Мобилно меню

4.2972972972973 1 1 1 1 1 Rating 4.30 (37 Votes)
1_106.jpg

"Хванаха пет проститутки в Петрич”, „Хванаха убиеца на Боби Точката”, „Условна присъда за убийството на Големия Риж”, „Няма пари за антиземетръсно изследване на сградите в София”, „Българин овъглен в Белгия, крал кабели от жп гара”, „Образованието ни – ефективно, но некачествено”, „ЕК обмисля да намали мощността на прахосмукачките”. И така нататък, и така нататък.

Това са част от заглавията на вчерашния (13 септември) ден. С други думи, това са част от ВАЖНИТЕ неща, които са се случили или се случват междувременно. Разбира се, едничкото що-годе важно тук са липсващите пари за антиземетръсно изследване, останалото е буламач, с който всекидневно се захранва т.нар. гражданско общество – изкушавам се да цитирам Антоан дьо Сент-Екзюпери – „като вол със сено”. Обаче не като оня вол и онова сено примерно, които могат да се видят на някои картинки за Рождество Христово. Защото волове има само на картинки.

Като стана дума за Рождество Христово, на 14 септември е Кръстовден – по-точно, Всемирно Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен (The Universal Exaltation of the Precious and Life-Giving Cross [Elevation of the Cross]).

И какво от това, че е Всемирно, то и за потопа се говори, че бил всемирен, ама честваме ли го? Не, не го честваме потопа. Защо ли? Ето отговора посредством друго заглавие: „Заплата 240 или 270?”. Ду ю ъндерстенд ми, както би казал някой герой на Робърт де Ниро, преди да пръсне главата на друг с бухалка. А после същият този герой ще иде да се черкува по случай The Universal Exaltation of the Precious and Life-Giving Cross. Връзките с висшестоящите трябва да се поддържат. Нали разбирате защо мафиотите са искрено набожни. Ако не го разбирате, значи не сте мафиоти!
Така и героят на Робърт де… Всъщност не героят на Робърт де Ниро, а някой си Киро Корема или пък Ганчо Шомпола, дето пък бил убил еди-кой си Денчо Орлето, защото Орлето му се бъркал в бизМеса с човешки меса („жрици на любовта”) и с крадени жици – пък били те и белгийски (че Еркюл Поаро, нали, светла му памет).

Всемирно Въздвижение на Светия… ефект от образованието, което било ефективно, но некачествено. Нещо не ми се връзва. Хем ефективно, хем некачествено. Или обратното – хем качествено, хем неефективно. Ей такива глупОсти по време на строги пости.  

Защото на Кръстовден се полага строг пост. Това го казвам за християните, за Киро Корема едва ли ще важи, въпреки че никак не е редно да се бъркам в Божиите дела, пък и не е според любовта Христова. Защото Бог иска всеки човек да се спаси. Тъй че и Киро Корема МОЖЕ да се спаси, стига да съумее да чуе Божия глас в душата си и да се обърне. Но работата някак не е точно в това кой ще се спаси, защото в крайна сметка Бог всички ни спасява… от нас самите. Работата е другаде. Защо не искаме да Му помогнем в спасяването от нас самите. Там е работата. Ду ю ъндърстенд ми, обгорял нейде в Белгия българино; проснат като вол на заколение в някоя крайпътна канавка еди-кой си...

Ей за такива неща се сетих, докато си мислех, че днес е Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен. Както се възглася в ектенията: „На Господа да се помолим!”

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kquyc 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики