Мобилно меню

4.2558139534884 1 1 1 1 1 Rating 4.26 (43 Votes)
Джеймс БондРумен ВаташкиДоц. Румен Ваташки е получил препоръка от Проватски еп. Игнатий за работа във Ватикана с цел да надхитри и разобличи Ватикана, заяви Негово Преосвещенство в интервю за сайта Православие БГ (вижте тук). Интервюто бе провокирано  от коментара в секция "Лични" на Двери от колежката Славка Божкова, озаглавен: Питане до Св. Синод кой, как и защо раздава препоръки за работа във Ватикана.

В интервюто  разбираме, че Румен Ваташки е благословен за тайна мисия в архивите на  Ватикана. Препоръката до Ватикана е със скрита цел, която е добре да не стига до ушите на прочелите документа сътрудници на Светия престол, защото се касае за хитроумна двойна игра, достойна за шпионски роман:

"Препоръката ми е с цел да бъде изобличен Ватикана с материали от неговия архив. <...> Смятам, че Ватикана си е сектантска организация и като такава винаги се е стремил да руши Православната Църква без оглед на географски ширини."

В интервюто еп. Игнатий опроверга информацията на редактора в Православие БГ Андрей Романов (получена от неназован и очевидно недостоверен източник), която гласи, че Румен Ваташки бил низвергнат свещеник и потвърди информацията  в  коментара от "Двери", че  активистът на Атака не е низвергван от никого, а просто се е "саморазпопил".

В заключение: благодарим на колегите от Православие БГ за този материал. Тъй като обаче първи април отдавна мина, се налага да  завършим и с няколко сериозни думи: за съжаление (макар и по комичен начин), в този случай отново виждаме потвърждение на теорията за двойния аршин (когато дори проявената милост не зависи от покаянието, а от политическата принадлежност). Както и за това, че зилотизмът обрича последователите си да се въртят вечно в един омагьосан кръг, търсейки в двете крайности потвърждение на верността си към истината.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kw98 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики