4 users and 3010 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Видинска чудотворна икона ще гостува в Самоков и Дупница

User Rating:  / 1

ikonaЧудотворната икона на свети Пантелеймон от едноименния видински храм ще бъде отнесена за поклонение в Самоков и Дупница. Рано сутринта на 1 септември в 7 ч. иконата ще бъде за малко в самоковския манастира „Покров на Пресвета Богородица“, където се съхранява частица от мощите на светеца. Свещеното изображение ще остане там около половин час за поклонение. След това игумения Пелагия и сестрите от манастира ще се включат в лития до гр. Дупница заедно с иконата и мощите на св. вмчк Пантелеймон. Реликвите ще бъдат посрещнати във вторник, 1 септември, в 9.30 ч. на площад „Развесена върба”, след което с лития ще бъдат занесени до площад „Свобода”. Там в 10 ч. ще бъде отслужен молебен и шествието ще продължи до храм „Св. Георги Победоносец”, където ще бъде отслужена св. Литургия. Изображението на светеца от Видин ще бъде оставено за поклонение в Дупница до 5 септември.

Иконата на св. Пантелеймон се съхранява в старинния едноименен храм в двора на Видинска митрополия. Не се знае произхода й, нито от кого е рисувана. Донесена е в храма в края на 17 век.

Кампания "Православните семейни ценности срещу наркотиците" стартира във Варна

User Rating:  / 4

otvorio4iСтартира тренинг-кампания за превенция на зависимости под надслов „Православните семейни ценности срещу наркотиците“, а неин реализатор е варненското Сдружение "Отвори очи". Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати свещеници и активни членове на 7 варненски енории в усвояването на знания и умения за изнасяне на беседи пред енориаршите по темите за зависимостта и независимостта от наркотици, погледнати през призмите на науката и на православното християнство.

Проектът се осъществява с благословението на Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан и е финансиран от Дирекция „Превенции” на Община Варна в рамките на общата годишна програма за превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора.

За пръв път на територията на Община Варна ще се проведе подобен тип събитие, обединяващо усилията на отделните енории в борбата с един от най-сериозните проблеми на съвремието; проблем, който вече виждаме навсякъде около нас, в нашите семейства и в семействата на нашите близки; а именно употребата на психо-активни вещества – марихуана, алкохол, наркотици – като част от „естествената“ култура на младите. Тази реалност се е пропила в обществото ни до степен, в която, дали от чувство на безсилие, дали от липса на загриженост, сякаш вече сме спрели да й обръщаме внимание.

Продължение: Кампания "Православните семейни ценности срещу наркотиците" стартира във Варна

Събор на архиереите на Вселенска патриаршия се провежда в Истанбул

User Rating:  / 14

article 22936 105203На 29 август в Истанбул започна събор на всички архиереи на Цариградската вселенска патриаршия с основна тема предстоящият през 2016 г. всеправославен велик събор. Особеност на срещата е присъствието на митрополитите от т. нар. "нови земи" в Северна Гърция и част от централна Гърция (освободени от турска власт през 1913 г.), които имат двоен статут - в духовно отношение те се подчиняват на Цариградска патриаршия, а в административно - на Св. синод на Гръцката православна църква. Те участват в работна среща на митрополитите на Вселенска патриаршия за първи път от 80 години. Във въведителното си слово патриарх Вартоломей коментира недоволството на Атинския архиепископ Йероним, който в писмо изрази разочарованието си, че не е бил информиран за поканата към гръцките митрополити да участват в срещата във Фенер. Вселенският патриарх заяви, че поканите към всички митрополити от т. нар. "Нови земи" са били изпратени чрез секретариата на Атинската архиепископия и не може да си обясни, защо Атинският архиепископ не е бил запознат с тези покани.

Продължение: Събор на архиереите на Вселенска патриаршия се провежда в Истанбул

Празник на пренасянето на мощите на св. Александър Невски

User Rating:  / 15

Aleksandar Nevski001На 30 август Църквата отбелязва събитие, свързано с паметта към светия благоверен княз Александър Невски - пренасяне на светите му мощи от град Владимир в град Санктпетербург по времето на руския император Петър І. Това е вторият годишен празник и на патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник "Св. Александър Невски" в София. От 1998 г. в патриаршеската катедрала се пази и частица от светите му мощи, които са постоянно изложени за поклонение от вярващите.

По случай празника в неделния ден светата литургия в патриаршеския храм ще бъде отслужена от Н. Св. Българския патриарх Неофит заедно с епископите Тивериополски Тихон, председател на църковното настоятелство на храма, и Браницки Григорий, викарий на Софийския митрополит, както и с храмовото свещенство.

Стихира на Малка вечерня в чест на пренасянето на мощите на св. Александър Невски, гл. 1:

Пресветло украсен с вяра и благочестие като благочестен, преизряден и преименит скиптроносец, ти си станал поборник за Пречистата Троица; и просветен от Нея, с чудесата си възсиял като светлина за света и си се показал молитвеник за нашите души.

Отсичане главата на свети Йоан Предтеча

User Rating:  / 10

3787Днес е празник. Колкото и да е печално онова събитие, което се отбелязва и празнува на днешния ден, ние не преставаме въодушевено да почитаме паметта на самоотвержения Христов Предтеча и Кръстител св. Йоан, сина на Захария и Елисавета. И ще го празнуваме винаги, защото "между родените от жени няма нито един пророк по-голям от Йоан", заявява Сам Спасителят (Лука 7:28).

Събитието е скръбно, затова го отбелязваме и с пост. При това в някои краища на България християните на този ден не само постят (строго, без олио, когато не е събота или неделя), но и не ядат нищо червено - нищо, което има цвета на кръвта на Предтечата.

По неговите свети молитви нека Бог се смили и над нас!

Из утринната за празника. Слава на „Всякое дихание“, гл. 6:

Отново Идориада беснее, пак се тревожи. О, коварни танци и пиршество с коварство! Кръстителят е обезглавен и Ирод е объркан. По молитвите, Господи, на Твоя Предтеча дарувай мир на нашите души.

Паки Иродия бесится, паки смущается. О, плясания льстивна и пира с лестию! Креститель усекашеся и Ирод смущашеся. Молитвами, Господи, Твоего Предтечи мир подаждь душам нашим.

Πάλιν Ἡρῳδιὰς μαίνεται, πάλιν ταράττεται. Ὢ ὅρχημα δόλιον, καὶ πότος μετὰ δόλου! ὁ Βαπτιστὴς ἀπετέμνετο, καὶ Ἡρῴδης ἐταράττετο. Πρεσβείαις Κύριε, τοῦ σοῦ Προδρόμου, τὴν εἰρήνην παράσχου ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.

Обновен беше храмът в гр. Брегово (фоторепортаж)

User Rating:  / 12

IMG 5077На 28 август старинният храм “Успение Богородично” в гр. Брегово беше обновен след ремонт, продължил близо 3 години. Чинът на обновление извърши Видинският митрополит Дометиан, който след това оглави и св. Литургия. В съслужение с архиерея бяха архим. Антим, протосингел на Видинска митрополия, и енорийският свещеник на храм “Успение Богородично“ протойерей Деян Дечев. Песнопенията по време на богослуженията изпълняваше о. Рафаил, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, чието изкусно пеене накара енориашите в мълчание да проследят цялата св. Литургия, нещо, което в този храм трудно се постига, отбелязват местни хора.

Със слово към богомолците се обърна архим. Антим, който говори за живота на св. Богородица, духовната покровителка на бреговския храм. Протосингелът напомни, че Божията майка винаги е готова да чуе нашите молитви и да се застъпи пред Бога за нашите немощи. Архим. Антим честити на бреговчани обновлението на храма, като подчерта, че това не е постигнато лесно. Той благодари за усилията на енорийския свещеник о. Деян, на общинското ръководство, на всички, които са се потрудили църквата в града да добие по-добър вид. Беше отбелязано, че по проекта е ремонтирана фасадата, дворът и част от интериора на храма. Не е било възможно и вътрешното ремонтиране на сградата, тъй като тя е паметник на културата и обновяването на интериора ще се извърши на следващ етап след консултации с Министерството на културата.

Продължение: Обновен беше храмът в гр. Брегово (фоторепортаж)

Програма на Седмицата на православната книга 2015

User Rating:  / 13

thumb3 Angel_2015От 7 до 13 септември във Варна ще се проведе традиционната международна Седмица на православната книга. На форума си дават среща духовници, мисионери, издатели, автори, творци, работещи на полето на църковната книжнина. Тазгодишната тема е: "Мисията на Църквата за спасението на човека". Седмицата се организира с благословението и активното участие на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. 

Програмата на форума тази година съдържа:

Продължение: Програма на Седмицата на православната книга 2015

Румънската църква е отворена за преговори по данъчно облагане на приходите при едно условие

User Rating:  / 16

даниилРумънската православна църква посочва в комюнике, че е отворена за преговори по въпроса за данъчното облагане на приходите си, но само при едно условие, пише digi24.ro.

"Църквата е отворена за преговори по въпроса за данъчното облагане на приходите си, ако този въпрос е решен съвместно с въпроса за връщането на всички църковни имоти, конфискувани от румънската държава, или за изплащането на компенсации за тях, за да може Църквата да разполага с необходимите средства за издръжка и за финансиране на своята социална благотворителна дейност", се казва в официалната реакция на статия, публикувана в adevarul.ro.

"Досега само една малка част от имотите на Румънската православна църква, конфискувани от комунистическия режим, са били възстановени", се казва в комюникето.

"Преди няколко дена Румънската патриаршия обясни в комюнике, че приходите, регистрирани от църквите, се използват за изплащане на заплати, комунални услуги, поддържане на ценното културно наследство, състояща се от църкви и други религиозни сгради, както и за финансирането на значителна социално-благотворителна и образователно-културна дейност в румънското общество и в румънските общности в чужбина ", гласи комюникето.

"Фактът, че Румънската православна църква е добре организирана и има капацитет за ефективно администриране на своите имоти, трябва да бъде оценен и насърчаван, а не да е предмет на завист и опозоряване. По-голямата част от около 800 социално-медицински и образователни институции и програми (медицински служби, лечебни заведения, старчески домове, приемни домове и центрове за други лица в неравностойно положение, детски градини и т. н.), за чието финансиране епархиите на Румънската патриаршия са изразходвали през миналата година (2014 г.) над 87 милиона леи (над 38 млн лева), се финансират правилно и прозрачно именно от приходите, регистрирани от епархиите на Румънската православна църква. (...) Ние повтаряме, че фискалният статут на вероизповеданията в Румъния е подобен на този в повечето страни от Европейския съюз, в които те получават поддръжка за своя принос към социалния живот", посочва гореспоменатият източник.

"Натискът на медиите, упражняван за възможно данъчно облагане на приходите на Църквата, има за цел намаляване на подкрепата за образователните, социалните и благотворителните дейности на Църквата и като цяло - подценяване на ролята на Румънската православна църква в обществото“, се казва още в комюникето.

Финансовият министър Еуген Теодоровичи заяви миналата седмица, че евентуални преговори по отношение на данъчното облагане на някои приходи, регистрирани от вероизповеданията, може да се извършва само в края на годината. Министърът също така заяви, че данъчното облагане на малки приходи в резултат от продажбата на свещи и други религиозни предмети могат да бъдат взети под внимание.

Разрушаването на албански православен храм разгневи Гърция

User Rating:  / 11

9 nХора и техника на полицията са разрушили оспорвана църква, посветена на св. Атанасий в село Дерми в Южна Албания. Това разгневи Православната църква и правителството на съседна Гърция, която подкрепя мисията на Църквата в своята съседка.

Православната църква нарече събарянето на храма вандалски акт на оскверняване и унищожаване на църковната собственост. Гърция заяви, че албанците са държат като ислямистки екстремисти.

Полицията използва тежка техника, за да разруши построена през 1994 г. църква, издигната върху основите на много по-стара църква, която е на свой ред е била разрушена по време на жестокия атеистичен комунистически режим в Албания.

Обновеният храм е обявен за "незаконно строителство" от местните власти в община Химара преди две седмици под натиска на албанските националисти, опълчващи се срещу православните си сънародници от гръцки произход, подкрепяни от Гръцката православна църква.

Още миналия петък, когато се разнесе новината за разрушаването на храма, правителствени служители, включително премиерът Еди Рама, описаха църквата като важна част от националното наследство на Албания и обещаха да я възстановят. Според албански източници през 17 век в тази църква е служил известен католически духовник, който е отворил и училище на албански език.

Говорейки за църквата, премиерът Рама каза в понеделник, че "старата църква в Дерми ще бъде възстановена като паметник на националното културно наследство“.

Албанските националистически историци и политици са отхвърлили жалбите Православната църква, обявявайки ги за гръцка националистическа пропаганда.

Южният регион Химара е преживял няколко конфликта между албански и гръцки националисти през последните години. В този регион, населен предимно с жители, които се самоопределят като гърци, някои гръцки националисти все още мечтаят за обединяване на региона с гръцката държава.

Гръцкото правителство призова албанските власти да спрат разрушаването и реагира остро след разрушаването, като го сравни с актовете на ислямски екстремисти.

"Унищожаване на свети места и обекти за поклонение се провежда и сега в по-широкия регион на Близкия изток и Северна Африка чрез ръцете на джихадистите. Днес ние също видяхме такъв акт да се извършва в нашата съседка, Албания", каза говорителят на гръцкото външно министерство Константинос Кутрас в сряда. "Вие ще бъдете информирани пряко за постъпките на Гърция по този случай към Албания и международната общност", добави той.

Още 25 милиона леи за букурещката катедрала

User Rating:  / 8

При неотдавнашното преразпределение на бюджета на съседна Румъния на Държавния секретариат по религиозните въпроси бяха отпуснати 67 милиона леи, от които 25 милиона леи (около 11 млн лева) са предназначени като държавна помощ за продължаване на строителството на патриаршеската катедрала в румънската столица, съобщава Медиафакс. Това беше обявено от министъра на финансите Еуген Теодоровичи.

Съобщава се също, че през юни строителството на огромната катедрала е завършено около 60 на сто, като дотогава са били изразходвани 46 милиона евро. Предвижда се до 2017 г. катедралата да се изгради до състояние, при което в нея ще могат да се служат църковните служби. Свещеник Николай Крънгашу, пълномощник на патриарха за строителството, заяви, че общата цена ще бъде по-малка от 100 милиона евро.

Филм за схимонах Антоний Зографски разказва за съвременен български подвижник

User Rating:  / 21

56678В youtube се разпространява любителски филм, разказващ за съвременен български подвижник на Света Гора – схимонах Антоний Зографски, починал съвсем млад през 2000 г. на Атон.

Авторката, Соня Анкова, определя творбата си като “скромен, любителски филм за блаженния схимонах Антоний Зографски”. Г-жа Анкова казва, че целта й е да предизвика интереса на професионалистите-документалисти, които да изследват живота на монаха, чиито мощи, според свидетелства, са нетленни, и да се направи професионален документален филм за о. Антоний.

Видеото се състои от спомени на приятели и познати на монаха, които разказват за живота му в София и на Света Гора. Във филма са заснети разкази на схимонах Козма Зографски, о. Йоан Чикалов, предстоятел на столичния храм “Св. Параскева”, Нина Комарова, служител в софийския храм “Св.Неделя”, Мартин Ралчевски, писател и добър приятел на о. Антоний, Дарин Алексиев, преподавател в Софийската духовна семинария.

Продължение: Филм за схимонах Антоний Зографски разказва за съвременен български подвижник

Известният празник на неизвестния светец Фанурий

User Rating:  / 16

fanoyrios 15 14На 27 август във всички гръцки църкви домакините носят необичайни за нас обредни пити - т. нар. "фануропита", посветена на светеца св. Фанурий. Почти няма семейство, което да не приготвя ароматния сладък хляб, посветен на този почти неизвестен за нас светец. Неговият празник в Гърция е толкова популярен, колкото и Гергьовден. Гърците вярват, че този светец помага за намирането на всичко необходимо за човешкия живот - от изгубени вещи до намирането на добра снаха или зет. Вярата им е свързана и с етимологията на името на светеца, което означава "откриващ", "правещ явно". Народната памет свързва с името му извършването на много чудеса.

За живота на този светец не е известно нищо. В изворите до 14 в. не се среща информация за него. През 14 в. на о. Родос, при разкопаване на останки от стара сграда, е открит малък храм със запазени останки от икони и стенописи. Там е открита икона с житийни сцени на "св. Фано", от които се разбира, че той е бил раннохристиянски мъченик - името Фанурий му дава местният митрополит на Родос, обявявайки за откриването на иконата. По време на османската власт култът към св. Фанурий нараства неимоверно и се разпространява в цяла Гърция. Сладката постна пита "фануропита" се приготвя от домакините не само за празника на светеца, но и при молебени към мъченика, които гърците често отслужват за разрешаване на различни житейски проблеми.

Монашеско пострижение в Сливенска епархия

User Rating:  / 14

 ____________________________________На 25 август Сливенският митрополит Йоаникий извърши монашеско пострижение в девическия манастир ”Рождество Богородично” край с. Кабиле, община „Тунджа”, Ямболска област, съобщава сайтът на Сливенска митрополия. В края на вечерното богослужение, отслужено от ефимерия на манастира, ставрофорен иконом Георги Димитров, митрополит Йоаникий извършил монашеско пострижение над послушницата Недка Атанасова Михайлова, която получи името Наталия. Тя била водена под мантия от игуменката на манастира Минодора (на снимката). На богослужението са присъствали архиерейският наместник на Ямболска духовна околия ставрофорен иконом Панайот Чакъров, свещеници от Сливен и Ямбол и поклонници в манастира.

След пострижението митрополитът е отправил към новата монахиня Наталия напътствени слова за молитва, пост и бдение.

В края на богослужението с лития, новата монахиня била заведена в нейната килия. Заедно с нея сестринството на манастира наброява вече шест монахини.

Монахиня Наталия е родена на 9 септември 1953 г. в с. Ботево, община Тунджа, Ямболска област. Има завършено средно специално образование. От 21 май 2011 г. е послушница в манастира ”Рождество Богородично”  в с. Кабиле.

Снимка: Архив на Агенция Сливен 

"Ислямска държава" разруши манастир в Сирия и взе християни в плен

User Rating:  / 7

211553.bБойци на "Ислямска държава" са разрушили католически манастир, построен през 5 в., в провинция Хомс в централната част на Сирия. При нападението са били взети в плен десетки християни. Пленените християни е трябвало да избират между екзекуцията и приемането на исляма, съобщава Newsru.com, цитирана от Рravoslavie.ru. За разрушаването на манастира в град Карятайн ислямистите са използвали булдозери.

Ислямска държава преди  време взеха в плен 230 човека, включително и десетки християнски семейства. По-късно 48 човека са били освободени, а 110 са изпратени в Ракка, където се намира административният център на контролираната от ислямистите територия. 

Кипърският град Пафос ще е културна столица на Европа през 2017 г.

User Rating:  / 4

pafos-600x339Град Пафос на Кипър (заедно с датския град Орхус) е избран за културна столица на Европа за 2017 г. Митрополията на Кипърската православна църква в Пафос подкрепя усилията на града да се представи достойна като европейска културна столица. Пред агенция Ромфеа, цитирана от сайта Православие и мир, Пафоският митрополит Георги разказва, че Кипърската църква сега работи над два големи културни проекта. Единият е строителството на новия Византийски музей в предградието на Пафос Героскипу. Вторият ще е възстановяването на библиотеката, която е разграбена по време на държавния преврат в Кипър през 1974 г.

Освен това по инициатива на семейството на д-р Андреас Мицидис, десетилетия наред секретар на Кипърския архиепископ Макарий III, предстоятеля на Кипърската православна църква (1950-1977 г.) и първи президент на Република Кипър (1960-1977 г.), на гр. Пафос ще бъде предадена огромната семейна библиотека. Тя ще бъде разположена в зданието на Пафоската митрополия, където сега се помещава Византийският музей.

Избирането на ежегодна културна столица на Европа е инициатива на Съвета на Европа. За първи път Атина е избрана за европейска столица на културата през 1985 г.

 

Последно в Двери+

Няма намерени събития.
 
 

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.