Карикатури

5 users and 3202 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Почина ставроф. ик. Иван Янчев Михалев от Тополовград

User Rating:  / 3

От Сливенска митрополия съобщиха, че на 30 март 2015 г. след кратко боледуване на 87-годишна възраст е починал ставрофорният иконом Иван Янчев Михалев, енорийски свещеник при църквата „Св. Богородица” в гр. Тополовград и дългогодишен архиерейски наместник на Тополовградска духовна околия.

Отец Иван е роден на 4 декември 1927 г. в с. Орлов дол, Тополовградска община. Завършил е свещеническо училище в Черепишкия манастир през 1949 г. Същата година е ръкоположен за свещеник и е назначен за енорийски свещеник в с. Скалица, Ямболско, от Сливенския митрополит Никодим. От 1958 г. е енорийски свещеник в Тополовград последователно в църквите „Св. Илия”, „Св. Георги” и „Св. Богородица”. От 1987 г. е архиерейски наместник на Тополовградска духовна околия.

Синът му Георги Янчев е свещеник в гр. Казанлък, а внуците му Иван и Орлин завършиха духовна семинария в Гърция и Богословския факултет на Солунския университет.

Опелото на приснопаметния свещеноиконом Иван Янчев е извършил Сливенският митрополит Йоаникий на 31 март 2015 г.

Бог да прости отец Иван! Вечна да бъде паметта му!

Жена оглави дирекция „Вероизповедания” към МС

User Rating:  / 26

78a38d90a5f5af5857b8e93fa4dd5a84 MЗа първи път в историята на дирекцията „Вероизповедания” към Министерския съвет институцията се оглавява от жена. Тя е официално назначена от 1 април 2015 г. Новата директорка има необходимото образование и ценз, за да изпълнява длъжността, на която е поставена, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Засега името й не се съобщава официално заради възникнали недоразумения с преките й началници. Новоназначената госпожа, освен висше образование и редица специализации, е майка на четири деца, последното от които кърмаче. Въпреки амбициите си за израстване в кариерата, директорката не изоставя и майчинските си грижи. Тя е оборудвала кътче за бебето в началническия си кабинет, където го кърми регулярно на всеки три часа, независимо от провеждащите се в момента срещи. Служители от дирекцията и други институции, както и посетители в дирекцията, повечето от които свещеници и църковни настоятели, са подали оплакване срещу кърмещата майка. Те са се оплакали, че са се почувствали неудобно (почти като в мол) да седят и наблюдават бебешкото хранене, докато обсъждат теми като кофражни платна, бетонни смеси и керемиди за ремонт на храмове.

Продължение: Жена оглави дирекция „Вероизповедания” към МС

Държавата намери решение за религията в училище

User Rating:  / 27

2110370083Неочаквано решение за въвеждане на предмета Религия в училище беше намерено от експертите на Министерството на образованието и науката, съобщават от пресцентъра на ведомството. „Най-големият проблем в случая с религията в училище е намирането на финансиране. По този въпрос сме на едно мнение със Св. Синод на БПЦ, – съобщи старши експертът Панислав Панчев. – Неочаквано за нас в навечерието на Великден открихме и решението. Оказа се, че недостигащата сума годишно за въвеждането на религия в българските училища (за учебни помагала и транспортни разходи) е точно колкото цената за пътуването на правителствения самолет от София до Йерусалим и обратно, без кацане в Пловдив, за донасянето на Благодатния огън за празника Възкресение Христово. Това е едно пасхално чудо, което накара всички нас, служителите на Министерство на образованието и науката, да се покаем за твърдоглавието си и да направим всичко възможно, религията да стане редовен предмет в българското училище”.

От МОН са направили запитване до Св. Синод на БПЦ, дали биха се отказали от лукса тази година църковна делегация от десет човека да лети до Йерусалим и обратно, но в замяна на това българските ученици да изучават религия.

Продължение: Държавата намери решение за религията в училище

Журналистическо разследване на „Църковен егоист”

User Rating:  / 25

IMG 20141029_181524Разследващият репортер на „Църковен егоист”, когото от съображения за сигурност във виртуалната ни редакция наричаме със смиреното иносказание „Недремлемое όко” (кодово име НО), успял отново да се добере (в ден и час, който никой не знае) до много ценен материал. Това са веществени доказателства за „славата, която има(ло) да се открие” (виж 1 Петр. 5:1; срв. Рим. 1:17) в двойственото лице (на единственото число), гордото изражение, издължената снага, наперената стойка и високата килимявка на Кой? На един нехиротонисан архимандрит (НО: без мандра – по икономия) на Българската православна църква – Българска патриаршия (извинявайте, длъчка е фирмата, ама и въпросителният архимандрит не е по-малко длъжек).

Та тази слава – не човешка, а почти полубожествена – била отдавна подготвяна (от… – съжаляваме, това е класифицирана информация!) и коренопреклонно измолвана от авви-митрополити (и митрополити не-авви) да произлезе от милостта на цели двама патриарси български и митрополити софийски. Само че покойният (вечна да бъде паметта му!), както сам откровено споделял пред обкръжението си, бил стиснат, включително и на почести (защото за това ставало дума, а не за някакво нормално повишение в резултат на качества, достойнства, опит, смирение, както винаги сме си мислели), та тогава нищо не станало. Сегашният обаче бил благ човек, не отказвал никому (особено ако зад този никой стоял някой, който бил някой), когато просел „доброто и полезното за своята душа” (а знаете ли, някъде бях чел, че в езика на Господ Иисус Христос под душа се разбирало живот, животец дори! – виж Йоан 15:13). В крайна сметка новият патриарх (който иначе хич не бил неофùт, НО: си имал и той своето обкръжение) решил да приеме лични и задлични ходатайства и да направи въпросителния архи-не-мандрит епископ под своето крило. Защо? За да си го гледал „иже на всякое время и всякий час покланяемый и славимый”, а онзи от покорнейша благодарност да си сложел черджето до-сами прага на патриарха български и митрополита софийски и да спял там като вярно куче, дори и за друго да не ставал. Колко хубаво, колко уютно, колко практично, логично, смиренческо, неповторимо и наистина неповторено (поне засега) от друг първосветителски блюдолизец.

Продължение: Журналистическо разследване на „Църковен егоист”

Само 3% от руснаците спазват целия Велик пост

User Rating:  / 4

5611-600x362Броят на руснаците, пазещи Великия пост, се е променил незначително от края на 90-те години на миналия век. Изцяло го спазват само 3%, а през 1998 г. са били 4%, показва социологическо проучване, проведено на 21-22 март в 132 населени места в Русия.

Три четвърти от руснаците през Великия пост не променят хранителния си режим – 79% са били през 1998 г. и 77% са сега.

Частично спазват поста 12% от жените и само 6% от мъжете. Повечето запитани знаят, че постът означава да се откажеш от животински храни (68%) и алкохол (62%).

Най-разпространеният обичай в навечерието на Великден е боядисването на яйца. За това знаят 41% от участниците в проучването. Една трета знаят, че през поста трябва ежедневно да се чете молитва (37%) и поне един път да се причастиш (33%). 31% знаят, че през тези дни трябва да се оказва милостиня, като от постещите 33% вършат това, а от непостещите само 17%.

Повече от две трети вярват, че нищо не може да попречи на човека да пости, ако желае. На различно мнение са 23% от интервюираните, които смятат, че съвременните условия на живот често не позволяват в пълнота да се прилагат необходимите ограничения.

Благотворителен търг в Сандански събра пари за издаване спомените на ик. Ангел Столинчев

User Rating:  / 7

Известни български художници и писатели продадоха на търг свои картини, икони и ценни исторически артефакти, за да съберат пари за издаване на личния архив на отец Ангел Столинчев. Той е дългогодишен архиерейски наместник на Санданска духовна околия. Личността му обедини цялата общественост на града в една обща кауза – да видят бял свят личните му архиви, писани в продължение на 60 години. Събрани са над 13 хиляди лева и книгата скоро ще е факт.

Отец Ангел Столинчев е роден през 1917 г. в Свети Врач, днешния град Сандански. В своите дневници той е събрал богатото историческо, етнографско, фолклорно богатство на своя край и интересни факти от църковния разкол в Българската православна църква.

Издателят Христо Георгиев каза: „Той първо е човекът, който строи църквата „Свети Георги” в Сандански през 51-ва – 52-ра  година, което е едно огромно събитие за онова време, когато се рушат църкви, а не се строят църкви. И второ, той цял живот строи една църква – църква на духа, на християнските добродетели и затова според мене много й отива на книгата точно това заглавие”.

Дъщерята на отец Ангел Столинчев решава след смъртта му през 2003 г. да дари дневниците, спомените, църковните, исторически и етнографски проучвания на своя баща на издателя Христо Георгиев, който ги обработва и подготвя за печат в два тома по 1000 страници – летопис със заглавие „Църква”.

Продължение: Благотворителен търг в Сандански събра пари за издаване спомените на ик. Ангел Столинчев

Данни за социално и здравноосигурените лица в БПЦ

User Rating:  / 10

640 2669c17ef44c05db45a422913f370ffaВ сайта „Право и религия в България” бяха поместени данни от публичния регистър за социалните и здравните осигуровки, изплащани от БПЦ за изминалата година. Св. Синод на БПЦ и епархиите са осигурявали 1330 лица, като в повечето епархии има пълно съвпадане между социално и здравноосигурените.

Митрополиите на БПЦ плащат осигуровките не само на свещенослужителите си, но и на миряните, назначени на щат към съответните епархии. Това са служители в канцеларията на митрополиите, като счетоводители, юристи, секретари и т.н. Няма информация как стои въпросът с осигуряването на клисарите и клисарките в православните храмове. Тъй като този въпрос не е напълно уреден, църковните настоятелства предпочитат да взимат за тази работа пенсионери.

Св. Синод също осигурява не само архиереите, но и свещенослужителите в ставропигиите, работещите в синодната канцелария, в Синадалното издателство, Църковно-историческия и архивен интитут, Националният църковен историко-археологически  музей и др. под.

Данните от публичния регистър за Българската православна църква – Българска патриаршия по епархии към края на месец март 2015 г. са, както следва:

Продължение: Данни за социално и здравноосигурените лица в БПЦ

Завърши четенето на Богородичния акатист

User Rating:  / 5

20150327 194429В петък вечер завърши четенето на Богородичния акатист, както повелява църковният богослужебен ред (типик) през този Велик пост. Представяме ви информация за някои от епархиите, които съобщават за това богослужебно последование на интернет-страниците си.

В София в последната петъчна вечер на месец март в митрополитската катедрала „Св. Неделя” беше прочетен целият акатист към св. Богородица, поредни части от който богомолците чуха в различни столични храмове предходните четири петъка на Великия пост. По правило целият текст на акатиста се изчита в петата седмица на светата Четиридесетница преди неделята, посветена на св. Мария Египетска.

Молитвено участие в богослужението взе Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. За радост на богомолците в столицата предстоятелят на БПЦ участва във всички съборни (така започнаха напоследък да наричат службите, на които се събират повече епископи и свещеници, макар че в този смисъл всяко богослужение при стечение на много народ е съборно - б. р.) вечерни богослужения през време на Великия пост. Катедралата беше изпълнена с богомолен народ, дошъл да отправи молитви към Божията майка заедно с духовниците.

20150327 194305В прочитането на отделните статии на молението се включиха епископите Тивериополски Тихон, Браницки Григорий и Маркианополски Константин. Участие в богослужението взеха още ставр. ик. Ангел Ангелов и представители на храмовото духовенство.

В края на богослужението проповед произнесе прот. Николай Цурев от храмовото духовенство. В нея той припомни, че св. Богородица е нашата най-голяма застъпница пред Бога, утешителка в скърбите и помощница в немощите. Както и на досегашните съборни молитвени последования, и този път песнопенията бяха изпълнени от Софийския свещенически хор под ръководството на прот. Кирил Попов. След края на богослужението беше осветено петохлебие.

Текст и снимки: Соня Спасова

Продължение: Завърши четенето на Богородичния акатист

Престави се в Господа отец Атанас Аролски

User Rating:  / 14

S8000930-1На 28 март се престави в Господа отец Атанас Аролски от родопското село Хвойна. Свещеникът, който обикаляше пеша родопските села, за да проповядва Христовото слово, напусна тихо този свят на 95-годишна възраст. 70 години от живота си той посвети на свещеническото служение, което върши всеотдайно и неуморимо.

Отец Атанас е роден на 1 ноември, в Деня на будителите. Започнал обучението си в Богословското училище край гара Черепиш през 1939 г. Когато започнала мобилизацията през военните години на Втората световна война, мнозина курсисти станали дякони, за да не ги вземат запас. Но той си изкарал казармата и бил ръкоположен за свещеник през 1943 г. През 2009 г. хората в Родопите отбелязаха 90-годишнината на своя любим духовник. Тогава отец Атанас получи и църковния орден на Пловдивска св. митрополия „Св. Ерм”. Обявен е за почетен гражданин на Чепеларе.

Бог да го прости!

Вижте още: Отец Атанас Аролски: Човек сам си отваря или затваря вратата за рая

Митрополит Гавриил стана почетен гражданин на Ловеч

User Rating:  / 14

Imag6На 26 март, именния ден на Ловчанския митрополит Гавриил, Общинският съвет на Ловеч взе решение да удостои владиката със званието „Почетен гражданин на град Ловеч”. Предложението е одобрено от всички общински съветници. Почетното звание се дава на митрополит Гавриил за приноса му за духовното развитие и израстване на града.

Архиереят ще получи отличието си на 11 май, на тържествената церемония по случай празника на Ловеч – денят на светите братя Кирил и Методий.

Митрополит Гавриил е роден през 1950 г. в София, но завинаги се свърза с гр. Ловеч, след като през януари 2001 г. стана негов епархийски архиерей.

Висшите духовници, които са удостоявани с тази чест преди митрополит Гавриил, са Българският екзарх (1877-1915 г.) и Ловчански митрополит (1876-1915 г.) Йосиф І и Светейшият Български патриарх Максим, който от 1960 г. до избора си за глава на Българската православна църква на 4 юли 1971 г. е също Ловчански митрополит.

Продължение: Митрополит Гавриил стана почетен гражданин на Ловеч

За отношенията между БПЦ и Симеон Сакскобургготски – тази събота във „Вяра и общество” по БНТ

User Rating:  / 5

22047Основната тема тази събота в предаването „Вяра и общество” по БНТ е: „Какъв е Симеон Сакскобурготски за Българската православна църква?”. Гости в студиото ще бъдат историчката Мълвина Господинова и философът проф. д-р Калин Янакиев. Те ще търсят отговори на въпросите: Дали и кога е миропомазан за цар Симеон Сакскобургготски? Защо в общуването си с него и по време на богослужение българският клир го нарича „Негово Величество”? Признава ли БПЦ републиката като легитимен държавен строй и президентската институция като изразител на съвременната българска държавност? Може ли да се окаже, че според българските клирици ние все още живеем с условията на монархия? Не се ли легитимират един друг Синодът и Симеон Сакскобургготски?

Можете да изпращате въпросите си по темата предварително на страницата във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването, пряко в ефир, можете да се обаждате на телефони 02 9 444 999 и 02 814 2551.

В същия брой са включени още два сюжета:

  • „Всичко отминава, само Бог остава” – 500 г. от рождението на св. Тереза Авилска. Репортаж за поклонението на римокатолическата общност у нас пред частица от мощите й.
  • Половинвековно покаяние в пустинята – разказ за преп. Мария Египетска в навечерието на петата неделя от Великия пост, която е посветена на нея.

Предаването се излъчва в събота от 17 ч.

Смолянски деца гостуваха в Широка лъка на Благовещение (фоторепортаж)

User Rating:  / 7

IMG 9434За да празнуват заедно уникалния пролетен празник Благовещение, деца от Младежки православен център „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян гостуваха на учениците в Основно училище „Н. Й. Вапцаров” в с. Широка лъка. То е единственото в областта, асоциирано към ЮНЕСКО – организацията на Обединените нации за образование, наука и култура. Пътуването беше съпроводено с много емоции и родолюбиви чувства, свързани с днешното толерантно ежедневие на селото и силните му исторически факти.

Децата от „Чисти сърца”, съпровождани от учителките по вероучение Радка Георгиева и Николина Жекина, посетиха най-напред селската църква „Успение на св. Богородица” (на първата снимка), една от първите, построени в Родопите през 19 век. Издигната е само за 38 дни през 1834 г. по време на османското робство като силно доказателство за вярата, която родопчани имали. Ферманът за нея бил пренесен в копитото на кон, разказа на децата учителката от Широка лъка Маргарита Чакърова. Тя е член на църковното настоятелство и певица в църковния хор, която с благословението на храмовия свещеник Иван Марински посрещна децата от „Чисти сърца”. Разказа им още за оригиналните стенописи, за храмовата икона и за най-новата придобивка – „Св. Богородица: Достойно ест”, изрисувана от местния художник Никола Беевски, живеещ в с. Гела, и поставена в солидна резбована рамка, дело на брата на отец Иван – резбаря Георги Марински. Тя предаде поздрава на енорийския свещеник Иван Марински, който същия ден служи в смолянския храм „Свети Дух”, чиято енория също обгрижва. Певици от детски хор „Чисти сърца” изпълниха в храма две песнопения за Божията майка. Всички си запалиха свещички за здраве и благодарност към нея и нейния Син.

Продължение: Смолянски деца гостуваха в Широка лъка на Благовещение (фоторепортаж)

Беседи пред благоевградски ученици изнесе митрополит Серафим

User Rating:  / 12

11036498 814426171975061 2854761733112000363 nПовече от 200 благоевградски ученици се срещнаха с Неврокопския митрополит Серафим в навечерието на празника Благовещение, съобщават от Неврокопска епархия. Беседите с владиката бяха в рамките на курса „Православна култура”, осъществяван от Православен информационен център на Неврокопска митрополия и Общински младежки дом.

Митрополит Серафим говори с децата от 2 и 3 клас на СОУИЧЕ „Св. Климент Охридски” за прошката. На учениците от петите и шестите класове от 8 СОУ „Арсени Костенцев” той разказа за св. Богородица и радосната вест, дошла на св. Благовещение.

Срещата с владиката предизвика голям интерес както сред учениците, така и сред учителите. Множество въпроси бяха отправени към Неврокопския митрополит, на които той отговори с готовност.

Продължение: Беседи пред благоевградски ученици изнесе митрополит Серафим

На Благовещение митрополит Наум се срещна с общественички от Русе

User Rating:  / 10

11081259 62105На 25 март, свето Благовещение, който в миналото се е чествал като Ден на православната християнка, Русенският митр. Наум се срещна с жени, ангажирани в обществения живот на Русе – представители на местната администрация, култура, образование и бизнес. Срещата се състоя в приемния салон на Русенската митрополия. Сред присъстващите бяха: Здравка Бърдарова – собственик на хотел „Бест Уестърн Бистра и Галина”, Наталия Къснеделчева, управител на Винпром - Русе, Елга Цонева, председател на Административен съд – Русе, д-р Ева Цонкова, завеждаща отделение по педиатрия, Боряна Петкова и Росица Георгиева от РИО - Русе, Гергана Григорова, директор на ОУ „Васил Априлов” – Русе, Камелия Денчева, ПГСАГ „Пеньо Пенев” – Русе, Ренета Димитрова, държавен експерт МОН, Ели Тричкова, държавен експерт МОН и др.

Митрополит Наум подчерта, че с днешното гостуване се надява да бъде положено началото на традиционни срещи с обществено ангажираните жени от града, които в сътрудничеството с архиерея да помогат за духовното развитие и напредък на епархията.

Продължение: На Благовещение митрополит Наум се срещна с общественички от Русе

112-ят випуск на Софийската семинария предаде училищното знаме

User Rating:  / 12

IMG 1547С архиерейска св. Литургия беше отбелязан празникът Благовещение в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. Богослужението оглави Варненският и Великопреславски митр. Йоан, който по решение на Св. Синод на БПЦ е духовен надзорник на училището. Владиката съслужи с храмовото свещенство. Песнопенията на клира се изпълняваха от петокурсниците на духовното училище. Те бяха в центъра на днешния празник. Освен че показаха какво са научили в областта на православното богослужение, музика и омилетика, днес на специална церемония те предадоха семинарското знаме в ръцете на следващия випуск. В храма освен преподаватели, възпитатели и възпитаници на семинарията имаше и много миряни, дошли да отбележат деня на Благата вест. Празника в Софийската семинария почетоха и официални гости: доц. д-р Александър Омарчевски, декан на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Тома Томов, старши експерт в дирекция „Вероизповедания” на МС, Ваня Станчева, старши експерт в Районния инспекторат по образование – София-град, преподаватели от Богословския факултет и др.

Приятна изненада беше проповедта за празника на петокурсника Войден Божков от Троян, която беше извън школските клишета и показа отличните качества на завършващия семинарист и добрата му подготовка. 

Продължение: 112-ят випуск на Софийската семинария предаде училищното знаме

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.