Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

araiteioВ неделя, 9 ноември, 1920 г. св. Нектарий Егински умира в стая Νо 2 на Атинската болница „Аретейо“ на 74-годишна възраст от рак на простатата.

Стаята, в която се е лекувал, била на първия етаж в болницата, разположена на централния атински булевард „Василиса София“. Днес тя е място за поклонение както за персонала в болницата, така и за всички вярващи. Стаята не се използва за други пациенти – в нея е поставено леглото, на което е починал св. Нектарий. Доскоро то е било в складовете на болницата, но преди няколко години е върнато на старото му място. Обградено е от множество икони, цветя, дарове на вярващите, получили помощ от светеца, наричан заради своята отзивчивост към човешката болка Чудотворец.

Според неговото житие именно в тази стая се случва първото чудо след кончината на светеца. Щом като той издъхнал, монахинята Евфимия, – една от двете монахини, грижили се за него по време на болестта му, – заедно с няколко медицинси сестри започнали да подготвят тялото му за погребението. Едната от сестрите или самата монахиня оставила случайно блузата на светеца върху съседния креват. Там лежал болен, който бил парализиран от кръста надолу. Щом дрехата на светеца го докоснала, той възстановил движенията си и започнал да ходи. Това чудо е изписано и на икона, поставена в болничната стая на светеца.

За живота на св. Нектарий виж: Св. Нектарий Егински – един съвременен изповедник на Христос (плюс служба на светеца)

article 335689 3

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ua368 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.