Карикатури

0 users and 1130 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Христос се роди!

User Rating:  / 12

DSCF7961Защото Младенец ни се роди – Син ни се даде; властта е на раменете Му, и ще Му дадат име: Чуден, Съветник, Бог крепък, Отец на вечността, Княз на мира (Ис. 9:6).

Празникът на Христовото Рождество е посрещан с голямо вълнение от всички християни, от малки и големи, от бедни и богати. Това е най-благоприятно време за прошка, за помирение, за помощ към нуждаещия се и за всичко онова, което е сред плодовете на любовта и мира.

Думите на св. пророк Исайя през вековете били ясно указание за чудното и спасително дело, което имало да стане – раждането на Христос в плът на земята. Защо в пророчеството Спасителят е наречен Княз на мира? Не случайно ангелите възпяват Христовото Рождество като възстановяване на мира на земята и на благоволението между хората. От самото начало на своя земен път, през годините на Своето детство, през времето на обществената Си проповед и дори до кръстната Си смърт Христос ни завещава своя мир. Роди се, за да примири небето със земята, сетне учеше хората да имат мир и любов помежду си и накрая пренесе Себе Си в жертва на кръста, за да научи всеки човек какво значи „милост на мира”. На Онзи, който изрече чрез устата на пророка думите: „Милост искам, а не жертва” (Ос. 6:6), сме длъжни и ние да принасяме милост, а именно – с кротки и смекчени сърца, които са плод на мира в нас и помежду ни, да пристъпваме към Христовия жертвеник в православните ни храмове. Никой дар не е толкова потребен на Бога, колкото мирът и мирното разположение между човеците.

Продължение: Христос се роди!

„Коледна звезда” 2014 – картички, които правят чудеса

User Rating:  / 12

3222В седмицата преди Рождество Христово е към своя край активната част на тазгодишният проект „Коледна звезда” (zvezda.dveri.bg), организиран от Енорийския център при столичния храм „Покров Богородичен”. Участници в него са деца и хора с умствена изостаналост от няколко социални институции, както и нуждаещи се ученици от едно малко балканско село. Всички те, от октомври до сега, рисуваха и подготвяха коледни картички. Средствата от продажбата им ще бъдат използвани за финансиране на летните им лагери и екскурзии. Както в последните няколко години, и този път, в подкрепа на свои връстници без семейства, коледни картички рисуваха и ученици от няколко столични училища. В началото на декември в Дома на Европа в София най-красивите честитки бяха показани на изложбата „Стани приятел”. Резултатът в материално измерение е повече от добър: почти 3000 бр. продадени картички и събрани над 6000 лв за каузата на нуждаещите се деца и хора с интелектуални затруднения. Следващият етап от проекта е организирането на самите екскурзии.

Продължение: „Коледна звезда” 2014 – картички, които правят чудеса

Излезе от печат служба на Рождество Христово

User Rating:  / 6

Oblozhka1На книжния пазар вече е в продажба сборник с цялостното последование на службата на Рождество Христово. Изданието съдържа самата служба на църковнославянски език с прибавени невми на нотираните песнопения. По този начин сборникът може да се използва както от църковните певци, които познават невмения нотопис, така и от такива, които пеят по ноти.

Новият сборник може да бъде закупен в софийските храмове „Св. Неделя” и „Св. Седмочисленици”, както и от църковните книжарници на ул. „Цар Самуил” 111 и „Лествица”.

Болестите на висшия клир според папа Франциск

User Rating:  / 27

60Папа Франциск остро разкритикува бюрокрацията на Ватикана в предколедния си адрес към кардиналите, като спомена „духовния Алцхаймер” и „тероризма на клюки”. Той каза, че Kурията – администрацията на Римокатолическата църква – страда от 15 „заболявания”, които трябва да бъдат излекувани през новата година.

Франциск, който е първият папа от Латинска Америка, разкритикува и „онези, които се грижат вманиачено за своя имидж” и поиска реформа на курията.

Настъпи тишина в края на речта на папата, коментира Би Би Си. Франциск изброи 15 „болести”, които заплашват висшето духовенство и по-специално Курията – главния административен орган на Светия престол и Ватикана, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В реч с безпрецедентно суров език папата осъди податливостта на светската суета, съперничествата, празнословието, клеветите и раздорите. Папата отправи в годишното си слово благопожелания към членовете на Курията и ги прикани да направят „истински преглед на съвестта си”. Той говори в обстановка на голяма тържественост и пълна тишина в зала „Клементина” във Ватикана в присъствието на кардиналите.

Продължение: Болестите на висшия клир според папа Франциск

Ваня намери дом и сигурност

User Rating:  / 18

IMG 20141215 104820По-малко от месец преди Рождество Христово Ваня, продавачката на „Църковен вестник”, на която помогнаха това лято десетки читатели на Двери, вече е настанена в Дом за стари хора в Горна Баня, където намери подслон, грижа и сигурност. Това лято Ваня беше намерена на улицата, пребита, без да помни къде живее и как да се върне в дома си. Беше й открадната личната карта и всякакви документи. Заради леката форма на деменция беше невъзможно да се разбере със сигурност, какво й се е случило. Тогава десетки хора от цялата страна и чужбина изпратиха пари и предложиха помощ, за да бъде осигурена първоначална грижа за Ваня, да има храна, да й бъде издадена лична карта, да се уредят документите й за настаняване в подходящо заведение. В рамките на десет дена бяха събрани повече от 1500 лв., с които беше осигурена грижата за нея, храната, прегледи, и други необходими дейности. През лятото стана ясно, че деменцията на възрастната жена се засилва и тя не може да живее сама в общинското жилище, в което е настанена от години. Необходим й беше постоянен надзор, иначе Ваня напуска дома си и не успява да се върне, не може да се грижи сама за себе си, с което затруднява съквартирантките си и съседите. С настъпването на зимните месеци изгубването й в града можеше да има фатални последици за нея.

От началото на декември Ваня е настанена в дом за стари хора в Горна Баня, където е обгрижвана денонощно. Тя пак е посещавана от хората, които я обичат, има общуването с тях, но има и сигурността на дом, в който основните й потребностите са осигурени.

Продължение: Ваня намери дом и сигурност

Архиерейско посещение в немски манастир под юридсикцията на БПЦ

User Rating:  / 13

10868153 786970154707784 1330361178225568247 nСедмицата преди Рождество Христово Западно-  и Средноевропейският митр. Антоний направи първото си архиерейско посещение в единствения манастир на епархията – Буххаген, Долна Саксония, Германия. По време на митрополитската визита с архимандритско достойнство бе отличен йеромонах Симеон, брат на св. обител. Офикията му бе дадена по предложение на игумена схиархимандрит Йоан (Пфайфер), и с решение на епархийския съвет. Митрополит Антоний оглави вечернята на 20 декември и св. Литургия на 21 декември в манастирския храм.

Светата обител е основана и се управлява от схиархимандрит Йоан, който след приемане на православието, става монах на Света Гора. Затова животът в манастира Буххаген е подчинен на светогорски устав. В него се подвизават четирима монаси – игуменът – схиархимандрит Йоан, който е и представител на монашеството в епархийския съвет на Западноевропейска епархия, архимандрит Симеон, дякон Лазар и монах Пантелеймон. През 1993 г. св. обител преминава към юрисдикцията на Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ с благословението на тогавашния митрополит Симеон. Новият владика Антоний този декември за първи път посещава св. обител и се запознава с живота в нея.

Продължение: Архиерейско посещение в немски манастир под юридсикцията на БПЦ

Почина богословът и църковен певец Александър Деянов – Сашо Звяра

User Rating:  / 16

4444Днес, 23 декември 2014 г., от 14 ч. в софийската митрополитска катедрала „Св. Неделя” ще бъде извършено опелото на богослова, дългогодишен гл. счетоводител на Синодално издателство и църковен певец Александър Деянов, известен в църковните среди повече с прякора си Сашо Звяра. Той почина на 75 години.

Александър Деянов е родом от с. Банище, Трънско. Завършил е Софийската духовна семинария на гара Черепиш и Духовната академия „Св. Климент Охридски”. Бил е съученик със Сливенския митр. Йоаникий. Работил е цял живот в администрацията на църковни поделения, като неотлъчно е бил клиросен и хоров певец. Добър изпълнител на вокална музика, той често беше канен в хорови състави, концертиращи в Европа и в други континенти.

През 2012 г. Ал. Деянов издаде книга за родното си село Храм „Св. Йоан Богослов” с. Банище, Пернишко (тук).

Опелото ще бъде възглавено от Старозагорския митр. Галактион.

Бог да го прости!

Снимка: Милчо Миленов

Руската църква предлага решение на кризата чрез „православно банкиране”

User Rating:  / 11

zx450Новата православна финансова система може да защити руската икономика от кризата. Това заяви прот. Всеволод Чаплин, председател на синодния отдел по взаимодействие между църквата и обществото на Московската патриаршия, цитиран от агенция ТАСС. Чаплин е заявил, че група руски финансисти имат конкретен план за развитие на „православно банкиране”. Проектът прелага при кредитиране връщането на заема да бъде не с определена лихва, а да се обвърже с печалбата на предприятието. Освен това се предвижда отказ от финансиране на производство на алкохол и цигари, хазартен бизнес и от използването на труда на нелегални имигранти.

„Необходимо е в света да нарасне ролята на механизмите, които не се основават на лихварството”, казва Чаплин. „В противен случай става неизбежно спукването на финансовия балон, действащ на принципа "пари правят пари”. Това от своя страна може да има катастрофални последици като дори голяма война, в която да се загуби всичко”, предупреждава духовникът.

Продължение: Руската църква предлага решение на кризата чрез „православно банкиране”

Рождественски концерт на музикална формация „Трисагион”

User Rating:  / 7

trisagionНа 22 декември в столичния храм „Света Троица” (на бул. „Константин Величков”) от 18:30 ч. ще се проведе Рождественският концерт на музикална формация „Трисагион”, озаглавен „Витлееме, уготовися” („Приготви се, Витлееме!”). Входът е свободен. Всички, които искат да чуят автентични православни песнопения, са добре дошли.

В концерта са включени специфични образци, по-редки и древни варианти на църковните мелодии, които не се срещат в познатите псалтикийни сборници у нас. Някои песнопения ще бъдат изпълнени също и в оригинал, т. е. на славянски, но и на гръцки език. Освен песнопения за Рождество Христово от формацията са подготвили и някои изненади – техни собствени разработки на базата на популярни мелодии от Света Гора. 

Повече за дейността на „Трисагион” и предстоящия концерт – тук.

Преди Рождество Христово митрополит Наум се срещна с деца и ученици от епархията

User Rating:  / 12

10294436 580961575338726 8883323270835221609 nНавечерието на Рождество Христово Русенският митр. Наум е посветил на срещи с деца и ученици от епархията. На 20 декември (Игнажден) му гостуваха четвъртокласници от Основно училище „Васил Левски” в Разград. Децата представиха кратка програма с изпълнение на песни и стихотворения, посветени на големия християнски празник. Учениците поднесоха на архиерея свои ръчно рисувани картички, а той от своя страна им подари малки пакети с лакомства и сувенири за спомен. Учениците бяха придружавани от техния учител по религия Илиян Чолев, който до началото на тази учебна година беше експерт по религия в РИО – Разград, и от Росица Георгиева, експерт по религия в РИО – Русе.

Русенска митрополия има най-голям брой групи от ученици, изучаващи религия в общообразователните училища. В Русе е единственият инспекторат по образованието, в който има експерт по религия.

Продължение: Преди Рождество Христово митрополит Наум се срещна с деца и ученици от епархията

Монашеско пострижение в Драгалевския манастир (фоторепортаж)

User Rating:  / 28

IMG 0211В навечерието на Рождество Христово се увеличи сестринството на Драгалевския манастир „Успение Богородично” край София. Снощи, след отслужването на тържествената вечерня, оглавена от Браницкия еп. Григорй, се извърши пострижение на нова монахиня. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, послушницата на св. обител Теменужка прие монашески постриг и получи името Йоана. Във вечерното богослужение взе участие и ефимерият на манастира архимандрит Алексий.

Това духовно тържество уважиха много гости – монахини от други женски обители, дългогодишни приятели на послушницата и хора, които помагат и се черкуват всяка неделя в манастира и които с течение на годините са се превърнали в част от неговия живот.

Продължение: Монашеско пострижение в Драгалевския манастир (фоторепортаж)

„Вяра и общество”: Как комерсиалният дух на Коледа погълна атмосферата на Рождество

User Rating:  / 6

22047Тази събота в предаването „Вяра и общество” по БНТ от 17 ч. са подбрани теми, свързани с настъпващия празник на Рождество Христово.

На Игнажден водещият на предаването Горан Благоев ще проведе разговор за суеверията, които съпътстват коледните традиции, и за комерсилния дух на празника, който поглъща християнската му същност. Гости в студиото ще бъдат свещ. Александър Лашков и Деян Петров, юрист, студент в Богословския факултет на СУ.

Можете да изпращате мнения и въпроси по темата на страницата на предаването във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването пряко в ефир можете да се обаждате на телефони 02 9 444 999 и 02 814 25 51 след 17.20 ч. Звънете по време на разговора, за да бъдете свързани със студиото.

В предаването са включени още темите:

Продължение: „Вяра и общество”: Как комерсиалният дух на Коледа погълна атмосферата на Рождество

В София откриха изложба „Ранното християнство в Родопите”

User Rating:  / 16

Belovska basilikaНа 19 декември в столичната галерия Credo bonum беше открита изложбата „Ранното християнство в Родопите”. В снимки и слово е разказана историята на проникването на християнството в тази българска планина. „Базиликите в Родопите са величествени знаци на новата, християнска вяра, останала наша и досега”, казват организаторите. Изложбата разказва също за мисията на св. Никита Ремесиански, за приемането на християнството от бесите, за превода на Св. Писание на бески език – известен като „Библия бесика” и проследява влиянието на бесите в средиземноморския свят. Представени са едни от най-знаковите храмове в Родопите, строени в близост до култови места на Дионис, като Беловската базилика, Червената църква до Перущица, базиликата Николица в Ракитово, базиликата до Барутин, манастирският комплекс до Смолян.

Изложбата е подготвена със сътрудничеството на проф. Диана Гергова, проф. Маргарита Ваклинова, проф. Валерия Фол, проф. Светлана Янакиева, ст. н. с. Славия Бърлиева, Величка Мацанова, Гавраил Лазов, Никола Дамянов, Дамян Дамянов, Венцислав Каравълчев, Свилен Топчиев.

Продължение: В София откриха изложба „Ранното християнство в Родопите”

В навечерието на Рождество Христово патриарх Неофит посети онкоболни деца

User Rating:  / 19

imagНа 17 декември Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посети Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания, в сградата на ИСУЛ, съобщи Софийска митрополия. Броени дни преди Рождеството на Спасителя Негово Светейшество благослови болните деца и им занесе подаръци. Заедно с него беше и Браницкият еп. Григорий. Патриархът влезе във всички болнични стаи и благослови дечицата, които се лекуват там. На тръгване те му подариха две рисунки, една от които с надпис: „Днес беше хубав ден”.

Снимка: Българска патриаршия

Англиканската църква назначи за първи път в историята си жена за епископ

User Rating:  / 15

58Англиканската църква назначи жена за епископ за първи път в 500-годишната си история, предаде Асошиейтед прес. Викарката Либи Лейн, която свири на саксофон, обича футбола и е фен на Манчестър Юнайтед, беше назначена за епископ на Стокпорт. Преди пет месеца Англиканската църква позволи на жените да служат като епископи след дългогодишен вътрешноцърковен спор. Решението разочарова консервативните англикани, които през последните години започнаха да се присъединяват към Римокатолическата църква.

Първата стъпка на Лейн на новия пост беше да отправи молитва за жертвите на талибанското клане в пакистанско училище. Новата епископка на Стокпорт заяви, че назначението й е „неочаквана радост”.

Продължение: Англиканската църква назначи за първи път в историята си жена за епископ

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.