Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

origНа 17 декември от 18:30 часа Камерният ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният“ с диригент Кристиан Попов организира благотворителен Рождественски концерт. Средствата, събрани на проявата, ще бъдат дарени за реставрацията на храм „Св. прор. Илия“ в с. Режанци, общ. Брезник. Концертът ще се състои в криптата на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в столицата.

Организатори на събитието са Национална галерия – музей за християнско изкуство – Криптата, Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“ и сдружение „Св. прор Илия“ – с. Режанци.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

plakat 2019 1За поредна година в Златоград се организират рождественски ателиета за деца от детските градини. Творческата работилница е озаглавена „Бог се роди“. Инициативата, в която се включват доброволци от града, има за цел да стимулира разгръщането на творческия потенциал в децата чрез използването на различни артистични техники.

Участниците в нея се пренасят в библейските времена, научавайки за яслите и Младенеца в ръцете на Девата, влъхвите с подаръците, обикновените пастири, пазещи стадата си в полето край Витлеем, ангелския хор и бездушието на местните граждани, не приютили нуждаещото се св. семейство. Посредством рисунките и мекия конструктор децата тръгват по следите на това световно събитие, положило началото на новото летоброене, и разбират за посланието, което носи светлият празник. Така те усещат радостта от вярата и ликуването във вярата.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (45 Votes)

2019 12 07 1906На 7 декември сутринта, на 86-годишна възраст, след продължително боледуване е починал иподякон Аргир Сотиров Малчев, известен църковен първопевец (протопсалт), бивш учител по източноцърковно пеене в Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий“.

В издадените от него църковнопевчески сборници (Възкресник, Приятен псалтир, Молебен канон на Пресвета Богородица) намираме следните биографични сведения.

Роден е през 1933 г. в гр. Пловдив. Още от малък е бил приучен от родителите си на любов към св. Православна църква, богослужението и пеенето ѝ. След закриването на Мъжкия френски колеж в Пловдив продължава основното си образование в същия град. Завършва висшето си образование в Агрономическия факултет в родния си град и в Музикалното училище, като извънреден ученик със специалност цигулка при класа на Атанас Бъчваров. След години Аргир Малчев завършва Висшата централна музикална школа в Атина със специалност източноцърковно пеене при професорите-протопсалти Спирос Перистерис и Евангелос Дзелас.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

IMG 5700Близо 80 ученици с техните учители и родители изпълниха залата на Софийска митрополия на 7 декември. Децата взеха участие в първото състезание по Религия за изучаващите Религия – Православие от първи до четвърти клас на територията на Софийска епархия.

Събитието се организира с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и е посветено на 550-годишнината от връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир. Инициатор и организатор на състезанието е богословът Милена Йоцова, дългогодишна учителка по Религия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Plakat MediiПрез месец декември във варненския храм „Св. Атанасий“ ще се проведат традиционните „Рождественски четения“. В тях ще вземат участие преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Програма на четенията:

8 декември, неделя, от 11:00 ч.  беседа на тема: „Човешкото единомислие днес – Вавилон или Петдесетница?“; лектор: доц. д-р Ивайло Найденов, декан на БФ на СУ „Св. Климент Охридски“.

13 декември, петък, от 18:00 ч.  беседа на тема: „Къде е Бог?“; лектор: прот. Анатоли Тодоров.

15 декември, неделя, от 11:00 ч. – беседа на тема: „Рождество Христово – празник и иконография“; лектор: гл. ас. д-р Татяна Иванова – БФ на СУ „Св. Климент Охридски“.

22 декември, неделя, от 11:00 ч.  беседа на тема: „Юдейската пустиня в спасителната история от старозаветни и новозаветни времена“; лектор: доц. д-р Екатерина Дамянова, ръководител на катедра "Библеистика" в БФ при СУ „Св. Климент Охридски“.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.