Мобилно меню

4.8450704225352 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (71 Votes)

St patriarch EuthymiusНа 20 януари честваме паметта на светия наш патриарх Евтимий Търновски. Последният предстоятел на Българската църква преди падането на Второто българско царство под османска власт остава на поста си само кратко време след завземането на столицата Търново. Макар и пощаден от завоевателите след Божия намеса, той е отстранен от българската столнина и пратен на заточение в южните предели на България, за да лишат търновци от последната им опора. А Българската църква след няколко години е подчинена на Вселенската патриаршия, която не е преставала да мечтае да си възвърне властта над българските земи и християни.

Така св. патриарх Евтимий в края на живота си става и безкръвен мъченик. Този венец му се прибавя към достойнствата на безукорен духовник, блестящ учен, неуморен и високо инициативен книжовник, истински пастир на словесното стадо, по неволя станал и държавник в последните дни на свободна България.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

3ril06di 47 0Днес в Синодната палата се провежда заседание на Св. Синод на БПЦ. По традиция, установена още от Блаженопочившия патр. Максим, в навечерието на именния му ден – 21 януари, преп. Максим Изповедник, архиереите се събираха на заседание. Негово Светейшество патр. Неофит също отбелязва именния си ден на тази дата, когато се чества паметта и на светия мъченик Неофит, и също събира събратята си на 20 януари.

Заседанието на митрополитите ще продължи само един ден. И не се знае дали в тези 2-3 часа митрополитите ще успеят да се занимаят поне с някой от горещите въпроси на БПЦ и на Православието като цяло, или отново ще се оправдаят с „липсата на преписки“ за разглеждане. Във всеки случай по програма „Хоризонт“ на БНР Ловчански митр. Гавриил вече заяви днес, че не са се занимавали с въпроса за Православната църква в Северна Македония, нито с украинската автокефалия, която стана причина за разцепване на православните църкви на две групи. Няма яснота и какъв е отговорът на Св. Синод на поканата на Йерусалимския патриарх за среща на предстоятелите в Йордания в края на февруари.

Утре митрополитите ще вземат участие в св. Литургия и молебена по повод личния празник на Негово Светейшество, които ще се състоят в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“. Западно- и Средноевропейският митр. Антоний е избран от архиереите да поздрави патр. Неофит от името на Св. Синод на БПЦ.

4.9911504424779 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (113 Votes)

Източно пеене БФ Никола АнтоновОт 22 януари започва курс по източноцърковно пеене в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който ще се води от църковния псалт Никола Антонов. Заниманията ще се провеждат всяка сряда от 18:30 ч. в аудитория № 8 (на 3 етаж).

В зависимост от участниците ще се обособят две групи: една за съвсем начинаещи, които нямат никакъв опит с тази музика, а другата – за курсисти, които вече имат опит с невмите, учили са или са се занимавали самостоятелно (не започват от напълно нулево равнище).

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

zx860y484 4017221При обсъждане на одобрения от Столична община проект на арх. Фуксас за реконструкция на площад „Св. Неделя“ е станало ясно, че Софийска митрополия не одобрява планираните промени около митрополитската катедрала. Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, е изпратил ик. Кирил Попов, енорийски свещеник в „Св. Неделя“, да разясни мотивите на Църквата на обсъждането, организирано от Съюза на архитектите в България.

„Този проект е непригоден за нас, защото затруднява църковния живот в нашия храм. „Св. Неделя“ става един вид музей-църква и около него един огромен плочник, което е неприемливо“, е обяснил о. Кирил пред архитектите, цитиран от „Дневник“.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (60 Votes)

8272 oНа 18 и 19 януари в столичния храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост-3“ ще гостува известният гръцки протопсалт Григорий Дараваноглу. Той ще пее на клира по време на празничното богослужение в събота, Атанасовден, и на неделната св. Литургия.

На 18 януари след службата в енорийския център на храма той ще проведе открит урок по византийско пеене и дискусия. Срещата е отворена за всички интересуващи се от източноцърковно пеене.

Григорий Дараваноглу е един от най-известните съвременни гръцки протопсалти. Удостоен е с офикията „велик майстор на Вселенската патриаршия“. Той е вече познат на българската църковна общност. През юли 2019 г. Григорий Дараваноглу проведе семинар в Софийска митрополия и изнесе концерт в старинния храм „Св. Софѝя“.

Отзиви за семинара през изминалата година може да прочетете тук.