Карикатури

0 users and 1799 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Видинска митрополия подкрепи инициативи за св. Валентин в престолния град

User Rating:  / 6

Image00006Община Видин, Детският и младежки парламент и общинският съвет по наркотични вещества в дунавския град организираха провеждането на XVIII-то поредно издание на концерт-конкурса „Песен за свети Валентин”, съобщава сайтът на общината.

Празничната програма, която се проведе в залата на Симфониета – Видин,  бе открита от заместник- кмета на Община Видин Венци Пасков. В конкурса се включиха 14 участници от няколко видински училища, които представиха изпълнения, посветени на празника на любовта и виното.

Видинска митрополия също подкрепи младежката проява. Йеромонах Максим, клирик в катедралния храм „Св. Димитър“, беше сред членовете на журито, оценяващо изпълненията на младите таланти.

Призовото място спечели Елизабета Страхилова с изпълнението на авторската песен „Свободно летене“.

Във връзка с предстоящите празници  Свети Валентин и Трифон Зарезан доброволци от Младежкия съвет по наркотични вещества – Видин раздаваха на посетителите на концерта собственоръчно изработени „валентинки“ и балони.

Снимка: Сайт на община Видин

В Минск се проведе бал на православните младежи

User Rating:  / 8

1 bal provoslavny molodezhi 30012016 zam tutby phslНа 30 януари в Двореца на децата и младежта в Минск, Белорусия, за осми път се проведе Бал на православните младежи, който тази година бе озаглавен „Славянска дантела“. Името е избрано, за да покаже неразривността на историята, вярата и културата на три славянски народа - белоруси, руснаци и украинци. Младежите се подготвят за това събитие още от есента, като посещават  всяка седмица танцови репетиции и подготвяйки тоалетите си.

Начинанието бе благословено от митрополита на Минск и Екзарх на Белорусия Павел.

Тържеството събира 350 участници на различни възрасти – както млади хора, така и техните родители, а също и деца. Всички те предварително се бяха подготвили с разнообразни танци – валс, танго, куикстеп, гръцки, сръбски народни танци и др. Репетициите на желаещите да вземат участие в тържеството са започнали още през есента и са се провеждали ежеседмично. По традиция в бала участват гости от Русия и Украйна.

По време на събитието на разположение на гостите са няколко фото-зони, литературно-музикална зала, детски кът.

Организатори на събитието са Младежкият център „Св. Серафим Саровски“ в Минск, Дворецът на децата и младежта в града и местен клуб по танци. Разказвайки за процеса на подготовка организаторите подчертават, че зад красотата на бала се крие много труд и старания.

Продължение: В Минск се проведе бал на православните младежи

Обща декларация на Римския папа Франциск и Московския патриарх Кирил

User Rating:  / 13

Cuba Pope Patriarch«Благодатта на нашия Господ Иисус Христос, и любовта на Бога Отца, и общението на Светия Дух да бъде с всички вас» (2 Кор. 13:13).

1. По волята на Бога и Отца, от Когото идва всеки дар, в името на нашия Господ Иисус Христос, при действието на Утешителя Свети Дух, ние, Франциск, папа Римски, и Кирил, Патриарх Московски и на цяла Русия, се срещнахме днес в Хавана. Въздаваме благодарност на славения в Троица Бог за тази първа в историята среща.

С радост се срещнахме като братя по християнска вяра, видели се да „говорят уста с уста” (2 Йоан 12), от сърце на сърце, и да обсъдим взаимоотношенията между Църквите, насъщните проблеми на нашите паства и перспективата на развитие на човешката цивилизация.

2. Нашата братска среща се състоя в Куба, на кръстопътя между Севера и Юга, Запада и Изтока. От този остров, символ на надеждата на «Новия свят» и на драматичните събития в историята на XX век, ние отправяме своето слово към всички народи на Латинска Америка и другите континенти.

Радваме се, че днес тук динамично се развива християнската вяра. Мощният религиозен потенциал на Латинска Америка, нейните многовековни християнски традиции, реализирани в жизнения опит на милиони хора, е залог за голямото бъдеще на този регион.

