Мобилно меню

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (45 Votes)

еуоеоНашият свят става все по-непредсказуем. Всичко, в което поколения хора вярваха преди, сега е подложено на преоценка. Исконни цености, които са били фундамент за разбиранията на хората, са подложени на критика от всички страни или вече са подменени. Бесовете на съвремието ни пронизват отвсякъде и опустошават душевния мир на съвремения човек. Ние сме в криза – социална, демографска, семейна, но преди всичко – духовна... Много православни християни си задават въпросите: „Как да живеем в този свят?“, „Можем ли да оцелеем като православни в епохата на глобализацията?“ И търсят трескаво отговори от духовници и богослови.

4.8727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (110 Votes)

2019 07 23 1651Всички обичаме да празнуваме, особено личните си празници – рождени и именни дни, годишнини от едно или друго събитие в личния и семейния живот.

На рождените дни в историята на човечеството се е гледало по най-различен начин. Така пъстро се гледа всъщност и сега у различните народи и в различните култури. Ние, християните, обикновено казваме, че рожденият ден трябва да е повод за благодарност към Бога, Който ни е дал живот. Затова и когато християнският автор създава известния химн „Небесни Царю“ за „рождения ден“ на Църквата, св. Петдесетница, той е изразил преклонението си пред Бога като „Дарител на живота“. Такова възприемане на честването наистина има смисъл. Но по начало в християнството се предпочита човек да чества именния си ден, т. е. деня на своя небесен покровител. При това против честването на рождения ден могат да се прочетат и чуят всякакви „православни“ мнения, понякога дори неприемливи от християнска гледна точка.

4.8933333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (75 Votes)

2019 07 18 1640Официалните сайтове на Софийска митрополия и на Св. Синод публикуваха новина, която веднага беше препечатана в превод в гръцки и в рускоезичен сайт. Тръгнаха и коментари за това, какви сме били българите – обсъждаме на тайни международни срещи въпроса за Украйна. Подчертава се изрично информацията от митрополитския сайт, че разговорът е бил при закрити врати. А както се видя, започнало се е направо от нищото. Това много добре личи и от съобщението на Неврокопска митрополия по случая.

От понеделник до сряда в София се бяха събрали водещите дейци от всеправославната инициатива за работа срещу сектите. Тази инициатива през изминалите 10-11 години създаде мрежа от специалисти по въпросите на сектите и гибелните култове, за чиято опасност се сещаме само когато се случи нещо непоправимо. Бяха проведени годишни конференции в редица поместни православни църкви – България, Гърция, Кипър, Полша, Русия, Сърбия. България води в това отношение, защото у нас са проведени вече четири такива конференции. Това се дължи преди всичко на голямата активност в тази област на покойния вече Неврокопски митрополит Натанаил, чиято линия следва и приемникът му – митр. Серафим. Дейността на организацията е надлежно отразявана и с репортажи в Двери.бг.

Попитахме проф. Иван Ж. Димитров, който е участвал в срещата, къде е истината. Той беше любезен да заяви:

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

67299723 2404711836473298 9115210651373928448 oЗа първопевеца (протопсалт) Григорий Дараваноглу, архонт-маестро на Цариградска патриаршия

Когато си роден на красиво място и Бог любвеобилно те е докоснал с творческата Си сила, чудото става. Така от едно момче, родено преди малко повече от половин век край водите на Босфора, израства прекрасният Божи славей Григорий. Кръстен е на славните Григориевци в историята на Църквата и на древния Царстващ град. Фамилното му име е турско, но това е по законите на страната, в която се е родил. Защото душата му е гръцка – така се е чувствал и затова като пълнолетен се преселва в Гърция.

Преди това завършва университет в САЩ, но отдавна е изоставил онези науки. Защото те са му били препоръчани като перспективни от човешка гледна точка. А неговата душа имала съвсем друга перспектива.

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (75 Votes)

2019 07 16 1212Има хора, които, каквото и да стане и каквото и да им се случи, не желаят да се обърнат към Бога! Той им дава знаци, праща им хора, допуска болести, говори им на Своя неизказан език, но... те не искат да чуят Неговия глас. Остават верни на старата си природа, предпочитат да вървят по своя път встрани и надолу и упорито отказват да Го приемат съзнателно в живота си.

Преди няколко години в болничния параклис имах среща с един човек, който ме убеди в това. На стационарно лечение в онкологичното отделение на многопрофилната болница беше настанен пациент – мъж на около 65 години с тежко заболяване. Идваше, когато посещавах параклиса, стоеше, разговаряхме и след това се прибираше в отделението си. И така – идваше, воден от някакъв странен интерес. Дружелюбно беседвахме на различни теми и после напускаше с позитивна и ведра нагласа. От разговорите с него разбрах, че е бивш офицер от армията, пенсионер, на когото при преглед му открили злокачествен тумор и сега беше подложен на лечение. Започнах да му говоря за вярата, за Църквата, за православието... Но той призна, че не е кръстен и няма никакви религиозни навици. След като разбрах това, започнах да му говоря за Христовото учение и за мистичната роля на Църквата, която обединява вярващите в Христос и ги прави Негова общност.

 

 

И рече старецът...

Стреми се с всички сили да проникнеш със сърцето си дълбоко в църковните чтения и пения и да ги издълбаеш върху скрижалите на сърцето си.

Игумен Назарий
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.