Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

Карикатури

4 users and 3294 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Почина проф. Иван Денев

User Rating:  / 15

DSC 0004Сутринта на 31 август 2014 г., неделя, скоропостижно се е поминал на 77-годишна възраст известният български богослов и християнски педагог проф. д-р Иван Денев Георгиев.

Роден на 16 март 1937 г. в с. Владислав, Горнооряховско, будният младеж завършва с отличие Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски” (1956 г.), заточена тогава на гара Черепиш, Врачанско, и Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София (1960 г.). Отначало работи като служител и после ръководител на предприятие за църковни производства на Великотърновска епархия. В края на 60-те години на 20 век е назначен за учител в СДСеминария. Макар и завършил аспирантура (по сегашните критерии – докторантура с дисертация на тема „Св. Климент Охридски като проповедник”, защитена 1973 г.) в Духовната академия, Иван Денев получи преподавателско място като асистент по омилетика едва през 1978 г. след назначение от Св. Синод, под чието ведомство беше академията. Хабилитира се през 1983 г. с научен труд на тема „Проповедта в епохата на Бългаското Възраждане” и става първо доцент, а после професор (1990 г.) в Духовната академия. Изследва омилетичното творчество на видни духовници от историята на християнското красноречие на български език, като се започне от св. Климент Охридски и се стигне до нашите съвременници. Участва в издаването на съвременна православна книжнина на БПЦ като редактор и на богослужебни книги.

Продължение: Почина проф. Иван Денев

Епископ Поликарп оглави богослужение в с. Якимово (обновено със снимки)

User Rating:  / 11

s.qakimovo-voiniciНа 30 август Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи св. Литургия в енорийския храм „Св. Петка” в с. Якимово. По време на светата Литургия беше извършено и обновление на храма, който бе ремонтиран и обновен по европейска програма.

Празникът се осъществява по покана на отец Иван от Нови хан, изпълняващ послушанието да обгрижва храма. С благословението на Видинския митр. Дометиан отец Иван прехвърли част от своята социална дейност в с. Якимово.

Преди това енорийският свещеник на селото отец Станимир Тодоров положи доста усилия, за да организира социално-благотворителна дейност в полза на жителите на това бедно село в Северозападна България. Свещеникът организираше събиране на средства, хранителни продукти, санитарни материали, дрехи и др. под. за бедните семейства. Той организираше занимания и екскурзии за децата, които никога не бяха напускали селото си. Отец Станимир, който почина внезапно преди няколко години, се свърза с отец Иван от Нови Хан и се установи сътрудничество между двамата свещеници. Отец Иван закупи и ремонтира къщи в Якимово, в които настани бездомни семейства от своя приют „Света Троица”.

Продължение: Епископ Поликарп оглави богослужение в с. Якимово (обновено със снимки)

Делегация на Видинска митрополия посети гръцкия манастир „Св. Йоан Предтеча” край с. Акритохори

User Rating:  / 5

10617419 10202765960418284 1252058766 n-700x516На 28 и 29 август църковна делегация от Видинска епархия посети и взе участие в тържествата по повод храмовия празник на манастира „Св. Йоан Предтеча” край с. Акритохори, Северна Гърция, митрополия Сидирокастро. На 29 август Православната църква възпоменава Отсичането главата на св. Йоан Предтеча.

Църковната делегация, водена от Белоградчишкия епископ Поликарп, включваше: архимандрит Евтимий, архимандрит Исаак, майка Таисия, игумения на Клисурската св. обител „Св. Кирил и Методий” със сестринството, както и семинаристи от Софийската духовна семинария и благочестиви християни.

Участието в тържествата на светата обител в Акритохори на духовници от Видинска епархия бе по покана на игуменката на св. обител, майка Якова, на духовния отец на манастира архимандрит Алексий, игумен на светогорския манастир Ксенофонт, както и на митрополита но Сидирокастро Макарий.

Продължение: Делегация на Видинска митрополия посети гръцкия манастир „Св. Йоан Предтеча” край с. Акритохори

Пловдивската духовна академия открива учебната си година на 1 септември

User Rating:  / 14

PDAНовосъздадената Пловдивска духовна академия, която се помещава в сградата на Пловдивската семинария, обяви, че започва новата учебна година на 1 септември. Откриването ще извърши духовният наставник на учебното заведение Пловдивският митрополит Николай. Той ще отслужи молебен и водосвет в храма на училището.

Веднага след това ще започнат учебните занятия на задочните студенти, които са 55 души. Те са много повече от редовните, които са 18 души.

Задочниците ще започнат с предмета Въведение в богословието, който ще преподава лично митрополит Николай. Пловдивската духовна академия обещава на своите студенти, че след завършването й ще получат висше образование. До началото на учебните занятия остават два дни, но все още няма яснота, които ще са хабилитираните преподаватели в нея. Според сведения от църковните среди се канят и преподаватели от чужбина, които щели да преподават с помощта на преводач.

Пловдивската духовна академия ще се издържа със средства, осигурени от Бачковския манастир. Студентите заплащат символична семестриална такса от 170 лв. за редовна форма на обучение и 114 лв. за задочна форма на обучение.

Продължение: Пловдивската духовна академия открива учебната си година на 1 септември

Заплатите на църковните певци в Румъния ще бъдат покривани от общинските бюджети

User Rating:  / 10

zirojevic-520x245Църковните певци в Румъния (ок. 19 000 на брой) отново ще получават заплатите си от общинските бюджети съгласно постановление на румънското правителство, прието в края на юли и влизащо в сила от август, съобщава Allgemeine deutsche Zeitung für Rumänien (ADZ). Сметната палата обяви тази практика за незаконна през 2012 г., като обърна внимание, че според действащия класификатор на професиите под „църковен персонал” се разбират единствено диригентите на църковните хорове, въпреки че на това основание много общини извършваха заплащането и на църковните певци. Румънските медии изразиха изненадата си от това решение, тъй като е било прието изключително дискретно, без широко обществено обсъждане.

У нас църковните певци се наемат от църковните настоятелства на храмовете и заплатата им е въпрос на договаряне със свещениците. Затова заплащането зависи от финансовите възможности на храма. Преди години имаше идея да се създаде организация на църковните певци у нас, която да дава информация за свободните псалти и храмовете, които търсят певци. Организацията трябваше да се грижи и за адекватното им заплащане. В крайна сметка не се стигна до реално създаване на такава институция.

Митрополит Йоан положи основен камък за нов храм в с. Вехтово

User Rating:  / 5

10582997 943064012376518 8663598884847577461 oНа 28  август Варненският и Великопреславски митр. Йоан освети и положи основен камък на нов православен храм „Св. вмчк Димитър” в шуменското село Вехтово.

С биене на камбаната на стария храм в селото „Св. вмчк Димитър” и с народни песни, изпълнени от фолклорната група „Вехтовските баби”, владиката бе посрещнат тържествено с цветя от жителите на селото. „Това е мое първо идване в този край и се радвам, че поводът е полагане на основния камък на нов храм”, каза митрополит Йоан в старата църква на село Вехтово. „Във времето строежът на храма доста е бил отлаган, но днес ще извършим този чин и ще дадем основание да бъде изграден нов православен храм в този район. Това е много важно, духовно дело, което трябва да се извършва с участието на Божия народ”.

В селото бяха заместник-кметът по култура, просвета и образование на община Шумен Живка Тонева, Венцислав Венков, секретарят на общината Жечко Жечев, кметът на селото Ива Вълчанова, представители на политически партии, кандидати за народни представители, кметове на близки села.

Продължение: Митрополит Йоан положи основен камък за нов храм в с. Вехтово

Дебърският митр. Тимотей: „Решенията на Сръбската църква не важат в Македония” (обновено)

User Rating:  / 9

141751Митрополитът на Дебърско-Кичевската епархия Тимотей, говорител на Св. Синод на Македонската църква, коментира решението на Сръбската патриаршия да започне църковно дело срещу предстоятеля на Македонската църква архиепископ Стефан. Той заяви, че „през 1959 г. епархиите в  социалистическа република Македония се обособяват в отделна автономна Църква, която се ръководи от собствен устав и оттам нататък решенията и уставът на СПЦ повече не важат на територията на Македония”. През 1959 г. Македонската църква получава автономия от СПЦ, а през 1967 г. обявява автокефалност, която не е призната от Сръбската патриаршия. Поради тази причина оттогава до днес тя пребивава в схизма.

Решението на Сръбската патриаршия се коментира широко в македонските медии. Според професора по философия на религиите Любомир Цуцуловски, цитиран от „Утрински весник”, решението за църковен съд срещу архиепископ Стефан няма да доведе до подобряване на отношенията между двете църкви, а напротив, до тяхното влошаване. Той твърди, че спорът между Македонската и Сръбската църкви има политически характер, а не верови.

Продължение: Дебърският митр. Тимотей: „Решенията на Сръбската църква не важат в Македония” (обновено)

Гръцката църква ще прекъсне богословския диалог с англиканите

User Rating:  / 12

Picture21Св. Синод на Гръцката православна църква изрази сериозните си резерви към участието на Гръцката църква в диалога с Англиканската църква. Причина са решенията за ръкоположения на жени-епископи и отношението към хомосексуализма, които бяха взети в Англиканската църква през тази година. Според гръцки йерарси тези решения отдалечават още повече Православната църква от Англиканската, която вече трудно може да се нарече християнска. Тези нововъведения правят богословския диалог практически невъзможен, според гръцкия висш клир. Предстои комисията по междуправославни и междухристиянски отношения да информира Св. Синод за състоянието на диалога към настоящия момент, но според източници на гръцката агенция dοgma.gr оттеглянето на Гръцката православна църква от диалога с англиканите е сигурно.

 

Наказателно дело срещу руски блогър за антицърковни изказвания ще започне в Карелия

User Rating:  / 5

m 94d97f7e31c05f20a6e14ffa7705e8b5Върховният съд в Карелия отхвърли жалбата на адвоката на блогъра Максим Ефимов с искане да се отмени постановлението за започване на наказателно дело срещу него. Неотдавна петрозаводският градски съд реши да започне наказателно дело срещу блогъра заради кратка публикация в неговия блог, озаглавена „Карелия се умори от поповете”. Основание за делото е рапорт на ръководителя на местния следствен отдел от 2012 г., в който Ефимов се обвинява във възбуждане на ненавист или вражда, а също и в унижение на достойнството на група хора по религиозен признак. Още след повдигането на обвиненията срещу него Ефимов е получил тригодишно убежище в Естония. В блога руските свещеници са наречени „новите секретари по идеология, които са заели телевизионните екрани, разсъждавайки за всичко, започвайки от канализацията и завършвайки с модернизацията”. Блогърът, който не крие атеистичните си убеждения, критикува и отпускането на бюджетни средства за нови храмове в Карелия, както и предоставянето на сградите на детски градини на Църквата. Зад възраждането на РПЦ стоели тоталната корупция, олигархията и всевластието на спецслужбите и всичко това, според него, предизвикало агресията срещу Петрозаводския православен младежки център, който преди две години осъмва изписан с богохулни и антицърковни надписи. След публикуването на съобщението, срещу Ефимов започва разследване, той е пратен за изследвания и в психиатрията.

Продължение: Наказателно дело срещу руски блогър за антицърковни изказвания ще започне в Карелия

Предстои реконструкция на сградата на Богословския факултет в София

User Rating:  / 12

Св. Синод на БПЦ, който е собственик на сградата, в която се помещава Богословския факултет на СУ, ще осъществи проект за реконструкция на емблематичното здание. Проектът, подготвян в продължение на шест години, предвижда „усвояване на покривното пространство и възстановяване на купола, разрушен при бомбардировките по време на Втората световна война. На негово място в проекта е планирано изграждането на голяма аула със стъклен купол”.

Св. Синод обявява конкурс за изпълнител на строително-ремонтните работи, което включва: основен ремонт, възстановяване и реставрация на сградата на факултета. Офертите за осъществяване на проекта се приемат в архива на Св. Синод на ул. „Оборище” 4.

Освен промяна в покривната част на сградата, зданието се нуждае и от ремонт заради голяма пукнатина в него, която го разцепва почти през средата. Пукнатината се появи през 90-те години на миналия век, когато първият етаж на сградата бе дадена под наем на банка, която направи изкопни работи в основата на сградата за монтиране на трезори.

Продължение: Предстои реконструкция на сградата на Богословския факултет в София

Гръцката църква отново обсъжда проблема с възрастните и болни митрополити

User Rating:  / 3

ierarxiasЗа четвърти пореден път Св. Синод на Гръцката православна църква реши да изпрати комисия в митрополията Нея Йония и Филаделфия, която да прецени дали управляващият митрополит Константин е в състояние да изпълнява църковните си и административни задължения. 85-годишният митрополит има сериозни здравословни проблеми, които не му позволяват да служи редовно и да администрира поверената му митрополия.

Църковният устав на Гръцката църква позволява свикването на такава комисия, която да установи здравословното състояние на управляващите архиереи. Уставът не предвижда горна възрастова граница за митрополитския пост. Комисията е крайна мярка, която може да предприеме ръководният църковен орган и в нея влизат председателят на държавния съвет и двама преподаватели от Медицинската академия. В предишните три случая комисията излезе със становище, че двама от митрополитите са неспособни да упражняват задълженията си и катедрите им бяха обявени за свободни, а митрополитът на Фокида подаде оставка, преди да излезе решението на комисията.

Продължение: Гръцката църква отново обсъжда проблема с възрастните и болни митрополити

Св. Синод на Сръбската църква започва църковно дело срещу Македонския архиепископ Стефан

User Rating:  / 10

ireneyНа своето заседание от 26 август Св. Синод на Сръбската православна църква взе решение да започне църковно-съдебно дело срещу предстоятеля на Македонската православна църква архиепископ Стефан. Като причина се посочва упоритото стоене в разкол, нехристиянското участие в гонението срещу архиепископ Йоан (Вранишковски; СПЦ) и неговите свещеници, монаси и вярващи от Охридската православна архиепископия. Подробности за сроковете на провеждането на делото не се споменават, но се очаква, че то ще завърши с отлъчването на архиепископ Стефан от Църквата.

Предстоятелят на Македонската църква, която пребивава в схизма от обявяването на автономност през 1967 г., не е коментирал решението на Сръбския синод, публикувано в официалния сайт на СПЦ. Неотдавна македонски съд за пореден път произнесе осъдителна присъда срещу архиепископ Йоан (Вранишковски), бивш епископ на Македонската църква, който премина към Сръбската патриаршия в опит да се създаде канонична църковна структура в страната. Оттогава до сега той многократно лежи в затвора в Идризово по обвинения за присвояване на църковни средства и „разпалване на религиозна омраза”.

Н. Хаджиев: „Националният църковен музей не е овехтяла институция” (обновено)

User Rating:  / 10

272 005 Istoriko-arheologicheski musej pri SvSinod.jpgДиректорът на Националния църковен историко-археологически музей (НЦИАМ) към Св. Синод Николай Хаджиев изпрати писмо до Двери, с което желае да защити пред българската общественост авторитета на оглавявания от него музей. Повод за това е публикацията „Невидимата битка за „Свети Александър Невски” на г-н Горан Благоев във вестник „Преса” от 19.08.2014 г. Там между другото авторът отбелязва, че Националния църковен историко-археологически музей „тъне в безхаберие и забвение”.

Според г-н Хаджиев това не отговаря на истината, а Националният църковен историко-археологически музей е дейна и работеща институция. Директорът на музея напомня, че в него „са работили и излизали с публикации академиците Йордан Иванов, Иван Снегаров, д-р Кръстю Миятев, професорите Иван Дуйчев, Николай Дилевски, Асен Василиев, Атанас Божков, чуждестранните историци и изкуствоведи Елена Лвова, Иржи Русек, Ханс-Дитер Дьопман, Константин Никулеску, Загорка Яна”. Според г-н Хаджиев „няма представителна културна проява у нас и в чужбина, свързана със Средновековието, Възраждането и национално-църковните борби, без участието на НЦИАМ със свои артефакти, например в: Париж, Есен, Москва, Санкт Петербург, Варшава, Прага, Братислава, Будапеща, Мексико, Осака, Бейрут, Химерод (Трир – по случай 1700-годишнината от интронизирането на Константин Велики за император, заедно с Лувъра и Британския музей), Виена, Франкфурт на Майн, без да изреждаме проявите в почти всички културни центрове и институции в България”. Николай Хаджиев припомня факти от миналото на музея, като посочва неговата значимост в миналото и днес: „Към НЦИАМ от 1937 г., когато не е имало НХГ, съществува и работи Ателие за реставрация и консервация на всички видове артефакти не само собственост на музея, но и на други субекти. В него са работили Димитър Ризов, Николай Ростовцев, Атанас Шаренков, Весела Тасева, Стояна Ковачева и др. видни художник-реставратори.

Продължение: Н. Хаджиев: „Националният църковен музей не е овехтяла институция” (обновено)

С бързи темпове върви строежът на храма в столичния квартал „Младост”

User Rating:  / 16

01-2За радост на жителите на столичния квартал „Младост-3” строежът на православния храм „Рождество Христово” върви с бързи темпове и изграждането му вече стигна до купола. След три неуспешни първи копки за храм в квартала, четвъртата се оказа най-перспективна. Тя бе направена тази пролет и оттогава изграждането на църквата върви с много бързи темпове. Амбицията на Софийска митрополия е храмът да бъде завършен до празника Рождество Христово.

Строежът на църквата се ръководи о. Димитър Генчев от храм „Св. Петка” в кв. „Орландовци”, който е председател на църковното настоятелство на новостроящия се храм. Още преди няколко години той обеща на жителите на „Младост”, че ще построи църквата в техния квартал. Средства бяха осигурени още преди започването на строителните работи. Част от тях бяха във вид на строителни материали и техника, дарени от различни фирми и организации, имаше финансиране от Столична община, Софийска митрополия и частни дарители. Теренът, на който се изгражда „Рождество Христово”, беше отстъпен от Министерството на отбраната специално за строежа на църква. Предишният проект предвиждаше тя да се изгради в малкия парк срещу общината в квартала, но жителите се възпротивиха, защото така се намаляваха и без това малкото зелени площи в жилищния комплекс.

Продължение: С бързи темпове върви строежът на храма в столичния квартал „Младост”

Село с църква в бивша кръчма вдига нов храм

User Rating:  / 10

Church-pubВ шуменското село Вехтово тази седмица започват градеж на нова църква. Сегашната селска църква се намира в старата сграда на някогашната кръчма, а където някога е бил тезгяхът, сега е олтарът, съобщава кореспондентът на в-к „Труд”.

Кирпиченият храм „Св. вмчк Димитър” едва се крепи, но местните хора продължават го посещават за своите молитвени нужди и да палят в него свещи. Жаждата за вяра в селото е много голяма. През 1969 г. жителите на с. Вехтово откупувили кръчмата от тогавашния й собственик и я превърнали в църква.

Докато се построи новият храм, старият ще продължава да се ползва. Новата църква ще носи името на старата. Варненско-Великопреславският митр. Йоан ще положи основния камък за новия храм в четвъртък.

Снимка: в-к „Труд”

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.