Карикатури

2 users and 2303 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Иконата на св. Богородица Косиница пристигна в Бургас

User Rating:  / 3

New Image-LПрез дните на Богородичния пост, от 1 до 15 август, вярващите в Бургас ще имат възможността да се поклонят на чудотворната икона на Божията майка Косиница. Иконата е изложена за поклонение в новостроящия се храм в квартал "Меден рудник" - "Свети Николай Мирликийски". В нея се вградени частици от мощите на четирима светци - св. Пантелеймон, св. Харалампий, св. Дионисий и св. Петка Търновска. В Бургас иконата бе посрещната от кмета на града Димитър Николов, Сливенския митрополит Йоаникий, отец Емилиян, предстоятел на новия храм, бургаски свещеници и множество жители и гости на града.

Иконата произхожда от манастира „Св.Богородица Косиница” (Икосифиниса) край Драма в днешна Северна Гърция. Надпис информира, че през 1821 г. тя е обкована с ризница от злато и сребро. В 1917 г. българска военна част пренася иконата в София и тя се съхранява в специален Секретен фонд на паметници от Гърция и Македония, който е разсекретен през 1992 г.

Иконата св. Богородица Косиница вече бе изнасяна за поклонение в страната - през месец май тази година тя бе изложена за първи път в катедралния храм "Св. Неделя" в София, в Германския и Гигинския манастири.

Новият храм на Бургас "Св. Николай Чудотворец" ще бъде най-големият в града и сред най-големите в страната ни. Към него ще функционира голям енорийски център, който ще развива както образователна, така и социална дейност. Освен кухня за нуждаещи се, към центъра ще има и лекарски кабинет. Въпреки че храмът не е довършен, в него тече богослужебен живот, постепенно се формира местната енория. Църковното настоятелство периодично организира донасянето на известни православни светини от епархията и страната, които да укрепят общността на енорията и по този начин - чрез дарения - да се съберат така нужните средства за завършването на този красив храм. 

 

Обучителен семинар за учители в Троянския манастир (фоторепортаж)

User Rating:  / 10

4На 1 и 2 август в Троянския манастир се проведе обучителен семинар за учители от българските училища зад граница, които са в България за годишната световна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Те бяха запознати с учебните пособия за интегриране на знанието за християнството в началното училище, разработени от екипа на Двери. Проявата се организира в ставропигиалния манастир у нас от Западно- и Средноевропейската митрополия на БПЦ с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит и Св. Синод. Заниманията се проведоха в новата “стая на гостоприемството” в манастира, която бе осветена при откриването на семинара от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския манастир.

Митрополит Антоний сърдечно приветства участниците от над 10 държави, определяйки тяхното дело като продължение на мисията на светите Братя Кирил и Методий. Той изтъкна нуждата да се  възобнови в модерни условия възрожденската традиция на сътрудничеството между Църквата и училището. В лицето на Българската православна църква, отбеляза митрополитът, българските учители зад граница имат протегната за сътрудничество ръка в името на общата цел – запазване на националната и верова идентичност на нашите сънародници.   

Обучението, преминало в два дни, включваше запознаване със съдържанието на учебните помагала, методиката на работа с тях, както и практически занимания. Обучението с учителите проведоха двама от авторите на учебното помагало д-р Полина Спирова и Златина Каравълчева.

Продължение: Обучителен семинар за учители в Троянския манастир (фоторепортаж)

Почина Никола Хаджиев - директорът на Църковния историко-археологически музей

User Rating:  / 8

Никола ХаджиевНа 1 август 2015 година след кратко боледуване в болницата на МВР в София почина Никола Хаджиев, директор на Църковния историко-археологически музей, общественик, просветител. Днес в енорийския храм "Св. Георги" в столичния квартал Дървеница, където г-н Хаджиев се черкуваше и от 25 години водеше неделно училище, след св. Литургия беше отслужен трисагий. Заупокойната молитва за Никола Хаджиев отслужи архимандрит Флавиан и в нея взеха участие всички енориаши, които дълбоко почитаха и обичаха покойния. 

Никола Хаджиев е роден през 1937 г. в Сливен. От 6-годишна възраст е без баща, който е убит от Народния съд, а на 10-годишна възраст загубва и майка си и така остава кръгъл сирак. След като завършва прогимназия, през 1953 г. става послушник в Бачковския манастир със застъпничеството на тогавашния игумен, Траянполски еп. Симеон. Първият му духовен отец е архим. Калистрат, бившият игумен на Рилския манастир (изгонен от комунистите, тъй като се противопоставя на ексхумирането на останките на цар Борис III). След време властта оказва натиск невръстният син на "народните врагове" да напусне манастира и така архим. Калистрат го изпраща при митр. Никодим Сливенски, който лично го подготвя за приемния изпит в Софийската духовна семинария. След семинарията (завършил 1959 г.) Никола завършва и Софийската духовна академия, работи като общ работник, за малко е началник-склад в Бакърена фабрика. Впоследствие става учител в Духовната семинария. Специализира в Хумболтовия университет със стипендия от Световния съвет на църквите, след което продължава своята преподавателска дейност. Става редактор в Синодално издателство и сп. “Духовна култура”, най-старото списание в България, закрито през последните години от Св. Синод. Постъпва в Националния църковен историко-археологически музей като уредник, през 1992 г. е назначен за директор. През 90-те години е назначен за зам.-кмет по религията и културата на София. Има три деца и четирима внуци.

Последното публично появяване на Никола Хаджиев беше на срещата на неговия випуск от СДС, проведена на 26 юли в Бачковския манастир, за което Двери писа своевременно.

Ще публикуваме информация за опелото и погребението на Никола Хаджиев.

Бог да го прости!

Намаляват отново заплатите на клира в Гърция

User Rating:  / 4

Заплатите на клириците, които в Гърция са държавни служители, ще бъдат отново намалени според мерките за бюджетни икономии в южната ни съседка. След "орязването" на заплатите от 1 август 2012 г. архиепископът остана със заплата 1437 евра, митрополитите - с по 1274 евра и епископите - с по 1089 евра.

Сега предстои да се съкратят някои добавки към заплатата на клира, които възлизат на около 12% от заплатите. Същите добавки се дават на всички клирици, но на свещениците не се съобщават заплатите, които варират в голям диапазон според образованието и стажа им, като определено "гонят" епископската.

В мерките на правителствто засега не се говори за облагане с данъци на т. нар. треби, които гърците на жаргон наричат "купол". Требите при енорийските свещеници на "добри" енории възлизат според запознати на повече от архиерейска заплата.

Вдигнаха 6-метров дървен кръст в планината над Лопушанския манастир

User Rating:  / 14

Огромно дървето разпятие се извисява високо в Балкана над Лопушанския манастир, съобщава електронното издание konkurent.bg. Вдигнали са го жителите на монтанското село Меляне в петък – деня, в който Църквата отбелязва един от празниците на Кръста Господен и началото на Богородичните пости.

Идеята била на 31-годишния Петър. Младият мъж живее в малкото китно селце със съпругата си Петя и двете си деца. Работил в Лондон, преди време Петър довел свои приятели в Меляне. Катерили се заедно в планината и стигнали до вълшебното място, откъдето се вижда Врачанският Балкан, връх Ком, язовир Огоста, а при ясно време - и река Дунав. Англичаните били поразени от мястото, а Петър разбрал, че там човек наистина се докосва до Бог. Така преди време решил, че ще направи нещо за това място, за да се знае.

Осъществяването на идеята грабнала съселяните му, вдъхновил се и игуменът на Лопушанския манастир, който благословил младите хора. Направили кръста, но за да го пренесат до мястото в планината, три дена прокарвали просека през гората. Така с труда на всички, с вярата в Бог и с голямата любов към родното мъжете успели да вдигнат кръста в петък следобяд.

"Който и да се качи тук и да погледне природата, накъдето и да се обърне, ще  направи връзката с Бога.", казва Петър. Той и бригадата му са готови да маркират по подобен начин всички невероятни места в България.

„Нека всеки, който живее близо до подобно вълшебно място, за което хората не знаят, да се обади, ще дойдем и ще помогнем, то да стане видимо”, казва Петър Петров.

Програма на архиерейските богослужения в София през Богородичния пост

User Rating:  / 8

image0011Започва благодатният период на Богородичния пост, чрез който Църквата ни подготвя за съкровеното посрещане на празника Успение на Божията майка.

В столицата ще бъдат отслужени последованията на Богородичния молебен канон, които се изпълняват в края на делничните вечерни през този пост в чест на св. Богородица.

Вечерните богослужения ще бъдат предстоявани от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.

Продължение: Програма на архиерейските богослужения в София през Богородичния пост

Митрополит Антоний откри Годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина

User Rating:  / 9

IMG 4786Над 260 човека присъстваха днес на откриването на Годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, организирана съвместно с Министерството на образованието и науката. В новата конферентна зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски" пръв приветствие към учителите в българските училища от цял свят поднесе Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който съдейства на делата на асоциацията. В словото си архиереят подчерта важността на просветителската роля на българските училища в чужбина, като я оприличи на апостолската мисия на св. Братя Кирил и Методий и техните ученици. Той подчерта полезността на сътрудничеството между Църквата и българските училища зад граница за просветата на младите българи и връзката им с родината. Митрополит Антоний използва сравнението на св. Константин-Философ за това, че двамата с брат му св. Методий  са били като „два вола, които орат една нива“, като отбеляза, че „сега тези два вола, които са впрегнати в полза на българите, са Църквата и училището“. Владиката преподаде благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и пожела на учителите доброплодни трудове и успех на конференцията.

Продължение: Митрополит Антоний откри Годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина

Със св. Литургия започва Поклонническият път "Рилският Чудотворец"

User Rating:  / 19

3333На 1 август от 9 ч. със св. Литургия в столичния старинен храм "Св. София" ще бъде положено началото на Поклонническия път "Рилския Чудотворец“. Той ще премине през трите планини Витоша, Верила и Рила и ще завърши на 6 август в Рилския манастир.

Пътуването се организира с подкрепата на ОП „Туризъм” при Столична община по инициатива на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Магистърска програма „Християнско поклонничество”, и с благословението на Софийската митрополия. За първи път тази година към Поклоннически път „Рилският Чудотворец” се присъединява Поклоннически поход „Св. Иван Рилски”, който започна от гр. Велико Търново на 26 юли 2015 г.

През шестте дена на прехода до манастира участниците изминават пеша повече от 100 км., като нощуват на палаткови лагери в района на различни населени места.

Поради по-трудните преходи в маршрута се препоръчва всеки да си направи предварително планинска застраховка, както и да подбере правилно необходимата му екипировка.

За повече информация  се свържете с  „Културно-информационен център - София” на телефон 02/491-83-44, 02/491-83-45; 0885 921 627 или на ел. поща: tourist@info-sofia.bg www.visitsofia.bg, facebook: informationCentreSofiа.

Програмата на поклонническия път вижте тук

Русенският митрополит Наум ще се срещне с патриарх Вартоломей

User Rating:  / 11

59 nРусенският митрополит Наум замина на официално работно посещение в Истанбул, за да се срещне с Вселенския патриарх Вартоломей, съобщава фейсбук-страницата на русенския владика. Българският митрополит е придружаван от главния секретар на Св. Синод на БПЦ архимандрит Герасим. Водеща тема на разговорите ще бъде предстоящото посещение на патриарх Вартоломей в България.

Както беше съобщено по-рано, Св. Синод на БПЦ определи Русенския митрополит да посети Фенер и да поднесе официалната покана на Българската православна църква към предстоятеля на Цариградската вселенска патриаршия да посети нашата страна. Според църковните канони предстоятел на поместна Църква може да посети друга държава, само ако местната Църква му изпрати официална покана. По-рано този месец Ренета Инджова съобщи в медиите, че патриарх Вартоломей планира да посети България, за да получи титлата "доктор хонорис кауза" на БАН. Това даде повод да се говори за нарушаване на църковния протокол и канони и за двустранно уреждане на посещението без участието на БПЦ. Но тогава Св. Синод излезе с изявление, в което съобщи, че не БАН или друга институция, а БПЦ организира предстоящото официално посещение на патриарх Вартоломей в България в отговор на "мирната визита" на Българския патриарх Неофит и че в "подходящо време" ще му бъде лично връчена поканата да посети нашата страна.

Храмов празник в гр. Момин проход (фоторепортаж)

User Rating:  / 15

БогослужениеЗа да отправят заедно молитви към св. Пантелеймон и св. Седмочисленици, днес в храма на гр. Момин проход се бяха събрали свещениците от Ихтиманска духовна околия, които с братската си любов и подкрепа помежду си са пример за думите на псалмопевеца „колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно“ (Пс. 132:1). Архиерейският наместник, ставрофорен иконом Йосиф Серев, оглави светата Литургия. Вълнуваща проповед за живота и мъченическата смърт на св. Пантелеймон, който е застъпник за изцелението на болни и немощни, изнесе иконом Пламен Димитров - епархийски съветник и свещеник в храм „Успение Богородично“ в гр. Долна Баня. В празничното богослужение взеха участие ставрофорен иконом Георги Георгиев, служащ в храм „Св. Георги“ в гр. Костенец, предстоятелят на храм „Св. Пантелеймон“ в гр. Момин проход протойерей Антон Апостолов и иконом Лазар Йончев от храм „Св. Георги“ в с. Сестримо.

По покана на предстоятеля на храма прот. Антон в богослужението участваха певците от формация „Трисагион“. Тяхното автентично изпълнение на източно-църковна музика молитвено умили и извиси сърцата на богомолците.

Продължение: Храмов празник в гр. Момин проход (фоторепортаж)

Грузинският патриарх е бил опериран в Германия

User Rating:  / 4

Ilya-2-120712-300x225Патриархът на Грузия Илия Втори е претърпял успешна операция в Германия, съобщава патриаршеската пресслужба, цитирана от Интерфакс. Предстоятелят на Грузинската църква е на пореден курс на лечение в Берлин. „Коронарографията показа, че е била необходима допълнителна инвазивна намеса в работата на сърдечните съдове. Процедурата е преминала успешно“, се казва в съобщението.

Патриарх Илия е заминал за германската столица на 14 юли и ще се върне в Грузия в края на този месец.

Празникът на св. Седмочисленици и св. Пантелеймон

User Rating:  / 9

07.27 sv sedmochislenici 18vДнес Църквата чества двоен празник: в деня на успението на св. Климент се почитат славянските просветители св. Кирил и Методий и техните ученици светите Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, както и лечителят великомъченик св. Пантелеймон.

С празнични богослужения в цялата страна беше отбелязана паметта на св. Седмочисленици и св. Пантелеймон.

С архиерейска света литургия, отслужена от Тивериополския епископ Тихон, беше почетен днес храмовият празник на столичната църква „Св. Седмочисленици“. За радост на богомолците молитвено участие в празничното богослужение взе и Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Църковното богослужение възпява св. Седмочисленици като „непоклатими стълбове и боговдъхновени поборници за нашата реч“. На този ден спомняме тяхното общо дело – просветата на славяните и неуморните им трудове да научат „множеството непросветени българи на православната вяра“.

А лечителя св. Пантелеймон Църквата възхвалява така: „Днес просия паметта на страстоносеца! Дойдете, вярващи, да се зарадваме духовно и да го увенчаем с песни, защото той със силата на кръста мъжествено порази невидимия враг и като не се уплаши от безмерните мъчения на тираните, заслужено получи наградата на призива свише и сега се радва навеки заедно с ангелите. А ти, мъчениче Христов Пантелеймоне, лекарю на болните и прибежище на измъчваните, не преставай да се молиш на милостивия Бог да се спасят душите ни.

Превод на богослужебния текст от гръцки проф. Иван Желев Димитров

Св. Пантелеймон, "Слава" на "Хвалитех", глас 4, изпълнение на "Трисагион":

Среща на випуск 1959 на СДС в Бачковския манастир

User Rating:  / 32

IMG 0255Съществува традиция ставропигиалните манастири да дават възможност на завършилите курсове на духовните училища да организират срещите си в тях. Това удобство се дължи на гостоприемството на домакините и на близостта до храма, където като неразделна част от общуването е съвместното  участие в св. Литургия (духовниците в съслужение, а цивилните на певницата) и в панихидата за отминалите от този свят учители, наставници, съученици и приятели.

Бачковската света обител събра през почивните дни випуск 1959 на СДС. Аз представлявах баща ми, който вече не е между живите, но от малък ме водеше на тези срещи и винаги съм се впечатлявал от атмосферата, от дивното приятелство, от красивото вдетиняване на пораснали мъже. Докато молитвено участвах в св. Литургия, отслужена от Русенски митрополит Наум в съслужение с Месемврийски епископ Яков, игумена архимандрит Симон и свещеници от випускаq си мислех за евангелското четиво, което разказваше за чудното нахранване на слушателите на Христос с петте хляба и двете риби.

Продължение: Среща на випуск 1959 на СДС в Бачковския манастир

„Недостоен” за новия митрополит на Уляновск разтърси Руската църква

User Rating:  / 25

20201425353-3 bТези дни центърът на църковния живот на Московска патриаршия е в град Уляновск (родното място на Ленин, бел. прев.) заради митрополит Анастасий Меткин, преместен тук като „понижение” от Казан. Анастасий е централна фигура от „гей скандал” (на руски „голубой скандал”), огласен от протодякон Андрей Кураев в края на 2013 и началото на 2014 г.

В деня на пристигането на Анастасий в Уляновск, 20 юли, той е бил посрещнат от двама свещеници и около 50 миряни, скандиращи „Анаксиос!” („Недостоен!”). Протеста, облечен в строго канонична форма, при това на гръцки език, е бил наречен от привържениците на Анастасий «майдан» - за да изплашат гражданската власт, която също посреща нееднозначно скандалния йерарх. Патриарх Кирил е осъдил «въстанието на масите» и е затвърдил намерието си на укрепи Анастасий на Симбирската митрополия на всяка цена…

Срещу какво викат вярващите?

Неизвестната за широката публика в Русия гръцка дума „Анаксиос” сега стана пожизнен титул на новия Симбирски и Новоспаски митрополит Анастасий (Меткин), глава на Симбирската митрополия на РПЦ - Московска патриаршия, обхващаща територията на Уляновска област.

Св. Синод назначава Анастасий в Уляновск на свое заседание от 13 юли т. г. в Санкт Петербург. Дотогава, от 1988 г., Анастасий стои неизменно на Казанската катедра – много по-богата и устроена от Симбирската. Без всяко съмнение неговото понижение по длъжност е резултат от „гей-скандала” със силен криминален оттенък, избухнал в Казанска епархия и прехвърлил се на „братски” епархии – на първо място в Тверска и засегнал самия патриарх Кирил, заплашвайки да се разшири и по-нататък. Десетки вестници отразиха скандала и нито една публикация не беше опровергана. А в такъв случай Православната църква има специален канон, който фактически обявява за виновен и недостоен за епископски сан онзи, който в продължение на година не се оправдае от повдигнатите срещу него обвинения.

Става дума за 90-то правило на Картагенския събор от 419 г. Доколкото то играе ключова роля в сегашния случай, ще го цитираме внимателно: „Когато срещу стоящи в клира има донос и се отправят някакви обвинения, тогава…, ако желаят, както и трябва, да защитят делото си и да се погрижат за доказателства за своята невинност, като извършат това в продължение на година, през която трябва да бъдат извън общение. Ако в продължение на година проявят небрежност за очистването на своя случай, то след това никакъв глас от тях няма да се приеме”. Да преведем на съвременен език: ако обвиняемият клирик в продължение на година не докаже своята невинност в „някои обвинения”, то след това няма да бъдат приемани никакви доводи в негова защита и той официално ще се смята за виновен.

Обвиненията срещу Атанасий са повдигнати отдавна, но пикът беше в началото на миналата година. Според действащия устав на РПЦ-МП сега митрополитът официално се смята за виновен за сексуално съжителство с лица от своя пол, в това число непълнолетни, за прикриване на сексуално насилие от страна на ръководството на Казанската семинария към нейните възпитаници, а също и за неоснователни репресии към пострадалите. По-меките обвинения като принудителното изселване от Казан на своя предшественик по катедра архиепископ Пантелеймон ще оставим настрана.

Разбираемо е, че в светската държава сексуалната ориентация е личен въпрос на гражданина; наказателната отговорност за „содомия” остана в съветското минало. „Социалната концепция” на РПЦ също признава наличието у някои хора на подобна ориентация, но ги допуска до църковно общение само, ако не осъществяват на дело своята ориентация, тоест, ако нямат интимни отношения с лица от своя пол. Такъв подход се основава на директното осъждане на хомосексуализма в Свещоното Писание - както в Стария, така и в Новия Завет. Съответно, на строги наказания подлежат онези свещеници, особено епископите, които са мъжеложци. Има десетки канони по този въпрос.

Но в случая с Анастасий народният гняв беше предизвикан не толкова от неговата ориентация (в средите на висшето духовенство има достатъчно такива), колкото от въвличането в действия от сексуален характер на възпитаниците на семинарията – лица, които се намират в зависимо положение, при това чрез използване на шантаж. За разлика от хомосексуализма като такъв, подобни действия руският Наказателен кодекс определя като престъпление (чл. 133) и в правоохранителните органи в Казан са подадени съответните заявления, по които дори са правени проверки. Но апаратните възможности на Анастасий винаги «затварят» тези дела, а жалбоподателите, когато са семинаристи, са били гонени от учебното заведение.

Протодякон Андрей Кураев, който до неотдавна беше особенно приближен до патриарха, публикува през изминалата година множество трагични истории на семинаристи и други църковни юноши, подложени на насилие. Действията на безнаказаните лъжепастири буквално са разбили живота и психиката на някои от тях.

Игумен Кирилл Илюхин, зам.-ректор на семинарията, е многогодишен «сподвижник» на митрополит Анастасий, едва след редица гей-скандали в пресата и след като е признат за виновен от комисията към Учебния комитет на Московска патриаршия, той е уволнен и от семинарията, и от Казанска епархия. Сега благополучно се подвизава в Тверска епархия, която е оглавявана от "колега" на Анастасий по ориентация.

Симбирските православни, въстанали срещу назначения им одиозен митрополит, сега са критикувани от две страни. Официозът – за това, че проявяват непослушание към патриарха и Синода, организират «майдан» (а това мирише на административни и наказателни – според провинциалната ревност - дела). Либералната общественост пък ги критикува, че са хомофоби и отказват на новия владика правото да има друга сексуална ориентация. С официоза нещата са ясни, но либералните опоненти малко преиграват – все пак патосът на протеста на симбирци се състои в неприемането на 1) углавни престъпления, прикривани от църковното ръководство; 2) игнориране на изискванията на каноните и цинична демонстрация на безнаказаност. Сред „синьото лоби” (т. е. гей-лобито, бел. прев.) на РПЦ има „тихи” и „буйни” – за „тихите” мнозина знаят, но се стараят да не им обръщат внимание (какво да правиш, „личен живот”, „сам ще отговаря пред Бога”), но «буйните» със своето демонстративно и криминално поведение провокират гражданския протест. И този протест няма нищо общо с «хомофобията».

Духовният „майдан”

Но да се върнем в „революционния” Симбирск и да се опитаме да възстановим хронологията на въстанието срещу Анастасий – по разказите на неформалния лидер на това въстание, ключаря на старата градска катедрала протойерей Йоан Косих (в местната преса вече го кръстиха „разколника”, макар че той не е напускал РПЦ-МП).

Веднага след решението на Синода на 13 юли множество свещеници от Симбирска митрополия изразяват недоволство и готовност да протестират. Но когато се появява Обръщението на клириците и миряните на митрополията към нейния вече бивш глава митрополит Теофан (Ашурков), само двама свещеници се решават да го подпишат, активистите от младежкия клуб „Епархийски” и няколко миряни. През деня на 16 юли за това Обръщение разбират в Московска патриаршия и оттам започват да звънят на пожар в Уляновск. С местните свещеници разговарял самият патриарх Кирил, който в изключително рязка форма поискал да бъдат разкрити „инициаторите” на Обръщението и уверил, че никой няма да махне Анастасий, като поставил и ултиматум: „Ако до утре конфликтът не бъде решен, всички свещеници, които са подписали хартийката, ще бъдат поставени под запрещение до края на живота си”. Да отбележим, че Обръщението носи изцяло верноподанически характер, цитира 90-то правило на Картагенския събор и моли да се дадат отговори на няколко произтичащи от него въпроси. Авторите на Обръщението не са убедени, че Анастасий действително е виновен – те не разбират, защо той сам, според това правило, признава вината си и при това продължава да служи.

На 17 юли по време на литийното шествие из центъра на града, посветено на деня на Царствените мъченици, протойерей Йоан Косих и свещеник Георги Рощупкин се обръщат към народа с проповед и обясняват, защо не бива да приемат Анастасий. Тази проповед за тях беше линията, от която вече няма връщане назад. Всички опити на двамата отци да влязат в контакт с местното църковно ръководство на 18 и 19 юли не се увенчават с успех.

a12Накрая, на 20 юли през деня, в разкошен джип в Уляновск влязъл главният герой на нашата история. Един час преди всенощната служба на входа на Възнесенската катедрала започнали да се събират недоволни миряни, веднага се появили и ярко облечени казаци с палки и саби, а също и неизвестни хора с камуфлажна униформа – да охранявали новия митрополит от неговото ново паство. Особено пикантно е положението на казаците – любители на клейменето на гейовете и ненавиждащи „Гейвропата”, този път те охотно се поставили в услуга на главния герой в казанския „гей-скандал”. При появата на Анастасий събралите се, към които се присъединили и двама свещеници, започнали да скандират литургичния възглас „Анаксиос!”. Тази дума е напомняне за славните времена на народовластието в християнската Църква през първите векове. Тогава свещениците и епископите били избирани от средите на самата община (този ред и сега е запазен в църковните канони, но патриархът и Синодът не искат да го изпълняват). За ръкоположението на нов епископ в града, където му предстояло да служи, се събирали епископите от съседните градове, които питали местния народ: „Аксиос?” („Достоен ли е?”). И народът, по правило, викал в отговор: «Достоен!». Ако по някакви причини се чуел дори само един глас «Недостоен!», ръкоположението веднага се прекратявало и започвало съдебно-канонично дирене: какви обвинения срещу кандидата има извикалият «Недостоен!». В епохата на държавното православие, в това число и в съветските времена, този диалог се е превърнал във формалност: ако гражданската власт вече е утвърдила кандидата, то кой от простия народ ще посмее да възрази след неговото ръкоположение, а и да посмее, кой ще го послуша? В съвременните храмове при ръкоположението също звучи «Достоен», но го пеят мелодично, в олтара и на клироса, а народът стои безмълвен, съвсем не разбирайки, какво е това и защо се пее. Но ето че симбирският православен народ не е мълчал: той върнал на възгласа "Аксиос" - "Анаксиос" неговото древно исконно значение. И митрополит Анастасий – по съвсем каноничен път – получи сега ново и много неприятно за него звание: Анастасий Анаксиос. Така вече го наричат православните в социалните мрежи.

1437697855 837667 15Анастасий-Анаксиос забързано прибягва покрай викащия народ, ограден от казаците и криейки се зад иконата на Божията майка. Може би той очаква към него да полетят камъни или в краен случай - яйца. Но хората действат цивилизовано – строго по каноните и законите. Казаците се опитват да не пуснат православните в храма, за да може Анастасий в уединение да извърши своята първа служба в новата катедра. Но хората влизат в храма и още няколко минути повтарят възгласа «Анаксиос!» Казаците и хората в камуфлажни дрехи, без да свалят шапките си, се суетят около православните, но не се решават да приложат сила.

В крайна сметка сила прилага един почтен протойерей, удряйки по лицето една православна мирянка (снимката с удара обиколи Интернет с надписа «Синята империя отвръща на удара». Впрочем, облеклото на духовниците в този ден, без да е нужно между другото, беше именно синьо). След няколко минути хората мирно напускат храма.

11703377 1604908689798304 4858298247788114526 nИзплашеният Анастасий Анаксиос, заеквайки, произнася своята първа проповед на новото място, давайки оценка на случилото се. От тази проповед става ясно, че ни повече, ни по-малко тук са искали да го убият и единствено Божията майка го е спасила, но той въпреки това е бил готов и мечтае да загине пред престола в св. олтар. Протестиращите миряни са «майдан», всички те са платени, задължително ще отидат в ада след смъртта си, а на земята ще понесат сурово наказание от репресивната машина. Най-гнусният «враг на Църквата» бил Кураев, самото съществуване на който предизвиква у митрополита «съжаление» (тук ясно се намеква, че именно Кураев е организирал заплащането на уляновския „майдан” и само поради работата си на „пета колона” във ФСБ Кураев и досега не е арестуван като шпионин и диверсант). Накрая, сравнявайки своето недоволно паство със свинско стадо, новият владика му пожелава да бъде «свалено в адската бездна». Какво пък, родното място на Ленин отдавна чакаше такъв добър пастир…

Вниманието привлича още един детайл от първата проповед на Анастасий. Според него духовен възпитател на бъдещия митрополит бил световно известният старец от Псковско-Печорския манастир отец Йоан Крестянкин, когото Путин посетил през 2000 г. Атанасий даде да се разбере, че старецът също бил обвиняван в подобни на неговите грехове, за което лежал 7 години в затвора… Според биографията на отец Йоан обаче той бил осъден по чл. 58.10 от НК на РСФСР за „антисъветска агитация и пропаганда”.

Любопитно е, че в това си слово фактически Анастасий не опровергава повдигнатите срещу него обвинения, както не го прави в продължение на цяла година и както предвижда цитираното правило на Картагенския събор. Ето откъс от проповедта му на 21 юли: „Да, аз съм грешен човек, аз съм недостоен по мерките на тези хора, които стоят начело на този майдан, но не е тяхна работа да съдят. Господ ми е съдия, ръководител и ако Той ме е довел тук, то мога да приема мъченическа смърт от ръцете на такива хора пред Неговия престол”. Излиза така, че като цяло Анастасий не отхвърля обвиненията, които му отправят, а само смята за некомпетентна съдебна инстанция протестиращия срещу него народ, готвейки се да отговаря единствено пред Бога. Тоест, според учението на Анастасий, той не може да бъде махнат по никакъв начин чрез методите на църковната демокрация и каноните, каквото и да извърши.

И последен детайл. В условията на днешната руска „симфония на властите” пристигащия в катедрата си, още повече митрополия на областен център, архиерей трябва да бъде посрещнат от местния губернатор. Между впрочем, изпращайки Анастасий от Казан, главата на Татарстан го награди с висшия орден на републиката. Губернаторът на Уляновска област Сергей Морозов, произхождащ от офицерска среда с някакъв кодекс на честта, счете за добре да отклони срещата си с Анастасий, изпращайки своя заместник, който освен това беше облечен подчертано неформално. От своя страна Анастасий страни от всички контакти с пресата, откъдето са натрупали немалко въпроси към него. Неумело се справя със ситуацията доведеният от Казан негов секретар (със съответната репутация) Филарет Кузмин – бившият 19-годишен зам.-ректор на Казанската семинария с прякор Кузя. Видимо не вярвайки на собствените си думи, Филарет без спиране повтаря на журналистите: «Майдан… Тълпа доведени и тук професионални митингуващи… срещу определена сума… опитват се физически и практически да унищожат митрополита».

Сега събитията в катедралата на Уляновск от 20 юли внимателно се проучват от местния отдел на МВР.

Очевидно историята с протестите на клирици и миряни в Уляновск срещу патриаршеския безпредел едва сега започва. В тази история се преплетоха твърде много неща: и умората от постоянните унижения и лишаване от право на глас на редовите клирици и миряни, и неприемането на показния, нехристиянски разкош и начин на живот на висшето духовенство, и искрен страх от това, че основната религиозна организация на Русия стремително се изражда, компрометирайки самите понятия за «християнство» и «православие». Безнадеждността на нравственото състояние на руското общество е резултат и от тези явления в църковния живот, за които се говори в тази статия. Все повече хора излизат от Църквата не просветлени, а разочаровании. А сърцето на човека продължава да жадува истината, която засенчват все нови и нови скандали в РПЦ-МП…

Новият митрополит на Казан: Всички свещеници с "лексуси" отиват в селата

User Rating:  / 29

9ba2На своето заседание от 13 юли т.г. Св. Синод на Московската патриаршия направи рокада и размести митрополитите на два съседни региона – Уляновска област и Татарстан. Така Казанският владика Анастасий (Меткин) след 25-годишно служение в Казан отиде в Уляновск (Симбирска митрополия), а Уляновският владика Теофан (Ашурков) – в Казан. Размяната е изненадала неприятно и официален Казан, и Уляновск, твърдят местните медии. За митрополит Анастасий смяната на поста се счита за понижение, тъй като Казанска епархия е много по-богата и уредена от Уляновск. Той напуска поста си заради хомосексуални скандали в Казанската духовна семинария, широко огласени в пресата. Пристигането му в Уляновск е придружено с протести на вярващите и възгласи «Недостоен!» (виж тук). След ескалацията на напрежението в града митрополит Анастасий е напуснал Уляновск до 29 юли.

Новият пък Казански владика Теофан е известен с аскетизма си и неговото назначение вдъхва надежда на православните в епархията, че църковният живот тук може да се възроди. В същото време светските медии се опасяват, че новият владика „няма да е така толерантен като предишния и това може да доведе до нарушаване на междуетническото равновесие в Татарстан”.

Продължение: Новият митрополит на Казан: Всички свещеници с "лексуси" отиват в селата

 

Последно в Двери+

Няма намерени събития.
 
 

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.