Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

agios nektarios 01В манастира „Света Троица“ на гръцкия остров Егина днес честват паметта на своя покровител св. Нектарий Егински Чудотворец, чиито мощи се покоят в св. обител и ежегодно привличат хиляди поклонници от целия свят. Снощи в манастира беше отслужена празнична архиерейска вечерна, последвана от всенощно бдение. Празничната литургия днес беше отслужена от митрополита на Хидра и Егина Ефрем, в съслужение с още четирима митрополити. След св. Литургия се проведе и традиционната лития с мощите и иконата на светеца от неговия манастир до митрополитския храм „Успение Богородично“ на Егина.

Св. Нектарий живее на Егина през последните години от живота си. През 1908 г. подава оставка като директор на църковното училище в Ризариос в Атина поради здравословни причини и напреднала възраст и се установява в манастира „Света Троица“ на Егина, който по онова време е бил в запустение.

Agios Nektarios 2Две събития, които се случват по онова време, веднага го правят известен на острова. Излекува млад мъж, обладан от демон, за което бързо се е разчуло, а след това жителите на селото го посещават с молба да отслужи молебен и да се помоли на Бога за дъжд, тъй като на острова не било валяло от три години, което причинило голяма суша и икономически щети.

Св. Нектарий наистина отслужва молебен с участието на всички жители и в същия ден започва да вали. Егинци възприемат двете събития като божествени знамения, в резултат от което започват да смятат еп. Нектарий за светец още приживе. В продължение на тринадесет години св. Нектарий се посвещава на духовното обгрижване на монахините в „Света Троица“, на възстановяването на манастира, съставянето на богословски съчинения, като неизменно оказва духовна и финансова подкрепа на бедните и нуждаещи се хора на острова. За съжаление, поради завист и църковни интриги до края на живота си не успява да види своя манастир узаконен от Атинска архиепископия, което му е причинявало голяма болка.

719Тъкмо тук светецът съчинява химна „Чистая Дево, Владичице“, който се смята за едно от най-прочутите днес православни песнопения. Преданието разказва, че Пресвета Богородица се е явила на св. Нектарий в манастира на Егина и е поискала той да запише този химн на хартия.

След успението си на 8 ноември 1920 г. той е погребан в манастира на Егина, под сянката на борово дърво, което сам е посадил и което съществува и до днес. Мощите му се пазят в манастирския храм и всеки ден стотици хора търсят неговата молитвена подкрепа.

dwmatio 666x399Св. Нектарий Егински е един от съвременните светци, които Бог прославя с извършването на множество чудеса, заради което и Църквата му дава прозвището „Чудотворец“. Освен в манастира на Егина мнозина минават ежедневно покрай стаята му в болницата „Аретайо“, където е издъхнал и където пред неговата икона постоянно гори свещ, за да го помолят за помощ.

Вижте също: Оклеветеният светец

Шестдесет години от канонизацията на св. Нектарий Егински

Св. Нектарий Егински Чудотворец – един съвременен изповедник на Христос (със служба на църковнославянски)

Св. Нектарий Егински за зилотите

Първото чудо на св. Нектарий след смъртта му


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dp44f 

Разпространяване на статията: