Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

IMG 5675Университетски преподаватели, експерти в областта на образованието, учители по Религия-Православие и Религия-Ислям, както и философи взеха участие в конференцията на тема „Многообразието и общността през призмата на глобалното образование: религиозно многообразие и общи морални принцип“. Тя се проведе на 5 и 6 декември в парк-хотел „Москва“ в столицата и беше организирана от Министерство на образованието и науката.

На конференцията присъстваха още д-р Жасмина Донкова, експерт от Дирекция „Вероизповедания“ на МС, Росица Георгиева, началник на РУО Русе, Ваня Станчева, старши експерт в РУО София-град, проф. Димитър Киров, бивш преподавател в Богословския факултет на СУ, д-р Полина Спирова от Центъра за образователни инициативи „Двери“ и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

thumb 910x0 IMG 0127В навечерието на Никулден, на 5 декември, Старозагорският митр. Киприан отслужи водосвет в храм „Св. Николай Мирликийски“, намиращ се на територията на Старозагорския затвор. В богослужението взеха участие о. Йордан Карагеоргиев, обгрижващ духовно затворниците, и свещеници от града. Водосветът преди храмовия празник на параклиса беше за здравето и благопреуспяването на лишените от свобода и работещите с тях.

За празника беше приготвен и курбан от риба, организиран с помощта на християни от няколко неправителствени организации и дарители.

О. Йордан Карагеоргиев, който повече от 20 години обгрижва обитателите на Старозагорския затвор и работещите там, припомни, че от освещеването на храма през 2004 г. в него са приели кръщение над 2 000 лишени от свобода.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

78389800 2642669612484032 8772388410506608640 oНа 30 ноември Неврокопска епархия за втора поредна година организира конференция на свещеническите съпруги. Мероприятието се проведе в гр. Гоце Делчев по инициатива на Неврокопския митр. Серафим, който откри конференцията. На нея присъстваха също така протосингелът на Неврокопска епархия, архим. Епифаний, и свещеници от епархията, се съобщава на фейсбук страницата на митрополията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

mon logoНа 5 и 6 декември в парк-хотел „Москва“ в столицата ще се проведе семинар на тема Многообразието и общността през призмата на глобалното образование: религиозно многообразие и общи морални принцип. Форумът се организира от Министерство на образованието и науката и в него ще вземат участие университетски преподаватели, експерти в областта на образованието, учители по Религия-Православие и Религия-Ислям и др.

Програма:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

Untitled 3С благословението на Пловдивския митрополит Николай и с разрешението на свещенството при храм „Св. Николай“ в кв. Кльóнники, Москва, Русия, на български език излезе книгата Жизнеописание на московския старец отец Алексей Мечóв. Изданието е осъществено от енорията на старинен храм „Св. Параскева“ в Пловдив.

Автор на книгата е монахиня Юлиания, духовно чедо на стареца Алексей Мечóв и един от най-известните иконописци в Москва в недалечното минало. Нейният баща е бил свещеник в храм „Успение Богородично“ на пл. „Таганка“, който повече от 70 г. е подворие на БПЦ в Москва.

О. Алексей Мечóв (1859-1923 г.), както и св. Йоан Кронщадски, е представител на едно твърде значимо духовно течение в Русия, наречено „монашество в свeта“, което е особено активно в размирните години преди и след болшевишкия преврат от 1917 г. Както известният духовник св. Йоан Кронщадски е подготвял духовно православните християни за предстоящите тежки изпитания, които предстоели да се стоварят над Руската православна църква за дълги години напред, така и праведният протойерей Алексей Мечóв е бил духовна опора за своите верни чеда в годините на болшевишкия терор. Поради високата си духовност той е бил почитан като старец, макар да не е приемал монашество, а е останал до края на живота си енорийски свещеник. Бил е духовен наставник и на Николай Бердяев.

През 2000 г. о. Алексей е причислен към лика на светите новомъченици и изповедници на Руската православна църква.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.