Свещица пред вечния огън
Поръчки тук:

Карикатури

1 user and 2911 guests online
 
Вход чрез Facebook
 

Среща-беседа на митрополит Йоан с варненската общественост

User Rating:  / 4

2014-04-15 2143На 16 април – Велика сряда – от 16 ч. в Концертно студио на Радио Варна ще се проведе среща-беседа с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, посветена на предстоящия най-голям християнски празник – Възкресение Христово. На предпразничната беседа с митрополит Йоан са поканени учители, журналисти, военни, представители на образователните и културните институции в града, представители на държавната и общинската администрация.

На Велика сряда, в навечерието на страстите Христови, митрополит Йоан ще говори за вярата в страдащия и възкръснал Спасител и за посрещането на възкръсналия Христос в душите, в домовете и в обществото. Това е първата беседа на новия Варненски и Великопреславски митрополит извън стените на храма и първата публична среща с обществеността на гр. Варна след посрещането на митрополита на 23 декември миналата година.

Продължение: Среща-беседа на митрополит Йоан с варненската общественост

Концерт с песнопения на открито зарадва перничани на Цветница

User Rating:  / 9

1973256 10203720011020332 2844024006821805819 oВокална формация за византийска музика „Трисагион” изнесе концерт на открито пред храм „Св. Йоан Рилски” в Перник на големия празник Входен Господен в Йерусалим. Солистите Никола Антонов и Светослав Цанков представиха подбрани църковнославянски песнопения във византийски напев, изпълнявани в периода на Великия пост и Великден, както и други бисери от съкровищницата на източноцърковната музикална традиция.

Публика бяха не само специално дошлите да чуят изпълненията на вокалната формация, но и богомолците, наредили се на опашка за върбови клонки пред храма.

Концертът беше организиран по покана на енорийския свещеник в храм „Св. Йоан Рилски” прот. Борис Котев и с помощта на Община Перник и Младежкия дом в града.

Програмата започна с кондак на св. Йоан Рилски, гл. 8, „Ангелскому житию”, тъй като светецът е молитвен застъпник и закрилник на Перник.

Продължение: Концерт с песнопения на открито зарадва перничани на Цветница

Богослужения през страстната седмица

User Rating:  / 7

10153145 612803418804388 3590305221824036053 nОт днес започва Страстната седмица, седмицата на Христовите страдания. Този период литургически e отделен от дните на Великия пост. През тази последна седмица се припомнят страшните и динамични събития от последните дни на Иисус Христос на земята. Богослужението през Страстната седмица се различава структурно от това през останалия период Великия пост. В него са включени повече евангелски четива, които разказват за събитията от последната седмица преди смъртта и Възкресението на Спасителя. При­пом­нят се уси­ли­я­та на книж­ни­ци, фа­ри­сеи и са­ду­кеи да из­ку­ша­ват Иисус Хрис­тос с раз­лич­ни въп­ро­си и изобличителните думи, които Той отправя към тях. Евангелските четива, които чуваме на богослуженията, ни припомнят, че страданията на Христос в този период не са само физически. Той се сблъсква с болката от самотата и неразбирането не само от страна на книжниците и фарисеите, на еврейския народ, но и на собствените Си ученици и последователи.

В навечерието на първите три дена на Страстната седмица (неделя, понеделник и вторник вечер) се извършва т. нар. Последование на Жениха, което представя Иисус Христос като Жених на Църквата. Всички дни през Страстната седмица са наречени велики заради важността на събитията, станали през тях. Целта на богослужението в този период не е само да припомни какво се е случило; тяхната задача е да ни накара да съпреживеем и осмислим тези събития.

Продължение: Богослужения през страстната седмица

На Цветница беше открита иконографска изложба в София

User Rating:  / 17

zaglavnaС празнична св. Литургия беше отбелязан днес празникът Вход Господен в Йерусалим в столичния храм „Покров Богородичен”. Огромна опашка от чакащи за осветени върбови клонки се изви в двора на църквата.

Днешният ден беше вълнуващ за курсистите от школата по иконопис към Енорийския център на храма не само заради празника, но и заради откриващата се Великденска иконографска изложба, в която са представени техните творби.

След празничното богослужение беше официалното откриване на експозицията, включваща икони и произведения с дърворезба. Изложбата откри Борис Ланджев, който отбеляза, че представените творби показват все по-големия напредък на участниците в курсовете по иконопис и дърворезба. „Върхът не е достигнат, но нивото се повишава с всяка година”, каза г-н Ланджев. Той поздрави преподавателите в школите по иконопис за деца и възрастни и дърворезба – Младенка Ланджева, Вера Жекова и Боян Александров. Г-жа Младенка Ланджева представи накратко творбите, включени в експозицията, като каза, че изложените икони са копия на древни образци и са рисувани с традиционни техники за иконопис – яйчена темпера и восъчна техника.

