Мобилно меню

4.900826446281 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (121 Votes)

1205050548 960x646Така бих нарекъл едно време, в което лакътят е част от основния инструментариум за придвижване напред и завоюване на позиция – в живота, в службата, в градския транспорт, на опашката, при влизане на мач или концерт, дори в спортните игри, в които „лакътя̀“ е глагол, който означава удрям някого с лакът. Сещам се дори за насилствено отваряне на буркан с лакът, след което капачката не става за втора употреба. Май само в любовта лакътят не играе, защото е скромен откъм чувствителност. Пък и не съм чувал някой да казва: Леле, какъв лакът?!

Конфуций е казал: „Проклятие е да живееш в интересни времена“. Е, явно такива времена доживяхме и това осезателно проличава в начина на употреба на лакътя в битката с COVID-19: предпазно средство (кихаме в него); за здрависване, т. е. показване на близост чрез докосване („ръкостискането“ на Меркел); различни дейности като отваряне и затваряне на врата, натискане на бутон. За всичко, описано в началото, лакътят не става, защото другият (ближен или далечен) е на повече от два метра. Но пак е на мода. Дори си помислих за нововъведение – лакътовъзлагане, нов тип хиротония.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (150 Votes)

DSC 0012Здравейте скъпи приятели!

И днешният ден мина. Служихме литургия в двата храма и мнозина се причастиха със светите Тайни. Искам да се обърна към тези от Вас, които сте решили да останете вкъщи, спазвайки така наречена самоизолация. Предполагам, че трудно се справяте, но искам да знаете, че в тези трудни дни могат да се взимат добри решения и да се вършат добри дела. Много често разсъждавайки над случващото се, за живота в този труден момент, често си правим прогнози за живота, мислим как да продължим. Едни от нас неистово роптаят против всичко и против всички, други потъват в разочарование и страх, трети в апатия и униние, депресия и отчаяние. Сигурно вече имате впечатления как хората в създалата се ситуация разсъждават и реагират, колко са различни. Но всички са притеснени.

Завчера разговарях с един известен духовник, когото много уважавам. Епидемията, казва той, е изкушение. Както е дошло, така и ще замине. Да, но времето на изкушение за всички нас е време на изпитание. Време, в което наблюдаваме себе си в необичайна ситуация. Сега се задействат свойствата на душата, които сме занемарили или просто пренебрегнали, защото често изискваме от себе си само това, което е угодно за духа на времето. Казано с други думи, нагласили сме се за живота, който сме живели досега, а той пък изведнъж ни сервира неочаквани неща.

4.8705882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (85 Votes)

anna 5В началото на тази година Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“ успя да завърши дигитализирането на цялото течение на „Църковен вестник“, официалното издание на Българската православна църква. Всички броеве са достъпни тук. В интервю за Двери директорът на библиотеката – доц. д-р Анна Ангелова – разказва за процеса по цифровизиране на най-старото печатно издание у нас, което излиза от 7 април 1900 г.

- Доц. Ангелова, в навечерието на 120-ата годишнина на „Църковен вестник“, която ще отбележим на 7 април, беше завършена дигитализацията на изданието и сега то е достъпно за читателите в пълния си обем от всяка точка на света. Чия беше инициативата за цифровизирането и как митрополитите се отнесоха към тази идея?

- Инициативата беше на декана на Богословския факултет проф. Александър Омарчевски и тя беше осъществена с благословението на Св. Синод на БПЦ и лично на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (80 Votes)

fefb5c7dfadad938517c7a9489b6e54fТакова е моето богословско образование, такова е моето послушание, такава е и моята епархийска практика като митрополит на Българската източноправослана епархия в САЩ, Канада и Австралия. За радост, въпреки изкушенията навред по света, моето богословие работи и мога да го прилагам.

Всички богослужения в епархията, включително и светата Литургия, се отслужват от свещеник, певец и клисар, при затворени врати на храма, според решението на властите да се ограничи броят на хората на едно място.

Всички в епархията ни, клирици и миряни, знаят това наше православно богословие. Знаем, че богослов е този, който се моли; и който се моли, е богослов. Вярата ни в Господа е силна, надеждата ни е здрава и упованието ни е твърдо, че Той е винаги с нас до свършека на света, че Той е Главата на Църквата и Негова е наредбата да служим светата Евхаристия и да вършим това с радост, защото тя ни дава живот в Неговото име. Защото Той е Същият вчера, днес и во веки.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (100 Votes)

Fake newsВремето е усилно, това всички го виждаме, живеем, изстрадваме – всеки по своему. Непривичното състояние на затвореност съчетано със страха от смъртта, който е естествен и небезпочвен в сегашно време, кара хората да прибягват към всякакви съвети, често на нечистоплътни хора, които осребряват моментната психическа слабост на по-голямата част от народа. Едни сънуват сънища, на други им писал някой си, на трети от Света гора им съобщили. Тези дни се тиражира и въпросът с едно съмнително издание, насаждащо суеверия.

И няма кой да каже „Стоп!“, „Спрете! Това не е християнско!“. А много добре знаем, че като му сложиш марката „християнско“, и най-голямото суеверие става истина, при това „напълно достоверна“.

Тази вечер усилено се разпространява някакво съобщение от Света гора да си мажем горния праг с елей.

 

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен