Мобилно меню

4.8918918918919 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (37 Votes)

poslaniaОт началото на годината сред много от православните християни, снабдили се с официалното църковно каледарче за 2016 г., издание на Синодално издателство, върви мълва, че в корицата му, в иконата на св. Климент Охридски, е вграден непознат таен текст. Тези дни въпросът с крипто-посланието в корицата на каледарчето достигна и до редакционната поща на Двери. Първоначално приехме "сигнала" с лека насмешка, тъй като не е тайна, че сред нашите събратя има такива, които откриват скрити "вражески" послания на невероятни места без те реално да съществуват. Останахме обаче изненадани, когато се вгледахме в корицата на изданието, отпечатано в огромен за България тираж, и там в изображението наистина се различаваше надпис, който няма нищо общо с иконографията. Тъй като градските легенди в православна обвивка винаги са ми били любима тема, се заех лично да разнищя сигнала на читателя ни.

Иконата, отпечатана на корицата, е на св. Климент Oхридски, като в самото календарче не е посочено, че изображението е мозайка от манастира "Св. Пантелеймон" в Охрид, Македония. За съжаление с просто око е почти невъзможно да се разчетат символите "от тайния" надпис, тъй като белите му букви се засичат с белите ивици от омофора на св. Климент, както и със светлите косми по брадата му. В същото време светлият текст се слива с неравния фон на иконата и това спомага да се придаде енигматичен вид на надписа, а по този начин се подклажда и въображението на притежателите на църковното календарче.

Бях сигурен, че няма "скрит код" в иконата, а става дума за "маркиране" на изображение с цел предотвратяване на нерегламентирано копиране, но се заинтригувах: откъде е взета мозайката? 

watermarkТук на помощ се притече един съвсем прост технически трик - сканирах иконата от църковното календарче и я съпоставих с друга снимка на същото изображение, където странният знак отсъства. Вкарах двете изображения заедно в GIMP и изравних приблизително мащаба и пропорциите, като настроих да се показват разликите между двете нива (вижте изображние 2). Така вече знакът може да се разчете: "СИЛНА Б".

Така се оказа, че снимката на официалното църковно календарче на БПЦ просто е "взета" от вече несъществуващия интернет-сайт silnabulgaria.com, който бил стопанисван от активисти на гражданско сдружение СИЛА. Често системите за управление на съдържание са настроени да слагат водни знаци върху изображенията, за да предотвратяват пиратската репродукция на снимките, като този факт не е бил забелязан при акта на "взимането" за джобното календарче на изображението от Интернет.

silnabВъпреки че споменатият сайт silnabulgaria.com вече е в миналото (и вероятно за добро, поради "хибридния" характер на материалите вътре), в Интернет са запазени доста копия на изображенията от страницата, носещи същия воден знак (вижте например тук). 

Затова можем да успокоим православните християни, които са си закупили официалното календарче на Св. Синод на БПЦ или имат намерение да си го купят, че в него няма вградени тайни знаци и символи, а съдържа празниците и дните за честване на светците през цялата година. То може да се използва спокойно от християните за справка, като следва да не забравят, че то е единственото легитимно и одобрено от църковната власт календарче. Всяко копиране на информация от него с комерсиална цел е плагиатство.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9ch89 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит