Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
OrthodoxWikiBG.gifИнтервю на Златина Иванова с Константин Спиров, главен координатор на проекта енциклопедия "Двери"
 
Има ли в българското Интернет пространство място за православна Уикипедия?

 

Не зная дали има място, но съм сигурен, че има нужда. Първо, имаме ясна цел,  потребителите на православните сайтове да получат достъп до справочна информация, касаеща трудните за разбиране богословски понятия. Именно това беше причината, поради която се свързахме с организаторите на www.orthodoxwiki.org  и се договорихме за съвместна локализация. Така без много шум, някои членове на техническия екип на “Двери” станаха и администратори в международния екип на orthodoxwiki още през ноември миналата година. Трябваше, обаче да мине дълъг период от време, за да може идеята да узрее в главите ни, за придобием самоувереност и да организираме проекта на родна почва. Когато преди една седмица най-после се престрашихме да задвижим сериозно нещата, бяхме приятно изненадани от благосклонното отношение и интереса.

Макар и енциклопедия, проектът ни е и форма на благовестие. Защото енциклопедията ще се превърне в източник на информация дори за нецърковните хора, а неутралният ни стил няма да плаши случайните посетители. Много от статиите при нас ще бъдат копирани и в други уики-базирани проекти, които иначе са със светска насоченост.

 

Ползата за потребителите, които след известно време ще намират източник на справочна информация, обаче е само едната страна на въпроса. Мисля, че много по-голяма полза ще извлекат православните посетители на Интернет, които ще се престрашат да помогнат разработката да “дръпне”. Събирането около обща цел, желанието за съвместен съзидателен труд обединява. Освен това, родилните мъки над всяка нова идея и над всяка “статия-мъниче” ни приземяват много здраво. А приземяването е единственият начин да се преборим със сериозната заплаха от създаването на “виртуално православие”, за която говори д-р Свилен Тутеков в известното си интервю за “Двери” “Ще свърши ли "Вавилонският плен" на православното богословие у нас"


Как е възможно практически, хора с толкова много различия във възгледите си да се обединят около обща цел. Виждаме какво става по форумите...


Ключът е именно в общата цел. Аз съм сигурен, че хора, които иначе прекарват дълги часове в спорове, биха могли с удоволствие да работят съвместно в проекта, стараейки се да спазват неутрален стил на писане. Всичко, звучащо “агресивно” ще се елиминира, защото имаме и общи, задължителни правила, които ще спазваме. Те в много голяма степен са адаптация на Уикипедианския опит – и доказано работят (в англоезичното www.orthodoxwiki.org вече има 1600 качествени статии, само за две години).

Тук ще си послужа с цитат от правилата ни: “Въпреки че изключения има, разбира се, типичната атмосфера, създавана от повечето статии в OrthodoxWiki, е по принцип "енциклопедична", например – стил на писане, който се очаква от една енциклопедия. Това не означава, че статиите трябва да са съобразени с академични изисквания за писане или светска ерудиция, но със сигурност е желателно известно ниво на професионализъм и логика.

Същевременно подходът ни е "агиографски", т.е. стремежът е да се пише с почит и смирение по вдъхващите благоговение теми, за които става дума. По този начин се опитайте да развиете тук и Вашето писане. Стремим се точно и смирено да предадем истините на православната християнска вяра чрез един задълбочен и лесен за ползване и четене ресурс – едно достъпно съкратено изложение на православното християнство. Винаги помнете това, когато предлагате материали за сайта.“

И на края (но не на последно място),  заради това, че откриваме българската версия на проекта в деня на светата Петдесетницa, се надяваме и ние, участниците в българския екип, заедно да изпросим от Бога изобилни дарове.

Как ще мотивирате доброволците да участват?

Нека се върнем замалко в историята. Уикипедията беше замислена като социален експеримент, а днес успешно конкурира енциклопедия Британика. Нашият проект също е експеримент - може да постигнем небивал успех, а може и да се "издъним", но...

Преди всичко разчитаме на молитвеното  застъпничество на св. Климент Охридски Чудотворец. Ключът към бъдещия ни успех е, че с достойно вдигната глава избрахме новата енциклопедия да носи името и патрона на "Двери". Начинът,  по който е организиран сайтът ни е пример за свободен и доброволен труд, в името на нещо,  което е извън нас и е по-голямо от нас.  Фактът, че една любителска CMS система, създадена и поддържана на  доброволни начала (и то  в извън работно време от хора със семейства и деца на главата) само за една година успя да се превърне в портал със 13000 посещения на месец (ние доказваме посещаемостта си с независим брояч) говори много.

Хората са готови на доброволен труд, стига да имат усещането, че това, което правят е смислено. Това е ключът към успеха ни и нищо друго!

Дали трябва да се мотивират допълнително участниците? Да, разбира се, идеи има много. Например да си правим вътрешни състезания за най-добър сътрудник. Тук обаче е важно да отворя една скоба и да отбележа, че ще става въпрос за символични награди. Защото няма нужда от парични награди, превзети обръщения или пък пропагандни мероприятия, организирани в комсомолски стил, където всяка втора дума е "ние, младите хора". Няма нужда да се определят изкуствени "възрастови граници", "целеви групи" и т.н. важното е, че сме се събрали и имаме общи цели, важното е, че се занимаваме с нещо полезно и интересно. 

Нито правим  “Пътеводител на галактическия стопаджия”, нито зад нас трябва да стои "Фондацията" (на Айзък Айзимов). Двойният лиценз, под който се отдават всички авторски статии в енциклопедия "Двери" (Лиценз за свободна документация на ГНУ и Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5) дава сигурна гаранция,  че, запазвайки авторските си права, не отдаваме труда си на един или друг сайт или организация, а  освобождаваме знанието.  Защото то, знанието не бива да е свободно, както безплатна прожекция на филма "Исус" със "вход-свободен", а трябва да е "свободно" като човешката свобода. 

Затова, бих искал да призова всеки, който чете това интервю, да влезе в енциклопедията и да даде нещо от себе си - та било то и най-малкият принос. Без изобщо да се страхува, че ще направи грешка, защото дори това да се случи, винаги ще може да разчита на доброжелателно отношение от другите край себе си. А и  MediaWiki CMS е наистина добра система и позволява "гафът" да бъде оправен за секунди! Достатъчно е едно добавено изречение към някоя статия, или един параграф преведен чужд език, или една поправена запетайка - и вече сте в екипа.  А станете ли част от екипа - със сигурност ще поискате и да останете. За повече подробности: http://bg.orthodoxwiki.org

 
Интервюто взе Златина Иванова

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/hck 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Който следва Христа в самота и плач, е по-велик от оня, който слави Христа в събранието.

Св. Исаак Сирин