Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

IMG 20190908 181731С раждането на Пресвета Богородица, само седмица след началото на църковната нова година, Рилската св. обител отбелязва с голяма радост празника на своя главен манастирски храм. Величествената църква в средата на рило-манастирския комплекс е изградена в периода 1834-1837 г. и е зографисана от най-добрите български иконописци през епохата на Възраждането в продължение на двадесет години.

Вечерното, както и утринното богослужение и светата литургия бяха предстоявани от игумена на обителта Адрианополски еп. Евлогий. В съслужение с него бяха монаси от манастира, както и прот. Миролюб Стоянович от Сърбия и свещ. Киприян от епископията на гр. Орадя в Румъния, дошли на поклонение пред мощите на преп. Йоан Рилски заедно със свои енориаши.

Заради празничния неделен ден централният манастирски храм беше изпълнен от голям брой богомолци. Част от тях се сподобиха да се причастят със светите Христови тайни.

4.5384615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (52 Votes)

3ril06di 47 0На първото си заседание от септемврийската сесия Св. Синод на БПЦ е взел решение „да бъде сведено до знанието на широката общественост“ писмото на проф. д-р Димитър Попмаринов, доц. д-р Мариян Стоядинов и доц. д-р Свилен Тутеков от Център по систематическо богословие при Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий“. Писмото, публикувано без редакторска намеса на сайта на Св. Синод, обръща внимание върху „започналите изменения в законодателната и нормативната уредба в страната“ и нарастващата опасност в българското общество от това. Авторите призовават синодните архиереи да обърнат внимание на започналите процеси, които „лесно могат да се превърнат в механизми на ново социално инженерство“.

В писмото се посочва, че у нас се правят опити „за налагане на социално законодателство и образователни практики, основани върху идеологии, застрашаващи самата същност и достойнството на човека като образ Божи. Започва се от „най-малките“ – децата, а по такъв начин се рушат семейството и обществото“.

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (45 Votes)

PC120469На 10 септември архиереите от Св. Синод на БПЦ се събират в столицата на заседания. Не е ясно колко време ще продължи сесията им, нито е оповестен дневният ред. През последната година срещите на пълния състав на Св. Синод не продължават повече от няколко дни, а решенията на владиците не стават достояние на миряните. Очаква се митрополитите да обсъждат текущи въпроси на БПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

2019 09 09 1429В навечерието на новата учебна година Центърът за образователни инициативи „Двери“ издаде книгата Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир. Тя е насочена към ученици, учители, преподаватели, студенти, хора, интересуващи се от символиката и посланията на православната икона. Авторите – д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева – представят сбирка от икони от Рилския манастир, която съдържа изображения на Иисус Христос, св. Богородица, на главните християнски празници и известни светци, чието календарно честване е в рамките на учебната година. Чрез символите, образите и цветовете пред читателите се разкрива същността на празника, неговото значение в Божието домостроителство и участието на човека в него.

Преди няколко години авторският екип с изключителното съдействие на Адрианополски еп. Евлогий, игумен на Рилския манастир, издаде същите икони в папка, за да могат да служат като нагледен материал при преподаването на Религия в училище или на теми, свързани с християнството. Сега новата книга, във формат А4, е удобна за ползване от самите ученици, учители и всички, които ценят православната икона. Някои от обяснителните текстове към иконите са актуализирани и разширени. Те са чудесна възможност за запознаване с православната догматика през погледа на иконописта.

Изданието се осъществява отново с благословението на Св. Синод на БПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

IMG 5215Копие на чудотворната икона на св. Богородица Всецарица от Ватопедския атонски манастир се намира в столичния храм „Въздвижение на св. Кръст“ в кв. „Лозенец“. Свещеното изображение, положено в специален кивот – рамка, се съхранява все още в олтара на църквата. То ще бъде изнесено за първи път за поклонение в навечерието на храмовия празник на храма – на 14 септември.

Празникът ще започне на 13 септември от 18 ч. с архиерейска вечерна с петохлебие, отслужена от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със свещеници от столицата и храмовото духовенство. Тогава ще се състои и лития с иконата на св. Богородица Всецарица и тя ще бъде поставена за първи път в храма за поклонение от богомолците.

В празничния ден от 9 ч. еп. Поликарп ще оглави св. Литургия, в която ще вземе участие и храмовото духовенство.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.