Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

35Паметта на една поместна църква, на един народ е като паметта на човека - тя е връзката с неговото минало, с наследството, натрупано от личния опит, с поуките, с които върви към бъдещето. Затова и всяка нова година е белязана от годишнините, които са знаците за спомена от миналото.

2012 година от Рождество Христово мина под знака на големия юбилей – 100-годишнината от построяването на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, станала символ не само на София, но и на цяла България.

Годишнината беше отбелязана на 28 октомври и по този повод Света Гора дари на храма чудотворно копие на светогорската икона "Достойно ест" като спомен за паметната дата. Св. Синод излезе със свое нарочно послание.

023

С голяма тържественост беше отбелязана 250-годишнината от написването на История славянобългарска. По време на празничното богослужение на 19 юни, деня на преп. Паисий Хлендарски, беше прочетено и празничното послание на Св. Синод, в което се казва, че "живеем във времена, когато Заветът на преподобния Паисий е все така действен, но и все толкова актуален. Смело и с радост можем да кажем, че днес, две столетия и половина след началото на нашето Възраждане, сме опазили духовното си наследство, че свято съхраняваме паметта си за род и език, че сред православния ни народ остава чиста и неизменна същата онази вяра, която още в началото на Благовестието е била – по думите на апостола – „веднъж завинаги предадена на светиите”.

Годишнината обедини Църква и държава и беше отбелязана с тематични изложби и семинари в цялата страна. По този повод Българската народна банка пусна в обръщение сребърна възпоменателна монета „250 години История славянобългарска” с нанесено частично позлатяване.

Юбилеят беше отбелязан и от българите в чужбина, макар и няколко месеца по-късно. Под наслова Българският дух и Историята на свети Паисий Хилендарски на първи ноември, Деня на народните будители, в Българския културен институт в Париж се проведе беседа, посветена на 250-годишнината от написването на История славянобългарска и 50-годишнината от канонизирането на преподобни Паисий Хилендарски. Припомняме, че българската православна църковна община в Париж има за свой покровител преп. Паисий.

Други важни годишнини бяха отбелязани през тази година:

- 1700-та годишнина от издаването на Сердикийския едикт, отбелязана с Международна конференция в София на 27 и 28 април. Тя беше третата, която се провежда в София по този повод (предишните бяха през 2011 г.).

64- 600-годишнината от кончината на св. патриарх Евтимий, отбелязана на 29 май. Честването беше организирано от Българската академия на науките и Кирило-Методиевския научен център при нея, както и от дългогодишните достойни носители на тази идея – фондация „Свети Евтимий, Патриарх Български“ и Организационния комитет за Декада 2002-2012 г.

- Сто години от рождението на доц. архим. Серафим (Алексиев) бяха отбелязани в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На 8 март в академичния параклис на Богословски се проведе четене на творчеството на о. Серафим, който е бил преподавател в Духовната академия до края на 1968 г. Той е автор на много трудове, повечето от които са основополагащи за начинаещите във вярата.

Други годишнини, свързани със събития и личности на БПЦ, бяха отбелязани по епархиите.

От Видинска митрополия бяха най-активни в честване на паметта на своите предстоятели.

- На 24 февруари във Видин се проведе тържествено честване на 140-годишнината от избирането на Видински митрополит Антим за Български екзарх.

- Във връзка със 180-годишнината от рождението на Видинския митр. Кирил 250px-Kiril Skopski i Vidinski(1832-1914 г.) от епархията излезе предложение за неговата канонизация.

- В Самоков беше открита изложба за митр. Доситей Самоковски, посветена на 140-годишнината от учредяването на Българската екзархия (1870-1872 г.) и избирането на митрополит Доситей Самоковски за каноничен архиерей на Самоковска епархия. Изложбата беше осъществена със съдействието на Архиерейското наместничество и духовенството на Самоков.

- През октомври в Търговище беше открита изложба за Нюйоркския митр. Андрей по повод 40-годишнината от смъртта на духовника, когото още приживе наричат дипломат в расо.

PictureIlar- Доростолска митрополия организира в Силистра международна конференция и честване за 100- годишнината от рождението на митрополит Иларион.

- Във Варненска епархия беше организирано честване на 150-годишнината от освещаването на първото българско училище в двора на храм „Св. арх. Михаил” във Варна. По този повод беше организиран велопоход „До Велики Преслав и назад».

Българската православна църковна община в Мюнхен отбеляза тридесет години от създаването си.

Отминалата година носеше в себе си още юбилеи, но само малка част от тях бяха отбелязани официално.

Благодарение на усилията на родствениците на Великотърновския митр. Стефан през тази година беше отбелязана 105-годишнина от неговото рождение и 50-годишнината от неговата интронизация като митрополит с излизането на юбилеен календар, докторската му дисертация в превод на български и два диска за него.

Съвсем тихо бяха отбелязани:

- Една година от кончината на архим. Назарий;

- 10 години от кончината на Агатополския епископ Никон.

Нека помним събитията в живота на нашата Църква и техните дейци. Така ще е живо и историческото ни съзнание като народ.

Любезно приканваме нашите читатели да ни осведомяват за църковно значими годишнини, за да ги обявяваме и честваме заедно.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a9rfc 

Разпространяване на статията: