Мобилно меню

1.5714285714286 1 1 1 1 1 Rating 1.57 (49 Votes)

438101182 1006260270856350 5965059998712530839 nНа Лазаровден в катедралния храм на Велико Търново „Рождество на Пресвета Богородица“ се състоя епископската хиротония на архим. Матей (Орешков), решена от синода още през март и насрочена първоначално за 7 април. Тогава поради смъртта на Българския патриарх Неофит хиротонията се отложи. Новият епископ с титла Никополски ще бъде викарий на Великотърновски митрополит Григорий, по чиято инициатива е ръкоположението. В хиротонията взеха участие трима митрополити: Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай и Старозагорски Киприан. Освен тях участваха и няколко епископи: Велички Сионий, Знеполски Арсений, Смоленски Висарион и Велбъждки Исаак.

В словото си след хиротонията новият епископ каза: „Осъзнавам, че съгласно думите на св. Василий Велики епископът трябва да бъде опора на отечеството, украшение на Църквата, стълб и утвърждение на Истината. Затова с търпение и упование в Божията помощ ще вървя по отредения ми спасителен път, като не опозорявам вашия избор и извършеното над мене ръкоположение за епископ на древнопросиялата Никополска епископия“.

Решението за хиротонията на архим. Матей (Орешков) беше взето от Св. Синод на 12 март т. г., по време на заседанието, когато се решаваше как ще се разреши казусът със сливенския избор.

Веднага след като стана известна новината се появиха възражения, включително и няколко писмени сигнала срещу предстоящата хиротония. Например, до Варненски и Великопреславски митрополит Йоан беше изпратено писмо от мирянин, работил с архим. Матей в Свищов, който свидетелства за грубо отношение на духовника не само към него, но и към други лица, включително и заплаха с физическа саморазправа. До нашата редакция също пристигнаха сигнали от жени, свидетелстващи за грубо отношение към тях и околните от страна на въпросния монах.

Остава само да са надяваме, че митрополитите внимателно са проучили жалбите и са преценили, че въпросният клирик е „достоен“ за епископски сан, въпреки изпратените сигнали. В българския епископат има вече достатъчно клирици, които не отговарят на каноничните изисквания за епископ – нито като административни качества, нито като духовни (ако използваме актуалната терминология на синодните архиереи), но са хиротоносани от конюнктурни съображения на синодното мнозинство, от което произтичат множество неуредици и скандали в църковния живот в страната.

Новиият епископ е от Казанлък, работил е във Военния комплекс в „Арсенал“, а също и като учител по философия в местната гимназия „Св. Кирил и Методий“. В биографичната му справка се казва, че е завършил висше образование по философия във Великотърновския университет (не са посочени годините), а после и паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. След това е завършил и Православната духовна академия в Пловдив, чието висше образование по богословие обаче не е признато от държавата. Еп. Матей е постриган за монах в Присовския манастир, Търновско, през 2016 г., а от 2022 г. е архимандрит.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dy888 

Разпространяване на статията: