Карикатури

6 users and 2882 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

В египетските учебници махат текстовете, призоваващи към свещена война

User Rating:  / 3
00Министерството на образованието в Египет ще премахне от учебната програма религиозни текстове и имена на религиозни мюсюлмански дейци, свързани с идеологията на свещената война. В списъка на цензурираните ще попадне и султан Саладин, мюсюлманският владетел, воювал с кръстоносците през 12 век. Правителствената инициатива има за цел да намали силата на ислямистката идеология в страната, но срещна протестите на радикално-настроените ислямски среди. Салафитите заявиха, че новата власт е обявила война на исляма. Според тях реформата е насочена към унищожаване на ислямската идентичност и капитулация. „Как са посмели да премахнат сури от Корана? Те нямат право да изопачават националната история само, защото у тях са възниклани илюзиите, че те могат да провокират хората към насилие и убийства?”, заяви лидерът на една от салафитските партии Ясер ал-Борхами.
 
От учебниците са отпаднали и някои циати от Корана и суната, призоваващи към военни действия и по-конкретно е премахнат хадисът, според който Мохамед е казал: „На мен ми е заповядано да се сражавам с хората дотогава, докато те не започнат да говорят: Няма друг бог, освен Аллах”.
 

Почина видният гръцки канонист проф. Панайотис Христинакис

User Rating:  / 9

xristinakisВ ранната утрин на 21 април 2015 г. почина именитият професор по църковно право в Богословския факултет на Атинския Каподистриев университет Панайотис Христинакис. Упокои се в Господа един наистина достоен човек, заслужил много за развитието на църковноправната наука, както и за защитата на правата на Църквата в съвременното общество и пред съвременната държава. Проф. Христинакис десетилетия наред беше преподавател в департамента „Социално богословие” при БФ на Атинския университет. В своя над 40-годишен преподавателски стаж той беше преподавал на много хиляди студенти, реализирали се в различни области на живота, включително и като архиереи на почти всички поместни православни църкви. В сърцата на своите възпитаници той оставяше винаги любов към науката, най-вече към богословието и към св. православие. Работата на проф. Христинакис беше съсредоточена в областите на църковното (каноничното) право, църковното семейно право, ученията на св. вселенски събори и църковната история. Освен богословско образование той имаше и юридическо, като беше известен адвокат от Атинската адвокатска камара.

Заради наистина бащинското му отношение към всички студенти те от сърце го наричаха „нашия татко”, съответно и неговата съпруга – „нашата майка”. Проф. Елени Христинаки също беше преподавател в БФ – по Библейски еврейски език и Старозаветна херминевтика. Панайотис беше човек жизнерадостен, винаги усмихнат и изпълнен със сила и желание за работа. Живата връзка със студентите беше за него най-важното и може би това правеше неговите лекции изключително интересни, а залата, в която преподаваше, беше винаги препълнена със студенти не само от богословския, но и от други факултети. В паметта на всички ще остане неговия отчетлив тембър и значимите примери от живота, с които подплатяваше казаното. Неговата сърцатост и духовност го правеше един от любимите професори на всички.

Продължение: Почина видният гръцки канонист проф. Панайотис Христинакис

Нов храм беше осветен в брезнишкото село Ребро (фоторепортаж)

User Rating:  / 5

IMG 20150425 121956На 25 април 2015 г., в деня на паметта на св. апостол и евангелист Марк, беше извършено пълно освещаване с полагане на св. антиминс на новоизградения храм „Св. Николай Чудотворец” в село Ребро, община Брезник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит освещаването извърши Браницки еп. Григорий, негов викарий. Заедно с епископа служиха ставрофорен ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска епархия, архим. Пахомий, игумен на Дивотинския манастир, и свещ. Константин Стойчев от Брезник, който е енорийски свещеник и на малкото село Ребро (с около 30 постоянни жители). В св. престол на храма беше вложена частица от реброто на св. вмчк Трифон. „Нищо не е правено нарочно, каза протосингелът о. Ангел, просто имаме една част от реброто на св. Трифон, не сме търсили някаква връзка с името на селцето”.

Продължение: Нов храм беше осветен в брезнишкото село Ребро (фоторепортаж)

Заловиха крадец на дарения в Троянския манастир

User Rating:  / 10

68В Троянския манастир е била извършена кражба на касите за дарения в обителта. Откраднатата сума възлиза на 1360 лв. Полицията е заловила извършителя, който е признал за престъплението и е задържан за 72 часа. Той е 26-годишен мъж, който според игумена на ставропигиалния манастир епископ Сионий е бил общ работник. Началникът на Районното управление „Полиция” в Троян Марин Ичев е заявил обаче пред БТА, че мъжът е бил послушник в манастира, криминално проявен и с условна присъда за кражби отпреди да стане послушник.

В Москва тържествено посрещнаха десницата на св. Георги Победоносец

User Rating:  / 8

20На 24 април атонски монаси донесоха в Москва за поклонение десницата на св. Георги Победоносец, която се съхранява в светогорския манастир Ксенофонт. Светинята пристигна по повод отбелязването на 70-годишнината от победата над фашизма във Великата отечествена война. Св. Георги Победоносец е почитан като небесен покровител на руската армия и на град Москва. Неговото изображение присъства и на герба на града.

Реликварият със св. мощи пристигна в Москва по решение на свещения кинотис на Света Гора и с благословението на Московския патриарх. Организатор е фондация „Св. равноапостолен княз Владимир”.

В продължение на два месеца св. мощи ще бъдат занесени в няколко руски града със славата на градове-герои: Смоленск, Орел, Тула, Санкт-Петербург. В Москва светинята ще бъде от 6 май до 11 май в едноименния храм на св. Георги.

Св. мощи са носени лично от игумена на манастира Ксенофонт архим. Алексий. Освен ковчежето със св. мощи атонските монаси са донесли и чудотворна икона на светеца от 9 век, която се съхранява в техния манастир. „Благодаря на Бога и на нашата владичица Богородица, на които служим на Света Гора, благодаря и славя великомъченик Георги, покровител на нашия манастир Ксенофонт. Радвам се, че се намирам на руска земя, която е родила много светци, която е тясно свързана с гръцкия народ. В навечерието на големите празници, които скоро ще отбележите във вашата страна, а също и в навечерието на празника на св. Георги ние ви донесохме драгоценно благословение от Света Гора – десницата на светия великомъченик Георги Победоносец. Това е благословение за вашата страна, за вашите семейства и за всеки от вас”.

Организаторите на събитието възнамеряваха да получат и разрешение от кинотиса и от Зографския манастир мощите на светеца да бъдат съпровождани от чудотворната икона на великомъченика, която се съхранява в българската светогорска обител. Руските медии не съобщават нищо за развитието на тази инициатива.

Главата на йезуитския орден е уволнил ръководството на Папския източен институт

User Rating:  / 5

12Върховният генерал на Обществото на Иисус (Societas Jesu, официалното название на йезуитския орден) Адолфо Николас е уволнил ректора, заместник-ректора и двамата декани на Папския институт за източни изследвания, според в. L’Esspreso, цитиран от Седмица.ru.

Американският свещеник-йезуит Джеймс Макейн, който беше назначен за ректор през 2010 г., все още фигурира като ректор на авторитетното учебно завение в сайта на Източния институт, който е най-големият център на Римокатолическата църква за изследване на източното християнство. Според източници на вестника ректорският пост е временно поет от Самир Халил Самир, египетски свещеник-йезуит и автор на книги за исляма.

Папският източен институт е основан през 1917 г. и впоследствие е поверен на Обществото на Иисус. През последните години институтът е в затруднено положение поради липса на собствени специалисти и необходимостта там да гостуват професори от други университети. Гост-лекторите били принудени да изчитат лекционния курс за целия семестър в рамките на една-две седмици, което се отразявало на качеството на обучение на студентите, твърди италианският вестник.

Ловчанска митрополия издаде Евангелие за деца

User Rating:  / 11

Evangelie-za-deca-cover thПрез последните години Ловчанска митрополия стартира няколко църковно-просветни проекта, целящи евангелското слово да достигне до повече хора и най-вече до децата и младежите. Епархията провежда ежегоден филмов фестивал, концерти, катехизични беседи и др., а през миналата година обнови своя сайт с модерен дизайн и промени името на „Пътят към Бога”, с което даде заявка, че съдържанието на публикациите в него няма да се ограничава само с тясно епархийските новини и прояви, а има по-широки образователни цели.

Тези дни митрополията представи и своето ново издание: „Евангелие в преразказ за деца”. То е насочено към младежката аудитория, предлагайки Благата вест за идването на Спасителя Иисус Христос в разбираема за деца форма. Книгата е превод от руски, а оригиналът е на издателството на Троице-Сергиевата Лавра. Изданието е луксозно и богато илюстрирано с икони и снимки от Светата земя.

Продължение: Ловчанска митрополия издаде Евангелие за деца

С тридневни тържества БПЦ ще отбележи 1150 г. от покръстването

User Rating:  / 9

1024px-The Great_Basilica_Klearchos_1На 1, 2 и 3 май на територията на Варненска и Великопреславска епархия ще се проведат тържествата по повод 1150 г. от покръстването на българския народ, съобщават от пресцентъра на митрополията. Гости на честванията ще бъдат: представители на поместните православни църкви, премиерът Бойко Борисов, депутати, представители на местната власт, общественици. Сред официалните гости е и Н. В. Симеон ІІ Сакскобургготски, бившият премиер на България.

Тържествата ще започнат на 1 май, когато в Голямата базилика в Плиска митрополит Йоан ще кръсти масово деца от цялата страна.   

Продължение: С тридневни тържества БПЦ ще отбележи 1150 г. от покръстването

Гр. Костенец ще чества Гергьовден за първи път в обновения си храм

User Rating:  / 7

unnamed-6С тържествено богослужение на 6 май ще отбележи храмовия си празник обновената след основен ремонт църква „Св. вмчк Георги Победоносец” в гр. Костенец. Песнопенията по време на празничната служба ще изпълни Формация за източно-църковна музика „Трисагион”. Певците ще вземат участие в богослужението по покана на предстоятеля, ставрофорен ик. Георги Георгиев, който ще отслужи утренята и светата литургия. Богослужението ще започне в 8 ч.

Храмът „Св. вмчк Георги Победоносец” в Костенец беше изцяло ремонтиран, а богослужението при обновлението на 18 декември 2014 г. оглави Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска епархия, архиерейския наместник на Ихтиманска духовна околия ик. Йосиф Серев, както и протоиерей Антон Апостолов и свещеници от съседните населени места (сред тях и ставроф. ик. Пламен Димитров от гр. Долна баня, епархийски съветник).

И тогава песнопенията по време на богослужението се изпълняваха от формация „Трисагион”.

Заради грижите по храма отец Георги беше отличен с офикия ставрофорен иконом. 

Снимки: Фейсбук-страница на енорията на храм „Св. вмчк Георги Победоносец”, Костенец

Продължение: Гр. Костенец ще чества Гергьовден за първи път в обновения си храм

Гръцки митрополит служи в одринската българска църква „Св. Георги”

User Rating:  / 12

640px-BulgarianChurchНа 23 април, когато се чества паметта на св. вмчк Георги по новия стил, в българския храм „Св. Георги” в Одрин беше отслужена св. Литургия от Адрианополския митр. Амфилохий от Константинополската патриаршия. Както е известно, българските храмове на територията на Турция са в църковната юрисдикция на Вселенския патриарх и той е използвал това свое право да изпрати за служба митрополита, който носи титлата „Одрински”, макар в този град да няма запазена нито един гръцки храм, нито пък има православни гърци. Този акт безспорно затвърждава юрисдикцията на Патриаршията над българските храмове в Одрин и вероятно ще продължи и в следващите години. Това ще е и единствената възможност за новия Адрианополски митрополит да служи поне веднъж годишно в града, чиято титла носи. А иначе в словото си, което владиката се беше постарал да се преведе и чуе и на български, той ясно каза, че по този начин той упражнява юрисдикцията си на Адрианополски митрополит, каквото и да означава това.

Българската общност от Истанбул заедно с няколкото семейства българи от Одрин ще отпразнуват Гергьовден на 10 май, неделя, вместо на 6 май, за да могат в почивния ден да участват в празника всички, които пожелаят. За този празник българската общност е помолила Св. Синод на БПЦ да изпрати архиерей да оглави богослужението. Очаква се другата седмица Св. Синод да реши, кой епископ ще изпрати, за да се поиска своевременно и разрешение от патриарх Вартоломей той да служи в Одрин. Както всяка година, така и сега се очакват от България за празника в Одрин да отидат стотици тракийски българи и техните потомци.

Продължение: Гръцки митрополит служи в одринската българска църква „Св. Георги”

За вярата и суеверията във „Вяра и общество”

User Rating:  / 5

inГост в новото предаване на „Вяра и общество” ще бъде Ловчанският митр. Гавриил, а тема на разговора с него са вярата и суеверията на съвременните българи. Отправна точка ще бъдат апокалиптичните прокоби, които разпали в медиите инцидентът със счупения фенер с благодатния огън на този Великден. Събеседниците ще търсят отговор на въпросите: докъде се простират възможностите на човека и имаме ли очи, за да видим истинските чудеса около себе си?

Друга тема в предаването ще бъде канонизацията на арменците, жертви на османския геноцид през 1915 г. Вартануш Топакбашян, главен редактор на сп. „Ереван” и потомък на арменски бежанци у нас, ще разкаже за паметта и прошката и... за едно спасено арменско евангелие отпреди 100 години.

Акценти в същия брой са представянето на новите книги на фондация „Комунитас”: Срещи със Солженицин от прот. Александър Шмеман и Проповеди от Джон Нюман. Новите заглавия ще представи Тони Николов.

А разговорът на тема „Консумативна култура и/или духовност” и защо основен обект в рекламите е тялото, но никога душата, е предизвикан от неотдавна провела се международна конференция.

Арменската църква канонизира 1.5 милиона жертви на геноцида (обновено)

User Rating:  / 7

11058371 477646429060746 5595538082076956336 nНа 23 април край столицата Ереван Арменската църква канонизира 1.5 млн. жертви на геноцида в Османска империя преди век, съобщава ТАСС. На събитието присъстваха държавни глави, патриарсите на арменските апостолически църкви в Киликия, Йерусалим и Истанбул, висши духовници от 32 поместни  православни църкви от целия свят. БПЦ беше представлявана на тържествата от Русенски митр. Наум и прот. Василий Сарян, софийски православен свещеник от арменски произход.

В личен разговор с Карекин ІІ, патриарх-католикос на всички Арменци, митрополит Наум изказа съпричастността на православните българи към трагедията, сполетяла арменския народ преди столетие. От името на Българската православна църква владиката поднесе в дар на патриарх Карекин ІІ икона с Неръкотворния образ на Господа Иисус Христос.

Церемонията се състоя на открит олтар и беше водена от главата на Арменската апостолическа църква – Върховния патриарх Карекин II. В словото си Киликийският католикос Арам I каза, че „Арменската православна църква с прости, но дълбокомислени думи описва светците като изпълнени със силата на Светия Дух мъченици, победили злото и отдали живота си и за увековечеване на християнските истини”.

Продължение: Арменската църква канонизира 1.5 милиона жертви на геноцида (обновено)

Св. Синод пише до премиера по повод предмета „Религия”

User Rating:  / 8

43333Св. Синод на БПЦ е изпратил официално писмо до премиера Бойко Борисов с искане за промени в Закона за предучилищното и училищното образование преди окончателното му приемане от Народното събрание. Архиереите настояват „за утвърждаване статута на учебния предмет „Религия” наравно с общообразователните учебни предмети в българската образователна система”.

Като посочват, че „образованието на децата е едностранчиво и непълноценно”, архиереите отбелязват, че е необходимо училището да спомага учениците да изградят здрави духовно-нравствени критерии и способности за практическо приложение на получените знания. Затова Св. Синод настоява „всяко дете задължително да придобие нравствено възпитание”.

Продължение: Св. Синод пише до премиера по повод предмета „Религия”

Филм за схиигумения Мария (Дохторова) ще бъде показан в София

User Rating:  / 5

87777На 27 април от 18.30 ч. ще се състои премиерата на филма „Схиигумения Мария, велика подвижница на нашето време”. Той е дело на режисьора Марин Градинаров и ще бъде показан в малката зала на Руския културно-информационен център на ул. „Шипка” в София.

Схиигумения Мария (в света Лидия Николаевна Дохторова, 1896-1978 г.) е основателка на сегашния манастир „Св. Петка” над Банкя. Бурните години на двете световни войни и Октомврийската революция я довеждат през Молдова, Югославия и Албания в България, където тя се установява в малкия тогава манастир "Св. Петка" над с. Клисура, северозападно от Банкя. Сред духовните й чеда е и сегашният Ловчански митр. Гавриил, който преди години написа книга за живота на подвижницата и духовните й завети. Сега българската публика ще може да види и филм за нея.

Премиерата се организира съвместно от Ловчанска митрополия, Руския културно-информационен център и Форум „България-Русия”.

Стотици хиляди на протест в Етиопия срещу масовите убийства на християни

User Rating:  / 10

1429769879 8Стотици хиляди жители на Етиопия излязоха на протест в столицата Адис Абеба срещу масовите убийства на християни, след като над 20 чуждестранни работници – повечето християни от Етиопия – отново бяха убити в Либия от либийския клон на „Ислямска държава”.

В неделя беше публикувано видео, показващо обезглавяването и застрелването на жертвите.

Министър-председателят на Етиопия предупреди за опасностите от нелегалната имиграция и определи убийствата като „сатанински”.

„Ислямска държава” и други джихадисти действат в много градове на Либия, която е разкъсвана от граждански конфликт от миналата година, но е нестабилна от дълго време – от свалянето на лидера Муамар Кадафи през 2011 г.

„Тази седмица беше извършен жесток акт срещу наши съграждани в Либия, който не само показва какво е тероризмът, но също показва сатанинските цели на извършителите”, заяви премиерът на Етиопия Хайлемариам Десалегн на площада по време на протеста. Той призова за единство в борбата срещу нарастващия екстремизъм в Етиопия.

В края на протеста се е наложило полицията да използва сълзотворен газ срещу демонстранти, които започнали да хвърлят камъни по служителите на реда.

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.