Карикатури

0 users and 2555 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

В Запорожка епархия в Украйна искат да дадат на улиците имена на новомъченици

User Rating:  / 2

glu 3614-600x400В Запорожка епархия (в юрисдикцията на Украинската православна църква към Московска патриаршия) се събират подписи за промяна имената на улиците. Идеята е да се сменят съветские названия с такива на местни новомъченици, изповедници и защитници на Православието.

„Сега имаме историческата възможност да премахнем от нашата реалност споменът за „съветската машина на властта“, като система, която убива всеки друг начин на мислене“, се казва в съобщение на сайта на епархията.

Запорожкият и Мелитополски архиепископ Лука завява: „Нямаме право да забравяме за това, че в „месомелачката“ ва безжалостната тоталитарна машина на репресиите са загинали милони хора. Още повече са тези, които пострадаха по различни начини или беше провален животът им".

Източник: Православие и мир

 

Програмите на Православния богословски факултет на ВТУ бяха представени пред русенски свещеници

User Rating:  / 13

11011680 644118982356318 6601402209340235062 nНа 26 май в Басарбовския манастир се проведе свещеническа конференция за свещенослужителите от Русенска епархия под председателството на Русенски митрополит Наум. На нея присъстваха представители на Православния богословски факултет на ВТУ, начело с декана доц. д-р Димитър Попмаринов. Другите преподаватели бяха: зам.-деканът Светлозар Влайков, гл. ас. д-р Стефка Кънчева и гл. ас. о. д-р Павел Събев. Стефка Кънчева направи мултимедийна презентация на възможностите за обучение и специализация във факултета. Бяха представени бакалавърските, магистърските и докторантските програми на висшата школа. След това се проведе беседа на преподавателите с духовниците за връзките между Православния факултет и Църквата, за квалификацията на свещениците и възможностите за сътрудничество.

Продължение: Програмите на Православния богословски факултет на ВТУ бяха представени пред русенски свещеници

Пловдивска митрополия ще е домакин на връчването на наградите от конкурса „Бог е любов“

User Rating:  / 4

660c5a3da4eae2e9bff238b64e804f43На 6 и 7 юни в Пловдивска митрополия ще се случат две важни събития в духовния ни живот. Ще бъде проведена Третата епархийска конференция на учителите по религия – Православие, а на специална церемония  преди това ще бъдат връчени грамотите и наградите на победителите  в ХІV Национален конкурс „Бог е любов“, организиран от Министерството на образованието и науката. За тези очаквани с вълнение прояви гостоприемно врати ще отвори Горноводенският манастирът „Св. Кирик и Юлита“, на 3 км. от Асеновград.

Тази година темата на ученическия конкурс беше „Любов и милосърдие“. От стотиците представени творби, първично оценявани от комисии в регионалните инспекторати в страната, най-добрите са били изпратени в Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание” на МОН. Специална комисия с председател проф. Иван Желев е отличила 27 победители от 1 до 12 клас в жанровете стихотворение, есе или разказ, рисунка и приложно изкуство. Всички национални победители в конкурса са поканени на тържеството в манастира, придружавани от родители или учители. Ще бъдат наградени и поздравени лично от митрополит Николай и представители на министерството и други институции. Непосредствено след този детски празник ще започне своята работа Третата епархийска конференция на учителите по религия – Православие.

Темата на конференцията е „Добри практики в обучението по религия - Православие, в Пловдивска епархия“. Заявени са 22 презентации и доклади от учители по религия в Пловдив, Пазарджик, Карлово, Калофер, Септември, Смолян, Велинград, Белово, Труд, Костиево и др. Ще представят дейността си и пловдивското ателие по иконопис, музикални педагози от епархията и др. В конференцията ще участват също служители на митрополията, архиерейски наместници, свещеници.

Празнично богослужение в чест на св. Лука (Войно-Ясенецки) в София

User Rating:  / 12

Ikona sv. LukaВ столичния храм „Св. Георги“ в кв. Дървеница ще бъдат извършени богослужения в прослава на св. Лука (Войно-Ясенецки), архиепископ Кримски и Симферополски, във връзка с деня, когато се чества паметта му. На 28 май от 17 ч. ще бъде отслужена вечерня и акатист пред иконата на светеца (на изображението), която се съхранява в храма. Енориаши са споделяли с духовенството свидетелства за благодатна помощ след молитва пред свещеното изображение на св. Лука. Хора от София и страната посещават малкия храм и просят молитвеното застъпничество на светеца.

На 29 май от 8 ч. ще бъдат отслужени  утреня и св. Литургия от храмовото духовенство.

Църковното настоятелство на „Св. Георги“ кани на богослуженията  всички, които искат да се присъединят към молитвите им към св. Лука (Войно-Ясенецки).

Продължение: Празнично богослужение в чест на св. Лука (Войно-Ясенецки) в София

Връщат църковните камбани в сирийския град Маалюля

User Rating:  / 10

204758.pЦърковните камбани, които бяха откраднати от въоръжени лица от манастирите в сирийския град Маалюля, ще бъдат върнати обратно. Това съобщава РИА Новости, цитирана от Православие. ру, позовавайки се на началника на градския съвет на Маалюля Наджи Вахби.

Древният град Маалюля, който се намира на 55 километра от Дамаск, е известен с това, че жителите му говорят на арамейски, езикът на Иисус Христос. В малкия град се намират няколко църкви и известният в цял свят женски манастир „Св. равноапостолна Текла“.

През 2013 г. християнският град е завзет от въоръжени екстремистки групировки, които разграбват всички храмове, изнасят ценните древни икони, изгарят библиотеката и няколко манастирски помещения, отнасят църковните камбани, отлети преди повече от 200 години, и отвличат монахините от манастира, които остават в плен на терористите почти сто дни.

„Връщането на камбаните за нас е изключително събитие, тъй като те са символ на вярата на жителите на Маалюля, и да даде Господ, това събитие да сложи началото на връщането и на останалите наши светини. Ние правим всичко възможно, за да възстановим живота в града, за да може Маалюля отново да се изпълни с живот и спокойствие“, разказва Вахби.

По неговите думи камбаните са върнати благодарение на усилията на представители на духовенството, но не е ясно при какви условия се е наложило да бъдат откупувани на черния пазар в съседните страни, както това се случва с някои от иконите.

От началото на сирийската криза терористичните групировки са разграбили и разрушили около 750 исторически обекта, сред които манастирите и храмовете на древния Маалюля.

Програма за финансиране на енорийски проекти започва фондация "Комунитас"

User Rating:  / 26

hk bannerФондация „Комунитас” и списание „Християнство и култура“ стартират програма  за финансиране на проекти за насърчаване на енорийския живот през 2015 г.

CF logoЦелта на програмата е да поощри инициативи на енории и манастири на Българската православна църква в следните направления:

  • Милосърдна дейност;
  • Дейности, свързани с живота на енорията.

Могат да кандидатстват православни енории, църковни настоятелства, енорийски братства, прицърковни организации (фондации и сдружения) и манастири на БПЦ в България.

За кандидатстване трябва да бъде изготвен идеен проект, в който да бъдат отразени:

  • цел на проекта;
  • основни дейности;
  • очаквани резултати;
  • бюджет с обосновка по всяко перо на разходите (по възможност да се представят оферти от изпълнители);
  • времеви график за изпълнението на проекта;
  • информация за изпълнителя на проекта и кратко представяне;

Продължение: Програма за финансиране на енорийски проекти започва фондация "Комунитас"

Български богослов представи своя книга на немски в Германия

User Rating:  / 15

2015-05-26 1127По покана на Българската православна църковна община „Св. Кирил и Методий” в Хамбург и берлинското издателство „Антеа” писателят богослов Мартин Ралчевски представи между 14-ти и 20-ти май в Берлин и Хамбург романа си „30 паунда”, издаден на немски. Същинската премиерата на немския превод на четвъртия роман на Ралчевски се състоя няколко месеца по-рано, през м. март, на тазгодишния Панаир на книгата в Лайпциг (един от най-старите в света).

В Берлин Ралчевски първо представи романа си на литературния фест „Берлин-Германия-Европа”, състоял се в културния дом в Берлин-Карлсхорст и организиран от издателство Антеа. Въпросите, които вълнуваха смесената публика бяха за избора на един от главните герои на романа - младия католик Джак, да приеме православно монашество, както и около чудото, случило се с мощите на реалния прототип на Джак, описано в романа.

Продължение: Български богослов представи своя книга на немски в Германия

Формация "Трисагион" ще гостува в Свищов

User Rating:  / 2

30э15-тото издание на празниците на хоровата музика „Янко Мустаков“ ще се проведе в гр. Свищов от 19 до 21 юни. Участие ще вземат осем хора – два от Свищов и шест гостуващи от Русе, София и Перник.

В програмата са предвидени два вечерни концерта.

В събота, 20 юни от 11.00 ч. ще се проведе матине с детски хорове, в което участие ще вземе и възобновеният Детски хор „Дъга“ от Свищов. В съботния ден на сцената ще се изявят три гостуващи хора.

В неделния ден, 21 юни, от 11.00 часа ще се проведе концерт с църковна музика в храм „Св. Троица”, където по покана на Архиерейско наместничество – гр. Свищов ще вземе участие и формация за източноцърковна музика „Трисагион”. Певците от "Трисагион“ ще изпълнят и песнопенията на неделната Св. Литургия в храм „Св. Троица“, която ще започне в 9.00 часа.

Учители и ученици от български училища в чужбина заедно с премиера Борисов на молебен в Рим

User Rating:  / 9

10407653 10205207290400917 397293164647681422 nДиректори, учители и ученици от български училища в чужбина присъстваха заедно с министър-председателя Бойко Борисов и членовете на правителствената делегация на молебена в памет на св. Константин-Кирил  в римския храм „Сан Клементе“. На 24 май близо 300 деца и преподаватели се събраха на първото поклонническо пътуване по следите на светите братя в Рим, което се надяват да стане традиционно.

Молебенът в базиликата „Сан Клементе“ отслужи Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний в съслужение с архим. Антоний, представител на Московска патриаршия, и българските духовници: архим. д-р Виктор (Мутафов), представител на БПЦ в Букурещ, и ик. Емил Ангелов, енорийски свещеник на българската църковна община в Рим. Към молебена се присъединиха руски свещенослужители, дошли на гроба на св. Константин-Кирил заедно с  поклоннически групи от Русия.

По-рано същия ден българската правителствена делегация, водена от премиера Борисов, посети храма „Св. Павел“, предоставен на нашата църковна община „Св. Седмочисленици“. Там митрополит Антоний отслужи молебен, на който присъстваха посланиците ни в Рим и Ватикана Марин Райков и проф. Кирил Топалов. По своя инициатива в храма се черкуваха и Македонският архиепископ Стефан и Западноевропейският митрополит на Македонската църква Пимен.

Продължение: Учители и ученици от български училища в чужбина заедно с премиера Борисов на молебен в Рим

Проблемът с теста от матурата по БЕЛ ще бъде предложен за обсъждане в Св. Синод

User Rating:  / 21

s1 s1s1MitropolitGavriil2cropped11Като недопустимо окачестви Ловчанският митрополит Гавриил използването на текстове за учението йога в теста на матурата по БЕЛ за зрелостниците. Архиереят каза за "Двери", че дори вижда в това някакъв вид провокация към българското общество. Владиката, който е председател на културно-просветния отдел към Св. Синод, каза, че ще постави въпроса за обсъждане на заседанията на синодалните митрополити в началото на месец юни. Той подчерта, че текстът за йога се предлага на зрелостниците няколко месеца след като министърът категорично отказа религията да бъде включена в кръга на задължителните учебни предмети.

Текстът от матурата по БЕЛ предизвика широк отзвук в българското общество. Студенти от Богословския факултет в София изпратиха открито писмо до министъра на образованието (тук). Митрополит Гавриил каза, че е подкрепил младежите и се присъединява към казаното в писмото.

Н. Михалков разказа, как баща му спасил от гърците руския манастир на Атон

User Rating:  / 13

zИзвестният руски режисьор Никита Михалков пише в своята нова мемоарна книга, как баща му Сергей Михалков е защитил руския манастир "Св. Пантелеймон" на Света Гора от гръцки претенции.

"Например, руският манастир на Атон трябва да бъде благодарен на С. Михалков, че не премина в юрисдикцията на Константинополската патриаршия. Когато баща ми отиде там, а той беше първият съветски човек от такъв ранг, който посещаваше манастира - го посрещнали с камбанен звън!

По неговите думи по онова време там живеели седем или осем монаси, най-младият от които вече прехвърлял седемдесетте.

"Гърците спокойно чакаха, кога ще си отиде и последният руски монах, за да заемат територията на руската обител и да завладеят богатствата й (една уникална библиотека, събирана от векове, колко ли струва!)", - пише режисьорът.

След връщането си в Москва Сергей Михалков отишъл при Леонид Брежнев и му разказал за загиващия руски манастир, опитвайки се да покаже, че там е нужно спешно да се изпратят млади православни монаси.

Продължение: Н. Михалков разказа, как баща му спасил от гърците руския манастир на Атон

Празнично шествие за 24 май в Пловдив

User Rating:  / 9

7Пловдивският митрополит Николай и кметът на Пловдив Иван Тотев оглавиха празничното шествие в града по повод 24 май. Свещеници от епархията, директори на училища,преподаватели, учители, хора на изкуството ученици от всички училища в града се включиха в честването на Деня на славянската писменост и култура.

"В Пловдив е първата театрална трупа, първата печатница, първата изложба. Сега сме и първата българска културна столица", обърна се кметът Иван Тотев към гражданите, събрани пред гимназията с хуманитарен профил "Св. Кирил и Методий", откъдето по традиция тръгна шествието. В това българско училище през 1851 г. Найден Геров организира първото честване на празника на славянските просветители.

Шествието мина по Главната улица, където жители и гости на града пяха "Върви, народе, възродени" заедно с учениците и учителите.

Предлагаме ви фоторепортаж на пратеник на Двери от събитието, който представя празничната атмосфера в Пловдив днес.

Продължение: Празнично шествие за 24 май в Пловдив

Водосвет за 10-годишнината на Двери

User Rating:  / 34

IMG 4634С водосвет и благодарствена молитва беше отбелязана днес 10-годишнината на Двери. След св. Литургия в столичния храм "Света Богородица - всех скорбящих радост (Покров Богородичен)" предстоятелят иконом Николай Танев извърши водосвета и прочете благодарствената молитва, в която всички се молиха Бог да даде на екипа на сайта „мъдрост, сръчност и умение, та лесно и успешно да върши своята работа и да я извежда към добър край“. Към молитвата на редакторите и сътрудниците на сайта се включиха и енориаши от столичния храм.

По-късно редактори на Двери се присъединиха към молебена в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и честванията на 24 май, които се проведоха пред паметника на светите Братя в градината пред Националната библиотека. Имаха възможността и да вземат благословение от Н. Св. Българския патриарх Неофит. След това те се срещнаха и с о. Ангел Петрунов от БПЦО в Стокхолм, който разказа за служението си сред българите в Швеция, за това как един свещеник трябва духовно да обгрижва сънародниците ни, живеещи в цяла Швеция и в останалите скандинавските страни. Ставроф. ик. А. Петрунов от личен опит с благодарност сподели, че Двери отразява голяма част от събитията в Западноевропейската ни епархия и редовно запознава българските читатели с църковния живот на емигрантите.

 

Български митрополити поздравяват Двери за юбилея

User Rating:  / 20
Българските митрополити отправиха топли думи към читателите и авторите на Двери по случай 10-та година от стартирането на сайта. Споделяме с вас пожеланията на Ловчанския митрополит Гавриил, който в началото на нашата дейност беше определен от Св. Синод за духовен надзорник на нашия екип и чиито съвети ние помним и ценим. Двамата задгранични митрополити на БПЦ - митрополит Йосиф и митрополит Антоний благопожелаха на всички автори, сътрудници и читатели още по-голямо дръзновение на нивата на църковната просвета. Ние също благодарим за Вашето доверие, Ваши Високопреосвещенства!
 
 MG 7132Митрополит на САЩ, Канада и Австралия Йосиф: Само за 10 години? И всичко това, което четяхме и четем, видяхме и виждаме в "Двери на православието", на което се наслаждавахме и продължаваме да се удивляваме, от което се поучавахме и по настоящем духовно се въздигаме, с което се утешавахме и чрез което се спасяваме, е само на 10 години? На цялата тази действителност, ние българите в Америка, възкликваме с радостното wow! Нима е възможно това! Лесно е да се говори, когато идеята е вече дело, а благословението на това дело - факт. Не вярваш? Отвори Двери.bg и ще се убедиш! Ела с мен и милионите по света като нас да отворим портите на православния нелек друм и гарантирам ти, уважаеми читателю, ти вече си на правия път, който ще те отведе там, дето е мястото ти - при Бога. Защото тръгнал вече по този друм, ти можеш да загубиш целия свят, но ще спечелиш достойното място за душата си, която  е от Бога, чака възкресението и живота си в бъдещия век.
 
Това е богатството на обичания в цял свят българския сайт Двери.bg - съкровище на благата, дълбочина на мисълта, лекота на изказа, Божия премъдрост и сила по съдържание! Разбрах, че тружениците в сайта не желаят похвали. Хубаво - нали ни учат на смирение, което Бог цени. Но работникът заслужава наградата си! Затова на техния професионализъм, духовност, майсторство, вяра, благочестие, жертвеност, способности, мерак, обич, безкомпромисност, свобода, добра воля и не на последно място за тяхната безкористност - в един глас да речем: Благодарим!
 
Честита 10-годишнина, приятели! Обичаме ви: Косьо, Полина, Златина, Венци, Благо, Иван и всички други. Пожеланието ми е Бог да бъде с вас и занапред! Бъдете смели, казвайте право и вървете напред, без да гледате, че е кален този Божи свет! (П. Р. Славейков)
 
ГавриилЛовчански митрополит Гавриил: На празника 24 май честитя юбилея на сайта Двери на Православието, на неговите автори, сътрудници и читатели. Пожелавам им здраве и отправям към тях своята препоръка: благославяйте Бога, утвърждавайте Православието, бъдете верни и послушни на светата Православна църква.
 
 
 
unnamed
Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний: Благопожелавам на многобройните читатели на „Двери на Православието” да подражават на Христовите ученици в ревността по Божията правда, а на всички сътрудници и автори на сайта - да имат благодатни сили и дръзновение на попрището на църковната просвета. Нека помним, че църковното дело успява само с общите усилия на всички членове на Христовото тяло, в което всеки е сложен на мястото си за всеобща полза. По молитвите на светите братя Кирил и Методий нека Бог да благослови всяко добро усилие в полза на християнската просвета. Честит празник на всички!

Молебен и шествие за 24 май в София

User Rating:  / 7

Picture1fКамбанен звън възвести празника на святото и величаво дело на светите братя Кирил и Методий в цялата страна. Хиляди ученици и преподаватели се включиха в шествието в София по случай 24 май, което тръгна от Министерството на образованието и науката. В него се включиха също държавният глава Росен Плевнелиев и министърът на образованието Тодор Танев. Тържественият марш премина по бул. „Цар Освободител" до градината пред Националната библиотека, носеща името на славянските просветители. Присъединиха се учени от БАН, както и академичният състав на Софийския университет „Св. Климент Охридски". 

След отслужването на празничната св. Литургия и молебен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" Негово Светейшество Българският патриарх Неофит заедно с епископи, свещеници и дякони се включи към честването пред Националната библиотека. Тържествения водосвет там отслужи Тивериополският епископ Тихон. Той призова не само да отбелязваме празника на езика ни, но и да се научим да го ползваме - без чуждици, без злословия в речта си. "Нека не само да празнуваме българската култура, но и да я усвояваме", пожела още той.

В словото си президентът подчерта, че именно благодарение на делото на светите Братя нашият народ се е превърнал в народ с мисия и бъдеще. "24 май е велик ден на духа и просветата, празник на българската идентичност", заяви президентът.

Днес до 16 ч. вратите на президентството са отворени за гражданите. В Гербовата зала може да се види най-старият препис на „История славянобългарска“ – Котленският препис, изготвен от св. Софроний Врачански преди 250 години в Котел, както и други ценни ръкописи и книги - свидетели на възраждането на българския дух.

Снимка: bTV

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.