Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави днес молебена за 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. В съслужение с патриарха бяха Маркианополски епископ Константин, Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод и председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, свещеници от храма и от столицата, дякони. По време на молебена Негово Светейшество прочете молитва за всички учащи се, в която призова Божията благодат над тях, за да се просвещават и да израстват благовъзпитани в Божията премъдрост.

След молебена патриарх Неофит се обърна към богомолците със слово, в което подчерта важността на християнизаторското дело на светите равноапостолни братя и просветители на славянския род Кирил и Методий. „Прекланяме се и прославяме тяхното дело и подвиг, които Църквата винаги е приравнявала с делото на самите Христови апостоли, засвидетелствайки по този начин непреходното значение и величието на стореното от тях, както и своята вечна благодарност и признателност към богомъдрите Солунски братя“, каза Негово Светейшество.

В словото си той призова: „Нека у всекиго от нас никога не угасва онзи скъпоценен пламък, който в далечните дни те запалиха сред нашия народ – пламъка на просветата и на православната ни християнска духовност, за да пребъде делото на славянските просветители, за да пребъде и „държавата на духа” – нашата свидна православна България!“

След молебена Негово Светейшество, духовниците и миряните от катедралния храм се присъединиха към официалното честване на 24 май пред паметника на св. братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, посветена на славянските просветители. Там беше извършен празничен водосвет.

4.63636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

ЧРДПреди 11 години на 24 май в публичното пространство стартира своята дейност православният портал "Двери на православието". Неговата цел е да предоставя независими църковни новини и да ориентира българското общество в християнското учение и църковния живот.

Създаден като доброволен проект, Двери може да си позволи пълна независимост и само едно пристрастие – търсенето на Истината. Затова сайтът има каузи, които защитава без да пести сили, отваря теми, за които не може да се мълчи, поставя въпроси, които изискват отговори, работи без почивен ден, стараейки се да предоставя на своите читатели най-бързата, най-интересната и най-независимата информация.

От друга страна, "Двери" e мащабен проект заради участието в него на много доброволци извън екипа на създателите му. Порталът функционира и осигурява разнообразна информация благодарение на своите сътрудници от различни части на страната и света.

Днес Двери празнува 11 години от създаването си. От гледна точка на бизнеса това е нелогичен проект, който няма рационално обяснение за своето съществуване. Той се основава единствено на християнския стремеж за проповед на Христос и споделянето на нашата вяра. "Двери" не се стреми да налага мнения, а предлага информация, не манипулира, а ориентира, не приема никакво насилие, още по-малко в областта на вярата и на живота във вярата. Затова призивът на неговите създатели към читателите от основаването досега остава непроменен: „Нашата вяра: ела и виж“.

На всички наши сътрудници и читатели честитим днешния празник 24 май и желаем много здраве и още дълги години да сме заедно в Двери.бг!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

featured bulgaria 31 alexander nevski churchНа 24 май Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще отслужи празничния молебен за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

В богослужението, което ще започне в 10 ч., ще вземат участие новият председател на църковното настоятелство на катедралата архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод, и храмовото духовенство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

fotoМинистърът на културата на Албания г-жа Мирела Кумбаро обяви на пресконференция плановете на правителството да предаде за стопанисване на частни лица редица паметници на културата в страната, тъй като държавата не е в състояние да плаща разходите за тяхното съхраняване и възстановяване.

В отговор на въпрос за съдбата на манастирите и храмовете на Албанската православна църква, които към настоящия момент са собственост на държавата, министърът заяви: "Аз призовавам религиозните общности да вземат участие във възстановяването на паметниците. Освен това считам, че църквите са чудесни места за организирането на културни и обществени представления - концерти, изложби и форуми".

Неотдавна Албанският архиеп. Анастасий изрази своето мнение, че "Албанската православна църква и до днес е преследвана от властите: и до сега не са й върнати светите места, конфискувани от атеистичния режим, включително многобройни манастири". Според него не е работа на политическата власт да определя кое е светиня и кое не.

