Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

Карикатури

4 users and 3978 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Украинската църква канонизира нови светци

User Rating:  / 2

C0V nc8tQ3IНа своето редовно заседание Св. Синод на Украинската православна църква под председателството на Киевския митрополит Онуфрий взе решение за причисляване към лика на светците на Полтавския и Переяславски епископ Иларион (Юшенов) († 1904 г.) и на блажения Вартоломей Бондаренко (или Чигирински) († 1931 г.). Председателят на синодната комисия по канонизациите Херсонски архиеп. Йоан е запознал архиереите с живота на двамата новопрославени светци и с близо вековното народно почитание към тях. Паметта на юродивия Вартоломей ще се чества два пъти – в деня на неговата смърт 4 (17) октомври и откриването на мощите му 7 (20) февруари.

160px-Stefan cel_MareОсвен това в църковния календар на Украинската православна църква ще бъде включен и св. Стефан III Велики – молдовски владетел, който беше канонизиран от Румънската православна църква през 1992 г. Почитта към него е много разпространена в Украйна, на него са посветени и много храмове. Това е причината той да бъде включен в местния църковен календар. Паметта му се чества на 2 (15) юли. Св. Синод е приел иконографските изображения на новопрославените светци, както и тропар, кондак и молитва към тях.

На снимката: Полтавски епископ Иларион

 

Зографски монаси взеха участие в Седмицата на православната книга

User Rating:  / 2

IMG 1310Български монаси от атонския манастир „Св. Георги Зограф” тази година взеха участие в проведената във Варна Седмица на православната книга.

Игуменът на св. обител архимандрит Амвросий, библиотекарят йеродякон Атанасий и йеромонах Висарион се срещнаха с участниците и гостите на Седмицата на православната книга в пленарната зала на Община Варна.

Йеродякон Атанасий изнесе беседа на тема: „Историята между времето и вечността”, в която сподели свои размисли върху историческата концепция на св. Паисий Хилендарски и неговата „История славянобългарска”. Монахът отбеляза, че книгата на св. Паисий остава засега единствената история на народа ни, написана от християнска перспектива. Въпреки неизбежните анахронизми и исторически неточности, тя може да се разглежда като „програмен” документ, макар че в своя най-съществен аспект тя остава една непоследвана програма. Историческото съчинение на Паисий, изградено в християнски дух, не противопоставя българите на другите народи, а изхожда от идеята за единството на човешкия род. Той представя историята на нашия народ в перспективата на универсално-християнския свят, в който ние сме участници. По отношение на църковните дела в Паисиевата история се наблюдават два плана. Единият е църковно-политически, например, симонията, заради която българите са извоювали правото на автокефалия, както и „злобата” на „гръцките владици” към българското им паство в периода на турското робство, които „с турска сила, а не според архиерейските правила вършат несправедливости и насилие спрямо българите”. Отец Паисий, обаче често излиза от плана на „политическата” църковност и това се случва, когато насочва вниманието си към светците и тяхното всеобщо дело. Според йеродякон Атанасий, полемиката на отец Паисий с останалите православни народи е спор не между чужди, но между членовете на едно семейство.

Отец Атанасий подчерта, че след Възраждането гледната точка към нашата история се променя и тя става националистическа. Според светогорския монах представата за нашето минало е представа за самите нас и следва да се стремим да не я изкривяваме, защото по този начин вредим преди всичко на себе си като народ.

Продължение: Зографски монаси взеха участие в Седмицата на православната книга

Българските митрополити благословиха учениците в първия учебен ден

User Rating:  / 5

1410794801Много училища в страната отбелязаха първия учебен ден с празнични водосвети.

Неврокопският митр. Серафим благослови началото на новата учебна година в Природоматематическата гимназия „Акад. С. Корольов” в Благоевград. На тържеството присъства и президентът Росен Плевнелиев, който също е бил ученик в Математическата гимназия. „Придобивайте духовни ценности, без които не се създават личности. Изграждайте в себе си готовността да се трудите за създаване на един по-справедлив, по-мирен, по-свободен и изпълнен с добродетелни хора свят. Не забравяйте, че проблемите в света се появяват не толкова поради липса на знания, но преди всичко заради липса на добродетели. Народът ни се нуждае от мъдри и добродетелни хора, иначе няма да имаме надежда”, каза митрополит Серафим.

indexРусенският митрополит Наум откри с водосвет учебната година в Основно училище „Васил Априлов” в Русе, където бе поканен от директорката г-жа Гергана Григорова. Той бе придружен от прот. Йоан Иванов и от Росица Георгиева, старши експерт по Религия в РИО – Русе. Митрополитът пожела на учениците да постоянстват в придобиването на знания, което ще допринесе за тяхното духовно и интелектуално израстване.

Ловчанският митр. Гавриил отслужи молебен в Гимназията за изучаване на чужди езици „Екзарх Йосиф І” в Ловеч. На откриването на учебната година присъства областният управител Милко Недялков. Откриването мина под знака на благотворителната кампания, организирана от децата под надслов "Бъди ангел за Ангел” в помощ на техния съученик Ангел, който страда от онкологично заболяване.

Старозагорският митр. Галактион благослови учениците на СОУ „Максим Горки” в Стара Загора, където по традиция през последните 12 години той открива новата учебна година.

Започва дело за собствеността върху църквата „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в Добърско

User Rating:  / 2

52fb2316123e1 largeВ Районния съд в Разлог започна дело, в което страни са Неврокопска св. митрополия, представлявана от митрополит Серафим, и Националният исторически музей, представляван от неговия директор Божидар Димитров, съобщи Българското национално радио. Неврокопска митрополия иска храмът „Св. Теодор Тирон и Теодор  Стратилат” в разложкото с. Добърско да стане църковна собственост. Митрополията настоява културното министерство да предаде църквата на митрополията въз основа на нотариален акт от 2003 г. Противниците на това намерение твърдят, че ако храмът стане действащ, това ще принизи неговия статут, докато сега местната власт се бори той да стане защитен обект на ЮНЕСКО. Освен това богослужението и паленето на свещи щели да увредят стенописите.

Продължение: Започва дело за собствеността върху църквата „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в Добърско

До края на януари храмовете връщат лихви по европроектите

User Rating:  / 1

Image 4307408_407Българските свещеници ще трябва да върнат във фонд „Земеделие” натрупани лихви по залежали проекти за реконструкция и ремонт на храмове. Крайният срок за това е 31 януари 2015 г. или 5 дни след като е поискано пълното изплащане на евросубсидията. Това стана ясно от думите на шефа на фонд „Земеделие” Лозана Василева, която присъства на семинар за църковни проекти в Рилския манастир в края на миналата седмица.

Без връщане на натрупаните лихви храмовете няма да получат евросубсидия.

Какъв е проблемът? Европравилата позволяват 50% от субсидията за реконструкция да се получи от съответния храм авансово, дори преди избор на строител. Парите постъпват в банкови сметки и започват да се трупат лихви, а има случаи, при които изборът на строител се бави дори и до 1 година.

Продължение: До края на януари храмовете връщат лихви по европроектите

Професор Иван Желев чества 70-годишен юбилей (обновено)

User Rating:  / 41

 MG_5968През този месец проф. Иван Желев, известният богослов, църковник и общественик, навърши 70 години. Своя юбилей той отбеляза сред близки приятели, съратници и роднини. С джинджифирова ракия и червено вино от Бачковския манастир домакинът посрещна своите гости, които му пожелаваха здраве и дълги години живот, за да се радва на своите наследници и на плодовете на своя труд.

Професор Желев е преподавател по Нов Завет в Богословския факултет на Софийския университет, специалист по новозаветен гръцки език, църковен журналист, бивш Директор на дирекция Вероизповедания към МС, председател на Ефория „Зограф”, член на много неправителствени организации, работещи за развитие на културата, църковната просвета и богословието.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит също поздрави юбиляра. В поздравителното си писмо той казва: „Уважаеми проф. Желев, в този паметен за Вас ден, в който отбелязвате своята 70-годишнина, приемете моите искрени пожелания за здраве и сила, бодрост на духа и помощ от Бога в по-нататъшните Ви трудове в областта на богословската наука и добри приноси за благото на Църквата Христова. На многая лета!”.

Продължение: Професор Иван Желев чества 70-годишен юбилей (обновено)

Черногорско издателство впечатли участниците в Седмицата на православната книга във Варна

User Rating:  / 15

IMG 1296В програмата на провелата се във Варна Седмица на православната книга бяха представени издателства и книги от Русия, Сърбия, Македония, Гърция, България. Представянето на информационно-издателска организация на Черногорско-приморската епархия „Светигора” впечатли силно участниците във форума. Директорът на издателството прот. Радомир Никчевич отбеляза, че то е създадено през 1991 г. при възкачването на митрополит Амфилохий на митрополитския престол в Черна гора. За тези 23 години издателството на Черна гора, чието население е колкото на град Варна, се превръща в най-голямото в Сръбската православна църква и се нарежда сред най-големите издателства в Сърбия. Когато митрополит Амфилохий поема ръководството на Черногорско-приморската епархия, там цари духовна разруха и опустошение, разказва отец Радомир. На територията на днешната държава Черна гора служат 15 свещеници, храмовете са разрушени. Митрополитът създава издателство „Светигора” като част от мисията за духовно обновление на епархията. През следващите 23 години промените следват с бързи темпове: обновени са 596 храма, ръкоположени са над 100 свещеници, издадени са повече от 500 заглавия на богословска и историческа тематика, сборници, справочници, албуми, детска литература. Издателството се насочва към издания, които отговарят на интересите на съвременните хора. „Важно място в стратегията ни е дизайнът на изданията, разказва отец Радомир, – той е модерен, прилича на дизайна в интернет и е атрактивен за младите”. Тиражите на книгите, които се издават на сръбски, са немислими за българските стандарти – между 30 и 120 хиляди.

В момента издателството работи по четири важни проекта:

Продължение: Черногорско издателство впечатли участниците в Седмицата на православната книга във Варна

Новите свещи в храмовете ще са по 40 ст. и 1 лев

User Rating:  / 14

1825Новите свещи, които предстои да влязат в употреба в храмовете, ще бъдат произвеждани от пчелен восък в Синодалния производствен комплекс „Илиенци” в София. Те ще се продават в два размера и съответно ще са на цена от 40 стотинки и от 1 лев. Тяхното производство все още е в процес на организация: подготвя се новата поточна линия и се търсят варианти за внос на материала, така че разпространението на свещите няма да започне по-рано от края на октомври, се посочва в съобщение на пресцентъра на Св. Синод. В него се казва, че производството и разпространението на досегашните парафинови свещи няма да бъде преустановено и те ще се продават в досегашните размери и цени паралелно с восъчните.

Предимството на новите восъчни свещи е, че те са от екологично чист материал, който не нанася вреда на здравето на хората и не поврежда църковните стенописи, нито опушва останалите икони, иконостаса, стените и пр., както правят парафиновите свещи.

Осиковският манастир отпразнува своя храмов празник

User Rating:  / 9

P1250196И тази година с молитвена тържественост беше отпразнуван храмовият празник на Осиковския манастир „Рождество на Пресвета Богородица”. Тъй като манастирът засега не е действащ, св. Литургия беше отслужена в енорийския храм на с. Осиковица, община Правец, Ботевградско. Селото е малко, а от няколко месеца няма свой енорийски свещеник. Затова местните християни с благословението на Ловчанския митр. Гавриил и завеждащия енорията архимандрит Йоан (Страшников) поканиха архимандрит Теодосий, служещ в Германския манастир „Св. Йоан Рилски”, Софийско, и доц. дякон Иван Иванов, преподавател в Богословския факултет на СУ, които извършиха богослужбата. За пръв път от 10 години насам празничната храна беше осветена в двора на църквата, тъй като местната общинска власт се противопоставя на желанието на жителите на малкото село да изградят поне един малък действащ храм на мястото на древния Осиковски манастир и достъпът до манастира е практически затворен.

P1250176В своята вдъхновена и богословски задълбочена проповед след края на литургията архимандрит Теодосий подчерта, че живеем във време, когато толкова много имаме нужда от молитвите на св. Богородица все повече и повече, че не бива да се отчайваме от възникналите трудности. Не случайно бл. Йероним казва, че храмът Господен направи Божията майка тя да стане Богородица и всички опити за възстановяване на храмове или за построяване на нови могат да разчитат на молитвеното застъпничество на Божията майка. Той обърна внимание на всички присъстващи: „И днес ние също имаме трудности и изпитания, днес няма да можем да посетим целокупно този толкова трудно възстановяван манастир, но ние няма да се откажем да се молим на Пресветата Дева да даде сили на всички вас да продължите делото си и да възстановите тази древна обител като отново действащ манастир, в който да се служи на Бога и да се изповядва православната вяра!”.

На Кръстовден започна учебната година в Софийската семинария (фоторепортаж)

User Rating:  / 14

10702103 730393477032119 553958991365465140 nПо традиция на 14 септември, Кръстовден, започва учебната година в Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски”. Празникът в духовното училище започна със св. Литургия, която оглави Западно- и Средноевропейският митр. Антоний. Той беше в съслужение с Главиницкия еп. Йоан, ефимериите на семинарията и дякон Васил Танев. В семинарския храм „Св. Йоан Рилски” се бяха събрали и. д. ректорът Димитър Костадинов, преподаватели, възпитатели, гости от Богословския факултет, семинаристи и първокурсници. В словото си в края на богослужението митрополит Антоний се обърна първо към преподавателите, като ми пожела да преподават богословските науки с търпение, с ентусиазъм и твърда вяра в Бога. На учениците владиката пожела с послушание да възприемат знанието за Бога, като скъпят дните и годините на своя живот и не ги пропиляват с безсмислени занимания. Митрополитът подчерта, че в духовната семинария освен богословски знания учениците следва да усвояват и практиката на църковния живот. В заключение той призова семинаристите да бъдат ревностни проповедници на Божието слово, но не толкова на думи, колкото със своите дела и начин на живот. Официалното откриване на новата учебна година започна с водосвет, отслужен от митрополит Антоний.

Продължение: На Кръстовден започна учебната година в Софийската семинария (фоторепортаж)

Сектантски пастор напълни зала 1 на НДК

User Rating:  / 14

hin11Зали 1 и 3 на НДК се оказаха тесни, за да поберат всички желаещи да чуят проповедта на Туфик Бенедикт Хин – американски пастор на сектата „Слово на вяра”, познат като Бени Хин. Той организира в НДК т. нар. „Вечер на чудеса и изцеления”. Посещението му у нас бе активно рекламирано през последните месеци и предизвика негативните реакции на редица протестантски общности, които го определиха като „опасен гуру и лъже-пророк”.

С влизането си посетителите намериха пощенски пликове на местата си, пише в-к „Телеграф”. По-късно става ясно, че всеки от присъстващите трябва да направи дарение, ако иска да си оправи житейските и най-вече финансовите проблеми. Гуруто приканва хората да дават по-големи суми, за да им се връща повече просперитет.

Продължение: Сектантски пастор напълни зала 1 на НДК

„Каритас България” призовават децата бежанци да тръгнат на българско училище

User Rating:  / 6

9165a599c19fcfd0666b007e26899cdc XLРимокатолическата организация „Каритас България” изпрати отворено писмо до българските политици във връзка с началото на новата учебна година. Проблемът, който се посочва в писмото е, че „голяма част от децата бежанци в България няма да влязат в класните стаи на 15 септември”. Затова те се обръщат „към представителите на бъдещото правителство да предприемат незабавни мерки”.

Още през юни  т. г.  експерти на „Каритас България” са предупредили, че повечето деца на бежанци в България няма да влязат наесен в училище, ако НС не приеме спешни промени в Закона за убежището и бежанците. Това е станало по време на състоялата се в Президентството кръгла маса на тема: „Достъп - осигуряване на пълен достъп до националната образователна система за търсещи закрила и бежанци”. До разпускането на Народното събрание обаче нужните законови поправки не са били гласувани. Експерти на „Каритас България” са настоявали да бъде разработена наредба между Министерството на образованието и науката и Държавната агенция за бежанците, която да регламентира възможността децата на бежанците да влязат в българско училище.

