Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

Карикатури

5 users and 1965 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Стартира дарителската кампания „Варненската Коледа“ (фоторепортаж от строежа на „Св. Прокопий Варненски“)

User Rating:  / 1

IMG 1347Варненска и Великопреславска митрополия стартира общоградска дарителска кампания под наслов „Варненската Коледа“, която ще събира средства за новостроящия се храм „Св. Прокопий Варненски“. Инициативата е съвместно дело на Варненска и Великопреславска митрополия и Община Варна. Тя се провежда под патронажа на кмета Иван Портних, областния управител Стоян Пасев и председателя на Общинския съвет Иван Луков.

В рамките на кампанията са предвидени редица културни и спортни мероприятия: футболен турнир, благотворителен концерт, турнир по тенис на маса, шахматен турнир. За участие са поканени известни спортни и културни дейци от града и страната. В подкрепа на храма функционират набирателни сметки и SMS-кампания – DMS HRAM на номер 17 777 на стойност 1 лв. /без ДДС/ за всички мобилни оператори.

Дарителска сметка в лева: ДСК ЕАД-Варна BG 47STSA93000013089588.

Продължение: Стартира дарителската кампания „Варненската Коледа“ (фоторепортаж от строежа на „Св. Прокопий...

Ново християнско сдружение „Православна общност” организира лекции-беседи в столицата

User Rating:  / 6

Glava1През тази година в София беше създадено Християнско сдружение „Православна общност“. То е инициатива на млади православни християни, които са си поставили за цел да направят истините на вярата достояние на повече хора в столицата. Това ще става чрез периодично организирани лекции-беседи в столичното читалище „Антон Страшимиров” (кино „Влайкова”) на ул. „Цар Иван Асен ІІ” № 11, недалеч от Орлов мост.

Първата лекция-беседа ще се проведе на 2 декември от 18.30 ч. Тя е на тема: „Вярата - пътят към Бога и вечния живот“. Лектори са свещ. Владимир Дойчев от столичния храм „Св. Наум Охридски” в квартал Дружба и Валентин Насковски, дългогодишен учител в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. Лекциите ще се провеждат периодично и ще се обявяват предварително в православните сайтове.

Сдружението “Православна общност“ има благословение за мисионерската си дейност от епархийското ръководство на Софийската митрополия. Оттам определиха за духовен наставник при организирането и провеждането на беседите свещ. Димитър Кабуров от столичния храм „Св. цар Борис“ в кв. "Обеля".

Празникът на св. Климент Охридски в БФ на СУ (фоторепортаж)

User Rating:  / 20

DSC 0492Днес Богословският факултет на Софийския университет отбеляза тържествено празника на своя небесен покровител св. Климент Охридски. В академичния параклис от 8 ч. беше отслужена св. Литургия, след като снощи след вечернята се отслужи и утринната за днешния празник. По решение на Св. Синод, който днес продължи заседанията си, литургията във факултета беше оглавена от Западно- и Средноевропейския митр. Антоний. На причастния проповед за живота и делото на св. Климент произнесе студентът от 4 курс Теодор Стоянов. Накрая митрополит Антоний прочете поздравително писмо от Българския патриарх Неофит до БФ, а сетне поздрави всички и от свое име.

На богослужението присъстваха преподаватели, служители, студенти и много гости. Сред тях бяха ректорът на университета „Св. Кирил и Методий” в Скопие, Македония, проф. Велимир Стойковски и деканът на Православния богословския факултет „Св. Климент Охридски” на този университет проф. прот. Ацо Гиревски. Беше дадена възможност на проф. Гиревски да поздрави преподавателите и студентите по случай патронния празник.

Продължение: Празникът на св. Климент Охридски в БФ на СУ (фоторепортаж)

Богословският факултет на СУ започна празничните прояви в чест на св. Климент Охридски (обновено със снимки)

User Rating:  / 24

10830504 1499193750353831 1450762007155636423 oВ навечерието сме на празника на св. Климент Охридски, най-видния ученик на славянските просветители св. Кирил и Методий и „първи епископ на български език”, както и повече от 100 години покровител на Софийския университет и на българското студентство въобще. Във връзка с този хубав празник днес от 12 ч. в аулата на БФ на СУ беше изнесена встъпителна лекция на проф. Емил Трайчев Стоянов на тема „Библейският характер на православното богослужение”. След това от 14 ч. в аулата на университета (в сградата на Ректората) беше проведено тържеството по връчване на дипломите на доскорошните студенти, завършили през 2014 г. съответната степен на богословско образование. Тази година се дипломираха общо 86 души (почти наравно жени и мъже, от които 1 йеромонах, 1 дякон и 1 свещеник). Общият успех на завършилите е много добър (4.98). Завършилите бакалавърска степен (4 и 5-годишен курс на обучение) бяха 45 души, а от тях с отличен успех (над 5.50) бяха 5 души. Сред тях на първо място беше именничката Екатерина Николова. Диплома за магистърска степен получиха 32 души, от които с отличен успех бяха 13 души. Първенец сред магистрите е Александър Смочевски, бакалавър по философия, сега на послушание в Хаджидимовския манастир, Неврокопска епархия. Сред завършилите с отличен успех е и Дияна Томова, незряща учителка, която преподава в училището за деца с нарушено зрение „Луи Брайл”. Накрая 9 души получиха свидетелство за завършена следдипломна квалификация и придобита педагогическа правоспособност; от тях 4 са с отличен успех.

Продължение: Богословският факултет на СУ започна празничните прояви в чест на св. Климент Охридски (обновено...

Копия на две чудотворни икони получи Варна на Въведение Богородично

User Rating:  / 8

640x480 1416558068На празника Въведение Богородично варненският храм „Св. Атанасий” получи в дар копията на две чудотворни атонски икони: на св. Богородица – Всецарица и на св. Георги Зографски. Те са изработени на Света Гора от монах иконограф и са подарени на варненския храм по искане на предстоятеля о. Дончо Александров.

Иконите се превърнаха в украшение на празненствата, посветени на Божията майка. Свещените изображения първо бяха посрещнати от Варненския и Великопреславски митр. Йоан, духовенството и миряните на града в катедралния храм „Успение Богородично”. След това с лития те бяха пренесени в храм „Св. Атанасий”, където ще се съхраняват и ще носят утеха на вярващите, дошли да търсят молитвената закрила на Божията майка и св. Георги.

Продължение: Копия на две чудотворни икони получи Варна на Въведение Богородично

Шест години „Чисти сърца” радват и вдъхновяват

User Rating:  / 5

IMG 8423На празника Въведение Богородично младежкият център „Чисти сърца” в Смолян отбелязва шест години от своето създаване. Не казваме съществуване, защото идеята за тази младежка организация е жива в сърцата и умовете на тези, които я създадоха много преди да й вдъхнат живот. Днес, шест години по-късно, тя расте заедно с децата и младежите, които участват в нея, но остава жива и в сърцата на своите създатели и ръководители и им дава сили да продължават напред въпреки трудностите, които съпътстват всяко дело.

Шест години „Чисти сърца” действат не само в Смолян и региона, но вдъхновяват много деца, учители и младежки ръководители в цялата страна. Те се познават без да са се срещали, чрез репортажите, които неуморно пращат в Двери, и които ни напомнят, че това е дело, което си струва усилията – да работиш с чистите сърца на децата и да им дадеш сили и вяра в Бога, за да запазят тази чистота и извън детството – в трудностите на ежедневието, в неочакваните грижи и нежеланите болки.

Тази година, за своя Шести рожден ден „Чисти сърца” не изпращат репортаж, а благодарности:

Продължение: Шест години „Чисти сърца” радват и вдъхновяват

Митрополит Йоан спря строежа на хотела към манастира „Св. Константин и Елена”

User Rating:  / 11

5e wtpqegВарненският и Великопреславски митр. Йоан спря строежа на хотела, който се изгражда на територията на манастира „Св. Константин и Елена” в едноименния морски курорт. Причина за тази мярка са множеството неясноти около документацията на проекта, който се реализира съвместно от Митрополията и частна фирма.

„Юлиян Гендов и Данаил Добрев (представители на частната фирма и бивши епархийски съветници – бел. авт.) са дали немалко средства за изграждането на хотела, но колкото са дали те, толкова е дала и Църквата”, обясни владиката пред Topnovini.bg. „Смятам, че трябва да имаме яснота относно този обект – какво печели храмът от него. Въпросът трябва да се реши между две неща – да видим какви средства са необходими за завършването, но при наличие на цялата документация, и как би се ползвал и управлявал хотелът. В момента правя своите постъпки и се надявам, че ще се снабдя с необходимите документи”, допълни Варненският митрополит. Това е и причината владиката да отхвърли молбата на игумена на манастира, отец Стоян Махлелиев, с която той настоява Варненска митрополия да изтегли 400 хил. лв заем, за да се довърши градежът.

Продължение: Митрополит Йоан спря строежа на хотела към манастира „Св. Константин и Елена”

В Москва искат да се поклонят на чудотворната икона „Достойно ест” и Зографската икона на св. вмчк Георги

User Rating:  / 6

p9182958Руският поклоннически център „Света Гора” заедно с още два фонда организират донасянето за поклонение в Москва на две големи светогорски светини – чудотворната икона на Божията майка „Достойно ест” и чудотворната икона на св. Георги Победоносец от българския Зографски манастир. Това съобщи директорът на центъра Виктор Кусков. Проектът е подкрепен от департамента за междурегионално сътрудничество и връзки с религиозните организации на Москва. Организаторите припомнят, че светогорските светини – поясът на св. Богородица и даровете на влъхвите, донесени в Москва през 2011 и 2104 г. - са привлекли стотици хиляди вярващи от цялата страна. Ако преговорите със светогорската управа бъдат успешни, иконата „Достойно ест” и Зографската на св. Георги ще бъдат занесени в Москва през следващата 2015 г. 

