Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

Sofronii VrachanskiВ последния ден на годината – 31 декември – във Враца тържествено ще бъде отбелязана 55-годишнината от канонизирането на закрилника на града св. Софроний Врачански. Във Възнесенския храм, носещ името на светеца, в 9 ч. ще започне празничната св. Литургия, която ще оглави Врачанският митр. Григорий. На 31 декември 1964 г. с протокол № 23 на Св. Синод е взето решение епископ Софроний Врачански да бъде причислен към сонма на светците.

През 2019 г. във Враца бяха отбелязани още две важни годишнини, свързани с живота и делото на св. Софроний: 280 години от рождението му и 225 години от ръкополагането му за епископ.

Повече за това: Врачанска епархия организира чествания за св. Софроний Врачански

Още по темата: Изложба „Българската писменост: Житие и слово на св. Софроний Врачански“ се открива във Варна

Неделникът на св. Софроний Врачански в интернет

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

2019 12 27 1024За поредна година Драгалевският манастир отправя своя Рождественски поздрав във вид на видеоклип с изгледи от св. обител и песнопения, изпълнени от монахините.

Тази година населниците на Драгалевския манастир са избрали песнопението „Свете Тихий“, за да поздравят православните християни с празника на Христовото Рождество. В текста към клипа те така обясняват избора си на песнопение: На всяка вечерна служба възпяваме с тези слова нашата Тиха Светлина – Иисус Христос, Който се ражда във всяка душа, която обича и прощава. Осияй, Боже, душите ни, та като видим своите грехове, да поискаме прошка и да снизхождаме към немощите на нашите братя така, както искаме и Бог да снизхожда към нас. Дарувай ни, Иисусе, сърца чисти от гордост, мъст и озлобление, за да дойдеш и обитаваш в нас тази вечер и вовеки! Амин!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

Untitled 12Тропар, гл. 4

С добрия подвиг си се подвизавал, първомъчениче Христов и апостоле,
и си изобличил нечестието на мъчителите,
с камъни убит от ръцете на беззаконници,
венец от десницата на Стоящия свише си приел и викайки към Бога си се отправил,
като си казал: Господи, не им зачитай този грях.

Кондак, гл. 3

Владиката вчера дохождаше с плът, а днес рабът излиза от плътта.
Вчера Царстващият с плът се роди, днес рабът с камъни се убива:
за Него и умира първомъченикът, божественият Стефан.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

44444По традиция Рождественските послания на Св. Синод на БПЦ и на епархийските митрополити, които те изпращат до клира и миряните, акцентират върху радостта от раждането на Богомладенеца, върху богословското послание на празника и общочовешките измерения на Боговъплъщението.

Тази година отделните митрополити вече публикуваха поздравленията си до своите епархиоти. Като цяло традицията в съдържанието им се запазва, но в някои от Рождественските послания се засяга по-специално и социалната тема и се отправят призиви за участие на пастирите и християните в служението на ближните.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан извежда като главна тема на Рождественското си послание грижата за страдащите и онеправданите. Той посочва примера на Христос като достоен за подражание от християните: „Целият земен път на Христос е не нещо друго, а изпълнение на тази заповед за любовта, която не знае граници, нито предел – тази любов, която вдъхва готовност да положим душата си за своите ближни“. Владиката насочва вниманието на християните и към нашите сънародници, принудени по икономически причини да напуснат Родината. „Около нас има много немощни, болни и самотни хора. Не са малко и тези, които изпитват сериозни икономически трудности. В търсенето си за по-добър живот много хора напуснаха пределите на Родината и поверената ни епархия, а някои от тях попаднаха в недружелюбно обкръжение“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

2019 12 23 1826На 23 декември се чества паметта на преподобния наш отец Наум Охридски Чудотворец, славянобългарски просветител. Един от видните ученици на св. Константин-Кирил и Методий, той се е трудил първо в Преслав, докато св. Климент е бил пратен в югозападните български земи. Когато обаче последният е бил ръкоположен за епископ, преп. Наум е изпратен на неговото място като учител и книжовник в същия край. Упокоил се е на днешния ден през 910 г. и е погребан в храма на манастира „Св. Наум“ на източния бряг на Охридското езеро. Паметта му се отбелязва и на 20 юни.

За да го почетем, нека се помолим с думите на някои от песнопенията в неговата служба:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.