Цялата статия: Министърът на културата на Албания: Църквите са много подходящи за концерти и форуми

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

IMG 20160522 145408Преди няколко години тогавашният Неврокопски митрополит Натанаил (Бог да го прости!) установи една добра практика: в Неделята на разслабения да се отслужва света литургия в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" в присъствието на всички онези, които допринасят за делото на епархийската църква или са допринесли, а вече не са сред нас. Защото това е свято дело и то трябва да се цени, почита, насърчава и продължава. Делото на Църквата не е работа само на митрополита или на клира, а по-скоро трябва всеки един според способностите и възможностите си да допринася, както пише народният поет: богатий с парите, сюрмахът с трудът, момите с иглата, учений с умът.

Тази практика вече може да се каже, че е традиция. В днешния неделен ден, 22 май, в манастира "Св. Георги" се събраха четирима архиереи: Неврокопски митрополит Серафим, Карпасийски епископ Христофор от Кипърската църква, Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, и Драговитийски епископ Даниил, брат на Хаджидимовския манастир и сега викарий на митрополита за САЩ, Канада и Австралия. Заедно с тях бяха монаси, свещеници, дякони, сътрудници в просветното и благотворителното дело в епархията, дарители, вярващи от епархията и страната, дори от съседна Гърция.

Цялата статия: Среща в името на Богочовека

4.84 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (25 Votes)

61885 300x200Днес на заседанието си Св. Синод на БПЦ е взел решение да назначи архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод, за изпълняващ длъжността председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала.

Архим. Дионисий e не само махнат от „Св. Александър Невски“, но му е наложено запрещение за служение, което означава, че няма право да извършва богослужения. Назначена е специална анкетна комисия, която ще разследва каноничните нарушения, направени от него.

Кворумът на синода беше осигурен днес от Варненския митрополит Йоан, който се завърна от о. Крит, където участваше в подготовката на Всеправославния събор.

За bTV архимандрит Дионисий заяви, че няма да коментира решението на Синода. Той допълни, че запрещение от богослужение на духовник, наречен за епископ, може да бъде взето само на Архиерейски събор с пълно мнозинство. (За сведение: Досега Архиерейският събор на БПЦ не се е събирал никога, бел. ред).

Ето и пълния текст на решението на Св. Синод, взето с пълно единодушие от присъстващите митрополити:

Цялата статия: Св. Синод постави Дионисий под запрещение (обновено)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Днес в София започна деловата си работа европейска конференция на Федерацията на европейските центрове за проучване и информация върху сектантството (Fédération Européenne des Centres de Recherche et d’Information sur le Sectarisme – F.E.C.R.I.S.) на тема „Жените в култовете – гурута и жертви“. Домакин на проявата е българският Център за проучване на нови религиозни движения. В събота, 21 май 2016 г., в УниБИТ ще бъдат изнесени поредица доклади от експерти по въпросите на сектите и гибелните култове. Според организаторите тази значима проява е израз на интереса и усилията на европейската общественост да се ограничи вредното и понякога много опасното въздействие на тоталитарните секти и гибелните култове, които твърде често се насочват към жените, разчитайки на тяхната емоционалност и доверчивост.

Основната цел на конференцията през тази година е чрез експертни становища и дискусия да се даде повече информация за различните деструктивни прояви на религиозна основа и опасността от тях за отделната личност и обществото, и по-специално – за ролята и мястото на жените в тях.

Достъпът до конференцията е ограничен поради естеството на споделяната по време на работата й информация.

По: http://infocultbg.org/

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

zx450y250 2760304Архимандрит Дионисий е бил освободен от поста председател на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ с решение на пълния състав на Светия Синод. Днес архиереите са заседавали, след като е бил събран кворум.

Предстои да се разбере къде ще бъде изпратен Дионисий и кой ще заеме неговия пост в храм-паметника.

2.66666666667 1 1 1 1 1 Rating 2.67 (6 Votes)

patrik tПо предварителна информация на 28 май Руският патриарх Кирил и президентът на Русия Владимир Путин ще се срещнат на Атон за участие в тържествата, посветени на 1000 години „руско присъствие“ на Света Гора. Планира се в честванията да вземат участие президентът на Гърция Прокопис Павлопулос и премиерът Алексис Ципрас.

Визитата на президента Путин на Света Гора все още не e потвърдена окончателно. Тя се планира още от пролетта, но няма 100-процентова сигурност, че ще се случи. Една от причините за липсата на информация са мерките за сигурност, които се налага да се предприемат заради посещението на високите руски гости.

Според гръцки медии, посещението на руския президент и Московския патриарх на Атон е предизвикало недоволството на някои представители на Вселенска патриаршия и на Гръцката църква. Според тях, след като Атон получава независимост през 1913 г. и става автономна монашеска държава,  в нея не може да има никакви национални „присъствия“.

Някои църковни наблюдатели считат, че организацията на тържествата по повод 1000-годишнината на руското монашество на Атон и визитата на патриарха, може да се тълкуват като пореден ход в църковно-държавната политика на Русия, целящ да демонстрира в навечерието на Всеправославния събор на величието, древността и широкия териториален обхват на Руската православна църква. В същото време във Вселенска патриаршия се отнасят скептично към неуместната пищност и национален колорит на предстоящия празник.

Височайшето посещение на Атон ще отразява руската консервативна телевизия „Царьград“, чийто главен редактор е Александър Дугин.

Източник: Независимая газета

Снимка: Ройтерс

4.83333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (12 Votes)

Както показа репортаж на БТВ тази вечер, Западно- и Средноевдропейският митрополит Антоний е бил днес в София и се е срещнал с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. По този повод от същата телевизия тържествено го обявиха за "зеления митрополит", каквото и да означава това.

Не е ясно защо митрополитът вчера сутринта беше в София, но не и на заседанието на Св. Синод на БПЦ-БП, а и днес е имал среща с министър, но пак е отказал да изпълни разпоредбата на Устава на БПЦ-БП, чл. 54. Никой архиерей не може да откаже участие в заседание на Светия Синод в пълен или намален състав, освен поради тежка, продължителна болест, немощ или други причини, признати за основателни от Светия Синод. При неизпълнение на това задължение архиереят подлежи на църковно наказание. 

Източници:

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

2010 09 17 019 1И днес членовете на Св. Синод не са могли да съберат кворум, за да започнат заседание. Днес в заседателната зала са били: Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и митрополитите: Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий, Неврокопски Серафим и Русенски Наум. Втори ден част от владиците не желаят да се явяват в синодната палата и да се заемат със задълженията си. Техните събратя, начело с Негово Светейшество патриарх Неофит, напразно са ги очаквали в заседателната зала. Поведението на недисциплинираните митрополити беше окачествено като безотговорно и като незачитане на съборното начало в Църквата.

По-старите архиереи коментират, че в миналото не е имало случаи на подобно целенасочено проваляне на синодални заседания. Може би това е един от новите прийоми на архим. Дионисий за вмешателство в църковните дела. В седмицата преди началото на сесията скандалният архимандрит се е обаждал лично на митрополитите, за да ги убеждава да не идват в София за заседанията именно с цел да няма кворум (припомняме, че писмото на клириците от "Св. Александър Невски" получи резолюция от патриарха да бъде разгледано на "заседание на Св. Синод в пълен състав"). Дошлите в столицата митрополити могат да бъдат считани за опозиция на амбициозния млад клирик.

Според други обаче, някои от митрополитите, които останаха по епархиите си, използват Дионисий като пионка в техни задкулисни игри.

Освен делата на Дионисий, митрополитите трябваше да решат и редица важни текущи въпроси на БПЦ, които обаче бяха жертвани заради личните интереси на някои митрополити.  

Голяма е вероятността утре заседанието на Св. Синод да се провали отново.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (9 Votes)

IMG 5950На 14 май в сградата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” се проведе традиционният девети годишен семинар на учителите по религия от София. Организатори бяха Районен инспекторат по образование София-град и Центърът по катехизическо  и религиозно обучение към Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. 

Темата на тазгодишния семинар беше „Музиката в обучението по религия”. Затова форумът беше открит с песнопения, изпълнени от ученички, изучаващи религия в столичното 67 СОУ. 

Проф. д-р Божидар Андонов се обърна към участниците, като посочи, че музиката е важно итерактивно средство и църковните песнопения са ценни не само със своето звучене, но и с богословските истини, вложени в тях.  

Ваня Станчева накратко изложи методическите указания при използването на църковното пеене и музиката в часовете по религия. Тя подчерта, че използването на музиката трябва да е добре обмислено и да се прецени целта й. Да се има предвид сложността на текстовете на много от песнопенията, както и на музиката, и те да се подберт според възрастовите особеност ина децата.

За първи път от дълги години на семинара присъства и представител на Софийската митрополия. С благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит във форума взе участие Андрей Касабов, секретар на митрополията и докторант по Църковна музика. Той поздрави участниците в семинара от името на предстоятеля на БПЦ.

Цялата статия: В Богословския факултет на СУ се проведе семинар на столичните учители по религия

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

2016-05-18 1652„Помнете вашите наставници…“ (Евр. 13:7)

Вчера в Богословския факултет на Софийския университет беше представен сборникът „Два стълба на храма“, който съдържа материалите, предложени на научна сесия в чест на  юбилеи на богословите проф. протопрезвитер Николай Шиваров и проф. д-р Славчо Вълчанов. Сборникът е 11 том от поредицата „Библейска библиотека“ и съдържа материали на библеисти от София и В. Търново – ученици и наследници на двамата професори, както и на колеги и докторанти.

Съставителят на изданието доц. д-р Ивайло Найденов сподели: „Публикуването на този сборник стана възможно благодарение на щедрата помощ на настоятелствата при храмове, в които честваните юбиляри са служили и са се черкували, проповядвали и пели на клироса, където са се чувствали част от енорията“.

Цялата статия: Представиха сборник, посветен на двама бележити български старозаветници

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

154AA2BB609C2A79DACB32DDAC4AD881B64B3B6CD42E86C968pimgpsh fullsize distrСамо шестима митрополити са се явили днес на първото заседание от редовната сесия на Св. Синод. Поради липса на кворум владиците не са започнали решаването на въпросите от дневния ред. В заседателната зала са присъствали: Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и митрополитите: Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Русенски Наум. След 11 ч. в синодната палата пристигна и Доростолският митрополит Амвросий, но и неговото присъствие не е достатъчно за достигане на кворум.

Пред синодната палата се бяха събрали миряни, протестиращи против действията на архим. Дионисий, които уронват престижа на Българската православна църква. Привърженици на скандалния архимандрит също бяха там. Полиция охраняваше сградата на Св. Синод, а десетки журналисти очакваха решението на митрополитите, които трябваше да се запознаят в детайли с мотивите за действията на Дионисий и да решат как ще санкционират клирика.

Цялата статия: Безплодно: Светият Синод не успя да се събере за редовно заседание

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

Засега присъствието пред синодната палата протича вяло. Наоколо са се събрали около 25 мълчаливо присъстващи и около 10 контра-присъстващи. Присъстващите са с хоругви, контра-присъстващите са с плакати, разпечатани на лазерен принтер, от които се открояват "паството си пази пастора" и "ние тачим Дионисий".

Пълен провал се оказа насроченото за днес заседание на Св. Синод. Повече от половината митрополити не пристигнаха в синодната палата за участие в сесията. До обяд обаче нямаше информация за това дали се провежда заседание или не. Към 11 ч. от пресцентъра на Св. Синод беше разпространена дезинформация, че владиците заседават. Малко пред 13 ч. стана ясно, че митрополитите не са събрали кворум и не могат да бъдат взети никакви легитимни решения.

20160518 09564820160518 100022

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.