Мобилно меню

4.952 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (250 Votes)

419050943 10233721820534391 8785807050979273006 nМосковският епархийски църковен съд обяви на 13 януари решението си по делото на отец Алексей Умински, като го лиши от свещенически сан. Днес беше третото заседание на съда, като о. Алексей не се яви на него. Според правилата на църковния съд, на третото заседание решението може да бъде взето и без присъствието на „обвиняемия“.

Според решението „… в съответствие с чл. 45, ал. 3 от Правилника за църковния съд на Руската православна църква (Московска патриаршия): се признава, че въз основа на Апостолско правило 25 отец Алексей Уминский подлежи на лишаване от сан заради нарушаване на свещеническата клетва (клетвопрестъпничество) – и по-точно, отказ да изпълни патриаршеското благословение да чете молитвата за Светата Рус на божествената Литургия“.

4.9733333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (75 Votes)

24Сливенският митрополит Йоаникий, който почина на 9 януари, беше погребан в двора на катедралния храм „Св. Димитър“ в престолния град на епархията. Заупокойната св. Литургия и опелото на архиерея оглави Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, който беше определен от Св. Синод за наместник на овдовелия митрополитски престол.

Преди това на 10 януари вечерта в храм „Св. Димитър“ в Сливен Агатополски епископ Йеротей, досегашен викарий на Сливенския митрополит, отслужи монашеско опело на митр. Йоаникий. В него взеха участие и свещенослужители от гр. Сливен и епархията.

Хиляди жители на епархията се стекоха в катедралния храм, за да се простят със своя архиерей.

4.9930434782609 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (575 Votes)

6 2Грузинската патриаршия е поискала от дарителите на иконата на Матрона Московска, на която е изобразен Йосиф Сталин, да направят промени в нея.

Според пресслужбата на патриаршията иконата трябва да бъде преработена, тъй като срещата на Матрона със Сталин не е включена в каноничния текст на житието на светицата. В същото време Грузинската патриаршия напомня, че на иконите могат да се изобразяват всякакви хора, свързани с живота на светеца, и това не означава, че иконата прославя тези хора.

„Тъй като срещата на Йосиф Сталин със св. Матрона поради недостатъчно доказателства не е включена в каноничния текст на нейното житие и не е призната от Руската православна църква, която я е канонизирала и е провела специално изследване по този въпрос, необходимо е да се промени споменатият епизод и да се вземат предвид други подробности, свързани с каноничността на иконографията“, се казва в изявлението на патриаршията.

4.9952380952381 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (210 Votes)

b72На 12 януари се навършват четиридесет дена от кончината на дългогодишния учител в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ Любчо Средков. Той почина на 4 декември 2023 г. (тук).

Панихидата ще се отслужи на 12 януари, петък, от 11 ч. в храм „Света Троица“ в едноименния столичен квартал.

Бог да го прости и да го упокои при Себе Си!

Близките му приканват всички, които са го обичали и уважавали, да се присъединят към заупокойната молитва.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (210 Votes)

IMG 0263На 14 януари след св. Литургия, около 12 ч., в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще бъде отслужено опелото на доц. Димитър Димитров, дългогодишен ръководител на хора на емблематичния храм, църковен диригент, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет, брат на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

По изключение църковното ръководство разрешава извършването на заупокойната служба на маестро Димитров в този храм заради изключителните му заслуги към катедралата, на която е отдал повече от четиридесет години от живота си.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (210 Votes)

IMG 0254Най-известният съвременен български църковен диригент, доцент Димитър Николов Димитров, тази сутрин след кратко боледуване е починал на 81-годишна възраст в столичната болница „Света Анна“. Той е роден брат на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Доц. Димитров е роден на 20 януари 1943 г. в София и израства в бедно семейство. Живеят в мизерни условия в центъра на столицата с две години по-малкия си брат Симеон. Баща им работи като огняр, а майка им – като прислужница, за което предоставят на четиричленното семейство безплатно една стая за живеене. Бащата Никола почива докато момчетата са още малки, но майката, леля Стефанка, е силно вярваща жена и тъкмо вярата я крепи и ѝ дава сили и надежда. Двете ѝ деца наследяват нейната музикалност и тя не само им дава християнско възпитание, но и ги изпраща последователно в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско.

4.9982486865149 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (571 Votes)

3037 nИкона на св. Матрона Московска, на която е изобразен и съветският главнокомандващ Йосиф Сталин, беше поставена в катедралния храм на Тбилиси „Света Троица“. Иконата е била поставена преди няколко месеца, но в навечерието на Рождество Христово по стар стил е била пренесена на по-централно място, където привлича вниманието на посетителите. Грузинският историк Гиорги Канделаки публикува във фейсбук-страницата си снимки на иконата с думите: „Икона на Йосиф Сталин, инициатор на унищожаването на независимостта на Грузия, убиец на хиляди представители на духовенството и създател на съветската тоталитарна система, в катедралата „Света Троица“. Още един успех на руската информационна военна машина“.

Публикацията му намира силен обществен отзвук и от патриаршията се налага да коментират случая. Ръководителят на пресслужбата на патриаршията прот. Андрия Джагмаидзе потвърди в разговор с грузинското издание CNews, че Сталин наистина е изобразен на една от иконите в катедралата, но напомни, че на иконите понякога има изображения на хора, които са поругавали или преследвали Църквата. Той даде за пример гонителя на християните Диоклетиан, който е изобразен на иконата „Св. Георги вразумява Диоклетиан“. Според представителя на патриаршията не самата икона е провокация към чувствата на вярващите хора, а привличането на вниманието към нея в навечерието на празника.

Думите му обаче не убедиха възмутените хора, които с основание отбелязват, че на тази икона Сталин е представен не като мъчител, както е в случая с иконата на св. Георги, а като кротък християнин, стоящ смирено до светица. Тя искала да легитимира мита за тайното християнство на Сталин, който е особено популярен сред привържениците на съветския режим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

54Дарение от собственика на нощен клуб в Москва на мощи на св. Николай повдигна дискусия за търговията с фалшиви реликви, която е особено популярна сред заможни и суеверни хора, както и в някои църковни среди. Михаил Данилов, собственик на скандалния клуб „Мутабор“, подари частица от мощи на св. Николай на московски храм, като заяви, че е „против мракобесието и дяволщината, но подкрепя църквата“. Жестът, който безспорно е кризисен пиар след скандала с т. нар. „гола вечеринка“ на московския хайлайф и опит да се умилостивят властите, повдигна темата за злоупотребата с фалшиви реликви.

Бизнесменът твърди, че е „купил във Ватикана“ частица от мощите, която подарил на прот. Михаил Гуляев в московския храм „Знамение на иконата на Божията майка“, който се стопанисва от администрацията на президента и доскоро беше недостъпен за вярващите. Дарителят твърди, че разполага със сертификат, потвърждаващ автентичността на реликвите. Той е издаден в епархията на Новара, в Италия, през 2018 г.

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

036На днешното си извънредно следобедно заседание Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия е взел решение да назначи за наместник на овдовелия Сливенски митрополитски престол Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

Според устава на БПЦ той ще управлява в идните месеци Сливенска епархия успоредно с Варненска и Великопреславска епархия и в рамките на три месеца ще трябва да проведе избори за нов митрополит.

Двете епархии са съседни, но това едва ли е било съображението на митрополитите, членове на синода, за решението им. Подобно изискване имаше в стария устав, който беше променен през 2008 г. и сега е възможно дори митрополит от другия край на страната да стане управляващ на овдовяла епархия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

PC120469След тъжната новина от тази сутрин, че е починал Сливенски митрополит Йоаникий, Св. Синод е решил да се събере утре, 10 януари, на извънредно заседание, за да предприеме предписваните от устава на БПЦ-БП мерки. Те са разписани в членове 84-86 на устава:

Чл. 84. (1) Когато овдовее или се оваканти епархия, Епархийският съвет известява писмено Светия Синод, който назначава епархийски митрополит за наместник на овдовелия или овакантен престол.

(2) Наместникът на овдовелия или овакантен престол провежда избор за митрополит и управлява епархията, докато новоизбраният встъпи в длъжност.

Чл. 85. (1) Светият Синод съставя измежду лица с епископски чин листа на кандидатите за митрополитския избор.

(2) Наместникът на овдовялата или овакантена епархия с Епархийския съвет изпраща с окръжно писмо до всички епархийски избиратели препис от листата и ги приканва да бъдат в седалищния град на епархията в третата света неделя от издаването на окръжното, за избиране на митрополит.

(3) Наместникът уведомява кандидатите, които живеят в епархията, че са вписани в листата и са длъжни да напуснат пределите ѝ до деня на избора.

4.99375975039 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (641 Votes)

Детски хосписБлизо петстотин християни са изпратили отворено писмо до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил относно забраната за служение на свещ. Алексей Умински, когото те определят като свой духовен наставник. В писмото те пишат, че о. Алексей е сред малкото свещеници, посветили се на тежкото служение на семействата с неизлечимо болни деца. Сега хосписите, които той обгрижва, остават без своя духовен отец. Християните молят патр. Кирил да отмени своето решение, „… за да се запази душевното равновесие на вярващите“. В писмото се казва:

„Ваше Светейшество, новината свещ. Алексей Умински да бъде поставен под запрещение за служение ни причини голяма болка. Бихме искали да обърнем Вашето внимание на ролята, която отец Алексей Умински играе в живота на съвременната Руска православна църква и нейните членове. От 1990 г. насам отец Алексей е приобщил към вярата голям брой хора. Той е създал голяма, жива и активна община в църквата „Света Троица“ на ул. „Хохловска“ в Москва.

4.7931034482759 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (58 Votes)

 MG 0494Тази сутрин в 10 ч. след кратко боледуване на 84-годишна възраст се упокои Сливенски митрополит Йоаникий. Той беше старши член на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия. Макар и не най-възрастен, той беше на първо място сред епархийските архиереи, защото беше избран на този пост през 1980 г.

Светското име на митрополит Йоаникий е Иван Георгиев Неделчев. Роден е на 2 март 1939 г. в с. Пет могили, Радневско, Сливенска област. След завършване на основното си образование, през есента на 1953 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ (тогава интернирана на гара Черепиш, Врачанско), която завършва през 1958 г. След две години военна служба през 1960 г. той става студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1964 г. По време на своето следване на 1 април 1961 г. в мъглижкия манастир „Св. Николай“ е постриган в монашество с името Йоаникий от Старозагорски митрополит Климент, с духовен старец архим. Герасим (покъсно Браницки епископ). На 28 август с. г. в храма „Успение Богородично“ в гр. Пазарджик е ръкоположен в йеродяконски чин от Главиницки епископ Стефан (по-късно Великотърновски митрополит), тогава викарий на Пловдивския митрополит и Български патриарх Кирил. На 17 март 1963 г. в параклиса „Св. Климент Охридски“ на Духовната академия е ръкоположен за йеромонах от тогавашния ректор Макариополски епископ Николай.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

418103118 747867147390221 4871477186371940702 nНа 7 януари, празникът на св. Йоан Кръстител (Ивановден), Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний отслужи св. Литургия в столичния храм „Въздвижение на св. Кръст Господен“ в съслужение с архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, свещеноик. Антоний Вълчанов, прот. проф. д-р Иван Иванов от БПЦО „Св. Седмочисленици“ в гр. Рим, прот. Петър Кудузки, свещ. Стоян Димитров и храмовото духовенство.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

ЕЕ1И3426Ш457Руският предприемач и собственик на няколко нощни заведения Михаил Данилов дари частица от мощите на св. Николай Мирликийски на московския храм, посветен на иконата на св. Богородица „Знамение“. Заедно с частицата е бил предаден и сертификат за автентичност на реликвата, която е купена от Ватикана през ноември миналата година, по думите на дарителя. Той е придобил мощите с идеята за Рождество Христово да ги предостави на Руската православна църква. Дарението, направено на храма, който се намира срещу Кремъл, беше заснето и тиражирано в медиите. „Ние сме против мракобесието, дяволските дела и поддържаме Църквата“, заяви Данилов при предаването на частицата. Той подчерта, че част от парите за откупуването на мощите са от няколко клуба, включително и „Мутабор“, а свещеникът благодари и каза, че това е голяма чест за храма.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

20240106 VAR08208 3045На Рождество Христово в Москва, което там се отбелязва на 6 януари, Руският патриарх Кирил оглави празничното богослужение в храма „Христос Спасител“. Предишния ден в църквата беше доставена оригиналната икона „Света Троица“ на преп. Андрей Рубльов. Преди това тя се намираше в реставрационен център заради повредите, които й бяха нанесени след изваждането й от специалната камера, в която се съхраняваше в Третяковската галерия от близо 100 години. През 2023 г. президентът Вл. Путин предаде иконата на РПЦ.