Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

IMG 6892От 29 юни до 2 юли Константийският епископ Антоний, викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, беше на посещение в Българската православна църковна община „Свети Климент Охридски“ в град Мюнхен, Германия, по случай 30-годишнината от нейното основаване.

На 29 юни епископ Антоний и свещеноиконом Недялко Калинов се срещнаха с кардинал Фридрих Ветер, който преди 27 години предостави параклис в католически храм за нуждите на българите в Мюнхен, за да се събират в него за извършване на православно богослужение, и му благодариха за този братски жест.

На 30 юни епископ Антоний оглави архиерейската св. Литургия в храма на църковната община. В богослужението взеха участие свещеници от руската, румънската и гръцката православни църкви, както и българските свещеници Недялко Калинов, Виктор Цимер и Стефан Грос, служещи в грaдовете Мюнхен, Регенсбург и Бон. Празненството беше почетено и от представители на евангелската и католическата църкви, които с тяхната дългогодишна взаимопомощ допринесоха за просъществуването и развитието на българската църковна община в град Мюнхен.

След богослужението епископ Антоний поздрави всички гости на празничния юбилей, сред които бяха професорите от православния институт към Лудвиг-Максимилияновия университет, директорът на миграционния отдел на Каритас в Мюнхен Вили Дрекслер, както и представители на други социални организации в града. Празничната програма продължи в залата „Колпинг“ с рецитал и народни танци на децата на българското училище „Преп. Паисий Хилендарски“, популярната в Германия група за български народни танци „Лазарка“, изпълнение на музикантите Атанас Асенов и Димитър Такев, пантомима на артиста Генчо Тодоров и други. Кулминацията на програмата беше документалният филм за историята и създаването на църковната община на оператора и богослов Мартин Пенев. Поздравителни слова изнесоха консулът на Република България в Мюнхен г-жа Снежана Филипова, принцеса Теофана фон Заксен, прелат д-р Валдмюлер, председателят на работната група на християнските църкви в Мюнхен Готфрид фон Зегнитц и др.

Епископ Антоний награди за заслуги с грамота и нагръден кръст основателя и дългогодишен църковен настоятел на църковната община г-н Георги Динев. Празничната програма завърши по добра българска традиция с хора и народни танци.

На 1 юли Константийският епископ Антоний отслужи света божествена Литургия в съслужение с иконом Недялко Калинов и иконом Виктор Цимер. След светата Литургия малката Рафаела Александрова прие светото тайнство Кръщение и стана най-малкият член на църковната община в Мюнхен.

Празничната св. Литургия:

IMG 6845

Кръщението на малката Рафаела:

IMG 7407

Епископ Антоний с членовете на Българската църковна община в Мюнхен:

IMG 7351

Празничната програма:

IMG 69122

IMG 6943

IMG 6989


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3au9y 

Разпространяване на статията: