Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

31Регионалният исторически музей в Търговище заедно с Държавния архив откриват в петък изложба „Нюйоркски митрополит Андрей”. Експозицията ще бъде подредена в Славейковото училище, а поводът е 40 години от смъртта на духовника, когото още приживе наричат дипломат в расо. Изложбата е поредната инициатива в града по повод годишнината - през месец август в Народния университет към Регионалния исторически музей в Търговище бе изнесена лекция за неговия жизнен път, съобщават регионалните издания Търговище.bg и Topnovini.

Митрополит Андрей (светско име Стоян Петков) е роден на 31 декември 1886 г. в село Врачеш, Ботевградско. Основното си образование получава в Търговище. През 1903 г. се записва в Софийската духовна семинария, където учи до 1909 г. В периода 1911-1916 г. продължава образованието си в Московската духовна академия. Междувременно служи като редник в Българската армия по време на Балканската война и като санитар в руската армия по време на Първата световна война. След дипломирането си в Академията остава в Русия и в продължение на 2 години работи като учител в Санкт Петербург.

Петков се връща в България след избухването на Болшевишката революция в Русия. Отново в родината си, той последователно работи в Министерството на външните работи, учител в Софийската духовна семинария и ръководител на отдела за култура и просвета към Светия Синод. През 1928 г. Стоян Петков се замонашва, приемайки името Андрей. Година по-късно е провъзгласен за епископ с титла Велички и назначен за викарий на Варненско-Преславския митрополит Симеон. През 1937 г. Светия Синод изпраща митр. Андрей да управлява Българската източноправославна епархия в Америка. След като Българската православна църква създава три епархии в САЩ, Канада и Австралия, той остава Нюйоркски митрополит.

През дългите години, прекарани в Новия свят, митрополит Андрей не забравя Търговище и често, според възможностите си, извършва дарение на двата храма, а с дарени от него средства се изгражда пречиствателна станция за питейна вода.

Почива на 9 август 1972 г. и е погребан в притвора на храм "Св. Иван Рилски" в центъра на Търговище. Градът е отдал нужната почит на духовника, като неговото име носи езиковата гимназия и най-дългият булевард.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/36c6w 

Разпространяване на статията: