Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (150 Votes)

46- Отче Ангеле, моля да коментирате очакванията на голяма част от нашето общество за по-решителни мерки на Св. Синод в навечерието на двата светли празника – Цветница и Великден. Хората непрестанно изразяват безпокойството си да не би събирането на десетки богомолци в църквите да разнесе повече ужасната зараза с COVID-19?

- Не дай Боже църквата да се окаже източник на зараза! Мисля, че съвсем ясно беше казано (аз мога да говоря от името на Софийска епархия) от Софийския митрополит и Български патриарх Неофит хората да си останат вкъщи! Няма нищо страшно, че в този наистина най-светъл празник за православния християнин той ще може да се помоли в тази интимност, която може да получи в дома си! Аз разбирам и другите вярващи хора, защото за християните животът започва и свършва с Пасха, т. е. ние изживяваме една постоянна Пасха и това е стремежът на всеки един от нас! В превод Пасха означава точно това Преминаване: ние се стремим да преминаваме в по-високо духовно постижение! Но… ето сега, при всички тези трагедии, които се разиграха по света, тази Пасха ще бъде по-различна. Бих казал, че в известна степен това ще ни усмири. Защото аз си спомням Великден през различните години. Имаше постоянни, нескончаеми опашки пред големите супермаркети. Стана така, че най-важното за този празник е не духовното преминаване, а материалната радост, която изпитваме. Боядисването на яйцата, покупките, пищната трапеза, на която трябва да ѝ се насладим… Особено за онези, които са преминали през поста на Четиридесетницата. Сега това няма да го има! Сега може би празникът ще се състои точно в своята духовност. Лошото е, че именно трагедията ни застави да откриваме духовността си!

4.7430555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (576 Votes)

bor gavriil

Няколко highlights от изявлението на Ловчанския митрополит Гавриил:

1. Хората, които спазват ограничителните мерки и се въздържат от посещение на богослужение, НЕ СА църковно вярващи.

2. Църковно вярващи са тези, които въпреки ограничителните мерки и препоръките на своите архиереи посещават богослуженията. НО! За щастие, църковно вярващите хора са малко. Това е чудесна новина, защото няма за какво да се притесняваме.

3. Хубавите новини не свършват дотук. На Великденската служба истинските богомолци обикновено са малцина. Вярващите, които са наясно с богослужението на този празник, за наша радост са съвсем малко и само те остават до края на службата. Другите идват само за обикалянето на храма отвън и после се прибират.

4. Отказът да се раздава върба и да се „минава под масата“ е невероятна жертва от страна на Св. Синод. Не е ясно какво точно се жертва.

4.9252336448598 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (107 Votes)

760 oОтношението към коронавируса и към Евхаристията по време на пандемията стана причина за нова „културна война“ в православието. Вярващите във вируса или в това, че Евхаристията го убива, се разделиха един срещу друг в окопи и се стрелят. Признавам, че аз също заседнах в един такъв окоп, а може би дори го изкопах сам преди това.

Както и да е, определено нямаме нужда да продължаваме да играем на тази културна войничка. Защото вирусът ще продължи да отнема здравето и живота и от двете страни.

Следвайки Болотов, трябва да признаем, че всяка гледна точка към Евхаристията и вируса е теологумен (частно богословско мнение, бел. ред.) и не може да бъде налаган на другата страна (да се изказваш, разбира се, може). И да чакаме вселенски събор, който би могъл да приеме окончателно и авторитетно решение по този въпрос (това е утопия, но друг изход няма).

* Източник: facebook страница на автора, анонс на доклад, изнесен на международен онлайн-семинар „Религиозните общности и Църквата в условията на пандемията“.

4.847619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (210 Votes)

gas litvin largeСпокойно, не се бойте, той не е заразен с коронавирус. Пък и все още не сме Северна Корея.

Това в заглавието е от една сурова военна приказка в случаи на неудачи в живота на казармата: „Разстреляйте фелдфебела (старшината)! Той си знае защо!“. Така началството си измива ръцете и по военному решава проблема.

Сега на някои им се иска да бъдат разстреляни двама свещеници. „Вината“ им: и двамата изразиха сходни становища по въпроса за сериозната опасност от зараза с коронавирус в храмовете. Понеже те не отричат опасността, не си затварят очите, не си заравят главата в пясъка, са виновни.

4.9252336448598 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (107 Votes)

IMG 7161 840x415Днес, когато събитията се променят мълнеоносно, свещениците се обръщат към вярващите със слово на утеха. В тези дни, когато училищата са затворени, хората работят дистанционно, ние сме принудени да стоим у дома и се страхуваме за здравето на близките си, за нашето бъдеще, и ни се иска да попитаме: „Господи, Ти всичко виждаш, какво става?“.

Здравейте, скъпи мои! Помолиха ме да се обърна с пастирско слово в тези печални дни на Великия пост, които за нас, всички християни в света, днес станаха истинско изпитание. Имам предвид не само христините в Русия, а и по целия свят.

Много наши братя се оказаха в ситуация, когато храмовете са затворени, не се извършват богослужения, енориашите не могат заедно със свещениците да участват в тайнствата. Това наистина е голямо изпитание за нашата вяра и за нашата църква.

И при все това, очевидно е, че в условията на опасност от заразяване с коронавирус ние, като разумни хора, сме длъжни да бъдем максимално внимателни и бдителни. И да спазваме всички необходими условия и всички необходими предписания, за да не се превърнем в източник на разпространяване на тази болест.

 

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики