Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

IMG 7058Ресурсният център на катедрата по Специална педагогика и логопедия на Факултета по науки за образованието и изкуствата получи като дарение два броя от книгата Иконите разказват за слепи, издание на Центъра за образователни инициативи „Двери“ и Западно- и Средноевропейска епархия.

Дарението приеха проф. дпн Мира Цветкова и гл. асист. Маргарита Томова, които подготвят студентите за работата им като учители на незрящи ученици. Ресурсният център събира на едно място изданията, свързани с обучението на и за незрящи, учебните материали, помощните средства за слепи, както и учебни материали, изработвани от студентите.

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (40 Votes)

 MG 7246Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи приветствие за началото на новата учебна година. В него той се обърна към учители, ученици и служители в администрацията на българските училища. Патриархът заяви, че моли Бога новата учебна година да бъде здрава и успешна, мирна и благословена. „Нека Всемилостивият Бог да благоволи над вас и над цялото ни общество в тези дни и месеци на кризи и изпитания, да укрепва народа ни и особено децата и младежите, които са нашето бъдеще“, каза Негово Светейшество.

В приветствието си той каза още: „В своята хилядолетна история православният български народ е засвидетелствал нееднократно любовта и отдадеността си на делото на книжовността и образованието, в които е виждал здрава основа и залог за своето преуспяване, духовно и морално здраве и благоденствие. Вярваме, че това ще продължи да бъде така и занапред, тъй като всички ние днес градим върху основи и традиции, които са здраво вградени в народния дух. Нека временните изпитания, през които преминаваме като народ и общество, да не обезсърчават и да не разколебават никого в усърдното преподаване и усвояване на знанието. Бог допуска изпитанията не за да ни наказва, а за да ни укрепи и утвърди още повече чрез тях в нашия път и подвиг. Да бъде благословено началото на новата учебна година!“.

На 15 септември учениците в цялата страна тръгнаха на училище при специално разписани противоепидемични мерки.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

2020 09 15 21 20 54От 10 септември ръководството на Софийска митрополия е назначило нов игумен на Жабленския манастир „Св. Йоан Предтеча“. Св. обител ще се ръководи от йером. Силуан (Петров), на снимката, досегашен брат на Църногорския манастир. Той идва на мястото на изпълняващия длъжността игумен прот. Константин Стойчев. Последният е известен като сътрудник на игумена на Църногорския (Гигински) манастир архим. Никанор и се сочи като активен обновител на храмове и манастири.

През миналата година, докато е и. д. игумен на Жабленския манастир, св. обител е ремонтирана по проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони и изпълнен от пернишката фирма „Димел“ ООД. Сайтът на Софийска митрополия съобщава, че „през 2019-2020 г. в манастира се направи основен конструктивен ремонт на храма и се облагороди околното пространство, като е направена и ограда“. От същата статия (тук) става ясно, че предишните обитатели на манастира през последните десетилетия не са се грижили за сградния фонд и храма на обителта.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

index22На българския книжен пазар излезе нова книга, посветена на близката история на Българската православна църква: Репресивната политика на комунистическата власт срещу Православната църква в България (1944-1964) с автор д-р Венцислав Каравълчев.

Изследването проследява три различни етапи, през които минават отношенията между комунистическата власт и Българската православна църква през изследвания 20-годишен период: от кървавата саморазправа с духовници и обикновени християни непосредствено след деветосептемврийския преврат до средата на 60-те години, когато се установява нов модел на отношенията между тоталитарната държава и Църквата и нови репресивни механизми.

Освен многобройните сведения за динамичните отношения между различните участници в тези драматични събития, основани на богат документален материал от български и съветски архиви, в книгата се прави опит за християнска рефлексия върху процесите, сравняват се белезите на антихристиянските гонения през 20 век с тези в ранната църковна история или в османския период.

4.9344262295082 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (61 Votes)

664d4fbe9a6800680e9a90a42a2a194f 2Утре, 16 септември, мощите на двама светци, свързани с нашата християнска история – св. Климент, папа Римски, и св. мчк Потит – ще бъдат пренесени от сградата на Софийска митрополия до старинния храм „Св. Софѝя“. Реликвите са дар на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит от Римския папа Франциск. И двамата светци са свързани със Сердика, днешна София. Св. Потит е първият мъченик на Сердика, а св. Климент е първият епископ на Сердика и после римски папа. Св. Климент е близък сподвижник на св. апостоли Петър и Павел. Нетленното му тяло е открито от св. Константин-Кирил Философ в Крим и е било отнесено в гр. Херсон, а след това занесено от св. братя в Рим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

39193За двадесет и втора поредна година Енорийският център при столичния храм „Покров Богородичен“ организира църковно-просветни курсове за възрастни и деца. До края на септември своето желание за обучение могат да заявят както нови курсисти, така и тези от предишни години, които желаят да продължат участие в следващите нива. Учебната година традиционно ще бъде открита на храмовия ни празник, 1 октомври, и се надяваме да завърши в края на юни 2021 г.

Поради усложнената епидемиологична обстановка в страната, всички занимания в Енорийския център ще се провеждат при спазване на строги мерки за безопасност – постоянна дезинфекция на помещенията с препарати и бактерицидни UV-лампи, задължително носене на маски, дезинфекция на ръцете и спазване на дистанция между курсистите.

Заниманията в Енорийския център се провеждат от понеделник до неделя. Вечер в делничните дни са курсовете за възрастни, събота и неделя – за деца. Те се ръководят от специалисти по съответната дисциплина и с участие на свещениците от храма.

4.4489795918367 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (49 Votes)

detail20200912 SNV 2844 обрМосковският патриарх Кирил посети Отдела за външноцърковни връзки към Московската патриаршия по повод двадесет и пет години от включването в него на Волоколамския митрополит Иларион (Алфеев), който започва работа там като йеромонах през 1995 г. Митр. Иларион става ръководител на отдела през 2009 г. Вчера патр. Кирил връчи на Волоколамския митрополит нагръден кръст с панагия като награден подарък.

Новината за тази визита на Московския патриарх е отразена в официалния сайт на Отдела за външноцърковни връзки, макар че не става дума за празнична годишнина (обикновено годишнина от архиерейска хиротония или митрополитски сан).

Акценти в отправените поздравления говорят по-скоро за знаково посещение. Благодарейки за визитата, митр. Иларион (Алфеев) завършва с думите: „Искам да Ви уверя, Ваше Светейшество, че Отделът за външноцърковни връзки – това са хора, които са Ви предани, предани са на църковното дело“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

2020 09 13 21 23 55На 13 септември в 15:20 ч. е починала монахиня Агатия (на 72 г.) – дългогодишна игуменка на Лозенски манастир „Възнесение Христово“.

Опелото ще бъде отслужено на 15 септември от 10:00 ч. в църквата на манастира.

Майка Агатия  (със светско име Цанка Радева Стефанова) е родена на 3 юли 1948 г. в гр. Габрово. Завършва Техникум по механика и електротехника в родния си град.

На 15 август 2000 г. постъпва като послушница в манастира „Св. Николай Мирликийски“ в с. Арбанаси, където на 18 март 2001 г. е извършено монашеското ѝ пострижение от Великотърновския митрополит Григорий.По-късно монахиня Агатия се премествав долнолозенския манастир "Св. ап. Петър и Павел".

През 2007 г. монахиня Агатия  е назначена за игумения на девическия лозенски манастир „Възнесение Господне“ след кончината на майка Доменика.

През годините Агатия полага големи грижи за възраждане на св. обител над с. Лозен. Под нейно ръководство преди няколко години са обновени част от жилищните сгради в манастира, укрепен е храмът и са реставрирани стенописите в него, както и олтарът. Преди два месеца, на 2 юли, по молба на игуменката Агатия в св. обител за монахиня е постригана послушницата Мирослава Александрова с името Теодора.

Бог да прости майка Агатия!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

9888На 12 септември, събота, по установената от няколко години традиция имахме щастието да участваме в св. Литургия, отслужена за нашата БПЦО „Св. Теодосий Търновски“ в Кьолн-Бон от ставроф. ик. Юлиян Ангелов. Той е председател на катедралния храм в гр. Берлин, но също и на православната ни църковна община, която дори и в тези трудни времена на карантинни ограничения той периодично посещава, за да обгрижва духовно православните българи в областта Северен Рейн-Вестфалия.

В гръцката църква „Рождество на св. Йоан Предтеча“ в гр. Брюл се стекоха десетки богомолци от българската диаспора от и около гр. Кьолн. Те изпитаха духовната радост отново да приемат св. евхаристийни Дарове – Тялото и Кръвта на нашия Господ Иисус Христос.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

METABATIKA THRISKEFTIKAНа своето заседание на 3 септември Св. Синод на Гръцката православна църква одобри новите учебници по „Религия“, създадени през 2018 г. по новата учебна програма. Програмата и самите учебници бяха предмет на активно обсъждане в църковните среди, като се стигна до протестни шествия на несъгласни с промените. Винаги критичният Пирейски митрополит Серафим сезира дори Висшия административен съд, който се произнесе в полза на жалбата. В крайна сметка въпреки оживените дискусии и желанието на голяма част от епископата да не се правят съществени промени в организацията и съдържанието на учебния материал новите учебници бяха въведени в употреба, тъй като срещнаха подкрепата на учителите и родителите.

За началото на тази учебна година и новият годишен състав на постоянния Св. Синод (с мандат от 1 септември до 31 август догодина) одобри новите учебници, в които бяха внесени малки изменения съобразно препоръките на Висшия административен съд.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

4444На 18 септември се навършват три години от блажената кончина на приснопаметния Видински митрополит Дометиан (1932-2017 г.).

По този повод ръководството на Видинска митрополия организира редица възпоменателни богослужения и прояви, с които да почете паметта на своя блаженопочинал митрополит. На 12 септември от 9:30 ч. в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“ ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия, която ще оглави Видинският митрополит Даниил. В съслужение с него ще бъдат митрополити на Св. Синод, поканени да почетат паметта на своя събрат, както и клирици от епархията и страната. След това от 11 ч. в храма ще бъде отслужена панихида, а после и трисагий на гроба на покойния митрополит.

Днес, 11 септември, от 16 ч. в Държавен архив – Видин ще бъде открита изложба със снимки и документи от личния архив на митр. Дометиан. Вечерта от 18 ч., след вечерното богослужение в храм „Св. Николай Чудотворец“, ще се състои концерт на църковния хор при храма в памет на незабравимия архиерей и по случай двадесетгодишнината от основаването на църковната певческа формация.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

akadimia agia petroupoliВ Санктпетербургската духовна академия е въведена карантина заради заболели от коронавирус студенти, съобщи официално учебното заведение:

„От 9 септември 2020 г. в Санктпетербургската духовна академия се въвежда карантинен режим. Това решение е взето поради заболяването на няколко студенти с коронавирусна инфекция. Към настоящия момент са взети проби за наличието на вируса от възпитаниците, влезли в непосредствен контакт със заболелите. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

Moria 1

Атинският и на цяла Гърция архиепископ Йероним II коментира пожара, унищожил най-големия бежански лагер в страната на о-в Лесбос. Той призова Европейския съюз към ефективни действия за опазване на своята източна граница, намеквайки, че бежанският поток се използва от турските власти като инструмент за политически натиск над Гърция. Архиепископът каза:

„Нашата църква винаги е била, е и ще бъде редом с всеки човек, подложен на изпитание, с всеки немощен, преследван, бежанец, без да прави разграничения. С дела, а не с думи. На практика, а не на теория. За облекчаване на човешката болка и заздравяване на раните на всеки, подложен на изпитания. Защото това е нейната мисия. Защото това изисква нейното учение. Защото Христос беше първият бежанец.

Ето защо тя има правото и задължението не само да изрази своята най-дълбока скръб за събитията в лагера „Мория“, но и дълбоката си загриженост за всичко, което крие тази трагична ситуация за нашата национална цялост и за мирния живот в нашата родина.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

768x432 6Преди няколко дни в болница „Пирогов“ в София е бил приет за лечение архим. Макарий (Чакъров), монах от Рилската св. обител. Той е бил с положителен тест за коронавирус. Тридесет и деветгодишният архимандрит първоначално е бил в Благоевградската болница, откъдето е прехвърлен в София. Той се е почувствал зле след пътуване до Гърция. Монахът е с пневмония, но не е на командно дишане, както беше съобщено в някои медии. Положението му е било сериозно, но вече е в процес на възстановяване.

В Рилския манастир са били тествани контактните с него лица и служителите на св. обител, но никой от тях не е положителен за COVID-19. Изследването е направено от Кюстендилската районна болница. Към момента в манастира няма заболели от коронавирус. Там се извършват изискващите се дезинфекции през целия ден.

Манастирът е отворен за поклонници при спазване на противоепидемичните мерки.

4.5411764705882 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (85 Votes)

2020 09 09 1131От няколко месеца в българското интернет пространство има нов православен портал – Християнство.бг.

Създателите му го описват като независим портал с рубрики за богословието, проповедта и мисията на Църквата, който представя публицистични теми от християнската съвременност и култура и църковната памет на поколенията. Включва авторски и преводни материали на съвременни православни богослови, теми по християнска етика и еклезиология на Църквата, катехизис, агиография, преводи за светци на Църквата преди 1054 г., малко познати у нас.

Инициаторът на начинанието – богословът Ренета Трифонова – посочва, че сред акцентите на сайта са темите за Евхаристията, за паметта на поколенията, за мъчениците и изповедниците, загинали при атеистичния режим. „Днес липсата на памет е основен недостатък на няколко поколения българи и затова тя е много важна в съвременността ни – без памет за миналото хората нямат бъдеще“, разказва презвитера Ренета Трифонова в интервю за Двери – тук.

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата