Църковен егоист

Кои международни новини цензурира Двери през тази година - II издание

Написана от Константин Спиров.

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Цензура!1) Свещеник от РПЦ призова мюсюлмани, юдеи и будисти да участват заедно с православните в народни дружини - interfax-religion.ru

Заместник-председателя на отдела за външноцърковни отношения при МП Всеволод Чаплин предложи на представителите на другите религии да участват заедно с православните в сформирането на „народни дружини”, които да следят за реда в страната. „Това ще укрепи дружбата между нас. Мюсюлманите са решителни хора, истински войни – търговците на алкохол и наркотици, които зарибяват нашата младеж ще се уплашат с основание от тях. Да си евреин – това по принцип е яко, само споменаването на думи като „Мосад” би трябвало да накара скинарите да се изпокрият по ъглите. Славата на будистките бойни изкуства дава увереност, само един поглед на будистки участник в дружината и всеки хулиган може да изпадне в транс”.

Новината наистина си я биваше, но отпадна от Двери, поради един пасаж в края, който щеше да нарани наши добри приятели:

На свой ред, Правозащитният център на Всемирния руски народен събор се обърна към тези вярващи млади руснаци, които вместо да се занимават с истинска работа (сиреч. участие в народни дружини и биене на бандити – бел. ред.), твърде често получават в религиозните младежки организации „гледане на лигави филми и чай с вкус на Честертън”.

Наистина окуражително е, че поне в бившия СССР останаха дейни хора, които да се борят за правдата, вместо да си седят в енорийския център, да се правят на професори и лениво да си пият чая. Ето още новина за истинското рицарство:Цензура!2) Самопровъзгласил се "войн на светлината" преследва катаджия с трактор - interfax-religion.ru

Необичаен инцидент се случил в Днепропетровск. Човек, нарекъл себе си „войн на светлината”, влязъл с трактор на територията на автокъща, започнал да бяга между колите и да размахва нож. Сътрудниците на автокъщата извикали ГАИ (т.е. КАТ), но трактористът се върнал в машината си и започнал да преследва с нея милиционерите. По време на гонката трактористът обиждал служителите на реда, като ги наричал „войни на тъмнината” и „демони”.

Причината, поради която цензурирахме новината е, че 50% от читателите щяха да изпитат злорадство спрямо унизените катаджии, а уважението към органите на реда трябва да се толерира. Кой иначе ще регулира движението ни? Като стана дума за движение…


censure1.jpg3) Монахините в Загреб започнаха да се движат на ролкови кънки

Католически монахини от Загреб взели решение да възпитават своите подопечни в детската градина без да снемат ролковите кънки от краката си. Всичко започнало, когато сестрите Матея, Бернардика и Кресимира решили да усвоят ролковите кънки, за да могат да прекарват повече време в общение с възпитаниците си. Дори честите в началото ожулваният на колената не спрели всеотдайните сестри.

Педагогическият опит на монахините пожънал шеметен успех, пише британският сайт “Ananova”. Сестрите започнали да получават молби от съседните детски градини да провеждат часове там.

Материалът отпадна, защото точно по същото време имаше по-важни новини, свързани с концепцията на Св. Синод на БПЦ за религиозно образование (ставаше въпрос за поредната фундаментална декларация или подписка), та не искахме да отвличаме вниманието на аудиторията с разни по-незначителни и човешки неща, като тази новина.

Не сме приключили с темата за сестрите, ето нещо по-радикално:


censure1.jpg4) Италиански монахини танцуват на баскетболни мачове

Група от мажоретки, състояща се от монахини, произведе фурор по време на почивката на баскетболен мач в италианския град Сасари.

"Искате да говорим на вашия език! Какво пък, ето ни!” – казал, обръщайки се към запалянковците ръководителят на групата о. Стивън.

С негово благословение монахините се появяват по италианските дискотеки и нощни клубове, за да носят християнското послание на младежта, съобщава "Ananova".

Причина за отпадане на материала: естетическа - монахините не изглеждат толкова добре в ролята на мажоретки, а и тяхното присъствие в нощните клубове е прекалено радикално. За сметка на това нашите свещеници дякон Андрей Кураев и о. Сергий Рибко изглеждат съвсем на място в рок клубове и на рок концерти (вижте тук). Държим да отбележим, че православната проповед на рок концерт е значително по-добро попадение, защото във всеки наш свещеник има по нещо от Зи Зи Топ.

Добре е, че монахините правят всичко това с благословение, за всяка жена липсата на епископско благословение води до трагични резултати, както ще видим от следващия материал:

5) Племенница на испански кардинал се появи по монокини на корицата на италианско списаниe

censure1.jpgПлеменницата на архиепископа на Мадрид Антонио Марии Руко Варела, Магдалина Руко се появи с оголена гръд на корицата на майския номер на испанското списание "Интервью".

„Исках да изоблича лицемерието на своя чичо” – обясни своята постъпка 27-годишната майка на две деца. За кардинал А. Руко, по думите на Магдалина, са присъщи двойни стандарт: „без умора повтаря, че семейството е свято и трябва да го уважава, а сам го предава”. Магдалина се оплакала, че архиепископът не е отишъл на погребението на собствения си брат (нейния баща) и даже не е изразил съболезнования.
„Каза ни, че в момента се среща с папа Йоан Павел Втори”, но това беше лъжа.

Причина за отпадане на материала: твърденията на Магдалина не отговарят на истината.. Случайно разполагахме със сведение от първа ръка: кардинал А. Руко наистина е имал аудиенция при Папата по време на погребението. Отговорният редактор на Двери БГ в този момент беше във Ватикана за месечен инструктаж и сподели, че кардиналът влязъл точно когато тя излизала, запомнила го, защото носил жалейка...

Сега от софт-еротика е време да минем на хард-порно:


Цензура!6) Руски атеисти правят Интернет коалиция заедно с езичниците и привържениците на свободната порнография - interfax-religion.ru

Администраторите на 5 руски атеистични сайта се обединиха в „съвет на атеистите в Рунет”. В качество на наблюдатели към съвета се присъединиха и представители на „Кръга на езическата традиция” и политическото движение „Свободни радикали”, борещо за легализация в Русия на проституцията, порнографията и евтаназията.

Главна цел на новата структура е координирането на всички атеистични Интернет ресурси и „борбата с клерикализма във всички сфери на обществено-политическия живот”.

Причина за отпадане на материала: нищо ново за нашите читатели, атеизмът винаги си е бил порнография. Докато в Русия се борят да легализират проституцията, обаче…


Цензура!7) В Иран държавна компания задължи всички свои служители да се оженят, за да ги отклони от услугите на "жриците на любовта"

Иранската държавна енергийна компания "Pars Special Economic Energy Zone" даде краен срок на всички свои служители-ергени да се оженят. По този начин ръководството на компанията се опитва да застави персонала да се откаже от услугите на проститутките, промышляющих до главния офис, предаде руската служба на Би-Би-Си.

Няколко месеца по-рано война на специалистите-ергени обяви и губернаторът на една от източните провинции на Иран, заявявайки, че на работа в държавни институции ще бъдат приемани само семейни хора.
Много млади иранци не могат да си позволят да встъпят в брак по финансови причини. Извънбрачните полови контакти се наказват с публично пребиване с камъни.

Причина за отпадане на материала: никъде бе посочено, че и на женените хора понякога не им е лесно. Следващият материал е една добра илюстрация


censure1.jpg8) Жена от Саудитска Арабия иска развод с мъжа си след 30 години брак заради опит да погледне лицето й под фереджето

Петдесетгодишна жителка на село в югозападна Саудитска Арабия поискала развод след като нейният мъж направил опит да види лицето й, пише „Дейли меил”.

През всичките 30 години съвместен живот жената ходила с лице, закрито с фередже. Най-накрая любопитният съпруг не издържал и една нощ се опитал да надникне, докато съпругата му спяла. Нямал късмет – съпругата му се събудила, ядосала се и избягала от къщата.

В момента жената настоява за развод, въпреки обещанията на мъжа повече да не прави така. В интервю за местната преса жената се оплаква, че след толкова години съвместен живот съпругът й е предал доверието й.

Подобни случаи не са рядкост за ислямските страни. Изданието дава пример с друго семейство, където мъжът се е опитал да погледне лицето на жената след 10 години брак, но жената е заплашила, че ще напусне и съпругът се е смирил.

