Мобилно меню

4.9852941176471 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (68 Votes)

agios porphyrios agiospatrokosmas.gr На 2 декември Църквата чества паметта на преподобния Порфирий Кавсокаливит, както е известен според мястото на своето подвизаване на Света гора († 1991 г.). Той беше канонизиран през 2013 г. от Константинополската Вселенска патриаршия, но негови икони и стенописи в църкви и манастири имаше далеч преди официалната му канонизация. Старецът Порфирий заедно с преп. Паисий Светогорец са най-известните съвременни гръцки светци, чиято молитвена помощ търсят хора от целия свят. В България старецът Порфирий също е много почитан, макар че все още няма храм на негово име. През последните години все повече българи отиват в този ден в неговия манастир, северно от Атина, за да почетат светеца на неговия празник.

Преп. Порфирий прекарва по-голямата част от живота си в центъра на гръцката столица, служейки в болничния параклис на атинска болница в квартал, известен с множеството си публични домове, наркомански средища и бездомници. В тази коренно различна от светогорската исихия (тишина, покой – бел. ред.) среда Бог прославя Своя угодник с дар на чудотворство, прозорливост и редица други харизми, които рядко се събират в един човек. Преподобният Порфирий е обичал безрезервно и безусловно хората независимо от моралния им облик. Общувал е непринудено с проститутки и наркомани, без да ги презира от висотата на своята духовна чистота и харизматичност, както всъщност става с всички истински светци. Запазен е споменът за водосвета, който извършва на Богоявление в един публичен дом, скандализирайки по този начин благочестивите вярващи. Той обаче им отвърнал: „Аз не дойдох да осветя мястото, а хората!“. В резултат на това някои от не по-малко шокираните момичета започват да търсят общуване с благия духовник и изоставят порочния си път.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (12 Votes)

IMG 3137 2Подготовката на учители по религия за начален курс беше основната тема на проведената среща на 27 ноември в Богословския факултет при СУ.  По покана на декана доц. д-р Ивайло Найденов на нея присъстваха министърът на образованието Красимир Вълчев и неговият екип: зам.-министър Таня Михайлова, Радостина Новакова – директор на дирекция „Квалификация и кариерно развитие“ в МОН, д-р Климент Христов – директор на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“, както и част от Експертния съвет по религия: Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, проф. Макариев – председател на Експертния съвет по религия, доц. Легкоступ, проф. Омарчевски, проф. Андонов, Коста Костов (МОН), Росица Георгиева. Гостите бяха посрещнати от декана и ръководството на Богословския факултет доц. Дамянова, доц. Павлов и доц. Александров.

През изминалата година в Богословските факултети на СУ и ВТУ бяха проведени едногодишни квалификационни курсове с 300 часа натовареност за начални учители. Идеята на тази среща беше да се отчетат резултатите от квалификацията, да се отбележат положителните постижения, но и да се споделят трудности и грижи, особено от социално-битов характер. Албена Стоичкова, начална учителка, преминала квалификационния курс, сподели с министъра и представителите на МОН положителните си впечатления от обучението. Според плановете на министерството този курс ще се реализира и през следващата година.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

SDS 0893На 27 ноември с благословението на Св. Синод на БПЦ Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ беше домакин на награждаването на началниците на Регионалните управления по образование от страната, съдействали за въвеждането на предмета Религия-Православие в училищата по области. За събитието съобщава сайтът на Софийската семинария.

Срещата е организирана по инициатива на Янка Такева, председател на синдиката на българските учители. В нея взеха участие Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, председателят на синдиката на българските учители Янка Такева, началникът на РУО София-град Ваня Кастрева, както и двадесет и осем началници на Регионалните управления по образование от областните градове. В словото си митр. Йоан поздрави от името на Негово Светейшество патриарх Неофит участниците и каза, че Българската православна църква благодари за положените трудове от страна на държавните институции и служители, като се надява те да продължат и занапред това дело, защото предметът Религия-Православие е от изключителна важност за правилното оформяне на личностите на младите хора, развивайки у тях добродетели като смирение, послушание и търпение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

53d636c2e5a4fe5ae5614c7c58e9da6cТази сутрин, на 26 ноември, след продължително боледуване е починал ставрофорният иконом Мина Иванов Минчев, председател на църковното настоятелство на митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в столицата, съобщават от Софийска митрополия.

О. Мина е роден на 17.10.1955 г. в София като първо дете на семейството Иван и Лиляна Минчеви. Има по-малък брат, Симеон, който беше дълги години свещеник в руската църква „Св. Николай Чудотворец“ в София, а сега служи в софийската църква „Св. Георги“. Техният баща о. Иван Минчев, вече покойник, беше също свещеник в столичната катедрала, а след това години наред служи в българската църква „Св. Кирил и Методий“ в Торонто, Канада (1986-1999 г.).

Начално образование Минчо придобива в 54-о ОУ в София и продължава обучението си в петгодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско. Висше образование получава в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София. Със съпругата си, презвитера Антоанета Димитрова Минчева, имат две деца – Лилия и Димитър.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

ИК 07 126 Св Иван Рилски 40x28На 7 декември, събота, от 10 ч. в салона на Софийска митрополия (ул. „Цар Калоян“ № 7) ще се проведе състезание по Религия за ученици от Софийска епархия. Инициативата е посветена на 550-годишнината от връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската св. обител.

В състезанието могат да участват ученици от 1 до 4 клас, които изучават Религия – Християнство-Православие. Всяко училище може да се представи с един отбор от общо до 17 ученика. Във всеки кръг участват ученици съответно от 1, 2, 3 и 4 клас, както следва: по трима ученици от 1 и от 2 клас, по петима от 3 и по шестима ученици от 4 клас.

Състезанието ще се проведе в четири кръга:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.