Мобилно меню

4.9493670886076 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (79 Votes)

DSC08616 1068x712Вселенският патриарх Вартоломей отслужи опелото на Кипърския архиепископ Хризостом II в катедралния храм „Св. ап. Варнава“ в Никозия. На заупокойната служба присъстваха Александрийският патриарх Теодор II, Атинският архиепископ Йероним II и представители на повечето автокефални православни църкви – на Антиохийската, Йерусалимската, Румънската, Българската и Грузинската патриаршии, на Албанската архиепископия и на Православната църква на Украйна. Българската православна църква беше представена от Врачанския митр. Григорий.

В словото си патр. Вартоломей обърна внимание на приноса на архиеп. Хризостом за развитието на Кипърската църква през последните десетилетия в качеството му на „игумен на свещената обител „Св. Неофит“, като митрополит на Пафос и като архиепископ на Нова Юстиниана и на цял Кипър“.

Патриархът го нарече „новатор в много отношения, който възстанови каноничната управленска структура на автокефалната Кипърска църква, най-вече чрез възстановяването, след цели осем столетия, на византийските епископства на острова, които бяха премахнати от 1222 г. вследствие от дългото франкско управление, което се опитваше да отслаби местната Православна църква. Така епископиите на Константия и Фамагуста, Тамасос и Орини, Тримитунда и Левкара, Тилирия, Арсиноя, Аматунда, Карпасия, Ледра, Хитра, Неапол и Месаория отново видяха светлината на слънцето с действията на приснопаметния първосветител, като непосредственият резултат е съборната канонична цялост на Кипърската църква и по-доброто обгрижване на нейното паство“.

Като друго важно дело на архиепископското му служение патриархът определи създаването на Богословското училище в Кипър. „Създаването на богословско училище в Кипър беше мечта на поколения. И тя беше осъществена с цената на много усилия и жертви от архиеп. Хризостом II, който сега се намира в Горния Йерусалим. И училището, посветено на Всеспасяващата Света Троица, е скъпоценен и славен диамант на архиерейската му корона!“.

Патр. Вартоломей се спря и на социалната ангажираност на управлението на архиеп. Хризостом: „Неправителствената организация „Филокалия“, която блаженопочиналият основа, е ярък пример за неговата любов към страдащите братя, към младежта, към религиозното, историческото и културното наследство на Кипър.

Блестящ пример за голямата му бащинска любов към свещениците, особено към тези в провинцията, е „Централната служба за заплатите на свещениците“, която той създаде в сътрудничество с правителството на Република Кипър и чрез която осигурява достойни и еднакви заплати за свещениците на острова“.

„Когато добре познатите трагични събития на острова през втората половина на 20 в. откриха пътя за безпрецедентно кощунство срещу св. църкви и манастири в северната част на Кипър, така че повечето от достолепните свещени съсъди и предмети, исторически преносими икони, части от древни стенописи и др. се озоваваха в незаконни колекции и нелегални аукционни къщи по света, блаженият брат зорко следеше движението на аукционните търгове и успя да открие повечето от тях, да ги откупи и да ги върне обратно в Кипър за голяма радост и утеха на вярващите“.

Патр. Вартоломей подчерта ролята на Кипърския архиепископ за провеждането на Всеправославния събор на о-в Крит през 2016 г.:

„По време на заключителната фаза на подготовката на Светия и велик събор на Православната църква на Крит, както и в хода на работата му, присъствието и приносът на блаженопочиналия архиеп. Хризостом бяха ценни, а в някои случаи и решаващи. Там той наистина показа голямата си любов към Църквата, истинската си светоотеческа нагласа и достойната за уважение преданост към съборната система. Той беше и ревностен поддръжник на позициите на Вселенската патриаршия в моменти, в които се появяваха трудности и препятствия, за което сме му искрено признателни“.

„Както е написано в богословските писания, Възкресението на Христос „премахна безсмъртието на смъртта“. Църковният живот отразява във всичките си измерения победата над смъртта, радостта от идващата всеспасяваща благодат и увереността във „всеобщото възкресение“, предвкусване на всички онези чудни неща, които „око не е виждало, ухо не е чувало и човешко сърце не е пожелавало, но Бог ги е приготвил за онези, които Го обичат“ (1 Кор. 2:9). Сега вече можем да бъдем сигурни, че блаженопочиналият брат Хризостом вече има „жребий с осветените във вярата в Христос“ (Деян. 26:18). И нека неговите честнѝ и богоугодни благословии от Небесния жертвеник да съпътстват Кипър, благочестивия кипърски народ и всички нас навсякъде и винаги, при ясно небе и в бури и опасности! Нека паметта му бъде вечна и свята, а покоят му в бели одежди да бъде в Страната на живите, в шатрите на праведните и светците, в радостта на Царството, в светлината на Троичния Бог!“.

1147

Кипърският президент Н. Анастасиадис, Атински архиепископ Йероним II и представители на други поместни църкви:

Screenshot 2022 11 13 211316

 Врачански митрополит Григорий и Александрийски патриарх Теодор II (с посоха):

952

Снимки: Orthodoxia.info


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpr3w 

Разпространяване на статията: