Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

cyprus arxiepiskopos chrisostomosКипърският архиепископ Хризостом II почина в понеделник сутринта на 81-годишна възраст. Предстоятелят на Кипърската православна църква беше болен от рак, но това не му пречеше да изпълнява задълженията си. През последните седмици състоянието му се влоши, като много хора, включително митрополити и политици, го посетиха, за да се сбогуват с него.

Според устава на КПЦ местоблюстител на катедрата става митрополитът на старшата катедра – на Пафос. Така митр. Георгий Пафоски ще остане на този пост до интронизацията на новия архиепископ.

В официалното лекарско съобщение за смъртта му се казва:

„Негово Блаженство архиепископ Хризостом Кипърски почина днес, 7 ноември, в 06:40 ч. Негово Блаженство почина мирно, посрещайки изпитанието на болестта си със смелост, търпение и християнско мъжество. Тези от нас, които бяха близо до него в трудните часове на болестта му, станахме свидетели на неговото смирение, на кротостта на душата му, дълбоката му вяра и загрижеността му за паството.

Негово Блаженство е видна и важна личност в Кипърската църква. Той оставя в наследство дело, което се отличава с проницателност, смелост, зачитане и възстановяване на историческата традиция на Църквата, заедно с новаторски промени, като винаги се стремеше към единството и сплотеността на Църквата. Това, което винаги ще ни съпътства, е неговата прямота, доброта, благородство и усмивка“.

Архиеп. Хризостом е роден на 10 април 1941 г. в с. Тала, недалече от гр. Пафос. След като завършва основно училище, той е приет за послушник в манастира „Св. Неофит“. След това от манастира е изпратен в гимназията в Пафос, която завършва през 1963 г. На 3 ноември с. г. той е ръкоположен за дякон от тогавашния хорепископ (т. е. викарен епископ) на Тримитунда (на тази катедра в древност е бил епископ св. Спиридон) Георгий, който по-късно става митрополит на Никея в Гърция. В продължение на пет години йеродякон Хризостом служи като помощник на игумена на своя манастир.

През 1968 г. се записва в Богословския факултет на Атинския университет, който завършва през 1972 г. На 19 октомври с. г. е избран единодушно за игумен на манастира „Св. Неофит“. Ръкоположен е за йеромонах, а после приснопаметният архиеп. Макарий III му дава отличието архимандрит и го въдворява като игумен.

На 25 февруари 1978 г. архим. Хризостом е избран за митрополит на Пафос, а на следващия ден е ръкоположен в епископска степен и интронизиран. Като митрополит на Пафос той се посвещава на образованието и подобряването на условията на живот на духовенството, както и на духовното усъвършенстване на паството си. За тази цел той предлага да се възстанови прочутата някога Арсинойска епархия и препоръчва за неин епископ архим. Георгий (Папахризостому, сега Пафоски митрополит) на Св. Синод, който единодушно го избира за първи епископ на възстановената Арсинойска епархия.

Тази успешна инициатива беше прелюдия към визията на архиеп. Хризостом за разширяване на броя на митрополиите и хорепископиите, за да може Кипърската църква отново да придобие пълната автокефалия, на която се е радвала преди франките да я завладеят през 1222 г. и преди булата на папа Александър IV от 1260 г.

Многократно е представлявал Кипърската църква както във всеправославните предсъборни съвещания, така също в различни междуцърковни конференции, междухристиянски диалози, интронизации на нови предстоятели на други църкви и др. Бил е много пъти и в България като гост на БПЦ. На 5 ноември 2006 г. е избран за архиепископ на Кипър и е интронизиран в неделя, 12 ноември 2006 г. Той имаше влияние и в политическия живот на Кипър, като много пъти се е застъпвал за интересите на народа. Не преставаше да настоява и за справедливо решаване на проблема с окупацията на Северен Кипър.

Всички предстоятели на поместните православни църкви, сред тях и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, изпратиха днес съболезнования по повод кончината на Кипърския архиепископ Хризостом II.

Според сведения от електронни медии опелото на архиеп. Хризостом ще бъде извършено в събота, 12 ноември, като ще бъде ръководено от Вселенския патриарх Вартоломей. Очаква се и БПЦ да изпрати свой представител за този ден.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpdcu 

Разпространяване на статията: