Мобилно меню

4.6724137931034 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (58 Votes)

BG MKT PHO HIS Hagia Sophia 02Днес Св. Синод на БПЦ публикува становището си относно решението на турските власти да променят статута на древния храм „Света Софѝя“ в Истанбул и от музей той да бъде превърнат в джамия. В позицията на българските митрополити, излязла няколко дни преди отслужването на първата мюсюлманска молитва в храма, се настоява да се запази „досегашният статут на храма „Света Софѝя“ като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО“.

Ето и цялото становище на синодните членове:

„Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия с внимание и загриженост следи дискусиите и решенията на Държавния съвет и Правителството на Република Турция за промяна на статута на древния християнски храм „Света Софѝя“ в Истанбул.

4.125 1 1 1 1 1 Rating 4.13 (160 Votes)

88b05b97cbfe663f9bcec5a781ecec7bОтворено писмо с искане генералният директор на БНТ Емил Кошлуков да подаде оставка публикуваха дългогодишни журналисти, общественици и творци.  Сред тях има клирици на БПЦ и богослови.

В писмото се посочва, че при управлението на г-н Кошлуков държавната телевизия е изгубила авторитета и обективността си. „В момента БНТ се управлява от генерален директор със съмнителна професионална квалификация за заеманата длъжност. Действията му показват, че се ръководи не от желанието за реформиране на обществената телевизия и увеличаване на нейната зрителска аудитория, а от лични подбуди и реваншизъм, като непрекъснато провокира скандали“, се посочва в писмото, подписано от повече от осемдесет изявени творци и общественици. Те смятат още, че изявленията на генералния директор на БНТ „демонстрират липса на нормативна, медийна и комуникативна компетентност“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

lyatna pochivka v paraliya katerini 5 noshtuvki i zakuski transport3 gal travoПланираното за това лято псалтикийно училище за български деца в Катерини, Гърция, се отлага за следващата година. Това се налага заради усложняващата се епидемиологична обстановка.

За участие в школата се бяха записали четиридесет и седем деца от България, които щяха да съчетаят летуване на морето с ограмотяване по църковно пеене.

Лятното псалтикийно училище се организираше от българския свещник в Солун о. Орлин Янчев съвместно с Китроска митрополия (седалище в гр. Катерини) и с помощта на катедра „Музикална наука и изкуство“ към университета „Македония“ в Солун.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

2020 07 13 1142До края на месец юли Св. Синод Българската православна църква ще изготви официалната си позиция относно превръщането на музея „Света Софѝя“ в Истанбул в действаща джамия, каза за ТВ „Европа“ о. Николай Георгиев, началник на синодния отдел „Връзки с обществеността“ и председател на столичния храм „Св. Неделя“. Според него през следващите две седмици архиереите ще се съберат на заседание, на което ще бъде изготвено официално съобщение.

О. Николай посочи, че случващото се със „Св. Софѝя“ предизвиква „скръб и тревога“ сред християните. То е тежко преживяване и за българите, които в историята си са се сблъсквали с такива събития. В същото време това е и сложен въпрос, подчерта о. Николай, защото е и политически. Не бива да забравяме, че това се случва на каноническата територия на Вселенския патриарх, към когото нашият синод ще се обърне. „Повярвайте, тъгата в сърцата ни е голяма“, завърши о. Николай.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

107358601 1653878104769154 3378874516138423888 oНа 1 юли от Велико Търново стартира поклонническият пешеходен поход „Светият път“. Той се провежда с благословението на Великотърновския митрополит Григорий и началото му беше дадено с литургия в катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в старата столица. Събитието се организира от туристическите дружества „Трапезица – 1909“, „Академик – ВТУ“ и Фондация „Дякония и мисия“. Ръководител на групата е Паскал Пиперков, преподавател във ВТУ „Св. Кирил и Методий“.