Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

Карикатури

1 user and 1417 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Завърши лагерно лято 2014 в Хаджидимовския манастир (фоторепортаж)

User Rating:  / 7

10304797 789952297728060 4337502672588007924 nНа 15 август – деня, в който Православната църква почита Успението на Божията майка – тържествено беше закрито лагерното лято на 2014 г. в Неврокопска епархия.

Първата смяна започна по време на Петровите пости, когато на 22 юни 2014 г. манастирът „Св. вмчк Георги” край гр. Хаджидимово отново прие децата на Неврокопска епархия. Проведоха се шест смени – 2 за момчета и 4 за момичета, като общият брой на участниците в лагера през това лято беше приблизително 300 деца и младежи. Организаторите предварително бяха изразили съжаление, че поради широките ремонтни работи по манастирските сгради това лято числото на летуващите деца ще бъде ограничено до това число.

Всяко лято програмата и заниманията се обединяват под една обща тема, различна за всяка година. През последните години вниманието на лагерниците беше насочено към темите: „Българските светии и добродетели”, „Св. Богородица – живот и прослава”, „Светите апостоли”. Това лято, с благословението на Неврокопския митр. Серафим, децата изучаваха разпространението на Христовото благовестие по нашите земи.

Продължение: Завърши лагерно лято 2014 в Хаджидимовския манастир (фоторепортаж)

Московският патриарх направи обръщение по повод ситуацията в Източна Украйна

User Rating:  / 10

162344.pМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил отправи Обръщение към предстоятелите на поместните православни църкви по повод усложняващата се ситуация в Източна Украйна, като помоли за техните молитви за мир.

В обръщението на Патриарх Кирил се отбелязва, че то е резултат от дълбока болка и силна обезпокоеност за паството на Църквата в източна Украйна, където вече няколко месеца се води братоубийствена гражданска война.

Патриархът посочва като основен проблем в размирните райони дейността на униатската църква и разколническите общини. Според предстоятеля на Московска патриаршия „представителите на униатската църква и разколническите общини, изказващи се на киевския Майдан, открито проповядваха ненавист към Православната църква, призоваваха към завземане на православните светини и изкореняване на православието от територията на Украйна. От началото на бойните действия униатите и разколниците, получавайки оръжие, под вид на антитерористична операция, започнаха да осъществяват открита агресия по отношение на духовенството на каноничната Украинска православна църква в източната част на страната”.

Продължение: Московският патриарх направи обръщение по повод ситуацията в Източна Украйна

Единство във вярата и любовта (обновено със снимки)

User Rating:  / 27

Rila-1„Празникът на св. Йоан Рилски беше силно свидетелство на единството на духовенство и миряни във вярата и любовта”, подчерта игуменът на Рилския манастир, Адрианополски еп. Евлогий. Това той изтъкна в отговор на словото на Неврокопски митр. Серафим в края на днешната св. Литургия.

Пратеникът на Св. Синод на Българската православна църква оглави снощи всенощното бдение, а тази сутрин – и литургията в манастирския храм по случай годишнината от успението на св. Йоан Рилски, упокоил се на 18 август 946 г. И днес храмът на Рилската св. обител беше изпълнен с богомолен народ – поклонници от близо и далеч, а двамата архиереи, заедно с няколко клирици от обителта и от страната, извършиха светата Евхаристия. Песнопенията изпълниха с голямо умение и молитвено настроение два хора – на възпитаници на Софийската и на Пловдивската духовна семинария. От херувимската песен хористите се събраха заедно и с ангелските си гласове създадоха неповторима молитвена атмосфера.

Десетки причастници пристъпиха към светата чаша. Причащаваше ги лично митрополит Серафим, който накрая раздаде и нафората на стотиците богомолци, сред които и много свещеници.

Продължение: Единство във вярата и любовта (обновено със снимки)

Състоя се интронизацията на новия Киевски митрополит

User Rating:  / 12

183587.pНа 17 август в Киево-Печорската лавра се състоя интронизацията на новоизбрания предстоятел на Украинската православна църква митрополит Онуфрий (Березовски). На церемонията присъстваха представители на поместните православни църкви, духовници от Украинската църква. БПЦ бе представлявана от Русенския митрополит Наум, Главен секретар на Св. Синод. Митрополит Наум поднесе приветствие към към новоизбрания Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ. В приветствието се казва: „В този ден на преизобилна духовна радост за Църквата в Украйна, приемете, от името на Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия, нашите братски в Христа и всесърдечни благопожелания за благословено, мирно и доброплодно служение на древния и славен престол на Киевските митрополити!

Продължение: Състоя се интронизацията на новия Киевски митрополит

Свещеническо ръкоположение в Неврокопска епархия

User Rating:  / 13

10570509 10152616717514691_3432462102587798198_nНа днешната архиерейска св. Литургия в храм „Св. Йоан Рилски” в гр. Кресна Неврокопският митр. Серафим ръкоположи в свещенически чин дългогодишния дякон Николай Арнаудов от ‪гр. ‎Сандански‬. Митрополитът отслужи литургията в гр. Кресна в рамките на неговите пастирски посещения в селищата на епархията. Наскоро той назначи енорийския свещеник на града прот. Георги Танчев за архиерейски наместник на Санданска духовна околия и с това поправи необоснования акт на временно управляващия епархията преди митрополитските избори, Видински митр. Дометиан, който направи редица размествания на свещеници в Санданска духовна околия, подтикван от външни на духовната околия сили.

В края на св. Литургия, в която взеха участие свещеници от епархията, митрополит Серафим пожела на новия свещеник дълги и благодатни години на служение на родната ни Православна църква. Ръкоположението на отец Николай е първото, извършено от Неврокопския митр. Серафим като епархийски архиерей.

На най-новия свещеник в Санданска духовна околия предстои да отслужи 40 литургии, за да може да бъде назначен на енорийско служение. Богослужебните песнопения бяха изпълнени от митрополитския хор „Йеромонах Неофит Рилски” с диригент протопсалт Йоанис Папахронис.

По материал от блог „Добротолюбие”

Утре е празник на св. Йоан Рилски

User Rating:  / 9

P8170354На 18 август е един от трите пазника в чест на св. Йоан Рилски. Останалите са на 19 октомври и 1 юли – и двата свързани с мощите на всебългарския покровител. На утрешния ден се отбелязва паметта на успението, блажената кончина на светеца, упокоил се в Господа на този ден през 946 г.

Тази вечер в обителта ще бъде отслужено всенощно бдение, а утре сутринта – св. Литургия. И на двете богослужения ще предстоятелства Неврокопският митр. Серафим като представител на Св. Синод на Българската православна църква, тъй като обителта е ставропигиална, т. е. подчинена на централната църковна власт. Заедно с митрополит Серафим в утрешната литургия ще участват Адрианополският еп. Евлогий, игумен на Рилския манастир, клирици от обителта и от различни епархии в страната.

Песнопенията ще изпълнят два хора, съставени за случая от някогашни възпитаници на Пловдивската духовна семинария (на която в продължение на 15 г. еп. Евлогий беше ректор) и на Софийската духовна семинария. Пловдивските възпитаници ще бъдат ръководени от йером. Макарий Рилски и от доскорошния учител по пеене в ПДС Димитър Даскалов. Софийските възпитаници ще се ръководят от Андрей Касабов, също доскорошен учител по пеене в СДС. За да няма чувство за предпочитане на едните пред другите, разпределението на певниците ще стане по жребий, споделиха диригентите.

Продължение: Утре е празник на св. Йоан Рилски

Празникът Успение Богородично в Драгалевския манастир (фоторепортаж)

User Rating:  / 17
DSC 0016Празничен и тържествен беше 15 август за всички в манастира „Успение Богородично” над софийския кв. „Драгалевци”. Въпреки планинските пътеки, които водят към него, още с отварянето на манастирските врати в 7 ч. многобройни поклонници бяха дошли, за да се помолят на Божията майка. По време на празничната св. Литургия, водена от архимандрит Алексий, храмът беше изпълнен с миряни, голяма част от които се бяха подготвили и приеха св. Причастие. За всички тях беше изключително приятно да чуят песнопенията по време на богослужението, изпълнени от монахиня Серафима, подпомагана от сформиралия се специално за празника малък женски хор.
 
След св. Литургия беше отслужен и тържествен водосвет, като беше раздаден и курбан за здраве.
 

Поменаха с добро покойния митрополит Натанаил Неврокопски (обновено със снимки)

User Rating:  / 20

IMG 20140816_112446Днес се навършиха девет месеца от кончината на Неврокопския митрополит Натанаил (Калайджиев, 16.11.1952 – 16.11.2013 г.), ръководил епархията от 1994 до 2013 г. Неговият духовен син, митрополит Серафим Неврокопски, покани клир и народ да се помолят днес заедно в катедралния храм „Св. Кирил и Методий” в гр. Гоце Делчев и в молитва към Бога да поменат с добро блаженопочиналия архиерей. За съвместната богослужба и помена дойдоха Адрианополският еп. Евлогий, игумен на Рилската св. обител, Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит (Н. Св. Българския патриарх Неофит) и също духовен син на покойния митрополит, архиерейски наместници, клирици, монаси и монахини от епархията, страната и чужбина, много миряни, близки и роднини на митрополит Натанаил. Тримата архиереи оглавиха св. Литургия в Гоцеделчевската катедрала, а след това и панихидата в памет на именития български йерарх.

Продължение: Поменаха с добро покойния митрополит Натанаил Неврокопски (обновено със снимки)

Патриарх Неофит ще празнува Успение Богородично в Троянския манастир

User Rating:  / 15

260px-Eglise ste vierge trajan monastere 2Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще посрещне Успение Богородично в Троянския манастир, който на този ден чества и своя храмов празник. Предстоятелят на БПЦ ще оглави празничната св. Литургия, в която ще вземат участие синодни архиереи, епископи на БПЦ, духовници и миряни от цялата страна. На тържествата в Троянския манастир ще присъства и министър-председателят проф. Георги Близнашки.

В празничния ден – 15 август – богослужението в манастирския храм ще започне в 6 ч. с празнична полунощница. По време на утринното богослужение ще бъде изнесена Богородичната плащаница и с нея ще бъде извършена традиционната лития.

В 9 ч. ще започне празничната Литургия, която ще оглави Негово Светейшество Патриарх Неофит. По време на Литургията ще бъде произнесена молитва за избавление на българския народ от беди и злощастия.

След богослужението ще се проведе лития с чудотворната икона „Пресвета Богородица – Троеручица” към могилата с параклиса, където е станало първото чудо прославило иконата. Там ще бъде извършен водосвет.

БПЦ участва в дарителска кампания за пострадалите жители на гр. Мизия

User Rating:  / 7

655-402-miziiaБПЦ се включи в дарителската кампания в помощ на жителите на гр. Мизия, пострадали от опустошителното наводнение в началото на август. Кампанията ще се проведе съвместно с БЧК на големия християнски празник Успение Богородично. Ще се използва голямото събиране на богомолци в храмовете за празника, за да бъдат призовани да подкрепят хората, изпаднали в голяма беда, загубили близки, домове и имущество.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който е в Троянския манастир за храмовия празник Успение на Пресвета Богородица, и с подкрепата на игумена на обителта Велички еп. Сионий всички средства, които се съберат за празника пред прочутата чудотворна Троянска икона „Пресвета Богородица – Троеручица”, от доброволните дарения на поклонниците ще бъдат предоставени за бедстващото население на Мизия.

Продължение: БПЦ участва в дарителска кампания за пострадалите жители на гр. Мизия

Св. Литургия и молебен на Успение Богородично в Патриаршеската катедрала

User Rating:  / 4

featured-bulgaria-31-alexander-nevski-churchНа 15 август Православната църква отбелязва един от големите си празници – Успение Богородично. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на този ден след празничната св. Литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” ще бъде отслужен молебен за здраве, утеха, спасение и благополучие на пострадалите жители в районите, сполетени от водната стихия през това лято.

Молебенът, който ще оглави Тивериополският епископ Тихон, е във връзка с проливните дъждове и наводненията, сполетели различни селища в страната, предизвикали материални щети и взели човешки жертви. Епископът, храмовото духовенство на Патриаршеската катедрала и богомолците ще отправят молитва към Бога да укрепи, утеши и подпомогне всички, които вследствие наводненията са загубили свои близки и имущество, и да запази страната ни от бедствия. Епископ Тихон ще призове християните към повече братолюбие, милосърдие и взаимопомощ в тези дни на изпитания.

Варненският храм „Св. Николай” отбелязва Успение Богородично със седянка

User Rating:  / 7

2014-08-13 2212Ръководството на Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил” във Варна е взело решение да отблежи големия християнски празник Успение Богородично, който е и празник на града, по един традиционен в миналото начин на забавление – „Седянката”.

Събитието ще започне на 15 август от 17 ч. с вечерня в храм „Св. Николай Чудотворец” и ще продължи на „мегдана” пред църквата с народна музика и хора от фолклорните състави от село Тополи и танцова школа „Колеви”, към които ще могат да се присъединят всички присъстващи.

После седянката ще бъде открита официално със слово на Варненския и Великопрелавски митр. Йоан.

След това ще се проведе месене на хляб с Надежда Савова, основателка на веригата Хлебни къщи в България. Тя ще покаже символиката в съставките, омесването и печенето на хляба, като и народните и църковните обичаи, свързани с традицията на домашноприготвения хляб.

Продължение: Варненският храм „Св. Николай” отбелязва Успение Богородично със седянка

Приятна изненада за богомолците в столичния храм „Св. Петър и Павел” (обновено със снимки)

User Rating:  / 32

IMG 9744Тази вечер богомолците, събрали се в софийската църква „Св. Петър и Павел” в кв. „Коньовица” за молебния канон към св. Богородица, бяха приятно изненадани от изпълнението на този любим на всички вярващи канон на съвременен български език. Богослужението, оглавено и този път от викария на Софийския митрополит, Браницки еп. Григорий, по прекрасен начин обедини с клириците всички богомолци в храма, които получиха брошурка с текста на молебния Богородичен канон и можеха да пеят всички в хор.

Снощи по същото време в гр. Кюстендил канонът пробно беше изпълнен на български език, а тази вечер с помощта на раздадения български текст най-после всички в храма в един глас, „с едни уста и с едно сърце” прославяха Божията майка и отправиха топли молитви към нея за чудесното й застъпничество пред нейния Син и наш Бог – Господ Иисус Христос.

Продължение: Приятна изненада за богомолците в столичния храм „Св. Петър и Павел” (обновено със снимки)

Драгалевският манастир пусна в Интернет клип по повод празника Успение Богородично

User Rating:  / 7

2014-08-13 2234От няколко години населниците на Драгалевския манастир създават музикални клипове по повод празниците Рождество Христово и Възкресение Христово, с които отправят поздрав към потребителите на глобалната мрежа.

Тази година на първи път те прибавят нов клип и за празника Успение Богородично. Поздравът е с песнопението „Достойно есть”. Изпълнението е на монахиня Серафима от Драгалевския манастир.

Според преданието архангел Гавриил е възвестил думите на това песнопение на молещ се монах на Атон в 10 век. Това чудо се случва пред икона на св. Богородица в малък скит, обитаван от български монаси. От тогава и скитът, и иконата носят същото име – „Достойно есть”.

Текстът на песнопението на български език гласи:
Достойно е, наистина, да Те облажаваме, Богородице,
винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог.
По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите,
нетленно родила Бог Слово, истинска Богородице, ние те величаем!


Нощно бдение преди Успение Богородично в столичния храм „Св. Георги” в кв. „Дървеница”

User Rating:  / 8

Page 177.pdf-000.ppm  2На 14 август, в навечерието на празника Успение Богородично, в столичния храм „Св. Георги” в кв. „Дървеница” ще бъде отслужено бдение, което ще започне в 22 ч. Богослужението ще оглави енорийският свещеник на храма архимандрит Флавиян, а песнопенията ще се изпълняват от  певци от школата по източно-църковно пеене към храм „Св. Кирил и Методий” с ръководител дякон Любомир Янъков. Богослужението ще продължи до след полунощ.

На празника Успение Богородично св. Литургия в храм „Св. Георги” в кв. „Дървеница” ще започне в 9 ч.

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.