4 users and 2954 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Св. Синод потвърди забраната за венчавки в „Св. Александър Невски”

User Rating:  / 4

На своето заседание на 20 януари т. г. Св. Синод отново е разгледал въпроса за извършването на кръщения и венчавки в Патриаршеския храм-паметник „Св. Александър Невски”. Повод е публичният интерес към сватбата на милионера Християн Гущеров и фолкпевицата Мария, за която те оповестиха, че ще се проведе в „Св. Александър Невски”. В крайна сметка младоженците бяха принудени да се венчаят в друга църква. В тази връзка Св. Синод обявява, че потвърждава решението си от 8 юли 1999 г., което не допуска извършването на кръщения и венчавки в ПКСХП „Св. Александър Невски”. В решението се казва, че „категорично се забранява нарушаването на това решение и вменява на председателя на църковното настоятелство на ПКСХП „Св. Александър Невски” стриктно да следи за изпълняването на настоящото синодно решение по този въпрос”.

През годините въпреки забраната на Св. Синод някои заможни двойки успяха да сключат брак в катедралата, заплащайки неизвестна сума на бракосъчетаващите ги духовници. По този начин патриаршеският храм се превърна в своеобразно мерило за благосъстоянието и връзките на младоженците, които виждат във възможността да преодолеят „забраната” доказателство за своята „елитарност”.

 

 

Всенощно бдение в Богословския факултет на СУ

User Rating:  / 12

Заснемане2На 26-ти януари, понеделник, в параклиса на Богословския факултет на СУ се организира всенощно молитвено бдение по повод празника Пренасяне на мощите на св. Йоан Златоуст. Бдението ще е първото от няколко години и е по инициатива на студенти от факултета. Идеята за всенощното молитвено последование беше посрещната радушно от новия ефимерий на Богословския факултет – свещ. д-р Сава Кокудев.

Вечернята в параклиса „Св. Климент Охридски” ще започне в 22 ч. Очаква се след полунощ да започне и утринното богослужение, последвано от света божествена литургия.

Студентите канят всички православни християни, които искат, да се включат в молитвеното тържество, та радостта от празника да стане наистина голяма.

На бдението ще бъдат донесени за поклонение частица от мощите на св. Йоан Златоуст и на други светци.

Московска патриаршия ще включи в календара си св. Паисий Светогорец

User Rating:  / 17

a1Канонизирането на известния атонски старец Паисий Светогорец е забележително събитие не само за гърците, но и за целия православен свят. Св. Синод на РПЦ ще разгледа въпроса за включването му в календара на Московска патриаршия, съобщава РИА Новости.

Синодът на Константинополската патриаршия на 13 януари причисли към светците гръцкия старец Паисий Светогорец (1924-1994 г.) 

„С наследството на стареца Паисий Светогорски са запознати всички църковни хора, той е много почитан и в Гърция, и в Русия. Можем само да се радваме, че Константинополската и Гръцката църкви имат нов светец”, каза секретарят на Московска патриаршия прот. Игор Якимчук. Той припомни, че в Русия е излязло пълното събрание на творенията на Паисий Светогорец – неговите „Беседи”. Относно включването на новопрославения светец в руския църковен календар, прот. Игор Якимчук заяви, че ще трябва да се спази определената процедура. За канонизирането официално се съобщава с писмо до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, след което въпросът се разглежда от Св. Синод на РПЦ.

Продължение: Московска патриаршия ще включи в календара си св. Паисий Светогорец

Патриарх Кирил: „Трябва да има алтернатива за тези, които са против електронните паспорти”

User Rating:  / 7

2NOV 9923На тези граждани, които не са съгласни да предоставят личната си информация за издаване на универсална електронна карта, трябва да бъде предложена законна алтернатива. Това заяви Московският и на цяла Русия патриарх Кирил пред руския парламент.

„Много хора се интересуват от навлизането в живота ни на иновациите, свързани с електронните средства за събиране и предоставяне на личната информация, които увеличават контрола над личността”, каза той.

„Убеден съм, че хората трябва да имат право на избор – дали да получават удостоверение за самоличност във вид на електронна карта или в традиционен вид, с използването на електронни носители на информация, или без такива”, каза предстоятелят на Московска патриаршия. „С уговорката, че това е удобно за бюрократите, не бива тотално да се внедряват тези технологии. Всеки от нас може да се окаже в робството на тези технологии, под тотален контрол”, допълни той.

Продължение: Патриарх Кирил: „Трябва да има алтернатива за тези, които са против електронните паспорти”

Беседа на тема: „Църквата – Божи дом, Тяло Христово и общност на любовта” ще се проведе в София

User Rating:  / 12

Glava1Християнско сдружение „Православна общност” организира периодично беседи в столичното читалище „Антон Страшимиров”, където са добре дошли всички, които искрено търсят Бога и искат да научат повече за нашата православна християнска вяра, духовен и църковен живот.

Поредната беседа ще се проведе на 27 януари от 18:30 ч. Лектори са: свещ. д-р Сава Кокудев, ефимерий в параклиса на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, и доц. д-р Клара Тонева – преподавател в Богословския факултет на СУ.

Вход свободен!

Читалище „Антон Страшимиров” (бившето кино „Влайкова”) се намира на ул. „Цар Иван-Асен IІ” № 11, до Орлов мост.

„Вяра и общество”: От религиозен тоталитаризъм към агресивен атеизъм

User Rating:  / 5

indexГости в предаването на БНТ „Вяра и общество" тази събота ще бъдат проф. дфн Калин Янакиев и д-р Виктор Костов, главен редактор на сайта „Свобода за всеки”. Те ще коментират дебата между атеизма и религията, провокиран от трагичните събития в Париж, както и основната идея на първия брой на „Шарли Ебдо" след атентата: „Аз съм Шарли” означава „Аз съм светскостта”. Само тя позволява – колко иронично – на вярващите и на другите да живеят в мир”? В дискусията, задочно от Москва ще се включи и проф. протодякон Андрей Кураев, философ и богослов.     

Гостите ще търсят отговор на въпросите, допустимо ли е дори в най-безграничната и безконтролна свобода да няма граници, когато се посяга не към религиозните лидери, а към Бога? Оправдава ли свободата на словото богохулството? Правото да се гавриш със светините не се ли оказва по-голяма ценност от правото на този, който ги почита, да го изразява свободно? Така, както се говори за религиозен тоталитаризъм, не сме ли свидетели на надигащ се атеистичен тоталитаризъм или агресивен атеизъм дори в най-демократичните общества? В крайна сметка свещените принципи на френската държава „Свобода, равенство, братство” не означават ли да се зачитат и религиозните чувства?

Продължение: „Вяра и общество”: От религиозен тоталитаризъм към агресивен атеизъм

Предстои пълно възстановяване на Голямата базилика в Плиска

User Rating:  / 9
golqmata-bazilikaГолямата базилика в Плиска ще бъде издигната отново през тази година. През следващите дни Министерският съвет ще гласува към 1 милион лева държавна субсидия, с която археологическият обект ще бъде реставриран до покрив, разкриват историци, пише в-к „Преса”.
 
Архитектурният проект, по който ще се работи, е създаден още преди десетилетия от покойния архитект Теофил Теофилов. По негов план са вдигнати крепостта Царевец и църквата „Св. 40 мъченици” във Велико Търново. Предстои да бъде обявен търг за изпълнител.
 
Катедралната църква на първата ни столица е построена през 866-872 г. от св. княз Борис I Покръстител. Тя е дълга над 100 м и широка 20 м, което я прави най-големия християнски храм в Европа по онова време. В оригиналния си вид той е бил изграден с огромни правилно одялани камъни от бял варовик. Базиликата вероятно е разрушена при нашествието на османците.

Две години от раздялата с проф. д-р Славчо Вълчанов (обновено)

User Rating:  / 20

Nekrolog ПÑоÑ. ÐÑŠÐÑÐновПреди две години на 28 януари след дълго и мъчително боледуване почина проф. д-р Славчо Вълчанов. Отиде си тихо и спокойно, сякаш искайки с последното си дихание да промълви: „Слава на Бога за всичко” с думите на св. Йоан Златоуст, които няколко години по-рано Професорът сам изповяда, че са „съзвучни с цялата ми богословска съдба”.

Впечатляваща беше съкровищницата от таланти, знания и мъдрости, но и от афоризми и шеги, които Професорът с лекота и винаги уместно използваше. Възхитително и впечатляващо! Една от любимите му беше: “Feci, quod potui, faciant meliora potentes” („Извърших, каквото можах; които могат, нека извършат нещо по-добро”). Тези думи не са самодоволно изказване на един успял учен и виден богослов, а са задължаващо завещание към последователите му да продължават неговото дело и да се стремят да постигат повече за слава на Бога и за полза на Неговия народ.

Това наистина ни задължава да се грижим светла да е паметта на нашия учител, колега и приятел. Бог да прости обичния и незабравим проф. Славчо Вълчанов!

Панихидата ще се извърши в събота, 24 януари 2015 г., от 12:30 ч. в софийския катедрален храм „Св. Неделя”.

Най-(не)очаквано синодът приключи със заседанията си

User Rating:  / 27

IMG 20150122 145736Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия днес реши да прекъсне сесията от заседания и митрополитите да се разотидат по епархиите си. „Оправданието” е, че нямало преписки за разглеждане и затова не си струвало владиците да си „губят още един ден” за заседания.

Това не е новост за наблюдаващите стила на работа на синодалите през последните години. Така наречените „редовни” сесии през ноември-декември и през юни най-редовно се окастрят до максимум петнайсетина заседания. Обявяват се цели седмици за свободни от заседания поради... липса на въпроси за разглеждане.

Продължение: Най-(не)очаквано синодът приключи със заседанията си

Възпоменателна среща, посветена на прот. Александър Мен, се организира в София

User Rating:  / 50

2015-01-22 1430Днес се навършват 80 години от раждането на неуморния мисионер и вдъхновения църковен писател прот. Александър Мен. По този повод на 25 януари, неделя, в Енорийския център при храм „Покров Богородичен” в София от 11 ч. ще се състои среща, посветена на личността и делото на отеца. Ще бъдат показани документални кадри с негови проповеди и беседи, както и спомени на негови енориаши и духовни чеда.

По време на своето близо тридесетгодишно служение прот. Александър Мен успява да обърне към Христос и към Неговата църква стотици хора, посещавали неговите богослужения или пък идвали да чуят неговите беседи и проповеди. Мисионерският заряд на Божия служител е толкова силен, че дори след неговата трагична смърт на 9 септември 1990 г. отецът успява да обръща души към христовата вяра чрез своите книги и многобройни беседи. Немалко подобни хора, престрашили се да прекрачат църковния праг след среща със словото на прот. Александър Мен, има и в България.

Повече за личността на прот. Александър Мен можете да прочетете тук.

Празникът на небесните покровители на Българския патриарх

User Rating:  / 10

DSC 2709Днес отбелязваме празника на двама светци на Църквата, които са тясно свързани и с българските патриарси от последните 45 години като техни небесни закрилници. Покойният ни патриарх Максим носеше името на днес чествания преп. Максим Изповедник, а сегашният патриарх Неофит е кръстен като монах на също днес чествания мъченик Неофит. Така ние продължаваме да празнуваме днес именния ден на Българския патриарх.

По този повод в софийската митрополитска катедрала „Св. Неделя” днес беше отслужена св. Литургия от Негово Светейшество и митрополити и епископи на БПЦ. Заедно с тях служиха Главният секретар на Св. Синод архимандрит Герасим, представителите на Руската и на Румънската църква в София, софийският протосингел и други клирици. По време на причастния протосингелът ставроф. ик. Ангел Ангелов произнесе проповед за живота и подвига на днес честваните светци. А след отпуста патриархът и българският епископат, много архимандрити, йеромонаси, архиерейски наместници, свещеници и дякони от Софийска епархия и от други епархии отслужиха молебен за здравето и дългоденствието на Българския патриарх Неофит. В края на молебена от името на Св. Синод на БПЦ поздравление към Светейшия ни патриарх поднесе Неврокопският митрополит Серафим. В него той каза:

Продължение: Празникът на небесните покровители на Българския патриарх

Да помогнем на Валентин!

User Rating:  / 15

Picture1khПриятели и колеги в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” в последните дни усилено и тревожно събират средства за своя приятел и колега Валентин Станиславов Бонев, студент в І задочен курс. Той е роден през 1976 г. в гр. Перник, там живее и сега. Завършил е паралелния курс на СДС и се готви да стане свещеник.

За съжаление Валентин, който е семеен и има едно дете, страда от лоша болест – тумор на лява паротидна (т. е. околоушна слюнна) жлеза. Вече е постъпил за операция, която ще се направи в Специализираната болница за активно лечение по онкология в София, кв. „Дървеница”. Помощта е неотложна, тъй като операцията е насрочена за 22-23 януари 2015 г.

Призоваваме всички, които имат възможност, да подпомогнат Вальо и неговото семейство в тази нелека битка с коварното заболяване. Банковата сметка е в ОББ:

BG88UBBS80021020950640

BIC КОД UBBS BGSF

Нека към материалната помощ да прибавим и нашата молитвена подкрепа в тези критични за Валентин дни, за да го помилва всеблагият Бог!

Рилският игумен е посетил вътрешния министър по негова покана

User Rating:  / 19

430x289Днес министърът на вътрешните работи Веселин Вучков е посетил Рилската св. обител и се е срещнал с игумена, Адрианополски еп. Евлогий. Двамата са коментирали възможностите за по-добро взаимодействие за опазване на обществения ред и сигурността на територията на националния обект, какъвто статут получи манастирът през миналата година. Министърът, който е родом от с. Стоб в поречието на Рилска река, по време на срещата е поел ангажимент от месец март да бъде възстановена денонощната охрана на Рилската св. обител от полицията, както съобщават от пресцентъра на МВР. Министър Вучков е подчертал, че манастирският комплекс, като паметник на културата със световно значение под закрилата на ЮНЕСКО, трябва да бъде обект на особена грижа от неговото ведомство. А режимът на работа на полицейските патрули там беше променен от октомври 2014 г. в съответствие с последните изисквания на новия Закон за МВР, както поясняват от областната дирекция на полицията в Кюстендил.

Вътрешният министър и игуменът на манастира са обсъдили и възможностите за осигуряване на допълнително бюджетно финансиране, с което да бъде довършен комплексът от сгради при Самоковската порта на манастира. В тях са предвидени помещения за полицейски служители, за екипа на „Пожарна безопасност и защита на населението”, включително и гаражи за противопожарните автомобили, пощенска станция и канцелария на кметския наместник. За съжаление през последните няколко години Дирекция „Вероизповедания” е отказвала да отпусне целеви средства от бюджетното перо, гласувано от НС за нуждите на БПЦ, за да се довърши започнатият преди близо десетилетие сграден комплекс.

Православни от различни народности на Богоявленско празненство в Цюрих

User Rating:  / 24

20150119 191907На 19 януари 2015 г. представители на православните църкви в Швейцария се събраха в 19 ч. на брега на Цюрихското езеро, за да отпразнуват с Велик водосвет кръщението на нашия Бог и Спасител Иисус Христос. Беше предпочетен късният час заради работния ден – понеделник.

При температури минус 8 градуса Великия водосвет на брега на Цюрихското езеро отслужиха трима православни клирици. Това бяха двамата наши свещеници, периодично и на доброволни начала обгрижващи българската емиграция в Швейцария – иконом Виктор Иванов-Цимер и прот. Йордан Пашев, както и прот. Михаил Земан от руския храм "Възкресение Христово” в града.

Продължение: Православни от различни народности на Богоявленско празненство в Цюрих

Благотворителна акция в помощ на деца и възрастни хора в столичния храм „Възнесение Господне”

User Rating:  / 12

10314028 10152421592243114 4576443308088212187 nОт днес до 25 януари (неделя) можете да дарите дрехи, обувки и книги за възрастни хора и за деца от 0 до 18 г. Нуждаещите се в ученическа възраст можете да зарадвате с учебни помагала, играчки, спортни пособия, развлекателни игри и пр. Всички те може да са нови или втора употреба, но трябва да са здрави и почистени. Даренията се събират в столичния храм „Възнесение Господне” (срещу румънското посолство).

Даренията се набират като част от благотворителната кампания „Ти имаш, а някой не…” на сдружение „Дари любов” (give-love.eu) и ще бъдат раздадени на деца и възрастни от социални институции на територията на община „Петрич”, на социално слаби семейства и нуждаещи се хора от града. Подборът на социално слабите, които ще бъдат зарадвани с даренията, е направен с помощта на дирекция „Социално подпомагане” към общината. Оттам са предоставили информация на сдружението за нуждаещите се от града.

„Дари любов” за втори път си партнира с енорията на храм „Възнесение Господне” в събирането на дарения. През май 2014 г. в столичния храм се събираха дрехи, които бяха раздадени на нуждаещи се деца по случай 1 юни – деня на детето (тук). Там за по-малко от седмица жители от всички краища на София дариха огромно количество дрехи, играчки и книжки. Енориашите от храма приеха изключително радушно възможността да подкрепят инициативата и също се включиха много активно в набирането на даренията.

Продължение: Благотворителна акция в помощ на деца и възрастни хора в столичния храм „Възнесение Господне”

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.