Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

350px12 465 sms-а са били пуснати в подкрепа на кампанията „Да съхраним българската църква „Св. Стефан” в Цариград” на фондация "Български православен храм „Св. Стефан“ в Цариград". До момента от тях са събрани 21 300 лв.

Кампанията за набиране на средства за реставрация на иконостаса, чрез изпращане на дарителски СМС, която стартира на 1 септември 2011 г., приключи. Дарения ще продължават да се набират само по банков път по сметка на фондация “Български православен храм „Св. Стефан в Цариград”: ЦКБ АД; Банков код: CECBBGSF
Сметка в BGN: BG 61 CECB 9790 1071 3054 00

Кампанията цели да набере средства за цялостното възстановяване на иконостаса на храма на брега на Златния рог в Истанбул. Реставрацията включва полагането на нов златен варак, прецизна реконструкция на повредени сегменти от иконостаса, който не е реставриран от освещаването на храма през 1898 г. (вече 114 г.). По предварителни данни необходимите средствата възлизат на 75 000 евро.

На 2 септември 2011 г. започна ремонт по конструкцията и фасадата на църквата, който се финансира от Истанбулската голяма община, община Фатих и окръжната администрация на Турция. Предвижда се да бъдат подновени извитите части на покрива и да се отстранят повредите по основния корпус. Със специални химикали ще бъдат почистени замърсените и потъмнели части на конструкцията. Липсващите орнаменти ще бъдат заменени с точни копия. Ще бъдат обновени и външните части на църковния комплекс. Турската страна обаче не поема разходите по реставрацията на иконостаса. Срокът за приключване на ремонта е краят на 2014 г.

От началото на месец декември сградата на метоха, намиращ се срещу храма «Св. Стефан», е отворен за посетители. В момента там са изложени някои икони от «Св. Стефан» и екзархийската църква «Св. Иван Рилски». Предвижда се там да бъде оборудван музей. Предстои ремонт на фасадата на метоха.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a9raw 

Разпространяване на статията: