Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (45 Votes)

 

pict179.jpgНародът казва: “Вържи попа, да е мирно селото”. Много съм се чудил откъде идва тази идея, но напоследък сякаш започва да ми се изяснява. Изглежда, че за някои от нашите владици – и особено за Старозагорския измежду тях – Църквата е нещо като “рам-та-там”, “чака-рака” и “ ринги-ринги-рае”, взети заедно. Какво имам предвид ли? Просто е – разбира се, че става дума само за едно: за рецидивираща наглост. Няма ли измежду събратята му най-сетне някой да озапти този “дядо”, който безобразничи и окарикатурява Църквата вече доста време? Не разбират ли членовете на Светия Синод (който всъщност е по-редно да се нарича Свещен Синод, но това е друга тема), че по този начин, с мълчанието си, всички стават съучастници на анархистичния му кариеризъм и на VIP-обезумленията му? Убеден съм, че са наясно с това, както съм убеден, че поне една част от тях вероятно биха се изказали и по-остро от мене. Само че трябва да се пази “братската любов”, нали? Всичко трябва да си остава “между нас си”, “у дома”. Работата е там обаче, че магарията никога не може да бъде скрита, същината й, така да се каже, стремежът й е да бъде явна и видима за възможно повече хора. Така Църквата в очите на хората става сладко място за безделници, които са открили най-добрия начин да преминават през живота без особено напрежение и труд. Църквата в очите на хората, да повторя, се превръща окончателно в институция и никой и нищо няма да може да ги убеди в противното. И за какво да пишем тогава, какво да говорим, какво да обясняваме, да спорим, да издаваме книги, да цитираме Евангелието и отците, да философстваме? И какво да отговорим например на умни подигравчии и богохулци като Ричард Докинс? Ама за какво ли питам? Нашият “дядо” най-вероятно дори не е чувал това име, както и много други имена. И накрая, един последен въпрос: Не е ли време вече митрополитът да бъде оттеглен в някой манастир на покой, ако, разбира се, изобщо смята монашеските обети, които е дал, за нещо важно. А ако не, всеки човек е свободен да избира пътя си... Но когато го избере, е длъжен да спазва “правилата за движение” по този път.   

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kpph 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики