Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (45 Votes)

PC120469На 10 септември архиереите от Св. Синод на БПЦ се събират в столицата на заседания. Не е ясно колко време ще продължи сесията им, нито е оповестен дневният ред. През последната година срещите на пълния състав на Св. Синод не продължават повече от няколко дни, а решенията на владиците не стават достояние на миряните. Очаква се митрополитите да обсъждат текущи въпроси на БПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

2019 09 09 1429В навечерието на новата учебна година Центърът за образователни инициативи „Двери“ издаде книгата Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир. Тя е насочена към ученици, учители, преподаватели, студенти, хора, интересуващи се от символиката и посланията на православната икона. Авторите – д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева – представят сбирка от икони от Рилския манастир, която съдържа изображения на Иисус Христос, св. Богородица, на главните християнски празници и известни светци, чието календарно честване е в рамките на учебната година. Чрез символите, образите и цветовете пред читателите се разкрива същността на празника, неговото значение в Божието домостроителство и участието на човека в него.

Преди няколко години авторският екип с изключителното съдействие на Адрианополски еп. Евлогий, игумен на Рилския манастир, издаде същите икони в папка, за да могат да служат като нагледен материал при преподаването на Религия в училище или на теми, свързани с християнството. Сега новата книга, във формат А4, е удобна за ползване от самите ученици, учители и всички, които ценят православната икона. Някои от обяснителните текстове към иконите са актуализирани и разширени. Те са чудесна възможност за запознаване с православната догматика през погледа на иконописта.

Изданието се осъществява отново с благословението на Св. Синод на БПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

IMG 5215Копие на чудотворната икона на св. Богородица Всецарица от Ватопедския атонски манастир се намира в столичния храм „Въздвижение на св. Кръст“ в кв. „Лозенец“. Свещеното изображение, положено в специален кивот – рамка, се съхранява все още в олтара на църквата. То ще бъде изнесено за първи път за поклонение в навечерието на храмовия празник на храма – на 14 септември.

Празникът ще започне на 13 септември от 18 ч. с архиерейска вечерна с петохлебие, отслужена от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със свещеници от столицата и храмовото духовенство. Тогава ще се състои и лития с иконата на св. Богородица Всецарица и тя ще бъде поставена за първи път в храма за поклонение от богомолците.

В празничния ден от 9 ч. еп. Поликарп ще оглави св. Литургия, в която ще вземе участие и храмовото духовенство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

2019 09 07 1001С архиерейска св. Литургия на 1 септември беше закрито лагерното лято в Кремиковския манастир, което започна през месец юни. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, с чието благословение се провеждат заниманията в св. обител, също дойде за закриването. Празничното богослужение оглави Белоградчишки еп. Поликарп, а в съслужение с него бяха архим. Самуил (Теодосиев), ик. Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир, свещ. Георги Младенов от храм „Успение Богородично“ в с. Горна Малина и свещ. Костадин Тренев.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

korica malwk kalendar 2020 768x549Вече е в продажба официалното джобно църковно календарче за 2020 г., издание на Св. Синод на БПЦ. То съдържа основните църковни празници през годината, кратък справочник за неделните апостолски и евангелски четива, указания от типика, формалните условия за сключване на църковен брак и някои важни всекидневни молитви за православния християнин.

По традиция на корицата на изданието се поставя изображение, свързано с голяма годишнина, чествана през годината. Новото календарче акцентира върху 150-та годишнина от излизането на султанския ферман, с който се учредява Българската екзархия (27 февруари 1870 г.).

Цената на църковното календарче е 1.50 лв.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.