В трето семейство, седемдесетгодишната Рабеа ал-Гадараи крие лицето си и от мъжа, и от децата в продължение на десетилетия и близките й даже не знаят, как изглежда тя. На въпроса, как е успяла да роди деца от човек, който никога не вижда нейното лице, тя отговаря, че най-важното в брака е любовта, а не лицето.

Общението лице в лице явно не е задължителна част от брака в ислямските държави, но едно има едно, без което бракът и при нас, и при тях не е възможен… сватбеното тържество, разбира се:


Цензура!9) Богослов от Саудитска Арабия е подложен на обществено порицание заради танц на сватба - interfax-religion.ru

Членът на Съвета на ислямските богослови в Саудитска Арабия шейх Абдул Мохсен ал-Обайкан е подложен на критика от страна на религиозни кръгове след като е танцувал на сватба. На поместения в Интернет видеоклип шейхът изпълнява бедуинки танц със саби на сватбата на своя племенник. Някои религиозни дейци смятат такова поведение от един мюсюлмански богослов за неуместно.

На свой ред ал-Обайкан е написал отговор в вестник "Аш-Шарк ал-Авсат", където привежда няколко истории от живота на Мохамед, които, според него, доказват безвредността на танците и свиренето на барабани като сватбено развлечение. Шейхът призовава саудитското общество да се освободи от оковите, които му налагат невежите и екстремистите, стремящи се да превърнат сватбите в погребения.

Ал-Обайкан, който е и съветник на правителството, не веднъж е бил подлаган на критика за своите „модернистки убеждения”. Шейхът се застъпва за правото на жените да карат коли и отказва да оправдае самоубийствата, извършени уж по религиозни причини. Опонентите на Ал. Обайкан го наричат духовника на американските морски пехотинци.

Причина за отпадане на материала – анихилира се взаимно със следващия, който е посветен на един друг богослов и шейх от Саудитска Арабия, но с малко по-различни възгледи …


Цензура!10) Богослов от Саудитска Арабия осъди на смърт Том и Джери, както и Мики Маус - interfax-religion.ru

Известният саудитски проповедник шейх Мухамед Ел Мунаджид издаде фетва срещу известните американски анимационни филми за приключенията на Мики Маус и Том и Джери.

„Мишката – това е един от войните на Сатаната и се управлява от него”, заяви богословът от ефира на арабската телевизия "Al-Majd TV".

Според тълкуванието му на шириата, мишката се явява „омерзително творение” и в исляма има предписание мишките да бъдат унищожавани.

„Въпреки, че Мики Маус завоюва популярност, той, съгласно ислямския закон, във всички случаи трябва да бъде убит!” – заяви проповедникът.

По-рано същият ислямски деец се нахвърли с критики към Олимпийските игри в Пекин, наричайки ги „Олимпийски игри по бикини”. Той определи дрехите на спортистите като „сатанински”.

Преди това Мунаджид поиска да бъде забранен и футболът, тъй като футболистите ходят по шорти и по недопустим начин „показват голота’.

Мики Маус осъден на смъртБел. ред. Предупреждаваме колегите от други интернет сайтове, които желаят да препечатат статията, че споменаването на Мухамед Ел Мунаджид в българския Интернет води до сериозни рискове за здравето и физическата цялост на сървърите ви. Преди 2 години ГДБОП направи погром срещу два ислямски сайта, съдържащи текстове от същия този богослов. Ние можем да си позволим риска единствено заради добрите си отношения със службите.

Причина за отпадане на материал No 10 – взаимно се анихилира с материал No 9.

Да си представим за момент, че Мики Маус не беше сатанински мишок, а напротив – благочестиво църковно мишле. Къде би искал да се черкува самия той?


Цензура!11) В Красноярск построиха параклис от пелмени - interfax-religion.ru


Макет на параклис от пелмени получи награда и симпатията на зрителите на Фестивал на пелмените в Красноярск. За създаването му са били използвани повече от 300 пелмени.

Причина за отпадане на материала: съмнения в каноничността на параклиса. Не за друго, а защото новината беше по време на пост, а пелмените очевидно са били с месо. За завършек след новината, свързана с мезета:


censure1.jpg12) В италианския град Марино потече вино от водопроводните кранове - interfax-religion.ru

Вино вместо вода потече от водопроводните кранове в италианския град Марино. Причина за „чудото” станала грешка на местните водопроводчици. Инцидентът станал по време на празника, посветен на успешното прибиране на реколтата от грозде. Кулминацията на ежегодния празник е в момента, когато от градския фонтан започва да тече вино. За съжаление тази година хората, чакащи от фонтана да започне да струи вино били крайно разочаровани – от фонтана започнала да струи… вода. За сметка на това 3 хиляди литра вино попаднали в тръба, водеща към домовете на хората.

Преди грешката да бъде отстранена, доста граждани успели да напълнят с вино всички домакински съдове, които имали на разположение.

Причина за отпадане на материала: Публикацията беше свалена лично от мен, заради страданието, което изпитвам, когато чета този текст! Уви, познавам водопроводчика, който е прекарвал инсталацията в гр. Марино – преди да замине на гурбет в Италия, той ремонтира и моя дом.

Ох!

Ако искате да прочетете миналогодишното издание, щракнете тук
Разпространяване на статията:

Още от последния брой:

b7dd962f325008a4363a4a2bb52037f5

БПЦ взе решение за електронно гласуване

На празнично заседание на Цветница върховното ръководство на БПЦ-БП реши да въведе във всички епархии и енории на юрисдикцията си електронно гласуване при всякакви избори и решения на съответните ръководни органи и личности. Мотивът е, че това ще улесни…

Енорийски център стартира курс „Бокс и благочестие“

Най-сетне отвори врати дългоочакваният образцов енорийски център към елитен храм в елитния софийски квартал Лозенец. Както съобщиха светските и църковните медии преди повече от година, в църковния двор на образцовия храм всеки момент ще отвори врати не…
the test fun for friends screenshot.jpg

Тест: "Подготвени ли сте да устоите на съвременните изкушения?"

Подкрепяте ли решението на БПЦ да не участва на Всеправославния събор в Крит? А. Да, ние трябва да пазим чистотата на Православието, а не да присъстваме на икуменически и еретически сборища. Б. Не, мисля, че това беше наше задължение като член на Едната…
gink

БПЦ закупи „Инерком груп”, основава Дружество "Осветление и Освещаване".

Сензационна новина изтече през мобилния телефон на неизвестен служител в столичната митрополия: БПЦ е основала Дружество "Осветление и Освещаване". Новото дружество е създадено специално с цел да изкупи вече нашумялата фирма Инерком и така да се сложи край на…

За любителите на Толкин: лиричен репортаж от 4-и километър

Малката целева група на това първоаприлско стихотворение са тези читатели, които са едновременно върли фенове на Толкин и православни. За останалите има материали за самоподготовка в края на публикацията. ПЕННА ВИТЛЕЕМ А-а-а, Елберет! А-а-а, Гилтониел!.. А!…
суд

Нови кандидати за нововъведената йерархична степен "наречен за епископ"

Още поне двама архимандрити са заявили желанието си да бъдат издигнати в новата йерархична степен – наречен за епископ, която БПЦ въведе миналата година (тук). Новите кандидати обаче са приложили иновативен метод да обърнат вниманието на синода върху…
thumb 960x300 12881944 ml 960

Малки обяви в "Църковен егоист"

Арабски магазин за монашеско облекло Алджебал Алмукадас (‎الجبل المقدس а на бълг. Света гора) търси да намери дюкян на кюше в абсолютния център на духовна цена, за да улесни мисията на БПЦ-БП и благосъстоянието на духовенството! Екстрактът от Гинко билоба…
ipad

Сугуба радост в Н-ската митрополия

С трижди сугуба радост ви благовестя за едно чудесно събитие, което по воля Божия и с човешко благоволение рече да се случи в нашата епархия. За душевно спасение и в изпълнение на Божия промисъл и домостроителство за грехопадналото човечество в навечерието на…
Dveri Pax Vino Modri Pinot 043 beV.jpg fixed 57f28fa212a4c.jpg.960px

Двери навлиза в бизнеса с вино

От началото на 2018 г. Двери разширява дейността си и навлиза в бизнеса с бели и червени вина. Тази стъпка беше предприета от медийния гигант в търсене на истината, която без съмнение е само във виното. Двери стартира новото си начинание със засаждане на баир…