Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

PictВ културния календар на Историческия музей в Самоков предстои откриване на изложба, посветена на 140-годишнината от учредяването на Българската Екзархия (1870-1872 г.) и избирането на митрополит Доситей Самоковски за каноничен архиерей на Самоковска епархия. Изложбата е осъществена с любезното съдействие на Архиерейското наместничество и духовенството на Самоков.

В българската културна история името на Самоковска епархия стои редом с това на отец Паисий Хилендарски, начертал програмата за еманципация на българите като нация. Такова културно събитие, свързано с ролята и мястото на Самоков в борбата за независима българска Църква, e изключително важно за утвърждаване на местната идентичност, белязана от привързаност към православието и традицията. Да припомним с автентични реликви, че един от водачите на църковните борби е самоковецът митрополит Авксентий Велешки, а самоковци са сред първите жители на български градове, поискали в църквите им да се служи на български, а не на гръцки език, твърди уредникът в Самоковския исторически музей Невена Митрева.

Тези исторически факти са материализирани в изложба с мото „Забравените реликви”, която включва неизвестни на широката публика експонати-оригинали, пазени повече от 100 години в Самоков.

Експонатите, които организаторите са нарекли забравени реликви, са материален израз на едно духовно величие, натоварени са със забравени от днешните поколения емоции, традиции и ритуали. В изложбата ще видите портрет на омразния гръцки митрополит дели-Матей (тур. - лудият Матей", бел. ред.), който нарушил дори турските закони за религиозен мир, като разделил християните в Самоков на две партии. Запазено е и част от наследството на митрополит Авксентий Велешки, донесено след неговата смърт в родния му град. Експонатите, свързани с името на първия и последен самоковски митрополит на възстановената Българска църква Доситей, дават представа за обществения живот след Освобождението, в който участието на митрополита с неговата величествена осанка е придавало на града ни достолепие и тежест.

Митрополит Доситей е морална инстанция за своето време, той остава до края на живота си на своя пост като последен архиерей на Самоковска епархия, обречена от устава на Българската Екзархия. Като председател на Светия Синод той на практика замества екзарха, чието седалище е в Истанбул. Участва в ръкополагането на видинския и ловешкия митрополит, в избора на софийския и пловдивския митрополит, в разрешаване на спорове. Митрополит Доситей осъществява завещанието на Авксентий Велешки и отваря в Самоков семинарията, от която излизат мнозина изтъкнати български духовници, политици и интелектуалци. С неговата смърт се закрива не само Самоковска епархия. Това е краят на една епоха, в която Самоков е играл водеща роля в културните и духовните процеси на нацията.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33uac 

Разпространяване на статията: