръцката църква, в който участват всички действащи митрополити. Заседанието беше насрочено лично от Атинския архиепископ Йероним за днешния съботен ден след края на редовните заседания на Йерархията през седмицата. Единствената тема на днешното заседание на Йерархията беше за автокефалната Православна църква на Украйна. Гръцкият епископат признава автокефалната Православна църква в Украйна и упълномощава архиеп. Йероним да предприеме последващите действия за влизане в канонично общение с нея. Само седем митрополити са били против. И по-конкретно в приетото днес комюнике се казва:

„На 12 октомври 2019 г., събота, се събра извънредно Свещеният Синод на Йерархията на Гръцката църква под председателството на Блаженейшия Атински и на цяла Гърция архиепископ г-н Йероним в заседателната зала на Свещения Синод на Йерархията.

3.5777777777778 1 1 1 1 1 Rating 3.58 (45 Votes)

tiВолоколамският митр. Иларион (Алфеев) посети Плевенска митрополия и се срещна с Плевенския митрополит Игнатий, съобщава официалният сайт на Московска патриаршия. Двамата са имали „продължителна братска беседа“, се казва също в съобщението. Не се съобщава защо руският архиерей е решил да посети именно тази българска епархия.

На следващия ден, 11 октомври, митр. Иларион отпътува за Москва, като на летището беше изпратен от руския посланик А. Макаров, главния секретар на Св. Синод еп. Герасим и архим. Васиан (Змеев).

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

0N7A7331 1024x683Ректорът на Киевската духовна академия Белгородски епископ Силвестър (Стойчев) е на посещение у нас във връзка с конференция, организирана от Руското подворие и Великотърновския университет.

На 8 октомври той отслужи заупокойна молитва на гроба на известния богослов и църковен историк проф. Михаил Поснов в централните софийски гробища. Проф. Михаил Поснов преподава в Киевската духовна академия, но след болшевишката революция емигрира и се установява в България. Тук преподава в Софийския университет, в Софийската и Пловдивската духовни семинарии и на други места в страната ни. Умира на 13 октомври 1931 г. в София. Автор е на труда История на християнската църква, по който и днес българските студенти се запознават с историята на християнството.

Белгородски еп. Силвестър почете също паметта на прот. Георги Шавелски, на архиеп. Дамиан (Говоров) от Руската задгранична църква († 1936 г.), на проф. Николай Глубоковски († 1937 г.), които също са погребани на Централните софийски гробища.

3.7555555555556 1 1 1 1 1 Rating 3.76 (45 Votes)

alНа 9 октомври в София пристигна Волоколамският митр. Иларион (Алфеев), който идва у нас по покана на Великотърновския университет, съобщава официалният сайт на Московска патриаршия. На летището той е бил посрещнат от руския посланик в България А. Макаров, главния секретар на Св. Синод Мелнишки еп. Герасим и от представителя на руския патриарх у нас архим. Васиан (Змеев).

В същия ден той е бил приет от Негово Светейшество патриарх Неофит. Беседата е преминала в дух на братско разбиране и доверие, се казва в съобщението. Митр. Иларион е подарил на Българския патриарх панагия и го е поздравил с настъпващия рожден ден.

След това митр. Иларион е посетил руското подворие „Св. Николай“ в столицата, където е наградил Андрей Кристов, председател на „Атонското балканско общество“ с медал „Св. Марк Ефески“ за „големия му принос в развитието на отношенията между Руската и Българската църкви“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (60 Votes)

agios neomartys vasileios o neosНа своето заседание на 3 октомври т. г. Св. Синод на Вселенска патриаршия включи в агиология на Църквата петима нови светци, всички от областта на Касторя́ (по български Костур). Тяхната канонизация стана по предложение на митрополита на Касторя́ Серафим. Канонизирани бяха Марко Маркулис от Клисура, мъченически пострадал в края на 16 век, новомъчениците Нулчо (Йоан) от Касторя́, пострадал заедно с брат си и зет си през 1696 г., Георги от Касторя́, архим. Платон (Айвазидис), протосингел на Костурската митрополия, както и свещеникът Василий Карапалики от с. Хилиодендро, Костурско.

Последният канонизиран като свещеномъченик е всъщност българският екзархийски свещеник Васил Димитров, убит на 21 юни 1902 г. в двора на храма „Св. Димитър“ в с. Желин (след 1927 г. преименувано на Хилиодендро) от двама турци. За мъченическия край на живота му се знае следното:

О. Васил се родил през 1858 г. Имал семейство с три деца, две от които починали малки, а дъщеря му имала деца и внуци, които живеят и днес в с. Хилиодендро.

О. Васил бил много милостив, почтен, скромен човек, когото всички в с. Желин обичали заради неговите благодеяния. На 21 юни 1902 г., в петъчния ден, той служил сам вечерната в църквата „Св. Димитър“, когато двама турци стреляли към него и го наранили. Той излязъл от храма и там двамата турци го пребили до смърт и го посекли с брадва.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

222222На 5 октомври във Варна, в „Юнашки салон“, бе поставено началото на двудневната образователно-информационна кампания „Православните семейни ценности срещу новите дроги“. Тя се организира от сдружение „Отвори очи“ със съдействието на Община Варна, Дирекция „Превенции“ и Варненска и Великопреславска митрополия. Кампанията се провежда за шеста поредна година.

Сред лекторите са представители на висши учебни заведения, психолози, лекари, специалисти, които са тясно свързани с изследване на въздействието на наркотичните вещества и причините, подтикващи все по-млади хора да ги употребяват.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

Nevrokop Sunday SchoolУчилището е организирано от енорийския свещеник на село Черниче, община Симитли. Селото възниква през миналия век край гара Крупник, а преди 15-ина години там беше построена и нова църква, посветена на великомъченика св. Георги Победоносец. През последните години енорията завежда свещ. Велизар Голев, родом от Благоевград, завършил СДСеминария „Св. Йоан Рилски“ и Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Младият свещеник успява да направи някои подобрения в сградата на самия храм, но се погрижва да устрои и зала за неделно училище. Защото той най-добре разбира, че църквата не е пенсионерски клуб, а е място за среща с Бога на млади и стари, на деца и възрастни. Но за да има утре или след няколко десетки години православни християни, сега трябва да се работи с православните деца.

4.6481481481481 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (54 Votes)

hpim1356Адрианополски митр. Амфилохий от Вселенска патриаршия разпространи изявление, от името на Адрианополската митрополия, в което обяснява защо не е дал канонично разрешение на Старозагорския митр. Киприан да служи в българския храм „Св. Константин и Елена“ в Одрин по случай 150-годишнината от основаването му.

Митрополитът заявява, че това решение е негово и то съответства на по-старо решение на Вселенската патриаршия, взето през 2010 г., когато в двора на църквата беше поставен паметник на Българския екзарх Антим.

4.9444444444444 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (72 Votes)

1 5Днес е била отслужена заупокойна св. Литургия и панихида за един от големите, макар и малко известни благодетели на Българската православна църква. А е малко известен, защото беше изключително скромен човек, истински духовник и пастир, загрижен за доброто и напредъка на цялата Православна църква, а не само на ГПЦ, БПЦ и прочие поместни православни църкви. Такъв беше през целия си живот Килкиският и Полянски митрополит Апостол (Папаконстантину).

Роден през 1924 г. в гр. Алмиро, окръг Волос, той завършва богословие в Атина и веднага става преподавател в неделно училище. На 24-годишна възраст е ръкоположен за йеродякон, след две години за йеромонах на Гръцката църква и 15 години работи като епархийски проповедник на Кожанската митрополия. Това е силното време на епархийска просветна дейност в Гръцката църква, когато и прицърковните сдружения започват да провеждат усилена катехизаторска работа, издават се книги, изнасят се беседи навсякъде. През 1967 г., когато с идването на власт в Гърция на военната хунта се прави опит да бъде оздравен висшият клир, доказалият се като много успешен духовен труженик архим. Апостол е избран за митрополит на епархията на о-в Закинт. Там продължава своята образцова пастирска работа. С падането на хунтата през 1974 г. обаче той и другите избрани през 1967 г. митрополити бяха свалени от длъжност и отидоха „на покой“, макар че всички те бяха хора с доказани качества. Дошли обаче с политическа намеса, те също с политическа намеса бяха отстранени. След 17 години търсене на правата си през 1991 г. с решение на Върховния съд на Гърция тези митрополити бяха възстановени, но биваха поставяни само на свободни митрополитски катедри (само за двама от тях бяха образувани т. нар. персонални епархии, които след смъртта им бяха закрити) – съответно не всички се завърнаха на дейна служба, а и някои междувременно бяха починали.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

71267978 2448818211830671 4344541204394803200 nНа 5 октомври от 14 ч. в художествената галерия „Проф. Васил Захариев“ в Самоков ще бъде открита изложба на тема: „Св. Иван Рилски Чудотворец и Самоковска художествена школа“.

В експозицията ще бъдат включени творби на школите  по дърворезба и иконопис на Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“. Изложбата е посветена на 550-годишнината от пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски, на 150-годишнината от основаването на БАН и 20-годишнината от създаването на школите по дърворезба и иконопис при храм „Покров Богородичен“ в София.

Интересната изложба е част от събитията на Международен симпозиум на тема „Пренасянето на сакралност (локално – регионално – национално)“.

Организатор е Кирило-Методиевският научен център при БАН.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

70838152 528321897919745 3704689930258087936 nНа 6 октомври, неделя, ще бъде поставено началото на новата учебна година за неделното училище към столичния храм „Св. Николай Софийски“. Откриването ще стане с водосвет, отслужен от храмовото духовенство, който ще започне веднага след св. Литургия. Неделното училище се организира от църковното настоятелство на храма и в него се провеждат занимания за деца и младежи. Дейността на школото има благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Всяка неделя след св. Литургия (ок. 10:30 ч.) децата ще започват занятията, в които ще научават нови неща за вярата и за това, какво е да си християнин.

Храм „Св. Николай Софийски“ се намира на ул. „Пиротска“ № 76 (кръстовището с ул. „Опълченска“). Можете да запишете детето си в неделното училище на телефона на учителката Мони Илиева: 0894 583 907 или на място в църквата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

60771094На 5 (събота) и 6 (неделя) октомври започват заниманията на неделното училище и школите по изкуства в храм „Св. Атанасий“. Официалното откриване на учебната година ще е в неделя, след св. Литургия, с водосвет и молитва за учащите се. Занимания по пеене, изобразително изкуство, актьорско майсторство, вероучение и иконопис се предлагат за деца, имащи интереси в тези области. Водят се от специалисти и са безплатни. Графикът е следният:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

1024px Samokov nunnery churchВ деня, в който честваме Покрова на Пресвета Богородица, е годишният празник за два от манастирите в северното подножие на Рила планина. На този ден с подобаваща тържественост и много богомолци от близо и далече празнуват Самоковският манастир, който всички местни хора знаят като „Метоха“, и Ресиловският манастир край с. Ресилово, Дупнишко.

Самоковският девически манастир е създаден в планинския град преди два века и половина от монаси-българи на Хилендарския манастир, но през втората половина на миналия век постепенно се развива като самостоен манастир. За това много допринасят две от монахините, прекарали буквално целия си съзнателен живот в обителта. Това са дългогодишната игумения Гавриила (упокоила се през 2014 г. на 94-годишна възраст) и монахиня Херувима, която е доведена и оставена в обителта преди 94 години! Тя вече кара стотната си година в добро състояние на ума и духа, макар и на легло през последните години.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

444444По традиция новата учебна година в Богословския факултет на СУ беше открита на 1 октомври със св. Литургия в академичния параклис „Св. Климент Охридски“. Тази година празничното богослужение оглави Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод. В съслужение с него бяха столични свещеници и духовници от факултета.

В края на св. Литургия епископ Герасим приветства преподавателите, студентите и гостите на духовната Алма матер от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и от свое име. В обръщението си към учащите и учащите се „в обичния ни Богословски факултет“ Негово Светейшество им пожела успехи в овладяването на божествената наука и ревност във възрастването им като верни чеда на Църквата. „Мисията ви е благословена, защото е едновременно духовна и просветна, отговорна и свята. Дадено ви е да бъдете носители на светлината на познанието, добър пример и образец за всички, които чрез следването на Божиите заповеди търсят спасението и вечния живот“, се казваше в приветствието на Българския патриарх Неофит.

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.