Продължение: Обща декларация на Римския папа Франциск и Московския патриарх Кирил

Руският патриарх Кирил и папа Франциск: С кротост и боязън да дадем на света отчет за нашата надежда

User Rating:  / 6

2P20160213-PAL 0277-1200-600x400Вчера на летището в Хавана, Куба, се състоя дългоочакваната среща между Руския патриарх Кирил и римокатолическия папа Франциск. „Имам чувството, че ние с вас се срещаме в правилното време на правилното място“, каза патриарх Кирил. Благодаря на Света Троица, че срещата ни се състоя, каза от своя страна папата и подчерта, че дълго е очаквал това събитие. „Искам отново да подчертая, че тази среща стана по воля Божия“, добави патриарх Кирил.

Срещата между двамата се проведе при закрити врати, но тя е протекла в „дружелюбна атмосфера“, съобщава сайтът Pravmir.ru, цитирайки прес-секретаря на патриарх Кирил Александър Волков.

Централна тема на разговорите е положението на християните в Близкия изток, които са подложени на гонения, както и ситуацията в Украйна.

Продължение: Руският патриарх Кирил и папа Франциск: С кротост и боязън да дадем на света отчет за нашата надежда

Вечер на Великопостните песнопения в столичния храм „Св. Троица“

User Rating:  / 11

Никола АнтоновНа 19 февруари, петък, от 18.30 ч. в храм „Св. Троица“ (на ъгъла на бул. "К. Величков" и ул. "Цар Симеон", София) ще се състои концерт от песнопения, посветен на настъпващия Велик пост. Рециталът от византийски напеви е на Никола Антонов.

В програмата са включени песнопения от св. Йоан Кукузел, йеромонах Неофит Рилски, Жеко Павлов, Ангел Иванов - Севлиевеца и други възрожденци.

Изпълнителят определя проявата като „музикална подготовка за предстоящия 40-дневен път – от покайния канон на св. Андрей Критски до Голгота“. Входът е свободен.

Никола Антонов е известен не само като църковен певец, но и като задълбочен познавач на източноцърковната музика, която популяризира в интернет чрез различни изпълнения и чрез подготвените от него уроци по църковно пеене (тук). 

trisagion.dveri.bg

Православният информационен център в Благоевград чества седем години от откриването си

User Rating:  / 7

11084390 1059317994084404 2121554904 nНа 16 февруари Православният информационен център на Неврокопска епархия, който се намира в Благоевград, ще отбележи 7 години от официалното си откриване. По повод годишнината ще бъде отслужен водосвет от Неврокопския митрополит Серафим. След това ще бъде представена работата на центъра, както и новите проекти, които ще стартират в него.

Православният информационен център на Неврокопска епархия развива активна дейност сред децата, младежите и възрастните в Благоевград. Организират се различни образователни и художествени курсове, поклоннически пътувания и социално-просветни инициативи, които приобщават участниците към православната култура и традиции.

През месец февруари в програмата на центъра са включени: откриване на фотоизложба "В градината на Божията майка" с автори Аврам Аврамов и Владимир Алексеев (на 16 февруари от 17 ч. във фоайето на община Благоевград), поклоннически пътувания до храма в гр. Бухово (на 12 февруари) и до София (на 26 февруари) за участие в прославлението на св. Серафим (Соболев), филмови прожекции - на 17 и 24 февруари от 18 ч.

Продължение: Православният информационен център в Благоевград чества седем години от откриването си

Видинска митрополия поставя началото на тържествата в чест на Екзарх Антим Първи

User Rating:  / 2

afish1На 15 и 16 февруари Видинска митрополия поставя началото на тържествата, посветени на 200-годишнината от рождението на Екзарх Антим Първи. Честването е под почетния патронаж на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Видинска митрополия е посветила цялата 2016 г. на големия български духовник. В празничния календар на юбилейната година са включени архиерейски богослужения, шествия, изложби, кръгли маси, различни презентации. Организатори на честването са Видинска митрополия, Общината и Областната администрация на Видин.

