Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

thumb3 SPK 16От 5 до 11 септември във Варна ще се проведе традиционната Седмица на православната книга. Тя се организира от Варненска и Великопреславска митрополия със съдействието на други организации. Тагодишната седмица е посветена на 1100 години от успението на св. Климент Охридски. На тази тема е и докладът на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, с който ще бъде открит православният форум. 

През 2016 г. акцент в програмата е поставен върху българските книги, автори и творци, макар че ще има и гости от чужбина. Публикуваме пълната програма на събитието:

Цялата статия: Програма на Седмицата на православната книга 2016 във Варна

3.47619047619 1 1 1 1 1 Rating 3.48 (21 Votes)

4e6d9967d77ddeaea04a3ef2731a14b0Общоселско събрание се е провело тази вечер в Кладница, (селото се намира на около 20 км от София, Южна Витоша), на което е била обсъдена и решена смяната на игумена на Кладнишкия манастир йеромонах Рафаил. Събранието е било свикано от местния лидер на Герб Иван Станков, и на него е бил представен новият кандидат за игумен на св. обител – архим. Антим, доскорошен клирик на Видинска епархия. В поканата за общоселската среща е описана биографията на архим. Антим, който е бил игумен на Раковишкия и Добридолския манастир, а сега иска да се премести в Софийска епархия. Заедно с новия кандидат-игумен на срещата с жителите на Кладница е бил и архим. Неофит, събрат на о. Антим, с когото заедно са се подвизавали във Видинска епархия.

На събранието е присъствала само малка част от жителите на селото, тези, които не са активни членове на Кладнишката енория, обгрижвана от о. Рафаил.

Цялата статия: Подготвят смяната на игумена на Кладнишкия манастир

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (5 Votes)

2xmЛетен младежки форум "ЧОВЕКЪТ: едно ЗАЩО" ще бъде открит от 1 до 4 септември във Варна.

В продължение на 4 дни, 35 младежи и девойки на възраст между 13 и 18 години ще се докоснат до българската православна култура по един нов и интересен за младите начин. Форумът ще се проведе в СОК „Камчия“. Организатори на новата инициатива са Варненска и Великопреславска св. митрополия и Община Варна. За срещи с младежите са привлечени специалисти от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, богослови от Общински детски комплекс, свещенослужители, работещи с ученици и младежи, психолози, музиканти и др.

Личната позиция, личното мнение и личната вяра ще са в центъра на дискусиите и срещите с младежите.

Форумът ще продължи с ежеседмични срещи в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” по теми, определени от младежите.

Записване за участие до 30. 08. 2016 г. или до попълване на свободните места.

За допълнителна информация тел. 0888 765028, майл: alternativa@abv.bg

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (16 Votes)

91Днес сякаш празнуваме не нещо положително и светло, а едно събитие, чието означаване като Отсичане на главата на свети Йоан Предтеча и Кръстител вече навява най-малкото скръб заради свирепостта на случилото се. То е описано от светия евангелист Матей така:

Ирод, като хвана Иоана, върза го и хвърли в тъмница зарад Иродиада, жената на брата си Филипа, понеже Иоан му казваше: не бива да я имаш. И искаше да го убие, ала се боеше от народа, понеже го имаха за пророк. А когато празнуваха деня на Иродовото рождение, дъщерята Иродиадина игра пред събраните и угоди на Ирода; затова той с клетва й обеща да даде, каквото и да поиска. А тя, подучена от майка си, каза: дай ми тук на блюдо главата на Иоана Кръстителя. И натъжи се царят; но заради клетвата и сътрапезниците си заповяда да й я дадат. И проводи, та отсякоха главата на Иоана в тъмницата. И донесоха главата му на блюдо и дадоха на девойката, а тя я занесе на майка си. А учениците му, като дойдоха, дигнаха тялото му и го погребаха; и отидоха, та обадиха на Иисуса. (Мат. 14:3-12)

Въпреки зловещия характер на това събитие то е влязло в църковния календар, за да напомня през вековете и докато свят светува за личността, делото и подвига на Предтечата на нашия Спасител и Господ Иисус Христос, станал после и Негов Кръстител, а завършил по мъченически начин доблестния си живот. Защото и паметта на преобладаващата част от светците, на мъчениците, не спомня живота на хора, живели добре, тихо и спокойно, а ни дава примера на безстрашни изповедници на вярата в Иисус Христос, минали през всевъзможни изпитания на изобретателната човешка жестокост. Но ние почитаме тъкмо тяхното безстрашие, подкрепяно от силната им вяра, която ги карала да мислят и постъпват като свети апостол Павел, който казва, че за него смъртта била придобивка! (Филип. 1:21) Странно изказване, нали? Но за него и за всички тях смъртта е била придобивка, само защото за него и за тях животът е бил Христос! Нито повече, нито по-малко от това.

Нека се помолим на свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен да се застъпва за нас пред своя и наш Господ да ни дава сили и смелост да вървим по пътя си на християни.

Цялата статия: Празникът със страховитото име

4.64285714286 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (14 Votes)

IMG 4103На днешния ден преди 73 години престана да тупти за България едно голямо сърце - на българския владетел цар Борис Трети Обединител. Да бъде вечна паметта за него!

Днес, 10-ата неделя след Петдесетница, в централния манастирски храм на Рилската света обител беше отслужена света литургия от игумена, Адрианополски епископ Евлогий, заедно с йеромонах Макарий и йеродякон Нектарий. На нея присъства Негово Величество цар Симеон II със съпругата си Н. В. доня Маргарита, както и много богомолци от цялата страна. След светата литургия пак в храма, където в южния параклис е гробът на Владетеля, еп. Евлогий заедно с Главиницки еп. Йоан и братята на обителта отслужиха панихида във връзка със 73-годишнината от кончината на цар Борис Трети.

Бог да прости волните и неволни прегрешения на раба Божий Борис, цар български!

И нас да помилва.

Цялата статия: Изминаха 73 години от кончината на българския цар Борис Трети (обновено със снимки)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

broqt na jertvite ot zemetresenieto v italiq dostigna 250 dushi 396862Енорийският свещеник на Българската църковна община “Св. Амвросий” в Милано, о. Стефан Паликаров, съобщи, че след неделната св. Литургия на 28 август богомолците ще отправят молитва за жертвите на разрушителното земетресение в Централна Италия. Богослужението ще бъде извършено с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

В изявление по радио “Ватикана” папа Франциск е заявил, че е потресен от последствията на катастрофата. Той е изразил огромната си скръб и съчувствие към тези, които се намират в местата, където се случват разрушителните трусове, както и към всички, които са загубили своите близки.

“Искам да уверя всички, които се намират в районите на земетресенията, че се моля за тях. Нека не се съмняват в ласката и майчинската прегръдка на цялата Църква към тях в този момент", е заявил папата.

Той е изразил благодарността си към всички доброволци и служители на Гражданска защита, които оказват помощ на населението и помоли вярващите да се присъедният към молитвата за това "Господ Иисус Христос, Който не остава равнодушен към човешката болка, да утеши съкрбящите сърца и да им дарува мир по застъпничеството на Божията майка".

Над 5 000 доброволци от цял свят помагат в засегнатите райони, за да бъдат извадени максимално бързо затрупаните под отломките хора. Жертвите на земетресението вече достигнаха 278 човека (според събщенията на медиите от тази вечер).

Властите в Италия обявиха събота за ден на национален траур, като знамената на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина. Траурната церемония за жертвите в Аркуата дел Тронто ще бъде във физкултурен салон в Асколи Пичено, като службата ще се води от епископ Джовани Д'Ерколе. Италианската информационна агенция АНСА съобщава, че на погребението ще присъства и президентът на Италия Серджо Матарела, пише БТА.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

891626893 2 5Днес нa 93-гoдишнa възpacт пoчинa cтaвpoфopeн иĸoнoм Mиxaил Mиxaйлoв, дългогодишен свещеник  от Смолян. 

Oтeц Mиxaил e pъĸoпoлoжeн зa cвeщeниĸ нa 1 янyapи 1947 г. и 68 гoдини неуморно служи на Църквата и паството си. Близo 20 гoдини той е аpxиepeйcĸи нaмecтниĸ в Cмoлянска духовна околия. Дълги гoдини служи като енорийски свещеник в храма „Cв. Бoгopoдицa” в смолянския квартал Устово и ceлищaтa Πиcaницa, Xacoвицa, Apдa и Гyдeвицa.

Oтeц Mиxaил Mиxaйлoв и cъпpyгaтa мy Злaтĸa, ĸoятo почина преди няколко години, ca oтглeдaли тpи дeцa – cин Димитъp, който е свещеник в града, и дъщepи Дopa и Cтaнĸa. Ocвeн oтeц Mиxaил и cина мy, в ceмeйcтвoтo имa oщe двaмa бoгocлoви – зeтят и eдиният мy внyĸ.

Oтeц Mиxaил e зaвъpшил Пастирско–богословския институт в Черепиш, a cлeд тoвa Дyxoвнa aĸaдeмия в Coфия. Πpeз 1964 г., зaeднo c oтeц Πeтъp Cтaнчeв, ca oтличeни oт Πлoвдивcĸa митpoпoлия c oфиĸиятa пpoтoйepeй, a пpeз 1973 г. - c oфиĸиятa cтaвpoфopeн иĸoнoм.

Той беше кротък човек и скромен, но усърден Божи служител. Бог му беше отредил да служи на Неговия народ в трудни времена, когато Църквата постепенно оскъдя откъм свещеници. Затова о. Михаил не пестеше сили, полагаше всички усилия да поддържа църковния живот, да не оставя да загасне светликът на вярата сред годините на държавното безбожие. Затова всички ще го помнят с добро и ще се молят за душата му.

Бог да го прости и да го приеме сред Своите угодници!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

9Негово Светейшество Българският патриарх Неофит е изпратил съболезнователно писмо до президента на Италия Серджо Матарела по повод разрушителното земетресение, станало в страната на 23-ти срещу 24 август. Природното бедствие отне живота на над 250 човека, а близо 400 са ранените. В писмото си патриарх Неофит споделя, че с тревога и болка в България е приета вестта за разрушителното земетресение и "ние не можем да останем безразлични към сполетялата ви скръб".

"Като изразяваме най-искрени съболезнования към близките на загиналите и всички пострадали от земетресението, молим Бога – „Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб” (2 Кор. 1:3-4), да даде утеха на всички скърбящи, скорошно възстановяване на пострадалите, да заличи причинените рани и щети, които понесе италианския народ, и да го пази от всяко зло и напаст!", се казва в съоблезнователното писмо на патриарх Неофит до италианския президент Матарела.

 

3.85714285714 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (7 Votes)

4be806e4f8bf48ec893c5d4397cb45e0 0038 k6gC U4322012536571139G 593x443Corriere Web SezioniРазрушително земетресение с магнитут 6,4 по Рихтер разтърси Средна Италия тази сутрин в 3,36 часа. Стотици са ранени, а над сто души са загиналите досега, както съобщават информационните агенции. Областите Лацио, Умбрия и Тоскана са в постоянна сеизмологична активност, която продължава все още и беше усетена и в Рим с 4,6 по Рихтер. Градовете Аматриче, Пескара, Аквила, Арквата, Перуджа са най-силно засегнати. Градчето Аматриче изчезна от картата, разрушено до основи. Средна Италия е блокирана от страх и паника. 

Православните студенти, сред които и българи, обучаващи се в Южна Италия, са добре и днес след сутрешните занятия по италиански език и култура се обединиха в обща молитва. Йеромонах Константин, игумен на манастира „Св. Пантелеймон“ във Велики Преслав, и доц. д-р дякон Иван Иванов, преподавател в Богословския факултет на СУ, извършиха заупокойна молитва за починалите и молитва за Божие благословение за онези, които са засегнати от тази трагедия. На 27 август сутринта православните студенти ще вземат участие в света божествена литургия в базиликата „Св. Николай“ в Бари при мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец.

Православни студенти от цяла Европа ежегодно изучават италиански език и култура и се запознават с православното християнско наследство в Южна Италия по европейски програми. Участието на българските студенти се организира от фондация „Диалог и милосърдие“ с председател дякон Иван Иванов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

IMG 6122Нов противопожарен автомобил има вече Рилският манастир. Той заменя старата противопожарна кола - амортизиран ЗИЛ, съобщава Kmeta.bg. Новата кола е отпусната служебно – при подмяната на парка и оборудването на противопожарните служби по места, каза шефът на общинската служба в град Рила Стефан Тахтаджийски.

Пожарната на манастира вече ще се помещава в нова сграда, в общ комплекс с други постройки, който се изгражда през последните години срещу Самоковската порта. Там са предвидени помещения за административни нужди (кметство, поща, полиция и пожарна), за детски лагри и училище. Сградите са част от мащабни строителни работи, дело на ръководството на манастира с цел подобряване на инфраструктурата на светата обител и околността. 

Снимки: Двери

Цялата статия: Нова противопожарна кола ще пази Рилския манастир от пожар

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

451bc7964456fc49b60894dc3baa5ddcКметът на Търговище Дарин Димитров ще предложи на общинския съвет на града покойният Американски и Австралийски, а после само Нюйоркски митрополит Андрей (1886-1972 г.) да бъде удостоен посмъртно със званието "Почетен гражданин на Търговище". Докладната записка ще бъде разгледана на заседанието на общинския съвет на 31 август, съобщават от общинската администрация.

Почетното званието за митрополит Андрей се предлага във връзка  със 130-та годишнина от рождението му. Той е роден на 31 декември 1886 г. в село Врачеш, Ботевградско със светското име Стоян Петков. Основното си образование получава в Търговище, където междувременно се е преселило семейството му. Животът на митр. Андрей е динамичен и активно свързан с изграждане на българската епархия в Северна Америка и Австралия. Умира на 9 август 1972 г. и е погребан в притвора на храма "Св. Йоан Рилски" в Търговище. Приживе той е дарил на храма средства за уникалния иконостас и свещенически одежди, а на града - пречиствателна станция за питейна вода.

По идея на архиерейския наместник в града ставроф. ик. Славчо Проданов, ще бъде отпечатан алманах и ще се организира фотоизложба за живота и делото на митрополита.

Във връзка с годишнината излиза и книгата “Нюйоркски митрополит Андрей (биография, спомени, дневници)” на историка Момчил Методиев, издание на „Рива”. Тя е написана въз основа на богатото документално наследство на митрополит Андрей, съхранявано в Централния държавен архив, регионалните архиви във Варна, Стара Загора и Русе, и въз основа на разработката срещу него на Държавна сигурност, съхранявана в архива на Комисията по досиетата.

Повече за книгата и нейния автор в Живо Предание – тук.

Спомени на митр. Андрей (откъс от книгата на Момчил Методиев) - Следи от стъпки по един изминат път

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

12На 31 август ще отвори врати за поклонниците от региона и страната 8-вековната църква “Св. Богородица Спилеотиса” край Мелник. Жители на най-малкия град и свещеници успяха да възкресят храма от руините, съобщава сайтът kmeta.bg. На храмовия празник Неврокопският митрополит Серафим ще извърши чина на обновление в уникалния храм и ще оглави света литургия. Предната вечер ще се проведе лития с храмовата икона от църквата до града. В Мелник ще бъде отслужен водосвет и пак с лития иконата ще бъде върната в храма.

„Положихме големи усилия да възкресим тази църква. Мелник ще има още един действащ храм”, казва местният свещеник отец Николай Арнаудов, - и припомня, че някога там е имало над 70 православни манастира и храмове, а поклонниците сравнявали Мелник с Йерусалим.

Църквата е част от някогашния манастир „Св. Богородица Спилеотиса“ и е един от най-ценните културно-исторически паметници в региона с национално значение. Тя е един от най-ранните образци на градското манастирско строителство в българските земи от началото на ХIII в. Три пъти е разрушаван и отново възстановяван (в средата на ХIII в., втората половина на ХVI в. и в началото на ХVIII в.). Просъществувал е до началото на ХХ в. Бил е и метох на Ватопедския манастир на Атон. От края на ХII в. до средата на ХIХ в. носи името “Светият пояс на св. Богородица” (Агиа Зони на гръцки или Света Зона на български). Единственият манастир в България, който е получил статут на “деспотски и царски” от Алексий Слав, племенник на цар Калоян, управлявал Западните и Централните Родопи и голяма част от Източна Македония между 1207 и 1230 г. Църквата е издигната върху недостъпно място, на километър и половина над населеното място, като част от крепостта на управника. За някогашния манастир и за тази църква има писмени данни още от 1220 година. Запазена е дарствената грамота, издадена от деспот Слав.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

otec nikolaНа 18 август, Успение на св. Иван Рилски, се престави в Господ протойерей Никола Станьов Николов, дългогодишен енорийски свещеник в столичния храм "Св. Богородица - Животоприемен източник" в кв. Подуяне.

О. Никола е роден на 16 юли 1943 г. в Софийско. Завършил е Софийската духовна академия през 1978 г. Ръкоположен е за дякон на 5 септември 1976 г., а за свещеник - на 24 октомври същата година от Левкийския епископ Партений, викарий на Софийския митрополит. От 1976 г. до 1979 г. е ефимерий в Драгалевския манастир "Успение Богородично". От 1979 година до смъртта си е енорийски свещеник при храм "Св. Богородица" в столичния квартал Подуяне. През 1993 г., оценявайки усърдието и безукорното служение на о. Никола, Н. Св. Българският патриарх и Софийски митрополит Максим предлага на Св. Синод да удостои свещ. Никола Николов с отличие. Така отличието "протойерей" му е дадено от Крупнишки епископ Натанаил, тогава викарий на Софийския митрополит, на храмовия празник на цъквата, където той служи дълги години.

Двамата синове на о. Никола - Павел иПетър - са богослови, както и дъщеря му Даниела, и съпругата му презвитера Илонка. Брат му Богдан Дидов (+2010 г.) също беше свещеник, последно в храм "Св. Димитър" в софийския квартал Хаджи Димитър, а неговите синове също са свещеници - Станко и Кирил Дидови.

Опелото на о. Никола беше извършено на 22 август 2016 г. от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. Тялото на покойния беше положено в гроб в свещеническия парцел (до гробищната църква) в съседство с гроба на брат му о. Богдан.

Бог да прости о. Никола и да го приеме близо до Себе Си във вечните жилища!

 

 

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)

23091.pПравославната църква „Преображение Господне“ в центъра на столицата на Босна и Херцеговина е била подпалена в неделя предиобяд, съобщава македонското електронно издание „Позитив“, цитирано от Фокус. Местни медии информират, че палежът е бил извършен чрез хвърляне на запалена факла през един от прозорците на храма.

Свещеникът Ядран Данилович разказа, че по време на неделното богослужение той и вярващите в храма усетили дим в църквата. Незабавно са повикали полицията и пожарните служби, които са потушили огъня.

Данилович заяви, че пожарът е нанесъл големи материални щети на църквата. Полицията е извършила оглед на мястото на инцидента.

Това не е първото нападение над сръбския храм "Преображение Господне" в Сараево. От началото на годината на два пъти църката е разбивана и от нея са крадени икони. Освен влизане с взлом, храмът през последните 10 години е обект на нападения с цел обиране на касите с пожертвования, по стените му се драскат оскърбителни графити.

"Вече не знам какво да правя, за да сложим край на кражбите и нападенията", споделя пред медии още преди 7 години о. Ядран Данилович. Той отбелязва, че е под постоянен стрес заради агресията срещу храма, което е много по-тежко за понасяне, отколкото материалните загуби. "Толкова е тежко всяка сутрин да отиваш в храма и да очакваш, че отново нещо ще е счупено или разрушено", казва свещеникът.

Положението на православните храмове в Сараево през последните 15 години става все по-несигурно, което се дължи на промяната на етническия състав на населението на града. Преди войната през 1992-1995 г. в столицата на Босна и Херцеговина живеят 167 хиляди сърби, сега те са под 7 хиляди, като в същото време болшинството от гражданите на столицата вече са мюсюлмани. Същевременно православната сръбска общност и нейният храм явно се идентифицират със сръбската доминация в Югославия допреди четвърт век, а особено с насилията над мирното население в стремежа на режима да одържи разпадането на конгломерата от републики, просъществувал десетилетия наред под името Югославия.

4.90909090909 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (11 Votes)

1024px Bulgaria Varna 02От 4 до 11 септември за 18-та поредна година във Варна с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан ще се проведе традиционната вече Седмица на православната книга. Това съобщи Борислав Аврамов, който е в организационния екип. Създаден с благослова на покойния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, през годините форумът се разви в международна проява и на срещата във Варна се събират издатели, преводачи, автори и почитатели на православната книга не само от България, но и от Сърбия, Гърция, Кипър, Черна Гора, Русия, Украйна и пр.

Тази година Седмицата на православната книга е посветена на 1100–годишнината от успението на св. Климент Охридски.  Това издание ще акцентира основно на постиженията в книгоиздаването и православната духовност и култура в България. По традиция главните събития от програмата ще са вечер от 18 до 19 ч., когато ще бъдат представяни нови книги. Едно от тазгодишните издания е „Житие на Св. Серафим”, най-новия канонизиран светец на Българската и Руската църква. Ще бъдат представени неговото житие и проповеди. По време на форума ще бъде представено и едно съвместно издание между Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил” към Варненска митрополия и издателство на Приморската митрополия в Черна Гора. Книгата се казва „Посъветвай ме, отче”. Тя представлява въпроси и отговори към различни духовници, събрани в един сборник.

Седмицата на православната книга се организира от Варненска и Великопреславска митрополия в сътрудничество с Община Варна и други организации.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.