Продължение: „Каритас България” призовават децата бежанци да тръгнат на българско училище

Детски хор „Чисти сърца” се поклони пред мощите на св. Йоан Кръстител в Созопол

User Rating:  / 4

IMG 6146Дни преди новата учебна година група от детския хор „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян се завърна от едноседмичен творчески лагер на Черноморието. Децата с диригентката на хора Соня Цветкова имаха възможност да пътуват и до Созопол, за да посетят храм „Св. Кирил и Методий”, където се съхраняват откритите през 2010 г. мощи на св. Йоан Кръстител. Малките певци с вълнение пристъпиха към реликвата, станала едно от чудесата на България. Мощите на св. Йоан Кръстител бяха открити от екипа на проф. Казимир Попконстантинов по време на археологическите разкопки на средновековния манастир „Св. Йоан Предтеча” на острова край гр. Созопол.

След като се поклониха на Христовия Предтеча, децата изпълниха няколко песнопения в храма.

Продължение: Детски хор „Чисти сърца” се поклони пред мощите на св. Йоан Кръстител в Созопол

Папа Франциск: „Третата световна война вече започна”

User Rating:  / 11

20Третата световна война вече е в ход. Това заяви в днешната си проповед главата на Римокатолическата църква папа Франциск. Папата говори на тържествена меса на най-големия в Италия мемориал на австро-унгарското гробище в памет на 100 000 италиански войници, загинали по време на Първата световна война.

Днес, когато ужасите на Втората световна война са зад нас, вече можем да говорим за нова световна война, състояща се от престъпления, убийства и унищожение, каза папата.

Пред десетте хиляди събрали се вярващи той осъди всички войни на всички времена, както и сеячите на тероризъм, които по думите му носят смърт и разрушение.

Войната е ирационална, нейната единствена цел е да носи разрушение. Колкото повече разрушения предизвиква – толкова повече тя се разраства. Алчността, нетърпимостта и жаждата за власт са в основата на решението да се започне война и много често това се оправдава с идеологията, изтъкна папата.

Седмица на молитвата в Троянския манастир (фоторепортаж)

User Rating:  / 11

IMG 1374В Троянския манастир се проведе младежки летен лагер, посветен на ролята на молитвата в православния духовен живот. В продължение на седмица 23 млади хора от страната взеха участие в различни активности, даващи им възможност да общуват и споделят опит. Младежите месеха просфори и учеха за Евхаристията, плетяха молитвени броеници и слушаха беседи за Иисусовата молитва. Лагерът се провежда в Троянската св. обител, за да могат участниците да почувстват манастирската атмосфера, да взимат участие в ежедневното богослужение, да беседват с духовници. Всеки следобед младежите се събират в обновения архонтарик на манастира, където епископи и свещеници разговаряха с тях по различни теми. Беседи бяха изнесени от Ловчанския митр. Гавриил, Белоградчишкия еп. Поликарп, игумена Велички еп. Сионий и др.

IMG 1397Идеята на организаторите е да покажат, че основната функция на епископа би трябвало да бъде именно вероучителната, а административните и другите многобройни ангажименти допълват това основно призвание. Епископ Поликарп в беседата си с младежите отбеляза, че е необходимо да се правят стъпки, за да се скъсява дистанцията между владиците и народа, важно е хората да могат да говорят с духовниците по въпросите, които ги вълнуват. „Тези срещи са важни както за вас, така и за нас”, подчерта най-новият епископ на БПЦ.

Летният лагер се провежда по инициатива на Православния център „Проф. Тотю Коев” към ВТУ „Св. Кирил и Методий” и Троянската св. обител. Негов организатор е отец Зоран Мамучевски, ръководител на центъра. Молитвената седмица ще продължи до 14 септември.

Продължение: Седмица на молитвата в Троянския манастир (фоторепортаж)

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.