Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Eдин млад човек и добър християнин – Недялко Петров от гр. Ловеч – е изправен пред изпитанието на тежката диагноза: рак на стомаха. Средствата, необходими за неговото лечение, не са по силите му и затова се обръщаме към всички хора с добри сърца, със зов за помощ.

Нека всеки от нас според възможностите си подаде ръка на Недялко, за да може да се осъществи необходимата му животоспасяваща операция!

Като постъпим така, ще бъдем истински Христови последователи и наистина ще се уподобим на нашия Господ Иисус Христос, Който призовава всички Свои ученици към дейна любов и към милосърдие. И ще бъдем и ние от Него помилвани!

Средствата, дарявани за операцията на Недялко Петров, се набират по следната сметка:

IBAN: BG03RZBB91551048037100

BIG: RZBBBGSF

Титуляр на сметката е Анелия Николова Петрова.

4.45454545455 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (11 Votes)

pentecost liturgy hierarchs 1Послание на Светия и велик събор на Православната църква до православния народ и всеки човек с добра воля

Прославяме и славословим Бога на “милосърдието и на всяка утеха” (2 Кор. 1:3) затова, че ни удостои да се съберем в седмицата след Петдесетница (19-26 юни 2016 г.) в Крит, където св. апостол Павел и ученикът му Тит проповядваха евангелието в първите години от живота на Църквата. Благодарим на Троичния Бог, че благоволи да завършим в единомислие дейността на Светия и велик събор на Православието, който свика Вселенският патриарх г-н Вартоломей с единодушното съгласие на предстоятелите на поместните православни автокефални църкви.

Следвайки вярно примера на апостолите и на богоносните отци, ние получихме отново благата вест за "свободата, която Христос ни дарува” (Гал. 5:1). Основа на богословските ни търсения беше убедеността, че Църквата не живее за себе си. Тя предава свидетелството за благовестието на благодатта и на истината и предлага на цялата вселена Божиите дарове: любовта, мира, справедливостта, помирението, силата на Кръста и на Възкресението и очакването на вечността.

1. Основен приоритет на Светия и велик събор беше прогласяването на единството на Православната църква. Основано на светата Евхаристия и на апостолското приемство на епископите, съществуващото единство трябва да бъде подкрепяно и да носи нови плодове. Едната свята, вселенска и апостолска Църква е богочовешко общество, предвкусване и преживяване на есхатона в светата Евхаристия. Като една непрекъсната Петдесетница е незамлъкващият пророчески глас, присъствието и свидетелството за царството на Бога на любовта. Вярна на единодушното апостолско предание и опита в тайнствата, Православната църква е автентичното продължение на Едната свята, вселенска и апостолска Църква, както се изповядва в Символа на вярата и се потвърждава от учението на църковните отци. Църквата ни живее тайнството на божествения промисъл в своя светотайнствен живот с център светата Евхаристия.

Цялата статия: Послание на Светия и велик събор до православния народ и всеки човек с добра воля

3.2972972973 1 1 1 1 1 Rating 3.30 (37 Votes)

article 26007 132464Работата на Светия и велик събор на Православната църква достигна своя успешен край. Макар и някои църкви, сред които и БПЦ, да бойкотираха работата му, той по всичко личи, че оправдава труда на две поколения предстоятели, архиереи и експерти-богослови, лекари, астрономи, юристи. Десетилетен труд съзнателен и усилен с вяра в Бога и преданост към светото Православие, за да се разгледат поне някои от наболелите въпроси на съвременния църковен живот. Разбира се, не липсват и злонамерени коментари за работата на събора като този на един руски сайт с претециозно име, че нещата във вселенското Православие били извън контрол и затова Руската православна църква трябвало да вземе нещата в свои ръце. Но хора с такава психика винаги е имало, а радостното е, че преобладаващото мнение на Божия народ за събора е много положително.

Активни дискусии по време на заседанията през последните два дена на събора предизвика документът „Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят“. Основен участник в дебатите е била Гръцката църква, чиято позиция е защитавал забележителният богослов и пастир Йероним ІІ, Атински архиепископ. Гърците са настоявали да се взема под внимание решението на Архиерейския събор на тяхната църква, което променя израза „другите християнски църкви“ в „другите християнски изповедания“ (в духа на известния напоследък безумен спор за православен "монопол" върху думата "църква", макар че думата е заимствана от езическата гръцка древност).

В дискусията са се включили много епископи от различни поместни православни църкви, които са изтъкнали, че на църковното предание и на светоотеческата терминалогия не е чужд терминът „инославни църкви“ и като примери са посочили наименованието на такива древни църкви като Арменската, Коптската, Римокатолическата църква.

В резултат на обменените мнения Гръцката архиепископия е излязла с комюнике, в което се съгласява терминът „църква“ по отношение на инославните изповедания да се запази в документа, при условие, че се промени чл. 6 от същия текст. Искането на гърците било: вместо „Православната църква признава историческото съществуване на други християнски църкви и изповедания, които не са в общение с нея“, да стане „Православната църква приема историческото наименование на другите инославни християнски църкви и изповедания, които не са в общение с нея“. 

За Атинската архиепископия това е било условието документът да се приеме с единодушие от събора.

Днес работата на Светия и велик събор завърши, след като бяха приети всички проекто-документи на най-големия православен форум от повече от 1000 години насам. Въпреки опасенията съборът протече в градивен диалог, в който спорните теми бяха обсъдени и изяснени и беше постигнато желаното единодушие.

Окончателното обявяване за приемането на обсъдените на събора документи се бави, защото се изисква личният подпис под него не само на предстоятелите на Православните църкви, но и на всеки от епископите, участвал в събора. 

За съжаление нито една от четирите църкви, сред които и Българската, отказали участие във форума на Крит, не се отзова на допълнителните покани от страна на Вселенския патриарх и всички предстоятели и не изпрати свои представители дори за съвместните богослужения, които изразяват единството на Православието.

Утре съборът ще бъде официално закрит, но вече се обсъжда идеята всеправославни събори да започнат да се провеждат по-често, на всеки 5 или 7 или най-много 10 години.

Слава на Бога за всичко!

Снимка: Amen.gr

3.85714285714 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (7 Votes)

thumb.gpgНа 24 юни след продължително боледуване на ненавършени 66 години се упокои в Господ иконом Георги Иванов Стоянов. Новопреставилият се духовник е роден на 15 септември 1950 г. в с. Жегларци, Добричко, и е един от много свещеници, излезли от това село през втората половина на миналия век. Завършва основно и начално образование в родното си село, а веднага след това и пълния курс на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски” на гара Черепиш, Врачанско. Висше богословско образование получава в Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София.

Ръкоположен е за дякон на 3 октомври 1993 г., а за свещеник на 24 октомври 1993 г. от Крупнишкия епископ Натанаил, тогава викарий на Софийския митрополит. Служи в храм „Св. Дух” в столичния кв. Надежда от ръкоположението до края на живота си. Отличен е с офикиите "протойерей" и "иконом". 

На следващата година след ръкоположението му възлагат да обгрижва  енориите при храм „Успение Богородично” в с. Житен и храм „Св. пророк Илия” в с. Голяновци, Софийско. От 1995 г. с голяма ревност и старание изпълнява и възложеното му обгрижване на манастир „Св. Теодор Стратилат” край с. Балша, като развива духовна дейност.

Взел е участие като патриаршески избирател от Софийска епархия в Патриаршеския избирателен събор на 24.2.2013 г. След тежко и продължително боледуване се престави в Господа на 24 юни 2016 г.

Опелото ще бъде отслужено на 26 юни 2016 г. от 14 ч. в храма на с. Житен.

Бог да го прости и приеме при Себе Си!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

E8048B 0D8891На 22 юни след продължително боледуване на 61-годишна възраст се упокои в нашия Господ архимандрит Памфилий (преди замонашване Петър Иванов Георгиев), за мнозина известен и като Рилски.

Новопреставилият се духовник е роден на 6 юни 1955 г. в с. Дибич, Шуменско. Основно образование получава в родното си село. След това учи в Строителен техникум, гр. Варна, създава семейство, но след няколко години то се разбива и през 1986 г. Петър постъпва за послушник в Рилския манастир. През 1994 г. завършва висше богословско образование в Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София, след което придобива още едно висше образование – „финансист-счетоводител“ от  Висшия икономически институт.

Монашеско пострижение получава на 6 февруари 1987 г., а на 11 април 1987 г. е ръкоположен за йеродякон от неговия духовен старец, бившия Нюйоркски митр. Геласий. За йеромонах е ръкоположен на 3 март 1990 г. от Драговитийски еп. Йоан, тогава игумен на Рилския манастир. Възведен е от него в архимандритско достойнство на 26 октомври 1992 г. В 90-те години архим. Памфилий напуска обителта и странства извън нея, включително и в Америка, докато през 2002 г. е приет на енорийско служение при храма „Св. Спиридон” в с. Алдомировци, общ. Сливница, Софийско, като през това време е и игумен на възстановявания Неделишки манастир „Св. Атанасий Велики” край с. Неделище, Драгоманско. Отец Памфилий умееше да работи с хората от различни възрасти и остави добри спомени сред енориашите си.

Опелото ще се отслужи на 25 юни от 11 часа в църквата на с. Алдомировци.

Бог да го прости и всели в селенията на праведните!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

408480bdeb90d14a8ca8fb7bf06dfbe9От новата учебна година община Петрич ще поеме финансирането на предмета религия в общинските училища. Първоначално религия ще се въведе за учениците от подготвителен и първи клас, а от следващата година и за другите ученици. Това е съобщил на пресконференция кметът на Петрич Димитър Бръчков, цитиран от в. Струма.

На срещата с медиите са присъствали също заместник-кметът по хуманитарни дейности Илияна Попова, архиерейският наместник на Петричка духовна околия отец Ангел Кочев и един от богословите, подали документи, за да преподават предмета „Религия” – Таня Димитрова.

„Нека бъде ясно, че този предмет е по избор на родителите, само с тяхно съгласие децата ще го изучават. С тази цел на първите родителски срещи ще присъстват богослови, които да разясняват начина, по който ще се преподава”,  е посочил кметът Димитър Бръчков.

Цялата статия: Община Петрич ще финансира целево преподаването на религия

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (8 Votes)

20160623 163009 RichtoneHDRРилската света обител бе включена в програмата за посещение по време на краткото гостуване  на президента на Германия  Йоахим Гаук в нашата страна. Високият гост бе придружаван от президента на Република България Росен Плевнелиев.

Държавните глави  на двете страни бяха посрещнати на входа на светата обител от нейния игумен Адрианополски епископ Евлогий. Като бивш пастор, Йоахим Гаук прояви голям интерес към светините на Рилския манастир. Заедно с президента Плевнелиев се поклониха пред св. мощи на преп. Йоан Рилски и се помолиха за мира и добруването на двата народа. В параклиса на св. Йоан Рилски в съборния храм, пред гроба на цар Борис III, г-н Плевнелиев разказа накратко на своя колега за историята на християнизирана България, както и за отношенията между Църквата и държавата у нас.

Цялата статия: Президентите на България и Германия посетиха Рилския манастир

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

plakat hramov praznik2016За шести пореден път Варненска и Великопреславска митрополия ще отбележи тържествено паметта на св. прмчк. Прокопий Варненски, когото Православната църква почита на 25 юни.

В тази връзка във Варна, в новостроящия се храм, посветен на светеца, на 24 юни (петък) от 18 ч. ще се отслужи вечерна служба с акатист.

На следващия ден – 25 юни (събота), от 9:00 ч. ще започне празничната св. Литургия, която ще отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заедно със свещенослужители от града и епархията. От 11,30 ч. ще се проведе лития на духовници и миряни с участието на Представителния духов оркестър на Военноморските сили. След това ще бъде отслужен молебен за подпомагане градежа на храма.

От църковното настоятелство канят варненци и гости на морската столица да вземат участие в празника на светеца.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

5Св. Йоан Кукузел, отец Неофит Рилски, Петър Динев, Добри Христов, Апостол Николаев-Струмски, Дмитрий Бортнянски – това са само част от авторите в богатия репертоар на камерния ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласния“, с който родните певци представиха православната църковна музика на международния фестивал за мъжки хорове, провел се в района, известен като Вале де Жу край красивото езеро Жу в Швейцария от 17 до 19 юни. Със значително обновен състав и под ръководството на младия диригент Кристиан Попов нашите изпълнители отвориха сърцата и душите на западноевропейската публика за древните източноцърковни мелодии върху византийски напеви, както и за внимателно подбраните композиции на български и руски композитори, разкриващи дълбокия духовен опит, от който е родено православното песнопение.

Цялата статия: Ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласния" плени сърцата на швейцарската публика

4.05882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.06 (17 Votes)

synodos 160413 142442Вчера следобед архиереите-участници в Събора в Крит са започнали дискусиите и за православния пост. Епископи от различни страни са споделили своя опит от съблюдаването на постната дисциплина сред местните християни. Обединили са се около мнението, че епископите, които служат в най-бедните региони на света като Африка, където населението страда от постоянен недостиг на храна, трябва да се проявява пастирска отговорност и да уреждат въпросите за поста според наличните възможности.

По темата са говорили Александрийският патриарх Теодор ΙΙ, Полският архиепископ Сава, Албанският архиепископ Анастасий и епископът на Бурунди и Руанда Инокентий, които са разказали за мисионерската дейност на своите църкви и специфичните проблеми с постната дисциплина в техните диоцези. Подробен богословски преглед на въпроса е направил Румънският патриарх Даниил. Митрополитът на Кику Никифор (Кипърска църква) е предложил Съборът да формулира ясно кои пости са задължителни и кои доброволни, както и да се формулира решение за поста преди св. Причастие. Неговите предложения са били приети от Вселенския патриарх Вартоломей, но останалите архиереи-членове на Събора са решили те да не се подлагат да обсъждане и гласуване и текстът да остане непроменен.

Цялата статия: Дискусиите на Събора за поста

3.21739130435 1 1 1 1 1 Rating 3.22 (23 Votes)

3ril06di 47 0Днес Св. Синод на БПЦ е разгледал писмо, изпратено миналия петък до нашия патриарх от Цариградския вселенски патриарх в качеството му на председател на срещата на предстоятелите на поместните православни църкви, които този ден заседаваха в Крит. Писмото съдържа поредна братска покана ръководството на БПЦ да вземе участие в съвместните богослужения на 19 и 26 юни заедно с другите предстоятели, участващи в Светия и велик събор на Крит. Припомняме, че по време на първото заседание на Събора патр. Вартоломей с недоумение отбеляза, че докато Москва и Антиохия повторно отказали да дойдат поне за богослуженията, София и Тбилиси дори не са благоволили да отговорят.

Синодалните старци са потвърдили отново решението си да не отидат на Крит. Двама митрополити – Варненският Йоан и Неврокопският Серафим - този път не са се съобразили с мнението на необяснимата синодна "коалиция" и са гласували против това решение. Двамата владици, по решение на Св. Синод, участваха в предсъборните съвещания и в подготовката на БПЦ за православния форум на Крит. През последните месеци те убедено застъпваха мнението, че БПЦ трябва да спази ангажимента си, поет пред другите поместни православни  църкви, и да вземе участие в Събора, за да не се разбива единството на светото Православие. 

4.36363636364 1 1 1 1 1 Rating 4.36 (11 Votes)

IMG 6162На 21 и 22 юни Русенска митрополия, Синдикатът на българските учители и РИО-Русе организираха обучение за директори и учители от детски градини, начален, прогимназиален и гимназиален етап на тема: „Изграждането, осъзнаването и запазването на християнските ценности сред децата и учениците”. Двудневната проява се състоя в знаковата за града Английска гимназия “Гео Милев”.

Лектори на семинара бяха Златина Каравълчева и д-р Полина Спирова. Участниците бяха приветствани в аулата на гимназията от Росица Георгиева, старши експерт в РИО-Русе. Тя обяви целта на проявата и изтъкна необходимостта от възпитание на учениците в духа на традиционните християнски ценности. Ползата от подобни обучения отбеляза и Пламен Атанасов, областен лидер на СБУ. Той изрази удовлетворението си от факта, че толкова много учители са откликнали на поканата на синдиката и Русенска митрополия.

Цялата статия: В Русе се проведе обучителен семинар за изграждането на християнски ценности сред учениците

3.66666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (15 Votes)

article 25973Вчера и днес участниците в Светия и велик събор в Крит обсъждаха темите за Мисията на Църквата, за Диаспората и за Автономията и начините на нейното провъзгласяване. Обсъжданията ще продължат и през утрешния ден. Те протичат много активно, с участието на много епископи от всички поместни Православни църкви.

Участниците са приели някои от предложенията за промени в документа за Мисията. Център в дискусиите по този документ е станало пространното изложение на Навпактския митр. Йеротей (Влахос), който е настоявал навсякъде в текста думата "личност" да се замени с "човек". Митрополитът е извел тези различия от триадологичната проблематика. Самият Пергамски митр. Йоан Зизюлас, който е автор на проекто-документа за Мисията, е отказал да дебатира по предложението за тази редакция. Вселенският патриарх Вартоломей е изразил мнението, че това са двама водещи гръцки богослови, но този спор е по-добре да бъде проведен на друго място, тъй като и самият той не се чувства компетентен да вземе отношение. Ярка е била намесата на Александрийския патриарх Теодор, който заявил, че православното богословие трябва да излезе от кабинетите и да отиде да свидетелства в реална мисионерска среда: "Какво да обясня на моите клирици-мисионери и пасоми в Африка, като ме питат какво решихме за православната мисия? Да им обяснявам разликата между човек и личност ли?!"

Сред обсъжданите предложения за промени в дебатите за диаспората се е искало да се премахне дублирането на епископските титли в различните юрисдикции (напр. двама или трима митрополити на Ню Йорк или на Чикаго и пр.). Обсъждано е и дали, например, епископският титул да бъде "епископ в Бразилия" или "Бразилски епископ", тъй като последното е прекалено претенциозно и не оставя възможност за други юрисдикции в съответната страна. Предложено е да се въведе редовно свикване на Всеправославни събори с периодичност 7-10 години, за да свикнат Православните църкви да общуват и да решават заедно своите проблеми, както подобава на едната Христова църква. Вселенският патриарх Вартоломей е предложил също Съборът да потвърди осъждането на етнофилетизма като ерес. На това предложение Румънският патриарх Даниил е изказал своите опасения, че това създава риск "заедно с мръсната вода да се изхвърли и бебето", което, според него, е чистият патриотизъм.

Цялата статия: Третият работен ден на Събора в Крит

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

333443Неврокопска епархия за 23-то поредно лято започна своята дейна работа с деца от епархията и страната. По-малко от два месеца след избирането си през април 1994 г. тогавашният Неврокопски митрополит Натанаил откри в Хаджидимовския манастир детско летовище. Нещата тогава бяха много трудни, голяма част от епархията се владееше от разколници, държавната власт беше на тяхна страна, манастирът "Св. Георги" нямаше достатъчно добри условия. Но с много вяра и "с Бога напред", както смирено заявяваше митр. Натанаил, той положи големи усилия и насочи отеческо внимание към децата в епархията, защото знаеше, че те са бъдещето не само на Църквата, но и на народа ни. От тези деца едни сега са клирици на епархията и на други епархии на БПЦ, други са съпруги на свещеници, трети са дейни миряни, първи помощници в мисията на Църквата в Югозапада на нашето Отечество. И което е също много интересно: някои от тогавашните ръководители на работата с децата в летовището и сега намират време да помагат в това свято дело, предават опита си на сегашните ръководители, повечето от които пък са някогашни летовници.

Едва ли е нужно да се казва, че сегашният Неврокопски митрополит Серафим продължи делото на своя духовен баща и се радваше да посрещне и тази година първите летовници в обновения и непрекъснато обновяващ се манастир. Тази година е планирано да се проведат 7 лагерни смени, като всяка ще продължи по 10 дни. Всяка смяна ще поеме около 60 деца, които ще живеят в манастира, ще се ограмотяват в православната вяра, ще играят със своите връстници, ще участват в богослужебния живот на светата обител. Първата смяна започна в Понеделник на Светия Дух, 20 юни.

Разходите по провеждането на детските лагери изцяло се поемат от Неврокопска епархия, която по този начин приобщава към Църквата стотици деца всяко лято. 

3.18181818182 1 1 1 1 1 Rating 3.18 (11 Votes)

От 14 до 17 юни 2016 г. в Санкт-Петербург се проведоха Деветите богословски събеседвания между Руската православна църква и католическата Немска епископска конференция. С благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил събеседванията се водеха в сградата на Епархийското управления на Санкт-Петербургската митрополия в Александро-Невската лавра на града и бяха посветени на темата «Християнското учение за брака и семейството в светлината на съвременните предизвикателства». Те са продължение на Осмите събеседвания по християнското осмисляне на ценностите в съвременното общество, проведени през 2013 г. в Магдебург. На сегашните събеседвания в Санкт-Петербург бяха обсъдени различните аспекти на богословието на брака и ролята на семейството в съвременния свят. Изнесени бяха доклади от епископи и други богослови от двете страни. При обмена на мнения по докладите и в хода на задълбочените дискусии по засегнатите в тях аспекти се установи основополагащо съгласие в католическото и православното разбиране за брака и семейството. Съгласно Свещ. Писание християнският брак е съюз между мъж и жена пред Бога, в който съюз Бог поддържа и усъвършенства любовта на съпрузите; това е тайнство, което се явява знак на Божия Завет с Неговия народ. Двете страни са съгласни в това, че тайнството на брака не се ограничава само в извършването на обреда, нито е само социална институция, но включва в себе си динамичния процес на възрастване и усъвършенстване, който изисква от съпрузите волеви усилия, личностно общуване, взаимопомощ и готовност да прощават. За християнския брачен съюз са свойствени телесното общуване и откритост към раждането на деца, благодарение на които съвместното битие на съпрузите намира нов, устремен в бъдещето образ на съвместно съществуване. Различията между католическата и православната традиция са обусловени от различните богословски контексти и историческа практика, които се проявяват в обреда и във въпроса за църковните разводи. Участниците в събеседванията се запознаха с опита на семейното служение в православните общини, основан на примера на енорията на Фьодоровската икона на Божията Майка, в която православни съпруги вече няколко години участват в срещи по обмен на опит с католически семейства. Деветите богословски събеседвания между Руската православна църква и Немската епископска конференция не само продължават започналата преди 30 години (в 1986 г.) традиция на редовни събеседвания, но и са станали отклик на призива на Светейшия Руски патриарх Кирил и Римския папа Франциск да се разглежда семейството като «естествено средоточие на живота на човека и обществото» и да се свидетелства за него като за «път към светостта». По такъв начин отбелязаният в тяхната Съвместна декларация в Хавана от февруари 2016 г. стремеж към тясно сътрудничество е намерил в сегашните събеседвания свое конкретно въплъщение. В заключение участниците изразиха твърдото си убеждение за необходимостта от продължение на събеседванията между Руската православна църква и Немската епископска конференция, а така също е било прието решение да се проведе следващата среща през юни 2018 г. в Германия.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.