Карикатури

3 users and 5737 guests online
 
Вход чрез Facebook




 

Асирийските християни създават опълчение срещу „Ислямска държава”

User Rating:  / 5

Асирийски християни от Ниневийската долина създават отряди за самоотбрана, които да противодействат на настъпващите ислямисти от „Ислямска държава”. Помощ във военната подготовка им оказват инструктури от американската неправителствена организация Sons of Liberty International. „Съюзът за защита на Ниневийската долина” представлява батальон с численост 350 до 500 бойци. По думите на опълченците, те възнамеряват „да действат там, където не е успяла международната общност”. Асирийските християни в Ирак подчертават, че са били принудени да вземат оръжие, за да не бъдат унищожени, още повече, че са оставени без всякаква помощ. Асирийската църква е една от дохалкидонските църкви, отделили се от Православната църква в 5 в., наричана също „несторианска”. Преди няколко дни в Североизточна Сирия бяха отвлечени 260 асирийски християни, между които много жени и деца.

Дискусия за богомилството във „Вяра и общество”

User Rating:  / 2

imgНовият брой на предаването „Вяра и общество” по БНТ е посветен на богомилството и свикания през февруари 1211 г. в България църковен събор срещу тях, който събира елита на Православната църква по онова време. Лична инициатива на тогавашния владетел цар Борил ли е съборът или е част от... униатската политика на Асеневци? Защо този събор се почита на Неделя православна? Отговорите на тези и други въпроси Горан Благоев търси със своите събеседници – доц. Веселина Вачкова, доц. Георги Николов и църковния историк Павел Павлов.

В същия брой е отделено място и на празника Неделя на светото православие, който отбелязваме през първата неделя от Великия пост. Друг акцент е една необичайна изложба на икони в Музея за християнско изкуство „Криптата”, под надслов „Радостта от молитвата”, която ще ни срещне и с иконографски куриози – като изображение на света Сряда...

Въпросите си може да задавате предварително страницата във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването може да се включите пряко в ефир на телефони 02 9 444 999 и 02 814 25 51 след 17:20 ч. Предаването започва в 17:00 ч.

Прочетена беше и последната част на Великия покаен канон

User Rating:  / 5

4-sveta-paraskevaТази вечер в столичния храм „Св. Параскева” беше прочетена четвъртата част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски. Богомолци от целия град се събраха в храма, където текстът на канона беше прочетен от архимандрит Герасим, Главен секретар на Св. Синод. Песнопенията се изпълняваха от хора на софийските свещеници под диригентството на прот. Кирил Попов.

И тази вечер в св. олтар стоя в молитва Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит заедно с Браницкия еп. Григорий, негов викарий, и протосингела ставроф. ик. Ангел Ангелов.

След прочитането на канона архимандрит Герасим се обърна със слово към събраните в храма. В него той каза:

„Канонът св. Андрей Критски, чиято четвърта част Православната църква е отредила да се чете на днешния ден, е уникално твоение в православната химнография. Хронологически той преминава през цялото Св. Писание, започвайки от грехопадението на Адам и завършвайки с изкупителната смърт на Господ Иисус Христос. Представена е цялата старозаветна и новозаветна поредица от образи на праведници и грешници, към които св. Андрей съпоставя в едно и друго отношение своята душа. Изобразена е голямата бездна между небето и преизподнята, между светостта и порока.

Продължение: Прочетена беше и последната част на Великия покаен канон

Излезе сборник с проповеди на архим. проф. Павел (Стефанов)

User Rating:  / 14

2015-02-26 1430Преди няколко седмици излезе от печат сборник с проповеди, писани от архим. проф. Павел (Стефанов) и качвани в блога му от 2007 до 2012 г. Тяхното публикуване беше несбъдната мечта на духовника, който ги беше предоставил на Св. Синод за оценка и издаване, но така и не дочака решение до смъртта си в началото на юли 2012 г.

Сега проповедите на отец Павел излизат под заглавие Сборник неделни омилетични размисли, но не като резултат от високата оценка за неговия труд, ерудиция и приложимост на творбите в църковния живот, а вследствие на скандал с обвинения за присвояване на тяхното авторство. Сборникът е издаден от проф. Румен Ваташки от Шуменския университет в памет на архим. Павел и като изобличение на опитите на негов колега, проф. Ангел Кръстев, да си присвои омилетичния труд.

Книгата с проповеди съдържа и обширен предговор, в който проф. Ваташки описва разкритите от него плагиатства на научни и други текстове, извършени колегата му. Сред обсъжданите книги е и сборникът с проповеди, издаден през 2013 г. и включен от А. Кръстев в списъка с монографиите му.

Продължение: Излезе сборник с проповеди на архим. проф. Павел (Стефанов)

Канонът на св. Андрей Критски и в софийската църква „Св. Георги”

User Rating:  / 9

20150225 193922Тази вечер в софийската църква „Св. вмчк Георги” на бул. „Св. патриарх Евтимий” беше тържествено прочетена третата част от великия покаен канон на св. Андрей Критски. Великото повечерие оглави Маркианополският еп. Константин. В св. олтар се моли Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, заедно със своя викарий, Браницкия еп. Григорий, Главния секретар на Св. Синод архимандрит Герасим и софийския протосингел ставроф. ик. Ангел Ангелов.

Умилителните песнопения на канона и цялото повечерие изпълни хорът на софийските свещеници под диригентството на прот. д-р Кирил Попатанасов Попов от катедралния храм „Св. Неделя”.

Служещият епископ Константин произнесе проповед след прочитането на канона, в която говори за подготовката за Великия пост, която св. Църква мъдро ни е предложила с четирите седмици, основателно наречени подготвителни – на митария и фарисея, на блудния син, месопустна и сиропустна. Така навлизаме в спасителния път на поста като достойно поприще в стремежа си да достигнем през подвига до светлата радост на Христовото възкресение.

Продължение: Канонът на св. Андрей Критски и в софийската църква „Св. Георги”

Две години от интронизацията на Негово Светейшество патриарх Неофит

User Rating:  / 7

554На 24 февруари се навършиха две години от избора и интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, извършени на 24 февруари 2013 г. (фоторепортаж вижте тук). Събитието беше отбелязано скромно, но по достойнство в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” с първата за тазгодишния Велик пост преждеосвещена литургия, отслужена в чест и памет на св. Йоан Предтеча.

С поздравление от името на епархийската църква към предстоятеля на БПЦ и Софийски митрополит се обърна Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. В него той призова дори в дните Великия пост да не ни напуска радостта, да се радваме на мира и разбирателството, на благоденствието на родната ни църква. Викарият пожела на Негово Светейшество „много здраве, бодрост и сила на духа и тялото”, за да може да води „кораба на спасението, родната ни църква, в бурното море на този все по-секуларен свят”.

Публикуваме целия текст на поздравлението:

Продължение: Две години от интронизацията на Негово Светейшество патриарх Неофит

Втората част от покайния канон се прочете в старинния храм „Св. София”

User Rating:  / 8

svAndreyВъв вторник на първата седмица от Великия пост в старинния столичен храм „Св. София” беше отслужено велико повечерие под предстоятелството на Браницкия еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. В св. олтар в молитва остана Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който в днешния ден смирено и с благодарност към Бога отбеляза и втората годишнина от избора си за патриарх на БПЦ.

Песнопенията изпълни софийският свещенически хор под ръководството на прот. Кирил Попов.

Епископ Григорий прочете деветте песни на Великия покаен канон на св. Андрей Критски, като след шеста песен коленопреклонно прочете кондака „Душе моя”. След края на канона епископът произнесе проповед за поста, покаянието и молитвата, като подчерта, че постът без покаяние и молитва не е пост.

Както вече беше съобщено, третата част на Великия покаен канон ще бъде прочетена от Маркианополския еп. Константин в столичния храм „Св. вмчк Георги” (бул. „Св. патр. Евтимий”). Текста на третата част можете да прочетете тук.

Ето и проповедта на Браницки еп. Григорий:

Продължение: Втората част от покайния канон се прочете в старинния храм „Св. София”

Усилен пост препоръча на вярващите предстоятелят на Украинската православна църква

User Rating:  / 9

400Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий призова духовенството и вярващите към усилен пост в дните до Възкресение Христово. В обръщението, публикувано на официалната страница на УПЦ (МП), се казва:

„Започна Великият пост – време за усилена молитва, милосърдни дела и духовни подвизи. Постът и молитвата са нашето духовно оръжие против греха, те укрепват нашата вяра, носят мир в нашите души и съединяват с Бога. Въпреки сложната обществено-политическа ситуация в Украйна, за възстановяването на мира в нашата родина и запазване на целостта на нашата държава се благословят духовенството, монашеството и миряните на Украинската православна църква в петъците на Великия пост да усилят въздържанието по възможност с пълно ограничаване на храна, освен хляб и вода, до залез слънце. Също така християните се призовават всеки ден да казват по 12 пъти молитвата „Отче наш” със земни поклони и 12 молитви „Богородице Дево” също със земни поклони”.

„Нека всемилостивият Господ да приеме нашите трудове, да изцери сърцата ни от греха, от злобата и ненавистта и да удостои в мир и съгласие да посрещнем Неговото славно Възкресение”, се казва в обръщението на митрополит Онуфрий.

„Ислямска държава” отвлече 90 християни в Сирия

User Rating:  / 5

24Джихадистката групировка „Ислямска държава” е отвлякла най-малко 90 християни в Североизточна Сирия, съобщи „Ройтерс”, като се позова на неправителствена организация. Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че ИД е похитила рано тази сутрин десетки последователи на Асирийската източна църква от села близо до град Тел Хмар, в провинция Хасака. Мъжете са отделени от жените и децата и са отведени в неизвестно място. Асирийската източна църква e наричана също „несторианска църква”, макар че нейните членове не използват това наименование за себе си. Масовото отвличане е извършено на фона на офанзивата, предприета в неделя от кюрдските сили в Североизточна Сирия срещу джихадистката групировка.

Преди няколко дни Коптската църква в Египет канонизира обезглавените в Либия 21 коптски християни. Видеото с тяхната екзекуция беше озаглавено от ислямистите „Кървава новина за народа на кръста”.

Първата част от канона на св. Андрей Критски беше прочетен в софийската катедрала „Св. Неделя”

User Rating:  / 4

imageВ първия ден на Великия пост, на „чист понеделник”, както го нарича народът, започна четенето на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в софийските храмове. Първата част беше прочетена снощи по обявената програма в столичната катедрала „Св. Неделя” от Тивериополския еп. Тихон, патриаршески викарий и председател на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски”. Песнопенията изпълни хорът на софийските свещеници, дирижиран от прот. д-р Кирил Попов. Храмът беше препълнен от богомолци, така че на места нямаше възможност те да правят поклони и стояха коленичили по време на молитвата на св. Ефрем Сириец „Господи и Владико живота моего...”.

В св. олтар в молитва присъства Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит заедно с Маркианополския еп. Константин и Главния секретар на Св. Синод архимандрит Герасим.

След прочитането на канона по средата на великото повечерие, както се нарича това великопостно богослужебно последование, еп. Тихон произнесе кратка проповед и насърчи вярващите да се възползват от тези спасителни възможности и да следват благодатния път на Великия пост, за да достигнем и изживеем по-късно и радостта на Христовото възкресение.

Тази вечер в столичния храм „Св. София” от 18 ч. Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, ще прочете втората част от Великия покаен канон. Текста на тази част можете да прочетете тук.

Министърът на образованието: „Не съм убеден, че религията трябва да бъде задължителен предмет”

User Rating:  / 14

todor-tanevНа 23 февруари министърът на образованието проф. Тодор Танев участва в кръгла маса на тема „Гражданското образование – перспективи и възможности”, организирана в Народното събрание от заместник-председателя на парламента Иван Иванов и от евродепутата Светослав Малинов.

Министърът обяви, че подкрепя идеята за гражданско образование в училище, но не смята, че религията трябва да стане задължителен предмет. Според г-н Танев гражданско образование трябва да се въведе от 1 до 12 клас, за да знаят учениците какви права имат, да са наясно с националната си идентичност и че има и други хора, които са различни от тях. Той разясни, че в законопроекта за предучилищното и училищното образование се предвижда гражданското образование да се изучава като свободноизбираем (СИП) или задължителноизбираем (ЗИП) предмет.

Председателят на Синдиката на българските учители г-жа Янка Такева обаче заяви, че на този етап няма нужда от отделна учебна дисциплина за гражданско образование, защото тази материя се изучава интердисциплинарно, интегрирано в различни учебни предмети.

В същото време министър Танев посочи, че промяната на статута на предмета религия е много дълъг и тежък разговор. „Това е въпрос на политически и експертен анализ. Аз лично не съм убеден, че трябва да бъде задължителен”, добави той.

Св. Синод на БПЦ излезе преди дни със становище относно законопроекта за предучилищното и училищното образование, в което между другото беше поискано предметът религия да стане задължителен за всички ученици в българското училище. Според Св. Синод така ще се постигнат по-добри възпитателни и образователни резултати. С подобни аргументи и Главното мюфтийство в свое становище по проектозакона поиска религията да стане редовен предмет в училище.

Коптската църква обяви за новомъченици екзекутираните в Либия християни

User Rating:  / 13

11015474 682958025163641 3220049067693508496 nКоптският патриарх Тавадрос (Теодор) ІІ обяви, че екзекутираните неотдавна в Либия 21 египетски християни са били причислени към лика на светците на Коптската православна църква (това е самоопределението на самата църква – Coptic Orthodox Church, която е част от нехалкидонските църкви – бел. ред.). Тяхната памет ще се чества на 8 амшир по коптския календар, или 15 февруари, когато там се отбелязва Сретение Господне.

Египетските християни бяха екзекутирани от терористите на Ислямска държава на 15 февруари т. г. (тук) Убийството им беше осъдено както от християните по света, така и от мюсюлманската общност.

Иконата на коптските новомъченици е дело на иконографа Тони Резк.

Неделя на Всеопрощението в столичния храм „Св. Неделя”

User Rating:  / 4

P1270212„Да преминем поста с любов” – това беше едно от посланията, които Българският патриарх Неофит отправи към всички присъстващи на тържественото вечерно богослужение на Неделя Сиропустна в столичния катедрален храм „Св. Неделя”. След като отслужи оглавената от него Вечерня на всеопрощението, Негово Светейшество пожела на всички християни да постигнат своето духовно обновление през настъпващото време на Великия пост. След края на богослужението Негово Светейшество, присъстващите представители на Св. Синод, свещеници от различни столични енории и стотици миряни взаимно си поискаха и си дадоха прошка, като си пожелаха лек и спасителен пост.

Катедралата „Св. Неделя” събра клирици и миряни от цяла София и от епархията, дошли да поискат прошка от своите събратя преди началото на Великия пост.

Продължение: Неделя на Всеопрощението в столичния храм „Св. Неделя”

Днес се навършват 70 г. от акта за снемане на схизмата над БПЦ

User Rating:  / 9

patriarchate church3467-380На 22 февруари се навършват 70 години от паметния ден, в който в Истанбул е извършена специална церемония за сваляне на схизмата над Българската православна църква и са подписани два документа: решението за вдигане на схизмата и акт за възстановяване автокефалията на Българската църква. Денят е четвъртък. В неделя, 25 февруари, в Патриаршеския храм „Св. Георги” във Фенер е извършена съвместна св. Литургия от архиереи на Вселенска патриаршия и Българската църква.

За тези съдбоносни събития с много вълнение разказва в личния си дневник Търновският митр. Софроний, един от членовете на българската църковна делегация, заедно с Неврокопския митр. Борис (водач на делегацията) и Велички еп. Андрей, провели преговорите с Вселенска патриаршия. Публикуваме откъси от дневника на митрополита, в които той разказва за онези дни:

Продължение: Днес се навършват 70 г. от акта за снемане на схизмата над БПЦ

Завърши втората среща на Подготвителната комисия за Светия и велик събор на Православната църква

User Rating:  / 14

197929.pНа 20 февруари завърши второто заседание на специалната междуправославна комисия по подготовката на Светия и велик събор на Православната църква, който ще се проведе през 2016 г. Срещата на представителите на всички поместни православни църкви се състоя в Православния център на Вселенска патриаршия в Шамбези, предградие на Женева, Швейцария.

Българската православна църква беше представена от делегация, водена от Варненския и Великопреславски митр. Йоан и Неврокопския митр. Серафим. Те бяха определени с решение на Св. Синод да представят позицията на БПЦ на тема „Приносът на Православната църква за утвърждаването на мира, справедливостта, свободата, братството и любовта между народите и премахването на филетистките и други разделения”, която тема беше заглавна и за заседанието на комисията като цяло.

На това свое заседание междуправославната предсъборна комисия е завършила редактирането на по-голямата част от проекто-документа за Всеправославния събор в раздел „Приносът на Православната църква за утвърждаването на мира, справедливостта, свободата, братството и любовта между народите и премахването на филетистките и други разделения”. На срещата е определена и процедурата за по-нататъшната работа по преразглеждането на този документ и по редактирането на останалите проекти за решения на събора.

Комисията ще продължи своята работата през март-април тази година.

Продължение: Завърши втората среща на Подготвителната комисия за Светия и велик събор на Православната църква

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 



Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.