„Вече имаше едно заседание на свещения кинотис, управителния орган на Атон, а сега се водят преговори с монах Симеон, който е негов председател в момента”, обясни Кусков. „А след една седмица ще отида и лично на Атон, за да съгласувам някои въпроси. Възможно е също да успеем да се договорим с българските монаси за известно време да донесем в столицата иконата на Георги Победоносец, покровител на Москва”, каза той.

Продължение: В Москва искат да се поклонят на чудотворната икона „Достойно ест” и Зографската икона на св....

90 години от освещаването на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”

User Rating:  / 9

0000246196-article2С празнична св. Литургия, отслужена от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, бе отбелязана днес годишнината от освещаването на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. В богослужението взеха участие синодни митрополити, епископи на БПЦ, духовници от София и страната. Честването на годишнината се извърши в деня на храмовия празник на катедралата, който се отбелязва на 23 ноември – деня на успението на св. Александър Невски. Три дни е продължило освещаването на патриаршеския храм-паметник през септември 1924 г., като всеки ден е освещаван по един от трите престола: в чест на св. Александър, на св. Кирил и Методий и на св. цар Борис.

В словото си след Литургията Негово Светейшество отбеляза, че в навечерието на годишнината беше успешно разрешен въпросът за собствеността на храма: „Честити сме, че именно в годината, в която отбелязваме 90-годишнината от освещаването на храма, след близо 100 години дебати относно собствеността на църквата, въпросът намери своето логично разрешение и Българската православна църква стана законен собственик на патриаршеската катедрала. Жест на добра воля от страна на българската държава в лицето на г-н президента и назначеното от него служебно правителство на проф. Близнашки, който засвидетелства пред българския народ и света добрите отношения между българската държава и Българската православна църква и едно мъдро държавническо отношение към духовните устои на нашата нация. Благодарим на всички, които спомогнаха с усилия и сътрудничество това да стане факт”. В заключение Негово Светейшество заяви: „Бог да благослови всички ни, та в единомислие, разбирателство и взаимна любов да се трудим за благото на нашето Отечество и българския народ”.

Продължение: 90 години от освещаването на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”

Архиерейска литургия за празника на Богословския факултет в София

User Rating:  / 7

klimentС редица събития ще отбележи Богословският факултет на Софийския университет деня на своя небесен покровител св. Климент Охридски. Честването на светеца-просветител ще започне на 24 ноември от 12 ч. с встъпителна лекция на проф. дбн Емил Трайчев Стоянов на тема: „Библейският характер на православното богослужение”.

След това в аулата на ректората на Софийския университет ще се състои тържествено връчване на дипломите на абсловентите от випуск 2014 г.

На 25 ноември, деня, в който се чества паметта на св. Климент Охридски, в академичния параклис на БФ ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия от Западно- и Средноевропейския митр. Антоний.

След богослужението, от 10 ч., с лития студенти и преподаватели ще се отправят от площад „Св. Неделя” до паметника на св. Климент в градинката срещу Софийския университет.

По-късно в сградата на Богословския факултет ще бъдат открити две изложби и ще се проведе международен научен семинар, посветен на св. братя Кирил и Методий. Повече за този научен форум – тук.

Излезе календар, посветен на Великотърновски митр. Стефан

User Rating:  / 3

Kalendar-Velikot-Stefan-15По установена вече традиция излезе от печат джобен календар за новата 2015 година с образа на приснопаметния Великотърновски митрополит д-р Стефан (Стайков; 1907-1995 г.; служение: 1962-1992 г.). Както идеята, така и осъществяването на изданието са на инициативен комитет от негови роднини и приятели и от почитатели на духовника, които желаят да остане жива паметта за този архиерей, посветил целия си живот на родната Българска православна църква.

Всеки, който желае да притежава новия календар, би могъл и да изтегли файла за своя компютър от тук.

1 800 000 лева ще струва ремонтът на бургаската катедрала „Св. Кирил и Методий”

User Rating:  / 5

1а1 800 000 лева ще струва аварийното укрепване на храм „Св. Кирил и Методий” в Бургас, съобщи главният архитект на общ. Бургас Веселина Илиева. За тази сума е сключен договорът с изпълнителя на обекта. Срокът за ремонтно-възстановителните дейности е 175 дни от откриването на строителната площадка. Илиева уточни, че в аварийното укрепване на храма не са включени дейностите по възстановяване на стенописите. Възстановяването на художествената украса на храма ще стане след приключването на аварийния ремонт.

„В момента се работи по указания на проектанта, тъй като работата е много специфична, също така и технологията изисква изключително много ръчен труд. Изпълняваме непрекъснат контрол на строежа. Имаме инвеститорски контрол от страна на общ. Бургас, както и непрестанен авторски контрол”, каза арх. Илиева. Обектът е специфичен като вид на сградата и като художествени и архитектурни качества. Специфична е и технологията за запълване на пукнатини и възстановяване на конструкцията, което не се прави често.

Продължение: 1 800 000 лева ще струва ремонтът на бургаската катедрала „Св. Кирил и Методий”

Близо сто ученици участваха в концерта за Деня на християнското семейство в Русе (фоторепортаж)

User Rating:  / 10

DSCN3010Празничният концерт за Деня на християнското семейство и православната младеж в Русе изпълни пленарната зала на общината с деца и родители, с духовници и граждани от големия крайдунавски град. Тържеството, организирано от Русенска митрополия, се превърна в най-веселия празник, в който главни действащи лица бяха ученици от целия град, изучаващи религия. Вечерта започна с посрещане на Русенския митр. Наум, който за първи път отбелязва празника като предстоятел на Русенска епархия. Д-р Полина Спирова и Златина Каравълчева изнесоха кратка беседа за празника Въведение Богородично.

Те се спряха на причините за установяването на Въведение Богородично като Ден на християнското семейство и приобщаващия му характер. Беше отбелязано, че ценностната и личностната криза на едно общество се корени в семейството, там се слага началото и на нейното преодоляване. Светостта на семейството и издигането му от Църквата до тайнство се дължи на неговата особена роля в Божия промисъл за спасението на човечеството. Съпрузите са съ-работници на Бога както в създаването на новия човек, така и за неговото развитие и раждане за вечността. Любовта между мъжа и жената се нуждае от Божията благословия, за да може винаги да бъде обновявана в нелекия път към Възкресението, на чийто край съпрузите ще получат победни венци. Християнското семейство развива у своите членове стремеж към сърдечен мир, който Бог дарява на онези, които Го търсят искрено и са готови на саможертва. А този мир е, който побеждава всяка криза и за който Христос казва, обръщайки се към Своите последователи: „Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши... В света скърби ще имате, но дерзайте: Аз победих света” (Иоан 16:33).

Продължение: Близо сто ученици участваха в концерта за Деня на християнското семейство в Русе (фоторепортаж)

Празнична вечер в Софийската митрополия (фоторепортаж)

User Rating:  / 7

DSC 0336На 21 ноември в салона на Софийската митрополия се проведе традиционната празнична вечер, посветена на Деня на християнското семейство и православната младеж. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит беше сърдечно приветстван от участниците и гостите в тържеството. На беседата и празничния концерт присъстваха още Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, Маркианополски еп. Константин, ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, секретарят на митрополията Андрей Касабов, свещеници от София, Димитър Костадинов, и. д. ректор на Софийската духовна семинария, общественици, просветни дейци, граждани на столицата. Съорганизатор на тържеството е Богословският факултет на Софийския университет. Той беше представляван от декана доц. Александър Омарчевски и преподаватели.

Продължение: Празнична вечер в Софийската митрополия (фоторепортаж)

Научен семинар за св. Кирил и Методи ще се проведе в Богословския факултет на СУ

User Rating:  / 3

КМНа 25 ноември, когато се чества паметта на св. Климент Охридски, небесният покровител на Софийския университет, в Богословския факултет в София ще бъде открита изложба и международен научен семинар, посветени на делото на св. братя Кирил и Методий. Проявата е във връзка с традиционните Климентови дни, с които Богословският факултет отбеляза празника на големия просветител.

От 14 ч. в сградата на БФ на пл. „Света Неделя” № 19 ще бъдат открити две изложби: „В началото беше буквата” и „Вестник за буквите – О писменех”. Те ще могат да се видят от 24 до 27 ноември.

От 14.30 ч. в 8 аудитория ще започне научният семинар „Светите братя Кирил и Методий – духовни просветители и покровители на Европа”. Той е посветен на 1150-годишнината от Моравската мисия на славянските просветители. Целта му е подпомагане и популяризиране на най-новите изследвания в България и в чужбина в областта на богословието и кирилометодиевистиката, историята, дипломацията и културата – свързани с живота, делото и просветителската мисия на св. братя Кирил и Методий.

Организатор на научния форум е Богословският факултет на СУ, катедра Практическо богословие, а съорганизатори са Съюзът на учените в България - Секция богословски науки, Кирило-Методиевски научен център при БАН, Университет по библиотекознание и информационни технологии.

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Дек 22
Витлееме, уготовися!
Гр. София, храм "Света Троица", бул. К. Величков
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.