Мобилно меню

1.8955223880597 1 1 1 1 1 Rating 1.90 (67 Votes)

2019 10 14 1636С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на 17 октомври (четвъртък) от 18:30 ч. в старинен храм „Св. Софѝя“ в столицата ще се проведе духовен концерт на източни църковни песнопения в изпълнение на архим. Никодим (Каварнόс). Участие в концерта ще вземе и Софийският свещенически хор с диригент ик. Кирил Попов, както и изпълнители от екипа на архимандрит Никодим. Проявата се организира от Софийска митрополия по повод рождения ден на Негово Светейшество, който той отбелязва на 15 октомври.

Концертът ще бъде предшестван от встъпително слово на Белоградчишки еп. Поликарп. Входът е свободен!

Програмата на музикалната част включва:

4.568345323741 1 1 1 1 1 Rating 4.57 (139 Votes)

t3Четирима митрополити – Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим и Видински Даниил – реагираха срещу изявлението на Пловдивския митр. Николай, публикувано преди няколко дни на официалния сайт на Българската патриаршия. Според четиримата владици практиката с размяна на открити писма между членове на Св. Синод е допустима само в случаите, когато не е била предоставена възможност за обсъждане на спорни теми на заседания на Св. Синод. В изявлението си те заявяват:

„При възникването на каквито и да е въпроси, недоумения, неясноти или противоречия, вкл. несъгласия по дадени въпроси сред българските архиереи, първото място, където тези въпроси могат и трябва да се разгледат, са заседанията на Светия Синод. Общуването чрез отворени писма може да бъде оправдано само тогава, когато не съществуват легитимни средства за комуникация (респ. не се свикват заседания на Светия Синод) или когато съответният въпрос е преминал вече през заседание на Светия Синод и не е бил разгледан и разрешен подобаващо. В противен случай не даваме пример за отношения на братска любов и доверие, а по-скоро рискуваме да всеем съблазън и смущение сред верните (Мат. 18:6-7)“.

3.6458333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.65 (48 Votes)

tiВолоколамският митр. Иларион (Алфеев) посети Плевенска митрополия и се срещна с Плевенския митрополит Игнатий, съобщава официалният сайт на Московска патриаршия. Двамата са имали „продължителна братска беседа“, се казва също в съобщението. Не се съобщава защо руският архиерей е решил да посети именно тази българска епархия.

На следващия ден, 11 октомври, митр. Иларион отпътува за Москва, като на летището беше изпратен от руския посланик А. Макаров, главния секретар на Св. Синод еп. Герасим и архим. Васиан (Змеев).

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

0N7A7331 1024x683Ректорът на Киевската духовна академия Белгородски епископ Силвестър (Стойчев) е на посещение у нас във връзка с конференция, организирана от Руското подворие и Великотърновския университет.

На 8 октомври той отслужи заупокойна молитва на гроба на известния богослов и църковен историк проф. Михаил Поснов в централните софийски гробища. Проф. Михаил Поснов преподава в Киевската духовна академия, но след болшевишката революция емигрира и се установява в България. Тук преподава в Софийския университет, в Софийската и Пловдивската духовни семинарии и на други места в страната ни. Умира на 13 октомври 1931 г. в София. Автор е на труда История на християнската църква, по който и днес българските студенти се запознават с историята на християнството.

Белгородски еп. Силвестър почете също паметта на прот. Георги Шавелски, на архиеп. Дамиан (Говоров) от Руската задгранична църква († 1936 г.), на проф. Николай Глубоковски († 1937 г.), които също са погребани на Централните софийски гробища.

3.7555555555556 1 1 1 1 1 Rating 3.76 (45 Votes)

alНа 9 октомври в София пристигна Волоколамският митр. Иларион (Алфеев), който идва у нас по покана на Великотърновския университет, съобщава официалният сайт на Московска патриаршия. На летището той е бил посрещнат от руския посланик в България А. Макаров, главния секретар на Св. Синод Мелнишки еп. Герасим и от представителя на руския патриарх у нас архим. Васиан (Змеев).

В същия ден той е бил приет от Негово Светейшество патриарх Неофит. Беседата е преминала в дух на братско разбиране и доверие, се казва в съобщението. Митр. Иларион е подарил на Българския патриарх панагия и го е поздравил с настъпващия рожден ден.

След това митр. Иларион е посетил руското подворие „Св. Николай“ в столицата, където е наградил Андрей Кристов, председател на „Атонското балканско общество“ с медал „Св. Марк Ефески“ за „големия му принос в развитието на отношенията между Руската и Българската църкви“.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.