Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

Карикатури

6 users and 2140 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

В Москва искат да се поклонят на чудотворната икона „Достойно ест” и Зографската икона на св. вмчк Георги

User Rating:  / 1

p9182958Руският поклоннически център „Света Гора” заедно с още два фонда организират донасянето за поклонение в Москва на две големи светогорски светини – чудотворната икона на Божията майка „Достойно ест” и чудотворната икона на св. Георги Победоносец от българския Зографски манастир. Това съобщи директорът на центъра Виктор Кусков. Проектът е подкрепен от департамента за междурегионално сътрудничество и връзки с религиозните организации на Москва. Организаторите припомнят, че светогорските светини – поясът на св. Богородица и даровете на влъхвите, донесени в Москва през 2011 и 2104 г. - са привлекли стотици хиляди вярващи от цялата страна. Ако преговорите със светогорската управа бъдат успешни, иконата „Достойно ест” и Зографската на св. Георги ще бъдат занесени в Москва през следващата 2015 г. 

"Вече имаше едно заседание на свещения кинотис, управителния орган на Атон, а сега се водят преговори с монах Симеон, който е негов председател в момента", обясни Кусков. "А след една седмица ще отида и лично на Атон, за да съгласувам някои въпроси. Възможно е също да успеем да се договорим с българските монаси за известно време да донесем в столицата иконата на Георги Победоносец, покровител на Москва", каза той.

228501-01

Продължение: В Москва искат да се поклонят на чудотворната икона „Достойно ест” и Зографската икона на св....

90 години от освещаването на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“

User Rating:  / 3

0000246196-article2С празнична света литургия, отслужена от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, беше отбелязана днес годишнината от освещаването на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. В богослужението взеха участие синодални митрополити, епископи на БПЦ, духовници от София и страната. Честването на годишнината се извърши в деня на храмовия празник на катедралата, който се отбелязва на 23 ноември - деня на успението на св. Александър Невски. Три дни е продължило освещаването на патриаршеския храм-паметник през септември 1924 г., като всеки ден е освещаван по един от трите престола: в чест на св. Александър, на св. Кирил и Методий и на св. цар Борис.

Днес патриарх Неофит в словото си след литургията отбеляза, че в навечерието на годишнината беше успешно разрешен въпросът за собствеността на храма: „Честити сме, че именно в годината, в която отбелязваме 90-годишнината от освещаването на храма, след близо 100 години дебати относно собствеността на църквата, въпросът намери своето логично разрешение и Българската православна църква стана законен собственик на патриаршеската катедрала. Жест на добра воля от страна на българската държава в лицето на г-н президента и назначеното от него служебно правителство на проф. Близнашки, който засвидетелства пред българския народ и света добрите отношения между българската държава и Българската православна църква и едно мъдро държавническо отношение към духовните устои на нашата нация. Благодарим на всички, които спомогнаха с усилия и сътрудничество това да стане факт“. В заключение Негово Светейшество заяви: „Бог да благослови всички ни, та в единомислие, разбирателство и взаимна любов да се трудим за благото на нашето Отечество и българския народ.“

По повод знаменателната годишнина Св. Синод на БПЦ отправи послание до клира и народа на нашата църква. В него се казва, че „изграждането на този храм-паметник беше естествен израз на дълбокия поклон на нашия народ пред категорично засвидетелстваната от православна Русия жертвена и действена любов към братя по вяра и по род. Любов не на думи, а на дела - жертвена любов в подражание на Самия наш Господ Иисус Христос, по Чийто пример съгласно апостолската повеля "...и ние сме длъжни да полагаме душите си за братята" (1 Йоан. 3:16).“ В посланието също се напомня, че тази година ще бъде отбелязан и 100-годишният юбилей на храма-подворие на Руската църква „Св. Николай Чудотворец“ в София. По този повод у нас ще пристигнат представители на Московска патриаршия, гости и участници в тържествата на храма-подворие. „Да се зарадваме на братското общение и да засвидетелстваме още веднъж пред Бога и пред света за нашето единство, за онези здрави, братски духовни и културни връзки, които винаги са съществували между нашите два народа и между нашите две православни църкви“, се казва в посланието на Св. Синод на БПЦ. То беше прочетено от амвона на патриаршеската катедрала от архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод.

Снимка: БТА

Архиерейска литургия за празника на Богословския факултет в София

User Rating:  / 3

klimentС редица събития ще отбележи Богословският факултет на Софийския университет деня на своя небесен покровител св. Климент Охридски. Честването на светеца-просветител ще започне на 24 ноември от 12 ч. с встъпителна лекция на проф. дбн Емил Трайчев Стоянов на тема: „Библейският характер на православното богослужение”.

След това в аулата на ректората на Софийския университет ще се състои тържествено връчване на дипломите на абсловентите от випуск 2014 г.

На 25 ноември, деня, в който се чества паметта на св. Климент Охридски, в академичния параклис на Богословския факултет ще бъде отслужена архиерейска света литургия от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

След богослужението, от 10 ч., с лития студенти и преподаватели ще се отправят от площад „Св. Неделя“ до паметника на св. Климент в градинката срещу Софийския университет.

По-късно в сградата на Богословския факултет ще бъдат открити две изложби и ще се проведе международен научен семинар, посветен на св. братя Кирил и Методий. Повече за този научен форум – тук.

Излезе календар, посветен на приснопаметния Великотърновски митрополит Стефан

User Rating:  / 0

Kalendar-Velikot-Stefan-15По установена вече традиция излезе от печат джобен календар за новата 2015 година с образа на приснопаметния Великотърновски митрополит д-р Стефан. Идеята и осъществяването на изданието е на инициативен комитет от роднини, приятели и почитатели на духовника, които искат да остане жива паметта за архиерея, посветил живота си на родната Църква.

Всеки, който желае, би могъл да изтегли файла за своя компютър от тук.

1 800 000 лева ще струва ремонтът на бургаската катедрала "Св. Кирил и Методий"

User Rating:  / 2

1а1 800 000 лева ще струва аварийното укрепването на храм „Свети Кирил и Методий” в Бургас, съобщиглавният архитект на община Бургас Веселина Илиева. За тази сума е сключен договорът с изпълнителя на обекта. Срокът за ремонтно-възстановителните дейности е 175 дни от откриването на строителната площадка. Илиева уточни, че в аварийното укрепване на църквата не са включени дейностите по възстановяване на стенописите. Възстановяването на художествената украса на храма ще стане след приключването на аварийния ремонт.

„В момента се работи по указания на проектанта, тъй като работата е много специфична, също така и технологията изисква изключително много ръчен труд. Изпълняваме непрекъснат контрол на строежа. Имаме инвеститорски контрол от страна на община Бургас, както и непрестанен авторски контрол”, каза архитект Илиева. Обектът е специфичен като вид на сградата и като художествени и архитектурни качества. Специфична е и технологията за запълване на пукнатини и възстановяване на конструкцията, което не се прави често.

Продължение: 1 800 000 лева ще струва ремонтът на бургаската катедрала "Св. Кирил и Методий"

Близо 100 ученици участваха в концерта за Деня на християнското семейство в Русе (фоторепортаж)

User Rating:  / 6

DSCN3010Празничният концерт за Деня на християнското семейство и православната младеж в Русе изпълни пленарната зала на общината с деца и родители, с духовници и граждани ог големия крайдунавски град. Тържеството, организирано от Русенска митрополия, се превърна в най-веселия празник, в който главни действащи лица бяха ученици от целия град, изучаващи религия. Вечерта започна с посрещане на Русенския митрополит Наум, който за първи път отбелязва празника като предстоятел на Русенска епархия. Д-р Полина Спирова и Златина Каравълчева изнесоха кратка беседа за празника Въведение Богородично.

Те се спряха на причините за установяването на Въведение Богородично като Ден на християнското семейство и приобщаващия му характер. Беше отбелязано, че ценностната и личностната криза на едно общество се корени в семейството, там се слага началото и на нейното преодоляване. Светостта на семейството и издигането му от Църквата до тайнство се дължи на неговата особена роля в Божия промисъл за спасението на човечеството. Съпрузите са съ-работници на Бога както в създаването на новия човек, така и за неговото развитие и раждане за вечността. Любовта между мъжа и жената се нуждае от Божията благословия, за да може винаги да бъде обновявана в нелекия път към Възкресението, на чийто край съпрузите ще получат победни венци. Християнското семейство развива у своите членове стремеж към сърдечен мир, който Бог дарява на онези, които го търсят искрено и са готови на саможертва. А този мир е онзи, който побеждава всяка криза и за който Христос казва, обръщайки се към Своите последователи: „Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши... В света скърби ще имате, но дерзайте: Аз победих света“ (Йоан 16:33).

Продължение: Близо 100 ученици участваха в концерта за Деня на християнското семейство в Русе (фоторепортаж)

Празнична вечер в Софийската митрополия (фоторепортаж)

User Rating:  / 4

DSC 0336На 21 ноември в салона на Софийската митрополия се проведе традиционната празнична вечер, посветена на Деня на християнското семейство и православната младеж. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит беше сърдечно приветстван от участниците и гостите в тържеството. На беседата и празничния концерт присъстваха още Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, Маркианополски еп. Константин, ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, секретарят на митрополията Андрей Касабов, свещеници от София, Димитър Костадинов, и. д. ректор на Софийската духовна семинария, общественици, просветни дейци, граждани на столицата. Съорганизатор на тържеството е Богословският факултет на Софийския университет. Той беше представляван от декана доц. Александър Омарчевски и преподаватели.

Продължение: Празнична вечер в Софийската митрополия (фоторепортаж)

Научен семинар за св. Кирил и Методи ще се проведе в Богословския факултет на СУ

User Rating:  / 2

КМНа 25 ноември, когато се чества паметта на св. Климент Охридски, небесният покровител на Софийския университет, в Богословския факултет в София ще бъде открита изложба и международен научен семинар, посветени на делото на св. братя Кирил и Методий. Проявата е във връзка с традиционните Климентови дни, с които Богословският факултет отбеляза празника на големия просветител.

От 14 ч. в сградата на БФ на пл. „Света Неделя” № 19 ще бъдат открити две изложби: „В началото беше буквата” и „Вестник за буквите – О писменех”. Те ще могат да се видят от 24 до 27 ноември.

От 14.30 ч. в 8 аудитория ще започне научният семинар „Светите братя Кирил и Методий – духовни просветители и покровители на Европа”. Той е посветен на 1150-годишнината от Моравската мисия на славянските просветители. Целта му е подпомагане и популяризиране на най-новите изследвания в България и в чужбина в областта на богословието и кирилометодиевистиката, историята, дипломацията и културата – свързани с живота, делото и просветителската мисия на св. братя Кирил и Методий.

Организатор на научния форум е Богословският факултет на СУ, катедра Практическо богословие, а съорганизатори са Съюзът на учените в България - Секция богословски науки, Кирило-Методиевски научен център при БАН, Университет по библиотекознание и информационни технологии.

„Вяра и общество”: Може ли отново да бъде променено името на „Св. Александър Невски”

User Rating:  / 10

22047Тази събота от 17 ч. в предаването „Вяра и общество” по БНТ ще се дискутира въпросът за името на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Деветдесет години след неговото освещаване най-големият православен храм на България е безспорен символ и на християнската традиция, и на националната ни култура. Водещият Горан Благоев и гостите в студиото ще търсят отговори на въпросите: Съответства ли името на храма на неговото предназначение? Въпреки че православието е наднационално и универсално, адекватно ли е този храм да носи името на светец, който няма нищо общо с християнството по нашите земи. На какво се дължи всичко това – на космополитната ни духовност или на нихилизма ни? След като храмът вече е собственост на Българската православна църква и предстои грандиозна реставрация, възможно ли е при обновяването му да бъде сменено и неговото име и той да бъде посветен на св. братя Кирил и Методий, както това е било в периода 1915-1920 г. Тогава причина за преименуването е бомбардировката на Варна от страна на руския флот.

Продължение: „Вяра и общество”: Може ли отново да бъде променено името на „Св. Александър Невски”

Благоевградската катедрала чества своя празник Въведение Богородично (обновено със снимки)

User Rating:  / 7

IMG 2769Катедралният храм „Въведение на Пресвета Богородица” в Благоевград, който тази година отбелязва и своята 170-годишнина, днес чества с особена тържественост своя годишен празник. По повод на Богородичното въвеждане в храма св. Литургия в празнуващата църква отслужиха Неврокопският митр. Серафим и Драговитийски еп. Даниил, (бивш викарий на покойния митрополит Натанаил и сега) викарий на митрополита за САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Заедно с тях служиха председателят на храма ставрофорен иконом Андон Шавулев, прот. Георги Танчев, архиерейски наместник на Санданска духовна околия, и прот. Николай Иванов от храмовите свещеници, както и дяконите Димитър и Никола. Песнопенията с голяма вещина и вдъхновение изпълни сборен състав от църковни певци начело с протопсалт Йоанис Папахронис, ръководител на митрополитския хор.

Продължение: Благоевградската катедрала чества своя празник Въведение Богородично (обновено със снимки)

Шест месеца от смъртта на българина йеромонах Порфирий от гръцка старостилна църква

User Rating:  / 11

porfirij

На 25 ноември ще се навършат 6 месеца от кончината на българския йеромонах Порфирий (Петко Иванов Петков), служил близо 30 години в гръцката старостилна църква на „истинските православни християни”. Вестникът на тази църковна формация писа със закъснение за смъртта на йеромонаха, който е починал в Атина още на 25 май 2014 г. на 68-годишна възраст след дълго и тежко боледуване.

Покойният е роден през 1946 г. в с. Коларово, общ. Раднево, Старозагорско, откъдето е родом и възрожденецът поп Минчо Кънчев. Завършва Софийската духовна семинария на гара Черепиш през 1968 г., както и Духовната академия в София през 1972 г. По време на следването си той приема монашество, а после за две години отива в казармата. Ръкоположен за йеродякон и йеромонах, след военната служба той е назначен за ефимерий в храма на семинарията в Черепиш. През 1977 г. Св. Синод на БПЦ го изпраща да подсили критично намалялото братство на Зографския манастир. Там скоро влиза в конфликт с игумена архимандрит Евтимий и братството и напуска обителта под предлог, че отива да учи гръцки език в Атина. Официално напуска манастира през 1985 г., когато е приет и в т. нар. „Църква на истинските православни християни на Гърция” – една от няколкото старостилни фракции в южната ни съседка. Там йеромонах Порфирий служи близо три десетилетия като енорийски свещеник в различни храмове на старостилната им църква в Атина, а накрая и в с. Маркопуло, южно от новото атинско летище.

През последните три години йеромонах Порфирий е страдал от тежко заболяване (вестникът на неговата църква не уточнява, вероятно става дума за рак), лекувал се е в различни болници, но безуспешно. Починал е в Неделя на слепия, 25 май т. г., а е погребан в старостилния манастир, посветен на светогорските отци, в селцето Панакто, Беотия (северозападно от Атина).

Бог да го прости!

Открит урок в с. Труд за празника Въведение Богородично (фоторепортаж)

User Rating:  / 16

10364184 77274834По случай празника Въведение Богородично, Ден на християнското семейство и на православната младеж, на 18 ноември в Енорийския учебно-просветен център „Св. Иван Рилски” към храм „Св.Троица” в с. Труд, обл. Пловдив, се проведе открит урок. В него взеха участие ученици от 5 до 8 клас на ОУ „Св. Кирил и Методий” в селото. Събитието предизвика медиен интерес и част от него беше заснета от Пловдивската кабелна DSTV. Гости на урока бяха кметът на селото г-н Николай Копринков, г-жа Тоня Коева – директор на ОУ „Св. Кирил и Методий”, г-жа Гинка Ботова – директор на ЦДГ „Бисер” в с. Труд.

Урокът проведе презвитера Екатерина Тошева, богослов и учител по религия в ОУ „Св. Кирил и Методий”. Тя представи мултимедийна презентация на тема „Въведение Богородично и денят на християнското семейство”, ползвайки презентацията от Учебното помагало за интегриране на знанието за християнството, издание на Двери.

Продължение: Открит урок в с. Труд за празника Въведение Богородично (фоторепортаж)

Научна конференция в СУ, посветена на Елена и Димитър Мутеви

User Rating:  / 4

sofia-university-for-webНа 21 ноември от 12 ч. в нова конферентна зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще бъде открита национална научна конференция „Елена и Димитър Мутеви: ранните пътища на българската модерност”.

Форумът се организира от Факултета по славянски филологии на СУ и Института за литература на Българската академия на науките. Встъпителното слово на конференцията ще е на Марина Младенова, дългогодишна изследователка на живота и творчеството на Елена и Димитър Мутеви (повече за нейните изследвания – тук и тук).

Публикуваме цялата програма на научния форум:

Продължение: Научна конференция в СУ, посветена на Елена и Димитър Мутеви

Ръкопис на три века откриха в Троянския манастир

User Rating:  / 40

4008262562Възрожденски ръкопис с поучения е бил открит случайно в Троянския манастир. На книгата пише Дамаскин и се разчита годината 1745, съобщи игуменът епископ Сионий, пише в-к „Телеграф”. Сборникът е бил намерен при разчистване в една от стаите в старото западно крило на манастира, което от години не се използва. Ръкописът от 285 листа е добре запазен. Представлява калиграфски образец на старобългарска книга. Предстои текстът, който включва библейски притчи, разкази и поучения, да бъде разчетен, каза още дядо Сионий. Книгата ще бъде предоставена за обработка и изследване на проф. Аксиния Джурова.

В сборника има и рисунки, всичките цветни. На много от страниците се срещат отбелязвания, приписки, препратки, отметки, стъпки в червен цвят, разказа игуменът на манастира. Книгата е писана на специална хартия, най-вероятно доставена от Венеция, защото е с отлични качества и се е съхранила 269 години, не е изсъхнала, не се рони, не е пожълтяла много и е запазила качествата си и текста.

Продължение: Ръкопис на три века откриха в Троянския манастир

Празнични инициативи за Деня на християнското семейство

User Rating:  / 7

thumb4 Bogorodica2По традиция, установена в последните години, Денят на християнското семейство и православната младеж се отбелязва в епархиите на БПЦ не само с празнични богослужения, но и с редица инициативи, които приобщават хората към православните семейни ценности.

В София на 21 ноември сутринта Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, ще отслужи св. Литургия в празнуващия параклис „Въведение Богородично” на столичния храм „Св. Кирил и Методий” на Женския пазар, а вечерта от 18 ч. в салона на Софийската митрополия на ул. „Цар Калоян” № 7 ще се състои традиционната празнична вечер, на която ще бъдат изнесени беседа и концерт с църковни песнопения.

Във Варна Денят на християнското семейство е предшестван от едноседмична подготовка за празника, която включва беседи, филми и дискусии.

В Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Варненския и Великопреславски митр. Йоан беше организирана програма от инициативи, наречена „Подкрепа на семейството”. Тя се реализира със съдействието и участието на Община Варна, Регионален инспекторат по образованието, Радио Варна и др.

Продължение: Празнични инициативи за Деня на християнското семейство

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Дек 22
Витлееме, уготовися!
Гр. София, храм "Света Троица", бул. К. Величков
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.