Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

39193С архиерейска св. Литургия ще бъде отбелязан храмовият празник на столичната църква „Покров Богородичен“ на 1 октомври. Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ще оглави богослужението, в което ще вземат участие столични свещеници и храмовото духовенство. Същия ден ще бъде открита официално новата учебна година в Енорийския център към храма и ще започнат заниманията в различните курсове за деца и възрастни към него. Повече за просветната дейност на Енорийския център през тази година – тук).

На 30 септември, в навечерието на празника, от 17 ч. еп. Поликарп ще оглави вечерното богослужение в храм „Покров Богородичен“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

20190926 183201.mО. Сергий Павлов е свещеник в Централния софийски затвор и е един от хората, които дават положително становище за промяната в поведението и мисленето на осъдения Джок Полфрийман, който беше освободен предсрочно. Свещеникът преценява, че затворникът се е променил на базата на дългогодишното си познанство с него. В интервю за „Дарик“ о. Сергий разказва, че се е срещал с Джок по време на беседи в затворническия параклис „Св. Анастасия“ и е водил с него лични разговори през годините. Свещеникът споделя впечатленията си от австралиеца – интелигентен човек, със задълбочено мислене, който по време на пребиваването си в затвора завършва дистанционно висше образование, нещо, което у нас той не знае да се случва въобще.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

samarineancaОт 11 до 13 октомври в Кремиковския манастир „Св. Георги“ ще се проведе обучителен семинар на тема „Да учим като Христос. 2 част“. Проявата се провежда с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и се организира от Софийска митрополия и Центъра за образователни инициативи „Двери“.

В хода на обучението участниците ще разгледат евангелски откъси, които разкриват начина, по който Христос общува – със Своите ученици, с хората, с които Той беседва. Ще бъдат направени паралели между съвременни педагогически практики и евангелския подход към ученика, разкрит от Иисус Христос. Ще бъдат демонстрирани интерактивни техники за работа, подходящи при обучението по Религия. Учителите ще имат възможност да обсъждат проблеми от своята практика и да споделят личен опит. Обучители са д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева.

Семинарът е предназначен за учители по Религия, преподаватели в прицърковни школи, студенти по богословие. Желаещите да участват в обучението следва да направят предварителна заявка на адрес: pspirova@gmail.com до 6 октомври.

Семинарът ще се проведе в Кремиковския манастир, който поема разходите по престоя и храната на участниците.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

thumb4 3 1На 25 септември във Варна завърши Седмицата на православната книга, която се проведе за 21-а поредна година. Гост на форума беше Черногорският митр. д-р Амфилохий (Радович), който в деня на откриването изнесе беседа за възпитанието на младите хора днес. Известният сръбски богослов обърна внимание на младата възраст, в която Христос извършва Своето изкупително дело: „Неслучайно Христос е бил на 33 години, когато пострадва и възкръсва за нас. Бидейки Богочовек, Той увековечава младостта. Затова не ние, старците, сме мяра за живота, а младостта, младите хора са истинската мяра за живота“. (Повече за откриването през първия ден на Седмицата – тук.)

Основен акцент във втория ден на форума беше дискусията между доц. Свилен Тутеков и доц. Мариян Стоядинов от Великотърновския православен богословски факултет, озаглавена „Нови опасности за духовните, моралните и социалните устои на семейството и възпитанието на децата“. Тя мина под знака на писмото на тримата преподаватели-богослови от Велико Търново, което Св. Синод реши да публикува (тук).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

67396034 2277254569203195 4927628223652560896 nСтоличният храм „Въздвижение на св. Кръст“ в кв. „Лозенец“ организира детски църковен хор. Идеята е малчуганите постепенно да изучат песнопенията на св. Литургия и да ги изпълняват по време на богослужението. Прослушването за децата, желаещи да се включат в хора, ще се състои на 29 септември, неделя, от 14 ч. в енорийския център на храма (в приземния етаж). В прослушването могат да участват деца на възраст от 6 до 15 години, които са подготвили следните песни:

1. Песен-марш по желание.
2. Един куплет от „Лека нощ и лек сън“ от Й. Брамс.
3. Един куплет от „Тиха нощ, свята нощ“ от Й. Грубер.

Прослушването ще направят прот. Кирил Попов, композитор и диригент на Хора на софийските свещеници, и д-р Петър Велчев, който ще бъде ръководител на детския хор. Телефон за повече информация: 0887 546 264.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.