Празненствата ще започнат на 15 февруари с концерт на църковен хор на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и на Представителен ансамбъл „Цвят“ при видинското читалище „Цвят - 1870“. Проявата ще започне в 18 ч. в Драматичен театър - Видин.

По-рано същия ден, от 13 ч., в Конферентния център на Областната администрация във Видин ще се проведе кръгла маса на тема «200 години духовност и родолюбие, вяра и държавност» с участие на ученическите клубове «Млади възрожденци» от Видин и областта. В дискусията ще вземат участие учени-историци и преподаватели по история от висши учебни заведения в страната.

На 16 февруари ще бъде отбелязана 144-годишнината от избора на Видинския митрополит Антим за първи български екзарх.

Празничният ден ще започне със съборна света Литургия в катедралния видински храм „Св. Димитър Солунски“. За участие в тържественото богослужение, което ще започне в 9 ч., са поканени всички епископи на БПЦ.

Продължение: Видинска митрополия поставя началото на тържествата в чест на Екзарх Антим Първи

В Смирна се проведе международна богословска конференция (обновено със снимки)

User Rating:  / 10

smyrni-ag1От 7 до 9 февруари в крайбрежния град Смирна (по турски Измир) се проведе втората международна православна богословска конференция на тема „Началата на християнството в Йония под егидата на Цариградския вселенски патриарх Вартоломей. Светци от Мала Азия, споменати в Библията“. Първата се проведе миналата година по същото време и имаше повече исторически характер, докато тазгодишната имаше чисто библеистичен и то новозаветен облик. Организатор беше отново православната общност в Смирна с ръководител на православната община архимандрит Кирил (Сикис), а откриването и закриването на конференцията стана със съответни слова на Светейшия патриарх Вартоломей. Той беше дошъл както за конференцията, така и на патриаршеско посещение в района на някогашните епархии на Смирна и Крини (Чешме) на древната Йонийска земя. 

Конференцията се откри в неделя, 7 февруари, вечерта в заседателната зала на Търговската камара на Измир, чийто председател Екрем Демирташ, заможен мюсюлманин, е и дарител на православната общност в града. Присъстваха архиереи и други клирици от Гърция, както и десетки потомци на малоазийските гърци, дошли да посетят родината на своите предци във връзка с богослуженията в старите светини. Работните езици бяха гръцки и турски, като се осигуряваше едновременен (симултанен) превод.

Продължение: В Смирна се проведе международна богословска конференция (обновено със снимки)

В турския град Чешме почетоха св. Харалампий след 93-годишна забрана

User Rating:  / 14

IMG 20160210 103912Близо двеста православни християни се събраха днес в храма „Св. Харалампий“, някогашната катедрала на турския град Чешме или Крини на гръцки. Построен през 1832 г. на мястото на друг, по-малък, този огромен храм е бил затворен след 80 години при прогонването на православното население от Мала Азия през 1922 г., а едва преди години е ремонтиран и превърнат в „музей“ и зала за светски културни прояви. След значителното раздвижване в отношенията на турската държава (в стремежа й да покаже друго лице като кандидатка за ЕС) към вероизповеданията в страната, в това число и към Цариградската вселенска патриаршия стана възможно и в Чешме да се отслужи света литургия.

Разбира се, това никак не е лесно. В тази страна от векове нещата стават трудно, особено когато се отнасят до религия, която не е на властващите. Патриарх Вартоломей с много търпение и такт постепенно постига малки, но ценни отстъпки. Доскоро му отказваха да се нарича „Константинополски“ (в славянските църкви предавано като „Цариградски“), да не говорим за „Вселенски“, като властите го пишеха чисто и просто “Fener patrik”, тоест патриарх на Фенер (който е само един квартал на истанбулския район Фатих!). Но ето че тези дни се появи и определението “Ekumenik patrik”, използвано вече от официални институции в страната. И това не е въпрос на амбициите на даден патриарх или на неговата църква, а на признаване на хилядолетни дадености. Още повече че от статута на тази патриаршия зависи и статутът на българските църковни общини в Цариград и Одрин.

IMG 20160210 102006Но да се върнем на днешния празник. Патриарх Вартоломей беше дошъл в Смирна на архипастирско посещение по случай два празника в района – на св. Вукол, първи епископ Смирненски (6 февруари), и на св. Харалампий, Магнезийски епископ (10 февруари). Древната Магнезия сега се нарича Маниса и е не много далече от Измир. А в гр. Чешме преди повече от 200 години християните издигнали църква в негова чест. Градът е бил предимно християнски, разбирай православен, гръкоезичен. Народът събрал средства да построят голям храм, който да отговаря на десетките хиляди вярващи в града. Помогнал и влиятелен гръцки капитан на кораб, за да се издейства още в трудното време на 20-те години на 19 век разрешение за изграждането на Божия дом.

Граден от камък, храмът е внушителен повече отвътре – с големите си размери, огромните мраморни колони, изящни сводове, множество прозорци, гипсови орнаменти, частично запазените стенописи. Общината преди 4-5 години е вложила доста средства за реставрацията му и – както става често дори и у нас – си изгражда някакво «чувство за собственост». Затова, когато с помощта на местната православна общност в Смирна, поела ангажимента за все още запазените (в различна степен) православни светини из целия турски Югозапад, патриаршията прави усилия да бъде позволено да се служи поне веднъж годишно – на празника на тази величествена църква, властите «почитат с мълчание» това разумно искане. Все пак патр. Вартоломей, придружен само от двама дякони, пристигна в четвъртък в региона и най-после в същия ден дойде и разрешението за празничната служба в чест на св. Харалампий.

IMG 20160210 101703За празника на св. Вукол миналата събота бяха дошли трима митрополити от Гърция. Днес също дойдоха и участваха в първата след 93 години света литургия в храма «Св. Харалампий» заедно с Цариградския патриарх Вартоломей Хиоският митрополит Марк и Адрианополският митрополит Амфилохий (който резидира в Атина). Заедно с митрополит Марк от о. Хиос дойдоха и десетки вярващи, други пък пристигнаха за няколко часа и от отсрещния гръцки остров Лесбос. С патриарха и архиереите служи също професорът по Нов Завет от Букурещкия университет прот. Константин Коман, участник в богословската конференция в Смирна от последните дни. На богослужението присъстваха генералният консул на Гърция в Смирна, областният управител от Хиос, депутати и кметове от острова.

В словото си патриарх Вартоломей започна от подвига на чествания свещеномъченик Харалампий, премина към почитта към него в цялото Православие, но особено в югозападна Мала Азия, след това припомни делото на строителите на този храм, в който за пръв път отново се служеше света литургия. Не се поколеба да припомни и трагичните събития от септември 1922 г., когато в храма са били затваряни хиляди жени и деца преди да бъдат насила екстрадирани в Гърция (мъжете в трудоспособна възраст са били отвеждани пеша за каторжен труд в източните части на Турция и там обикновено са се губели следите им). Затова патриархът в специална молитва спомена всички ония някогашни богомолци от този храм, «които са се упокоили или са загинали мъченически». И добави: «Нищо не сме забравили, нито е позволено да забравим, нищо не е безвъзвратно загубено. Стремим се жертвоготовно да служим на православните християни и днес, като поддържаме добри и градивни отношения с инородците и иноверците.»

В края на литургията лично патриархът причести повечето от присъстващите богомолци, а след това раздаде нафората и малки иконички с образите на апостолите, минали и проповядвали в тези краища в 1 век.

През тези дни патриарх Вартоломей се срещна с множество кметове, посади в няколко общини маслинови дръвчета заедно с тях като символ на мир и сътрудничество, произнесе речи и приветствия. Той открито постави проблеми и сърдечно благодари за разбирането, което все повече се проявява към православните християни и техните права в Турция, като на два пъти пред кметове и областни управители заяви: «Аз не съм нито гъркофил, нито туркофил, защото аз съм просто грък. И като такъв имам както задължения, така и права в моето отечество Турция, за чийто всестранен напредък работим и даваме своя голям принос всички православни християни в страната.»

Объркване: Официалният сайт на БПЦ за втори път пуска неодобрено послание на Св. Синод

User Rating:  / 14

2016-02-10 1147Два пъти в рамките на половин месец официалният сайт на БПЦ публикува Патриаршеско и синодално послание във връзка със свикването на предстоящия свети и велик събор на Православната църква, което все още не е прието и одобрено от Св. Синод на БПЦ. При първата публикация журналистите, доверили се на официалния сайт и публикували новината за посланието (вкл. и Двери), бяха помолени от канцеларията на Св. Синод да го свалят от изданията си.

Днес, няколко дни след като стана ясно, че на последните заседания на Св. Синод архиереите не са имали време да разгледат и приемат посланието, на официалната страница на БПЦ то отново е публикувано. Това доведе до объркване сред журналистите, които години наред бяха убеждавани, че синодалният сайт е създаден именно за получаване на автентична и официална информация от ръководството на БПЦ.  

На запитването до канцеларията на Св. Синод днес дали посланието е одобрено от Св. Синод, за да бъде публикувано и разпространено сред читателите, не беше отговорено, но текстът вече е свален от официалната страница. Това ни кара да мислим, че то отново е било публикувано по погрешка. Този случай за пореден път доказва, че журналистите следва да проверяват информацията, дори тя да е публикувана на официалната интернет страница на съответната институция.

Да направиш добро на св. Валентин

User Rating:  / 12

dneven-cantarНаближава празникът на св. Валентин и много православни християни се колебаят дали да участват в него или да се правят, че Денят на влюбените не съществува. От фондация „Светът на Мария“ не са изправени пред такава дилема - те предлагат в този ден да дариш приятелство, да участваш в празника, като зарадваш хора, които се нуждаят от общуване, внимание и приятелство.

На 14 февруари организаторите са приготвили парти за младежите от Дневен център "Светове" за хора с интелектуални затруднения. И тези младежи, като всички други, са  щастливи да срещат нови приятели и да се забавляват, но кръгът от нови познати за тях е съвсем ограничен. Те живеят затворено в своите семейства най-често поради чувство на срам и неразбирането, че са способни да водят нормален живот. Младежите с интелектуални затруднения се радват на всеки човек, който влезе в техния свят, защото е източник на нова информация и емоции. Затова от „Светът на Мария“ канят всеки, който иска да празнува св. Валентин в компанията на младежите от Дневен център „Светове“, да заповяда на 14 февруари от 16.30 до 19.00 ч. във Fly Bar & Diner, в столичния квартал „Мотописта“ на ул. "Рикардо Вакарини" №3. Там ще има специално организирана фотосесия, танци и музика. От гостите не се иска нищо друго освен да дойдат с доброто си настроение, с половинка или без, и да се забавляват наравно с всички.

Необходима е само предварителна регистрация на тел.: 0882 663 665.

Продължение: Да направиш добро на св. Валентин

Празнични богослужения в деня на св. Харалампий

User Rating:  / 11

7532.m300В православните храмове в цялата страна ще бъде отбелязана на 10 февруари с празнични богослужения паметта на св. Харалампий, епископ на Магнезия. Той се почита като молитвен застъпник пред Бога при болести и страдания. Празникът в чест на Христовия мъченик, пострадал на 105-годишна възраст, е забележителен и с традицията на този ден да се освещава мед, който се приема през цялата година за телесно и душевно здраве.

Столичният храм „Покров Богородичен“ отбелязва този ден с особена тържественост като свой храмов празник. Св. Литургия там започва малко преди 9 ч. и освен освещаването на меда се извършва и маслосвет. В храма се съхранява частица от мощите на св. Харалампий, която се изнася за поклонение.

На частица от мощите на светеца могат да се поклонят и богомолците в столичния храм "Св. Марина" в двора на Софийска митрополия. Там в утрешния ден ще бъде отслужена св. Литургия в чест на св. Харалампий.

Във Видин на този празник черкуващите се в катедралата „Св. Димитър“ ще получат от духовенството на храма бурканче мед за здраве, благословение и духовно поощрение.

Преди това, от 10 ч., Белоградчишкият епископ Поликарп ще отслужи тържествена света Литургия, след което ще бъде прочетена молитва за благословение на меда, както и специална молитва към светеца за предпазване на християните от всяко зло.

Храмовото духовенство приканва жителите на Видин да донесат в храма мед, който да бъде осветен и благословен за здраве, благословение и духовно укрепване.

По време на богослужението ще бъде изложена частица от мощите на св. Харалампий, както и чудотворна икона на светеца за поклонение и молитвено поощрение на жителите и гостите на града.

Първа копка на храм направиха във Военноморското училище във Варна

User Rating:  / 2

2016-02-09 1532Варненският и Великопреславски митрополит Йоан направи първа копка и положи основен камък за православен храм във Висшето военноморско училище във Варна, съобщава сайтът на школата. В съслужение с архиерея са били варненските свещеници протойерей Георги Великов, свещеник Стефан Николов, протойерей Живко Георгиев и дякон Людмил Георгиев.

На събитието са присъствали началникът на Висшето военноморско училище проф. Боян Медникаров, представители на местната и държавната власт, на морския бизнес, възпитаници на военноморския университет.

Митрополит Йоан е благодарил на комодор Андреев, зам.-командир на Военноморските сили, и на началника на Военноморското училище за приноса им за осъществяването на идеята за построяване на църква в двора на учебното заведение.

В основата на храма, посветен на св. Николай Чудотворец, е положен камък, взет от първата сграда на училището в Русе. Проектът за храма е готов и одобрен от Варненска и Великопреславска митрополия. Вече са събрани повече от 22 хиляди лева от спомоществователи. Открита е и специална дарителска сметка в помощ на проекта.

Снимки: Сайт на Висше военноморско училище

Митрополит Йоан полага основния камък на храма във Военноморското училище във Варна:

2016-02-09 1533 001

Проект на храма и сметка за набиране на дарения за неговото построяване:

Hram3

Смолянският храм „Св. Теодор Стратилат” отбеляза своя празник и 180-ата си годишнина

User Rating:  / 3

Image5Смолянската църква „Св. Теодор Стратилат” отбеляза своя храмов празник и 180-годишнината от създаването си. Тя е една от осемте църкви, издействани с ферман през 1836 г. за Средните Родопи - „Св. Неделя” и „Св. Теодор Стратилат“ в Райково, „Св. Николай Чудотворец“ в Устово, „Св. Петър и Павел” в Левочево, „Св. Петър и Павел” в Соколовци, „Св. Илия” в Славейно, „Св. Йоан Кръстител” в  Петково и  „Св. Константин и Елена“  в Момчиловци.

Църква „Св. Теодор Стратилат” от 1956 г. е обявена за недвижима културна ценност с местно значение и с архитектурно-художествена стойност. Тя има два престола - вторият е на свети Иван Рилски, който се чества на 19 октомври. Този престол тържествено е осветен през 1943 г. от тогавашния Пловдивския митрополит Кирил, по-късно Български патриарх.

Продължение: Смолянският храм „Св. Теодор Стратилат” отбеляза своя празник и 180-ата си годишнина

Православни богослови от цял свят ще дискутират текстовете за Всеправославния събор

User Rating:  / 9

fordham university keating Православното богословско общество в Америка заедно с Центъра за православни християнски изследвания към университета Фордам, Ню Йорк, организират обсъждане на публикуваните седем проекто-документа, които ще бъдат включени в програмата на Всеправославния събор в Крит. За тази цел инициативният комитет на двата авторитетни богословски центъра кани православни богослови и специалисти от цял свят да се включат в разглеждането на документите. Не е задължително те да бъдат членове на споменатите организации.

Ще бъдат създадени работни групи от 4-6 души, които ще съставят коментари, въпроси и предложения максимум до 250 думи, фокусирани върху съдържанието на един от седемте предсъборни документа. Всяко предложение трябва да е подписано от 4-6 членове на работната група. Всеки желаещ може да участва в повече от една работна група. Предвид кратките срокове до провеждането на събора всички предложения за работни групи трябва да постъпят до 15 февруари (понеделник).

За повече информация вижте тук.

 

 

 

Последно в Двери+

Няма намерени събития.
 
 

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra