Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
1_140.jpgДекември е... Ту свие студ, ту настъпи някакво странно затопляне... По улиците бързат замислени люде, много празници през този месец, много изпразнени сметки. По витрините вече греят коледните украси, в центъра на града се издига елха, тазгодишна, кичеста, искряща от светлини и играчки. По новините някоя мутра се е възпроизвела в бизнесмен, някой бизнесмен вече е бил застрелян. На ъгъла често виждам една женица, не много стара, много слаба, тиха, свита, протяга ръка и бързо я отдръпва, ако я подминеш. Не нахалства. Аз се върнах и оставих левче, тя благодари едва чуто :

- Бог да те пази, свети Николай да ти помага...

В моето семейство наистина се случи чудо. В началото на 90-тте години преживяхме голямо изпитание, което напълно промени живота ни. Нощем не се отделях от  пострадалия при тежък инцидент мой близък, денем се молех  в тишината на храма „Свети Николай Чудотворец“ и  душата ми се топлеше от огънчетата на свещите. Наистина се извърши чудо според лекарите. И аз с неистова радост чух думите на свещеника към върналия се в живота мой близък:

- Мъртъв беше и оживя, изгубен беше и се намери!

Това са неща дълбоко лични, както дълбоко лично е и страданието на тази женица, на която не мога да помогна. На ум й пожелавам същото, което тя пожела на мен.

- Бог да те пази, свети Николай да ти помага...

Виждам, че и другите люде не я подминават, дори спират, разговарят с нея. Декември е месец на милосърдието. Самият свети Николай с живота си ни е дал пример за това.

След смъртта на родителите си той употребил всичкото си богато наследство за добри дела, стараейки се да не знаят тия, на които правел благодеяния. Той помнел Божията заповед – да правим добро скришом и да не търсим светска слава.

Един богат жител на град Патара ненадейно изгубил състоянието  си и изпаднал в голяма беднотия. Привикнал към богатство, той не бил в състояние да се бори с изкушенията на бедността и замислил по безчестни пътища да доставя средства за живот на себе си и на своето семейство, което се състояло от три дъщери. Всъщност имал намерение да пожертва честта на дъщерите си. Да ги продаде като проститутки. Като узнал за бедственото му положение, Божият угодник свети Николай три нощи подред тайно му подхвърлял през прозореца по една голяма кесия със злато. За всяка от трите девойки. Така бащата ги омъжил и се спасил от позор.

Ако искаш да бъдеш съвършен, иди, продай имота си и раздай на сиромаси, и ще имаш съкровище на небето, казва Бог.

Материалното богатство  е слуга на духовното. Първото само носи името богатство, без в действителност да е такова. А второто и по име, и по дела е истинско богатство - богатството на добродетелта, богатството на милосърдието.

Ето какво открих в интернет по темата.

  Милосърдието е противоположността на закоравялото сърце. Който е милосърден събира богатство в сърцето си, което му осигурява чистота на съвестта. Ако чакаме на държавата да нахрани бездомните деца, да ги облече, да ги изкъпе, да ги подслони, да ги обича като свои деца, това няма да стане и нашата съвест ще е потърпевша. И обратно, ако всеки повярва, че е негова работа да помага на всеки, който е в нужда, България ще стане истински Рай, пише един господин.

А млада госпожица е посветила цяло есе на милосърдието

Милосърдието на човека е родено от неговата способност да обича и да прощава, пише тя. Да отвориш сърцето си за доброто означава да отхвърлиш всякаква злоба, лицемерие, завист. Затова в милосърдието откриваме силата на любовта. За съжаление в нашето модерно ново хилядолетие хората са като монети, загубени в големи градове, оставени са сами на себе си, близките им са далече някъде зад граница и те трябва сами да превъзмогват своите страдания, без да очакват прояви на милосърдие.

Свети Николай пожалил дори богаташа. Той е знаел неговата греховност, знаел е, че животът в разкош е отслабил инстинктите му и го е направил податлив за порока и позора. Спасил е него и дъщерите му, както е спасявал и бедните в паството си. Като свещенослужител Божият угодник е устоял на християнските гонения, устоял е на житейските съблазни, но не е устоял на богохулството на еретика Арий и му е ударил плесница пред целия Вселенски събор. Все пак е бил човек, нали ?


Вървя по улицата и си мисля,че трябва да купя риба, да пълня шарана с лук, стафиди и орехи. Да му омеся балтон от тесто, да купя подаръци на моите именници... Рибата е символ на Никулден, денят на свети Николай. Според житието му, когато пътувал към Божи гроб, излязла силна буря. С молитвите си свети Николай укротил вълните, спасил кораба и възкресил един моряк, който загинал при падане от върха на корабната мачта. Като архиепископ на град Мира, област Ликия, той се грижел за паството си, помагал на бедните, спасявал моряците от грешните им наклонности. Удивително било влиянието му! Дори самата му външност, сияеща с Божия благодат, въздействала на людете. Запознати пишат, че свети Николай е дядо Коледа за някои европейски страни, наричан Санта Клаус или Пер Ноел (фр. "отец Рождество" - б. р.). Златото, хвърляно тайно нощем през прозореца на обеднелия богаташ, вероятно е дало началото на скритите под елхата подаръци за децата. Тъжно е, че се обръщаме към небето с молитва и смирение винаги в дни на скръб и изпитание. А радостта си споделяме помежду си и щастието смятаме за лична заслуга. Никой не е опазен от житейските бури и не ни е дадено да знаем дали няма да застанем на онзи ъгъл, където виждам тихата и кротка женица. Тя не е клошарка, облечена е в черно, чиста и притеснена. Бих искала да мога истински да й помогна, а не да пусна левчето в пластмасовата й чашка и да смятам  за изпълнен моя дълг към милосърдието. Тя ми дава много по-голям подарък с благословията си :

- Бог да те пази, свети Николай да ти помага...

Благодаря й от сърце. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3xuw 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен