Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (40 Votes)

agios nektariosepiskoposПо случай 170-годишнината от рождението му и 55-годишнината от канонизирането му

Днес Църквата празнува паметта на един от най-почитаните съвременни светци и чудотворци - св. Нектарий Егински. Този прочут днес в целия православен свят епископ на Александрийската патриаршия потвърждава в наши дни вечната актуалност на думите на Иисус Христос: "Помнете словото, що ви казах Аз: няма слуга по-голям от господаря си. Ако Мене гониха, и вас ще гонят; ако Моето слово спазиха, и вашето ще спазят. Но всичко това ще ви сторят заради Моето име, защото не знаят Оногова, Който Ме е пратил" (Йоан 15:20-21). Позналите Христовия дух и следващите Неговия път винаги са отпивали от горчивата чаша на мъченичеството, а най-горчиво е гонението от своите си - от тези, които са призвани да ръководят Христовата църква и сами да свидетелстват за истината. По Божи промисъл от св. Йоан Златоуст до св. Нектарий Егински и до наши дни стотици пастири на Христовото стадо не само са свидетелствали за своята собствена вярност на Христос, духовно благородство и незлобие, но и пророчески, със самото свое свидетелство, са изобличавали конформизма, светския дух, интригантството на човешките страсти, които разкъсват Христовия хитон - Неговата Църква.

Св. Нектарий е роден през 1846 г. в Силиврия в Тракия (днес град Силиври на брега на Мраморно море в Турция), в многобройно семейство с името Анастасий. Още на 13 години поради бедността на родителите си заминава да работи в Цариград. Там започнал работа във фабрика за тютюн, където неговият работодател го тормозел и биел. Анастасий обаче търпял това отношение без ропот. Младият работник намерил интересен начин да говори за това, което горяло в сърцето му: поставял в кутиите с тютюн листчета с евангелски думи... Един ден случаен търговец забелязал как го бие собственикът, съжалил го и го взел в магазина си. Оставил му свободно време да ходи на училище и на църква.

На 20-годишна възраст Анастасий заминал на остров Хиос и десет години работил като учител. Именно там у него узряло желанието да стане монах. През 1877 г. е ръкоположен за дякон и приел името Нектарий. Същата година заминал за Атина, където продължил обучението си.

След това се озовал в Александрия, в обкръжението на патриарх Софроний, който бил впечатлен от неговата личност, върнал го обратно в Атина, за да следва в Богословския факултет на Атинския университет. Там отец Нектарий се отличил с любознателността си сред останалите студенти. По-късно, обратно в Александрия, последователно станал йеромонах и архимандрит, патриаршески секретар и проповедник, а през 1889 г. е хиротонисан за Пентаполски епископ.

Сравнително бързото му израстване предизвикало завистта на мнозина епископи, които го възприели като заплаха за своите амбиции да наследят патриаршеския трон след смъртта на вече много стария Софроний. От това време епископ Нектарий става жертва на ужасни интриги, невероятни дори за слуха на съвременните "църковници", свикнали, за съжаление, на всякакви "прицърковни" истории...

Преследван, прогонен от катедрата си, без възможност да се оправдае, св. Нектарий заминал за Атина. Но и там, въпреки симпатиите на един или друг висш йерарх, църковните интриганти не го оставяли на мира. Останал без работа и препитание, св. Нектарий стигнал до състояние на крайна бедност и глад! Нямал пари да плаща наема на съвсем малката си стаичка, нито за хляб...

Атинският архиепископ му симпатизирал, но не посмял да се опълчи открито на враговете му, които му оказвали силен натиск да не помага, нито да приема на някаква работа светителя. Най-накрая той успял да получи длъжността на проповедник в гр. Халкида на о. Евбея, но и там го намерили враговете му и започнали да го гонят, освиркват пред амвона и всячески да го тормозят.

Най-накрая след две години, през 1891 г., клеветите срещу него били опровергани, донякъде светецът бил "реабилитиран" и това дало възможност на иначе доброжелателните, но малодушни Халкидски епископ и клирици да покажат истинското си възхищение към личността на св. Нектарий. Славата му излязла извън острова и достигнала до Атина.

91a7e agios nektarios1През 1894 г. бил избран за ръководител на Ризариевата църковна семинария в Атина, където пастирската му дейност дава обилен и свят плод сред учениците и учителите. През този благословен и мирен период светителят работи, преподава, сам учи, пише и се моли часове наред. Студентите и преподавателите го обичат много. На това място на служението си той прекарва 14 години, до 1908 г., когато на 62 г. се пенсионира поради здравословни проблеми. 

Оттегля се на о. Егина в един изоставен манастир заедно с четири благочестиви жени, негови духовни чеда от Атина. Там се изпълнява неговото старо желание да се подвизава в монашеска аскеза и молитва, започват да се проявяват и първите свидетелства за неговата святост. Излекувал един местен бесноват, който три години тормозел острова с поведението си. Славата му привличала хора от цялата страна, но и тук човешката злоба и завист не спели. Атинският митрополит Теоклит отказвал да узакони неговия манастир и не го узаконил до края на живота на св. Нектарий Егински. Майката на едната от монахините пък обвинила св. Нектарий в безнравственост... За Божията намеса в тази драматична история и възстановяването на правдата и до днес си спомнят с трепет в манастира.

Гоненията, аскетичният и труден живот подкопават здравето на светителя. През 1920 г. той постъпва в Атинска болница, където му откриват рак на простатата. След няколко дни, на 9 ноември, той почива. Бог ярко свидетелства за светостта на Своя угодник - тялото на св. Нектарий остава нетленно 30 години въпреки трите негови препогребения. Безкраен брой чудеса се извършват по неговите молитви. На 20 април 1961 г. е канонизиран за светец и паметта му се празнува в деня на неговото блажено успение - 9 ноември. 

Многострадалният свети Нектарий е един от най-големите съвременни църковни автори и богослови, трудовете му носят печата на изповедничеството, страданието и Христовия мир. Както пише един съвременен гръцки богослов, мастилото, с което са написани трудовете му, е смесено със сълзите на несправедливото страдание, белязало целия му живот.

Тук можете да видите службата на св. Нектарий на църковно-славянски език, на български е преведен   молебният канон към светителя. Можете да източите файла тук


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wrxfq 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.