Продължение: На Цветница беше открита иконографска изложба в София

Цветница в Родопите (фоторепортаж)

User Rating:  / 13

IMG 3380По традиция и тази година в Катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” в Смолян беше организирано колективно връзване на букетчета от върбови клонки и здравец за Цветница. Близо 1000 букетчета приготвиха децата от центъра по вероучение „Чисти сърца” към храма с преподавателки Николина Жекина и Радка Георгиева, двете служителки на храма Виолета Барганска и Маргарита Коруева и доброволки от БЧК, водени от Веселка Русинова. Тук беше и председателката на Съюза на инвалидите в Смолян Захаринка Славчева, която с радост сплете венчета за децата.

Както се знае, върбовите клонки напомнят палмовите клонки, които хората възторжено развявали и хвърляли пред нозете на Иисус Христос, когато влизал в Йерусалим като Спасител. Предишния ден, в съботата, Той възкресил престоялия четири дена в гроба Лазар. Затова и ритуалът по приготвяне на върбовите букети в храма носи много радост и настроение, вяра за бъдните дни.

Продължение: Цветница в Родопите (фоторепортаж)

Св. Синод забрани на йеромонах Василий да служи в диоцеза на БПЦ

User Rating:  / 15

SynodНа последното си заседание преди великденските празници Св. Синод разгледа молба на зографското братство относно бившия брат на обителта йеромонах Василий и реши, че той занапред няма право да извършва „богослужения и треби в диоцеза на БПЦ-БП”. Досега само Софийска, Ловчанска и Пловдивска епархия бяха издали такива забрани. Припомняме, че отец Василий беше изключен от братството на българския манастир на Света Гора, след като станаха публично достояние спорните му практики в духовното обгрижване на монахините в Калоферския манастир. Тогава Пловдивска митрополия забрани на духовника да извършва богослужебна дейност в епархията, а Зографският манастир предложи монаха за низвержение. Решението за това обаче е в компетенциите на Вселенска патриаршия, под чиято юрисдикция е Света Гора.

Продължение: Св. Синод забрани на йеромонах Василий да служи в диоцеза на БПЦ

Вход Господен в София (фоторепортаж)

User Rating:  / 10

 MG 3184Днес Църквата празнува Тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим. Вярващите с клонки осветена върба в ръце, подобно на йерусалимските младенци, приветстват Спасителя. В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” Негово Светейшество патриарх Неофит оглави празничната св. Литургия.

Пред православните храмове се извиха опашки от хора, дошли да влязат в радостта на празника. И не само в църквите, но дори и по улиците на столицата цареше неповторимата атмосфера на Цветница. Млади и стари, вярващи и невярващи, никой не може да остане безразличен към радостта от настъпващата пролет, от предстоящата среща с идващия Спасител.

Предлагаме на читателите на Двери празничен фоторепортаж на Стефка Борисова, който предава атмосферата на града в днешния ден.

 

Продължение: Вход Господен в София (фоторепортаж)

Българската православна общност в Рим отново има църква (обновено)

User Rating:  / 14

1fnВ Рим беше отслужена първата св. Литургия в новия храм „Св. Павел”, който Римокатолическата църква предостави на българската общност в града за извършване на православно богослужение, съобщи БНТ. Договорът за ползването на храма „Сан Паоло ала Регола” беше подписан преди дни от Западно- и Средноевропейския митр. Антоний и главния папски викарий на Рим кардинал Августин Валини в присъствието на българския посланик в Рим Марин Райков. Църквата се намира в близост до колоритния площад „Ларго Торе Аржентина” и е изградена през 17 век върху мястото, където в 1 век е била къщата, в която св. апостол Павел живял 2 години под домашен арест (Деян. 28 гл.).

Църковните песнопения по време на празничното богослужение бяха изпълнени от хор „Св. Роман Сладкопевец”. Много наши сънародници се събраха, за да споделят радостта си от получаването на новия храм. Митрополит Антоний отбеляза в проповедта си, че Божият промисъл е отредил именно на Лазаровден да се случи възкръсването на богослужебния живот на българската църковна община в Рим, така че нашите сънародници в италианската столица да могат да живеят действено своята вяра и да намират упование в нея. Българският посланик Марин Райков отбеляза: „Духовната стойност на църквата е уникална и ние трябва наистина да сме щастливи, че сме тук”.

Продължение: Българската православна общност в Рим отново има църква (обновено)

Почина композиторът Борис Карадимчев

User Rating:  / 23

655-402-boris-karladimchev-e-roden-na-30-mart-1933-gИзвестният български композитор Борис Карадимчев е починал днес на 81 години, съобщи Българската национална телевизия. Освен с множеството известни мелодии, създадени от него, Карадимчев беше познат и като дългогодишен художествен ръководител на детската вокална група „Пим-Пам”, както и като професор в НАТФИЗ.

Роденият в Ямбол композитор завършва консерваторията и три години учи композиция при Панчо Валдигеров. Първите свои пиеси за цигулка написва като студент. Нарича ги „Шест музикални картини”. Автор е на някои от вечните хитове на българската музика – над 300 популярни песни, сред които заглавия като „Бяла тишина”, „Робинзон Крузо”, „Хора и улици”, „Нашият град” и „Циркът” на група Тангра и др. Композира и музиката за над 40 игрални филма като „Сватбите на Йоан Асен”, „Момчето си отива”, „Селянинът с колелото”, „Матриархат”, „Оркестър без име”.

Онова, което сравнително малко хора у нас знаят, е, че Борис Карадимчев беше вярващ човек и след политическите промени в страната включи в репертоара на детския хор „Пим-пам” и религиозни песни. Наред с другите си религиозни песенни композиции той композира музика и на стихотворението на Иван Вазов „Молитва” („Дядо Господи, прости ми!”), която леко се заучава и с удоволствие се изпълнява дори от децата в детските градини. Хорът на маестро Борис Карадимчев, дирижиран неизменно от него, редовно участваше през последните две десетилетия в музикалните програми на всички тържества, организирани от Софийска митрополия и Св. Синод.

Бог да го прости и приеме при Себе Си сред ония, които непрестанно славят името Му!

Митрополит Николай ще награди Георги Първанов с орден „Св. Ерм”

User Rating:  / 21

48Пловдивският митрополит Николай ще награди Георги Първанов, бивш президент на България и водач на листата на АБВ в евроизборите, с орден „Св. Ерм”. Това ще стане утре в митрополитския храм „Св. Марина” след празничната литургия за Цветница.

Орденът „Св. Ерм” беше учреден от Пловдивска митрополия през 2008 г. и се връчва за „изключителни заслуги към Православието” и „за отстояване на православните ценности, нравственост и морал”. Той се връчи за първи път на пловдивския бизнесмен от БСП и съратник на Първанов Георги Гергов.

Първанов и съпартийците му утре ще имат масирана политическа пропагандна акция в Пловдив.

Завърши ремонтът на бургаския храм „Св. Йоан Рилски”

User Rating:  / 12

DSC 0184Завърши ремонтът на бургаския храм „Св. преп. Йоан Рилски Чудотворец”, съобщи църковното настоятелство към храма. Предстоятелят ст. иконом Николай Димитров, отец Петър Франгин, отец Димо Вълчев и настоятелите благодарят на своите енориаши, жители и гости на Бургас, които са дали своя принос за ремонта на храма.

Постепенното обновяване на храма започна преди няколко години. През 2012 г. камбанарията на храма, разположен в непосредствена близост до Бургаския университет, беше украсена с мозаечни икони, а на храмовия празник през 2013 г. бяха поставени нови резбовани царски двери със седем иконописни изображения.

Продължение: Завърши ремонтът на бургаския храм „Св. Йоан Рилски”

Нова монахиня беше постригана във Врачешкия манастир (обновено със снимки)

User Rating:  / 32

 MG 2388Тази сутрин сестринството във Врачешкия манастир се увеличи с още една подвижница. По време на утринното богослужение преди Преждеосвещената литургия беше постригана нова монахиня. С благословението на игуменията монахиня Касиана и на Ловчанския митр. Гавриил послушницата Николета прие монашески постриг и получи името Макрина. Нека всички й пожелаем да се спасява в Господа, с каквато цел е постъпила в планинската обител преди две години и половина.

На това духовно тържество нямаше много гости, но затова пък бяха дошли освен епархийския архиерей още Неврокопският митр. Серафим, Браницкият еп. Григорий, досега игумен на Троянския манастир и вече назначен за викарий на Софийския митрополит, архимандрит Амвросий, игумен на българския Зографски манастир на Атон, монахини от други женски обители и съвсем тесен кръг поклонници, дошли да придружат с молитвите си тази важна стъпка в живота по Бога на послушница Николета – монахиня Макрина.

Продължение: Нова монахиня беше постригана във Врачешкия манастир (обновено със снимки)

Излезе нов брой на детско списание „Камбанка”

User Rating:  / 12

2014-04-11 1836В навечерието на празника Цветница излезе първи брой за 2014 г. на детско списание „Камбанка”. Началните страници са посветени на библейската история за тържественото влизане на Господ Иисус Христос в град Йерусалим. Художничката Цветана Векова е илюстрирала житието на св. братя Кирил и Методий. Подобаващо е отразен и празникът на празниците – Възкресение Христово. Подбраните разкази и приказки, освен че са интересни, с посланията си насочват децата към придобиване на добродетели.

В рубриката „Светли имена” е представен Стоян Михайловски. Лабиринтът поставя задача пред малките читатели да открият пътя между старите столици Плиска и Преслав. Подбрани са занимателни игри, кръстословица, откриване на разлики, мисловни задачи, картинки за оцветяване. Провокирани са кулинарните и сръчните способности на децата.

От страниците на списанието малчуганите ще научат молитва за Отечеството. Подрастващите ще прочетат любопитни факти около създаване на химна „Върви, народе възродени”.

Още интересни четива и изненади очакват децата в богато и цветно илюстрираното списание „Камбанка”, което може да се вземе безплатно от храм „Св. Атанасий” в  гр. Варна.

Учебното помагало на Двери се търси и в Австралия

User Rating:  / 20

Book cover1Българската църковна община в Мелбърн, Австралия очаква за празниците гост от България. О. Йоан Чикалов, предстоятел на столичния храм „Св. Параскева”, заминава за далечния континент, за да помага за празничните пасхални богослужения на о. Александър Попов в мелбърнския храм „Св. Кирил и Методий”. Сред поръчките от родината на българската църковна община към гостуващия свещеник е и да донесе от Учебното помалаго на Двери, за да се учат по него българчетата в Австралия.

За църковните общини в чужбина Двери предлага по-лесен достъп до учебното помагало. Тези, които искат да получат материалите от помагалото, могат да пишат на редакционната поща и да им бъдат изпратени в електронен вид, за да се избегнат трудностите по пренасянето на хартиения вариант в самолети и друг транспорт.

В края на март излезе второ издание на Учебното помагало по Български език, Роден край и Час на класа за интегриране на знанието за християнството в 1 клас. То се наложи заради изчерпване на първото. Новото издание е с по-едър шрифт и съответно с по-голям обем. Ново преработено издание има и на работните листове. Пособията отново се печатат с помощта на дарители и заради това е възможно те да бъдат раздавани безплатно на учителите, които искат да работят с тях. През тази учебна година близо 1000 бр. учебни пособия за учителя бяха раздадени на преподаватели в цялата страна и в чужбина. Близо 5 000 комплекта работни листове достигнаха до учениците, които ще получават знания за християнството в средните общообразователни училища или в прицърковни школи.

Специални учебници запознават студентите по библиотекознание с религиите у нас

User Rating:  / 7

2014-04-11 1354Специални учебници за въвеждане на студентите в произхода, историята, култа, съвременното състояние и празниците на вероизповеданията у нас са разработили преподавателките в Катедра „Културно-историческо наследство” на Университета по библиотекознание и информационни технологии – доц. Жоржета Назърска и д-р Светла Шапкалова. Те обучават студентите в дисциплините История на религиозните деноминации в България, Празничен календар и Религиозен плурализъм.

Учебниците разглеждат религиозната тематика в контекста на културно-историческото наследство и традиции в България. Тяхната цел е запознаване на студентите с религиите в България, връзката им с нашата история, произхода на традициите, отношенията между вероизповеданията у нас и т. н. Учебните пособия  представят един възможен модел за обучение на студенти, при който те се запознават с различни религиозни учения и деноминации без да бъдат индокринирани.

Учебниците включват лекции, упражнения, тестове и др. под., с което улесняват подготовката на студентите. Изданията са подходящи за студенти в различни специалности и от други университети.

Продължение: Специални учебници запознават студентите по библиотекознание с религиите у нас

 

Последно в Двери+
Последни провокирани
Последно във форума

Няма намерени събития.
 
 

Още теми »

Още теми »

 Не сте регистрирани в системата.

Нашите партньори

Neterra


Копирането на статии от "Двери на Православието" в други Интернет сайтове е разрешено единствено при коректно посочване на първоизточника.