Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

araiteioВ неделя, 9 ноември, 1920 г. св. Нектарий Егински умира в стая Νо 2 на Атинската болница „Аретейо“ на 74-годишна възраст от рак на простатата.

Стаята, в която се е лекувал, била на първия етаж в болницата, разположена на централния атински булевард „Василѝса Софѝя“. Днес тя е място за поклонение както за персонала в болницата, така и за всички вярващи. Стаята не се използва за други пациенти – в нея е поставено леглото, на което е починал св. Нектарий. Доскоро то е било в складовете на болницата, но преди няколко години е върнато на старото му място. Обградено е от множество икони, цветя, дарове на вярващите, получили помощ от светеца, наричан заради своята отзивчивост към човешката болка Чудотворец.

Според неговото житие именно в тази стая се случва и първото чудо след кончината на светеца. Щом като той издъхнал, монахинята Евфимия – една от двете монахини, грижили се за него по време на болестта му, заедно с няколко медицински сестри започнали да подготвят тялото му за погребението. Едната от сестрите или самата монахиня оставила случайно блузата на светеца върху съседния креват. Там лежал болен, който бил парализиран от кръста надолу. Щом дрехата на светеца го докоснала, той възстановил движенията си и започнал да ходи. Това чудо е изписано и на икона, поставена в болничната стая на светеца.

За живота на св. Нектарий виж: Св. Нектарий Егински – един съвременен изповедник на Христос (плюс служба на светеца)

article 335689 3

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ua368 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики