Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

44444По традиция Рождественските послания на Св. Синод на БПЦ и на епархийските митрополити, които те изпращат до клира и миряните, акцентират върху радостта от раждането на Богомладенеца, върху богословското послание на празника и общочовешките измерения на Боговъплъщението.

Тази година отделните митрополити вече публикуваха поздравленията си до своите епархиоти. Като цяло традицията в съдържанието им се запазва, но в някои от Рождественските послания се засяга по-специално и социалната тема и се отправят призиви за участие на пастирите и християните в служението на ближните.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан извежда като главна тема на Рождественското си послание грижата за страдащите и онеправданите. Той посочва примера на Христос като достоен за подражание от християните: „Целият земен път на Христос е не нещо друго, а изпълнение на тази заповед за любовта, която не знае граници, нито предел – тази любов, която вдъхва готовност да положим душата си за своите ближни“. Владиката насочва вниманието на християните и към нашите сънародници, принудени по икономически причини да напуснат Родината. „Около нас има много немощни, болни и самотни хора. Не са малко и тези, които изпитват сериозни икономически трудности. В търсенето си за по-добър живот много хора напуснаха пределите на Родината и поверената ни епархия, а някои от тях попаднаха в недружелюбно обкръжение“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

2019 12 23 1826На 23 декември се чества паметта на преподобния наш отец Наум Охридски Чудотворец, славянобългарски просветител. Един от видните ученици на св. Константин-Кирил и Методий, той се е трудил първо в Преслав, докато св. Климент е бил пратен в югозападните български земи. Когато обаче последният е бил ръкоположен за епископ, преп. Наум е изпратен на неговото място като учител и книжовник в същия край. Упокоил се е на днешния ден през 910 г. и е погребан в храма на манастира „Св. Наум“ на източния бряг на Охридското езеро. Паметта му се отбелязва и на 20 юни.

За да го почетем, нека се помолим с думите на някои от песнопенията в неговата служба:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

001На 21 декември Варненският и Великопреславски митр. Йоан посети Комплекса за социални услуги „Гергана“ – Дом за стари хора и Дом за пълнолетни лица с физически увреждания. Митрополитът беше придружен от дяк. Любомир Георгиев, Борислав Аврамов, Георги Манолов и служители на Варненска и Великопреславска св. митрополия. На срещата присъстваха и директорът на Дирекция „Социални дейности“ във Варна Таня Василева.

Директорът на дома Нели Вълева съпроводи архиерея до параклиса към комплекса, посветен на иконата на Божията Майка „Геронтиса“, осветен през 2015 г. Тя разказа за общите мероприятия, които се провеждат вече осем години с християни от варненските енории към храм „Св. архангел Михаил“, морския храм „Св. Николай“, манастира „Св. Константин и Елена“, и благодари и на варненските свещеници, които обгрижват духовно възрастните хора в дома – о. Василий Шаган, о. Илия Попов, о. Алексей Акоста и о. Стоян Флорентинов, както и на всички доброволци, които посещават дома всяка сряда. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

elena mutevaБългарският текст на една от най-известните коледни песни „Тиха нощ, свята нощ“ е написан от първата българска поетеса, преводачка и фолклористка Елена Мутева, живяла и творила в зората на нашето Възраждане. Родената в Калофер през 1829 г. Елена е дълбоко убедена, че може да се пише поезия и на български език. Тя е автор на първата в нашата литература ода „Бог“, отпечатана 30 години след смъртта ѝ в Христоматия, съставена от Иван Вазов и Константин Величков, по която са учили няколко поколения.

През тази година се навършиха 190 г. години от рождението на Елена Мутева, първата българка, дръзнала да се заеме с книжовен труд. Тя живее едва 25 години, но оставя ярка следа в родната литература.

По текста на поетесата песента „Тиха нощ, свята нощ!“ са пели българските студенти и семинаристи в Одеса. След завършването на образованието си, те я донасят и я пеят в България.

Ето и текстът на песента, предаден от Елена Мутева:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

080 nВ празничните дни на Рождество Христово известният гръцки протопсалт Фотис Янакакис ще пее в столичния храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост-3“. Той ще участва в богослужението на 24, 25 и 26 декември.

След св. Литургия на 26 декември в енорийския център на храма ще се проведе и беседа с енориашите (от 11 ч.), посветена на музикалната традиция и богословие на Константинополската патриаршия.

Фотис Янакакис е роден през 1949 г. в кв. „Пера“, Истанбул. От ранна възраст се посвещава на изучаването на църковното пеене, учейки при известни майстори на византийската църковна музика. Издал е множество дискове с песнопения. През 2012 г. получава признание за дългогодишното си църковно служение, като Вселенският патриарх му дава офикията „велик протопсалт“ на Патриаршията.