Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

unnamedПредставянето на новата книга Жажда за вяра на варненския свещеник Дончо Александров ще се състои на 11 януари (събота) от 11 ч. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Книгата на издателство „Захарий Стоянов“ ще бъде представена от Иван Гранитски и от автора.

Жажда за вяра разкрива пред читателя света на духовното, така необходим за лутащия се и търсещ истината наш съвременник. Книгата е забележителна с това, че представя църковния живот и случващото се в храма – тайнствата и богослужението, през погледа на православния свещеник. Изданието съдържа 45 теми, сред които духовни разсъждения и отговори на въпроси за нашето време, като правата на човека и глобализма, спорта, отношенията и личността в ерата на Интернет, самотата и свободата на съвременния човек и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

1523254 722371497788220 2045375998 oСтихири от Великия Богоявленски водосвет, гл. 8

„Гласът Господен се носи над водите“ (Пс. 28:3) и говори: дойдете всички и получете от явилия се Христос дух на мъдрост, дух на разум, дух на страх Божи!

Днес се освещава водното естество, а река Йордан се разделя и задържа течението на своите води, като вижда Господ да се кръщава.

Като човек влезе в реката, Христе царю, и побърза да приемеш кръщение като раб от ръцете на Предтечата заради нашите грехове, благи Човеколюбче!

Слава... и нине...

Последвал „гласа на викащия в пустинята: пригответе пътя на Господ“ (Ис. 40:3; Мат. 3:3), Ти дойде, Господи, приел образ на раб, и поиска да се кръстиш, макар да не познаваш грях. Водите Те видяха и се убояха, уплаши се и Предтечата и извика с тези думи: Как светилникът да осветли Светлината? Как рабът да положи ръка върху Господаря? Освети мене и водите, Спасителю, Който отнемаш греха на света.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (60 Votes)

 MG 2858Анкетата, направена сред читателите на Двери, показа, че според тях най-значимото събитие в живота на Българската православна църква за второто десетилетие на 21 в. е отхвърлянето на Истанбулската конвенция през 2018 г. На второ място те поставят избора на Негово Светейшество патриарх Неофит за предстоятел на БПЦ през 2013 г.

Читателите избираха между най-значимите събития, посочени от тях през изминалото десетилетие.

Прави впечатление, че като най-важно е посочено събитите със силна политическа натовареност, на което е придаден и църковен смисъл. Отхвърлянето на Истанбулската конвенция беше възприето от много вярващи хора като акт на защита на християнските ценности и традиции. Становището на Св. Синод срещу въвеждането в българското право на неясния на български език термин „gender“ получи обществена тежест и беше припознато и от други важни институции, включително и от Конституционния съд на страната.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

928 oМинистърът на труда и социалната политика Деница Сачева се запозна с напредъка по изграждането на първия в България църковен Център за социална рехабилитация и интеграция, който се намира в общ. Горна Малина, обл. София. Центърът ще предоставя социална услуга, която ще оказва подкрепа на над 30 деца с увреждания и техните семейства. Той се строи в двора на православния храм „Успение Богородично“ в Горна Малина по проект на сдружение „Св. Богородица“.

В състава на сдружението влизат членовете на църковното настоятелство на храма „Успение Богородично“, а председател е енорийският свещеник о. Серафим Янев. Законодателството в България дава добри възможности Църквата да развива социална дейност, казва о. Серафим. Уставът на БПЦ също позволява един енорийски храм да си създаде НПО и да се регистрира като доставчик на социални услуги. В нашия център, който се намира в двора на храма, ще можем да предлагаме и още нещо – духовно обгрижване, възможност за въцърковяване на хората, които търсят Божията подкрепа в трудното си ежедневие, обяснява о. Серафим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (29 Votes)

EpiphanyОт църковното настоятелство при параклиса „Св. мчк Георги Софийски Най-нови“ в двора на Александровска болница в София честитят на всички новата година на Господнята благост – 2020-та и правят следното съобщение:

На Богоявление, 6 януари 2020 г., в болничния параклис ще бъде отслужена архиерейска св. Василиева литургия от Тивериополски епископ Тихон, патриаршески викарий. Поради заетост на този ден в енорията на свещеника, определен да служи периодично в параклиса, еп. Тихон ще служи сам, както той е правил и преди.

След това архиереят ще отслужи и великия Богоявленски водосвет.

С братска обич се канят да посетят богослужението всички служители от болницата (по държавния календар денят е работен!), пациенти, за които това е физически възможно, и християни от столицата.

Мир и благодат от Господа, въплътил се заради нас и кръстил се в струите на Йордан!