0 users and 1145 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Патриарх Неофит посреща юбилея си в Троянския манастир. Вместо подаръци – благотворителност.

User Rating:  / 16

 MG 8329Без пищни тържества и скъпи подаръци ще посрещне 70-та си годишнина Негово Светейшество патриарх Неофит. Това е изричното желание на предстоятеля на БПЦ. Той ще отбележи рождения си ден на 15 октомври в Троянския манастир, където е постриган за монах, в кръга на събратята си от Св. Синод, епископи и духовници от БПЦ. За празника не са поканени гости от чужбина.

На 15 октомври от 9,30 ч. Негово Светейшество ще оглави св. Литургия в манастирския храм, в която ще вземат участие митрополити, епископи и свещеници. След това ще бъде отслужен молебен.

Вместо да му бъдат изпращани подаръци и цветя предстоятелят на БПЦ призовава средствата да бъдат използвани за благотворителност. Те ще послужат за закупуването на подвижен ехограф за акушеро-гинекологична болница „Шейново” в столицата, както и за подпомагане на прицърковните кухни за бедни в София.

Средствата могат да бъдат превеждани на следната сметка: Св. Синод на БПЦ – БП; гр. София, ул. „Оборище“ № 4; ИН по ДДС BG 121294143; ЕИК по БУЛСТАТ 121294143; IBAN BG 74 UNCR 9660 1067 9899 12; BIC UNCRBGSF – УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, в платежното нареждане да се отбележи предназначението на паричната помощ.

Продължение: Патриарх Неофит посреща юбилея си в Троянския манастир. Вместо подаръци – благотворителност.

Правителството предлага Българският патриарх Неофит да бъде удостоен с орден „Стара планина“ – І степен

User Rating:  / 9

8На днешното си заседание правителството предложи на Президента на Република България да награди Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски, с орден „Стара планина“ – първа степен по случай неговата 70-годишнина и за изключителните му заслуги към България.

От избирането му начело на Българската православна църква Негово Светейшество неведнъж се прояви като истински духовен пастир на своето паство. С много такт и постоянство той наставлява и подкрепя нуждаещите се по пътя към Бога, призовава нацията към любов, единство и състрадание в дните на обществени изпитания и природни катаклизми.

Още преди да бъде избран за патриарх, в смутните времена на разкола, като Левкийски епископ, говорител на Светия Синод и като Русенски митрополит дядо Неофит беше един от стожерите на каноничния синод на Българската православна църква и ревностен радетел на възстановяването на нейното единство.

Продължение: Правителството предлага Българският патриарх Неофит да бъде удостоен с орден „Стара планина“ – І...

В Русия признаха Теологията за научна специалност, макар и с условия

User Rating:  / 3

piВисшата атестационна комисия към Министерството на образованието и науката в Русия одобри паспорта на нова научна специалност - "Теология". Досега в Русия богословието можеше да се изучава само на ниво бакалавриат и магистратура, като и това бе плод на дългогодишни спорове с консервативни атеисти в системата на руското образование, които не признаваха изобщо правото на Теологията да се изучава в рамките на висшето образование.

Председателят на руския ВАК Владимир Филипов коментира за Правмир, че сега е намерен компромисен вариант между двете мнения. Теологията получава статут на научна специалност и се въвежда аспирантура (тоест, докторантура) по Теология, но защитилите успешно няма да получават степен "доктор по теология", а "кандидат на филологическите науки" или "доктор по изкуствознание". По този начин противниците на признаването на Теологията за научно направление са защитили становището си, че само този аспект на Теологията може да се определи като "научен", където се използват познатите научни методи, приложими за изследване на ръкописи, архитектура, изкуство.

Продължение: В Русия признаха Теологията за научна специалност, макар и с условия

Антиохийската патриаршия не участва в Предсъборното съвещание

User Rating:  / 7

zimpampoyeДнес в Православния център на Вселенска патриаршия в Шамбези започна работата на Петото предсъборно съвещание, което ще разгледа документите за предстоящия Велик всеправославен събор през 2016 г. В неговата работа обаче не участват представители на Антиохийска патриаршия, която от няколко години е в конфликт с Йерусалимската патриаршия заради юрисдикцията в Катар и прекъсна общението с нея.

Митрополитът на Зимбабве Серафим, Александрийска патриаршия, коментира с огорчение това отсъствие на представител на Антиохийската църква. "Едновременно с радостта, която изпитваме от събирането на представители на всички православни църкви, чувстваме и тъга от отсъствието на Антиохийската патриашия в тази среща. Днес Антиохийската църква има нужда от всяка подкрепа на поместните православни църкви и на целия свят, за да се възстанови мирът в окървавената Сирия, а вместо това тя създава проблеми за православното единство заради спор за каноничната юрисдикция върху една православна енория в Доха. Дори да беше права Антиохийската патриаршия, предсъборното съвещание е възможност да бъдат убедени нейните православни събратя в правотата на тези искания, а не да се търсят поводи, за да се възпрепятства историческият ни път към Всеправославния събор!

Продължение: Антиохийската патриаршия не участва в Предсъборното съвещание

Немски реставратори снимат с лазерна технология манастира "Св. Наум" край Охрид

User Rating:  / 5

72Реставратори от германския университет "Ото Фридрих" в град Бамберг разкриха непознат надпис върху една от колоните на историческия манастир "Св. Наум" до Охрид - "почина б" е записано върху една от храмовите колони. Учените използват нова лазерна 3D система за разчитане на избледнели и практически загубени надписи в храма. Досега на този метод на обработка са подложени колоните в църквата.

Според д-р Себастиан Кампген, ръководител на проекта, работата на екипа е била успешна и той очаква след обработването на резултатите да излязат и други оцелели части от древни надписи: "Ще ни бъдат необходими няколко месеца, за да обработим резултатите, след което те ще станат достояние на цялата научна общност", заяви д-р Кампген.

По отношение на вече разчетения надпис той заяви: "Този неизвестен надпис съдържа думата "почина" и буквата б. Досега сме откривали надписи "почина раб Божи" и последваща дата, но тук не можем да кажем, какво още е съдържал този надпис.

Целта на екипа е да снима по този начин цялата църква, а не само двете най-стари колони, по които има надписи на глаголица и кирилица. Някои от тях са познати, твърдят учените, но има и такива, които не се виждат с просто око.

Информация на вестник "Дневник.мк"

 

Променят статута на "Св. Пантелеймон" в Патлейна

User Rating:  / 11

90Статутът на сградата на манастира "Св. Пантелеймон" в природен резерват Патлейна край Велики Преслав е променен от почивна станция на манастир. Йеромонах Константин, който е игумен на обителта, съобщи за topnovini, че официалното решение се очаква да излезе в близките дни. Промяната ще позволи на Варненска и Великопреславска митрополия да кандидатства за финансиране на основен ремонт на сградата по Програмата за развитие на селските райони. Според проекта възстановеният манастир ще разполага с 50 килии и още толкова стаи за гости.

Изграждането на манастира започва в края на 30-те години на ХХ век по инициатива на цар Борис ІІІ. Масивната сграда от камък и тухла е трябвало да има четири параклиса, а всяко от нивата завършва с арки без последното, което остава недовършено. След 9 септември обаче властта превръща светата обител в пионерски лагер. През 1950 г. е преустроен като почивна станция, а през 1996 г. е деактуван и става собственост на община Велики Преслав.

Продължение: Променят статута на "Св. Пантелеймон" в Патлейна

Православен мисионерски център беше открит в Мозамбик

User Rating:  / 9

mozamvique-4С благословението на Александрийския папа и патриарх Теодор II епископът на Мозамбик постави основния камък на първия православен храм в северната част на страната, в село Муракела. Храмът ще носи името на чудотвореца св. Дионисий, епископ на о. Егина, чиито свети мощи се пазят на о. Закинт, Гърция. Местното население вече е обединено в енорията около временния храм, който не може да поеме увеличилия се брой енориаши. Новата православна енория ще действа като мисионерски център. Заедно с църквата предстои изграждането на училище, медицински център, система за напояване, която е особено необходима, за да продължи животът в селото, разположено в една от най-бедните области на Мозамбик. Епископът ръкоположи двама местни мъже за дякон и свещеник на новата енория. Те са завършили православната семинария в Найроби, Кения.

24 процента от населението в Мозамбик са католици, 17 процента са мюсюлмани, 11 процента протестанти, а все още е голям броят и на езичниците, изповядващи различни местни култове. Епископията на Мозамбик беше отделена от митрополията на Зимбабве през 2006 г. Тогава нейното православно паство наброява едва 600 души.

Александрийската патриаршия развива дейна мисионерска работа през последните десет години - изграждат се православни църкви, училища, малки здравни центрове, кладенци с питейна вода и системи за напояване, което намалява смъртността особено сред децата от пиене на замърсена вода. Провеждат се и много други мисионерски инициативи. В Кайро и Александрия са открити два забележителни църковни музея, посветени на богатата християнска история на африканския континент. Преди няколко дни Александрийският патриарх откри в Зимбабве изградената по инициатива на местната епархия "Гръцка академия" - общообразователно средно учебно заведение, в което учат 1000 деца; от тях над 100 са с гръцки произход. В училището се преподава разширено и православно вероучение.

mozamvique-5

Със св. литургия започва работата на Петото предсъборно всеправославно съвещание в Шамбези

User Rating:  / 9

timНа 11 октомври със св. литургия в църквата "Св. апостол Павел" в православния център на Вселенската патриаршия в Шамбези започна Петото предсъборно всеправославно съвещание.

Българската православна църква е представена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Неврокопския митрополит Серафим.

Св. Литургия беше отслужена от ръководителите на делегации на поместните православни църкви: митрополит за Швейцария Йеремия (Вселенска патриаршия), митрополит на Добра надежда Сергий (Александрийска патриаршия), митрополит на Капитолиада Исихий (Йерусалимска патриаршия), Волоколамски митрополит Иларион (Московска патриаршия), Черногорски митрополит Амфилохий (Сръбска патриаршия), Търговищки митрополит Нифон (Румънска патриаршия), Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Пафоски митрополит Георгий (Кипърска църква), Месинийски митрополит Хризостом (Гръцка църква), митрополит на Корча Йоан (Албанска църква), епископ Георгий (Полска църква), Михаловски архиепископ Георгий (Църква на Чешките земи и Словакия). Молитвено на богослужението присъства Пергамският митрополит Йоан Зизиуалас, председател на Предсъборното всеправославно съвещание, както и митрополити и епископи на поместните църкви.

Продължение: Със св. литургия започва работата на Петото предсъборно всеправославно съвещание в Шамбези

Днес беше осветен новият храм "Св. Успение Богородично" във Владая

User Rating:  / 6

DSC 1212Днес във Владая отвори врати за своите енориаши новият храм "Св. Успение Богородично" в местността "Митрово църквище", чийто основен камък беше положен през 2011 г. Средствата за градежа бяха осигурени от Столична община, Дирекция "Вероизповедания" на МС, Софийска митрополия и дарители - частни лица и фирми. Досега жителите на квартала се черкуваха в другия владайски храм - "Св. Йоан Богослов", който е и гробищна църква.

Днес освещаването на църквата се извърши от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, в присъствието на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Празника уважиха премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Кристалина Георгиева, кметът на София Йорданка Фандъкова, служители от община „Витоша”, бивши кметове от околните села и християнски братства, дошли да станат съпричастни с радостта на владайци. Премиерът подари на новопостроения храм напрестолно евангелие.

Продължение: Днес беше осветен новият храм "Св. Успение Богородично" във Владая

Руското подворие в София отбеляза 1000-годишнината от успението на св. княз Владимир

User Rating:  / 12

SoНа 10 и 11 октомври Подворието на Московска патриаршия у нас отбеляза 1000-годишнината от смъртта на св. княз Владимир, Покръстител на Киевска Рус. В Руския информационен център в събота се проведе конференция, посветена на делото на св. Владимир, в която взеха участие прот. Владислав Цыпин от Московската духовна академия, специалист по канонично право, проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет, Сергей Кравец, отец Кирил Попов и др. На конференцията присъстваха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, Видинският митрополит Дометиан, Ловчанският митр. Гавриил и Западноевропейският митр. Антоний.

В приветствието си Видинският митр. Дометиан подчерта приноса на делото на св. княз Владимир към световната цивилизация. "Чрез кръщението на руския народ започва нова ера не само в християнската славянска култура, но и в световната цивилизация", заяви митрополитът, който сподели и спомени от своето участие в Московските тържества по случай юбилея през лятото на тази година.

Прот. Николай Данилевич прочете приветствието на Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, в което предстоятелят на Украинската църква слага акцент върху опасността възраждащата се православната вяра да бъде използвана за политически цели. "Царството Ми не е от този свят", казва Иисус Христос и ние, Неговите ученици, трябва да помним и изпълняваме тези думи", се казва в приветствието на митр. Онуфрий.

Продължение: Руското подворие в София отбеляза 1000-годишнината от успението на св. княз Владимир

"Празник на духовната музика" ще се проведе за 13 път в Габрово

User Rating:  / 7

duhovna-muzika-2015-1024x900За 13-та поредна година в Габрово ще се проведе  Международният фестивал „Празник на духовната музика”, съобщава dariknews от Габрово. Музикалният форум е посветен на празника на Габрово - 14 октомври, когато се чества паметта на света Петка Българска.

Тази година фестивалът ще се проведе на 10 (събота) и 11 октомври (неделя) в две концертни вечери - „Православни песнопения” в храм „Света Троица” и „Тебе поем, Господи!” в Художествената галерия „Христо Цокев” в Габрово.

И в двата дни концертите ще започват в 18.30 часа. За първи път изпълненията от фестивала ще бъдат излъчевани в реално време по интернет-радио „Култура ON-AIR” (http://www.kulturabg.com).

Организаторите на събитието са Министерство на културата, Община Габрово, Габровско архиерейско наместничество и Народно читалище „Габрово 2002”. В музикалния форум ще вземат участие различни хорови формации – смесени, женски, мъжки. Спазена е традицията да бъдат поканени хорови състави от побратимените градове. Сега това ще бъде Студентският хор от Могильовския филиал на Белоруската държавна музикална академия.

Продължение: "Празник на духовната музика" ще се проведе за 13 път в Габрово

Предизборно общините подпомагат строителство на храмове и молят за освещаване (обновено)

User Rating:  / 9

5676Предизборната треска косвено се отразява и на строителството на нови храмове у нас. В много села и градове общините най-накрая "отвързаха кесиите" си и подпомагат ускореното завършване на строени дълги години църкви и параклиси или на дълго протакани ремонти. Съответно кметове, депутати, политици молят и любезно настояват да се направи и освещаването (съответно обновлението) на тези храмове преди местните избори на 25 октомври т. г. Само в Софийска епархия трескаво се готвят за такива освещавания в кварталите Владая и Младост, в с. Друган, Пернишко, и още няколко населени места. Междувременно в последните седмици бяха осветени няколко храма, където хората са успели по-рано да завърщат строителните или ремонтните работи. Това дава повод на представителите на различните власти да се похвалят предизборно, да дадат курбан на хората по случай "мероприятието", дори да приседнат на трапеза с тях и да си свършат "тихата" политическа пропаганда, при това без да споменават за избори, партии, кандидати.

Тази припряност има и друго измерение. Както споделят свещеници, от една страна, църковните настоятелства и строителният контрол се безпокоят за качеството на изведнъж прибързаните завършителни работи. От друга страна, митрополията се затруднява да откликне на всички молби, но все пак се търсят възможности да се зарадват вярващите с действащ храм. 

Засега има сведения за София, че новият храм "Успение Богородично" в квартал Владая ще бъде осветен на 11 октомври, неделя. Другата неделя, на 18 октомври, предстои освещаването на новоизградения храм "Рождество Христово" в квартал Младост ІІІ.

След публикуването на горния материал наш читател написа до редакцията на Двери: 

"На 11 октомври 2015 г. от 10:00 часа премиерът г-н Бойко Борисов ще присъства на освещаването на новоизградената църква в с. Владая, което ще бъде извършено от викарния епископ на Софийска епархия. Строежът на храма е подпомогнат от Дирекция "Вероизповедания" на МС. Същия ден от 12:00 часа премиерът ще посети и новоремонтираната църква "Св. Петка" в гр. Трън, където ще бъде направен водосвет. Средствата за нейния ремонт са осигурени по мярка 322 на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г.

На 10 октомври от 16:00 часа ще бъде направен водосвет и открит новопостроеният параклис "Св. Георги" в с. Габров дол. Средствата за него са дарени от община Земен.

Да имаше по-често избори...".

Поклонници откраднаха мощи на св. Харалампий от манастир в Калаврита

User Rating:  / 10

kalavrita leipsano-890x395 cМалко преди обяд днес група румънски туристи отиват на поклонение в манастира "Голямата пещера" ("Мега спилео") в Калаврита, п-ов Пелопонес, чиято най-голяма светиня е част от нетленната десница на св. Харалампий Чудотворец - почитан в целия свят раннохристиянски епископ и мъченик. След тръгването на групата монасите с ужас установяват, че св. мощи липсват и уведомяват полицията. Тя реагира веднага и автобусът с туристите е спрян. Междувременно двамата крадци са успели да скрият мощите в местност недалеч от манастира, надявайки се по-късно да могат да ги вземат. След разпитите, които продължават до късния следобед, извършителите признават за светотатството и показват мястото, където са скрили мощите на св. Харалампий. По информация на някои гръцки медии крадците са били монаси. Поне още двама от групата са били замесени в кражбата. Извършителите са арестувани и още утре по бързата процедура ще бъдат изправени пред гръцкия съд, а разпитите на останалите поклонници продължават, като се издирват и външни съучастници.

Продължение: Поклонници откраднаха мощи на св. Харалампий от манастир в Калаврита

Румънската църква ще канонизира йеромонах Арсений (Бока)

User Rating:  / 14

arsenie-bocaВъв връзка със 105-годишнината от рождението на бележития румънски духовник йеромонах Арсений (Бока) Румънската православна църква обяви, че ще го канонизира като изповедник на вярата. Канонизацията на известния като "трансилванския светец" и жертва на комунистическите антихристиянски гонения клирик е предложена от Трансилванската митрополия, откъдето отбелязват нарастващия брой поклонници от цялата страна, които се стичат на гроба на изповедника в Западна Румъния.

Йеромонах Арсений (със светско име Зиан Бока) се родил на 29 септември 1910 г. в селско семейство. През 1929-1933 г. учи в Богословския институт в Сибиу, занимава се с иконопис. В началото на 30-те години учи в Института по изобразителни изкуства в Букурещ. Заедно с известния румънски богослов отец Думитру Стънилоае участва в превода на румънски език на "Добротолюбието" и илюстрира четирите тома на този сборник. През 1935 г. е ръкоположен за дякон, а през 1940 г. приема монашеско пострижение с името Арсений и става първият обитател на възродения след столетие запустение манастир Бранковяну, известен повече като манастир Съмбъта де сус. През 1942 г. е ръкоположен за йеромонах и става игумен на обителта. Веднага след идването на новата власт отец Арсений е подложен на гонение. За първи път е арестуван от тайната румънска полиция Секуритате през 1948 г., отново лежи в затвора през 1951 г. След освобождаването му не му разрешават да служи, той става иконописец на Румънската патриаршия. Последните години от живота си прекарва на заточение в манастира Синая, където е под домашен арест (няма право да напуска манастира) и под прекия контрол на службите. Умира през 1989 г. малко преди свалянето на режима на Чаушеску. На погребението му се стичат стотици хора.

Почитта към него непрекъснато нараства. Всяка година на гроба му, за да потърсят неговото небесно застъпничество, идват десетки хиляди от цялата страна. Вярващите го наричат "Трансилванският светец" и "художникът на душите". В петицията за неговото канонизиране, подписана от близо 12 000 души, се казва, че отец Арсений е уникално явление в новата монашеска история на Румънската църква. Неговото влияние върху вярващите е било огромно, а почитта към него надхвърля дори тази към канонизирани светци. Той е оставил и голямо писмено наследство, което все още не е издадено.

Още по темата: Йеромонах Арсений Бока – светецът от Трансилвания

Александрийският патриарх изнесе реч пред общоафриканския парламент

User Rating:  / 6

panafrikanikНа 5 октомври Александрийският и на цяла Африка папа и патриарх Теодор ΙΙ изнесе реч пред общоафриканския парламент в Йоханесбург, ЮАР, по покана на председателя на парламента Роджър Данг. В общоафриканския парламент участват представители на 56-те национални парламента от целия континент. Освен Александрийския патриарх още трима православни епископи уважиха първата сесия на общоафриканския парламент, съобщава Ромфеа.

Председателят на парламент Р. Данг изрази голямото си уважение към православния патриарх като представител на най-древната християнска институция в Африка. Патриарх Теодор от своя страна запозна депутатите с разнообразната просветна и социална дейност на Православната църква в различни африкански страни и призова присъстващите и лично председателя на парламента да подкрепят тези инициативи и да помогнат за разширяването на дейността на Александрийската патриаршия и в онези африкански страни, където сега това не се допуска.

Продължение: Александрийският патриарх изнесе реч пред общоафриканския парламент

 

Последно в Двери+

Няма намерени събития.
 
 

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.